Nykymaailmassa Maarianvaaran kesäteatteri on aihe, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion eri puolilla maailmaa. Yhteiskuntavaikutuksesta populaarikulttuuriin Maarianvaaran kesäteatteri on kiinnostanut niitä, jotka haluavat ymmärtää paremmin ympäröivää maailmaa. Kun Maarianvaaran kesäteatteri kehittyy ja muuttuu, on ratkaisevan tärkeää tutkia sen monia puolia ja ymmärtää, kuinka se vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Tässä artikkelissa käsittelemme Maarianvaaran kesäteatteri:een liittyviä eri näkökohtia ja analysoimme sen merkitystä eri yhteyksissä.
Maarianvaaran teatteri on Kaavin Maarianvaarassa toimiva ammattilaisteatteri, jonka taustayhteisö on Maarianvaaran nuorisoseura ry.
Maarianvaaran teatteri esiintyy pääasiassa Itä-Suomessa, mutta tekee kiertueteatteria ympäri Suomea. Teatterin tuottaja ja Maarianvaaran nuorisoseuran puheenjohtaja on Henry Räsänen. Hänen omaan ohjelmistoonsa kuuluu muun muassa monologeja. Muita keskeisiä hahmoja ovat pieksämäkeläinen ohjaaja-dramaturgi Juhani Joensuu sekä taiteilija Erkki Räsänen.
Maarianvaaran kylällä on ollut teatteritoimintaa 1900-luvun alusta lähtien. Aluksi teatteritoiminnan ytimenä olivat pienoisnäytelmät sekä iltamat. Uutta intoa toimintaan toi 1930 valmistunut nuorisoseuran talo. Talolla on koko sen historiansa ajan ollut vilkasta toimintaa. Omien teatterintekijöiden ohella talolla ovat esiintyneet lukuisat vierailevat esiintyjät ja ryhmät.
Kesäteatteritoiminta Maarianvaarassa aloitettiin 1980-luvulla. Erityisesti tuolta ajalta on jäänyt mieliin koko kylän voiman ponnistuksena syntynyt vuonna 1985 ja 1986 esitetty Aleksis Kiven Nummisuutarit. Ohjaajana toimi 1980-luvulla Väinö Parviainen.
Kesäteatteritoiminta hiipui 1980-luvun lopussa, mutta 1990-luvun alussa se virisi uudestaan. Ohjaajaksi Maarianvaaraan saapui tuolloin Juhani Joensuu. Vähitellen Maarianvaaran teatterin tavaramerkiksi muotoutui vanhojen suomalaisten näytelmien pukeminen uuteen, hieman kokeilevaan kuosiin.[1]
Vuodesta 2022 lähtien teatteri on toiminut nimellä Maarianvaaran teatteri. [2]