Nykymaailmassa Maksiimi:stä on tullut ajankohtainen ja mielenkiintoinen aihe monille ihmisille. Olipa kyseessä julkisuuden henkilö, käsite tai historiallinen tapahtuma, Maksiimi herättää monien kiinnostuksen ja uteliaisuuden. Kautta historian Maksiimi on ollut ratkaisevassa roolissa yhteiskuntien muodostamisessa sekä kulttuurin ja perinteiden muovaamisessa. Tässä artikkelissa tutkimme Maksiimi:n merkitystä ja tärkeyttä perusteellisesti ja tarjoamme yksityiskohtaisen ja oivaltavan kuvan, joka valaisee tätä kiehtovaa aihetta.
Maksiimilla tarkoitetaan lyhyttä kokemuksesta johdettua yleistä totuutta, periaatetta tai käyttäytymissääntöä. Maksiimi sisältää tyypillisesti jonkin elämänohjeen, joka usein on puettu mietelauseen (aforismin) muotoon.[1] Käsite maksiimi on peräisin Aristoteleelta.[2]
Suomen kielen sivistyssanana maksiimi tarkoittaa 'ajattelemisen tai toiminnan perusohjetta'. Tässä merkityksessä sanaa käytetään filosofiassa. Sen taustalla on keskiajan logiikan latinankielinen ilmaus propositio maxima. Sanatarkasti suomennettuna tämä tarkoittaa ”suurinta (tai ylintä) propositiota”, ts. sellaista väitelausetta, josta muut propositiot eli päättelylauseet on johdettu.
Maksiimi-sanaa käytetään myös kirjallisuustieteessä. Merkittävimpänä maksiimikokoelmana pidetään ranskalaisen kirjailijan ja herttuan François de La Rochefoucauldin (1613–1680) teosta Réflexions ou sentences et maximes morales (1665), johon on suuresti vaikuttanut oman aikansa kirjallisten salonkien keskustelutyyli. Maksiimien keksiminen kuului nimittäin salonkien suosittuihin seuraleikkeihin.[2] Ranskalaiset aforismikirjailijat rupesivat myöhemmin käyttämään ilmaisun loppuosan ranskankielistä vastinetta maxime tarkoittamassa 'hyvin tiiviiksi kiteytettyä ajatusta', josta ikään kuin seuraa joukko alemman tason päätelmiä.