Mark Oliphant

Alla olevassa artikkelissa haluamme sukeltaa Mark Oliphant:n kiehtovaan maailmaan. Näiden linjojen mukaisesti tutkimme sen alkuperää, sen kehitystä ajan myötä ja sen merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Mark Oliphant on ollut eri alojen asiantuntijoiden keskustelun ja tutkimuksen kohteena, ja he ovat antaneet arvokasta tietoa, jonka avulla voimme paremmin ymmärtää sen vaikutusta elämäämme. Tämän artikkelin avulla kehotamme sinua pohtimaan Mark Oliphant:tä ja löytämään näkökohtia, joita et ehkä tiennyt tästä aiheesta.

Mark Oliphant

Mark Oliphant (8. lokakuuta 1901 Adelaide14. heinäkuuta 2000 Canberra)[1] oli australialainen ydinfyysikko. Hän oli kehittämässä ensimmäistä atomipommia, mutta kääntyi pian ydinaseiden vastustajaksi. Hän toimi 1970-luvulla Etelä-Australian kuvernöörinä.

Australiassa syntynyt Oliphant opiskeli brittifyysikko Ernest Rutherfordin laboratoriossa Cambridgen yliopistossa. Hän kuului atomeja halkovaan ryhmään Cavendish-laboratoriossa vuonna 1932 ja kehitti toiseen maailmansotaan tutkaa, jonka jäljiltä välivaiheiden kautta syntyi nykyaikainen mikroaaltouuni. Vuodesta 1943 alkaen hän johti brittiläisten ja australialaisten fyysikoiden ryhmää atomipommin valmistamiseen tähdänneessä Manhattan-projektissa Los Alamosissa, Yhdysvalloissa. Hiroshiman ja Nagasakin atomipommitusten jälkeen Oliphant kääntyi ydinaseiden vastustajaksi ja kannatti koko loppuelämänsä aseriisuntaa, atomienergian rauhanomaista käyttöä ja myös vaihtoehtoista energiantuotantoa. Hän moitti itseäänkin ”sotarikolliseksi”.

Oliphant palasi ulkomailta Australiaan vuonna 1950. Hän oli perustamassa Australian tiedeakatemiaa. Vuosina 1971–1976 hän toimi Etelä-Australian osavaltion kuvernöörinä. Hän kuoli 98-vuotiaana heinäkuussa 2000.

Lähteet

  1. Oliphant, Marcus Laurence Elwin (1901 - 2000) Encyclopedia of Australian Science and Innovation. 20 October 1993. Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)
  • Atomipommin kehittäjästä tuli rauhanaktivisti. Helsingin Sanomat, 19.7.2000, s. A14.