Maryland



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Tutustuminen Marylandiin vuonna 2023: Kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Tutustuminen Marylandiin vuonna 2023: Kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Tutustuminen Marylandiin vuonna 2023: Kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Tutustuminen Marylandiin vuonna 2023: Kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Tutustuminen Marylandiin vuonna 2023: Kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Tutustuminen Marylandiin vuonna 2023: Kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

Maryland
Marylandin osavaltio
Lempinimi (t)
"Vanhan linjan osavaltio", "Free State", "Little America", "Amerikka pienoiskoossa"
Mottot
  • "Fatti maschii, parole femine"
    (englanniksi: "Strong Deeds, Gentle Words")
  • Sinetin ympärillä oleva latinalainen teksti:
    Scuto bonæ voluntatis tuæ coronasti nos ("Arvolla, piirität meidät kuin kilvellä") Psalmi 5:12
Yhdysvaltojen kartta, jossa Maryland on korostettuna
Yhdysvaltojen kartta, jossa Maryland on korostettuna
MaaYhdysvallat
Ennen valtiotaMarylandin maakunta
Unioniin28. huhtikuuta 1788 (7. päivä)
PääomaAnnapolis
Suurin kaupunkiBaltimore
Suurin lääni tai vastaavaMontgomery
Suurin metro ja kaupunki- alueet
Hallitus
 • MaaherraWes Moore (D)
 • VarakuvernööriAruna Miller (D)
lainsäätäjäYleiskokous
 • Ylempi taloSenaatti
 • Alempi taloEdustajien talo
oikeuslaitosMarylandin korkein oikeus
Yhdysvaltain senaattorit
Yhdysvaltain edustajainhuoneen valtuuskunta
(lista)
alue
 • Kaikki yhteensä12,407 km2)
 • Maa9,776 km2)
 • Vesi2,633 km2) 21 %
 • Sijoitus42.
Mitat
 • Pituus250 mailia (400 km)
 • Leveys100 mailia (200 km)
Korkeus
350 110 jalkaa (XNUMX m)
Korkein korkeus3,360 1,024 jalkaa (XNUMX m)
Alin korkeus0 0 jalkaa (XNUMX m)
väestö
 (2020)
 • Kaikki yhteensä6,177,224
 • Sijoitus18.
 • Tiheys632 244/neliömili (XNUMX XNUMX/km2)
  • Sijoitus5.
 • Kotitalouksien tulojen mediaani
$ 87,063
 • Tuloluokitus
1st
DemonyymiMarylander
Kieli
 • Virallinen kieliEi mitään (englanniksi, tosiasiallinen)
AikavyöhykeUTC-05: 00 (itäinen)
 • Kesä (STD)UTC-04: 00 (EDT)
USPS lyhenne
MD
ISO 3166 -koodiUS-MD
Perinteinen lyhennetaide.
Leveysaste37° 53′ pohjoista leveyttä - 39° 43′ pohjoista leveyttä
Pituusaste75° 03′ läntistä pituutta 79° 29′ läntistä pituutta
Verkkosivuwww.marylandGov
Marylandin osavaltion symbolit
Luettelo valtion symboleista
Marylandin lippu.svg
Marylandin sinetti (käänteinen).svg
Marylandin vaakuna.svg
LauluEi mitään. Aikaisemmin: "Maryland, My Maryland", kirjoittanut James Ryder Randall (1861), (hyväksytty 1939, kumottu 2021)
Elävä arvomerkki
LintuBaltimore-oriole
Kissan rotuCalico kissa
ÄyriäinenSininen rapu
KoirarotuChesapeake Bayn noutaja
KalatKivikala
KukkaMustasilmäinen Susan
Hevosen rotuTäysiverinen
HyönteinenBaltimoren ruutuperhonen
MatelijaDiamondback terrapin
Puuvalkotammise
Eloton arvomerkki
JuomatMaito
TanssiSquare dance
DinosaurusAstrodon johnstoni
ruokaSmith Islandin kakku
FossiiliEcchora gardnerae gardnerae
JalokiviPatuxent-joen kivi
Lähettääboniitti
Urheilu
Valtion reittimerkki
Reitin merkki
Osavaltion kortteli
Marylandin neljännesdollarin kolikko
Julkaistu 2000: ssä
Luettelot Yhdysvaltojen osavaltioiden symboleista

Maryland (US: /ˈm.rɪlənd/ (kuunnella) MERR-il-ənd) on olivat vuonna Keski-Atlantin Yhdysvaltojen alueella. Se rajaa Virginia, West Virginiaja Washington, DC sen etelään ja länteen; Pennsylvania sen pohjoiseen; ja Delaware ja Atlantti sen itään. Kokonaispinta-ala on 12,407 32,130 neliökilometriä (XNUMX XNUMX km2), Maryland on 8. pienin osavaltio pinta-alaltaan, mutta sen väkiluku on 6,177,224 XNUMX XNUMX 18. väkirikkain osavaltio ja 5. tiheimmin asuttu. Baltimore on osavaltion suurin kaupunki ja pääkaupunki on Annapolis. western osa osavaltiosta sisältää lukuisia osia Appalakkien vuoret, samalla kun keskeinen osa koostuu pääasiassa Piemonte. itäinen valtion puoli muodostaa Chesapeake Bay, jakaa rajan Delawaren kanssa, ja kaakkoispuoli rajaa Atlantti. Sen satunnaisia ​​lempinimiä ovat mm Vanhan linjan osavaltio, The Vapaa valtio, ja Chesapeake Bay State. Se on nimetty Henrietta Maria, ranskalaissyntyinen Englannin, Skotlannin ja Irlannin kuningatar, joka tunnettiin silloin Englannissa nimellä Mary.

Ennen kuin eurooppalaiset tutkivat sen rannikkoa 16-luvulla, Marylandissa asui useita intiaaniryhmiä – enimmäkseen Algonquian kansat ja vähemmässä määrin irokeesi ja Siouan. Yhtenä alkuperäisistä Kolmetoista siirtomaa Englannissa Marylandin perusti George Calvert, 1. Baron Baltimore, a Katolinen muuntaa jotka pyrkivät tarjoamaan uskonnollisen turvapaikan Englannissa vainotuille katolisille. Vuonna 1632, Charles I Englannista myönsi lordi Baltimore a siirtomaa peruskirja, nimesi siirtokunnan vaimonsa Henrietta Marian mukaan. Toisin kuin Pyhiinvaeltajat ja Puritans, joka hylkäsi Katolisuus siirtokunnissaan lordi Baltimore visioi siirtokunnan, jossa eri uskonnollisten lahkojen ihmiset eläisivät rinnakkain suvaitsevuus. Näin ollen vuonna 1649 Marylandin yleiskokous hyväksyi uskontoa koskeva laki, joka vahvisti tämän periaatteen rankaisemalla ketä tahansa, joka "syytti" toveriaan Marylandissa uskonnollisen kuuluvuuden perusteella. Siitä huolimatta uskonnolliset kiistat olivat yleisiä alkuvuosina, ja katolilaiset pysyivät vähemmistönä, vaikkakin enemmän kuin missään muussa Englannin siirtokunnassa.

Marylandin varhaiset siirtokunnat ja asutuskeskukset keskittyivät jokien ja muiden Chesapeaken lahteen laskevien vesistöjen ympärille. Sen talous oli raskas istutuspohjainen ja keskittyi enimmäkseen tupakan viljelyyn. Marylandin kolonistien halvan työvoiman kysyntä johti lukuisten työvoiman maahantuontiin vakituiset palvelijat ja orjuutetut afrikkalaiset. Vuonna 1760 Marylandin nykyiset rajat muotoutuivat sen jälkeen tilitys Pitkään jatkuneesta rajakiistasta Pennsylvanian kanssa. Maryland oli aktiivinen osallistuja tapahtumaan johtaneissa tapahtumissa Amerikkalainen vallankumous, ja vuoteen 1776 mennessä sen edustajat allekirjoittivat sopimuksen Itsenäisyysjulistus. Monet sen kansalaisista pelasivat myöhemmin keskeisiä poliittisia ja sotilaallisia rooleja sodassa. Vuonna 1790 valtio luovutti maata Yhdysvaltain pääkaupungin perustamista varten Washington, DC

Vaikka sitten a orjavaltio, Maryland jäi unioniin aikana Amerikan sisällissota, sen strateginen sijainti antaa sen merkittävä rooli konfliktissa. Sisällissodan jälkeen Maryland osallistui Teollinen vallankumous, jota ohjaavat sen merisatamat, rautatieverkostot ja massamaahanmuutto Euroopasta. 1940-luvulta lähtien osavaltion väkiluku on kasvanut nopeasti, noin kuuteen miljoonaan asukkaaseen, ja se on yksi Yhdysvaltojen tiheimmin asutuista osavaltioista. Vuodesta 2015 lähtien, Marylandissa oli kotitalouden korkein mediaanitulo mistä tahansa osavaltiosta, mikä johtuu suurelta osin sen läheisyydestä Washington DC:ssä ja erittäin monipuolisesta taloudesta, joka kattaa valmistuksen, vähittäiskaupan palvelut, julkishallinnon, kiinteistön, korkeakoulutuksen, tietotekniikan, puolustusurakoinnin, terveydenhuollon ja biotekniikan. Maryland on yksi maan monikulttuurisimmista osavaltioista; se on yksi kuudesta osavaltiosta, joissa ei-valkoiset muodostavat suurimman osan väestöstä, jonka prosenttiosuus on viidenneksi suurin Afro-amerikkalaisetja suuri määrä vuonna syntyneitä asukkaita Afrikka, Aasia, Keski-Amerikka, ja Karibian. Osavaltion keskeinen rooli Yhdysvaltain historiassa näkyy siinä, että se isännöi joitain eniten historiallisia maamerkkejä asukasta kohden.

Kuusitoista Marylandin XNUMX kreivikunnasta sekä Baltimoren kaupunki rajoittuvat vuorovesien kanssa. Chesapeake Bayn suisto ja sen monet sivujoet, yhteensä yli 4,000 mailia rantaviivaa. Vaikka se on yksi Yhdysvaltojen pienimmistä osavaltioista, sillä on erilaisia ​​ilmasto- ja topografisia piirteitä, jotka ovat ansainneet sen Amerikka pienoiskoossa. Samalla tavalla Marylandin maantiede, kulttuuri ja historia yhdistävät elementtejä Keski-Atlantista, koillis-ja Eteläinen maan alueilla.

Historia

17th luvulla

Marylandin ensimmäinen siirtomaasiirtokunta

George Calvert, 1. Baron Baltimore (1579–1632), haki peruskirjaa Kingiltä Charles I väliselle alueelle Massachusetts pohjoiseen ja Virginia välittömään etelään. Kun Baltimore kuoli huhtikuussa 1632, peruskirja myönnettiin hänen pojalleen, Cecilius Calvert, 2. Baron Baltimore (1605–1675), 20. kesäkuuta 1632. Virallisesti uusi "Maryland Colony" nimettiin kunniaksi Henrietta Maria Ranskasta, vaimo Charles I Englannista. Lordi Baltimore ehdotti alun perin nimeä "Crescentia", kasvun tai kasvun maa, mutta "kuningas ehdotti Terra Mariaea, joka tehtiin ja sisällytettiin laskuun."

Marylandin alkuperäinen pääkaupunki oli St. Mary's City, pohjoisrannalla Potomac-joen, ja sitä ympäröivä lääni, ensimmäinen maakuntaan pystytetty/luettu, Sitä kutsuttiin ensin kuninkaan mukaan Augusta Carolinaksi ja myöhemmin St. Mary's Countyksi.

Lordi Baltimoren ensimmäiset uudisasukkaat saapuivat uuteen siirtokuntaan maaliskuussa 1634 hänen nuoremman veljensä kanssa. Leonard Calvert (1606–1647), ensimmäisenä provinssina Marylandin kuvernööri. He tekivät ensimmäisen pysyvän asumisensa klo St. Mary's City siinä mitä nyt on St. Mary's County. He ostivat sivuston tärkein päällikkö joka oli innokas aloittamaan kaupan. St. Mary's tuli ensimmäiseksi pääoma Marylandista ja pysyi sellaisena 60 vuotta vuoteen 1695 asti. Lisää uudisasukkaita seurasi pian. Heidän tupakkasatonsa menestyivät ja tekivät uudesta siirtokunnasta nopeasti kannattavan. Kuitenkin, kun otetaan huomioon malaria, keltakuumeja lavantauti, elinajanodote Marylandissa oli noin 10 vuotta lyhyempi kuin vuonna Uusi-Englanti.

Katolisten vainoaminen

Maryland perustettiin tarjoamaan turvasatama Englannille roomalaiskatolinen vähemmistö. Vaikka Maryland oli Englannin mantereen siirtokunnista eniten katolinen, uskonto oli silti vähemmistössä, ja se koostui alle 10 prosentista koko väestöstä.

Vuonna 1642 useita Puritans lähti Virginiasta Marylandiin ja perusti Providencen (nykyinen nimi Annapolis) yläosan länsirannalla Chesapeake Bay. Kiista virginialaisten kauppiaiden kanssa Kentin saari Chesapeake johti aseelliseen konfliktiin. Vuonna 1644, William Claiborne, puritaani, valloitti Kent Islandin, kun hänen työtoverinsa parlamenttia kannattava puritaani Richard Ingle, otti haltuunsa St. Mary's. Molemmat käyttivät uskontoa välineenä saadakseen kansan tuen. Kaksi vuotta 1644–1646, jolloin Claiborne ja hänen puritaaniset työtoverinsa hallitsivat, tunnettiin "ryöstelyaikana". He vangitsivat jesuiittapapit, vangitsivat heidät ja lähettivät sitten takaisin Englantiin.

Vuonna 1646, Leonard Calvert palasi joukkoineen, valloitti takaisin St. Mary's Cityn ja palautti järjestyksen. Edustajainhuone hyväksyi "uskontoa koskevan lain" vuonna 1649, joka myönsi uskonnonvapauden kaikille Kolminaisuus Kristittyjä.

Vuonna 1650 puritaanit kapinoivat omistushallitusta vastaan. "Protestantit pyyhkäisivät katolilaiset pois lainsäätäjästä ...ja uskonnollinen kiista palasi." Puritaanit asettivat uuden hallituksen, joka kieltää molemmat Roomalaiskatolisuus ja anglikaanisuus. Puritaaninen vallankumouksellinen hallitus vainosi Marylandin katolisia hallituskautensa aikana, joka tunnetaan nimellä "ryöstöaika". Väkijoukot polttivat kaikki alkuperäiset katoliset kirkot Etelä-Marylandissa. Puritaanien sääntö kesti vuoteen 1658, jolloin Calvertin perhe ja lordi Baltimore saivat takaisin omistusoikeuden ja hyväksyivät uudelleen suvaitsevaisuuslain.

Englannin jälkeen"Loistava vallankumousVuonna 1688 Maryland kielsi katolilaisuuden. Vuonna 1704 Marylandin yleiskokous kielsi katolilaisia ​​pitämästä kouluja, rajoitti kiinteistöjen omistusoikeutta estääkseen uskonnollisia järjestöjä laajentumasta tai elättämästä itseään ja rohkaisi katolisten lasten kääntymystä. Myös katolisten sakramenttien viettämistä rajoitettiin virallisesti. Tämä tilanne kesti vuoden jälkeen Amerikan vallankumouksellinen sota (1775-1783). Varakkaat katoliset istuttajat rakensivat mailleen kappeleita harjoittaakseen uskontoaan suhteellisen salassa.

18-luvulle asti yksittäiset papit ja maallikkojohtajat pitivät jesuiittojen Marylandin maatiloja henkilökohtaisena omaisuutena ja testamentaa niitä kiertääkseen uskonnollisten järjestöjen omaisuuden omistamista koskevat lailliset rajoitukset.

Rajakiistat (1681–1760)

Marylandin kartta vuodelta 1732

Kuninkaallinen peruskirja myönsi Marylandille maan pohjoispuolella Potomac-joen jopa 40th rinnakkain. Ongelma syntyi, kun Charles II saanut peruskirjan Pennsylvania. Apuraha määritteli Pennsylvanian etelärajan identtiseksi Marylandin pohjoisrajan, 40. leveyden, kanssa. Mutta apuraha osoitti, että Kaarle II ja William Penn oletettiin, että 40. leveys kulkee lähellä Uusi linna, Delaware kun se putoaa pohjoiseen Philadelphia, jonka paikan Penn oli jo valinnut siirtokuntansa pääkaupungiksi. Neuvotteluja käytiin sen jälkeen, kun ongelma havaittiin vuonna 1681.

Charles II:n vuonna 1682 ehdottama kompromissi horjui, kun Penn sai lisäavustusta nykyisestä Delawaresta. Penn väitti onnistuneesti, että Marylandin peruskirja antoi Lord Baltimorelle vain epäselvät maat, ja hollantilaisten asutus Delawaressa edelsi hänen peruskirjaansa. Kiista pysyi ratkaisemattomana lähes vuosisadan ajan, ja sitä jatkoivat William Pennin ja Lord Baltimoren jälkeläiset. Calvertin perhe, joka kontrolloi Marylandia, ja Pennin perhe, joka hallitsi Pennsylvaniaa.

Rajakiista Pennsylvanian kanssa johti Cresapin sotaan 1730-luvulla. Vihollisuudet puhkesivat vuonna 1730 ja kiihtyivät vuosikymmenen ensimmäisellä puoliskolla huipentuen Marylandin sotilasjoukkojen käyttöön vuonna 1736 ja Pennsylvaniassa vuonna 1737. Konfliktin aseellinen vaihe päättyi toukokuussa 1738 kuningas Yrjö II:n väliintuloon. pakotti neuvottelemaan tulitauosta. Väliaikainen sopimus tehtiin vuonna 1732.

Neuvotteluja jatkettiin, kunnes lopullinen sopimus allekirjoitettiin vuonna 1760. Sopimuksessa määriteltiin Marylandin ja Pennsylvanian välinen raja leveysasteeksi, joka tunnetaan nykyään Mason–Dixon-linjana. Marylandin raja Delawaren kanssa perustui a Transniemilainen linja ja Kahdentoista mailin ympyrä Uuden linnan ympärillä.

18th luvulla

Suurin osa englantilaisista siirtolaisista saapui Marylandiin as vakituiset palvelijat, ja heidän piti palvella useita vuosia työläisinä maksaakseen siirtymisestä. Alkuvuosina raja virallisten palvelijoiden ja afrikkalaisten orjien tai työläisten välillä oli juokseva, ja valkoiset ja mustat työläiset asuivat ja työskentelivät yleensä yhdessä ja perustivat liittoja. Sekarotuinen valkoisille äideille syntyneitä lapsia pidettiin vapaina periaatteen mukaan partus sequitur ventrem, jolla lapset ottivat äitinsä sosiaalisen aseman, orjalain periaate, joka otettiin käyttöön kaikissa siirtomaissa Virginian jälkeen vuonna 1662. Siirtomaakaudella perheet vapaita värillisiä ihmisiä muodostivat useimmiten valkoisten naisten ja afrikkalaisten miesten liitot.

Monet vapaista mustista perheistä muuttivat Delawareen, missä maa oli halvempaa. Kun työläisten virta siirtokuntaan väheni Englannin taloudellisten olosuhteiden parantuessa, Marylandin viljelijät toivat tuhansia lisää orjia ja rodun kastilinjat kovettuivat. Talouden kasvu ja vauraus perustuivat orjatyöhön, joka omistettiin ensin tuotantoon tupakka hyödykekasvina.

Maryland oli yksi niistä kolmetoista siirtokuntaa joka kapinoi brittihallintoa vastaan ​​vuonna Amerikkalainen vallankumous. Lähellä loppua Amerikan vallankumouksellinen sota (1775–1783) 2. helmikuuta 1781 Marylandista tuli viimeinen ja 13. osavaltio, joka hyväksyi sopimuksen ratifioinnin. Konfederaation ja Perpetual Unionin säännöt, ehdotettiin ensimmäisen kerran vuonna 1776 ja hyväksyttiin Toinen manner-kongressi vuonna 1778, jolloin Yhdysvallat syntyi yhtenäiseksi suvereeni ja kansallisvaltio. Siitä tuli myös seitsemäs osavaltio, joka hyväksyttiin unioniin uuden liittovaltion perustuslain ratifioinnin jälkeen vuonna 1788. Joulukuussa 1790 Maryland lahjoitti ensimmäisen presidentin valitseman maan. George Washington liittovaltion hallitukselle uuden kansallisen pääkaupungin perustamiseksi Washington, DC Tontti oli varattu pohjoisrannalle Potomac-joen alkaen Montgomery ja Prinssi Georgen maakunnat sekä alkaen Fairfaxin piirikunta ja Alexandria vuonna Potomacin etelärannalla Virginia; Virginian liittovaltion lahjoittama maa kuitenkin palautettiin myöhemmin tälle osavaltiolle District of Columbia retrocession vuonna 1846.

19th luvulla

Fort McHenryn pommitukset vuonna Baltimoren taistelu inspiroi "The Star-Spangled Banner".

Muuttuvan talouden, vallankumouksellisten ihanteiden ja ministerien saarnaamisen vaikutuksena monet Marylandin istuttajat vapauttivat orjansa 20 vuoden aikana. Vallankumouksellinen sota. Yläetelässä vapaa mustien määrä kasvoi alle 1 prosentista ennen sotaa 14 prosenttiin vuoteen 1810 mennessä. Abolitionistit Harriet Tubman ja Frederick Douglass syntyivät orjiksi tänä aikana vuonna Dorchesterin piirikunta ja Talbotin piirikuntaVastaavasti.

Aikana Sota 1812Britannian armeija yritti valloittaa Baltimoren, jota suojeli Fort McHenry. Tämän pommituksen aikana laulu "Star-Spangled Banner" kirjoitti Francis Scott Key; se hyväksyttiin myöhemmin kansallislauluksi.

National Road (US Hwy 40 tänään) sai luvan vuonna 1817 ja kulki Baltimoresta St. Louisiin – ensimmäiseen liittovaltion valtatiehen. The Baltimore ja Ohio Railroad (B&O) oli ensimmäinen tilausrautatie Yhdysvalloissa. Se avasi ensimmäisen rataosuutensa säännölliseen käyttöön vuonna 1830 Baltimoren ja Ellicott Cityn välillä, ja vuonna 1852 siitä tuli ensimmäinen rautatie, joka saavutti Ohio-joki itämereltä.

Sisällissota

- Antietamin taistelu vuonna 1862 oli yksi verisimmistä taisteluista Sisällissota lähes 23,000 XNUMX uhrilla.

Valtio pysyi unionissa sisällissodan aikana, suurelta osin väestörakenteen ja liittovaltion väliintulon vuoksi. Vähän ennen sisällissodan puhkeamista pidetty vuoden 1860 väestönlaskenta osoitti, että 49 prosenttia Marylandin afroamerikkalaisista oli Ilmainen.

Maaherra Thomas Holliday Hicks keskeytti osavaltion lainsäätäjän toimikauden ja auttoi varmistamaan uuden ammattiliittoa kannattavan kuvernöörin ja lainsäätäjän, presidentin, valinnan Abraham Lincoln pidätettiin useita sen orjuutta kannattavia poliitikkoja, mukaan lukien Baltimoren pormestari, George William Brown; keskeytti useita kansalaisvapauksia, mukaan lukien habeas corpus; ja määräsi tykistöä Federal Hill näkymät Baltimoreen. Historioitsijat kiistelevät näiden sodanaikaisten toimien perustuslaillisuudesta, vaikka kansalaisvapauksien keskeyttämistä sodan aikana tuki myöhemmin Yhdysvaltain korkein oikeus sellaisissa tapauksissa kuin Schenck v. Yhdysvallat

Huhtikuussa 1861 liittovaltion yksiköiden ja osavaltion rykmenttien kimppuun hyökättiin heidän marssiessaan Baltimoren halki, mikä herätti Baltimoren mellakka 1861, ensimmäinen verenvuodatus sisällissodassa. Niistä 115,000 85,000 marylandilaisesta, jotka liittyivät armeijaan sisällissodan aikana, noin 77 XNUMX eli XNUMX % liittyi unionin armeija, kun taas loput liittyivät Konfederaation armeija.[muokkaa] Osavaltion suurin ja merkittävin taistelu oli Antietamin taistelu 17. syyskuuta 1862, lähellä Sharpsburg. Vaikka taistelu oli taktinen tasapeli, sitä pidettiin unionin strategisena voittona ja a käännekohta sodasta.

Sodan jälkeen

Uusi valtion perustuslaki vuonna 1864 poistettava orjuus ja Maryland tunnustettiin ensin "vapaaksi osavaltioksi" tässä yhteydessä. Perustuslain muutosten hyväksymisen jälkeen, jotka myönsivät äänioikeuden freedmen, vuonna 1867 osavaltio laajensi äänioikeuden ei-valkoisille miehille.

- demokraattinen puolue nopeasti takaisin valtaan osavaltiossa Republikaanit. Demokraatit korvasivat vuoden 1864 perustuslain Perustuslaki vuodelta 1867. Jälleenrakennuksen päättymisen jälkeen vuonna 1877 demokraatit kehittivät keinoja oikeuden riistäminen mustat, alun perin fyysisellä uhkailulla ja äänestäjien huijauksella, myöhemmin perustuslain muutoksilla ja laeilla. Mustat ja maahanmuuttajat kuitenkin vastustivat demokraattisen puolueen ponnisteluja osavaltiossa. Marylandin mustat kuuluivat kaksirotuiseen republikaanien koalitioon, joka valittiin osavaltion hallitukseen vuosina 1896–1904 ja muodostivat 20 prosenttia äänestäjistä.

Joihinkin muihin osavaltioihin verrattuna mustat vakiintuivat paremmin sekä ennen sisällissotaa että sen jälkeen. Melkein puolet mustista oli vapaana ennen sotaa, ja osalla oli kertynyt omaisuutta. Puolet väestöstä asui kaupungeissa. Mustien lukutaito oli korkea, ja kun demokraatit loivat keinoja sulkea heidät pois, äänioikeuskampanjat auttoivat tavoittamaan mustat ja opettamaan heitä vastustamaan. Valkoiset määräsivät rotuerottelu julkisissa tiloissa ja Jim Crow lakeja, jotka käytännössä kestivät liittovaltion kansalaisoikeuslainsäädännön hyväksymiseen 1960-luvun puolivälissä.

Baltimore kasvoi merkittävästi vuoden aikana Teollinen vallankumous, mikä johtuu suurelta osin sen merisatamasta ja hyvistä rautatieyhteyksistä, jotka houkuttelevat eurooppalaista maahanmuuttajatyövoimaa. Monet tuotantoyritykset perustettiin Baltimoren alueelle sisällissodan jälkeen. Baltimoren liikemiehet, mukaan lukien Johns Hopkins, Enoch Pratt, George Peabodyja Henry Walters, perusti merkittäviä kaupungin instituutioita, jotka kantavat heidän nimiään, mukaan lukien vastaavasti a yliopisto, kirjastojärjestelmä, musiikin ja tanssin konservatorioja taidemuseo.

Cumberland oli Marylandin toiseksi suurin kaupunki 19-luvulla. Läheiset luonnonvarat ja rautatiet edistivät sen kasvua suureksi tuotantokeskukseksi.

20. ja 21. vuosisadat

20-luvun alkupuolella

Vuoden 1904 suuren Baltimoren tulipalon jättämä raunio

- Progressiivinen aikakausi 19-luvun lopulla ja 20-luvun alkupuolella poliittisia uudistuksia. Vuosien 1892 ja 1908 välisenä aikana hyväksytyissä laeissa uudistajat työskentelivät valtion myöntämien vakioäänestysten (eikä puolueiden jakamien ja merkitsemien) puolesta; hankittiin suljetut äänestyskopit estääkseen puolueen työntekijöitä "avustamasta" äänestäjiä; aloitettu esivaalit estää puoluejohtajia valitsemasta ehdokkaita; ja oli listattu ehdokkaita ilman puolueen symboleja, mikä masensi lukutaidoton osallistumisesta. Nämä toimet tehosivat huonosti koulutettuja valkoisia ja mustia vastaan. Mustat vastustivat tällaisia ​​pyrkimyksiä, ja äänioikeusryhmät järjestivät äänestäjien koulutusta. Mustat kukistivat kolme yritystä riistääkseen heiltä äänioikeuden ja solmivat liittoutumia maahanmuuttajien kanssa vastustaakseen erilaisia ​​demokraattisia kampanjoita. Vuosien 1905, 1907 ja 1911 äänestysehdot hylättiin suurelta osin mustien vastustuksen vuoksi. Mustat muodostivat 20 prosenttia äänestäjistä ja maahanmuuttajat 15 prosenttia, ja lainsäätäjällä oli vaikeuksia laatia mustia vastaan ​​vaatimuksia, jotka eivät myöskään asettaneet maahanmuuttajia epäedulliseen asemaan.

Progressiivinen aikakausi toi myös uudistuksia Marylandin työvoiman työoloihin. Vuonna 1902 valtio säänteli olosuhteita kaivokset; laitonta lapsityöläisiä alle 12-vuotias; pakollinen koulunkäynti; ja säädettiin kansakunnan ensimmäinen työntekijän korvaus laki. Työntekijöiden korvauslaki kumottiin tuomioistuimissa, mutta muotoiltiin uudelleen ja lopulta säädettiin vuonna 1910.

- Suuri Baltimoren tulipalo 1904 paloi yli 30 tuntia tuhoten 1,526 rakennusta ja kattaen 70 korttelia. Yli 1,231 XNUMX palomiehiä työskenteli saadakseen palon hallintaan.

Kansakunnan kanssa pääsy ensimmäiseen maailmansotaan vuonna 1917 uusia sotilastukikohtia, kuten Leiri Meade, The Aberdeen todistuskenttä, ja Edgewood Arsenal perustettiin. Olemassa olevat tilat, mm Fort McHenry, laajennettiin huomattavasti.

Georgian jälkeen kongressiedustaja William D. Upshaw kritisoi Marylandia avoimesti vuonna 1923 siitä, ettei se mennyt läpi Kielto lait, Baltimore Sun Toimittaja Hamilton Owens loi Marylandille "Free State" -lempinimen tässä yhteydessä, jota suosi HL Mencken sarjassa sanomalehtien pääkirjoituksia.

Marylandin kaupunki- ja maaseutuyhteisöillä oli erilaisia ​​kokemuksia vuoden aikana Suuri lama. "Bonusarmeija" marssi osavaltion läpi vuonna 1932 matkalla Washington DC:hen Maryland perusti ensimmäisen tulovero vuonna 1937 tuottaakseen tuloja kouluille ja hyvinvoinnille.

Matkustaja- ja tavarahöyrylaivaliikenne, joka oli aikoinaan tärkeä koko Chesapeake Bayn ja sen monien sivujokien alueella, päättyi vuonna 1962.

Baltimore oli aikanaan merkittävä sodan tuotantokeskus World War II. Suurimmat operaatiot olivat Bethlehem Steel's Fairfield Yard, joka rakensi Liberty laivat, Ja Glenn Martin, lentokonevalmistaja.

1950 läsnä

Marylandin väestö kasvoi toisen maailmansodan jälkeen. 1960-luvulta lähtien, kun esikaupunkien kasvu otti haltuunsa Washington DC:n ja Baltimoren ympärillä, osavaltio alkoi omaksua keski-atlanttista kulttuuria verrattuna perinteisesti eteläiseen ja vuorovesikulttuuriin, joka hallitsi suurinta osaa osavaltiosta. Maatalousalueet väistyivät asuinyhteisöille, joista osa oli huolella suunniteltuja, kuten Columbia, St. Charlesja Montgomery Village. Samanaikaisesti Valtioiden välinen valtatiejärjestelmä rakennettiin kaikkialla osavaltiossa, varsinkin I-95, I-695, ja Capital Beltway, muuttaa matkustustottumuksia. Vuonna 1952 Marylandin itäinen ja länsipuolisko yhdisti ensimmäisen kerran Chesapeaken lahden silta, joka korvasi lähellä olevan lautta palvelusta.

Marylandin alueet kokivat taloudellisia muutoksia toisen maailmansodan jälkeen. Raskas tuotanto laski Baltimoressa. Marylandin neljässä läntisimmässä läänissä teollisuus-, rautatie- ja hiilikaivostyöpaikat vähenivät. Alemmalla Itärannalla, suuret yhtiöt ostivat perhetilat ja suuret siipikarjatilat ja vihannesten viljely yleistyivät. Etelä-Marylandissa tupakanviljely melkein katosi esikaupunkikehityksen ja valtion tupakan osto-ohjelman ansiosta 1990-luvulla.

Pyrkiessään kääntämään työväenluokan teollisuuden menettämisen aiheuttaman väestökadon Baltimore aloitti kaupunkien uudistaminen projekteja 1960-luvulla Charles Center ja Baltimore World Trade Center. Jotkut johtivat koskemattomien asuinalueiden hajoamiseen, mikä aiheutti yhteiskunnallista epävakautta, ja jotkut sataman ympärillä olevista vanhemmista asuinalueista on remontoitu ja niistä on tullut suosittuja uusien ihmisten keskuudessa.

Maantiede

Marylandin fyysiset alueet

Marylandin pinta-ala on 12,406.68 32,133.2 neliökilometriä (XNUMX XNUMX km).2) ja on kokonaispinta-alaltaan verrattavissa Belgia . Se on 42. suurin ja 9. pienin osavaltio ja on kooltaan lähimpänä osavaltiota Havaiji , seuraavaksi pienin osavaltio. Seuraavaksi suurin osavaltio, sen naapuri West Virginia, on lähes kaksi kertaa Marylandin kokoinen.

Kuvaus

Länsi-Maryland tunnetaan raskaasti metsäisistä vuoristaan. Panoraamanäkymä Deep Creek -järvi ja ympäröivää Appalakkien vuoret in Garrettin kreivikunta.
Patapsco-joki sisältää Thomasin viadukti ja on osa Patapsco Valleyn osavaltiopuisto. Joki muodostuu Baltimore's Sisäsatama kun se tyhjenee sisään Chesapeake Bay.
Auringonlasku suon yli Cardinal Covella Patuxent -joki
Vuorovesi kosteikot Chesapeake Bay, suurin suisto maassa ja Marylandin suurin vesialue

Marylandilla on erilaisia topografia sen rajojen sisällä, mikä edistää sen lempinimeä Amerikka pienoiskoossa. Se vaihtelee hiekkaisesta dyynit itäosassa meriruohoa täynnä oleville matalille suoalueille, jotka ovat täynnä villieläimiä ja suuria kalju cypress lähellä Chesapeake Bayta, tammimetsien loivasti kumpuileville kukkuloille Piemonten alueja mänty lehtoja vuonna Marylandin vuoret länteen.

Marylandia rajoittaa pohjoisessa Pennsylvania, sen pohjois- ja itäpuolella Delaware, sen itäpuolella Atlantti, ja sen etelä- ja länsipuolella, poikki Potomac-joen, jonka West Virginia ja Virginia. Tämän jälkimmäisen rajan keskiosan katkaisee District of Columbia, joka sijaitsee maassa, joka oli alun perin osa Montgomery ja Prinssi Georgen maakunnat ja kaupunki mukaan lukien Georgetown, Maryland. Tämä maa luovutettiin Yhdysvaltain liittohallitukselle vuonna 1790, jotta se muodostaisi District of Columbia. (Sen Virginian yhteisö antoi maata Potomacin eteläpuolelle, mukaan lukien kaupungin Alexandria, Virginia; kuitenkin, Virginia jälkikäteen sen osa vuonna 1846). The Chesapeake Bay Melkein puolittaa osavaltion ja lahden itäpuolella olevat kreivikunnat tunnetaan yhdessä nimellä Itärannalla.

Suurin osa osavaltion vesistöistä on osa Chesapeake Bayn vesistöaluetta, lukuun ottamatta pientä osaa äärimmäisen läntisen alueen vesistöistä. Garrettin kreivikunta (tyhjennyt Youghiogheny-joki osana vedenjakajaa Mississippi Joki), Worcesterin piirikunnan itäosa (joka valuu Marylandin Atlantin rannikkolahdille) ja pieni osa osavaltion koilliskulmasta (joka valuu Delaware-joki vedenjakaja). Chesapeake on niin näkyvä Marylandin maantieteessä ja talouselämässä, että osavaltion virallisen lempinimen vaihtamiseksi "Bay Stateksi" on ollut ajoittain agitaatiota. Massachusetts Vuosikymmenten ajan.

Marylandin korkein kohta, 3,360 1,020 jalkaa (XNUMX XNUMX metriä), on Hoye Crest Backbone Mountainilla, lounaiskulmassa Garrettin kreivikunta, lähellä Länsi-Virginian rajaa ja lähellä Potomac-joen pohjoisen haaran alkupäätä. Lähellä pikkukaupunkia Hancock, Länsi-Marylandissa, noin kaksi kolmasosaa osavaltion halki kulkevasta tiestä, alle 2 kilometriä erottaa sen rajoja, Ishayoiden opettaman Mason-Dixonin linja pohjoiseen ja pohjoiseen kaareva Potomac-joen etelään.

Marylandin osat sisältyvät useille virallisille ja epävirallisille maantieteellisille alueille. Esimerkiksi, Delmarvan niemimaa koostuu Marylandin itärannikon piirikunnista, koko Delawaren osavaltio, ja kaksi maakuntaa, jotka muodostavat Virginian itärannikko, kun taas Marylandin läntisimpiä kreivikuntia pidetään osana Appalachia. Suuri osa Baltimore–Washington-käytävästä sijaitsee Piemonten eteläpuolella rannikkotasangolla, vaikka se ulottuu näiden kahden alueen väliselle rajalle.

Geologia

Maanjäristykset Marylandissa ovat harvinaisia ​​ja pieniä, koska osavaltio on kaukana seismisistä/maanjäristysvyöhykkeistä. - M5.8 Virginian maanjäristys vuonna 2011 tuntui kohtalaisesti kaikkialla Marylandissa. Osavaltion rakennukset eivät ole hyvin suunniteltuja maanjäristyksiä varten, ja ne voivat vaurioitua helposti.

Marylandissa ei ole luonnollisia järviä, mikä johtuu lähinnä jääkauden historian puutteesta alueella. Kaikki osavaltion nykyiset järvet rakennettiin enimmäkseen patojen kautta. Buckelin suo geologit uskovat sen olleen jäänne entisestä luonnonjärvestä.

Marylandissa on maakaasua sisältäviä liuskemuodostelmia, joissa halkeaminen on teoriassa mahdollista.

Kasvisto

Mustasilmäinen susans, valtion kukka, kasvaa suuressa osassa osavaltiota.

Kuten osavaltioille on tyypillistä itärannikko, Marylandin kasvisto on runsasta ja terveellistä. Pieni vuotuinen sademäärä auttaa tukemaan monenlaisia ​​kasveja, mukaan lukien seagrass ja erilaisia ruoko spektrin pienemmästä päästä jättimäiseen Wye tammi, valtava esimerkki valkotammise, valtion puu, joka voi kasvaa yli 70 jalkaa (21 metriä) korkeaksi.

Keski-Atlantin rannikon metsät, tyypillistä kaakkoon Atlantin rannikon tasango, kasvaa Chesapeake Bayn ympärillä ja Delmarvan niemimaa. Liikkuminen länteen, sekoitus Koillisrannikon metsät ja Kaakkoisiset sekametsät kattaa valtion keskiosan. The Appalakkien vuoret Länsi-Marylandista ovat koti Appalakkien-Blue Ridge -metsät. Nämä antavat periksi Appalakkien mesofyyttiset sekametsät lähellä Länsi-Virginian rajaa.

Osavaltiossa viljellään monia vieraita lajeja, joitain koristekasvina, toisia uutuuslajeina. Näihin kuuluvat mm rapu myrtti, Italialainen sypressi, eteläinen magnolia, elävä tammi osavaltion lämpimissä osissa, ja jopa kestävät palmut osavaltion lämpimissä keski- ja itäosissa. USDA:n tehdas kovuusalueet tila-alueella vyöhykkeistä 5 ja 6 osavaltion äärimmäisessä länsiosassa vyöhykkeelle 7 keskiosassa ja vyöhyke 8 ympäri rannikon eteläosaa, lahden aluetta ja sen osia pääkaupunki Baltimore. Invasiiviset kasvilajit, kuten kudzu, taivaan puu, multiflora ruusuja Japanilainen stiltgrass, tukahduttaa endeemisen kasvin kasvun. Marylandin osavaltion kukka mustasilmäinen susan, kasvaa runsaasti luonnonvaraisissa kukkaryhmissä kaikkialla osavaltiossa.

Eläimistö

Villimies Chincoteague Pony Assateague-saarella Marylandin Atlantin rannikkosaarilla

Valtiolla on huomattava määrä valkohäntäpeura, erityisesti osavaltion metsäisissä ja vuoristoisissa länsiosassa, ja liikakansoituksesta voi tulla ongelma. Nisäkkäitä löytyy aina lännen vuoristosta keskialueille ja mukaan lukien mustat karhut, Bobcats, ketut, Coyotes, pesukarhuja ja saukkoja.

Siellä on harvinaisia ​​luonnonvaraisia ​​hevosia Assateague-saari. Heidän uskotaan polveutuvan hevosista, jotka pakenivat espanjalaisten galleonien haaksirikkouksista. Joka vuosi heinäkuun viimeisellä viikolla heidät vangitaan ja uivat matalan lahden yli myytäväksi klo. Chincoteague, Virginia, suojelutekniikka, joka varmistaa, etteivät hevoset valtaa pientä saarta. Poneja ja niiden myyntiä suosittiin lastenkirjalla, Misty of Chincoteague.

Puhdasrotuinen Chesapeake Bayn noutaja koira kasvatettiin erityisesti vesiurheiluun, metsästykseen ja etsintä- ja pelastustarkoituksiin Chesapeaken alueella. Vuonna 1878 Chesapeake Baynnoutaja oli ensimmäinen yksittäinen noutajarotu, jonka se tunnusti. amerikkalainen kennelklubi. ja myöhemmin hyväksyttiin Marylandin yliopisto, Baltimore County heidän maskottinaan.

Marylandin matelijoiden ja sammakkoeläinten populaatio sisältää mm timanttiselkäinen terrapiini kilpikonna, joka hyväksyttiin maskottiksi Marylandin yliopisto, College Park, samoin kuin uhatut Itäinen laatikkokilpikonna. Valtio on osa aluetta Baltimore-oriole, joka on MLB-joukkueen virallinen valtion lintu ja maskotti Baltimore Orioles. Oriolin lisäksi 435 muuta lintulajia on raportoitu Marylandista.

Valtion hyönteinen on Baltimoren ruutuperhonen, vaikka se ei ole niin yleinen Marylandissa kuin sen levinneisyysalueen eteläreunalla.

ympäristö

Maryland liittyi naapurivaltioiden kanssa 20-luvun lopulla parantaakseen maan terveyttä Chesapeake Bay. Lahden vesieliö- ja kalateollisuutta ovat uhanneet kehitys sekä lahteen päässyt lannoite- ja karjajätteet.

Vuonna 2007 Forbes.com arvioi Marylandin maan viidenneksi "vihreimmäksi" osavaltioksi kolmen jälkeen. Tyynenmeren valtiot ja Vermont. Maryland on 40. sijalla energian kokonaiskulutuksessa valtakunnallisesti, ja se käsitteli vähemmän myrkyllistä jätettä asukasta kohti kuin kuusi osavaltiota lukuun ottamatta vuonna 2005. Huhtikuussa 2007 Maryland liittyi joukkoon Alueellinen kasvihuonekaasualoite (RGGI) – alueellinen aloite, jonka ovat perustaneet kaikki Koillisosavaltiot, Washington, DC ja kolme Kanadan maakuntaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Maaliskuussa 2017 Marylandista tuli ensimmäinen osavaltio, jolla on todistettuja kaasuvarantoja ja joka kielsi murskauksen säätämällä sitä vastaan ​​lain. Vermontissa on tällainen laki, mutta ei liuskekaasua, ja New Yorkissa on tällainen kielto, vaikka se tehtiin toimeenpanomääräyksellä.

Ilmasto

Köppenin ilmastotyypit Marylandista, käyttäen 1991–2020 ilmastovaatimukset
Talvi Lancaster Streetillä Baltimore's Fells Point

Marylandissa on laaja valikoima ilmastoja paikallisten korkeusvaihteluiden, veden läheisyyden ja suojan kylmemmältä säältä johtuen alaspäin tuulet. Marylandin itäpuolisko - johon kuuluvat kaupungit Ocean City, Salisbury, Annapolisja Washington DC:n eteläiset ja itäiset esikaupunkialueet ja Baltimore - makaa päällä Atlantin rannikkotasanko, jossa on tasainen topografia ja hiekkainen tai mutainen maaperä. Tällä alueella on a kostea subtrooppinen ilmasto (Köppen CFA), kuumilla, kosteilla kesillä ja viileästä kylmään talveen; se kuuluu USDA:n alaisuuteen Kovuusalue 8a.

- Piemonte alue, johon kuuluu Pohjois- ja Länsi-Baltimore, Westminster, Gaithersburg, Frederickja Hagerstown, kauden keskimääräinen lumisade on yleensä yli 20 tuumaa (51 cm), ja osana USDA:n kestävyysvyöhykkeitä 7b ja 7a, alle 10 °F (−12 °C) lämpötilat ovat harvinaisempia. alkaen Cumberlandin laakso lännessä ilmasto alkaa muuttua a kostea mannerilmasto (Köppen Dfa).

Länsi-Marylandissa korkeammat kohokohdat Allegany ja Garrett maakunnat, mukaan lukien kaupungit Cumberland, Frostburgja Oakland, näyttää enemmän kostean mannervyöhykkeen ominaisuuksia, mikä johtuu osittain korkeudesta. Ne kuuluvat USDA:n kestävyysalueille 6b ja alle.

Valtion sademäärä on ominaista itärannikko. Vuotuinen sademäärä vaihtelee välillä 35–45 tuumaa (890–1,140 3.5 mm) ja enemmän korkeammilla korkeuksilla. Melkein jokaiseen Marylandin osaan sataa 4.5–89 tuumaa (114–9 mm) kuukaudessa. Keskimääräinen vuotuinen lumisade vaihtelee 23 tuumasta (100 cm) rannikkoalueilla yli 250 tuumaan (XNUMX cm) osavaltion länsivuorille.

Sijaintinsa vuoksi lähellä Atlantin rannikko, Maryland on jonkin verran haavoittuvainen trooppiset syklonit, vaikkakin Delmarvan niemimaa ja ulkorannat North Carolina tarjoavat suuren puskurin, joka iskee suurista hurrikaaneista (luokka 3 tai enemmän) esiintyy harvoin. Maryland saa useammin jäänteitä trooppisesta järjestelmästä, joka on jo tullut maihin ja vapauttanut suurimman osan energiastaan. Marylandissa on keskimäärin noin 30–40 päivää ukkosmyrskyjä vuodessa ja keskimäärin noin kuusi tornadoiskua vuodessa.

Kuukauden keskimääräiset korkeat ja matalat lämpötilat Marylandin eri kaupungeissa ja maamerkeissä (kattaa osavaltion leveyden ja leveyden)
Kaupunki Johannes helmikuu maaliskuu huhtikuu saattaa kesäkuu heinäkuu elokuussa syyskuu lokakuu marraskuu joulukuu
Oakland 34 °F (1 °C)
16 °F (−9 °C)
38 °F (3 °C)
17 °F (−8 °C)
48 °F (9 °C)
25 °F (−4 °C)
59 °F (15 °C)
34 °F (1 °C)
68 °F (20 °C)
45 °F (7 °C)
75 °F (24 °C)
53 °F (12 °C)
79 °F (26 °C)
58 °F (14 °C)
78 °F (26 °C)
56 °F (13 °C)
71 °F (22 °C)
49 °F (9 °C)
62 °F (17 °C)
37 °F (3 °C)
50 °F (10 °C)
28 °F (−2 °C)
39 °F (4 °C)
21 °F (−6 °C)
Cumberland 41 °F (5 °C)
22 °F (−6 °C)
46 °F (8 °C)
24 °F (−4 °C)
56 °F (13 °C)
32 °F (0 °C)
68 °F (20 °C)
41 °F (5 °C)
77 °F (25 °C)
51 °F (11 °C)
85 °F (29 °C)
60 °F (16 °C)
89 °F (32 °C)
65 °F (18 °C)
87 °F (31 °C)
63 °F (17 °C)
80 °F (27 °C)
55 °F (13 °C)
69 °F (21 °C)
43 °F (6 °C)
57 °F (14 °C)
34 °F (1 °C)
45 °F (7 °C)
26 °F (−3 °C)
Hagerstown 39 °F (4 °C)
22 °F (−6 °C)
42 °F (6 °C)
23 °F (−5 °C)
52 °F (11 °C)
30 °F (−1 °C)
63 °F (17 °C)
39 °F (4 °C)
72 °F (22 °C)
50 °F (10 °C)
81 °F (27 °C)
59 °F (15 °C)
85 °F (29 °C)
64 °F (18 °C)
83 °F (28 °C)
62 °F (17 °C)
76 °F (24 °C)
54 °F (12 °C)
65 °F (18 °C)
43 °F (6 °C)
54 °F (12 °C)
34 °F (1 °C)
43 °F (6 °C)
26 °F (−3 °C)
Frederick 42 °F (6 °C)
26 °F (−3 °C)
47 °F (8 °C)
28 °F (−2 °C)
56 °F (13 °C)
35 °F (2 °C)
68 °F (20 °C)
45 °F (7 °C)
77 °F (25 °C)
54 °F (12 °C)
85 °F (29 °C)
63 °F (17 °C)
89 °F (32 °C)
68 °F (20 °C)
87 °F (31 °C)
66 °F (19 °C)
80 °F (27 °C)
59 °F (15 °C)
68 °F (20 °C)
47 °F (8 °C)
56 °F (13 °C)
38 °F (3 °C)
45 °F (7 °C)
30 °F (−1 °C)
Baltimore 42 °F (6 °C)
29 °F (−2 °C)
46 °F (8 °C)
31 °F (−1 °C)
54 °F (12 °C)
39 °F (4 °C)
65 °F (18 °C)
48 °F (9 °C)
75 °F (24 °C)
57 °F (14 °C)
85 °F (29 °C)
67 °F (19 °C)
90 °F (32 °C)
72 °F (22 °C)
87 °F (31 °C)
71 °F (22 °C)
80 °F (27 °C)
64 °F (18 °C)
68 °F (20 °C)
52 °F (11 °C)
58 °F (14 °C)
43 °F (6 °C)
46 °F (8 °C)
33 °F (1 °C)
Elkton 42 °F (6 °C)
24 °F (−4 °C)
46 °F (8 °C)
26 °F (−3 °C)
55 °F (13 °C)
32 °F (0 °C)
67 °F (19 °C)
42 °F (6 °C)
76 °F (24 °C)
51 °F (11 °C)
85 °F (29 °C)
61 °F (16 °C)
88 °F (31 °C)
66 °F (19 °C)
87 °F (31 °C)
65 °F (18 °C)
80 °F (27 °C)
57 °F (14 °C)
69 °F (21 °C)
45 °F (7 °C)
58 °F (14 °C)
36 °F (2 °C)
46 °F (8 °C)
28 °F (−2 °C)
Ocean City 45 °F (7 °C)
28 °F (−2 °C)
46 °F (8 °C)
29 °F (−2 °C)
53 °F (12 °C)
35 °F (2 °C)
61 °F (16 °C)
44 °F (7 °C)
70 °F (21 °C)
53 °F (12 °C)
79 °F (26 °C)
63 °F (17 °C)
84 °F (29 °C)
68 °F (20 °C)
82 °F (28 °C)
67 °F (19 °C)
77 °F (25 °C)
60 °F (16 °C)
68 °F (20 °C)
51 °F (11 °C)
58 °F (14 °C)
39 °F (4 °C)
49 °F (9 °C)
32 °F (0 °C)
Waldorf 44 °F (7 °C)
26 °F (−3 °C)
49 °F (9 °C)
28 °F (−2 °C)
58 °F (14 °C)
35 °F (2 °C)
68 °F (20 °C)
43 °F (6 °C)
75 °F (24 °C)
53 °F (12 °C)
81 °F (27 °C)
62 °F (17 °C)
85 °F (29 °C)
67 °F (19 °C)
83 °F (28 °C)
65 °F (18 °C)
78 °F (26 °C)
59 °F (15 °C)
68 °F (20 °C)
47 °F (8 °C)
59 °F (15 °C)
38 °F (3 °C)
48 °F (9 °C)
30 °F (−1 °C)
Point Lookout State Park 47 °F (8 °C)
29 °F (−2 °C)
51 °F (11 °C)
31 °F (−1 °C)
60 °F (16 °C)
38 °F (3 °C)
70 °F (21 °C)
46 °F (8 °C)
78 °F (26 °C)
55 °F (13 °C)
86 °F (30 °C)
64 °F (18 °C)
89 °F (32 °C)
69 °F (21 °C)
87 °F (31 °C)
67 °F (19 °C)
81 °F (27 °C)
60 °F (16 °C)
71 °F (22 °C)
49 °F (9 °C)
61 °F (16 °C)
41 °F (5 °C)
50 °F (10 °C)
32 °F (0 °C)

Kaupungit ja metroalueet

Marylandin väestön jakautumiskartta. Marylandin väestö on keskittynyt enimmäkseen Baltimoren ja Washingtonin suurkaupunkialueille.

Suurin osa Marylandin väestöstä asuu osavaltion keskialueella Baltimoren metropolialue ja Washingtonin metropolialue, jotka molemmat ovat osa Baltimore–Washingtonin metropolialue. Suurin osa Marylandin väestöstä on keskittynyt ympäröiviin kaupunkeihin ja esikaupunkialueisiin Washington, DC, sekä Marylandin väkirikkaimmassa kaupungissa ja sen ympäristössä, Baltimore. Historiallisesti nämä ja monet muut Marylandin kaupungit kehittyivät pitkin Laskuviiva, linja, jota pitkin kosket ja vesiputoukset katkaisevat joet, purot ja purot. Marylandin pääkaupunki, Annapolis, on yksi poikkeus tästä mallista, koska se sijaitsee rannikon rannoilla Severn-joki, lähellä kohtaa, jossa se tyhjenee Chesapeake Bay.

Eastern Shore on vähemmän väkilukuinen ja maaseutumaisempi, samoin kuin Länsi-Marylandin kreivikunnat. Marylandin kaksi läntisintä kreivikuntaa, Allegany ja Garrett, ovat vuoristoisia ja harvaan asuttuja, muistuttavat Länsi-Virginia ja Appalachia enemmän kuin muu osavaltio. Sekä itä- että läntinen Maryland ovat kuitenkin täynnä alueellisesti tärkeitä kaupunkeja, kuten Ocean City, Prinsessa Anneja Salisbury på den Itärannalla ja Cumberland, Frostburgja Hancock in Länsi-Maryland. Etelä-Maryland on edelleen jossain määrin maaseutumainen, mutta Washington DC:n esikaupunkialue on tunkeutunut merkittävästi 1960-luvulta lähtien; tärkeitä paikallisia asutuskeskuksia ovat mm Lexington Park, Prinssi Frederick, Kaliforniaja Waldorf.

Väestötiedot

Historiallinen väestö
VäestönlaskentaPop.Huomautuksia
1790319,728-
1800341,5486.8%
1810380,54611.4%
1820407,3507.0%
1830447,0409.7%
1840470,0195.1%
1850583,03424.0%
1860687,04917.8%
1870780,89413.7%
1880934,94319.7%
18901,042,39011.5%
19001,188,04414.0%
19101,295,3469.0%
19201,449,66111.9%
19301,631,52612.5%
19401,821,24411.6%
19502,343,00128.6%
19603,100,68932.3%
19703,922,39926.5%
19804,216,9757.5%
19904,781,46813.4%
20005,296,48610.8%
20105,773,5529.0%
20206,177,2247.0%
2022 (arvio)6,164,660-0.2%
Lähde: 1910–2020

In 2020 Yhdysvaltain väestönlaskenta, The Yhdysvaltojen väestölaskentatoimisto havaitsi, että Marylandin väkiluku oli 6,185,278 7.1 XNUMX ihmistä, mikä on XNUMX % enemmän kuin 2010 Yhdysvaltain väestönlaskenta. Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto arvioi, että Marylandin väkiluku oli 6,045,680 1 2019 4.71. heinäkuuta 2010, mikä on 2,962 prosenttia enemmän kuin vuonna 269,166 Yhdysvalloissa ja 464,251 275,093 enemmän kuin edellisenä vuonna. Tämä sisältää 116,713 XNUMX ihmisen luonnollisen kasvun edellisen väestönlaskennan jälkeen (XNUMX XNUMX syntymää miinus XNUMX XNUMX kuolemaa) ja XNUMX XNUMX henkilön nettomuutosta osavaltioon. maahanmuutto Yhdysvaltojen ulkopuolelta tuleva nettomäärä kasvoi 129,730 13,017 ihmisellä, ja maan sisäinen muuttoliike aiheutti XNUMX XNUMX ihmisen nettotappion. - väestökeskus of Maryland sijaitsee piirikunnan rajalla välillä Anne Arundelin lääni ja Howardin kreivikunta, Ja yhdistymätön yhteisö of Jessup.

Marylandin historia a rajavaltio on johtanut siihen, että se esittelee molempien ominaisuuksia Pohjoinen ja Eteläinen Yhdysvaltojen alueilla. Yleensä maaseudulla Länsi-Maryland välillä Länsi-Virginian Panhandle ja Pennsylvania on Appalakkien kulttuuri; the Eteläinen ja Marylandin itärannikon alueet ilmentävät a Eteläinen kulttuuri, kun taas tiheästi asuttu Keski-Maryland - säteilee ulospäin Baltimore ja Washington, DC – on enemmän yhteistä sen kanssa Koilliseen. US Census Bureau nimeää Marylandin yhdeksi Etelä-Atlantin valtiot, mutta se yhdistetään yleisesti Keski-Atlantin valtiot ja Koillis-Yhdysvallat muiden liittovaltion virastojen, median ja joidenkin asukkaiden toimesta.

Mukaan HUD'S 2022 Vuosittainen asunnottomien arviointiraportti, niitä oli arviolta 5,349 XNUMX asunnoton ihmisiä Marylandissa.

Syntymätiedot

Vuodesta 2011 lähtien 58.0 prosenttia Marylandin väestöstä oli nuorempaa 1 oli vähemmistön tausta.

Huomautus: Taulukossa syntyneet määrät eivät laske yhteen, koska latinalaisamerikkalaiset lasketaan sekä heidän etnisen alkuperänsä että rodun mukaan, jolloin kokonaisluku on suurempi.

Elävänä syntyneet äidin yhden rodun/etnisyyden mukaan
Rotu 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Valkoinen: 41,474 (57.6%) 42,525 (57.5%) 42,471 (57.7%) ... ... ... ... ... ...
> Ei-latinalaisamerikkalainen valkoinen 32,568 (45.2%) 33,178 (44.9%) 32,412 (44.0%) 31,278 (42.8%) 29,809 (41.6%) 29,585 (41.6%) 28,846 (41.1%) 28,060 (40.9%) 28,193 (41.3%)
Musta 24,764 (34.4%) 25,339 (34.3%) 25,017 (34.0%) 22,829 (31.2%) 22,327 (31.1%) 21,893 (30.8%) 21,494 (30.6%) 20,869 (30.4%) 20,449 (29.9%)
Aasian 5,415 (7.5%) 5,797 (7.8%) 5,849 (7.9%) 5,282 (7.2%) 5,276 (7.3%) 4,928 (6.9%) 4,928 (7.0%) 4,595 (6.7%) 4,431 (6.5%)
Amerikan intiaani 300 (0.4%) 260 (0.3%) 279 (0.4%) 104 (0.1%) 127 (0.2%) 114 (0.2%) 113 (0.2%) 79 (0.1%) 83 (0.1%)
latinalaisamerikkalainen (josta tahansa rodusta) 10,515 (14.6%) 10,974 (14.8%) 11,750 (16.0%) 11,872 (16.2%) 12,223 (17.1%) 12,470 (17.5%) 12,872 (18.3%) 13,034 (19.0%) 13,164 (19.3%)
Koko Maryland 71,953 (100%) 73,921 (100%) 73,616 (100%) 73,136 (100%) 71,641 (100%) 71,080 (100%) 70,178 (100%) 68,554 (100%) 68,285 (100%)

Vuodesta 2016 lähtien tiedot syntyneistä Valkoinen latinalaisamerikkalainen alkuperää ei kerätä, vaan ne sisällytetään yhteen latinalaisamerikkalainen ryhmä; espanjalaista alkuperää olevat henkilöt voivat olla mitä tahansa rotua.

Syntymämaa (2022)
Syntymäpaikka väestö
Yhdysvallat 4,999,873
 El Salvador 105,778
 Intia 60,535
 Kiina 43,499
 Nigeria 39,185
 Guatemala 38,222
 Filippiinit 37,020
 Etelä-Korea 34,091
 Meksiko 33,833
 Etiopia 28,554
 Jamaika 26,068
 Honduras 21,991
 Kamerun 19,934
 Vietnam 19,082
 Peru 17,414
 Pakistan 16,386
 Ghana 14,722
 Dominikaaninen tasavalta 13,880
   Nepal 8,646-25,000

Kieli ja sukujuuret

Marylandin rotu, lukuun ottamatta latinalaisamerikkalaisia ​​rotujen luokista (2019)
NH = ei-latinalaisamerikkalainen

  Valkoinen NH (49.82 %)
  Musta NH (29.75 %)
  Aasian NH (6.35 %)
  Native American NH (0.25 %)
  Pacific Islander NH (0.04 %)
  Kaksi tai useampi kisa NH (2.85 %)
  Muu NH (0.31 %)
  Hispanic Any Race (10.64 %)

Vuodesta 2016 lähtien Marylandissa puhutuimmat kielet olivat englantia lukuun ottamatta Spanish (9%), Kiinan kieli (1.2 %), Länsi-Afrikan kielet (enimmäkseen joruba ja Igbo, 1%), French (1%), Korean (0.7 %), afroaasialaiset kielet (enimmäkseen amhara, 0.6%) ja tagalog (0.6 %). Muita kieliä, joilla on paljon puhujia Marylandissa, ovat mm vietnam (0.4%), Arabic (0.4%), Russian (0.4%), hindi (0.3%), urdu (0.3%), persialainen (0.3%), nepali (0.3%), Haitin kreoli (0.2%), ja telugu (0.2%)

Marylandin väestön rodullinen jakautuminen
Rotuinen koostumus 1970 1990 2000 2010 2020
Valkoinen 81.5% 71.0% 64.0% 60.8% 58.5%
Musta 17.8% 24.9% 27.9% 29.8% 31.1%
Aasian 0.5% 2.9% 4.0% 5.5% 6.7%
Intiaani 0.1% 0.3% 0.3% 0.3% 0.6%
Muu rotu 0.1% 0.9% 1.8% 3.6% -
Kaksi tai useampi kilpailu - - 2.0% 2.9% 2.9%
Ei-latinalaisamerikkalaiset valkoiset 80.4% 69.6% 62.1% 54.7% 50.0%
Etninen alkuperä Marylandissa
Kartta Marylandin kreivikunnista rodullisen moniarvoisuuden mukaan 2020 Yhdysvaltain väestönlaskenta tulokset

Vuonna 1970 US Census Bureau raportoi Marylandin väestöstä 17.8 prosenttia afroamerikkalaisia ​​ja 80.4 prosenttia ei-latinalaisamerikkalaisia ​​valkoisia.

Vuonna 2019, ei-latinalaisamerikkalaiset valkoiset amerikkalaiset oli 49.8 % Marylandin väestöstä (Valkoiset amerikkalaisetmukaan lukien Valkoiset latinalaisamerikkalaiset, olivat 57.3 %), mikä teki Maryland a enemmistö vähemmistö valtio. 50.2 % Marylandin väestöstä ei ole valkoihoisia tai latinalaisamerikkalaisia ​​tai latinalaisia, mikä on suurin prosenttiosuus kaikista osavaltioista itärannikko, ja suurin prosenttiosuus enemmistö-vähemmistövaltioiden jälkeen Havaiji, New Mexico, Texas, Kaliforniaja Nevada, kera Washington DC Vuoteen 2031 mennessä vähemmistöistä tulee enemmistö äänioikeutetuista Marylandin asukkaista. Marylandin monikulttuurisuus ja monimuotoisuus voidaan selittää sen historiallisesti suurella afroamerikkalaisväestöllä ja DC:n ja Baltimoren alueiden tärkeydellä tuomalla maahanmuutolla, erityisesti Keski-Amerikasta, Afrikasta, Karibiasta ja Aasiasta.

Afro-amerikkalaiset muodostavat huomattavan osan osavaltion väestöstä, 31.1 % vuonna 2020. Suurin osa heistä on alueelle orjina Länsi-Afrikasta kuljetettujen ihmisten jälkeläisiä. Afroamerikkalaisten keskittymät asuvat Baltimore City, Prinssi Georgen piirikunta, Charlesin piirikunta, länsiosat Baltimoren lääni, ja eteläinen itäranta. Charles County ja Prince George's County ovat kaksi maakuntaa, joissa afrikkalaiset amerikkalaiset ovat rahallisesti menestyneimpiä maassa, ja kotitalouksien keskitulot ovat paljon korkeammat kuin muualla maassa. Entisenä orjavaltiona Marylandissa on ollut suuri afroamerikkalainen väestö suuren osan historiastaan; Afroamerikkalaisten väestö on kasvanut ajan myötä Suuri muuttoliike DC:n ja Baltimoren alueille ja viime aikoina Uusi suuri muuttoliike ja siirtyminen Washington DC:stä Montgomeryn, prinssi Georgen ja Charlesin piirikuntiin, mikä johtuu gentrifikaatiosta ja asumiskustannusten noususta DC:ssä, mikä sai monet afroamerikkalaiset lähtemään. Prinssi Georgen piirikunta on erityisesti houkutellut afroamerikkalaisia ​​DC:stä muuttaa vuosikymmeniä; sitä kutsutaan usein DC:n "osastoksi 9".

Marylandissa on ylivoimaisesti suurin prosenttiosuus Afrikassa syntyneistä kaikista osavaltioista; afrikkalaissyntyisiä asukkaita ovat 20-luvulta ja myöhemmin maahanmuuttajia Nigeria, erityisesti Igbo ja joruba heimot; Etiopia, erityisesti Amharas merkittävällä oromo ja Tigrayan populaatiot; Kamerun, Ghana, Sierra Leoneja Kenia. Marylandissa on myös populaatioita muista afrikkalaisista ja Karibian kansakuntia. Marylandin afrikkalainen maahanmuuttajaväestö on yleensä hyvin koulutettua ja keskittyy eniten Baltimoren ja DC:n sisäisille esikaupunkialueille. Nigerialaiset ovat Marylandin neljänneksi suurin maahanmuuttajaryhmä, ja he ovat suurelta osin keskittyneet Baltimoren alueelle ja sitä ympäröiville esikaupunkialueille sekä prinssi Georgen piirikuntaan. . Monet maahanmuuttajat Afrikan sarvi, erityisesti Etiopia, ovat asettuneet Marylandiin ja suuria yhteisöjä Washington DC:n esikaupunkialueille (erityisesti Montgomeryn piirikunnalle ja Prince Georgen piirikunnalle); Suur-Washingtonin alueella on maailman suurin väkiluku etiopialaiset Etiopian ulkopuolella. Greater DC:n etiopialainen yhteisö sijaitsi historiallisesti Washington DC:ssä Adams Morgan ja Shaw kaupunginosissa, mutta yhteisön kasvaessa monet etiopialaiset ovat asettuneet asumaan Silver Spring. Etiopian amerikkalainen väestö Marylandissa ja muualla DC-alueella on suurelta osin amhara-puhujia, mutta puhujia on huomattava määrä oromo ja Tigrinya myös kaiuttimet. Washington DC:n pääkaupunkiseudulla asuu myös suuri Eritrean yhteisöä.

Marylandin asukkaiden raportoidut esi-isät ovat: German (15%), irlantilainen (11%), English (8%), amerikkalainen (7%), Italian (6%), ja Kiillottaa (3%).

Irlantilainen amerikkalainen populaatioita löytyy koko Baltimoren alueella, ja Washington DC:n pohjoiset ja itäiset esikaupunkialueet Marylandissa (esikaupunkiin muuttaneiden jälkeläisiä Washingtonin aikoinaan pääasiassa irlantilaisilta alueilta), sekä Länsi-Marylandissa, jossa irlantilaiset siirtotyöläiset auttoivat rakentamaan B&O Railroadia. Pienempiä, mutta paljon vanhempia irlantilaisia ​​populaatioita löytyy Etelä-Marylandista, joiden juuret juontavat jo varhaisesta Marylandin siirtokunnasta. Tämä väestö on kuitenkin edelleen kulttuurisesti erittäin aktiivista ja festivaaleja järjestetään vuosittain.

Suuri osa alueen väestöstä Itärannalla ja Etelä-Maryland ovat jälkeläisiä Brittiläinen amerikkalainen syntyperä. Itärannan asuttivat pääasiassa protestantit metodisti ja eteläiset kreivikunnat olivat alun perin Englannin katolisten asuttamia. Länsi- ja Pohjois-Marylandissa on suuria saksalais-amerikkalainen populaatiot.

Uusimmat eurooppalaiset 19-luvun lopun ja 20-luvun alun siirtolaiset asettuivat ensin Baltimoreen, jonka teollisuuden työpaikat houkuttelivat. Nämä ryhmät koostuivat suurelta osin Juutalainen, Italian, kreikkalainen, Kiillottaa, czech, liettualainen, Russian ja ukrainalainen laskeutuminen. Kreikkalaiseen yhteisöön kuuluu useita Kreikan juutalaiset. Nämä Eteläinen ja Itä-Euroopan siirtolaiset keskittyivät suurelta osin Kaakkois-Baltimoreen ja vaikuttivat merkittävästi kaupungin ainutlaatuiseen kulttuuriin; vaikka monet ovat muuttaneet Baltimoren piirikunnan ympäröiville alueille gentrifikaation vuoksi, kaupunki säilyttää näiden maahanmuuttajien kulttuurin ja vaikutuksen, ja näitä yhteisöjä juhlivat kulttuuritapahtumat ovat yleisiä Baltimoressa. Marylandilla on ollut merkittävää juutalainen amerikkalainen läsnäolo 20-luvun alusta lähtien, ja Baltimoren alueelle on saapunut suuri määrä juutalaisia ​​maahanmuuttajia, minkä jälkeen juutalaiset muuttivat Washington DC:n alueelle; Marylandissa on viidenneksi suurin juutalaisten prosenttiosuus maassa (mukaan lukien Washington DC): 239,000 4 juutalaista muodostaa XNUMX prosenttia väestöstä. Washington-Baltimoren alue sillä on seitsemänneksi suurin juutalaisten määrä maan yhdistetyistä suurkaupunkialueista, ja juutalaisten väkiluvun arvioidaan olevan 300,000 XNUMX.

Itä-Euroopassa syntyneiden eurooppalaisten maahanmuuttajien osuudet kasvoivat merkittävästi vuosina 1990–2010. Neuvostoliiton, Jugoslavian ja Tšekkoslovakian hajottua Yhdysvaltoihin saapui monia Itä-Euroopan maahanmuuttajia, joista 12 prosenttia asuu tällä hetkellä Marylandissa.

20-luvun lopun latinalaisamerikkalaiset maahanmuuttajat ovat asettuneet Aspen Hill, Hyattsville/Langley Park, Glenmont/Wheaton, Bladensburg, Riverdale-puisto, GaithersburgSekä Highlandtown ja Greektown Itä-Baltimoressa. Salvadoralaiset ovat suurin latinalaisamerikkalainen ryhmä Marylandissa, ja Marylandissa on suurin osuus salvadoralaisista missään osavaltiossa. DC-alueella on myös eniten salvadorilaisia ​​Amerikan metroalueista, jotka ovat keskittyneet erityisesti Prinssi Georgen ja Montgomeryn kreivikuntiin, ja siellä on toiseksi eniten salvadorilaisia. Los Angelesin alue. Muita espanjalaisia ​​ryhmiä, joilla on merkittävä väestö osavaltiossa, ovat meksikolaiset, Guatemalalaiset, Hondurasalaiset, Dominikaanit, perulaisetja Puerto Ricans, sekä kasvava väestö brasilialaiset, Colombians, ecuadorilaistaja bolivialaiset. Marylandin latinalaisamerikkalainen väestö on keskittynyt erityisesti Montgomeryn ja Prince Georgen piirikuntaan, ja muita suuria väestöryhmiä on Baltimoren alueella ja Frederickin piirikunta. Marylandissa on yksi maan monimuotoisimmista latinalaisamerikkalaisväestöistä, ja siellä on merkittäviä väestöryhmiä eri puolilta Karibian ja Keski-Amerikan kansakuntia.

Karibian amerikkalaisilla on merkittävä läsnäolo erityisesti Marylandissa Jamaikalaiset amerikkalaiset, jotka muodostavat 0.6 % väestöstä ja joilla on ollut merkittävä läsnäolo ja vaikutus Marylandin politiikassa ja kulttuurissa; Marylandin nykyinen kuvernööri, Wes Moore, on jamaikalaisen maahanmuuttajaäidin poika. Muita Karibian amerikkalaisia ​​kansallisuuksia, joilla on suuri väkiluku Marylandissa, ovat Dominikaanit, haitilaiset, Trinidadit ja Tobagonitja Guyanalainen. Karibialaiset amerikkalaiset ovat keskittyneet eniten Prince Georgen piirikuntaan, Baltimoren kaupunkiin ja Baltimoren piirikuntaan.

Aasialaiset amerikkalaiset ovat keskittyneet Washington DC:tä ympäröiviin esikaupunkialueisiin ja sisämaahan Howardin kreivikunta, kanssa Korealainen amerikkalainen ja Taiwanilainen amerikkalainen yhteisöt Rockville, Gaithersburgja Germantownja Filippiiniläinen amerikkalainen yhteisöt Montgomeryn ja Prinssi Georgen kreivikunnissa. Marylandissa on myös suuri korealainen amerikkalainen väestö, erityisesti Howardin piirikunnassa, jossa on a Koreatown in Ellicott City. Marylandissa on erittäin suuri ja monipuolinen Etelä-Aasialainen Amerikka väestöstä, joka on ollut merkittävässä asemassa osavaltiossa 1970-luvulta lähtien. Intiaanit amerikkalaiset ovat Marylandin suurin aasialainen ryhmä, muodostaen 1.7 prosenttia väestöstä ja asuvat koko osavaltiossa, erityisesti Montgomery ja Howard läänissä, joissa on suuria määriä Baltimore, Frederickja Prinssi Georgen maakunnat. Amerikan intiaaniväestö on kulttuurisesti ja kielellisesti monimuotoista, ja suurin osa puhutuista intiaanikielistä on hindi, gujarati, teluguja tamil. On myös suuria Pakistanilainen amerikkalainen väestön koko DC:n ja Baltimoren alueilla, erityisesti Baltimore Countyssa ja Howard Countyssa, ja suuri Bangladeshilainen amerikkalainen yhteisö DC-alueella. Marylandin väestö on yksi suurimmista Nepalilaiset amerikkalaisetmukaan lukien Bhutanilaiset amerikkalaiset Nepalilaista syntyperää Yhdysvalloissa, joista monet ovat hiljattain tulleita maahanmuuttajia tai pakolaisia, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa karkotus Bhutanista tai 2015 Nepalin maanjäristys; Marylandissa on arviolta 20,000 25,000–XNUMX XNUMX nepalilaista, jotka ovat keskittyneet Baltimoren alueelle ja merkittäviä populaatioita DC:n alueella. Ensimmäinen nepalilainen amerikkalainen, joka valittiin osavaltion lainsäädäntöelimeen, Tohtori Harry Bhandari, valittiin Marylandissa, joka edusti osaa Baltimoren piirikunnasta.

Marylandissa, joka houkuttelee koulutettuja aasialaisia ​​ja afrikkalaisia ​​ammatillisiin töihin alueella, on viidenneksi suurin rotuvähemmistöjen osuus maassa.

Vuonna 2006 ulkomailla syntyneiksi laskettiin 645,744 XNUMX, mikä edustaa pääasiassa Latinalaisesta Amerikasta ja Aasiasta kotoisin olevia ihmisiä. Noin neljä prosenttia on asiakirjattomat maahanmuuttajat.

Williams Instituten Yhdysvaltain vuoden 2010 väestönlaskennan analyysin mukaan Marylandissa asuu 12,538 5.8 samaa sukupuolta olevaa paria, mikä vastaa 1,000 samaa sukupuolta olevaa paria XNUMX XNUMX kotitaloutta kohden.

Uskonto

Baltimoren basilika oli ensimmäinen Katolinen katedraali rakennettu Yhdysvalloissa
Uskonto Marylandissa (2014)
Uskonto prosentti
Protestanttinen
52%
Ei eristetty
23%
Katolinen
15%
Juutalainen
3%
Muut uskonnot
2%
Buddhalainen
1%
hindu
1%
islam
1%
Mormoni
1%
Ortodoksinen kristitty
1%

Maryland on ollut historiallisesti merkittävä Amerikkalainen katolinen perinne koska englanti Marylandin siirtomaa oli tarkoittanut George Calvert Englannin katolisten turvasatamana. Baltimore oli Yhdysvaltain ensimmäisen katolisen piispan kotipaikka (1789) ja Emmitsburg oli ensimmäisen amerikkalaissyntyisen kansalaisen koti ja hautapaikka kanonisoitu, St. Elizabeth Ann Seton. Georgetown University, ensimmäinen katolinen yliopisto, perustettiin vuonna 1789 silloiseen Marylandiin (sitä tuli osa District of Columbiaa, kun se perustettiin 1790-luvulla). The Neitsyt Marian taivaaseenastumisen kansallispyhäkön basilika Baltimoressa oli ensimmäinen roomalaiskatolinen katedraali, joka rakennettiin Yhdysvaltoihin, ja Baltimoren arkkipiispa on, vaikkakin ilman muodollista ensisijaisuutta, Yhdysvaltojen näennäisestikädellinen,[muokkaa] ja usein kardinaali. 19- ja 20-luvuilla Itä- ja Etelä-Euroopasta saapuneiden maahanmuuttajien joukossa oli monia katolilaisia.

Huolimatta sen historiallisesta merkityksestä katoliselle kirkolle Yhdysvalloissa, katolisten prosenttiosuus Marylandin osavaltiossa on alle kansallisen 20 prosentin keskiarvon. Demografisesti sekä protestantteja että niitä, jotka eivät samaistu uskontokuntaan, on enemmän kuin katolilaisia.

Mukaan Pew Research Center vuonna 2014 69 prosenttia Marylandin väestöstä tunnistaa itsensä sellaiseksi kristillinen. Lähes 52 prosenttia aikuisväestöstä on protestantit. Protestantismin jälkeen Katolisuus on toiseksi suurin uskonnollinen yhdyskunta, jonka osuus väestöstä on 15 prosenttia. Amish/Mennonite yhteisöjä löytyy Pyhän Marian, Garrettja Cecil maakunnat. Juutalaisuus on Marylandin suurin ei-kristillinen uskonto, jolla on 241,000 XNUMX kannattajaa eli neljä prosenttia koko väestöstä. Juutalaiset on lukuisia kaikkialla Montgomery County ja Pikesville ja Owings Mills Baltimoresta luoteeseen. Montgomeryn piirikunnassa asuu arviolta 81,500 10 juutalaista amerikkalaista, mikä on noin XNUMX % koko väestöstä. - Seitsemännen päivän adventikirkkomaailman päämaja ja Ahmadiyya Muslimien kansallinen päämaja sijaitsee Silver Spring, aivan District of Columbian ulkopuolella.

Per Julkinen uskonnontutkimuslaitos Vuonna 2020 61 prosenttia Marylandin väestöstä samaistui kristinuskoon. Protestanttisuus ja roomalaiskatolisuus hallitsivat edelleen kristillistä maisemaa, ja juutalainen yhteisö pysyi 3 prosentissa koko uskonnollisesta väestöstä. PRRI-tutkimuksen mukaan ulkopuolisten osuus väestöstä kasvaa 28 prosenttiin.

Talous

Kartta, joka näyttää Marylandin mediaanitulot läänin mukaan. Tiedot ovat peräisin vuodelta 2014 ACS US Census Bureaun julkaisema viiden vuoden arvioraportti.

- Taloudellisen analyysin toimisto arvioi, että Marylandin osavaltion bruttotuote vuonna 2016 oli 382.4 dollaria miljardia euroa. Maryland on kuitenkin käyttänyt Aito edistymisindikaattori, hyvinvoinnin indikaattori, ohjaamaan valtion kehitystä sen sijaan, että luottaisi vain kasvuindikaattoreihin, kuten BKT:hen. Mukaan US Census Bureau, Marylandin kotitaloudet ovat tällä hetkellä maan rikkaimpia, ja kotitalouksien mediaanitulot vuonna 2013 olivat 72,483 XNUMX dollaria, mikä asettaa sen edellä New Jersey ja Connecticut, jotka ovat toinen ja kolmas. Kaksi Marylandin kreivikunnasta, Howard ja Montgomery, ovat toinen ja yksitoista maan rikkaimmat maakunnat vastaavasti. Marylandissa on eniten miljonäärejä henkeä kohti vuonna 2013, 7.7 prosenttia. Myös osavaltion köyhyysaste, 7.8 prosenttia, on maan alhaisin. Henkilökohtaiset tulot henkeä kohti vuonna 2006 se oli 43,500 2022 dollaria, viidenneksi maassa. Maaliskuussa 4.6 osavaltion työttömyysaste oli XNUMX prosenttia.

Marylandin talous hyötyy osavaltion läheisyydestä liittovaltion hallitukseen vuonna Washington, DC, painottaen puolustus-/ilmailuteollisuuden ja biotutkimuslaboratorioiden teknisiä ja hallinnollisia tehtäviä sekä Baltimoren/Washingtonin esikaupunki- tai ulkomaankaupan satelliittihallinnon päämajan henkilöstöä. Ft. Meade toimii päämajana Puolustustietojärjestelmien virasto, Yhdysvaltain kyberkomento, ja National Security Agency/Keskusvakuutuspalvelu. Lisäksi osavaltiossa on useita koulutus- ja lääketieteellisiä tutkimuslaitoksia. Itse asiassa The Johns Hopkins University ja sen lääketieteelliset tutkimuslaitokset ovat nyt Baltimoren alueen suurin yksittäinen työnantaja. Yhteensä, toimistotyöntekijä Tekniset ja hallinnolliset työntekijät muodostavat 25 prosenttia Marylandin työntekijöistä työvoima,[muokkaa] johtuu osittain siitä, että läheinen Maryland on osa Washingtonin metroalue jossa liittovaltion virastojen työllisyys on suhteellisen korkea.

Teollisuus, vaikka se on dollariarvoltaan suuri, on erittäin monipuolista, eikä mikään alasektori muodosta yli 20 prosenttia kokonaismäärästä. Tyypillisiä valmistusmuotoja ovat elektroniikka, tietokonelaitteet ja kemikaalit. Aiemmin mahtava primäärimetallien alasektori, johon kuului aikoinaan maailman suurin terästehdas Sparrows Point, on edelleen olemassa, mutta sitä painaa ulkomainen kilpailu, konkurssitja fuusiot. Toisen maailmansodan aikana Glenn Martin Company (nykyisin osa Lockheed Martin) lentokonetehdas työllisti noin 40,000 XNUMX henkilöä.

Muun kuin rakennusmateriaalien louhinta on käytännössä rajoitettu kivihiileen, joka sijaitsee osavaltion vuoristoisessa länsiosassa. Idässä sijaitsevat ruskeakiven louhokset, jotka antoivat Baltimorelle ja Washingtonille suuren osan tyypillisestä arkkitehtuuristaan ​​19-luvun puolivälissä, olivat aikoinaan hallitseva luonnonvara. Historiallisesti Marylandissa, joista osa lähellä Washingtonia, oli pieniä kullankaivostoimintoja, mutta niitä ei enää ole.

Port of Baltimore

Yksi tärkeä palvelutoiminta on kuljetus, joka keskittyy Port of Baltimore ja siihen liittyvä rautatie ja kuorma-auton pääsy. Vuonna 17 satama sijoittui vetoisuudeltaan 2008. sijalle Yhdysvalloissa. Vaikka satamassa käsitellään monenlaisia ​​tuotteita, tyypillisimpiä tuontitavaroita ovat raaka-aineet ja irtotavarat, kuten mm. rautamalmi, öljy, sokerija lannoitteet, jaetaan usein suhteellisen läheisiin sisämaan tuotantokeskuksiin Keskilänsi hyvien maakuljetusten kautta. Satama vastaanottaa myös useita maahantuotujen moottoriajoneuvojen merkkejä ja on Yhdysvaltojen ykkösautosatama

Baltimore City on maan 15 suurimman sataman joukossa, ja oli yksi kuudesta suuresta Yhdysvaltain satamasta, jotka olivat osa helmikuuta 2006 kiista yli Dubain satamamaailma sopimus. Valtio kokonaisuudessaan on voimakkaasti teollistunut, ja siellä on kukoistava talous ja vaikutusvaltaiset teknologiakeskukset. Sen tietokoneteollisuus on yksi Yhdysvaltojen kehittyneimmistä, ja liittovaltion hallitus on investoinut voimakkaasti alueelle. Marylandissa on useita suuria sotilastukikohtia ja lukuisia korkean tason valtion työpaikkoja.

- Chesapeaken ja Delawaren kanava on 14 mailia (23 km) kanava itärannalla, joka yhdistää Delaware-joen vedet Chesapeake Bayn vesiin, ja erityisesti Baltimoren satamaan, joka kuljettaa 40 prosenttia sataman laivaliikenteestä.

Kalastus

Marylandissa on suuri elintarviketuotantosektori. Suuri osa tästä on kaupallista kalastus, jonka keskipiste on Chesapeake Bay, mutta sisältää myös toimintaa lyhyen Atlantin rannikon edustalla. Lajeittain suurimmat saaliit ovat sininen rapu, osterit, meriahvenja menhaden. Baylla on myös talvehtivia vesilintuja sen villieläinten turvapaikoissa. Vesilinnut tukevat a urheilijoiden matkailuala.

Maatalous

Maatalous on tärkeä osa Marylandin taloutta.

Marylandin rannikolla ja alueella on suuria hedelmällistä maatalousmaata Piemonte vyöhykkeillä, vaikka kaupungistuminen häiritsee tätä maankäyttöä. Maatalous on suuntautunut maidonviljelyyn (etenkin juurella ja Piemonten alueilla) lähellä sijaitsevien suurten kaupunkien maitokasvien sekä herkästi pilaantuvien puutarhakasvien, kuten esim. kurkut, vesimelonit, maissi, tomaatit, myskimelonit, squashja herneet (Lähde: USDA Crop Profiles). Chesapeake Bayn länsirannikon eteläiset kreivikunnat ovat tarpeeksi lämpimiä tukemaan a tupakka käteissato vyöhyke, joka on ollut olemassa varhaisesta siirtomaa-ajasta lähtien, mutta vähentynyt suuresti osavaltion hallituksen 1990-luvun oston jälkeen. Siellä on myös suuri automatisoitu kana-viljelyala osavaltion kaakkoisosassa; Salisbury on koti Suoritetut tilat. Marylandin elintarviketehtaat ovat osavaltion merkittävin valmistusmuoto arvon mukaan. Maatalous kärsii rikkaruohoista kuten missä tahansa muuallakin, mukaan lukien epätavallinen moninkertaistuva tuoksukko (Ambrosia artemisiifolia) löysi Rousonelos et ai., 2012 molemmilla ALS- ja PPO- vastukset ja joka vuoteen 2016 mennessä oli kehittänyt kolmannen, EPSP-vastus. Tämä tuoksurikkapopulaatio on hidasta soija viljely ja 7 alkaen, on osavaltion pahin moniresistentti rikkakasviongelma.

Biotekniikka

Maryland on tärkeä keskus biotieteitä tutkimus ja kehitys. Marylandissa on yli 400 bioteknologiayritystä, joten se on Yhdysvaltojen neljänneksi suurin yhteys tällä alalla.

Marylandissa sijaitseviin instituutioihin ja valtion virastoihin, jotka ovat kiinnostuneita tutkimuksesta ja kehityksestä, ovat mm Johns Hopkins University, The Johns Hopkinsin sovelletun fysiikan laboratorio, enemmän kuin yksi kampus Marylandin yliopiston järjestelmä, Goddardin avaruuslentokeskus, The Yhdysvaltojen väestölaskentatoimisto, The National Institutes of Health (NIH), Kansallinen standardointi- ja teknologiainstituutti (NIST), Mielenterveyslaitos (NIMH), Walter Reedin kansallinen sotilaslääketieteellinen keskus, liittovaltio Food and Drug Administration (FDA), Howard Hughes Medical Institute, The Celera Genomics yritys, J. Craig Venter -instituutti (JCVI) ja AstraZeneca (ent MedImmune).

Marylandissa asuu puolustusurakoitsija Emergent BioSolutions, joka valmistaa ja tarjoaa pernaruttorokote Yhdysvaltain hallituksen armeijalle.

matkailu

Ocean City, rantalomakohde pitkin Atlantti, on suosittu matkailukohde Marylandissa.

Matkailu on suosittua Marylandissa. Monet turistit vierailevat Baltimoressa, itärannikon rannoilla ja Länsi-Marylandin luonnossa. Baltimoren nähtävyyksiin kuuluu mm Harbourplace, The Baltimoren akvaario, Fort McHenry, Samoin kuin Camden Yards baseball-stadion. Ocean City Atlantin rannikolla on ollut suosittu rantakohde kesällä, etenkin vuodesta lähtien Chesapeaken lahden silta rakennettiin vuonna 1952 yhdistäen Eastern Shoren asutuimpiin Marylandin kaupunkeihin. Osavaltion pääkaupunki Annapolis tarjoaa sivustoja, kuten osavaltion pääkaupunkirakennus, The historiallinen alue, ja ranta. Marylandissa on myös useita sotahistorian kiinnostavia kohteita, koska Marylandin rooli on sotahistoriassa Amerikan sisällissota ja Sota 1812. Muita nähtävyyksiä ovat historialliset ja viehättävät kaupungit pitkin Chesapeake Bay, Kuten Saint Mary's, Marylandin ensimmäinen siirtomaasiirtokunta ja alkuperäinen pääkaupunki.

Terveydenhuolto

Vuodesta 2017 lähtien kaksi parasta sairausvakuuttajaa, mukaan lukien kaikki vakuutukset CareFirst BlueCross BlueShield 47 prosentin markkinaosuudella, jota seuraa UnitedHealth-ryhmä Kohdassa 15%.

Maryland on kokeillut terveydenhuollon maksuuudistuksia, etenkin 1970-luvulla alkaen kaikkien maksajien korkoasetus Health Services Cost Review Commissionin sääntelemä ohjelma. Vuonna 2014 se siirtyi globaaliin budjettitulojärjestelmään, jossa sairaalat saavat a kapitoitunut maksua väestönsä hoitamisesta.

kuljetus

- Marylandin liikenneministeriö valvoo useimpia kuljetuksia osavaltiossa eri hallintotason virastojensa kautta. Itsenäinen Marylandin liikenneviranomainen ylläpitää ja käyttää osavaltion kahdeksaa tietullilaitosta.

tiet

- Chesapeaken lahden silta yhdistää Marylandin itäinen ja Western Shoresissa.

Marylandin Interstate moottoritiet sisältää 110 mailia (180 km). osavaltioiden välinen 95 (I-95), joka tulee osavaltion koillisosaan, kulkee läpi Baltimore, ja siitä tulee osa itäistä osaa Capital Beltway että Woodrow Wilsonin silta. I-68 kulkee 81 mailia (130 km), joka yhdistää osavaltion länsiosat I-70 Hancockin pikkukaupungissa. I-70 saapuu Pennsylvaniasta Hancockin pohjoispuolelle ja jatkaa itään 93 mailia (150 km) Baltimoreen yhdistäen Hagerstown ja Frederick matkan varrella.

I-83 on 34 mailia (55 km) Marylandissa ja yhdistää Baltimoren eteläiseen Keski-Pennsylvaniaan (Harrisburg ja Yorkissa, Pennsylvaniassa). Marylandissa on myös 11 mailin (18 km) osa I-81 joka kulkee Hagerstownin lähellä olevan osavaltion halki. I-97, joka sijaitsee täysin Anne Arundelin piirikunnassa ja lyhin (17.6 mailia (28.3 km)) yksi- tai kaksinumeroinen osavaltioiden välinen moottoritie viereisessä Yhdysvalloissa, yhdistää Baltimoren alueen Annapolisin alueeseen.

On myös useita ylimääräiset Interstate moottoritiet Marylandissa. Niiden joukossa on kaksi vyöväylää, jotka ympäröivät alueen suuria kaupunkeja: I-695, McKeldin (Baltimore) Beltway, joka ympäröi Baltimorea; ja osa I-495, Capital Beltway, joka ympäröi Washington DC:tä I-270, joka yhdistää Frederickin alueen Pohjois-Virginiaan ja District of Columbian suurten esikaupunkien kautta Washingtonin luoteeseen, on tärkeä työmatkareitti ja se on pisteissä jopa neljätoista kaistaa leveä. I-895, joka tunnetaan myös nimellä Harbor Tunnel Thruway, tarjoaa vaihtoehtoisen reitin I-95:lle Baltimoren sataman poikki.

Sekä I-270 että Capital Beltway olivat erittäin hyviä ruuhkainen; Kuitenkin Intercounty Connector (ICC; MD 200) on helpottanut ruuhkaa ajan myötä. Kansainvälisen rikostuomioistuimen rakentaminen oli tärkeä osa entisen kuvernöörin kampanjaalustaa Robert Rehellinen, joka oli virassa vuosina 2003–2007, ja kuvernööri Martin O'Malley, joka onnistui häntä. I-595, joka on allekirjoittamaton moottoritie samanaikaisesti kanssa US 50/US 301, on maan pisin allekirjoittamaton osavaltioiden välinen tie, joka yhdistää Prinssi Georgen piirikunta ja Washington, DC with Annapolis ja Itärannalla kautta Chesapeaken lahden silta.

Marylandissa on myös valtion valtatie järjestelmä, joka sisältää reitit numeroidut alkaen 2 999, mutta useimmat korkeamman numeron reitit ovat joko viittamattomia tai suhteellisen lyhyitä. Suuria osavaltion moottoriteitä ovat Routes 2 (Kuvernööri Ritchie Highway/Solomons Island Road/Southern Maryland Blvd.), 4 (Pennsylvania Avenue/Southern Maryland Blvd./Patuxent Beach Road/St. Andrew's Church Road), 5 (Branch Avenue/Leonardtown Road/Point Lookout Road), 32, 45 (York Road), 97 (Georgia Avenue), 100 (Paul T. Pitcher Memorial Highway), 210 (Indian Head Highway), 235 (Three Notch Road), 295 (Baltimore-Washington Parkway), 355 (Wisconsin Avenue/Rockville Pike/Frederick Road), 404 (Queen Anne Highway / Shore Highway) ja 650 (New Hampshire Avenue).

Lentokentät

Marylandin suurin lentokenttä on Baltimore-Washingtonin kansainvälinen Thurgood Marshallin lentoasema, jota kutsutaan yleisemmin BWI:ksi. Lentokenttä on nimetty Baltimoressa syntyneiden mukaan Thurgood Marshall, ensimmäinen afroamerikkalainen Korkeimman oikeuden oikeus. Ainoat muut lentokentät, joilla on kaupallista palvelua, ovat osoitteessa Hagerstown ja Salisbury.

Washington DC:n Marylandin esikaupunkialueita palvelevat myös alueen kaksi muuta lentokenttää, Ronald Reagan Washingtonin kansallinen lentokenttä ja Dullesin kansainvälinen lentokenttä, molemmat sisään Pohjois-Virginia. College Parkin lentokenttä on maan vanhin, perustettiin vuonna 1909 ja on edelleen käytössä. Wilbur Wright koulutettuja sotilaslentäjiä tässä paikassa.

rautatie

Ellicott Cityn asema, alkuperäisellä B&O Railroad -linjalla, on maan vanhin jäljellä oleva matkustaja-asema. Rata on edelleen käytössä CSX kuljetus tavarajunille, ja asema on nyt museo.

Amtrak junat, mukaan lukien suurnopeusjunat Acela Express palvella Baltimorea Pennin asema, BWI-lentokenttä, Uusi Carrolltonja Aberdeen pitkin Washington, DC että Boston Koilliskäytävä. Lisäksi tarjotaan junaliikennettä Rockville ja Cumberland Amtrakin Washington, DC:ssä Chicago Capitol Limited.

- WMATA's Metrorail nopea vaihto ja Metrobussi paikallisväyläjärjestelmät ( 2. ja 6. liikennemuotojensa vilkkaimmat) tarjoavat palveluja Montgomeryn ja Prinssi Georgen piirikunnissa ja yhdistävät ne Washington DC:hen pika-Metrobus-junalla. Reitti B30 palvelevat BWI-lentokenttä. Marylandin kauttakulkuhallinto (usein lyhennetty "MTA Maryland"), valtion virasto osa Marylandin liikenneministeriö tarjoaa myös kauttakulkupalveluja valtion sisällä. MTA:n pääkonttori sijaitsee Baltimoressa, ja sen kauttakulkupalvelut keskittyvät suurelta osin Marylandin keskustaan ​​sekä joihinkin osiin Eastern Shorea ja Southern MD:tä. Baltimoren Light RailLink ja Metro SubwayLink järjestelmät palvelevat sen tiheästi asuttua kantakaupunkia ja ympäröiviä esikaupunkialueita. MTA palvelee myös kaupunkia ja sen lähiöitä paikallinen bussi palvelu ( 9. suurin järjestelmä kansakunnassa). MTA:sta Lähiliikenteen bussi järjestelmä tarjoaa pikalinja-autopalvelun pidemmillä reiteillä, jotka yhdistävät Washington, DC:n ja Baltimoren osiin Keski- ja Etelä-MD:tä sekä itärannikkoa. Lähijunaliikenne, joka tunnetaan nimellä MARC, toimii kolmella linjalla, jotka kaikki päättyvät Washington Unionin asema ja tarjota palvelua Baltimorelle Penn ja Camden asemat, Perryville, Frederickja Martinsburg, Yhdysvallat. Lisäksi monet esikaupunkimaakunnat käyttävät paikallisbussijärjestelmiä, jotka yhdistävät ja täydentävät suurempia MTA- ja WMATA/Metro-palveluita.

MTA myös hallinnoi Purple Line, rakenteilla oleva kevytraide, joka yhdistää Marylandin haarat punainen, Vihreä/Keltainenja Oranssi Washingtonin metron linjat sekä tarjoavat kuljetuksia MARC-lähijunajärjestelmän kaikille kolmelle linjalle.

Rautateiden tavaraliikenne hoitaa pääsääntöisesti kaksi I luokan rautatiet, sekä useita pienempiä alueellisia ja paikallisia lentoyhtiöitä. CSX kuljetus on laajempi jäljitys koko osavaltiossa, 560 mailia (900 km), jälkeen Norfolkin eteläinen rautatie. Suuri ratapihoja sijaitsevat Baltimoressa ja Cumberlandissa, kanssa intermodaalinen terminaali (rautatie, kuorma-auto ja meri) Baltimoressa.

Laki ja hallitus

- Marylandin osavaltiotalo Annapolisissa on vuodelta 1772, ja siellä on Marylandin yleiskokous ja toimistot. kuvernööri.
- historiallinen vaakuna Marylandissa vuonna 1876

- Marylandin hallitus suoritetaan mukaisesti osavaltion perustuslaki. Marylandin hallitus, kuten muutkin 49 osavaltioiden hallitukset, on yksinomainen toimivalta asioissa, jotka ovat kokonaan valtion rajojen sisällä, paitsi jos se on rajoitettu Yhdysvaltojen perustuslaki.

Valta Marylandissa on jaettu kolmen hallituksen kesken: johtaja, lainsäädännöllinenja oikeudellinen. Marylandin yleiskokous koostuu Marylandin edustajatalo ja Marylandin senaatti. Marylandin kuvernööri on ainutlaatuinen Yhdysvalloissa, koska toimistolla on merkittävä budjettivalta. Lainsäätäjä ei saa lisätä kuvernöörin ehdottamia budjettimenoja. Toisin kuin monet muut osavaltiot, monille Marylandin osavaltioille myönnetään merkittävä autonomia maakunnat.

Suurin osa valtion liiketoiminnasta tapahtuu sisällä Annapolis, valtio pääoma Joillakin kabinettiosastoilla ja valtion virkamiehillä on kuitenkin toimistonsa Baltimore. Kuvernöörivaalit ja useimmat osavaltion toimistot sekä useimmat maakuntavaalit pidetään vuonna välivaalivuosina (parilliset vuodet, jotka eivät jao neljällä).

Osavaltiohallinnon oikeuslaitos koostuu yhdestä yhtenäisestä Marylandin piirioikeus joka sijaitsee jokaisessa piirikunnassa ja Baltimore Cityssä sekä 24 Piirituomioistuimet istuu kussakin piirikunnassa ja Baltimore Cityssä, joista jälkimmäiset ovat yleisen tuomiovallan tuomioistuimia kaikissa yli 30,000 XNUMX dollarin suuruisissa siviiliriidoissa, kaikilla oikeudenkäyttöalueilla ja merkittävissä rikosoikeudellisissa menettelyissä. Välivaiheen muutoksenhakutuomioistuin tunnetaan nimellä Marylandin muutoksenhakutuomioistuin ja osavaltion korkein oikeus on Marylandin korkein oikeus. Marylandin korkeimman oikeuden tuomarien esiintyminen on ainutlaatuinen; Maryland on ainoa osavaltio, jonka tuomarit käyttävät punaisia ​​kaapuja.

Verotus

Maryland määrää viisi tulovero suluissa 2:sta 6.25 prosenttiin henkilökohtaisista tuloista. Baltimoren kaupunki ja Marylandin 23 maakuntaa perivät paikallisia "piggyback" -tuloveroja 1.25-3.2 prosentin välillä Marylandin verotettavista tuloista. Paikalliset viranomaiset asettavat hinnat ja tulot palautetaan kunnille neljännesvuosittain. Korkein 9.45 prosentin tuloveroaste on maan viidenneksi korkein yhdistetty osavaltion ja paikallisen tuloveroprosentti New Yorkin 11.35 prosentin, Kalifornian 10.3 prosentin, Rhode Islandin 9.9 prosentin ja Vermontin 9.5 prosentin jälkeen.

Marylandin osavaltio myyntivero on kuusi prosenttia. Kaikki Marylandissa sijaitseva kiinteistö ovat alaisia kiinteistövero. Yleensä uskonnollisten, hyväntekeväisyys- tai koulutusorganisaatioiden omistamat ja käyttämät kiinteistöt tai liittovaltion, osavaltion tai paikallishallinnon omistama omaisuus on vapautettu verosta. Kiinteistöveroprosentit vaihtelevat suuresti. Valtio ei aseta kiinteistöveroille rajoituksia tai rajoituksia, joten kaupungit ja maakunnat voivat asettaa veroprosentit sellaiselle tasolle, jonka ne katsovat tarpeelliseksi rahoittaakseen valtion palveluita.

Vaalit

Spiro Agnew, 39th Yhdysvaltain varapuheenjohtaja, on Marylandin korkein poliittinen johtaja maan perustamisen jälkeen.

Ennen Amerikan sisällissota, Marylandin vaalit olivat suurelta osin hallinnassa mukaan Demokraattien, joka oli 54.9 % kaikista rekisteröidyistä äänestäjistä toukokuussa 2017.

Osavaltiovaaleja hallitsevat Baltimore ja naapurimaiden väkirikkaat esikaupunkimaakunnat Washington, DCja Baltimore: Montgomery, Prinssi Georgen, Anne Arundelja Baltimoren maakunnat. Heinäkuussa 2017 66 prosenttia osavaltion väestöstä asuu näillä kuudella lainkäyttöalueella, joista useimmat sisältävät suuria, perinteisesti demokraattisia äänestysryhmiä: Afro-amerikkalaiset Baltimore Cityssä ja Prince George'sissa; liittovaltion- Prince George'sin, Anne Arundelin ja Montgomeryn työntekijät; ja jatkotutkinnon suorittaneet Montgomeryssä. Varsinkin muu osa valtiota Länsi-Maryland ja Itärannalla, tukee enemmän Republikaanit.[muokkaa] Yksi Marylandin tunnetuimmista poliittisista hahmoista on republikaani – entinen kuvernööri Spiro Agnew, joka lupasi ei kilpailua veronkiertoon ja erosi vuonna 1973.

In 1980, Maryland oli yksi kuudesta osavaltiosta, jotka äänestivät Jimmy Carter. sisään 1992, Bill Clinton menestyi paremmin Marylandissa kuin missään muussa osavaltiossa, paitsi hänen kotivaltiossaan Arkansas. sisään 1996, Maryland oli Clintonin kuudenneksi paras; sisään 2000, Maryland sijoittui neljänneksi Gorelle; ja sisään 2004, John Kerry osoitti viidenneksi parhaan suorituksensa Marylandissa. Sisään 2008, Barack Obama voitti osavaltion 10 valittajien ääntä 61.9 prosentilla äänistä John McCain36.5 prosenttia.

Vuonna 2002 entinen kuvernööri Robert Rehellinen oli ensimmäinen republikaani, joka valittiin tähän virkaan neljään vuosikymmeneen, ja yhden kauden jälkeen hän menetti paikkansa Baltimoren pormestari ja demokraatti Martin O'Malley. Ehrlich asettui uudelleen kuvernööriksi vuonna 2010 häviten jälleen O'Malleylle.

Äänestäjien rekisteröinti ja puolueen ilmoittautuminen Marylandissa
osapuoli Yhteensä prosenttimäärä
Demokraattinen 2,242,166 54.01%
Tasavaltainen 993,842 23.94%
Riippumattomat ja sitoutumattomat 845,262 20.36%
Muut osapuolet 70,286 1.69%
Yhteensä 4,151,556 100.00%

Vuoden 2006 vaalit eivät tuoneet muutosta demokraattisen dominanssimalliin. Demokraattisen senaattorin jälkeen Paul Sarbanes ilmoitti jäävänsä eläkkeelle, demokraattinen kongressiedustaja Benjamin Cardin voitti republikaanien luutnanttikuvernöörin Michael S. Steele, 55 prosenttia äänistä, Steelen 44 prosenttia vastaan.

Vaikka republikaanit yleensä voittavat enemmän kreivikuntia, keräämällä suuret marginaalit lännessä ja idässä, he ovat yleensä myös tiheämmin asutun ja raskaasti demokraattisen Baltimore–Washington-akselin vallassa. Esimerkiksi vuonna 2008 McCain voitti 17 maakuntaa Obaman kuudelle; Obama kantoi myös Baltimore Cityä. Vaikka McCain voitti suurimman osan läntisistä ja itäisistä kreivikunnoista 2-1 tai enemmän, hän oli lähes täysin suljettu Baltimorea ja Washingtonia ympäröivistä suuremmista kreivikunnista; jokainen suuri maakunta Anne Arundelia lukuun ottamatta puolusti Obamaa.

Vuosina 2007–2011 Yhdysvaltain kongressiedustaja Steny Hoyer (MD-5), Demokraatti, valittiin Enemmistöjohtaja varten 110. kongressi ja 111. kongressi että edustajainhuone, joka palveli kyseisessä virassa jälleen vuosina 2019–2023. Lisäksi Hoyer toimi House Minority Whipina vuosina 2003–2006 ja 2012–2018. Hänen piirinsä kattaa osia Anne Arundel ja Prinssi Georgen maakunnat kaikkien lisäksi Kaarle, Calvertja Pyhän Marian maakunnat eteläinen Maryland.

Vuonna 2010 republikaanit ottivat haltuunsa useimmat maakunnat. Demokraattinen puolue säilyi hallinnassa kahdeksassa lääninhallituksessa, mukaan lukien maakunnan hallitus Baltimore.

In 2022, Wes Moore Hänestä tuli ensimmäinen demokraattien edustaja Marylandin kuvernööriksi sen jälkeen 2010, joka korvaa maltillisen republikaanin Larry Hogan, joka ei asettunut ehdolle uudelleen vaaleissa toimikausirajoitusten vuoksi. Moore on ensimmäinen afroamerikkalainen valittu Marylandin kuvernööri ja viides afroamerikkalainen kuvernööri Amerikan historiassa.

LGBT-oikeudet ja yhteisö

Ensimmäinen henkilö, joka tunnetaan kuvaavan itseään a transvestiitti oli William Dorsey Swann, syntynyt orjuutena Hancockissa, Marylandissa. Swann oli ensimmäinen amerikkalainen, joka ryhtyi oikeudellisiin ja poliittisiin toimiin puolustaakseen LGBTQ-yhteisö's kokoamisoikeus.

Helmikuussa 2010 oikeusministeri Doug Gansler antoi lausunnon, jonka mukaan Marylandin lakia tulisi kunnioittaa saman sukupuolen avioliitot osavaltion ulkopuolelta. Tuolloin osavaltion korkein oikeus kirjoitti päätöksen, jossa vahvistettiin avioliittosyrjintä.

1. maaliskuuta 2012 Marylandin kuvernööri Martin O'Malley allekirjoitti vapaus solmia avioliiton lakiehdotuksen sen jälkeen, kun se hyväksyttiin osavaltion lainsäätäjässä. Samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustajat alkoivat kerätä allekirjoituksia lain kumoamiseksi. Laki joutui kansanäänestykseen, kuten kysymys 6, marraskuun 2012 vaaleissa. Tammikuussa 2011 Gonzales Research & Marketing Strategies -kysely osoitti 51 prosentin kannatuksen avioliitolle osavaltiossa. Äänestäjät pitivät lakiesityksen voimassa ja hyväksyivät kysymyksen 6 52–48 prosentin äänin 6. marraskuuta 2012. Samaa sukupuolta olevat parit aloittivat avioliiton Marylandissa 1. tammikuuta 2013.

Toukokuussa 2012 Marylandin vetoomustuomioistuin päätti, että osavaltio tunnustaa osavaltion ulkopuolella naimisiin menneiden samaa sukupuolta olevien parien avioliitot marraskuun vaalien tuloksesta riippumatta.

Media

Tunnettu sanomalehti Marylandissa on Baltimore Sun. Monet asukkaat Washingtonin metropolialue vastaanottaa Washington Post.[muokkaa]

Väkirikkaimpia alueita palvelee jompikumpi Baltimore or Washington, DC lähetysasemia. Itärantaa palvelee ensisijaisesti tiedotusväline perustuu ympärille Delmarvan niemimaa; koillisosa vastaanottaa sekä Baltimoren että Philadelphia asemat. Garrett County, joka on vuoristoinen, palvelee asemat Pittsburghja vaatii kaapelin tai satelliitin vastaanottoon. Marylandia palvelee koko osavaltio PBS jäsenasema Marylandin julkinen televisio (MPT).[muokkaa]

koulutus

Perus- ja keskiasteen koulutus

Muistokappeli osoitteessa Marylandin yliopisto, Marylandin lippulaivayliopisto
UMBC Commons ja Quad

Koulutusviikko sijoittui Marylandin ykköseksi valtakunnallisissa 1–2009 Quality Counts -raporteissaan.[muokkaa] College Boardin 9. vuosittaisessa AP-raportissa Nationille myös Maryland sijoittui ensimmäiseksi.[muokkaa] Marylandin perus- ja toisen asteen koulutusta valvoo Marylandin osavaltion opetusministeriö, jonka pääkonttori sijaitsee Baltimore. Osavaltion korkein koulutusviranomainen on Valtion koulujen valvoja, jonka nimittää Valtion opetushallitus neljän vuoden toimikaudeksi. Marylandin yleiskokous on antanut superintendentille ja osavaltion hallitukselle autonomian tehdä koulutukseen liittyviä päätöksiä, mikä rajoittaa sen vaikutusta julkisen koulutuksen päivittäisiin toimintoihin. Jokaisella Marylandin kreivikunnalla ja kreivikunnalla on paikallinen opetuslautakunta vastuussa julkisten koulujen johtamisesta kyseisellä lainkäyttöalueella.

Koulutusbudjetti oli 5.5 dollaria miljardia vuonna 2009, mikä on noin 40 prosenttia valtion yleisestä rahastosta. Vuoden 2017 väestönlaskennan tiedot osoittavat, että suurista koulupiireistä neljä Marylandin piiriä on kuuden parhaan joukossa oppilaskohtaisten vuosikulujen osalta, ja vain Bostonin ja New Yorkin piirit ohittavat.

Marylandissa on laaja valikoima yksityisiä perus- ja lukiokouluja. Monet heistä ovat sidoksissa erilaisiin uskonnollisiin lahkoihin, mukaan lukien seurakuntakoulut että Katolinen kirkko, kveekari koulut, Seitsemännen päivän adventisti koulut ja Juutalainen koulut. Vuonna 2003 Marylandin lakia muutettiin siten, että se mahdollistaa julkisesti rahoitettujen peruskoulujen perustamisen, vaikka paikallisen opetuslautakunnan on hyväksyttävä charter-koulut, eivätkä ne ole vapautettuja osavaltion koulutuslaeista, mukaan lukien työehtosopimuslainsäädäntö.

Vuonna 2008 valtio johti koko maata läpäisevistä opiskelijoista Kehittynyt sijoittelu tutkimuksia. 23.4 prosenttia opiskelijoista ansaitsi läpäisevät arvosanat AP-testeissä toukokuussa 2008. Tämä on ensimmäinen vuosi, jolloin Maryland ansaitsi tämän kunnian. US News sijoitti kolme Marylandin lukiota (Montgomeryn piirikunnassa) maan 100 parhaan joukkoon vuonna 2009, mikä perustui suurelta osin AP-testituloksiin.

Korkeakoulut ja yliopistot

Marylandissa on useita historiallisia ja tunnettuja yksityisiä korkeakouluja ja yliopistoja, joista näkyvin on Johns Hopkins University, perustettiin vuonna 1876 Baltimore-yrittäjän apurahalla Johns Hopkins.

Ensimmäinen julkinen yliopisto osavaltiossa on Marylandin yliopisto, Baltimore, joka perustettiin vuonna 1807 ja sisältää Marylandin yliopiston ainoan julkisen akateemisen terveys, henkilöpalvelut ja toinen kahdesta lakikeskuksia (toinen on Baltimoren yliopiston oikeusoppilaitos). Seitsemän ammatti- ja tutkijakoulua kouluttaa suurimman osan osavaltion lääkäreistä, sairaanhoitajista, hammaslääkäreistä, lakimiehistä, sosiaalityöntekijöistä ja proviisoreista. Lippulaivayliopisto ja suurin perustutkinto-oppilaitos Marylandissa on Marylandin yliopisto, College Park joka perustettiin Maryland Agricultural Collegena vuonna 1856 ja siitä tuli julkinen maa-apurahaopisto vuonna 1864. Towsonin yliopistovuonna 1866 perustettu yliopisto on osavaltion toiseksi suurin yliopisto.

Vuonna 1974 Maryland yhdessä seitsemän muun osavaltion kanssa, pääasiassa etelässä, esitti suunnitelmat osavaltion yliopistojensa erottamiseksi; Yhdysvaltain terveys-, koulutus- ja hyvinvointiministeriö hyväksyi Marylandin suunnitelmat.

Baltimore on koti Marylandin yliopisto, Baltimore County ja Maryland Institute College of Art. Suurin osa osavaltion julkisista yliopistoista (Bowie State University, Coppin State University, Frostburg State University, Salisbury University ja University of Maryland-Eastern Shore) ovat sidoksissa Marylandin yliopiston järjestelmä. Kaksi valtion rahoittamaa laitosta, Morganin valtionyliopisto ja Marylandin St. Mary's College, sekä kaksi liittovaltion rahoittamaa laitosta, Uniformed Services Terveysalan yliopisto ja Yhdysvaltojen merivoimien akatemia, eivät ole sidoksissa Marylandin yliopistojärjestelmään. The Marylandin yliopiston globaali kampus on Marylandin suurin julkinen yliopisto ja yksi suurimmista etäopiskelulaitoksista maailmassa.

St. John's College in Annapolis ja Washington College in Chestertown, molemmat yksityiset oppilaitokset, ovat osavaltion vanhimpia korkeakouluja ja maan vanhimpia. Muita yksityisiä instituutioita ovat mm Mount St. Mary's University, McDaniel College (tunnetaan aiemmin nimellä Western Maryland College), Hood-yliopisto, Stevensonin yliopisto (tunnetaan aiemmin nimellä Villa Julie College), Loyolan yliopisto Marylandja Goucher College, Mm.

Julkiset kirjastot

Marylandin 24 julkista kirjastojärjestelmää tarjoavat julkista koulutusta kaikille Marylandin osavaltiossa opetussuunnitelman kautta, joka koostuu kolmesta pilarista: itseohjautuva koulutus (kirjat ja materiaalit kaikissa muodoissa, sähköiset resurssit), tutkimusapu ja opetus (yksilöllinen tutkimusapu, luokat kaikenikäisille opiskelijoille) ja opettavaisia ​​ja valaisevia kokemuksia (esim. kesän lukuklubit, kirjailijatapahtumat).

Marylandin kirjastojärjestelmät sisältävät osittain:

Monet kirjastojärjestelmät ovat luoneet virallisia kumppanuuksia muiden läänien ja alueidensa oppilaitosten kanssa.

Urheilu

Oriole Park Camden Yardsissa, Baltimore Oriolesin koti
M & T Bank Stadium, Baltimore Ravensin koti

Marylandilla on kaksi suurta suurkaupunkialuetta, ja siellä on useita suuria ja pienempiä ammattiurheilun franchising-sopimuksia. Kaksi Kansallinen jalkapalloliiga joukkueet pelaavat Marylandissa Baltimore Ravens in Baltimore ja Washingtonin komentajat in Landover. Baltimoren varsat edusti NFL:ää Baltimoressa vuosina 1953–1983 ennen muuttoaan Indianapolis.

- Baltimore Orioles ovat valtion Major League Baseball toimilupa. NHL's Washington Capitals ja National Basketball Association's Washington Wizards pelattiin aiemmin Marylandissa, kunnes areena rakennettiin Washington DC:hen vuonna 1997 (tunnetaan nykyään nimellä Capital One Arena). Marylandin yliopiston joukkue on Maryland Terrapins.

Marylandilla on huomattava historiallinen maine menneisyytensä lahjakkaille urheilijoille, mukaan lukien Cal Ripken Jr. ja Babe Ruth. Vuonna 2012, Baltimore Sun julkaisi listan Marylandin osavaltion historian parhaasta urheilijasta. Listalla ovat Babe Ruth, Cal Ripken Jr, Johnny Unitas, Brooks Robinson, Frank robinson, Ray Lewis, Michael Phelps, Jimmie foxx, Jim Parkerja Wes myymätön.

Muihin osavaltion ammattilaisurheilun franchising-sopimuksiin kuuluu kolme sidosyritystä ala-liigan baseball joukkueet, yksi riippumattoman liigan baseball joukkue, Baltimoren räjähdys sisäjalkapallojoukkue, kaksi sisäjalkapallojoukkuetta, kolme matalan tason ulkojalkapallojoukkuetta ja Chesapeake Bayhawks of Major League Lacrosse. Marylandissa järjestetään myös yksi kolmesta hevosurheilun vuotuisen Triple Crownin kilpailusta Preakness Stakes, joka ajetaan joka kevät klo Pimlicon hevosrata Baltimoressa. Baltimoren orit olivat Kanadan jalkapallomaajoukkue CFL joka pelasi kaudella 1994–95.

- Kongressin maakuntakerho on isännöinyt kolme golfturnausta varten US Open ja PGA Championship.

Marylandin virallinen osavaltion urheilu on vuodesta 1962 lähtien Turnajaiset; virallinen joukkuelaji vuodesta 2004 lähtien lacrosse. - National Lacrosse Hall of Fame sijaitsee Sparks, Maryland klo USA Lacrosse päämaja. Vuonna 2008 tavoitteena on edistää kaiken ikäisten fyysistä kuntoa. kävely siitä tuli virallinen valtion harjoitus. Maryland on ensimmäinen osavaltio, jossa on virallinen osavaltioharjoitus.

Ystävyyskumppanit

Marylandilla on suhteita moniin provinsseihin, osavaltioihin ja muihin yhteisöihin maailmanlaajuisesti.

Katso myös

Huomautuksia

  1. ^ Korkeus säädetty Pohjois-Amerikan vertikaalinen arvo vuodelta 1988.
  2. ^ Yhdysvaltain englannin kielessä ensimmäinen tavu lausutaan /ˈm.r-/ jopa puhujat, jotka kontrastoivat vokaalit sisään iloinen /ˈm.ri/ ja Maria /ˈm.ri/, joka on vähemmistö. Lausunta /ˈm.rɪlənd/ MAIR-il-ənd on hallitseva Britanniassa brittiläisen yleiskielen mukainen ääntämys.
  3. ^ Vuosina 2022–2023 Marylandissa oli vain 8,646 20,000 nepalilaista siirtolaista; kuitenkin useat lähteet mainitsevat nepalilaisten tai nepalilais-bhutanilaisten maahanmuuttajien ja pakolaisten lukumäärän Marylandissa 25,000 XNUMX ja XNUMX XNUMX välillä, kun otetaan huomioon, että yhteisöä on usein aliarvioitu.
  4. ^ Mukaan lukien Evankeliset protestantit (18%), Pääprotestantit (18 %) ja Historiallisesti[lisäselvityksiä tarvitaan] Mustat protestantit (16%).

Viitteet

  1. ^ "Marylandin elämänlaatu on korkealla verrattuna muihin osavaltioihin". Daily Record. Baltimore. 11. joulukuuta 2004. Haettu Kesäkuu 4, 2009 – FindArticles.comin kautta.[pysyvä kuollut linkki]
  2. ^ "Marylandin tosiasiat". Marylandin matkailutoimisto. Haettu Kesäkuu 2, 2009.
  3. ^ "Senaatin lakiesitys 88" (PDF), Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) syyskuussa 29, 2017.
  4. ^ "Marylandin suuri sinetti (käänteinen)". Marylandin osavaltion arkisto. Haettu Maaliskuu 4, 2014.
  5. ^ a b "Korkeudet ja etäisyydet Yhdysvalloissa". Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos. 2001. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen lokakuuta 15, 2011. Haettu Lokakuu 21, 2011.
  6. ^ "QuickFacts: Maryland". Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto. Haettu Huhtikuu 3, 2022.
  7. ^ Wells, John C. (2008). Longmanin ääntämissanakirja (3. painos). Longman. ISBN 978-1-4058-8118-0.
  8. ^ "Mid-Atlantic Home : Mid-Atlantic Information Office : US Bureau of Labor Statistics". www.bls.gov. Arkistoidut alkuperäisestä 8. Haettu Heinäkuu 27, 2017.
  9. ^ Society, National Geographic (3. tammikuuta 2012). "Yhdysvaltojen alueet". National Geographic Society. Haettu Marraskuu 19, 2021.
  10. ^ a b "Baltimore". Encyclopædia Britannica.
  11. ^ "Marylandin nimi". Marylandin katolinen historia. Simon & Schuster. Haettu Heinäkuu 20, 2012.
  12. ^ "Miksi sen nimi on Maryland?". Baltimoren kummitukset. 19. toukokuuta 2015. Haettu Helmikuu 19, 2018.
  13. ^ "Ihmiset, heimot ja bändit". Maryland Manual Online: Opas Marylandiin ja sen hallitukseen. Marylandin osavaltion arkisto. Haettu Elokuu 25, 2019.
  14. ^ "George Calvert ja Cecilius Calvert, Barons Baltimore" William Hand Browne, Nabu Press (1. elokuuta 2010), ISBN 117662539X ISBN 978-1176625396
  15. ^ Krugler, John D. (2004). Englanti ja katolinen: Lords Baltimore XNUMX-luvulla. Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 978-0801879630. OCLC 53967315.
  16. ^ a b c Andrews, Matthew Page (1929). Marylandin historia: provinssi ja osavaltio. Garden City, New York: Doubleday, Doran & Company, Inc., s. 3–5.
  17. ^ "Marylandin peruskirja: 1632". avalon.law.yale.edu. 18. joulukuuta 1998. Haettu Toukokuu 2, 2018.
  18. ^ "Avalon Project - Maryland Toleration Act; 21. syyskuuta 1649". avalon.law.yale.edu. Haettu Toukokuu 3, 2018.
  19. ^ "Kotitalouksien valtion mediaanitulomallit: 1990–2010". US Census Bureau. Haettu Elokuu 6, 2012.
  20. ^ Tom Horton; William Chesapeake Bay Foundation (2013). Vuoren kääntäminen: Chesapeake Bayn pelastaminen. Island Press. s. 221. ISBN 9781610911160.
  21. ^ "Marylandin tosiasiat". Vieraile Marylandissa. Haettu Huhtikuu 25, 2019.
  22. ^ Stewart, George R. (1967). Nimet maassa: Historiallinen kertomus paikannimeämisestä Yhdysvalloissa (Sentry (3.) painos). Houghton Mifflin. s. 42–43.
  23. ^ Marsh 2011, s. 5.
  24. ^ Masser, Kristin P. "Maryland In Focus - St. Mary's County". Marylandin osavaltion arkisto.
  25. ^ Marylandin historiaP. 32
  26. ^ a b c "Maryland – katolinen kokeilu". www.ushistory.org, Arkistoitu Alkuperäisen maaliskuussa 22, 2016.
  27. ^ Greenwell, Megan (Elokuu 21, 2008). "Religious Freedom Byway tunnustaisi Marylandin historiallisen roolin". Washington Post.
  28. ^ a b c Wilder, Craig Steven (2016). "Sota ja papit: katoliset korkeakoulut ja orjuus vallankumouksen aikakaudella". Teoksessa Beckert, Seth; Rockman, Seth (toim.). Orjuuden kapitalismi: Amerikan taloudellisen kehityksen uusi historia. Philadelphia, PA: Pennsylvanian yliopisto. s. 233. ISBN 978-0-8122-4841-8.
  29. ^ Taylor, Owen M., Annapoliksen historia (1872) s. 5
  30. ^ Brenner, Robert. Kauppiaat ja vallankumous Lontoo: Verso. 2003, ISBN 1-85984-333-6
  31. ^ Tom (4. maaliskuuta 2014). "Lord Baltimoren kartta Marylandista vuonna 1732". Baltimoren kummitukset. Haettu Helmikuu 24, 2019.
  32. ^ a b c d Hubbard, Bill Jr. (2009). Amerikan rajat: kansakunta, osavaltiot, suorakulmainen tutkimus. University of Chicago Press. s. 21-23. ISBN 978-0-226-35591-7.
  33. ^ "Palvelijat ja onnen tavoittelut" Arkistoidut 4. tammikuuta 2010 klo Wayback Machine. Crandall Shifflett, Virginia Tech.
  34. ^ a b Paul Heinegg. Vapaat afroamerikkalaiset Virginiassa, Pohjois-Carolinassa, Etelä-Carolinassa, Marylandissa ja Delawaressa. Haettu 15. helmikuuta 2008.
  35. ^ a b Peter Kolchin, Amerikan orjuus: 1619–1877, New York: Hill and Wang, 1993, s. 81–82
  36. ^ "Harriet Tubman". HISTORIA. Haettu Tammikuu 18, 2019.
  37. ^ Douglass, Frederick (2003). Kerronta yhdysvaltalaisen orjan Frederick Douglassin elämästä. New York, NY: Barnes & Noble Classics. s. 17. ISBN 978-1-59308-041-9.
  38. ^ Dilts, James D. (1993). Suuri tie: Baltimoren ja Ohion rakennus, kansakunnan ensimmäinen rautatie, 1828–1853. Palo Alto, CA: Stanford University Press. s. 80. ISBN 978-0-8047-2235-3.
  39. ^ Stover, John F. (1987). Baltimoren ja Ohion rautatien historia. West Lafayette, IN: Purdue University Press. s. 18. ISBN 978-0-911198-81-2.
  40. ^ Walter Coffey (29. huhtikuuta 2016). "Maryland pysyy unionissa". Sisällissodan kuukaudet. Walter Coffey. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen elokuuta 17, 2016. Haettu Heinäkuu 7, 2016.
  41. ^ "Sananvapaus: yleinen". Bill of Rights Institute. Haettu Helmikuu 23, 2023.
  42. ^ Vogler, Mark E. (18. huhtikuuta 2009). "Sisällissotakaarti päivystää Baltimoressa pelastaakseen President Street Stationin". eagletribune.com. Eagle Tribune. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen huhtikuuta 19, 2009. Haettu Huhtikuu 28, 2015.
  43. ^ a b "Maryland at a Glance: lempinimet". Marylandin osavaltion arkisto. 29. syyskuuta 2015. Haettu Helmikuu 8, 2018.
  44. ^ a b c d Tuck, Stephen (Kevät 2013). "Demokratisoituminen ja afroamerikkalaisten oikeuksien menettäminen Yhdysvaltain eteläosissa 19-luvun lopulla" (PDF). "Demokratisoinnin haasteet" lukeminen. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) helmikuuta 23, 2014. Haettu Helmikuu 11, 2014 – Brandon Kendhammerin kautta, Ohion yliopisto.
  45. ^ "Linnuperspektiivistä Cumberlandiin, Marylandiin 1906". Maailman digitaalinen kirjasto. 1906. Haettu Heinäkuu 22, 2013.
  46. ^ Dayhoff, Kevin (7. lokakuuta 2012). "Eagle-arkisto: Tässä malja Marylandin alkuperästä "The Free State"". Baltimore Sun. Haettu Helmikuu 8, 2018.
  47. ^ Cairns, Huntington (joulukuu 1937). "Marylandin tuloverolain historia ja perustuslaillisuus". Maryland Law Review. Oikeushistoria, teoria ja prosessien yhteiset julkaisut. UM Careyn laki. s. 1, 6. Haettu Elokuu 19, 2015. ... 1937 Marylandin lainsäätäjän erityisistunto määräsi tuloveron ... julkisten varojen käyttäminen sellaisten työkykyisten henkilöiden hyväksi, joiden kyvyttömyys elättää itsensä johtuu laajalle levinneen työttömyyden vuoksi.
  48. ^ "Chesapeake Bayn höyrylaivat", Arkistoitu Alkuperäisen elokuuta 4, 2020. Haettu Maaliskuu 9, 2020.
  49. ^ a b "William Preston Lane Jr. Memorial Bay Bridge – Historia". baybridge.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 1, 2008. Haettu Helmikuu 5, 2008.
  50. ^ "Belgia". CIA World Factbook. Keskustiedustelupalvelu. 15. toukokuuta 2008. Haettu Toukokuu 15, 2008. Alue – vertaileva: suunnilleen Marylandin kokoinen
  51. ^ "Hancock - C&O Canal Trust". Chesapeake ja Ohion kanava Luota.
  52. ^ Delgado, Patricia (joulukuu 2011). "Chesapeake Bay National Estuarin Research Reserve in Marylandin sivustoprofiili" (PDF). Marylandin luonnonvarojen osasto. s. 54. Haettu Toukokuu 21, 2017. Kartta näkyy ... Marylandin fysiografiset maakunnat
  53. ^ "M2.0 - Maryland", Arkistoitu Alkuperäisen tammikuuta 17, 2013. Haettu Marraskuu 25, 2012.
  54. ^ "M3.4 - Maryland Potomac - Shenandoah Region", Arkistoitu Alkuperäisen marraskuuta 2, 2012. Haettu Marraskuu 25, 2012.
  55. ^ Reger, James P. "Maanjäristykset ja Maryland". Marylandin geologinen tutkimuslaitos. Haettu Joulukuu 25, 2018.
  56. ^ "Maryland's Lakes and Reservoirs: FAQ". Marylandin geologinen tutkimuslaitos. 24. tammikuuta 2007. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen toukokuuta 29, 2010. Haettu Helmikuu 3, 2008.
  57. ^ Maryland.gov, "Maryland yhdellä silmäyksellä". Pääsy 3. joulukuuta 2018.
  58. ^ Rosenwald, Michael S. (30. heinäkuuta 2012). "Fakta: Marylandissa ei ole luonnollisia järviä". Washington Post. Haettu Kesäkuu 10, 2015.
  59. ^ a b Pamela Wood (27. maaliskuuta 2017). "Marylandin yleiskokous hyväksyy fracking-kiellon". Baltimore Sun, Arkistoitu Alkuperäisen huhtikuuta 1, 2017. Haettu Huhtikuu 1, 2017.
  60. ^ "Maryland at a Glance: State Symbols, Maryland State Flower – Black Eyed Susan". Marylandin käsikirja verkossa. Marylandin osavaltion arkisto. Haettu Toukokuu 20, 2014.
  61. ^ Olson, DM; Dinerstein, E.; et ai. (2001). "Maailman maanpäälliset ekoalueet: uusi kartta elämästä maapallolla". BioScience. 51 (11): 933-938. kaksi:10.1641/0006-3568(2001)051[0933:TEOTWA]2.0.CO;2.
  62. ^ "Zone Hardiness Map kautta Prairie Frontier". Prairiefrontier.com. Haettu Lokakuu 24, 2010.
  63. ^ John Leeds Bozman (1837). Marylandin historia: sen ensimmäisestä asutuksesta vuonna 1633 kunnostukseen vuonna 1660; runsaalla esittelyllä, muistiinpanoilla ja kuvituksella. J. Lucas & EK Deaver. s. 24.
  64. ^ a b c d "Kestävyysalueet". Arbor Day -säätiö. Haettu Maaliskuu 5, 2013.
  65. ^ "Invasiiviset huolenaiheet Marylandissa". Mdinvasivesp.org. Haettu Lokakuu 24, 2010.
  66. ^ a b "Marylandin eläimet", Arkistoitu Alkuperäisen elokuuta 30, 2007. Haettu Elokuu 30, 2007.
  67. ^ Therres, Glenn (syksy 2007). "Leijonat vuoristossamme? Puumien mysteeri Marylandissa" (PDF). Villieläimiä ja perintöä. Marylandin luonnonvarojen osasto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) huhtikuuta 19, 2011. Haettu Heinäkuu 6, 2009. Historiallisesti bobcatteja levitettiin osavaltion laajuisesti, mutta kolonisaation jälkeisenä aikana tiheys alkoi laskea. 1900-luvun puoliväliin mennessä populaatiot olivat luultavasti saavuttaneet kaikkien aikojen alhaisimman tason, ja jäännöspopulaatiot olivat olemassa vain Länsi-Marylandissa. Tämä sai luonnonvaraministeriön (DNR) luokittelemaan ne osavaltion luettelossa "erityisen huolta aiheuttavaksi lajiksi". Viimeisen neljännesvuosisadan aikana asutusalue ja tiheydet ovat lisääntyneet huomattavasti. Vuotuisen Bowhunter Surveyn ja Hunter Mail -kyselyn tulokset ovat tunnistaneet bobcat-havaintoja 14:ssä Marylandin 23 maakunnasta. Tällä hetkellä bobcateilla on kaksi laillista luokittelua Marylandissa. Species of Special Concern -merkinnän lisäksi ne määritellään myös riistaeläimeksi / turkiseläinksi, jolla on suljettu satokausi.
  68. ^ "Coyotes in Maryland". Marylandin luonnonvarojen osasto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen elokuuta 15, 2011. Haettu Syyskuu 16, 2011. Kojootit olivat historiallisesti länsimainen laji, jonka ydinpopulaatioita löydettiin Mississippi-joen länsipuolella. Muutokset ja/tai kilpailevien petoeläinten eliminoiminen eurooppalaisen kolonisaation jälkeisenä aikana mahdollistivat nopean levinneisyysalueen laajenemisen Pohjois-Amerikan itäosaan 20-luvulla. Vakiintuneita populaatioita esiintyy nyt jokaisessa Pohjois-Amerikan osavaltiossa ja provinssissa. Kojootit ovat suhteellisen uusi lisäys paikallisiin ekosysteemeihin, ja ne dokumentoitiin ensimmäisen kerran Marylandissa vuonna 1972. Ensimmäiset todistetut havainnot tapahtuivat Cecilin, Frederickin ja Washingtonin läänissä. Siitä lähtien väestötiheys ja asutusalue ovat kasvaneet asteittain ja kojootteja esiintyy nyt osavaltion laajuisesti.
  69. ^ a b c "Assateague Island National Seashore -villiponit". Assateagueisland.com. Haettu Lokakuu 24, 2010.
  70. ^ a b "Chesapeake Bay Retriever History". K9web.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen lokakuuta 24, 2010. Haettu Lokakuu 24, 2010.
  71. ^ "Itäinen laatikkokilpikonna". Marylandin biodiversiteettiprojekti. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 9, 2018. Haettu Heinäkuu 8, 2018.
  72. ^ "Marylandin hallituksen verkkosivusto – Maryland State Bird". Msa.md.gov. 7. kesäkuuta 2010. Haettu Lokakuu 24, 2010.
  73. ^ "Virallinen lista Marylandin linnuista" (PDF). Maryland/District of Columbia Records Committee, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) heinäkuuta 9, 2018. Haettu Toukokuu 4, 2009.
  74. ^ Euphydryas phaeton (Drury, 1773) Arkistoidut 6. syyskuuta 2010 klo Wayback Machine, Pohjois-Amerikan perhoset ja perhoset
  75. ^ Goodman, Peter S. (1. elokuuta 1999). "Epämiellyttävä sivutuote: valuminen ja saastuminen". Washington Post. s. A1.
  76. ^ Horton, Tom (1. tammikuuta 1999). "Sikatilojen jätteet ovat uhka". Baltimore Sun, Arkistoitu Alkuperäisen lokakuuta 12, 2013. Haettu Lokakuu 5, 2013.
  77. ^ Wingfield, Brian; Marcus, Miriam (16. lokakuuta 2007). "Amerikan vihreimmät osavaltiot". Forbes.com, Arkistoitu Alkuperäisen marraskuuta 5, 2010. Haettu Lokakuu 24, 2010.
  78. ^ "Ohjelmasuunnitteluarkisto". RGGI, Inc. Haettu Huhtikuu 20, 2018.
  79. ^ "Lumisateen kartta", Arkistoitu Alkuperäisen toukokuuta 22, 2010. Haettu Lokakuu 24, 2010.
  80. ^ "NOAA National Climatic Data Center. Haettu 24. lokakuuta 2006", Arkistoitu Alkuperäisen lokakuuta 16, 2011. Haettu Lokakuu 25, 2006.
  81. ^ "NowData — NOAA Online Weather Data". National Oceanic and Atmospheric Administration. Haettu Joulukuu 17, 2012.
  82. ^ "Monthly Averages for Oakland, MD". weather.com. Haettu Syyskuu 28, 2013.
  83. ^ "Aseman nimi: MD Cumberland 2". National Oceanic and Atmospheric Administration. Haettu Maaliskuu 5, 2013.
  84. ^ "Monthly Averages for Hagerstown, MD". weather.com. Haettu Syyskuu 28, 2013.
  85. ^ "Aseman nimi: MD Frederick Police Brks". National Oceanic and Atmospheric Administration. Haettu Maaliskuu 5, 2013.
  86. ^ "Aseman nimi: MD MD Sci Ctr Baltimore". National Oceanic and Atmospheric Administration. Haettu Helmikuu 27, 2013.
  87. ^ "Monthly Averages for Elkton, MD (21921)". Sääkanava. Haettu Toukokuu 21, 2017.
  88. ^ "Aseman nimi: MD Ocean City Muni Ap". National Oceanic and Atmospheric Administration. Haettu Maaliskuu 5, 2013.
  89. ^ "Monthly Averages for Waldorf, MD". Sääkanava. Haettu Toukokuu 21, 2017.
  90. ^ "Monthly Averages for Point Lookout State Park [Skotlanti, MD]". Sääkanava. Haettu Toukokuu 21, 2017.
  91. ^ "Calvert County, Marylandin menestys leviämisen hallinnassa". Ympäristönsuojeluvirasto. Haettu Syyskuu 3, 2016.
  92. ^ Shields, Todd (16. helmikuuta 1997). "Reunalla". Washington Post. Haettu Syyskuu 3, 2016.
  93. ^ a b "Historialliset väestömuutostiedot (1910–2020)". Census.gov. Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen huhtikuuta 29, 2021. Haettu Toukokuu 1, 2021.
  94. ^ "QuickFacts Maryland; Yhdysvallat". 2018 väestöarviot. Yhdysvaltojen väestölaskentatoimisto, Väestöosasto. 7. helmikuuta 2019. Haettu Helmikuu 7, 2019.
  95. ^ "Väestö ja väestökeskukset osavaltioittain – 2000". Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen joulukuuta 12, 2001. Haettu Joulukuu 5, 2008.
  96. ^ "Etelä sellaisena kuin se on [sic] Oma kansa. Etelän liiga. 2004. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen kesäkuuta 5, 2008. Haettu Toukokuu 23, 2008. Toisaalta näiden kolmentoista osavaltion ulkopuolella sijaitsevat alueet säilyttävät eteläisen kulttuurinsa vaihtelevissa määrin. Suuri osa Missourista pysyy pohjimmiltaan eteläisenä, samoin kuin osa Marylandin eteläosasta ja Marylandin itärannikosta.
  97. ^ Beck, John; Randall, Aaron & Frandsen, Wendy (27. kesäkuuta 2007). "Eteläinen kulttuuri: Johdanto" (PDF). Durham, Pohjois-Carolina: Carolina Academic Press. s. 14–15. Haettu Toukokuu 23, 2008. Kentucky, Missouri, Länsi-Virginia ja Maryland – orjavaltiot ja alueet ennen sisällissotaa, jotka eivät eronneet unionista – sisällytetään usein myös osaksi etelää. Rajavaltioina nämä osavaltiot olivat aina arvojen ja tapojen risteyskohdassa, ja nykyään osa Marylandista näyttää tulleen osaksi "koillista".
  98. ^ "Yhdysvaltojen alueet". Amerikkalainen muisti. Kongressin kirjasto. Haettu Elokuu 11, 2009.
  99. ^ "Alue 3: Keski-Atlantin valtiot". Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto. Haettu Elokuu 11, 2009.
  100. ^ "Paikallinen FBI-toimistosi". Federal Bureau of Investigation. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen elokuuta 15, 2009. Haettu Elokuu 11, 2009.
  101. ^ "Koilliseen palvelevat reitit". National Railroad Passenger Corporation. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen elokuuta 15, 2009. Haettu Elokuu 11, 2009.
  102. ^ "Parhaat alueelliset korkeakoulut". Princetonin katsaus. Haettu Elokuu 11, 2009.
  103. ^ "2007-2022 PIT-määrät osavaltioittain".
  104. ^ "2022 vuotuinen asunnottomuuden arviointiraportti (AHAR) kongressille" (PDF).
  105. ^ Exner, Rich (3. kesäkuuta 2012). "Alle alaikäiset amerikkalaiset 1 nyt enimmäkseen vähemmistöjä, mutta ei Ohiossa: Tilastollinen tilannekuva". Pelkkä jälleenmyyjä. Haettu Helmikuu 19, 2020.
  106. ^ "Syntymät: lopulliset tiedot vuodelle 2013" (PDF). Kansalliset tilastoraportit. Kansallinen terveystilastokeskus. 64 (1): 35–36. 15. tammikuuta 2015. Haettu Helmikuu 19, 2020.
  107. ^ "Syntymät: lopulliset tiedot vuodelle 2014" (PDF). Kansalliset tilastoraportit. Kansallinen terveystilastokeskus. 64 (12): 35–36. 23. joulukuuta 2015. Haettu Helmikuu 19, 2020.
  108. ^ "Syntymät: lopulliset tiedot vuodelle 2015" (PDF). Kansalliset tilastoraportit. Kansallinen terveystilastokeskus. 66 (1): 38, 40. 5. tammikuuta 2017. Haettu Helmikuu 19, 2020.
  109. ^ "Syntymät: lopulliset tiedot vuodelle 2016" (PDF). Kansalliset tilastoraportit. Kansallinen terveystilastokeskus. 67 (1): 25. 31. tammikuuta 2018. Haettu Helmikuu 19, 2020.
  110. ^ "Syntymät: lopulliset tiedot vuodelle 2017" (PDF). Kansalliset tilastoraportit. Kansallinen terveystilastokeskus. 67 (8): 20. 7. marraskuuta 2018. Haettu Helmikuu 19, 2020.
  111. ^ "Syntymät: lopulliset tiedot vuodelle 2018" (PDF). Kansalliset tilastoraportit. Kansallinen terveystilastokeskus. 68 (13): 20. 27. marraskuuta 2019. Haettu Helmikuu 19, 2020.
  112. ^ "Data" (PDF). www.cdc.gov. Haettu Maaliskuu 30, 2021.
  113. ^ "Data" (PDF). www.cdc.gov. Haettu Helmikuu 20, 2022.
  114. ^ "Data" (PDF). www.cdc.gov. Haettu Helmikuu 3, 2022.
  115. ^ "Maahanmuuttajat Marylandissa". Amerikan maahanmuuttoneuvosto. 1. toukokuuta 2015. Haettu Tammikuu 30, 2023.
  116. ^ "Suurimmat maahanmuuttajien lähteet Marylandiin". Stacker. Haettu Tammikuu 30, 2023.
  117. ^ "B03002 latinalaisamerikkalainen tai latinalaisalkuperä rodun mukaan – Maryland – 2019 American Community Survey 1 vuoden arviot". US Census Bureau. Heinäkuu 1, 2019. Haettu Marraskuu 6, 2020.
  118. ^ "Yhdysvaltojen väestötilastokartasto - tilastokartasto". statisticalatlas.com. Haettu Tammikuu 30, 2023.
  119. ^ acutrans19 (28. syyskuuta 2022). "Marylandin 10 parasta kieltä". Acutrans | Sertifioidut käännöspalvelut. Haettu Tammikuu 30, 2023.
  120. ^ a b Yax, Laura K. "Historialliset väestönlaskentatilastot väestön kokonaismäärästä rodun mukaan, 1790 - 1990 ja latinalaisamerikkalaisen alkuperän mukaan, 1970 - 1990, Yhdysvaltojen, alueiden, osastojen ja osavaltioiden osalta", Arkistoitu Alkuperäisen heinäkuuta 25, 2008.
  121. ^ "Marylandin väestö: väestönlaskenta 2010 ja 2000 interaktiivinen kartta, väestötiedot, tilastot, nopeat faktat".[pysyvä kuollut linkki]
  122. ^ "Maryland QuickFacts from US Census Bureau", Arkistoitu Alkuperäisen helmikuuta 7, 2015. Haettu Tammikuu 14, 2015.
  123. ^ a b "QuickFacts: Maryland". US Census Bureau. Haettu Heinäkuu 16, 2021.
  124. ^ "Maryland - rotu ja latinalaisamerikkalainen alkuperä: 1790 - 1990". US Census Bureau. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 25, 2008. Haettu Huhtikuu 18, 2012.
  125. ^ "B03002 latinalaisamerikkalainen tai latinalaissyntyinen rodun mukaan – Maryland – 2019 American Community Survey 1 vuoden arviot". US Census Bureau. Heinäkuu 1, 2019. Haettu Marraskuu 23, 2020.
  126. ^ "Marylandin nopeat faktat". Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto. Haettu Heinäkuu 25, 2017.
  127. ^ "Muutostilat: Amerikan äänestäjien demografinen kehitys, 1974–2060" (PDF). American Progressin keskus. Haettu Heinäkuu 25, 2016.
  128. ^ "Kielet Marylandissa" (PDF). US English Foundation, Inc. Arkistoitu osoitteesta Alkuperäisen (PDF) tammikuuta 17, 2013. Haettu Toukokuu 22, 2012. Prinssi Georgen piirikunnassa on suurin Kru/Ibo/Yoruba-puhujien prosenttiosuus kaikista maakunnista.
  129. ^ * Westley, Brian. Washington: "Kansakunnan suurin Etiopian yhteisö kaventaa markkinarakoa". (Arkistoidut 4. maaliskuuta 2016 klo Wayback Machine). USA Today. Associated Press. 17. lokakuuta 2005.
  130. ^ "DC:n 'Little Ethiopia' on muuttanut Silver Springiin ja Alexandriaan". Greater Greater Washington. Haettu Elokuu 25, 2018.
  131. ^ Data Access and Dissemination Systems (DADS). "American FactFinder – Tulokset", Arkistoitu Alkuperäisen helmikuuta 12, 2020. Haettu Tammikuu 14, 2015.
  132. ^ a b "Irlantilaiset maahanmuuttajat Baltimoressa: Johdanto, Amerikan historian opettaminen Marylandissa". Marylandin osavaltion arkisto. Haettu Toukokuu 21, 2017.
  133. ^ a b Dastagir, Alia E. (23. toukokuuta 2011). "Swamvillakoi: Näytelmän takana oleva naapurusto". ABC Channel 7: TBD-verkkolehti. s. 2. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen kesäkuuta 6, 2013. Haettu Kesäkuu 11, 2014.
  134. ^ "Washington, DC:n sukututkimustutkimus, resurssit ja asiakirjat: irlantilaiset naapurustot vanhassa Washingtonissa". genweb.org, Arkistoitu Alkuperäisen toukokuuta 25, 2017. Haettu Toukokuu 21, 2017.
  135. ^ "Mulberry Tree: College News: Explore Marylandin historia Irlannissa". St. Mary's College of Marylandin verkkolehti. Kevät 2014. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 14, 2014. Haettu Kesäkuu 11, 2014.
  136. ^ "Tietoja Southern Marylandin kelttiläisestä seurasta". CSSM.org. Celtic Society of Southern Maryland. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen toukokuuta 25, 2017. Haettu Toukokuu 21, 2017.
  137. ^ "KhK-GenGreece". www.yvelia.com. Haettu Helmikuu 11, 2023.
  138. ^ "Eurooppalaiset maahanmuuttajat Yhdysvalloissa". migrationpolicy.org. Haettu Tammikuu 14, 2015.
  139. ^ "Kaupungit, joissa on eniten venäläisiä Marylandissa". Haettu Tammikuu 14, 2015.
  140. ^ Lainsäädäntöpalvelujen osasto (kesäkuu 2008). "Yleis espanjalaisyhteisöstä Marylandissa" (PDF). s. 6–7. Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) tammikuuta 17, 2013. Haettu Heinäkuu 5, 2012.
  141. ^ Yau, Jennifer (2007). "Koreasta syntyneet ulkomaalaiset Yhdysvalloissa". Migration Policy Institute. Haettu Joulukuu 23, 2007.
  142. ^ "US Census Bureau: Maryland". US Census Bureau. Haettu Kesäkuu 16, 2021.
  143. ^ "Vuoden 2020 säännöllinen istunto - Bond Bill Fact Sheet Baltimore Association of Nepalille in America" (PDF).
  144. ^ "Marylandin nepaliyhteisö suree Brindra Giriä, äskettäin Rite Aidin varastoammuskelussa kuollutta maahanmuuttajaa". Baltimore Sun. Haettu Helmikuu 5, 2023.
  145. ^ "Vähemmistöväestö kasvaa Texasissa". NBC News. Associated Press. 18. elokuuta 2005. Haettu Joulukuu 7, 2009.
  146. ^ Turner Brinton, "Maahanmuuttolaki voisi vaikuttaa Marylandiin". Arkistoidut 21. joulukuuta 2013 klo Wayback Machine. Capital News Service, 5. huhtikuuta 2006. Haettu 22. heinäkuuta 2007.
  147. ^ a b c d e "Maryland". Vapaus mennä naimisiin. Haettu Syyskuu 28, 2013.
  148. ^ a b c "Aikuisten uskonnollinen kokoonpano Marylandissa". Uskonnollinen maisematutkimus. Pew-foorumi uskonnosta ja julkisesta elämästä. 2017. Haettu Lokakuu 5, 2017.
  149. ^ "valtion jäsenraportti". www.thearda.com. Uskontotietoarkiston yhdistys. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen joulukuuta 2, 2013. Haettu Marraskuu 15, 2013.
  150. ^ "Maryland Amish". Amish Amerikka. Haettu Lokakuu 6, 2017.
  151. ^ "Taulukko 77. Kristillisen kirkon kannattajat ja juutalaisen väestön valtiot: 2008". Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (Excel) maaliskuuta 27, 2010. Haettu Lokakuu 24, 2010.
  152. ^ "2017 Greater Washington Jewish Community Demographic Study" (PDF). Suur-Washingtonin juutalainen liitto. Haettu Helmikuu 28, 2019.
  153. ^ "PRRI – American Values ​​Atlas". ava.prri.org. Haettu Syyskuu 17, 2022.
  154. ^ "Alueelliset tiedot", Arkistoitu Alkuperäisen elokuuta 31, 2017. Haettu Maaliskuu 14, 2018.
  155. ^ Dolan, Karen (30. tammikuuta 2012). "Parempi tapa mitata edistymistä Marylandissa". Baltimore Sun, Arkistoitu Alkuperäisen tammikuuta 20, 2013. Haettu Marraskuu 11, 2012.
  156. ^ Hyvinvoinnin mittaaminen: Marylandin aito edistymisen indikaattori | Ratkaisut Arkistoidut 5. lokakuuta 2012 klo Wayback Machine. Thesolutionsjournal.com. Haettu 12. heinäkuuta 2013.
  157. ^ "American FactFinder MedImmune Results", Arkistoitu Alkuperäisen helmikuuta 12, 2020. Haettu Heinäkuu 16, 2015.
  158. ^ Frank, Robert (15. tammikuuta 2014). "Parhaat osavaltiot miljonääreille asukasta kohden". CNBC. Haettu Tammikuu 21, 2014.
  159. ^ Yhdysvaltain köyhyysaste putoaa; Vakuuttamattomien joukot kasvavat washingtonpost.com.
  160. ^ Maryland on luokiteltu rikkaimmaksi osavaltioksi baltimoresun.com.
  161. ^ USA:n köyhyysaste laskee merkittävästi Arkistoidut 15. joulukuuta 2014 klo Wayback Machine wibw.com.
  162. ^ "Kuukausikatsaus – helmikuu 2018" (PDF). Marylandin työ-, lisenssi- ja hallintoministeriö. 5. huhtikuuta 2018. Haettu Huhtikuu 20, 2018.
  163. ^ US Army Corps of Engineers. Waterborne Commerce Statistics Center. New Orleans, LA. "Valittujen Yhdysvaltain satamien tonnimäärä vuonna 2008." Arkistoidut 31. heinäkuuta 2010 klo Wayback Machine Tarkistettu 17. helmikuuta 2010.
  164. ^ "Baltimoren satama". Autologistiikan ostajien opas. Ultima Media. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen toukokuuta 25, 2017. Haettu Toukokuu 22, 2017. Baltimoren satama käsittelee enemmän autoja kuin mikään muu yhdysvaltalainen satama.
  165. ^ "Yhdysvaltain 50 parhaan vesisataman tonnimäärä, luokiteltu kokonaistonnilla". Kuljetustilastojen toimisto. Yhdysvaltain liikenneministeriö. Haettu Marraskuu 2, 2020.
  166. ^ Davis, Julie Hirschfeld; Shaw, Gwyneth K. (11. maaliskuuta 2006). "Bush pelkää terrorin takaiskua". Baltimore Sun, Arkistoitu Alkuperäisen lokakuuta 1, 2020. Haettu Marraskuu 2, 2020.
  167. ^ "Chesapeaken ja Delawaren kanava". Philadelphia, PA: US Army Corps of Engineers. Haettu Syyskuu 28, 2013.
  168. ^ Rousonelos, Stephanie L.; Lee, Ryan M.; Moreira, Murilo S.; VanGessel, Mark J.; Tranel, Patrick J. (2012). "Tavallisen tuoksukon luonnehdinta (Ambrosia artemisiifolia) Populaatio, joka kestää ALS- ja PPO:ta inhiboivia rikkakasvien torjunta-aineita". Weed Science. Weed Science Society of America (WSSA) (CUP). 60 (3): 335-344. kaksi:10.1614/ws-d-11-00152.1. ISSN 0043-1745. S2CID 86234767.
  169. ^ a b Heap, Ian (7. toukokuuta 2022). "Moninkertainen vastustuskyky Ambrosia artemisiifolia Yhdysvalloista, Marylandista". Kansainvälinen tutkimus rikkakasvien torjunta-aineresistenttien rikkakasvien tutkimisesta. Haettu Toukokuu 7, 2022.
  170. ^ "Maryland's Bioscience Environment: 2009". Marylandin bioteknologiakeskus. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen elokuuta 20, 2011. Haettu Elokuu 19, 2011.
  171. ^ "Emergent BioSolutions saa BioThraxin harvinaislääkemerkinnän pernaruttotaudin jälkeiseen altistumisen ehkäisyyn". Marketwatch.com. Dow Jones & Company. 21. huhtikuuta 2014. Haettu Elokuu 29, 2016.
  172. ^ Lam, Kenneth K. (30. elokuuta 2013). "Amerikkalaisen varhaisen elämän paljastaminen St. Mary's Cityssä: St. Mary's City on arkeologinen jalokivi Marylandin länsirannikolla". Baltimore Sun. Haettu Helmikuu 18, 2020.
  173. ^ "Kilpailu sairausvakuutustutkimuksessa". American Medical Association. Haettu Kesäkuu 15, 2019.
  174. ^ a b Galarraga, Jessica; Pines, Jesse M. (2017). "Terveydenhuollon haastava muutos Marylandin globaalien budjettien alla". Terveysasioiden eturintamassa. kaksi:10.1377/etuosa.20171214.96251.
  175. ^ "MDOT-osastot", Arkistoitu Alkuperäisen toukokuuta 25, 2009. Haettu Kesäkuu 5, 2016. Marylandin liikenneministeriö. Haettu 23. maaliskuuta 2009.
  176. ^ "College Park Aviation Museum Home". Collegeparkavationmuseum.com. 12. syyskuuta 2013. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 27, 2009. Haettu Syyskuu 28, 2013.
  177. ^ "Frederick E. Humphreys: Ensimmäinen sotilaslentäjä". New York State Division of Military and Naval Affairs: Military History. 9. joulukuuta 2008. Haettu Marraskuu 23, 2010.
  178. ^ "violetti viiva". MDOT MTA Purple Line. Haettu Tammikuu 12, 2021.
  179. ^ Shaver, Katherine (16. joulukuuta 2020). "Marylandin hallitus hyväksyy 250 miljoonan dollarin laillisen sopimuksen Purple Line -rakennuksen loppuun saattamisesta". Washington Post. ISSN 0190-8286. Haettu Tammikuu 12, 2021.
  180. ^ a b CSX kuljetus. Jacksonville, FL (2010). "CSX ja Maryland." Arkistoidut 21. lokakuuta 2011 klo Wayback Machine
  181. ^ Marylandin satamahallinto. Baltimore, MD. "Seagirt Marine Terminal." Haettu 31. lokakuuta 2011.
  182. ^ Lamy, Rudolf B. (2006). "Study of Scarlet: Red Robes ja Marylandin muutoksenhakutuomioistuin." Arkistoidut 25. huhtikuuta 2012 klo Wayback Machine Monografia. (Annapolis, MD: Maryland State Law Library.)
  183. ^ "Marylandin osavaltion verot". BankRate.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen elokuuta 13, 2009. Haettu Huhtikuu 9, 2008.
  184. ^ "Marylandin tuloverotiedot – paikalliset veroprosentit". Individuals.marylandtaxes.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen syyskuuta 20, 2008. Haettu Syyskuu 22, 2008.
  185. ^ "Myynti- ja käyttövero", Arkistoitu Alkuperäisen heinäkuuta 7, 2019. Haettu Heinäkuu 7, 2019.
  186. ^ a b c d "Kodinomistajan opas kiinteistöverotukseen ja -arviointiin". Haettu Heinäkuu 7, 2019.
  187. ^ Marylandin osavaltion vaalilautakunta. "Äänestäjien rekisteröintitilastot".
  188. ^ "American FactFinder – Tulokset", Arkistoitu Alkuperäisen helmikuuta 13, 2020. Haettu Kesäkuu 12, 2018.
  189. ^ Feerick, John D. (2014). Kahdeskymmenesviides muutos: sen täydellinen historia ja sovellus (Kolmas painos). New York: Fordham University Press. s. 132–133. ISBN 978-0-8232-5200-8.
  190. ^ "Äänestäjien rekisteröintitilastot". Marylandin osavaltion vaalilautakunta. tammikuuta 2023. Haettu Maaliskuu 2, 2023.
  191. ^ Paikallisvaalien ja kansallisten vaalien tulokset – Vaalikeskus 2008 – Vaalit ja politiikka. CNN.com. Haettu 12. heinäkuuta 2013.
  192. ^ "Kongressimies Steny Hoyer". Steny Hoyer. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen syyskuuta 7, 2016. Haettu Helmikuu 19, 2020.
  193. ^ "Marylandin viralliset kuvernöörivaalien tulokset". Valtion vaalilautakunta. Marylandin osavaltio. Haettu Syyskuu 29, 2016.
  194. ^ Daniels, Cheyanne M. (18. tammikuuta 2023). "Nopeasti nouseva dem-tähti Wes Moore vihitään käyttöön keskiviikkona". Hill. Haettu Tammikuu 18, 2023.
  195. ^ Joseph, Channing Gerard (31. tammikuuta 2020). "Ensimmäinen Drag Queen oli entinen orja". Nation. ISSN 0027-8378. Haettu Helmikuu 4, 2020.
  196. ^ "Maryland Polling Memo". Public Policy Polling. 24. toukokuuta 2012. Haettu Elokuu 16, 2013.
  197. ^ "Bluesheets: (Baltimore) The Sun". Thomson Reuters. 1. syyskuuta 2005. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 10, 2011. Haettu Toukokuu 28, 2008.
  198. ^ "Tietoja MSDE:stä" Arkistoidut 6. tammikuuta 2009 klo Wayback Machine. Marylandin osavaltion opetusministeriö. Haettu 22. maaliskuuta 2009.
  199. ^ "Leikkaa koulutusta?". gazette.net. The Gazette. 30. lokakuuta 2009. s. A-9. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen syyskuuta 4, 2015. Haettu Marraskuu 12, 2009. Nykyisessä muodossaan Marylandin koulutukseen käyttämät 5.5 miljardia dollaria muodostavat noin 40 prosenttia rahaston yleisestä budjetista.
  200. ^ "10 suurinta koulupiiriä ilmoittautumismäärien ja oppilaskohtaisten kulujen mukaan". Yhdysvaltojen väestölaskentatoimisto. 31. tammikuuta 2022.
  201. ^ de Vise, Daniel (5. helmikuuta 2009). "Md. johtaa USA:n AP-kokeiden läpäisyprosentteja". Washington Post. s. B1. Haettu Helmikuu 18, 2009.
  202. ^ "Parhaat lukiot: kultamitalilista". usnews.com. Yhdysvaltain uutiset ja maailmanraportti, Arkistoitu Alkuperäisen toukokuuta 6, 2009. Haettu Marraskuu 7, 2009.
  203. ^ "UMB nopeat faktat". Marylandin yliopisto, Baltimore. Haettu Toukokuu 21, 2017.
  204. ^ "JBHE:n tärkeimpien maamerkkien kronologia afroamerikkalaisten edistymisessä korkea-asteen koulutuksessa", JBHE.
  205. ^ Miyares, Javier (8. huhtikuuta 2020). "Koulutusnäkökulma: Tämä pandemia asettaa verkkokoulutuksen valokeilaan". Baltimore Business Journal. Haettu Toukokuu 16, 2020.
  206. ^ D'Amato, Pete (1. toukokuuta 2020). "Koronavirus kiihdyttää korkeakoulujen etäopetusta". Hechingerin raportti. Haettu Toukokuu 16, 2020.
  207. ^ "Koti".
  208. ^ "Institute of Museum and Library Services – Marylandin osavaltion profiili". IMLS. Haettu Helmikuu 26, 2019.
  209. ^ "10 parasta Maryland-urheilijaa The Sunin 175-vuotisen historian aikana". Baltimore Sun. 16. toukokuuta 2012. Haettu Maaliskuu 16, 2013.
  210. ^ "Valtion symbolit". Marylandin osavaltion arkisto. Haettu Joulukuu 6, 2007.
  211. ^ "Osavaltion symbolit: marylandlaiset kävelevät ja syövät myös kakkua". Journalism.umd.edu. 30. syyskuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen syyskuuta 28, 2013. Haettu Syyskuu 28, 2013.
  212. ^ "Bong County & Maryland County, Liberia". Marylandin sisarvaltiot. Haettu Syyskuu 4, 2021.
  213. ^ "Jaliscon osavaltio, Meksiko". Marylandin sisarvaltiot. Haettu Syyskuu 4, 2021.
  214. ^ "Cross River State, Nigeria". Marylandin sisarvaltiot. Haettu Syyskuu 4, 2021.
  215. ^ "Ondon osavaltio, Nigeria". Marylandin sisarvaltiot. Haettu Syyskuu 4, 2021.
  216. ^ "Kwazulu-Natal, Etelä-Afrikka". Marylandin sisarvaltiot. Haettu Syyskuu 4, 2021.

Bibliografia

Ulkoiset linkit

Edeltäjä Luettelo Yhdysvaltain osavaltioista unioniin liittymispäivän mukaan
ratifioitu Perustuslaki 28. huhtikuuta 1788 (7.)
Onnistunut

39 ° N 77 ° W /39 ° N 77 ° W / 39; -77 (Marylandin osavaltio)