Memento mori

Tässä artikkelissa haluamme käsitellä Memento mori:n aihetta perusteellisesti, analysoida sen vaikutuksia eri näkökulmista ja tarjota täydellisen yleiskatsauksen ongelmasta. Memento mori on äärimmäisen tärkeä aihe nykyään, koska sillä on merkittävä vaikutus yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Näillä sivuilla tutkimme sen alkuperää, kehitystä, seurauksia ja mahdollisia ratkaisuja tavoitteena tarjota lukijalle laaja ja yksityiskohtainen yleiskuva Memento mori:stä. Kattavan ja tiukan lähestymistavan avulla toivomme myötävaikuttavamme tämän tänään niin tärkeän aiheen ymmärtämiseen ja pohdiskeluun.

Tämä artikkeli käsittelee latinankielistä sanontaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Frans Halsin maalauksessa Nuorukainen ja pääkallo (1626–1628) pääkallo muistuttaa kuoleman mahdollisuudesta.

Memento mori (suom. muista kuolevaisuutesi tai muista kuolevasi) on usein käytetty latinankielinen sanonta ja taiteessa yleinen aihepiiri eli teema. Kertomusten mukaan se on peräisin Rooman valtakunnasta, jossa orja kuiskasi lausetta voittoisan sotapäällikön korvaan hänen voittokulkueessaan eli triumfikulkueessaan. Pidempi muoto lauseesta on ”memento te mortalem esse” eli ”muista olevasi kuolevainen”.[1]

Myöhemmin sanonta on viitannut taideteoksiin (kuten runot, laulut, maalaukset ja grafiikka), joiden tarkoituksena on muistuttaa kuoleman olemassaolosta ja mahdollisuudesta, usein myös kuoleman tasa-arvoisuudesta kuten kuolemantanssi-aihe. Memento mori -teemaa on käytetty etenkin kristillisessä taiteessa.

Lähteet

  1. ”Memento mori”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5

Aiheesta muualla