Merkki

Nykymaailmassa Merkki:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe monenlaisia ​​yleisöjä kohtaan. Merkki on kiinnittänyt kaikenikäisten ja -taustaisten ihmisten huomion joko yhteiskuntavaikutuksensa, historiallisen merkityksensä, populaarikulttuuriin tai korkeakoulujen merkityksen vuoksi. Kun jatkamme tämän ilmiön tutkimista ja ymmärtämistä paremmin, on erittäin tärkeää analysoida sen vaikutukset ja vaikutukset jokapäiväisen elämämme eri puolille. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Merkki:n vaikutuksia ja merkityksellisyyttä analysoimalla sen historiallisia, sosiokulttuurisia, teknologisia ulottuvuuksia ja monia muita näkökohtia, jotka ovat osa sen nykyistä merkitystä.

Tämä artikkeli käsittelee semioottista käsitettä. Erikoistuneempia merkityksiä on täsmennyssivulla.

Merkki on asia, joka viittaa johonkin toiseen asiaan.

Amerikkalainen filosofi Charles S. Peirce jakoi merkit kolmeen perusluokkaan (ns. merkkien toinen trikotomia):

  • ikoneihin, jotka muistuttavat kuvaamiaan asioita (esimerkiksi valokuva tai piirros henkilöstä)
  • indekseihin, jotka ovat kausaalisessa yhteydessä edustamaansa asiaan (esimerkiksi savu on tulen indeksi)
  • symboleihin, jotka ovat totunnaisesti tai sopimuksenvaraisesti yhteydessä edustamaansa asiaan (esimerkiksi valtion lippu tai kielen sana).

Katso myös

Lähteet

  • Koch, Rudolf: Merkkien kirja. ((Das Zeichenbuch, 1923.) Suomentanut Sirkka Salonen) Helsingissä: Otava, 1984. ISBN 951-1-07758-9
  • Peirce, Charles S.: Mikä merkki on? (HTML) (Suomentaneet Mats Bergman ja Sami Paavola.) Ajatus 58. 2001. Viitattu 28.9.2010.