Tämä artikkeli käsittelee aihetta Näyttelijä, joka on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua eri aloilla. Tavoitteena on ymmärtää tämä aihe perusteellisesti, tutkitaan erilaisia näkökulmia ja lähestymistapoja, jotka valaisevat sen merkitystä ja vaikutuksia nykyään. Yksityiskohtaisen ja kattavan analyysin avulla tavoitteena on tarjota lukijalle kattava ja täydellinen näkemys Näyttelijä:stä, tarjoten olennaista ja päivitettyä tietoa, joka rikastuttaa tämän asian tietämystä ja ymmärrystä. Sen alkuperästä sen vaikutukseen nykypäivän yhteiskuntaan, tavoitteena on tarjota globaali näkemys, jonka avulla voimme sukeltaa syvemmälle Näyttelijä:n tärkeimpiin puoliin, tarjoten selkeän ja yksityiskohtaisen yleiskatsauksen, joka toimii lähtökohtana tulevalle tutkimukselle ja pohdinnalle.
Näyttelijä on henkilö, joka näyttelee eli esittää osaa esimerkiksi näytelmässä tai elokuvassa.[1] Termi viittaa yleensä elokuvissa, televisiossa, teatterissa tai radiossa esiintyvään henkilöön. Rooleja esittäessään näyttelijä voi myös laulaa ja tanssia tai esiintyä pelkällä äänellään radiossa, dubatuissa ohjelmissa tai animaatioissa.
Näyttelijän tehtävänä on tutustua rooliinsa ja perehtyä tuotoksen aikakauteen, kulttuuriin ja ihmisten elintapoihin. Näyttelijä pyrkii omaksumaan roolihahmonsa luonteenpiirteet ja puhetavan.[2] Näyttelijältä vaaditaankin kykyä samaistua rooliinsa, mihin tarvitaan usein luovuutta ja kekseliäisyyttä. Näyttelijällä voi olla samaan aikaan menossa useita tuotantoja, joissa perehtymis-, harjoittelu- ja näyttelyvaiheet voivat mennä päällekkäin.[3]
Varsinkin elokuvanäyttelijöiden työ on projektiluontoista, joten heillä saattaa olla pitkiäkin työttömyyskausia.[3] Näyttelijä on keskimäärin 80 prosenttia työurastaan ilman töitä, minkä takia monet näyttelijät tekevät muita töitä elääkseen.[4]
Suomessa näyttelijäkoulutusta annetaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa Helsingissä ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella (Näty). Musiikkiteatterin korkeakoulutason opetusta annetaan TAMKissa Tampereella[5]. Aiemmin musiikkiteatterin koulutusta annettiin myös Lahden Musiikki-ja draamainstituutissa.