Tässä artikkelissa tutkimme Nadežda von Meck:n vaikutuksia nyky-yhteiskunnan eri alueilla. Nadežda von Meck on osoittautunut kasvavan kiinnostuksen aiheeksi, ja se on kiinnittänyt tutkijoiden, aktivistien ja mielipidejohtajien huomion maailmanlaajuisesti. Seuraavilla sivuilla tutkimme Nadežda von Meck:n roolia ihmisten jokapäiväisessä elämässä sekä sen vaikutusta niinkin erilaisilla aloilla kuin politiikka, kulttuuri, talous ja teknologia. Monitieteisen lähestymistavan avulla yritämme ymmärtää Nadežda von Meck:n monimutkaisuutta ja sen merkitystä globaalissa kontekstissa.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Nadežda Filaterovna von Meck, o.s. Frolovski (1831–1894) oli venäläinen leskirouva ja mesenaatti, joka toimi taloudellisena tukijana Pjotr Tšaikovskille, Nikolai Rubinsteinille ja Claude Debussylle.
Nadežda meni vuonna 1847 naimisiin Karl von Meckin kanssa. Pari sai 18 lasta. Karl kuoli vuonna 1871, ja leskeksi jäätyään Meck aloitti uransa taiteidentukijana. Meck teki vuosina 1877–1890 huomattavaa yhteistyötä Tšaikovskin kanssa. Meck ja Tšaikovski kuitenkin sopivat, etteivät tapaa kasvotusten vaan jakavat ajatuksiaan tiiviissä kirjeenvaihdossa.
Meck tuki Tšaikovskin säveltäjänuraa lahjoittamalla tälle taloudellista apua 6 000 ruplaa vuodessa. Meck lopetti tuen tarjoamisen vuonna 1890 mahdollisesti säveltäjän homoseksuaalisuuden paljastuttua.
Tšaikovski omisti mm. neljännen sinfoniansa Meckille. Meck kuoli 1894, vuotta myöhemmin kuin Tšaikovski.