Nykyään Numerus clausus:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe eri alueilla. Sen vaikutus ei rajoitu yhdelle alalle, vaan se kattaa monenlaisia aloja teknologiasta terveyteen, kulttuuriin ja politiikkaan. Numerus clausus-ilmiö on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa ja synnyttänyt keskusteluja, pohdintoja ja toimia sen merkityksestä, seurauksista ja mahdollisista seurauksista. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia näkökulmia Numerus clausus:een ja analysoimme sen kehitystä, sen merkitystä nykyisessä kontekstissa ja sen mahdollista vaikutusta tulevaisuudessa.
Tässä artikkelissa tai sen osassa aihetta käsitellään lähinnä Suomen tai suomalaisten näkökulmasta. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelin näkökulmaa yleismaailmallisemmaksi. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. |
Numerus clausus (latinaa; ’rajoitettu lukumäärä’) tarkoittaa etenkin Suomessa ja Ruotsissa lähinnä yliopistoihin ja korkeakouluihin tietyn alan opiskelijoiksi otettavien määrän rajoittamista karsimalla pääsyvaatimuksin tai pääsykokein.[1][2] Aiemmin esimerkiksi Helsingin yliopistoon oli jokaisella ylioppilaaksi kirjoittaneella vapaa pääsy, mutta opiskelijamäärän räjähdysmäisen kasvun vuoksi yliopiston oli 1950-luvulla luovuttava vanhasta periaatteestaan ja otettava asteittain käyttöön numerus clausus -periaate. Viimeiset Helsingin yliopiston tiedekunnat siirtyivät numerus clausuksen käyttöön 1960-luvulla.