Olympialaiset



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Tutustuminen vuoden 2023 olympialaisiin: kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Tutustuminen vuoden 2023 olympialaisiin: kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Tutustuminen vuoden 2023 olympialaisiin: kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Tutustuminen vuoden 2023 olympialaisiin: kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Tutustuminen vuoden 2023 olympialaisiin: kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Tutustuminen vuoden 2023 olympialaisiin: kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

Moderni Olympialaiset or olympialaiset (Ranskan kieli: Olympialaiset) ovat johtavia kansainvälisiä urheilutapahtumia, joissa järjestetään kesä- ja talviurheilukilpailuja, joissa tuhansia urheilijat ympäri maailmaa osallistua a erilaisia ​​kilpailuja. Olympialaisia ​​pidetään maailman tärkeimpänä urheilukilpailuna, johon osallistuu yli 200 joukkuetta, jotka edustavat itsenäisiä valtioita ja alueita. Olympialaiset järjestetään yleensä joka päivä neljä vuotta, ja siitä lähtien 1994, ovat vaihdelleet Kesä ja Talviolympialaiset kahden vuoden välein neljän vuoden aikana.

Heidän luomiseensa inspiroi muinaiset olympialaiset (Muinainen Kreikka: Ὀλυμπιακοί Ἀγῶνες), pidetty sisällä Olympia, Kreikka 8. vuosisadalta eKr. 4. vuosisadalle jKr. Paroni Pierre de Coubertin perusti Kansainvälinen olympiakomitea (IOC) vuonna 1894, mikä johti ensimmäisiin nykyaikaisiin kisoihin Ateenassa vuonna 1896. KOK on IOC:n hallintoelin. Olympialiike (joka kattaa kaikki olympialaisiin osallistuvat yhteisöt ja henkilöt) kanssa Olympian peruskirja määrittelemällä sen rakenteen ja valtuudet.

Olympialiikkeen kehitys 20- ja 21-luvuilla on johtanut useisiin muutoksiin olympialaisissa. Jotkut näistä mukautuksista sisältävät talviolympialaisten luomisen lumi- ja jäälajeille Paralympialaiset pelit vammaisille urheilijoille Nuorten olympialaiset 14–18-vuotiaille urheilijoille viisi mannerten peliä (Pan American, afrikkalainen, Aasian, Euroopan verkkokauppaja Tyynenmeren), ja Maailman pelit urheilulajeihin, jotka eivät ole mukana olympialaisissa. Myös KOK kannattaa Kuuroolympialaiset ja Erityisolympialaiset. KOK:n on täytynyt mukautua erilaisiin taloudellisiin, poliittisiin ja teknologisiin edistysaskeliin. The amatöörisääntöjen väärinkäyttö mukaan Itäinen blokki Kansakunnat saivat KOK:ta luopumaan puhtaasta amatööriyden, kuten Coubertin näki, hyväksymiseen Ammattiurheilijoita kisoihin osallistuminen. Joukkomedian kasvava merkitys on luonut ongelman yritysten sponsorointi ja pelien yleinen kaupallistaminen. maailmansodat johti peruuttamiseen 1916, 1940ja 1944 Olympialaiset; aikana laajamittaiset boikotit Kylmä sota rajoitettu osallistuminen 1980 ja 1984 Olympialaiset; ja 2020 Olympialaiset lykättiin vuoteen 2021 johtuen COVID-19 -pandemia.

Olympialiike koostuu kansainväliset urheiluliitot (JOS), kansalliset olympiakomiteat (NOC) ja kunkin olympialaisen järjestelykomiteat. Päätöksentekoelimenä KOK vastaa kunkin olympialaisten isäntäkaupungin valinnasta sekä järjestää ja rahoittaa kisat olympialaisen peruskirjan mukaisesti. KOK päättää myös olympiaohjelman, joka koostuu urheilu kilpailla kisoissa. On olemassa useita olympiarituaaleja ja symboleja, kuten olympialippu ja taskulamppu, Samoin kuin avajaiset ja päättäjäiset. Kisassa kilpaili yli 14,000 XNUMX urheilijaa 2020 Kesäolympialaiset ja 2022 talviolympialaisissa yhteensä 40 eri lajissa ja 448 tapahtumassa. Jokaisen tapahtuman ensimmäisen, toisen ja kolmannen sijan saavuttaneet saavat Olympiamitalit: kultaa, hopeaa ja pronssia, vastaavasti.

Pelit ovat kasvaneet niin paljon, että lähes jokainen kansakunta on nyt edustettuna; siirtokunnat ja merentakaiset alueet saavat asettaa oman joukkueensa. Tämä kasvu on luonut lukuisia haasteita ja ristiriitojamukaan lukien boikotteja, doping, lahjonta ja terrorismi. Joka toinen vuosi olympialaiset ja niiden medianäkyvyys tarjoavat urheilijoille mahdollisuuden saavuttaa kansallista ja joskus kansainvälistä mainetta. Pelit tarjoavat myös isäntäkaupungille ja -maalle mahdollisuuden esitellä itseään maailmalle.

Muinaiset olympialaiset

Stadion sisään Olympia, Kreikka

Muinaiset olympialaiset olivat uskonnollisia ja urheilullisia festivaaleja, jotka pidettiin neljän vuoden välein pyhäkössä Zeus in Olympia, Kreikka. Kilpailu oli useiden edustajien kesken kaupunkivaltiot ja valtakunnat Antiikin Kreikka. Näissä peleissä oli pääasiassa urheilulajeja, mutta myös taistelulajeja, kuten paini ja pankration, hevos- ja vaunukilpailut. On laajalti kirjoitettu, että kisojen aikana kaikkia osallistuvien kaupunkivaltioiden välisiä konflikteja lykättiin kisojen päättymiseen asti. Tämä vihollisuuksien lopettaminen tunnettiin olympiarauhana tai aselepona. Tämä ajatus on moderni myytti, koska kreikkalaiset eivät koskaan keskeyttäneet sotiaan. Aselepo salli Olympiaan matkaavien uskonnollisten pyhiinvaeltajien kulkea sotivien alueiden läpi häiritsemättä, koska Zeus suojeli heitä.

Olympialaisten alkuperää peittää mysteeri ja legenda; yksi suosituimmista myyteistä tunnistaa Heracles ja hänen isänsä Zeus kisojen esivanhempina. Legendan mukaan Herakles kutsui kisat ensin "olympialaisiksi" ja perusti tavan järjestää ne joka neljäs vuosi. Myytti jatkuu sen jälkeen, kun Herakles valmistui kaksitoista työtä, hän rakensi Olympiastadion kunniaksi Zeukselle. Sen valmistuttua hän käveli suoraa linjaa 200 askelta ja kutsui tätä matkaa "stadion" (Muinainen Kreikka: στάδιον, latinalainen: stadion, "vaihe"), josta myöhemmin tuli a etäisyyden yksikkö. Muinaisten olympialaisten yleisimmin hyväksytty aloituspäivä on 776 eaa. Tämä perustuu Olympiasta löydettyihin kirjoituksiin, joissa luetellaan vuodesta 776 eaa. alkavan joka neljäs vuosi järjestetyn jalkakilpailun voittajat. Muinaisissa kisoissa oli juoksutapahtumia, viisiottelu (joka koostuu hyppytapahtumasta, kiekko ja keihäänheitot, jalkakilpailu ja paini), nyrkkeily, paini, pankrationja ratsastus- Tapahtumat. Perinteessä on niin coroebus, kokki kaupungista Elis, oli ensimmäinen olympiavoittaja.

Olympialaisilla oli perustavanlaatuinen uskonnollinen merkitys, ja ne sisälsivät urheilutapahtumia sekä rituaaliuhreja, jotka kunnioittivat Zeusta (jonka kuuluisa patsas by Phidias seisoi hänen temppelissään Olympia) Ja Pelops, jumalallinen sankari ja myyttinen Olympian kuningas. Pelops oli kuuluisa vaunukisastaan ​​Kingin kanssa Oenomaus of Pisatis. Tapahtuman voittajia ihailtiin ja ikuistettiin runoihin ja patsaisiin. Kisat pidettiin joka neljäs vuosi, ja tämä ajanjakso tunnetaan nimellä an olympialaisetKreikkalaiset käyttivät sitä yhtenä ajan mittayksikköään. Pelit olivat osa sykliä, joka tunnetaan nimellä Panhelleenien pelit, joka sisälsi Pythian Games, The Nemean Games, ja Isthmian pelit.

Olympialaiset saavuttivat menestyksensä huipulle 6. ja 5. vuosisadalla eKr., mutta sitten niiden merkitys väheni vähitellen, kun romaanit sai valtaa ja vaikutusvaltaa Kreikassa. Vaikka tieteellistä yksimielisyyttä ei olekaan siitä, milloin kisat virallisesti päättyivät, yleisin päivämäärä on vuosi 393 jKr, jolloin keisari Theodosius I määräsi, että kaikki pakanalliset kultit ja käytännöt poistetaan. Toinen yleisesti mainittu päivämäärä on vuosi 426 jKr, jolloin hänen seuraajansa Theodosius II, määräsi tuhoamaan kaikki kreikkalaiset temppelit.

Nykyaikaiset pelit

edelläkävijät

Vapaaherra Kivi coubertin

Termiä "olympia" on käytetty eri tavoin kuvaamaan nykyajan urheilutapahtumia, ja niitä on dokumentoitu 17-luvulta lähtien. Ensimmäinen tällainen tapahtuma oli Cotswoldin pelit tai "Cotswold Olimpick Games", vuosikokous lähellä Chipping Campden, Englannissa, johon liittyy erilaisia ​​urheilulajeja. Sen järjesti ensin asianajaja Robert Dover vuosina 1612–1642, ja useat myöhemmät juhlat johtavat nykypäivään. The Britannian olympialiitto, sen tarjouksessa 2012 Olympic Games Lontoossa mainitsi nämä pelit "Ison-Britannian olympiaalkujen ensimmäisinä herättäminä".

L'Olympiade de la Republica, kansallinen olympiafestivaali, joka järjestetään vuosittain 1796-1798 Vallankumouksellinen Ranska yritti myös jäljitellä muinaisia ​​olympialaisia. Kilpailussa oli useita antiikin Kreikan olympialajeja. Vuoden 1796 kisat merkitsivät myös sen käyttöönottoa Metrijärjestelmä urheiluun.

1834 Handbill, kirjoitettu foneettisella kansankielellä, mainos "Ho-limpyc Gaymes" Oswestry, Shropshire, Englanti

Olympialaiset pidettiin vuosina 1834 ja 1836 Ramlösa (Olympiska spelen i Ramlösa), ja ylimääräinen sisään Stockholm, Ruotsi vuonna 1843, kaiken järjestäjänä Gustaf Johan Schartau ja muut. Ottelut näki korkeintaan 25,000 XNUMX katsojaa.

Vuonna 1850 perusti olympialuokan William Penny Brookes at Paljon Wenlockiasisään Shropshire, Englanti. Vuonna 1859 Brookes muutti nimen Wenlockin olympialaiset. Tämä vuosittainen urheilufestivaali jatkuu tähän päivään asti. Brookes perusti Wenlock Olympian Societyn 15. marraskuuta 1860.

Välillä 1862 ja 1867, Liverpool järjestettiin vuotuinen Grand Olympic Festival. Suunnitellut John Hulley ja Charles Pierre Melly, nämä pelit olivat ensimmäiset luonteeltaan täysin amatöörimäiset ja ulkonäöltään kansainväliset, vaikka vain "herrasmiesamatöörit" saattoivat kilpailla. Ateenassa vuonna 1896 järjestetyn ensimmäisen modernin olympialaisen ohjelma oli lähes identtinen Liverpoolin olympialaisten kanssa. Vuonna 1865 Hulley, Brookes ja EG Ravenstein perustivat National Olympian Associationin Liverpooliin, joka oli maailman edelläkävijä. Britannian olympialiitto. Sen perustamissäännöt loivat puitteet Kansainvälinen olympiaperuskirja. Vuonna 1866 Iso-Britannian kansalliset olympialaiset järjestettiin Lontoossa Crystal Palace.

Elpyminen

Kreikan kiinnostus olympialaisten elvyttämiseen alkoi Kreikan vapaussota mistä Ottomaanien valtakunta Vuonna 1821. Sen ehdotti ensimmäisenä runoilija ja sanomalehtitoimittaja Panagiotis Soutsos hänen runossaan"Kuolleiden dialogi", julkaistu vuonna 1833. Evangelos Zappas, varakas kreikkalais-romanialainen hyväntekijä, kirjoitti ensin Kreikan kuningas Otto, vuonna 1856, tarjoten rahoittaa olympialaisten pysyvää elvyttämistä. Zappas sponsoroi ensimmäistä Olympialaiset vuonna 1859, joka pidettiin vuonna Ateena kaupungin aukio. Urheilijoita osallistui Kreikasta ja Ottomaanien valtakunnasta. Zappas rahoitti muinaisen entisöinnin Panathenaic-stadion jotta se voisi isännöidä kaikki tulevat olympialaiset.

Stadion isännöi olympialaisia ​​vuosina 1870 ja 1875. Vuoden 1870 kisoihin osallistui 1875 XNUMX katsojaa, vaikka vuoden XNUMX kisoista ei ole saatavilla virallisia osallistumistietoja. Vuonna 1890 osallistuttuaan Olympian kisoihin Wenlock Olympian seura, Paroni Kivi coubertin inspiroitui perustamaan Kansainvälinen olympiakomitea (IOC). Coubertin rakensi Brookesin ja Zappasin ideoihin ja työhön tavoitteenaan perustaa kansainvälisesti kiertävät olympialaiset, jotka pidettäisiin joka neljäs vuosi. Hän esitti nämä ideat ensimmäisessä olympiakongressi vasta perustetun Kansainvälisen olympiakomitean jäsen. Tämä kokous pidettiin 16.-23. kesäkuuta 1894 klo Pariisin yliopisto. Kongressin viimeisenä päivänä päätettiin, että ensimmäiset KOK:n suojeluksessa olevat olympialaiset pidettäisiin Ateenassa vuonna 1896. KOK valitsi kreikkalaisen kirjailijan Demetrius Vikelas sen ensimmäisenä presidenttinä.

1896 Pelit

Avajaiset vuonna Panathinaiko Stadion, 6. huhtikuuta 1896

Ensimmäiset KOK:n suojeluksessa pidetyt pelit isännöitiin Panathenaic-stadionilla vuonna Ateena Vuonna 1896. Kisat kokosi yhteen 14 maata ja 241 urheilijaa, jotka kilpailivat 43 tapahtumassa. Zappas ja hänen serkkunsa Konstantinos Zappas oli jättänyt Kreikan hallitukselle säätiön tulevien olympialaisten rahoittamiseksi. Tätä luottamusta käytettiin vuoden 1896 kisojen rahoittamiseen. George Averoff osallistui avokätisesti stadionin kunnostukseen kisoihin valmistautuessa. Kreikan hallitus myönsi myös rahoitusta, jonka odotettiin saavan takaisin lippujen myynnistä ja ensimmäisen olympialaisten muistomerkkisarjan myynnistä.

Kreikan viranomaiset ja yleisö olivat innoissaan olympialaisten järjestämisestä. Tämän tunteen jakavat monet urheilijat, jotka jopa vaativat Ateenaa pysyväksi olympialaisten isäntäkaupungiksi. KOK:n oli tarkoitus kiertää seuraavat kisat eri isäntäkaupungeissa ympäri maailmaa. The toiset olympialaiset pidettiin Pariisissa.

Muutokset ja mukautukset

Vuoden 1896 kisojen menestyksen jälkeen olympialaiset siirtyivät pysähtyneisyyteen, joka uhkasi niiden selviytymistä. Olympialaiset pidettiin klo Pariisin näyttely vuonna 1900 ja Louisianan ostonäyttely at St. Louis in 1904 ei saanut paljon osallistujia tai huomioita. Vuoden 650 olympialaisten 1904 urheilijasta 580 oli amerikkalaisia; voittaja maraton- hänet hylättiin myöhemmin, kun löydettiin valokuva hänestä ajamassa autossa kilpailun aikana. Pelit palautuivat 1906 Intercalated Games (ns. koska ne olivat toiset olympialaiset, jotka järjestettiin kolmannen olympialaisen sisällä), jotka pidettiin Ateenassa. Nämä kisat keräsivät laajan kansainvälisen osallistujakentän ja herättivät suurta yleisön kiinnostusta, mikä merkitsi olympialaisten suosion ja koon nousun alkua. KOK tunnusti virallisesti vuoden 1906 kisat (tosin ei enää), eikä Intercalated Games ole sen jälkeen järjestetty.

Talvipelit

Talviolympialaiset luotiin esittelemään lumi- ja jäälajeja, joita oli logistisesti mahdotonta järjestää kesäkisojen aikana. Taitoluistelu (1908 ja 1920) ja jääkiekko (1920) esiteltiin olympialajeina kesäolympialaisissa. KOK halusi laajentaa tätä urheilulajiluetteloa kattamaan muut talviaktiviteetit. klo 1921 olympiakongressi in Lausanne, päätettiin järjestää olympialaisten talviversio. Talviurheiluviikkoa (se oli itse asiassa 11 päivää) pidettiin vuonna 1924 in Chamonix, Ranska, liittyen Pariisin pelit pidettiin kolme kuukautta myöhemmin; tästä tapahtumasta tuli ensimmäinen Talviolympialaiset. Vaikka oli tarkoitus, että sama maa isännöi sekä talvi- että kesäkisat tiettynä vuonna, tämä idea hylättiin nopeasti. KOK määräsi, että talvikisat on juhlittava joka neljäs vuosi samana vuonna kuin niiden kesäpeli. Tätä perinnettä ylläpidettiin mm 1992 Pelit in Albertvillen, Ranska; sen jälkeen alkaen 1994 Pelit, talviolympialaiset pidettiin joka neljäs vuosi, kaksi vuotta kunkin kesäolympialaisen jälkeen.

Paralympialaisiin

Vuonna 1948, Sir Ludwig Guttmannpäättänyt edistää sotilaiden kuntoutusta sen jälkeen World War II, järjesti moniurheilutapahtuman useiden sairaaloiden välillä samaan aikaan 1948 Lontoon olympialaiset. Alun perin tunnettu nimellä Stoke Mandeville-pelit, Guttmannin tapahtumasta tuli vuosittainen urheilufestivaali. Seuraavien 12 vuoden aikana Guttmann ja muut jatkoivat pyrkimyksiään käyttää urheilua parantavana keinona.

Vuonna 1960 Guttmann toi 400 urheilijaa Roomaan kilpailemaan "rinnakkaisolympialaisiin", jotka järjestettiin rinnakkain Kesäolympialaiset ja tuli tunnetuksi ensimmäisenä Paralympialaisiin. Siitä lähtien paralympialaiset on pidetty joka olympiavuonna ja alkaen Vuoden 1988 kesäpelit Soulissa, olympialaisten isäntäkaupunki, on isännöinyt myös paralympialaisia. - Kansainvälinen olympiakomitea (IOC) ja Kansainvälinen paralympiakomitea (IPC) allekirjoitti vuonna 2001 sopimuksen, joka takasi, että isäntäkaupungit solmivat sopimukset sekä olympialaisten että paralympialaisten hallinnasta. Sopimus tuli voimaan klo Vuoden 2008 kesäpelit Pekingissä ja 2010 talvikisat Vancouverissa.

Kaksi vuotta ennen 2012 pelejä LOCOG puheenjohtaja Lordi Coe antoi seuraavan lausunnon aiheesta Paralympialaisiin ja olympialaiset Lontoossa:

Haluamme muuttaa yleisön asenteita vammaisuutta kohtaan, juhlia paralympiaurheilun erinomaisuutta ja vahvistaa alusta alkaen, että nämä kaksi kisaa ovat yhtenäinen kokonaisuus.

Nuorten pelit

Vuonna 2010 olympialaisia ​​täydennettiin Nuorten kisat, jotka antavat 14–18-vuotiaille urheilijoille mahdollisuuden kilpailla. Nuorten olympialaiset suunnitteli KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge vuonna 2001 ja hyväksytty KOK:n 119. kongressin aikana. - ensimmäiset nuorten kesäkisat pidettiin Singaporessa 14.-26. elokuuta 2010, kun taas ensimmäiset talvikisat isännöitiin Innsbruck, Itävallassa, kaksi vuotta myöhemmin. Nämä pelit ovat lyhyempiä kuin senioripelit; kesäversio kestää kaksitoista päivää, kun taas talviversio kestää yhdeksän päivää. KOK sallii 3,500 875 urheilijan ja 970 toimihenkilön osallistumisen Summer Youth Games -kilpailuihin ja 580 urheilijalle ja XNUMX toimihenkilölle talvinuorten kisoihin. Kilpailevat urheilulajit ovat samat kuin seniorikisoissa, mutta lajeissa on vaihteluita, mukaan lukien seka-NOC- ja seka-sukupuoliset joukkueet sekä pienempi määrä lajeja ja tapahtumia.

21-luvun pelit

Kesäolympialaiset ovat kasvaneet vuoden 241 14 osallistujasta 1896 maasta yli 11,200 207 kilpailijaan, jotka edustavat XNUMX maata. 2016. Talviolympialaisten laajuus ja laajuus on pienempi; esimerkiksi, Pyeongchang isännöi 2,922 92 urheilijaa XNUMX maasta 2018. Suurin osa urheilijoista ja toimihenkilöistä on sijoitettu alueelle Olympiakylä Pelien ajaksi. Tämä majoituskeskus on suunniteltu itsenäiseksi kodiksi kaikille olympialaisten osallistujille, ja se on varustettu kahviloilla, terveyskeskuksilla ja uskonnollisilla ilmaisupaikoilla.

KOK on sallinut muodostumisen kansalliset olympiakomiteat (NOC) edustamaan yksittäisiä kansoja. Ne eivät täytä muiden kansainvälisten järjestöjen vaatimia tiukkoja poliittisen suvereniteetin vaatimuksia. Tuloksena, siirtomaita ja riippuvuudet saavat kilpailla olympialaisissa, esimerkiksi alueita, kuten Puerto Rico, bermudaja Hongkong, jotka kaikki kilpailevat erillisinä valtioina huolimatta siitä, että ne ovat laillisesti osa toista maata. Olympiaperuskirjan nykyinen versio mahdollistaa uusien NOC:ien perustamisen edustamaan valtioita, jotka ovat "kansainvälisen yhteisön tunnustaman itsenäisen valtion" vaatimuksia. Näin ollen KOK ei sallinut NOC:ien muodostamista varten Sint Maarten ja Curaçao kun he saivat saman perustuslaillisen aseman kuin Aruba vuonna 2010, vaikka KOK oli tunnustanut Aruban olympiakomitea vuonna 1986. Vuodesta 2012 lähtien urheilijat entisestä Alankomaiden Antillit on ollut mahdollisuus edustaa joko Alankomaat or Aruba.

Pelien hinta

Oxford Olympics Study 2016 -tutkimuksessa todettiin, että vuodesta 1960 lähtien kesäolympialaisten urheiluun liittyvät kustannukset olivat keskimäärin 5.2 miljardia dollaria ja talvikisojen 3.1 miljardia dollaria. Nämä luvut eivät sisällä laajempia infrastruktuurikustannuksia, kuten tiet, kaupunkijunat ja lentokentät, jotka usein maksavat yhtä paljon tai enemmän kuin urheiluun liittyvät kustannukset. Kalleimmat kesäkisat olivat Peking 2008, 40–44 miljardia dollaria. ja kalleimmat talvikisat olivat Sotšin 2014 51 miljardia dollaria. Vuodesta 2016 lähtien kulut urheilijaa kohden olivat keskimäärin US$599,000 1.3 kesäkisoissa ja 2012 miljoonaa dollaria talvikisoissa; Lontoossa 1.4 hinta urheilijaa kohti oli 7.9 miljoonaa dollaria ja Sotshissa 2014 XNUMX miljoonaa dollaria.

Kun kunnianhimoinen rakentaminen Vuoden 1976 kisat Montrealissa ja vuoden 1980 kisat Moskovassa olivat rasittaneet järjestäjiä huomattavasti tuloja suuremmilla kuluilla, Los Angeles valvoi tiukasti vuoden 1984 kisojen kustannuksia käyttämällä olemassa olevia tiloja, jotka yrityssponsorit maksoivat. Olympiakomitea johti Peter Ueberroth käytti osan voitosta lahjoittaakseen LA84 säätiö edistää nuorisourheilua Etelä-Kaliforniassa, kouluttaa valmentajia ja ylläpitää urheilukirjastoa. Vuoden 1984 kesäolympialaisia ​​pidetään usein taloudellisesti menestyneimpinä nykyaikaisina olympialaisina ja mallina tuleville kisoille.

Budjetin ylitykset ovat yleisiä kisoissa. Pelien keskimääräinen ylitys vuodesta 1960 lähtien on reaalisesti 156 %, mikä tarkoittaa, että todelliset kustannukset osoittautuivat keskimäärin 2.56-kertaisiksi budjettiin verrattuna, joka oli arvioitu kisojen isännöintitarjouksen voittaessa. Montreal 1976 oli korkein kesäpelien ja kaikkien kisojen kustannusylitys, 720 %; Lake Placid 1980:n talvikisojen kustannukset ylittyivät eniten, 324 %. Lontoon 2012 kustannusylitys oli 76 %, Sotšissa 2014 289 %.

On dokumentoitu, että pelien kustannukset ja kustannusten ylitykset seuraavat a valtalain jakautuminen, mikä tarkoittaa, että ensinnäkin pelit ovat alttiita suurille kustannusten ylitykset ja toiseksi, on vain ajan kysymys, milloin tapahtuu ylitys, joka on suurempi kuin tähän mennessä suurin. Lyhyesti sanottuna kisojen järjestäminen on taloudellisesti ja taloudellisesti erittäin riskialtista.

Taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset isäntäkaupunkeihin ja -maihin

Monet taloustieteilijät[Kuka?] suhtautuvat skeptisesti olympialaisten isännöimisen taloudellisiin hyötyihin ja korostavat, että tällaisilla "megatapahtumilla" on usein suuria kustannuksia, mutta ne tuottavat suhteellisen vähän konkreettista hyötyä pitkällä aikavälillä. Sitä vastoin olympialaisten isännöinti (tai jopa tarjouskilpailu) näyttää lisäävän isäntämaan vientiä, koska isäntä- tai ehdokasmaa lähettää viestin kaupan avoimuudesta kisojen isännöimisestä tarjoutuessaan. Lisäksi tutkimukset viittaavat siihen, että kesäolympialaisten isännöinnillä on vahva myönteinen vaikutus yritysten hyväntekeväisyysavustukset pääkonttori isäntäkaupungissa, mikä näyttää hyödyttävän paikallista voittoa tavoittelematonta sektoria. Tämä myönteinen vaikutus alkaa kisoja edeltävinä vuosina ja saattaa jatkua useita vuosia sen jälkeen, vaikkakaan ei pysyvästi. Tämä havainto viittaa siihen, että olympialaisten järjestäminen voi tarjota kaupungeille mahdollisuuksia vaikuttaa paikallisiin yrityksiin tavoilla, jotka hyödyttävät paikallista voittoa tavoittelematonta sektoria ja kansalaisyhteiskuntaa.

Kisoilla on myös ollut merkittäviä kielteisiä vaikutuksia isäntäyhteisöihin; esimerkiksi Asumisoikeus- ja häätökeskus raportoi, että olympialaiset syrjäyttivät yli kaksi miljoonaa ihmistä kahden vuosikymmenen aikana, mikä vaikuttaa usein suhteettomasti heikommassa asemassa oleviin ryhmiin. - 2014 talviolympialaisissa in Sotši Olympialaiset olivat historian kalleimmat, ja ne maksoivat yli 50 miljardia dollaria. Raportin mukaan Euroopan jälleenrakennus-ja kehityspankin joka julkaistiin pelien aikaan, tämä hinta ei nosta Venäjän kansantaloutta, mutta saattaa houkutella liiketoimintaa Sotšiin ja etelään. Krasnodarin alue Venäjälle tulevaisuudessa parantuneiden palvelujen ansiosta. Mutta joulukuuhun 2014 mennessä Guardian totesi, että Sotši "tuntuu nyt aavekaupungilta", vedoten stadionien ja areenoiden leviämiseen, vielä keskeneräiseen rakentamiseen sekä Venäjän poliittisen ja taloudellisen myllerryksen yleisiin vaikutuksiin. Lisäksi ainakin neljä kaupunkia peruutti tarjouksensa 2022 talviolympialaisissa, vedoten korkeisiin kustannuksiin tai paikallisen tuen puutteeseen, tuloksena vain kahden kaupungin kilpailu välillä Almaty, Kazakstan ja Beijing, Kiina. Näin ollen heinäkuussa 2016 Guardian totesi, että suurin uhka olympialaisten tulevaisuudelle on se, että vain harvat kaupungit haluavat isännöidä niitä. Tarjouksen tekeminen 2024 Kesäolympialaiset siitä tuli myös kahden kaupungin välinen kilpailu Pariisi ja Los Angeles, joten KOK otti epätavallisen askeleen samalla palkitsemalla sekä vuoden 2024 kisat Pariisiin että 2028 Pelit Los Angelesiin. Molemmat tarjoukset saivat kiitosta suunnitellusta käyttää ennätysmäärää olemassa olevia ja tilapäisiä tiloja.

Kansainvälinen olympiakomitea

Olympialiike käsittää suuren joukon kansallisia ja kansainvälisiä urheilujärjestöjä ja -liittoja, tunnustettuja mediakumppaneita sekä urheilijoita, toimihenkilöitä, tuomareita ja kaikkia muita henkilöitä ja instituutioita, jotka sitoutuvat noudattamaan olympiaperuskirjan sääntöjä. Olympialiikkeen kattojärjestönä Kansainvälinen olympiakomitea (IOC) vastaa isäntäkaupungin valinnasta, olympialaisten suunnittelun valvonnasta, olympialaisten urheiluohjelman päivittämisestä ja hyväksymisestä sekä sponsorointi- ja lähetysoikeuksista neuvottelemisesta.

Olympialiike koostuu kolmesta pääelementistä:

  • Kansainväliset liitot (IF) ovat hallintoelimet jotka valvovat urheilua kansainvälisellä tasolla. Esimerkiksi International Federation of Football (FIFA) on jalkapalloliiton IF ja Fédération Internationale de Volleyball on lentopallon kansainvälinen hallintoelin. Olympialiikkeessä on tällä hetkellä 35 IF:ää, jotka edustavat jokaista olympialajia.
  • kansalliset olympiakomiteat (NOC) edustavat ja sääntelevät olympialiikettä kussakin maassa. Esimerkiksi, Venäjän olympiakomitea (ROC) on Venäjän federaation NOC. Tällä hetkellä KOK on tunnustanut 206 NOC:ta.
  • Olympialaisten järjestelykomiteat (OCOG) ovat tilapäisiä toimikuntia, jotka vastaavat kunkin olympialaisten järjestämisestä. OCOG:t puretaan jokaisen pelin jälkeen, kun loppuraportti on toimitettu KOK:lle.

Ranska ja englanti ovat olympialiikkeen virallisia kieliä. Toinen kussakin olympialaisissa käytetty kieli on isäntämaan kieli (tai kielet, jos maassa on enemmän kuin yksi virallinen kieli ranskan tai englannin lisäksi). Jokainen julistus (kuten kunkin maan ilmoitus kansojen paraatin aikana avajaisseremoniassa) puhutaan näillä kolmella (tai useammalla) kielellä tai kahdella pääkielellä riippuen siitä, onko isäntämaa englannin vai ranskankielinen maa: ranska puhutaan aina ensin, sen jälkeen englanninkielinen käännös ja sitten isäntämaan hallitseva kieli (jos tämä ei ole englanti tai ranska).

Epäilyt lahjonnasta ja korruptiosta

KOK:ta on usein syytetty vaikeasta organisaatiosta, jonka komiteassa on useita elinikäisiä jäseniä. Presidentinvaalien ehdot Avery Brundage ja Juan Antonio Samaranch olivat erityisen kiistanalaisia. Brundage taisteli voimakkaasti amatöörismin puolesta ja olympialaisten kaupallistamista vastaan, vaikka näitä asenteita alettiin pitää nyky-urheilun todellisuuden vastaisina. Valtion tukemien urheilijoiden tulo Itäinen blokki maat murensivat edelleen puhtauden ideologiaa amatööri, koska se asetti länsimaiden omarahoitteiset amatöörit epäedulliseen asemaan. Brundagea syytettiin rasismista vastustaa Etelä-Afrikan apartheidin poissulkemista-ja antisemitismiin. Samaranchin presidenttikaudella toimistoa syytettiin molemmista nepotismi ja korruptio. Samaranchin siteet Francon hallinto Espanjassa olivat myös kritiikin lähde.

Vuonna 1998 kerrottiin, että useilla KOK:n jäsenillä oli otettuja lahjoja jäseniltä Salt Lake City tarjouslautakunta tapahtuman isännöimiseksi 2002 talviolympialaisissa. Pian käynnissä oli neljä riippumatonta tutkimusta: KOK:n toimesta Yhdysvaltain olympiakomitea (USOC), Salt Laken järjestelytoimikunta (SLOC) ja Yhdysvaltain oikeusministeriö (DOJ). Vaikka mitään täysin laitonta ei ollut tapahtunut, koettiin, että lahjojen vastaanottaminen oli moraalisesti kyseenalaista. Tutkinnan tuloksena kymmenen KOK:n jäsentä erotettiin ja kymmenen muuta rangaistiin. Tulevia tarjouksia varten hyväksyttiin tiukemmat säännöt ja otettiin käyttöön ylärajat sen määrittelemiseksi, kuinka paljon KOK:n jäsenet voivat hyväksyä tarjouskaupungeista. Lisäksi uusi termi KOK-jäsenyydelle asetettiin ikärajat, ja komiteaan lisättiin viisitoista entistä olympiaurheilijaa. Siitä huolimatta urheilun ja liiketoiminnan näkökulmasta vuoden 2002 olympialaiset olivat yksi historian menestyneimmistä talvikisoista; ennätykset saavutettiin sekä lähetys- että markkinointiohjelmissa. Yli 2 miljardia katsojaa katsoi yli 13 miljardia katsojatuntia. Vuoden 2002 kisat olivat myös taloudellinen menestys, sillä ne keräsivät enemmän rahaa vähemmillä sponsoreilla kuin aiemmat olympialaiset, joten SLOC sai ylijäämää $40 miljoonaa. Nämä ylimääräiset tulot käytettiin Utah Athletic -säätiön (tunnetaan myös nimellä Utah Olympic Legacy Foundation) perustamiseen, joka ylläpitää ja ylläpitää monia säilyneitä olympiapaikkoja.

Vuonna 1999 kerrottiin, että Naganon olympialaiset tarjouskomitea oli käyttänyt noin 14 miljoonaa dollaria 62 KOK:n jäsenen ja monien heidän työtovereidensa viihdyttämiseen. Tarkkoja lukuja ei tiedetä sen jälkeen Nagano tuhosi talouskirjanpidon sen jälkeen, kun KOK pyysi, että viihdemenoja ei pitäisi julkistaa.

A BBC dokumentti nimeltään Katsella: Pelien ostaminen, joka esitettiin elokuussa 2004, tutki lahjusten ottoa tarjouskilpailussa 2012 Kesäolympialaiset. Dokumentti väitti, että oli mahdollista lahjoa KOK:n jäseniä äänestämään tiettyä ehdokaskaupunkia. Sen jälkeen, kun he hävisivät niukasti tarjouksessaan vuoden 2012 kisoihin, Pariisin pormestari Bertrand Delanoe syytti erityisesti Britannian pääministeriä Tony Blair ja Lontoon tarjouskomitea, jota johtaa entinen olympiavoittaja Sebastian Coe, tarjoussääntöjen rikkomisesta. Hän mainitsi Ranskan presidentin Jacques Chirac todistajana; Chirac antoi vartioituja haastatteluja osallisuudestaan mutta väitettä ei koskaan täysin tutkittu. Torino2006 talviolympialaiset tarjous oli myös kiistanalainen. Merkittävä KOK:n jäsen, Marc Hodler, joka liittyy läheisesti kilpailijaan tarjous of Sion, Torinon järjestelykomitean jäsenten väitetty lahjonta KOK:n virkamiehiä. Nämä syytökset johtivat laaja-alaiseen tutkimukseen ja saivat myös monet KOK:n jäsenet kärsimään Sionin tarjouksesta, mikä mahdollisesti auttoi Torinoa saamaan isäntäkaupungin ehdokkuuden.

kaupallistaminen

Kansallisten järjestelytoimikuntien alaisuudessa

Olympialaisia ​​on kaupallistettu eriasteisesti avajaisista lähtien 1896 Kesäolympialaiset Ateenassa, kun monet yritykset maksoivat mainonnasta, mukaan lukien Kodak. Vuonna 1908, okso, Odol suuvettä, ja Indian Foot Powderista tuli viralliset sponsorit Lontoon olympialaiset. Coca-Cola sponsoroi ensimmäisen kerran kesäolympialaisia 1928, ja on pysynyt olympiasponsorina siitä lähtien. Ennen kuin KOK otti sponsoroinnin hallintaansa, NOK:illa oli vastuu neuvotella omia sponsorointisopimuksiaan ja olympiasymbolien käyttöä.

KOK:n hallinnassa

KOK vastusti alun perin yrityssponsoreiden rahoitusta. Se tapahtui vasta KOK:n puheenjohtajan eläkkeellä Avery Brundage, vuonna 1972, että KOK alkoi tutkia televisiomedian mahdollisuuksia ja niiden käytettävissä olevia tuottoisia mainosmarkkinoita. Johtajana Juan Antonio Samaranch Kisat alkoivat siirtyä kohti kansainvälisiä sponsoreita, jotka yrittivät yhdistää tuotteensa olympiabrändiin.

talousarvio

20-luvun ensimmäisellä puoliskolla KOK käytti pienellä budjetilla. KOK:n puheenjohtajana vuosina 1952–1972 Avery Brundage torjui kaikki yritykset yhdistää olympialaiset kaupallisiin etuihin. Brundage uskoi, että yritysten etujen lobbaus vaikuttaisi kohtuuttomasti KOK:n päätöksentekoon. Brundagen vastustus tätä tulovirtaa kohtaan tarkoitti, että KOK jätti järjestelykomiteat neuvottelemaan omista sponsorisopimuksistaan ​​ja käyttämään olympiasymboleja. Kun Brundage jäi eläkkeelle, KOK:lla oli 2 miljoonaa dollaria omaisuutta; kahdeksan vuotta myöhemmin KOK:n kassa oli paisunut 45 miljoonaan dollariin. Tämä johtui ensisijaisesti ideologian muutoksesta kohti kisojen laajentamista yritysten sponsoroinnin ja televisiointioikeuksien myynnin kautta. Kun Juan Antonio Samaranch valittiin KOK:n puheenjohtajaksi vuonna 1980, hänen halunsa oli tehdä KOK:sta taloudellisesti riippumaton.

- 1984 Kesäolympialaiset siitä tuli vedenjakaja olympiahistoriassa. Los Angelesissa toimiva järjestelykomitea, jota johtaa Peter Ueberroth, pystyi tuottamaan 225 miljoonan US$:n ylijäämän, mikä oli tuolloin ennennäkemätön määrä. Järjestelytoimikunta oli pystynyt luomaan tällaisen ylijäämän osittain myymällä yksinoikeudella sponsorointioikeuksia valituille yrityksille. KOK pyrki saamaan nämä sponsorointioikeudet hallintaansa. Samaranch auttoi Olympiaohjelman (TOP) perustamisessa vuonna 1985 olympiabrändin luomiseksi. Jäsenyys TOP:ssa oli ja on erittäin eksklusiivista ja kallista. Maksut maksavat 50 miljoonaa dollaria neljän vuoden jäsenyydestä. TOP:n jäsenet saivat yksinoikeudella maailmanlaajuiset mainosoikeudet tuoteluokkaansa ja olympiasymbolin käyttöön lukitusrenkaatjulkaisuissaan ja mainoksissaan.

Television vaikutus

Sarjakuva kohteesta 1936-olympialaiset kuvittelee vuotta 2000, jolloin katsojat ovat korvanneet television ja radion, heidän hurrauksensa kuuluu kaiuttimista.

- 1936 Kesäolympialaiset Berliinissä olivat ensimmäiset pelit, jotka lähetettiin televisiossa, mutta vain paikalliselle yleisölle. - 1956 talviolympialaisissa Italiassa olivat ensimmäiset kansainvälisesti televisioidut olympialaiset, ja lähetysoikeudet talvikisojen jälkeen Kaliforniassa myytiin ensimmäistä kertaa erikoistuneille televisiolähetysverkoille.CBS maksoi 394,000 XNUMX dollaria Yhdysvaltain oikeuksista. Seuraavina vuosikymmeninä olympialaisista tuli yksi kylmän sodan ideologisista rintamista ja Kansainvälinen olympiakomitea halusi hyödyntää tätä lisääntynyttä kiinnostusta lähetysvälineen kautta. Lähetysoikeuksien myynti mahdollisti KOK:n lisäämään olympialaisten näkyvyyttä, mikä lisäsi kiinnostusta, mikä puolestaan ​​lisäsi TV-lähetysajan houkuttelevuutta mainostajiin. Tämä sykli antoi KOK:lle mahdollisuuden periä jatkuvasti kasvavia maksuja näistä oikeuksista. Esimerkiksi CBS maksoi 375 miljoonaa dollaria amerikkalaisista lähetysoikeuksista 1998 Naganon kisat, vaikka NBC käytti 3.5 miljardia dollaria Yhdysvaltojen televisiointioikeuksiin kaikissa olympialaisissa vuosina 2000–2012. Vuonna 2011 NBC teki 4.38 miljardin dollarin sopimuksen KOK:n kanssa olympialaisten lähettämisestä. 2020 Pelit, olympiahistorian kallein televisiooikeussopimus. NBC suostui sitten 7.75 miljardin dollarin sopimuksen jatkamiseen 7. toukokuuta 2014 olympialaisten ohjaamiseksi vuoden 2032 kisoihin asti. NBC osti myös amerikkalaisen television oikeudet Nuorten olympialaiset, alkaen 2014, ja Paralympialaiset pelit. Yli puolet Olympiakomitean maailmanlaajuisista sponsoreista on amerikkalaisia ​​yrityksiä, ja NBC on yksi KOK:n tärkeimmistä tulonlähteistä.

Katsojamäärät kasvoivat eksponentiaalisesti 1960-luvulta 20-luvun loppuun. Tämä johtui satelliittien käyttöönotosta suoria televisiolähetyksiä varten maailmanlaajuisesti vuodesta 1964 alkaen ja väritelevisio vuonna 1968. Maailmanlaajuinen yleisö 1968 Mexico Cityn kisat arvioitiin olevan 600 miljoonaa, kun taas yleisömäärät Los Angelesin pelit 1984 oli noussut 900 miljoonaan; Tämä määrä oli paisunut 3.5 miljardiin 1992 Kesäolympialaiset Barcelonassa. Koska kisojen lähettämisestä veloitettiin niin korkeat kustannukset, Internetin aiheuttama lisäpaine ja lisääntynyt kilpailu kaapelin välityksellä, television aula vaati KOK:lta myönnytyksiä luokituksen parantamiseksi. KOK vastasi tekemällä useita muutoksia olympiaohjelmaan; kesäkisoissa voimistelukilpailua laajennettiin seitsemästä yhdeksään illaksi, ja Champions-gaala lisättiin kiinnostuksen lisäämiseksi; tapahtumien ohjelmia laajennettiin myös uimiseen ja sukellukseen, jotka ovat molemmat suosittuja urheilulajeja, joilla on laaja tv-katsoja. NBC:n olympialaisista maksamien huomattavien maksujen vuoksi KOK on antanut verkostolle mahdollisuuden vaikuttaa tapahtuman aikatauluun maksimoidakseen Yhdysvaltain televisioluokitukset mahdollisuuksien mukaan. Merkittäviä esimerkkejä USA:n televisionkatsojien maksimoinnista ovat uintitapahtumien finaalien ajoittaminen vain isäntäkaupunkien Pekingin aamuihin (aikana 2008 Kesäolympialaiset) ja Tokio (aikana 2020 Kesäolympialaiset), jotka osuvat samaan aikaan illan kanssa paras katseluaika Yhdysvaltojen lähetysajat.

Olympiamarkkinointi

Olympic-brändin myynti on ollut kiistanalainen. Väite on, että kisoista on tullut mahdottomia erottaa muista kaupallisista urheilunäytöksistä. Toinen kritiikki on, että kisat rahoittavat isäntäkaupungit ja kansalliset hallitukset; KOK ei maksa mitään kustannuksista, mutta hallitsee kuitenkin kaikkia olympiasymbolien oikeuksia ja voittoja. KOK ottaa myös prosenttiosuuden kaikista sponsorointi- ja lähetystuloista. Isäntäkaupungit jatkavat kiihkeästi kilpailua kisojen isännöintioikeudesta, vaikka ei ole varmuutta siitä, että ne ansaitsevat sijoituksensa takaisin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että olympialaisia ​​isännöineiden maiden kauppa on noin 30 prosenttia korkeampi.

Symbolit

Olympialiike käyttää symboleja edustamaan olympiaperuskirjassa olevia ihanteita. Olympiasymboli, joka tunnetaan paremmin nimellä Olympiarenkaat, koostuu viidestä toisiinsa kietoutuvasta renkaasta ja edustaa viiden asutun mantereen yhtenäisyyttä (Afrikka, Amerikka (pidetään yhtenä maanosana), Aasia, Eurooppaja Oseania). Sormusten värillinen versio – sininen, keltainen, musta, vihreä ja punainen – valkoisen kentän päällä muodostaa olympialipun. Nämä värit valittiin, koska jokaisella kansalla oli vähintään yksi niistä lipussaan. Lippu otettiin käyttöön vuonna 1914, mutta se lensi ensimmäistä kertaa vasta klo 1920 Kesäolympialaiset Antwerpenissä, Belgiassa. Siitä lähtien se on nostettu ylös jokaisen kisojen juhlan aikana.

- Olympiamotto, Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin, The latinalainen ehdotti ilmaisua, joka tarkoittaa "nopeampaa, korkeampaa, vahvempaa". Kivi coubertin vuonna 1894 ja on ollut virallinen vuodesta 1924. Motton loi Coubertinin ystävä, Dominikaaninen pappi Henri Didon OP, Pariisin nuorisokokoukseen vuonna 1891.

Coubertinin olympiaihanteet ilmaistaan Olympialainen uskontunnustus:

Olympialaisissa tärkeintä ei ole voittaa vaan osallistua, aivan kuten elämässä tärkeintä ei ole voitto vaan taistelu. Olennaista ei ole voittaa, vaan olla taistellut hyvin.

Kuukausia ennen jokaista peliä, Olympia liekki palaa osoitteessa Heran temppeli Olympiassa seremoniassa, joka heijastaa antiikin kreikkalaisia ​​rituaaleja. Naisesittäjä, joka toimii pappitarina, johon liittyy kymmenen naisartistia as Vestal Neitsyt, sytyttää taskulampun asettamalla sen a parabolinen peili joka keskittää auringonsäteet; sitten hän sytyttää ensimmäisen viestikantajan (joka on myös kreikkalainen urheilija) soihdun, mikä käynnistää olympiasoihdun viestinnän, joka kuljettaa liekin isäntäkaupungin olympiastadionille, missä sillä on tärkeä rooli avajaisissa. Liekki on kuitenkin ollut olympiasymboli siitä lähtien 1928, polttimen rele otettiin käyttöön vasta Vuoden 1936 kesäpelit mainostaa Kolmas valtakunta.

- Olympian maskotti, eläin- tai ihmishahmo, joka edustaa isäntämaan kulttuuriperintöä, esiteltiin vuonna 1968. Sillä on ollut tärkeä osa Gamesin identiteetin edistämisessä vuodesta lähtien 1980 Kesäolympialaiset, kun Neuvostoliiton karhunpentu Misha saavuttanut kansainvälisen tähteen. Lontoon kesäolympialaisten maskotti nimettiin Wenlockiksi kaupungin mukaan Paljon Wenlockia in Shropshire. Suuri osa Wenlockista isännöi edelleen Wenlockin olympialaisia, jotka inspiroivat Pierre de Coubertinia olympialaisiin.

seremoniat

Avaus seremonia

Valtuutuksen mukaisesti Olympian peruskirja, eri elementit kehystävät olympialaisten avajaisia. Tämä seremonia järjestetään perjantaina ja se pidetään ennen urheilutapahtumien alkua (joitakin ryhmävaiheen jalkapallo-otteluita, softball-pelejä ja soutueriä lukuun ottamatta). Suurin osa avajaisseremonian rituaaleista perustettiin vuoden 1920 kesäolympialaisissa Antwerpenissä. Seremonia alkaa tyypillisesti Kansainvälisen olympiakomitean presidentin ja isäntämaan edustajan sisäänkäynnillä, jonka jälkeen nostetaan isäntämaan lippu ja esitetään kansallislaulu. Isäntämaa esittelee sen jälkeen kulttuuriaan edustavia taiteellisia esityksiä musiikista, laulusta, tanssista ja teatterista. Taiteelliset esitykset ovat kasvaneet mittakaavaltaan ja monimutkaisuudeltaan, kun peräkkäiset isännät yrittävät tarjota seremonian, joka kestää edeltäjäänsä muistettavuuden suhteen. Pekingin kisojen avajaisseremonian kerrotaan maksoineen 100 miljoonaa dollaria, ja suurin osa kustannuksista aiheutui taiteellisesta segmentistä.

Seremonian taiteellisen osan jälkeen urheilijat kulkuevat stadionille ryhmiteltyinä maittain. Kreikka on perinteisesti ensimmäinen maa, joka osallistuu ja johtaa paraatia kunnioittaakseen olympialaisten alkuperää. Kansakunnat tulevat sitten stadionille aakkosjärjestyksessä isäntämaan valitseman kielen mukaan, ja isäntämaan urheilijat tulevat sisään viimeisenä. Aikana 2004 Kesäolympialaiset, joka isännöi vuonna Ateena, Kreikka, Kreikan lippu astui stadionille ensimmäisenä, kun taas Kreikan delegaatio saapui viimeisenä. Alkaen 2020 Kesäolympialaiset, vastaavien olympialaisten (kesä tai talvi) seuraavat isännät saapuvat välittömästi ennen nykyistä isännöintiä alenevassa järjestyksessä. Puheet pitävät Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, KOK:n presidentti ja isäntämaan valtionpäämies/edustaja, joka avasi kisat virallisesti. Lopuksi olympiasoihtu tuodaan stadionille ja viedään eteenpäin, kunnes se saavuttaa viimeisen soihdon kantajan, usein menestyneen olympiaurheilijan isäntävaltiosta, joka sytyttää olympiatulen stadionin kattilassa.

Päätöstilaisuus

Urheilijat kokoontuvat stadionille päättäjäisten aikana 2008 Kesäolympialaiset in Beijing.

Olympialaisten päätösseremonia pidetään sunnuntaina ja kaikkien urheilutapahtumien päätyttyä. Jokaisen osallistuvan maan lipunkannattajat saapuvat stadionille ja heidän jälkeensä yhdessä osallistuvat urheilijat ilman kansallista eroa. Kolme kansallista lippua nostetaan, kun vastaavat kansallislaulut soitetaan: nykyisen isäntämaan lippu; Kreikan lippu olympialaisten syntymäpaikan kunniaksi; ja seuraavien kesä- tai talviolympialaisten isäntämaan lippu. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja KOK:n puheenjohtaja pitävät päätöspuheensa, kisat on virallisesti päättynyt ja olympiatuli sammutetaan. Niin sanotussa Antwerpen-seremoniassa kisat järjestäneen kaupungin nykyinen pormestari luovuttaa erityisen olympialipun KOK:n presidentille, joka sitten luovuttaa sen seuraavien olympialaisten isännöivän kaupungin nykyiselle pormestarille. Seuraava isäntämaa myös esittelee itsensä lyhyesti kulttuuriaan edustavilla taiteellisilla tanssi- ja teatteriesityksillä.

Pelien viimeinen mitalien jako pidetään tuttuun tapaan osana päätösseremoniaa. Tyypillisesti maratonin mitalit jaetaan kesäolympialaisissa, maastohiihdon joukkolähtömitaleita jaetaan talviolympialaisissa.

Mitalien esitys

Mitalitilaisuus vuoden 2008 kesäolympialaisissa, jossa (vasemmalta oikealle): Tanskan lippu, The Union Flag että UK, ja Uusi-Seelanti lippu

Kunkin olympiatapahtuman päätyttyä järjestetään mitaliseremonia. Voittaja sekä toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet kilpailijat tai joukkueet nousevat kolmiportaisen päälle koroke KOK:n jäsen myöntää heille vastaavat mitalinsa. Kun mitalit on vastaanotettu, kolmen mitalistin kansallisliput nostetaan ylös kansallis hymni pelataan kultamitallistin maasta. Isäntämaan vapaaehtoistyöntekijät toimivat myös isäntänä mitaliseremonioiden aikana, avustaen mitalien luovuttajia ja toimivat lipunhaltijoina. Kesäolympialaisissa jokainen mitaliseremonia järjestetään tapahtumapaikalla, jossa tapahtuma on järjestetty, mutta talviolympialaisten seremoniat pidetään yleensä erityisellä "aukiolla".

Urheilu

- Olympialaisten ohjelma koostuu 35 lajista, 30 lajista ja 408 tapahtumasta. Esimerkiksi, paini on kesäolympialaji, joka koostuu kahdesta lajista: Kreikkalaisroomalainen ja Vapaauinti. Se on edelleen jaettu neljääntoista miesten ja neljään naisten tapahtumaan, joista jokainen edustaa eri painoluokkaa. Kesäolympialaisten ohjelmassa on 26 lajia ja talviolympialaisten ohjelmassa 15 lajia. Yleisurheilu, uinti, miekkailuja taiteellinen voimistelu ovat ainoat kesälajit, jotka eivät ole koskaan olleet poissa olympiaohjelmasta. Murtomaahiihto, taitoluistelu, jääkiekko, yhdistetty, mäkihyppyja pikaluistelu on ollut esillä kaikissa talviolympialaisten ohjelmassa sen perustamisesta lähtien 1924. Nykyiset olympialajit, kuten sulkapallo, koripalloja lentopallo, ilmestyi ensimmäisen kerran ohjelmassa nimellä demonstraatiourheilua, ja heidät ylennettiin myöhemmin täysiin olympialajeihin. Jotkut aiemmissa kisoissa esitellyt urheilulajit poistettiin myöhemmin ohjelmasta.

Olympialajeja hallitsevat kansainväliset urheiluliitot (IF), jotka KOK on tunnustanut näiden urheilulajien maailmanlaajuisiksi valvojiksi. KOK:ssa on edustettuna 35 liittoa. On KOK:n tunnustamia urheilulajeja, jotka eivät sisälly olympiaohjelmaan. Näitä urheilulajeja ei pidetä olympialajeina, mutta ne voidaan ylentää tähän asemaan ohjelmatarkistuksen yhteydessä, joka tapahtuu ensimmäisessä KOK-istunnossa olympialaisten juhlimisen jälkeen. Tällaisten tarkistusten aikana urheilu voidaan sulkea pois tai sisällyttää ohjelmaan KOK:n jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä. On tunnettuja urheilulajeja, jotka eivät ole koskaan olleet olympiaohjelmassa missään ominaisuudessa, esimerkiksi squash.

Loka- ja marraskuussa 2004 KOK perusti olympiaohjelmatoimikunnan, jonka tehtävänä oli tarkastella olympiaohjelman urheilulajeja ja kaikkia ei-olympialaisiksi tunnustettuja urheilulajeja. Tavoitteena oli soveltaa systemaattista lähestymistapaa olympiaohjelman laatimiseen kisojen jokaiselle juhlalle. Komissio määritteli seitsemän kriteeriä sen arvioimiseksi, pitäisikö urheilulaji sisällyttää olympiaohjelmaan. Näitä kriteerejä ovat lajin historia ja perinteet, yleismaailmallisuus, lajin suosio, imago, urheilijoiden terveys, lajia hallitsevan kansainvälisen liiton kehitys ja lajin pitokustannukset. Tästä tutkimuksesta viisi tunnustettua lajia nousi ehdolle mukaan vuoden 2012 kesäolympialaisiin: golf, karate, rugbyseitsemä, rullaurheilu ja squash. KOK:n johtokunta tarkasteli nämä urheilulajit, ja ne siirrettiin sitten yleisistuntoon Singaporessa heinäkuussa 2005. Viidestä urheilulajista, joita suositeltiin mukaan otettavaksi, vain kaksi valittiin finalisteiksi: karate ja squash. Kumpikaan laji ei saanut vaadittua kahta kolmasosaa äänistä, joten niitä ei ylennetty olympiaohjelmaan. Lokakuussa 2009 KOK äänesti golfin ja rugbyseitsemän asettamisesta olympialajeiksi. 2016 ja 2020 kesäolympialaiset.

114th KOK:n istuntoVuonna 2002 Summer Games -ohjelma rajoitti 28 lajiin, 301 tapahtumaan ja 10,500 XNUMX urheilijaan. Kolme vuotta myöhemmin klo KOK:n 117. istunto, suoritettiin ensimmäinen suuri ohjelmatarkistus, joka johti poissulkemiseen baseball ja softball virallisesta ohjelmasta Lontoon kisat 2012. Koska kahden muun urheilulajin edistämisestä ei päästy sopimukseen, vuoden 2012 ohjelmassa oli vain 26 lajia. Vuosien 2016 ja 2020 kisat palaavat 28 urheilulajin enimmäismäärään rugbyn ja golfin lisäksi.

Amatöörimäisyyttä ja ammattitaitoa

ammattilainen NHL pelaajat saivat osallistua jääkiekko vuodesta 1998 alkaen (Kuvassa Venäjän ja Tšekin tasavallan kultamitaliottelu 1998).

- eetos aristokratian esimerkkinä Englannin julkinen koulu suuresti vaikuttanut Kivi coubertin. Julkiset koulut yhtyivät uskomukseen, että urheilu on tärkeä osa koulutusta, asenne tiivistyy sanonnassa miesten sana in corpore sano, terve sielu terveessä ruumiissa. Tässä eetoksessa herrasmies oli se, josta tuli monipuolinen, ei paras yhdessä tietyssä asiassa. Vallitseva oli myös reilun käsite, jossa harjoittelua tai harjoittelua pidettiin yhtäläisinä pettämisenä. Lajia ammattimaisesti harrastavilla katsottiin olevan epäreilu etu verrattuna niitä, jotka harrastavat sitä vain harrastuksena.

Ammattilaisten poissulkeminen aiheutti useita kiistoja nykyaikaisten olympialaisten historian aikana. The 1912 olympialaista viisiottelu ja kymmenottelu mestari Jim Thorpe häneltä riistettiin mitalit, kun paljastettiin, että hän oli pelannut puoliammattilaista baseballia ennen olympialaisia. KOK palautti hänen mitalinsa postuumisti vuonna 1983 myötätuntoisista syistä. Sveitsiläiset ja itävaltalaiset hiihtäjät boikotoivat tätä 1936 talviolympialaisissa hiihdonopettajiensa tueksi, jotka eivät saaneet kilpailla, koska he ansaitsivat rahaa urheilullaan ja siksi heitä pidettiin ammattilaisina.

Valtion tukeman "kokopäiväisen amatööriurheilijan" tulo Itäinen blokki maat murensivat puhtauden ideologiaa amatööri, koska se asetti länsimaiden omarahoitteiset amatöörit epäedulliseen asemaan. The Neuvostoliitto osallistui urheilijoiden joukkueisiin, jotka olivat kaikki nimellisesti opiskelijoita, sotilaita tai ammatinharjoittajia, mutta jotka todellisuudessa saivat valtion palkan kokopäiväisestä harjoittelusta. Tilanne haittasi suuresti amerikkalaisia ​​ja länsieurooppalaisia ​​urheilijoita, ja se oli merkittävä tekijä amerikkalaisten mitalien laskussa 1970- ja 1980-luvuilla. Tämän seurauksena olympialaiset siirtyivät pois amatööriyden, kuten kuvitteli Kivi coubertin, osallistumisen sallimiseen Ammattiurheilijoita, mutta vasta 1990-luvulla, sen jälkeen Neuvostoliiton hajoaminen ja sen vaikutus sisällä Kansainvälinen olympiakomitea.

Kanadan jääkiekkokiista

Lähellä 1960-luvun loppua, Kanadan amatöörijääkiekkoliitto (CAHA) koki, että heidän amatööripelaajansa eivät enää voineet olla kilpailukykyisiä Neuvostoliiton joukkueen kokopäiväisiä urheilijoita ja muita jatkuvasti kehittyviä eurooppalaisia ​​joukkueita vastaan. He vaativat mahdollisuutta käyttää ammattilaisliigojen pelaajia, mutta kohtasivat IIHF:n ja KOK:n vastustuksen. IIHF:n kongressissa vuonna 1969 IIHF päätti sallia Kanadan käyttää yhdeksää NHL:n ulkopuolista ammattilaisjääkiekkoilijaa. vuoden 1970 MM-kisoissa Montreal ja Winnipeg, Kanada. Päätös kumottiin tammikuussa 1970, kun Brundage sanoi, että jääkiekon asema olympialajina olisi vaarassa, jos muutos tehdään. Vastauksena Kanada vetäytyi kansainvälisestä jääkiekkokilpailusta ja viranomaiset ilmoittivat, että he eivät palaa ennen kuin "avoin kilpailu" on aloitettu. Günther Sabetzki hänestä tuli IIHF:n presidentti vuonna 1975 ja hän auttoi ratkaisemaan kiistan CAHA:n kanssa. Vuonna 1976 IIHF suostui sallimaan "avoimen kilpailun" kaikkien MM-kisojen pelaajien kesken. NHL-pelaajat eivät kuitenkaan saaneet pelata olympialaisissa ennen vuotta 1988 KOK:n vain amatöörejä koskevan politiikan vuoksi.

ristiriitoja

boikotteja

Maat, jotka boikotoivat 1956 Kesäolympialaiset (varjostettu siniseksi)
Maat, jotka boikotoivat 1964 Kesäolympialaiset (varjostettu punaiseksi)
Maat, jotka boikotoivat 1976 Kesäolympialaiset (varjostettu siniseksi)
Maat, jotka boikotoivat 1980 Kesäolympialaiset (varjostettu siniseksi)
Maat, jotka boikotoivat 1984 Kesäolympialaiset (varjostettu siniseksi)

Kreikka, Australia, Ranskaja Yhdistynyt kuningaskunta ovat ainoita maita, jotka ovat edustettuina kaikissa olympialaisissa niiden perustamisesta vuonna 1896 lähtien. Vaikka maat jäävät joskus väliin olympialaisista pätevien urheilijoiden puutteen vuoksi, jotkut päättävät boikotoida olympialaisten juhlimista eri syistä. The Irlannin olympianeuvosto boikotoi Berliinin kisat 1936, koska KOK vaati, että sen joukkue on rajoitettava Irlannin vapaa valtio sen sijaan, että se edustaisi koko Irlannin saarta.

Asiasta tehtiin kolme boikottia 1956 Melbournen olympialaiset: Tällä Alankomaat, Espanjaja Sveitsi kieltäytyi osallistumasta tukahduttamisen vuoksi Unkarin kansannousu mukaan Neuvostoliitto, mutta lähetti ratsastusvaltuuskunnan Tukholmaan; Kambodza, Egypti, Irakja Libanon boikotoi pelejä, koska Suezin kriisi; ja Kiinan kansantasavalta boikotoi pelejä osallistumisen vuoksi Kiinan tasavalta, joka koostuu urheilijoista Taiwan.

In 1972 ja 1976 monet Afrikan maat uhkasivat KOK:ta boikotilla pakottaakseen ne kieltämään Etelä-Afrikka ja Rhodesia, heidän takia rotuerottelun kannattaja sääntö. Uusi Seelanti oli myös yksi afrikkalaisten boikotin kohteista, koska sen rugby-maajoukkue oli kiertänyt apartheid- hallitsi Etelä-Afrikkaa. KOK myönsi kahdessa ensimmäisessä tapauksessa, mutta kieltäytyi kieltämästä Uutta-Seelantia sillä perusteella, että rugby ei ollut olympialaji. Täyttääkseen uhkauksensa liittyi kaksikymmentä Afrikan maata Guyana ja Irak vetäytyi Montrealin kisoista sen jälkeen, kun muutama heidän urheilijansa oli jo kilpaillut.

Kiinan tasavalta (Taiwan) suljettiin pois 1976 Pelit tilauksesta Pierre Elliott Trudeau, Kanadan pääministeri. Trudeaun toiminta tuomittiin laajalti, koska se oli tuottanut häpeää Kanadalle, koska se oli perääntynyt poliittiselle painostukselle estää Kiinan valtuuskuntaa kilpailemasta sen nimellä. ROC kieltäytyi ehdotetusta kompromissista, joka olisi silti antanut heille mahdollisuuden käyttää ROC lippu ja hymni niin kauan kuin nimi vaihtui. Taiwanilaiset urheilijat osallistuivat uudelleen vasta 1984, jolloin he palasivat Kiinan Taipei-nimellä ja erityisellä lipulla ja hymnillä.

Vuosina 1980 ja 1984 Kylmä sota vastustajat boikotoivat toistensa pelejä. The Yhdysvallat ja kuusikymmentäviisi muuta maata boikotoi Moskovan olympialaiset 1980 koska Neuvostoliiton hyökkäys Afganistaniin. Tämä boikotti vähensi osallistuvien maiden määrän 80:een, mikä on pienin määrä sitten vuoden 1956. Neuvostoliitto ja 15 muuta valtiota vastustivat boikotoimalla Los Angelesin olympialaiset 1984. Vaikka Neuvostoliiton johtama boikotti heikensi alaa tietyissä lajeissa, osallistui 140 kansallista olympiakomiteaa, mikä oli tuolloin ennätys. Se, että Romania, Varsovan liiton maa, päätti kilpailla Neuvostoliiton vaatimuksista huolimatta, johti siihen, että Yhdysvallat otti Romanian joukkueen lämpimästi vastaan. Kun romanialaiset urheilijat saapuivat avajaisiin, he saivat seisovia suosionosoituksia katsojilta, jotka koostuivat enimmäkseen Yhdysvaltain kansalaisista. Itäblokin boikotointivaltiot järjestivät oman vaihtoehtoisen tapahtumansa, The Ystävyyspelit, heinä- ja elokuussa.

Kiinan tavaroita ja vuoden 2008 olympialaisia ​​on kehotettu boikotoimaan yhä enemmän Pekingissä protestina Kiinan ihmisoikeustilanne, ja vastauksena Tiibetin levottomuudet. Loppujen lopuksi mikään valtio ei kannattanut boikottia. Elokuussa 2008 hallitus Georgia vaati boikotoimaan 2014 talviolympialaisissa, asetettu pidettäväksi Sotši, Venäjä, vastauksena Venäjän osallistumiseen 2008 Etelä-Ossetian sota. Jatkuvat ihmisoikeusloukkaukset Kiinassa ovat johtaneet "diplomaattisia boikotteja", jossa urheilijat kilpailevat edelleen kisoissa, mutta diplomaatit eivät osallistu 2022 talviolympialaisissa Pekingissä useat maat, erityisesti Yhdysvallat.

Politiikka

Jesse Owens palkintokorokkeelle voitettuaan pituushypyn 1936 Kesäolympialaiset

Olympialaisia ​​on käytetty alustana poliittisten ideologioiden edistämiseen lähes alusta alkaen. Natsi-Saksa halusi kuvata Kansallissosialistinen puolue yhtä hyväntahtoisina ja rauhaa rakastavina, kun he isännöivät 1936 Pelit, vaikka he käyttivät pelejä näyttämiseen arjalainen paremmuus. Saksa oli kisojen menestynein maa, joka tuki paljon heidän väitteitään arjalainen ylivaltaa, mutta afrikkalaisen amerikkalaisen merkittäviä voittoja Jesse Owens, joka voitti neljä kultamitalia, ja Unkarin kieli Juutalainen Ibolya Csák, tylppäsi viestin. - Neuvostoliitto ei osallistunut ennen kuin 1952 Kesäolympialaiset Helsingissä. Sen sijaan neuvostoliitto järjesti vuodesta 1928 alkaen kansainvälisen urheilutapahtuman nimeltä Spartakiadit. Sotien välisenä aikana 1920- ja 1930-luvuilla kommunistiset ja sosialistiset organisaatiot useissa maissa, mukaan lukien Yhdysvallat, yrittivät vastustaa sitä, mitä he kutsuivat "porvarillisiksi" olympialaisiksi. Työväen olympialaiset. Vasta vasta Vuoden 1956 kesäpelit että neuvostoliittolaiset nousivat urheilun suurvallaksi ja käyttivät näin täysimääräisesti hyväkseen olympiavoiton mukanaan tuomaa julkisuutta. Neuvostoliiton menestys saattaa johtua siitä, että valtio on investoinut raskaasti urheiluun täyttääkseen poliittisen asialistansa kansainvälisellä näyttämöllä.

Yksittäiset urheilijat ovat myös käyttäneet olympialavaa oman poliittisen agendansa edistämiseen. klo 1968 Kesäolympialaiset Mexico Cityssä kaksi amerikkalaista yleisurheilijaa, Tommi Smith ja John Carlos, joka sijoittui ensimmäiseksi ja kolmanneksi 200 metrillä, suoritti Black Power tervehdys voittotelineellä. Toiseksi sijoittunut, Pietari Norman Australian, käytti Ihmisoikeuksien olympiaprojekti kunniamerkki Smithin ja Carlosin tueksi. Vastauksena mielenosoituksiin, KOK:n puheenjohtaja Avery Brundage määräsi Smithin ja Carlosin pelikiellon Yhdysvaltain joukkueesta ja kiellon olympiakylästä. Kun Yhdysvaltain olympiakomitea kieltäytyi, Brundage uhkasi kieltää koko Yhdysvaltain ratajoukkueen. Tämä uhkaus johti kahden urheilijan karkottamiseen kisoista. Toisessa merkittävässä tapahtumassa voimistelukilpailussa seisoessaan mitalipalkintokorokkeella tasapainosädetapahtuman finaalin jälkeen, jossa Natalia Kuchinskaya että Neuvostoliitto oli kiistanalainen ottanut kultaa, Tsekkoslovakian voimistelija Věra Čáslavská käänsi hiljaa päänsä alaspäin ja poispäin Neuvostoliiton kansallislaulun soidessa. Toiminta oli Čáslavskán hiljaista protestia viimeaikaista vastaan Neuvostoliiton hyökkäys Tšekkoslovakiaan. Hänen protestinsa toistettiin, kun hän hyväksyi mitalinsa lattiaharjoittelustaan, kun tuomarit muuttivat Neuvostoliiton alustavia pisteitä Larisa Petrik antaa hänelle mahdollisuuden voittaa kultaa Čáslavskán kanssa. Vaikka Čáslavskán maanmiehet tukivat hänen toimiaan ja hänen suorastaan ​​vastustavansa kommunismia (hän ​​oli julkisesti allekirjoittanut ja tukenut Ludvik Vaculik's "Kaksi tuhatta sanaa" manifesti), uusi hallitus vastasi kieltämällä hänet sekä urheilutapahtumiin että kansainväliseen matkustamiseen useiksi vuosiksi ja teki hänestä syrjäytyneen yhteiskunnasta kommunismin kaatumiseen asti.

Tällä hetkellä Iranin hallitus on ryhtynyt toimiin välttääkseen kaikenlaisen kilpailun sen ja Israelin urheilijoiden välillä. Iranilainen judoka, Arash Miresmaeili, ei kilpaillut ottelussa israelilaista vastaan 2004 Kesäolympialaiset. Vaikka Miresmaeli hylättiin virallisesti ylipainon vuoksi, Iranin hallitus myönsi hänelle 125,000 XNUMX dollaria palkintorahoja, joka maksettiin kaikille iranilaisille kultamitalin voittajille. Hänet vapautettiin virallisesti tahallisesta ottelun välttämisestä, mutta palkintorahojen vastaanottaminen herätti epäilyksiä.

Vuonna 2022 jälkikäteen Venäjän hyökkäys UkrainaanKOK:n johtokunta "ei suosittele venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja virkamiesten osallistumista, kehottaa kansainvälisiä urheiluliittoja ja urheilutapahtumien järjestäjiä maailmanlaajuisesti tekemään kaikkensa varmistaakseen, ettei yksikään urheilija tai urheiluvirkailija Venäjältä tai Valko-Venäjältä saa osallistua Venäjän tai Valko-Venäjän nimellä."

Suoritusta parantavien lääkkeiden käyttö

20-luvun alussa monet olympiaurheilijat alkoivat käyttää huumeita parantaakseen urheilullisia kykyjään. Esimerkiksi vuonna 1904 Thomas Hicks, maratonin kultamitalisti, annettiin strykniini hänen valmentajansa (tuohon aikaan eri aineiden ottaminen oli sallittua, koska ei ollut tietoa näiden aineiden vaikutuksesta urheilijan kehoon). Ainoa suorituskyvyn parantamiseen liittyvä olympiakuolema tapahtui vuoden 1960 Rooman kisoissa. tanskalainen pyöräilijä, Knud Enemark Jensen, putosi pyörästään ja kuoli myöhemmin. Kuolinsyyntutkinnassa selvisi, että hän oli vaikutuksen alaisena amfetamiinit. 1960-luvun puoliväliin mennessä urheiluliitot alkoivat kieltää suorituskykyä parantavien lääkkeiden käytön; Vuonna 1967 KOK seurasi esimerkkiä.

Brittitoimittajan mukaan Andrew Jennings, The KGB eversti sanoi, että viraston virkailijat olivat esiintyneet antidopingviranomaisina Kansainvälinen olympiakomitea heikentää dopingtestejä ja että Neuvostoliiton urheilijat "pelastettiin valtavilla ponnisteluilla". Aiheesta 1980 Kesäolympialaiset, 1989 australialainen tutkimus sanoi: "Moskovan kisoissa tuskin on mitalien voittajaa, ei todellakaan kultamitalin voittajaa, joka ei käytä yhtä tai toista huumetta: yleensä useita erilaisia. Moskovan kisoja olisi yhtä hyvin voitu kutsua Kemistien pelit."

Vuonna 2016 saadut asiakirjat paljastivat Neuvostoliiton suunnitelmat osavaltion laajuisesta yleisurheilun dopingjärjestelmästä valmisteltaessa 1984 Kesäolympialaiset Los Angelesissa. Asiakirja, joka on päivätty ennen maan päätöstä boikotoida pelejä, esitti yksityiskohtaisesti ohjelman nykyiset steroiditoiminnot sekä ehdotuksia lisäparannuksista. Neuvostoliiton yleisurheilujohtajalle suunnatun tiedonannon valmisteli Sergei Portugalov Fyysisen kulttuurin instituutista. Portugalov oli myös yksi tärkeimmistä henkilöistä, jotka osallistuivat Venäjän dopingohjelman toteuttamiseen ennen vuoden 2016 kesäolympialaisia.

Ensimmäinen olympiaurheilija, joka sai positiivisen tuloksen suorituskykyä parantavien lääkkeiden käytöstä, oli Hans-Gunnar Liljenwall, ruotsalainen viiden pelaajan klo 1968 Kesäolympialaiset, joka menetti pronssimitalinsa alkoholin käytöstä. Yksi eniten julkisuutta saaneista dopingiin liittyvistä diskvalifikaatioista tapahtui sen jälkeen 1988 Kesäolympialaiset missä kanadalainen pikajuoksija Ben Johnson (kuka voitti 100 metrin juoksu) testattu positiivisesti stanozolol.

KOK perusti vuonna 1999 Maailman antidopingtoimisto (WADA) pyrkiessään systematisoimaan suorituskykyä parantavien lääkkeiden tutkimuksen ja havaitsemisen. Positiivisten huumetestien määrä kasvoi voimakkaasti 2000 Kesäolympialaiset ja 2002 talviolympialaisissa parantuneiden testausolosuhteiden ansiosta. Useat painonnoston ja murtomaahiihdon mitalistit Neuvostoliiton jälkeisistä maista hylättiin dopingrikosten vuoksi. KOK:n vahvistama huumetestausohjelma (nykyään olympiastandardina) on asettanut maailmanlaajuisen vertailukohdan, jota muut urheiluliitot yrittävät jäljitellä. KOK testasi Pekingin kisojen aikana 3,667 XNUMX urheilijaa Maailman antidopingtoimiston alaisuudessa. Kiellettyjen aineiden havaitsemiseen käytettiin sekä virtsa- että verikokeita. Lontoossa testattiin yli 6,000 107 olympia- ja paralympiaurheilijaa. Ennen kisoja XNUMX urheilijan testitulokset kielletyille aineille olivat positiivisia, eikä heillä ole oikeutta kilpailla.

Venäjän dopingskandaali

doping in Venäjän urheilu on systeeminen luonne. Venäjä on ollut 44 Olympiamitalit riisuttu dopingrikkomuksista – eniten mistä tahansa maasta, yli kolme kertaa toiseksi tulleiden määrä ja yli neljäsosa maailmanlaajuisesta kokonaismäärästä. Vuosina 2011–2015 yli tuhat venäläistä kilpailijaa eri urheilulajeissa, mukaan lukien kesä-, talvi- ja paralympialajit, hyötyi peittää. Venäjälle kiellettiin osittain 2016 Kesäolympialaiset ja hänet kiellettiin 2018 talviolympialaisissa (samalla kun saa osallistua Olympiaurheilijat Venäjältä) valtion tukeman dopingohjelman vuoksi.

Joulukuussa 2019 Venäjä sai neljän vuoden pelikiellon kaikista suurimmista urheilutapahtumista systemaattisen dopingin ja WADA:lle valehtelun vuoksi. WADA myönsi kiellon 9, ja Venäjän antidopingtoimistolla RUSADAlla oli 2019 päivää aikaa tehdä valitus. Urheilun välimiesoikeus (CAS). Kielto merkitsi sitä, että venäläiset urheilijat saivat kilpailla olympialipun alla vasta, kun he ovat läpäisseet antidopingtestit. Venäjä valitti päätöksestä CAS:iin. CAS tutkii Venäjän valituksen WADA:lta, ja päätti 17. joulukuuta 2020 alentaa WADA:n määräämää rangaistusta. Sen sijaan, että Venäjä kieltäisi osallistumasta urheilutapahtumiin, päätöksellä Venäjä sai osallistua olympialaisiin ja muihin kansainvälisiin tapahtumiin, mutta joukkue ei saa käyttää kahden vuoden ajan Venäjän nimeä, lippua tai hymniä ja sen on esiteltävä itsensä "neutraalina urheilijana" " tai "Neutraali joukkue". Päätös sallii joukkueen univormujen näyttämisen "Venäjä" univormussa sekä Venäjän lipun värien käytön univormussa, vaikka nimen tulisi olla yhtä suuri kuin "neutraali urheilija/joukkue" -nimitys.

Helmikuussa 2022 Pekingin olympialaisten aikana kansainväliset tiedotusvälineet kertoivat 9. helmikuuta, että dopingkysymys nousi jälleen esille positiivisen testin vuoksi. trimetatsidiini ROC:n toimesta Kamil Valieva, joka vahvistettiin virallisesti 11. helmikuuta. Valievan kyseessä olevan näytteen otti Venäjän antidopingtoimisto (RUSADA) osoitteessa Venäjän taitoluistelun mestaruuskilpailut 2022 25. joulukuuta, mutta näytettä ei analysoitu Maailman antidopingtoimisto (WADA) laboratorioon, johon se lähetettiin testattavaksi 8. helmikuuta asti, päivä ryhmätapahtuman päättymisen jälkeen. - Urheilun välimiesoikeus (CAS) odotetaan käsittelevän asiaa 13. helmikuuta, ja päätös on määrä julkistaa 14. helmikuuta ennen hänen suunniteltua esiintymistään naisten kaksinpelissä, joka alkaa 15. helmikuuta. Koska Valieva oli tuolloin alaikäinen ja koska hänet luokiteltiin WADA:n ohjeiden mukaan "suojelluksi henkilöksi", RUSADA ja KOK ilmoittivat 12. helmikuuta, että ne laajentaisivat tutkimusten laajuutta koskemaan hänen lähipiirinsä jäseniä ( esim. valmentajat, joukkueen lääkärit jne.). Pekingin olympialaisten loppuun mennessä yhteensä viisi urheilijaa raportoitiin dopingrikkomuksista. RUSADA:n päätös tehtiin lokakuun puolivälissä, ja WADA:n hyväksymä päätös, jonka mukaan Valievan kuulemisen yksityiskohdat ja sen suunnitellut päivämäärät asetetaan kansainvälisten alaikäisten suojeluohjeiden piiriin (Valieva oli positiivisen testin ollessa 15-vuotias). tulokset julkistettiin) eikä niitä julkisteta. Vaikka Venäjä on maana tällä hetkellä kielletty osallistumasta kansainvälisiin luistelutapahtumiin 2022 Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Valieva on jatkanut kilpailua Venäjän rajojen sisällä ilman RUSADA:n esteitä vielä lokakuussa 2022 järjestetyssä Venäjän GP:ssä. Marraskuun puolivälissä WADA pyysi, että CAS ottaisi Valieva-tapauksen tarkastelun huomioon Valievan neljän vuoden kilpailukiellossa, mikä sulkisi hänet kilpailusta seuraavissa talviolympialaisissa, ja peruisi hänen ykkössijoituksensa. edelliset Pekingin olympialaiset, koska "Venäjän antidopingtoimisto (RUSADA) ei noudattanut WADA:n määräämää määräaikaa 4. marraskuuta antaakseen tuomion Valijevan tapauksesta."

Sukupuoleen perustuva syrjintä

Charlotte Cooper että Yhdistynyt kuningaskunta oli ensimmäinen naispuolinen olympiavoittaja vuonna 1900 Pelit.

Naiset saivat ensin kilpailla 1900 Kesäolympialaiset Pariisissa, mutta klo 1992 Kesäolympialaiset 35 maata lähetti edelleen vain miehistä koostuvan valtuuskunnan. Määrä laski nopeasti seuraavien vuosien aikana. Vuonna 2000 bahrain lähetti kaksi naiskilpailijaa ensimmäistä kertaa: Fatema Hameed Gerashi ja Mariam Mohamed Hadi Al Hilli. Vuonna 2004, Robina Muqimyar ja Fariba Rezayee hänestä tuli ensimmäiset naiset, jotka kilpailivat Afganistan olympialaisissa. In 2008, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat lähetti naisurheilijoita (Maitha Al Maktoum kilpaili taekwondossa ja Latifa Al Maktoum hevosurheilussa) olympialaisiin ensimmäistä kertaa. Molemmat urheilijat olivat kotoisin Dubain hallitseva perhe.

Vuoteen 2010 mennessä vain kolme maata ei ollut koskaan lähettänyt naisurheilijoita kisoihin: Brunei, Saudi-Arabiaja Qatar. Brunei oli osallistunut vain kolmeen kisojen juhliin ja lähettänyt joka kerta yhden urheilijan, mutta Saudi-Arabia ja Qatar olivat kilpailleet säännöllisesti miesten joukkueiden kanssa. Vuonna 2010 Kansainvälinen olympiakomitea ilmoitti "painottavansa" näitä maita mahdollistamaan ja helpottamaan naisten osallistumista 2012 Kesäolympialaiset Lontoossa. Anita DeFrantz, KOK:n naisten ja urheilutoimikunnan puheenjohtaja, ehdotti, että maita kiellettäisiin, jos ne estävät naisia ​​kilpailemasta. Pian tämän jälkeen, Qatarin olympiakomitea ilmoitti, että se "toivoi lähettää jopa neljä naisurheilijaa ammunta ja miekkailu" vuoden 2012 kesäkisoihin.

Vuonna 2008, Ali Al-Ahmed, johtaja Persianlahden asioiden instituutti, vaati myös Saudi-Arabian sulkemista kisoihin ja kuvaili sen naisurheilijoiden kieltoa Kansainvälisen olympiakomitean peruskirjan rikkomiseksi. Hän totesi: "Viimeisen 15 vuoden ajan monet kansainväliset kansalaisjärjestöt ympäri maailmaa ovat yrittäneet lobbata KOK:ta sen omien sukupuoleen perustuvan syrjinnän kieltävien lakien täytäntöönpanon parantamiseksi. Vaikka heidän ponnistelunsa johtivat naisten olympialaisten määrän kasvuun, KOK on ollut vastahakoinen. ottamaan vahvan kannan ja uhkaamaan syrjiviä maita keskeyttämisellä tai karkottamisella." Heinäkuussa 2010, Independent raportoi: "Kansainvälisellä olympiakomitealla on kasvamassa paine Saudi-Arabian karkottamiseksi, sillä se on todennäköisesti ainoa suuri maa, joka ei ota naisia ​​vuoden 2012 olympiajoukkueeseensa. ... Pitäisikö Saudi-Arabian ... lähettää mies- Ainoa joukkue Lontooseen, ymmärrämme, että he kohtaavat yhtäläisten oikeuksien ja naisryhmien protesteja, jotka uhkaavat häiritä kisat."

Vuoden 2012 kesäolympialaisissa jokaisessa osallistujavaltiossa oli ensimmäistä kertaa olympiahistoriassa naisurheilijoita. Saudi-Arabia sisällytti valtuuskuntaansa kaksi naisurheilijaa; Qatar, neljä; ja Brunei, yksi (Maziah Mahusin, 400 m aitajuoksussa). Qatar teki yhden ensimmäisistä naisolympialaisistaan, Bahiya al-Hamad (ammunta), sen lipunkantaja vuoden 2012 kisoissa, ja juoksija Maryam Yusuf Jamal of bahrain hänestä tuli ensimmäinen Persianlahden naisurheilija, joka on voittanut mitalin, kun hän voitti pronssia esiintymisestään 1500 m juoksu.

Ainoa olympialaji, jossa miehet ja naiset kilpailevat yhdessä, ovat ratsastuslajit. Ei ole olemassa "naisten tapahtumaa" tai "miesten kouluratsastusta". Vuodesta 2008 lähtien miesten mitalikilpailuja oli edelleen enemmän kuin naisia. Naisten nyrkkeilyn lisättyä ohjelmaan vuoden 2012 kesäolympialaisissa naisurheilijat pääsivät kuitenkin kilpailemaan kaikissa miehille avoimissa lajeissa. Talviolympialaisissa naiset eivät vieläkään voi kilpailla yhdistetty. Tällä hetkellä on kaksi olympiatapahtumaa, joissa miesurheilijat eivät saa kilpailla: synkronoitu uinti ja rytminen voimistelu.

Sota ja terrorismi

- maailmansodat sai kolme olympialaista ohi ilman kisojen juhlimista: 1916 Pelit peruttiin takia ensimmäinen maailmansota, ja kesä- ja talviottelut 1940 ja 1944 peruttiin toisen maailmansodan vuoksi. The Venäjän-Georgian sota Georgian ja Venäjän välinen sopimus puhkesi avauspäivänä 2008 Kesäolympialaiset Pekingissä. Molemmat Presidentti Bush ja Pääministeri Putin osallistuivat olympialaisiin tuolloin ja puhuivat konfliktista yhdessä Kiinan presidentin isännöimällä lounaalla Hu Jintao.

Terrorismi vaikutti suorimmin olympialaisiin vuonna 1972. Kun Kesäpelit pidettiin sisällä Munich, Saksa, yksitoista jäsentä Israelin olympiajoukkue ottivat panttivangiksi palestiinalainen terroristiryhmä Musta syyskuu siinä, mitä nykyään tunnetaan nimellä Münchenin verilöyly. Terroristit tappoivat kaksi urheilijaa pian panttivangiksi ottamisen jälkeen ja loput yhdeksän epäonnistuneen vapautusyrityksen aikana. Myös saksalainen poliisi ja viisi terroristia kuolivat. Valinnan jälkeen Barcelona, Espanja, isännöimään 1992 Kesäolympialaiset, separatisti ETA terroristijärjestö aloitti iskuja alueella, mukaan lukien 1991 pommitukset Katalonian kaupungissa Vic joka tappoi kymmenen ihmistä.

Terrorismi vaikutti kahteen Yhdysvalloissa pidettyyn olympialaiseen. Aikana 1996 Kesäolympialaiset Atlantassa, pommi räjäytettiin Centennial Olympic Parkissa, tappoi kaksi ihmistä ja loukkaantui 111 muuta. Pommin asetti Eric Rudolph, Amerikkalainen kotimainen terroristi, joka istuu elinkautista vankeutta pommi-iskusta. - 2002 talviolympialaisissa Salt Lake Cityssä tapahtui vain viisi kuukautta sen jälkeen Syyskuun 11-hyökkäykset, mikä merkitsi korkeampaa turvallisuustasoa kuin koskaan ennen olympialaisten järjestämistä. Pelien avajaisissa oli 9/11:een liittyviä symboleja, mukaan lukien lippu, joka liehui Ground Zero ja kunniavartijat NYPD ja FDNY jäsenet.

Kansalaisuus

KOK:n kansalaisuuden säännöt

Olympiaperuskirja edellyttää, että urheilija on sen maan kansalainen, jonka puolesta hän kilpailee. Kaksoiskansalaiset voivat kilpailla kummasta tahansa maasta, kunhan on kulunut kolme vuotta siitä, kun kilpailija kilpaili edellisen maan puolesta. KOK:n johtokunta voi kuitenkin lyhentää tai peruuttaa tätä ajanjaksoa, jos mukana olevat NOC:t ja IF sopivat. Tämä odotusaika on voimassa vain urheilijoille, jotka ovat aiemmin kilpailleet yhden maan puolesta ja haluavat kilpailla toisen maan puolesta. Jos urheilija saa uuden tai toisen kansalaisuuden, hänen ei tarvitse odottaa määrättyä aikaa ennen kuin hän osallistuu uuteen tai toiseen kansaan. Kansalaisuus- ja kansallisuuskysymykset KOK käsittelee vasta sen jälkeen, kun yksittäiset maat ovat myöntäneet kansalaisuuden urheilijoille.

Syitä kansalaisuuden vaihtamiseen

Joskus urheilijasta tulee toisen maan kansalainen, jotta hän voi kilpailla olympialaisissa. Tämä johtuu usein siitä, että he ovat houkutelleet sponsorointisopimuksia tai harjoittelupaikkoja toisessa maassa, tai urheilija ei ehkä pysty selviytymään syntymämaastaan. Valmistautuessaan vuoden 2014 talviolympialaisiin Sotsissa Venäjän olympiakomitea kansalaisti Etelä-Koreassa syntyneen lyhytrataa pikaluistelijan, Ahn Hyun-soo, ja amerikkalaissyntyinen lumilautailija, Vic Wild. Kaksi urheilijaa voittivat keskenään viisi kultamitalia ja yhden pronssia vuoden 2014 kisoissa.

Mestarit ja mitalistit

Paavo Nurmi (1897–1973), a Finnish keskimatka ja pitkän matkan juoksija, lempinimeltään "Lentävä suomalainen" tai "Phantom Finn", sarja 22 virallista maailmanennätykset välisillä etäisyyksillä 1500 m ja 20 km, voitto yhdeksän kultaa ja kolme hopeat hänen 12 tapahtumassaan olympialaisissa.

Mitalit myönnetään urheilijoille tai joukkueille, jotka sijoittuvat ykköseksi, toiseksi ja kolmanneksi kussakin lajissa. Voittajat saavat kultamitaleita, jotka olivat kiinteää kultaa vuoteen 1912 asti, myöhemmin kullatusta hopeasta ja nyt kullatusta hopeasta. Jokaisen kultamitalin tulee sisältää vähintään kuusi grammaa puhdasta kultaa. Toiseksi sijoittuneet palkitaan hopeamitalilla ja kolmanneksi tulleet pronssia. Tapahtumissa, joissa a yhden karsinnan turnaus (etenkin nyrkkeily), kolmatta paikkaa ei ehkä selvitetä ja molempien välierien häviäjät saavat kukin pronssimitalin.

At 1896-olympialaiset, vain kunkin tapahtuman voittaja ja toiseksi sijoittuva sai mitalit – hopeaa ensimmäisestä ja pronssia toisesta, kultamitalia ei jaettu. Nykyinen kolmen mitalin muoto otettiin käyttöön 1904-olympialaiset. Vuodesta 1948 lähtien neljänneksi, viidenneksi ja kuudenneksi sijoittuneet urheilijat ovat saaneet sertifikaatteja, jotka tulivat virallisesti tunnetuksi Olympiadiplomit; Vuodesta 1984 alkaen nämä on myönnetty myös seitsemänneksi ja kahdeksanneksi sijoittuneille. klo 2004 Kesäolympialaiset Ateenassa palkittiin myös kulta-, hopea- ja pronssimitalien voittajat oliiviseppeleitä. - KOK ei tilastoi valtakunnallisesti saavutetuista mitaleista (paitsi joukkuelajeissa), mutta NOC:t ja media tallentavat mitalitilastoja ja käyttävät niitä kunkin maan menestyksen mittarina.

Nations

osallistujat

Kuten 2020 Pelit Tokiossa kaikki nykyiset 206 NOC:ta ja 19 vanhentunutta NOC:ta ovat osallistuneet vähintään yhteen Kesäolympialaiset. Kilpailijoita viidestä maasta –Australia, Ranska, Iso-Britannia, Kreikkaja Sveitsi- ovat kilpailleet kaikissa 28 kesäolympialaisissa. Olympialipun alla kilpailevat urheilijat, sekajoukkueet ja Pakolaisryhmä ovat kilpailleet kuudessa kesäkisassa.[muokkaa]

Yhteensä 119 NOC:ta (110 nykyisestä 206 NOC:sta ja yhdeksän vanhentunutta NOC:ta) on osallistunut vähintään yhteen julkaisuun. Talviolympialaiset. Kilpailijoita 14 maasta -Itävalta, Kanada, Tšekin tasavalta, Suomi, Ranska, Iso-Britannia, Unkari, Italia, Norja, Puola, Slovakia, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdysvallat-on osallistunut kaikkiin 23 talvikisaan tähän mennessä.[muokkaa]

Isäntämaat ja kaupungit

Kartta kesäolympialaisten paikoista. Maat, jotka ovat isännöineet yhden kesäolympialaisen, on varjostettu vihreällä, kun taas maat, jotka ovat isännöineet kaksi tai useampia, on varjostettu sinisellä.
Kartta talviolympialaisten paikoista. Maat, jotka ovat isännöineet yhden talviolympialaisen, on varjostettu vihreällä, kun taas maat, jotka ovat isännöineet kaksi tai useampia, on varjostettu sinisellä.

Olympialaisten isäntäkaupunki oli historiallisesti valittu seitsemästä kahdeksaan vuotta ennen niiden juhlaa. Vuoden 2024 ja 2028 olympialaisten valintaprosessista vuonna 2017 alkaen KOK on julkistanut voittajatarjouksen pidemmällä läpimenoajalla, jotta voittaneille kaupungeille/alueille jää aikaa valmistautua. Valintaprosessi suoritetaan kahdessa vaiheessa, jotka kattavat kaksi vuotta. Mahdollinen isäntäkaupunki hakee maansa kansalliselta olympiakomitealta; jos useampi kuin yksi kaupunki samasta maasta jättää ehdotuksen kansalliselle komitealleen, kansallinen komitea järjestää tyypillisesti sisäisen valinnan, koska vain yksi kaupunki per NOC voidaan esittää Kansainvälisen olympiakomitean harkittavaksi. Kun NOC:iden ehdotusten jättämisen määräaika on saavutettu, ensimmäinen vaihe (Hakemus) alkaa, jolloin hakijakaupunkeja pyydetään täyttämään kyselylomake useista olympialaisten järjestämiseen liittyvistä keskeisistä kriteereistä. Tällä lomakkeella hakijoiden on vakuutettava, että he noudattavat olympialaista ja kaikkia muita KOK:n toimeenpanevan komitean vahvistamia sääntöjä. Erikoistuneen ryhmän suorittama täytettyjen kyselylomakkeiden arviointi antaa KOK:lle yleiskatsauksen kunkin hakijan hankkeesta ja heidän mahdollisuuksistaan ​​järjestää kisoja. Tämän teknisen arvioinnin perusteella KOK:n johtokunta valitsee hakijat, jotka etenevät ehdokasvaiheeseen.

Kun ehdokaskaupungit on valittu, niiden on toimitettava KOK:lle suurempi ja yksityiskohtaisempi esitys hankkeestaan ​​osana ehdokasasiakirjaa. Arviointikomissio analysoi jokaisen kaupungin perusteellisesti. Tämä komissio vierailee myös ehdokaskaupungeissa, haastattelee paikallisia virkamiehiä ja tarkastaa mahdolliset tapahtumapaikat ja toimittaa raportin tuloksistaan ​​kuukautta ennen KOK:n lopullista päätöstä. Haastatteluprosessin aikana ehdokaskaupungin on myös varmistettava, että se pystyy rahoittamaan kisat. Arviointitoimikunnan työskentelyn jälkeen KOK:n yleisistuntoon esitellään ehdokaslista, jonka tulee kokoontua maassa, jossa ei ole ehdokaskaupunkia. Istuntoon kokoontuneet KOK:n jäsenet äänestävät lopullisesti isäntäkaupungista. Valittuaan isäntäkaupungin tarjouskomitea (yhdessä asianomaisen maan NOC:n kanssa) allekirjoittaa isäntäkaupunkisopimuksen KOK:n kanssa, ja siitä tulee virallisesti olympialaisten isäntämaa ja isäntäkaupunki.

Vuoteen 2032 mennessä olympialaisia ​​isännöi 47 kaupunkia 23 maassa. Vuodesta 2021 lähtien vuoden 1988 kesäolympialaisista Soulissa, Etelä-Koreassa, olympialaiset on järjestetty Aasia or Oseania neljä kertaa, mikä on jyrkkä kasvu verrattuna nykyaikaisen olympiahistorian 92 vuoteen. Vuoden 2016 pelit tulossa Rio de Janeiro olivat Etelä-Amerikan maan ensimmäiset olympialaiset. Yksikään Afrikan maiden tarjous ei ole onnistunut.[muokkaa]

Katso myös

Huomautuksia

  1. ^ Englannin kanssa ranska on olympialiikkeen toinen virallinen kieli.
  2. ^ Theodosiuksen asetuksessa ei kuitenkaan ole erityistä viittausta Olympiaan.
  3. ^ - 1988 talviolympialaisissa olivat sisällä Calgary, Kanada ja 1988 talviparalympialaiset olivat sisällä Innsbruck, Itävalta.
  4. ^ KOK on listannut ranskalaisen maahanmuuttajan Yhdysvaltoihin Albert Corey yhdysvaltalaisena kilpailijana maratonin hopeamitalistaan, mutta (yhdessä neljän kiistattoman amerikkalaisen kanssa) osana sekajoukkuetta joukkuekilpailun hopeamitalista.
  5. ^ Kaikki kolme Iso-Britannian urheilijat vuonna 1904 olivat kotoisin Irlannista, joka tuolloin oli osa Ison-Britannian ja Irlannin yhdistynyt kuningaskunta. Huolimatta siitä, että joukkuetta kutsutaan nimellä Iso-Britannia tai Team GB, Pohjois-Irlannin (ja aiemmin koko Irlannin) asukkaat ovat (tai olivat) oikeutettuja liittymään.
  6. ^ Sveitsi osallistui vuoden 1956 kisojen ratsastustapahtumat pidetty sisällä Stockholm kesäkuussa, mutta ei osallistunut kisoihin vuonna Melbourne myöhemmin.
  7. ^ a b Sekä Slovakia että Tšekki kilpailivat aiemmin nimellä Tšekkoslovakia ennen Tšekkoslovakian hajoaminen in 1993, ja Böömi ennen 1918.

Viitteet

  1. ^ "Jeux Olympiques – Urheilu, Urheilu, Médailles, Rio 2016". Kansainvälinen olympiakomitea. 22 lokakuuta 2018.
  2. ^ "Olympialaisten yleiskatsaus". Encyclopædia Britannica. Haettu 4 kesäkuu 2008.
  3. ^ a b "No Boycott Blues". olympic.org. Haettu Tammikuu 6 2017.
  4. ^ "Kansainvälinen olympiakomitea - Tokio 2020".
  5. ^ "Kansainvälinen olympiakomitea - Peking 2022".
  6. ^ Kaala 2000, s. 54
  7. ^ Harvey Abramsin "Olympiarauha – myytti ja todellisuus". Classics Technology Center, AbleMedia.com. Haettu Helmikuu 12 2013.
  8. ^ Nuori 2004, s. 12.
  9. ^ Pausanias, "Elis 1", VII, s. 7, 9, 10; Pindar, "Olympian 10", s. 24-77
  10. ^ Richardson 1992, s. 227.
  11. ^ Nuori 2004, s. 12–13.
  12. ^ Pausanias, "Elis 1", VII, s. 9; Pindar, "Olympian 10", s. 24-77
  13. ^ "Olympialaiset". Encyclopædia Britannica. Haettu 29 huhtikuu 2009.
  14. ^ Crowther 2007, s. 59–61.
  15. ^ "Muinaiset olympiatapahtumat". Perseus-projekti Tufts University. Haettu 29 huhtikuu 2009.
  16. ^ Kultainen 2009, s. 24.
  17. ^ Burkert 1983, s. 95.
  18. ^ Kaala 1999, s. 90–93.
  19. ^ Olympiamuseo, "Antiikin olympialaiset", s. 2
  20. ^ (Crowther 2007, s. 54)
  21. ^ Crowther 2007, s. 54.
  22. ^ 400 vuotta Olimpickin intohimoa, Robert Dover's Games Society, arkistoitu osoitteesta Alkuperäisen on 6 kesäkuu 2010, haettu 4 kesäkuu 2010
  23. ^ a b "Histoire et évolution des Jeux olympiques". mahdollinen (ranskaksi). 2005. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 huhtikuu 2011. Haettu Tammikuu 31 2009.
  24. ^ Findling, John E. & Pelle, Kimberly P. (2004). Nykyaikaisen olympialiikkeen tietosanakirja. Lontoo: Greenwood Press. ISBN 0-275-97659-9
  25. ^ Nuori 2004, s. 144.
  26. ^ Nuori 1996, s. 28.
  27. ^ Matthews 2005, s. 53–54.
  28. ^ Weiler 2004.
  29. ^ Girginov & Parry 2005, s. 38
  30. ^ Nuori 1996, s. 24.
  31. ^ "Paljon Wenlockin ja Olympian yhteys". Wenlock Olympian seura. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 23 tammikuu 2009. Haettu Tammikuu 31 2009.
  32. ^ Nuori 1996, s. 1.
  33. ^ a b Nuori 1996, s. 14.
  34. ^ Nuori 1996, s. 2, 13–23, 81.
  35. ^ Nuori 1996, s. 44.
  36. ^ a b "Rugby Schoolin motivoitunut pelien perustaja". Sports Illustrated. Reuters. 7. heinäkuuta 2004. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 23 elokuu 2004. Haettu Helmikuu 4 2009.
  37. ^ Coubertin et ai. 1897, s. 8, osa 2.
  38. ^ Nuori 1996, s. 100–105.
  39. ^ "Ateena 1896". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu Helmikuu 8 2010.
  40. ^ Nuori 1996, s. 117.
  41. ^ de Martens, Frédéric (1893). Mémoire sur le conflit entre la Grèce et la Roumanie careant l'affaire Zappa (ranskaksi). Ateena: . Haettu Elokuu 2 2017.
  42. ^ Streit, Geōrgios S. (1894). L'affaire Zappa; Konflikti Gréco-Roumain (ranskaksi). Paris: L. Larose. Haettu Elokuu 2 2017.
  43. ^ a b Nuori 1996, s. 128.
  44. ^ "1896 Athina Summer Games". Urheiluviite. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 17 huhtikuu 2020. Haettu Tammikuu 31 2009.
  45. ^ "St. Louis 1904 – Yleiskatsaus". ESPN. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 24 maaliskuuta 2021. Haettu Tammikuu 31 2009.
  46. ^ "Vuoden 1906 olympialaiset ovat olympialaisten herättämisen 10-vuotispäivänä". Kanadan yleisradiokeskus. 28. toukokuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 31 heinäkuu 2008. Haettu Tammikuu 31 2009.
  47. ^ "Chamonix 1924". Kansainvälinen olympiakomitea. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 elokuu 2008. Haettu Tammikuu 31 2009.
  48. ^ "Talviolympialaisten historia". Utah Athletic Foundation. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 12 tammikuu 2009. Haettu Tammikuu 31 2009.
  49. ^ Findling & Pelle 2004, s. 405.
  50. ^ "Paralympialaisten historia". BBC Sport. 4. syyskuuta 2008. Haettu Helmikuu 2 2009.
  51. ^ "Innsbruck 1988 paralympialaiset - seremoniat, mitalit, soihtuviesti". Kansainvälinen paralympiakomitea. Haettu Elokuu 2 2017.
  52. ^ "Paralympialaisten historia". Kanadan hallitus. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 12 maaliskuuta 2010. Haettu 7 huhtikuu 2010.
  53. ^ "IPC-IOC-yhteistyö". paralympic.org. IPC, Arkistoitu Alkuperäisen on 8 syyskuu 2009. Haettu 3 toukokuuta 2010.
  54. ^ Gibson, Owen (4. toukokuuta 2010). "Sainsbury's ilmoittaa sponsoroivansa vuoden 2012 paralympialaisia". Guardian. Lontoo.
  55. ^ "Rogge haluaa nuorten olympialaiset". BBC Sport. 19. maaliskuuta 2007. Haettu Helmikuu 2 2009.
  56. ^ Rice, John (5. heinäkuuta 2007). "KOK hyväksyy nuorten olympialaiset; ensimmäinen sarja vuodelle 2010". USA Today. Associated Press. Haettu Helmikuu 2 2009.
  57. ^ "Innsbruck on ensimmäisten nuorten talviolympialaisten isäntäkaupunki". Vancouverin talviolympialaisten ja paralympialaisten järjestelykomitea 2010. 12. joulukuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 10 kesäkuu 2009. Haettu Maaliskuu 30 2009.
  58. ^ "KOK esittelee nuorten olympialaiset vuonna 2010". CRIenglish.com. 25. huhtikuuta 2007. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 9 elokuu 2016. Haettu Tammikuu 29 2009.
  59. ^ "KOK:n istunto: "Mene" nuorten olympialaisiin". Kansainvälinen olympiakomitea. 5. heinäkuuta 2007. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 21 elokuu 2008. Haettu Helmikuu 2 2009.
  60. ^ Wade, Stephen (25. huhtikuuta 2007). "Ei vitsi: teinit pääsevät nuorten olympialaisiin". USA Today. Haettu Elokuu 27 2008.
  61. ^ Michaelis, Vicky (5. heinäkuuta 2007). "KOK äänestää nuorten olympialaisten aloittamisesta vuonna 2010". USA Today. Haettu Helmikuu 2 2009.
  62. ^ "Rio 2016". olympic.org. 23. huhtikuuta 2018. Haettu 8 lokakuu 2020.
  63. ^ "Peking rakentaa kätevän olympiakylän". XXIX olympialaisten Pekingin järjestelytoimikunta. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 syyskuu 2008. Haettu 4 toukokuuta 2009.
  64. ^ "Olympiaperuskirja" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. s. 61. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 23 heinäkuu 2011. Haettu 28 heinäkuu 2011.
  65. ^ "Olympiaperuskirja". Kansainvälinen olympiakomitea. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 toukokuu 2013. Haettu 17 heinäkuu 2012.
  66. ^ "Johtokunta päättää uuden vuoden ensimmäisen kokouksen". olympic.org. 13. tammikuuta 2011. Haettu Tammikuu 13 2011.
  67. ^ "Esirippu laskeutuu 123. KOK-istunnossa". olympic.org. 9. heinäkuuta 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 marraskuu 2011. Haettu 3 heinäkuu 2012.
  68. ^ "KOK:n ja Alankomaiden Antillien, Aruban ja Alankomaiden NOC:ien välinen työkokous". olympic.org. 1. heinäkuuta 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 15 tammikuu 2014. Haettu Elokuu 23 2012.
  69. ^ "Pekingin olympialaiset maksavat Kiinalle 44,000,000,000 XNUMX XNUMX XNUMX dollaria". Pravda uutiset. 8. kesäkuuta 2008. Haettu Helmikuu 12 2014.
  70. ^ Gibson, Owen (9. lokakuuta 2013). "Sotši 2014: kalleimmat olympialaiset tähän mennessä, mutta mihin kaikki rahat ovat menneet?". Guardian. Haettu Helmikuu 12 2014.
  71. ^ a b c Flyvbjerg, Bent; Stewart, Allison; Budzier, Alexander (2016). Oxfordin olympialaisten tutkimus 2016: Pelien kustannukset ja kustannusten ylitys. Saïd Business School, Oxfordin yliopisto. arXiv:1607.04484. kaksi:10.2139 / ssrn.2804554. S2CID 156794182. alkukirjaimet, sosiaaliturvatunnus 2804554.
  72. ^ Abrahamson, Alan (25. heinäkuuta 2004). "LA paras sivusto, tarjousryhmä vaatii; olympialaiset: USOC:n hylkäämisestä huolimatta". Los Angeles Times. Haettu Elokuu 17 2008.
  73. ^ Leahy, Joe (7. heinäkuuta 2016). "Brasilian olympiakustannukset ylittävät 51 % budjetin, raportti varoittaa". Financial Times. Arkistoidut alkuperäisestä 10. Haettu 23 heinäkuu 2017.
  74. ^ Flyvbjerg, Bent; Budzier, Aleksanteri; Lunn, Daniel (1. syyskuuta 2020). "Regressio häntään: miksi olympialaiset räjähtävät". Ympäristö ja suunnittelu A: Talous ja avaruus. arXiv:2009.14682. kaksi:10.2139 / ssrn.3686009. S2CID 233759692. alkukirjaimet, sosiaaliturvatunnus 3686009.
  75. ^ Greenwell M (elokuu 2016). "Olympialaiset kaikkialla". Perustelu. LANGALLINEN (Paperi). s. 19. ...olympialaisten isännöinti on lähes aina taloudellinen katastrofi kaupungeille pitkällä aikavälillä... Taloustieteilijät ovat todellakin harvinaisen yksimielisiä siitä, että olympialaisten järjestäminen on huono veto.
  76. ^ Rose AK, Spiegel MM (19. tammikuuta 2011). "Olympiaefekti". Talouslehti. 121 (553): 652-77. kaksi:10.1111 / j.1468-0297.2010.02407.x.
  77. ^ Tilcsik A, markiisi C (1. helmikuuta 2013). "Punktuated anteliaisuus: kuinka megatapahtumat ja luonnonkatastrofit vaikuttavat yritysten hyväntekeväisyyteen Yhdysvaltain yhteisöissä" (PDF). Hallinnollinen tiedekunta neljännesvuosittain. 58 (1): 111-48. kaksi:10.1177 / 0001839213475800. S2CID 18481039. alkukirjaimet, sosiaaliturvatunnus 2028982. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 22 – Social Science Research Networkin kautta.
  78. ^ Glynn, Mary Ann (2008). "Pelikentän määrittäminen: kuinka olympialaisten järjestäminen vaikuttaa kansalaisyhteisöön". Journal of Management Studies. 45 (6): 1117-1146. kaksi:10.1111 / j.1467-6486.2008.00785.x. S2CID 153973502.
  79. ^ "Talviolympialaisten taloudellinen vaikutus: Ei suuri Venäjälle, mutta Sotši voi voittaa". International Business Times. 8 helmikuuta 2014. Haettu Helmikuu 10 2014.
  80. ^ "Talviolympialaisten taloudellinen vaikutus: Ei suuri Venäjälle, mutta Sotši voi voittaa". Guardian. 17. joulukuuta 2014. Haettu Tammikuu 10 2014.
  81. ^ Abend, Lisa (3. lokakuuta 2014). "Miksi kukaan ei halua isännöidä vuoden 2022 talviolympialaisia". Aika:. Haettu Tammikuu 10 2014.
  82. ^ "Paljastettu: suurin uhka olympialaisten tulevaisuudelle". Guardian. 27 heinäkuuta 2016. Haettu 30 heinäkuu 2016.
  83. ^ "KOK tekee historiallisen päätöksen myöntämällä vuoden 2024 olympialaiset Pariisille ja 2028 Los Angelesille.". Kansainvälinen olympiakomitea. 13. syyskuuta 2017. Haettu 6 syyskuu 2021.
  84. ^ "Olympialiike". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu 2 toukokuuta 2009.
  85. ^ "Roolit ja vastuut olympialaisten aikana" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. Helmikuu 2008. s. 1–2. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 29 huhtikuu 2011. Haettu 2 toukokuuta 2009.
  86. ^ "Urheilijoiden parhaaksi". XXIX olympialaisten Pekingin järjestelytoimikunta. 31. lokakuuta 2007. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 23 tammikuu 2009. Haettu Helmikuu 4 2009.
  87. ^ "Kansalliset olympiakomiteat". olympic.org. Haettu Maaliskuu 13 2021. Napsauta "Mikä on kansallinen olympiakomitea?" (sivun yläosassa)
  88. ^ "Etelä-Sudan 206. NOC olympialiikkeessä". eurolympic.org. 4. elokuuta 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 13. maaliskuuta 2021. Haettu Maaliskuu 13 2021.
  89. ^ "Olympialaisten järjestelykomiteat". olympialaiset. Haettu 18 heinäkuu 2012.
  90. ^ Olympian peruskirja 2007, s. 53, sääntö 24.
  91. ^ Maraniss 2008, s. 52–60.
  92. ^ Maraniss 2008, s. 60–69.
  93. ^ "Samaranch puolustaa pojan nimittämistä KOK:n virkaan". CBC noin. 18. toukokuuta 2001. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 5 joulukuu 2008. Haettu Helmikuu 4 2009.
  94. ^ Riding, Alan (30. kesäkuuta 1992). "Olympialaiset: Barcelona Profile; Samaranch, Under the Gun Shoots Back". New York Times. Arkistoidut alkuperäisestä 12. Haettu Tammikuu 30 2009.
  95. ^ "Samaranch pohtii tarjousskandaalia valitettavana". Vuoden 2002 talviolympialaisten kattavuus. Deseret-uutisarkisto. 19. toukokuuta 2001. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 26in helmikuussa 2002.
  96. ^ a b "Markkinointiasiat, numero 21" (PDF). stillmed.olympic.org. KOK. kesäkuuta 2002. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 23. maaliskuuta 2018. Haettu 20 lokakuu 2010.
  97. ^ Jordan, Mary; Sullivan, Kevin (21. tammikuuta 1999), "Nagano Burned Documents Tracing Tracing '98 Olympics Bid", Washington Post, s. A1, haettu Elokuu 20 2016
  98. ^ Macintyre, Donald (1. helmikuuta 1999). "Japanin sullied Bid". Time Magazine. Haettu Elokuu 20 2016.
  99. ^ Rowlatt, Justin (29. heinäkuuta 2004). "Pelien ostaminen". BBC News. Haettu 16 huhtikuu 2009.
  100. ^ Zinser, Lynn (7. heinäkuuta 2005). "Lontoo voittaa vuoden 2012 olympialaiset; New York Lags". New York Times. Arkistoidut alkuperäisestä 29. Haettu Helmikuu 4 2009.
  101. ^ "Pariisin pormestari vastustaa Lontoon taktiikoita". Urheiluelämä. Iso-Britannia. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 15 toukokuu 2011. Haettu Helmikuu 4 2009.
  102. ^ Berkes, Howard (7. helmikuuta 2006). "Kuinka Torino sai pelit". NPR. Haettu Helmikuu 4 2009.
  103. ^ a b "Olympic Marketing Fact File, 2011 Edition" (PDF). olympic.org. s. 18. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 12 elokuu 2011. Haettu 22 joulukuu 2015.
  104. ^ Paul, Franklin (12. lokakuuta 2007). "Kodak lopettaa olympialaisten sponsoroinnin vuoden 2008 pelien jälkeen". Reuters.
  105. ^ "Ei enää Kodak-hetkiä olympialaisissa". disruptiveinnovation.se. 15. huhtikuuta 2013. Haettu Marraskuu 23 2019.
  106. ^ "Villin mielenkiintoisia faktoja Lontoosta, joita et koskaan tiennyt tähän asti". ITV News. 4. joulukuuta 2015.
  107. ^ "OXO:n historia". oxo.co.uk, Arkistoitu Alkuperäisen on 20 maaliskuuta 2018. Haettu Marraskuu 23 2019.
  108. ^ a b c d e f g Cooper-Chen 2005, s. 231.
  109. ^ a b c d e "Olympialaisten kysymykset". Olympic Primer. LA84 Los Angelesin säätiö. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 25 huhtikuu 2009. Haettu Maaliskuu 30 2009.
  110. ^ a b c Buchanon & Mallon 2006, s. ci.
  111. ^ a b Findling & Pelle 2004, s. 209.
  112. ^ a b c Löysää 2004, s. 194.
  113. ^ "Berliini 1936". olympic.org, Arkistoitu Alkuperäisen on 22 elokuu 2008. Haettu Maaliskuu 31 2009.
  114. ^ "Cortina d'Ampezzo". olympic.org, Arkistoitu Alkuperäisen on 22 elokuu 2008. Haettu Maaliskuu 31 2009.
  115. ^ a b c Löysää 2004, s. 192.
  116. ^ Gershon 2000, s. 17.
  117. ^ Crupi, Anthony (7. kesäkuuta 2011). "Päivitys: NBC tarjoaa 4.38 miljardia dollaria olympiakultaa". Adweek. Haettu 7 kesäkuu 2011.
  118. ^ Armour, Nancy (7. toukokuuta 2014). "NBC Universal maksaa 7.75 miljardia dollaria olympialaisista vuoteen 2032 asti". USA Today.
  119. ^ Zaccardi, Nick (12. elokuuta 2014). "NBC olympialaiset, Universal Sports julkistivat nuorisoolympialaisten kattavuuden". NBC Sports.
  120. ^ Zaccardi, Nick (24. syyskuuta 2013). "NBC Olympics, Yhdysvaltain olympiakomitea hankki mediaoikeudet paralympialaisiin vuosina 2014, 2016". Olympictalk | NBC Sports.
  121. ^ a b Draper, Kevin (7. joulukuuta 2017). "Vähemmän venäläisten määrä voi olla yllätys Yhdysvaltain olympialiiketoiminnalle". New York Times. Arkistoidut alkuperäisestä 8. Haettu Helmikuu 5 2018.
  122. ^ Whannel, Garry (1984). "3. Näyttävä televisio". julkaisussa Tomlinson, A.; Whannel, G. (toim.). Viisirenkainen sirkus: rahaa, valtaa ja politiikkaa olympialaisissa. Lontoo, Iso-Britannia: Pluto Press. s. 30–43. ISBN 978-0-86104-769-7.
  123. ^ Tomlinson 2005, s. 14.
  124. ^ "World-sarjan TV-luokitukset romahtavat". CBS News. Associated Press. 27. lokakuuta 2000. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 31 lokakuu 2010. Haettu 4 toukokuuta 2009.
  125. ^ Walters, John (2. lokakuuta 2000). "All Fall Down – NBC:n heikentyneen olympialuokituksen ymmärtäminen". Sports Illustrated, Arkistoitu Alkuperäisen on 29 huhtikuu 2011. Haettu 2 huhtikuu 2009.
  126. ^ a b Carter, Bill; Sandomir, Richard (17. elokuuta 2008). "Yllätysvoittaja Pekingin olympialaisissa: NBC". New York Times. Arkistoidut alkuperäisestä 1-syyskuusta 2008. Haettu 2 huhtikuu 2009.
  127. ^ Löysää 2004, s. 16–18.
  128. ^ a b Löysää 2004, s. 17.
  129. ^ Cooper-Chen 2005, s. 230.
  130. ^ Woods xnumx, s. 146.
  131. ^ "Lontoon olympialaisten 2012 luokitukset: katsotuin tapahtuma TV-historiassa". Huffington Post. 13. elokuuta 2012. Haettu 12 heinäkuu 2013.
  132. ^ "Olympialaiset 2021: Miksi uintifinaalit pidetään aamulla". au.sports.yahoo.com. Haettu Helmikuu 22 2022.
  133. ^ "Tässä miksi uinnin finaalit pidetään aamulla Tokion olympialaisissa | Sports Illustrated". www.si.com. Haettu Helmikuu 22 2022.
  134. ^ Coskrey, Jason (28. heinäkuuta 2021). "Aamufinaalit pakottavat uimarit sopeutumaan Tokiossa". Japan Times. Haettu Helmikuu 22 2022.
  135. ^ Carter, Bill (24. elokuuta 2008). "TV:ssä ajoitus on kaikki kaikessa olympialaisissa". New York Times. ISSN 0362-4331. Haettu Helmikuu 22 2022.
  136. ^ "Uinti, voimistelu finaalit aamuiksi vuonna 2008". ESPN.com. 26. lokakuuta 2006. Haettu Helmikuu 22 2022.
  137. ^ a b Buchanon & Mallon 2006, s. cii.
  138. ^ Löysää 2004, s. 194–195.
  139. ^ "Federal Reserve Bank of San Francisco, Olympiaefekti, maaliskuu 2009" (PDF). Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 12. huhtikuuta 2010. Haettu Marraskuu 23 2019.
  140. ^ a b c "Olympiasymbolit" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 24 maaliskuuta 2009. Haettu Helmikuu 4 2009.
  141. ^ Lennartz, Karl (2002). "Tarina sormuksista" (PDF). Olympiahistorian lehti. 10: 29-61. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 7 tammikuu 2016. Haettu Marraskuu 30 2016.
  142. ^ "Sport athlétique", 14. maaliskuuta 1891: "... dans une éloquente allocution il a souhaité que ce drapeau les conduise 'souvent à la victoire, à la lutte toujours'. Il a dit qu'il leur leur leur esset qui sont le fondement et la raison d'être des sports athlétiques: citius, altius, fortius, "plus vite, plus haut, plus fort".", lainattu julkaisussa Hoffmane, Simone La carrière du père Didon, Dominicain. 1840-1900, Väitöskirja, Université de Paris IV – Sorbonne, 1985, s. 926; vrt. Michaela Lochmann, Les fondements pédagogiques de la devise olympique "citius, altius, fortius"
  143. ^ "Olympiatuli ja soihtuviesti" (PDF). Olympiamuseo. Kansainvälinen olympiakomitea. 2007. s. 6. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 25 maaliskuuta 2009. Haettu Helmikuu 4 2009.
  144. ^ "KOK:n tutkinta". Oikea urheilu Bryant Gumbelin kanssa. Kausi 22. Jakso 7. 26. heinäkuuta 2016. HBO.
  145. ^ "Olympic Summer Games maskotit Münchenistä 1972 Lontooseen 2012" (PDF). Olympiatutkimuskeskus. huhtikuuta 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 16 lokakuu 2012. Haettu 13 heinäkuu 2013.
  146. ^ a b c "Tietolehti: Kesäolympialaisten avajaiset" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. helmikuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 29 huhtikuu 2011. Haettu Elokuu 14 2008.
  147. ^ a b c "Tietolehti: talviolympialaisten avajaiset" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. helmikuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 25 maaliskuuta 2009. Haettu Elokuu 14 2008.
  148. ^ a b "Pelien kehitys – festivaalin ja perinteen välissä" (PDF). Nykyaikaiset olympialaiset (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. s. 5. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 25 maaliskuuta 2009. Haettu Elokuu 29 2008.
  149. ^ "Beijing Dazzles: Kiinan historia, paraatissa olympialaisten alkaessa". Kanadan yleisradiokeskus. 8. elokuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 6 syyskuu 2008. Haettu 9 syyskuu 2008.
  150. ^ a b c d "Päätöstilaisuuden tietolehti" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. 5. kesäkuuta 2012. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 16 lokakuu 2011. Haettu Elokuu 12 2012.
  151. ^ "Päätösseremonia" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. 31. tammikuuta 2002. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 25 maaliskuuta 2009. Haettu Elokuu 27 2008.
  152. ^ "Olympialiput ja -tunnus". Vancouverin talviolympialaisten ja paralympialaisten järjestelykomitea 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 huhtikuu 2009. Haettu Helmikuu 10 2009.
  153. ^ "Viimeisin: Rion kisat päättyvät samballa täytetyllä karnevaalibileellä". San Diegon liitto Tribune. Associated Press. 21 elokuuta 2016. Haettu 24 kesäkuu 2018.
  154. ^ "Olympialaisten päätösseremoniat". Kansainvälinen olympiakomitea. 1. kesäkuuta 2014. Haettu 24 kesäkuu 2018.
  155. ^ "Olympialaiset – mitaliseremoniat". Encyclopædia Britannica. Haettu 9 lokakuu 2020.
  156. ^ "Symbolit ja perinteet: mitaliseremonia". USA Today. 12 heinäkuuta 1999. Haettu Elokuu 29 2008.
  157. ^ "Mitaliseremonian emäntäasut paljastettiin". Sina verkossa. 18 heinäkuuta 2008. Haettu Elokuu 29 2008.
  158. ^ Madhani, Aamer; Armour, Nancy (13. helmikuuta 2018). "2018 talviolympialaisten mitalistit saavat arvokkaan muiston. Ja mitalin". USA Today. Haettu 22 huhtikuu 2018.
  159. ^ "Maskotit tulevat ensin, sitten mitalit olympiavoittajille". USA Today. Associated Press. 12. helmikuuta 2018. Haettu 22 huhtikuu 2018.
  160. ^ "Paini". XXIX olympialaisten Pekingin järjestelytoimikunta. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 helmikuu 2009. Haettu Maaliskuu 25 2009.
  161. ^ "Urheilu". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu Helmikuu 8 2009.
  162. ^ "Meneisyyden olympialajit". olympic.org, Arkistoitu Alkuperäisen on 18 joulukuu 2008. Haettu Helmikuu 10 2009.
  163. ^ Olympian peruskirja 2007, s. 88–90.
  164. ^ "Kansainväliset urheiluliitot". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu Helmikuu 8 2009.
  165. ^ Olympian peruskirja 2007, s. 87.
  166. ^ "Factsheet: istunnot" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. s. 1. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 29 huhtikuu 2011. Haettu Helmikuu 8 2009.
  167. ^ "Tunnettu urheilulaji". olympic.org, Arkistoitu Alkuperäisen on 24 maaliskuuta 2009. Haettu Maaliskuu 31 2009.
  168. ^ a b c d e f g h "Factsheet: Urheilu olympiaohjelmassa" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. helmikuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 25 maaliskuuta 2009. Haettu 3 heinäkuu 2012.
  169. ^ a b "Golf, rugby lisätty vuosille 2016 ja 2020". ESPN. Associated Press. 9. lokakuuta 2009. Haettu 9 lokakuu 2009.
  170. ^ a b c d Eassom 1994, s. 120–123.
  171. ^ "Jim Thorpen elämäkerta". Biography.com. Haettu Helmikuu 9 2009.
  172. ^ "Garmisch-Partenkirchen 1936". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu 25 heinäkuu 2011.
  173. ^ "Urheilun rooli Neuvostoliitossa – ohjattu historia". blogs.bu.edu.
  174. ^ a b "Neuvostoliiton urheilu- ja tiedustelutoiminta" (PDF). Keskustiedustelupalvelu. 28 päivänä joulukuuta 1954. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 13. huhtikuuta 2021. Haettu 25 joulukuu 2018.
  175. ^ Cervin, Georgia (2021). Vaikeusasteet: Kuinka naisten voimistelu nousi näkyväksi ja putosi Gracesta... University of Illinois Press. ISBN 978-0-25204377-2.
  176. ^ "Symbolit ja perinteet: amatöörismi". USA Today. 12 heinäkuuta 1999. Haettu Helmikuu 9 2009.
  177. ^ "Neuvostoliiton urheilutoiminnan ja urheilupropagandan valvonta" (PDF). Keskustiedustelupalvelu. 7 helmikuuta 1955. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 12. heinäkuuta 2021. Haettu Elokuu 22 2021.
  178. ^ "Neuvostoliiton urheilu poliittisen propagandan välineenä" (PDF). Keskustiedustelupalvelu. 20 tammikuuta 1955. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 12. heinäkuuta 2021. Haettu Elokuu 22 2021.
  179. ^ Schantz, Otto. "Olympiaideaali ja talviolympialaisten asenteet talviolympialaisia ​​kohtaan olympiakeskusteluissa – Coubertinista Samaranchiin" (PDF). Kansainvälinen komitea Pierre De Coubertin. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 19 syyskuu 2016. Haettu 19 syyskuu 2016.
  180. ^ a b c "Protestoi amatöörisääntöjä, Kanada jättää kansainvälisen jääkiekon". iihf.com. 4. tammikuuta 1970. Arkistoitu Alkuperäisen 20in helmikuussa 2016.
  181. ^ "Vihdoin Kanada isännöi maailmanmestaruuden". iihf.com. 7. toukokuuta 2004. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 3-maaliskuussa 2016.
  182. ^ "Summit Series '72 yhteenveto". Jääkiekko Hall of Fame, Arkistoitu Alkuperäisen on 7 elokuu 2008. Haettu Maaliskuu 2 2009.
  183. ^ "Ensimmäinen Kanada Cup avaa jääkiekkomaailman". iihf.com. 15. syyskuuta 1976. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 14-maaliskuussa 2016.
  184. ^ Krüger & Murray 2003, s. 230
  185. ^ "Melbourne/Tukholma 1956". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu 25 heinäkuu 2011.
  186. ^ a b "Afrikan valtiot boikotoivat kalliita Montrealin kisoja". CBC Sports. 30. heinäkuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 15 elokuu 2012. Haettu Helmikuu 6 2009.
  187. ^ "Afrikka ja XXI-olympialaiset" (PDF). Olympiakatsaus (109–110): 584–585. Marras-joulukuu 1976. Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 26 helmikuu 2008. Haettu Helmikuu 6 2009.
  188. ^ MacIntosh, Donald; Greenhorn, Donna; Hawes, Michael (1991). "Trudeau, Taiwan ja vuoden 1976 Montrealin olympialaiset". American Review of Canadian Studies. 21 (4): 423-448. kaksi:10.1080 / 02722019109481098.
  189. ^ "Pelipeliä Montrealissa" (PDF). Olympiakatsaus (107–108): 461–462. lokakuuta 1976. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 25 helmikuu 2009. Haettu Helmikuu 7 2009.
  190. ^ "Kiinan olympiahistoria". Chinaorbit.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 31 toukokuu 2008. Haettu Elokuu 27 2008.
  191. ^ "Moskova 1980". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu 25 heinäkuu 2011.
  192. ^ "Moskova 1980: kylmä sota, kylmä olkapää". Deutsche Welle. 31. heinäkuuta 2008. Haettu 27 huhtikuu 2009.
  193. ^ "Los Angeles 1984". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu 25 heinäkuu 2011.
  194. ^ "Australia: kehottaa boikotoimaan Pekingin olympialaisia". Inter Press Service, Arkistoitu Alkuperäisen on 12 syyskuu 2008. Haettu 10 syyskuu 2008.
  195. ^ "Diplomaatit vierailevat Tiibetissä, kun EU jakautuu olympialaisten avajaisten boikottiin". Economic Times. 29. maaliskuuta 2008. Haettu Helmikuu 7 2008.
  196. ^ "Putin kohtaa vihreän olympiahaasteen: Sotšin 2014 talviolympialaisia ​​uhkaa uhkaava kansainvälinen boikotti, ympäristöhuolet ja julkiset protestit paikallista kehitystä vastaan". Christian Science Monitor. 11. heinäkuuta 2008. Arkistoidut alkuperäisestä 22. elokuuta 2009. Haettu Elokuu 18 2008., Christian Science Monitor. Haettu 18. elokuuta 2008.
  197. ^ Bernas, Frederick (5. joulukuuta 2009). "Olympiahaaste Sotšin kisoihin". Guardian. Lontoo. Haettu 31 toukokuuta 2011.
  198. ^ Doherty, Erin (3. helmikuuta 2022). "Mitä talviolympialaisten diplomaattinen boikotti tarkoittaa". Axios. Haettu Helmikuu 20 2022.
  199. ^ Simone McCarthy ja Rhea Mogul (4. helmikuuta 2022). "Intia aloittaa viime hetken diplomaattisen boikotin Pekingin olympialaisia ​​vastaan ​​kiinalaisen sotilaan takia". CNN. Haettu Helmikuu 20 2022.
  200. ^ Findling & Pelle 2004, s. 107.
  201. ^ Findling & Pelle 2004, s. 111–112.
  202. ^ "Spartakiadit". Sovetskaja Entsiklopediya. Voi. 24.1. Moskova. 1976. s. 286.
  203. ^ Roche 2000, s. 106.
  204. ^ "Neuvostoliitto ja olympismi" (PDF). Olympiakatsaus (84): 530–557. lokakuuta 1974. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 9 huhtikuu 2008. Haettu 4 toukokuuta 2009.
  205. ^ Benson, Tyler. "Urheilun rooli Neuvostoliitossa". blogs.bu.edu. Opastettu historia. Haettu 25 joulukuu 2018.
  206. ^ "1968: Mustat urheilijat protestoivat hiljaa". BBC News. 17. lokakuuta 1968. Haettu Helmikuu 7 2009.
  207. ^ "Iranin judoka palkittiin israelilaisen nujertamisen jälkeen". NBC Sports. Associated Press. 8. syyskuuta 2004. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 25 maaliskuuta 2009. Haettu Helmikuu 7 2009.
  208. ^ "IOC EB ei suosittele venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimihenkilöiden osallistumista". Kansainvälinen olympiakomitea. 3. maaliskuuta 2021. Arkistoidut alkuperäisestä 1. maaliskuuta 2022. Haettu Maaliskuu 3 2022.
  209. ^ "Tom Hicks". Sports-reference.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 17 huhtikuu 2020. Haettu Tammikuu 30 2009.
  210. ^ a b "Antidopingin lyhyt historia". Maailman antidopingtoimisto. Haettu 10 syyskuu 2008.
  211. ^ Begley, Sharon (7. tammikuuta 2008). "The Drug Charade". Newsweek. Haettu Elokuu 27 2008.
  212. ^ a b Hunt, Thomas M. (2011). Huumepelit: Kansainvälinen olympiakomitea ja dopingpolitiikka. University of Texas Press. s. 66. ISBN 978-0292739574.
  213. ^ a b Ruiz, Rebecca R. (13. elokuuta 2016). "Neuvostoliiton dopingsuunnitelma: asiakirja paljastaa laittoman lähestymistavan vuoden 84 olympialaisiin". New York Times. ISSN 0362-4331. Arkistoidut alkuperäisestä 15. elokuuta 2016. Haettu 3 syyskuu 2016.
  214. ^ Porterfield 2008, s. 15.
  215. ^ Montague, James (23. heinäkuuta 2012). "Sankari vai konna? Ben Johnson ja historian likaisin rotu". CNN. Haettu 25 joulukuu 2018.
  216. ^ Coile, Zachary (27. huhtikuuta 2005). "Bill pyrkii tiukentamaan huumetestausta ammattiurheilussa". San Francisco Chronicle. Haettu 3 syyskuu 2008.
  217. ^ "Doping: 3667 urheilijaa testattiin, KOK hakee toimia Halkian valmentajaa vastaan". Express Intian sanomalehdet. 19. elokuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 1 joulukuu 2008. Haettu Elokuu 28 2008.
  218. ^ "Pelaa totta" (PDF). Maailman antidopingtoimisto. 2012. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 25 tammikuu 2013. Haettu 13 heinäkuu 2013.
  219. ^ "Antidopingtulokset julkistettu". New York Times. Associated Press. 25. heinäkuuta 2012. Arkistoidut alkuperäisestä 28. heinäkuuta 2012. Haettu 13 heinäkuu 2013.
  220. ^ "KOK määräsi Valko-Venäjän palauttamaan kultaa". ESPN. 13 elokuuta 2012. Haettu 13 heinäkuu 2013.
  221. ^ "IP-professori Richard H. McLarenin elektroninen dokumenttipaketti, OC" joulukuuta 2016. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 28 tammikuu 2017. Haettu 28 joulukuu 2018.
  222. ^ "McLarenin riippumaton tutkintaraportti Sotšin syytöksistä – osa II". Maailman antidopingtoimisto. 9. joulukuuta 2016.
  223. ^ Ruiz, Rebecca R. (9. joulukuuta 2016). "Raportti osoittaa Venäjän dopingin laajan ulottuvuuden: 1,000 30 urheilijaa, XNUMX urheilua". New York Times. Arkistoidut alkuperäisestä 17. joulukuuta 2016.
  224. ^ Ostlere, Lawrence (9. joulukuuta 2016). "McLaren raportoi: yli 1,000 venäläistä urheilijaa osallistui dopingsalaliittoon". Guardian.
  225. ^ "Rion olympialaiset 2016: mitkä venäläiset urheilijat ovat saaneet kilpailuluvan?". BBC Sport. 6. elokuuta 2016. Haettu Helmikuu 2 2020.
  226. ^ Ruiz, Rebecca R.; Panja, Tariq (5. joulukuuta 2017). "KOK on kieltänyt Venäjän osallistumasta talviolympialaisiin". New York Times. Arkistoidut alkuperäisestä 17. Haettu Helmikuu 2 2020.
  227. ^ "Venäjä sai neljän vuoden kilpailukiellon olympialaisista dopingskandaalin takia: TASS". www.msn.com. Reuters. 9. joulukuuta 2019. Haettu 9 joulukuu 2019.
  228. ^ "Venäjällä on neljän vuoden kilpailukielto mukaan lukien vuoden 2020 olympialaiset ja 2022 MM-kisat". BBC Sport. 9. joulukuuta 2019. Haettu 9 joulukuu 2019.
  229. ^ "Venäjä vahvistaa valittavansa 4 vuoden olympiakiellosta". Aika:. AP. 27. joulukuuta 2019. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 27-joulukuu 2019.
  230. ^ Dunbar, Graham (17. joulukuuta 2020). "Venäjä ei voi käyttää nimeään ja lippuaan seuraavissa kahdessa olympialaisissa". Associated Press. Haettu 17 joulukuu 2020.
  231. ^ Tétrault-Farber, Gabrielle; Axon, Iain; Grohmann, Karolos (9. helmikuuta 2022). "Taitoluistelu-Venäjän tiedotusvälineet sanovat, että teinitähden testitulos oli positiivinen kielletyn lääkkeen suhteen". Reuters. Haettu Helmikuu 9 2022.
  232. ^ Brennan, Christine (9. helmikuuta 2022). "Venäläisen Kamila Valievan positiivinen huumetesti on pakottanut olympiajoukkueen mitaliseremoniaa lykkäämään". USA Today.
  233. ^ Thompson, Anna (11. helmikuuta 2022). "Talviolympialaiset: Kamila Valieva epäonnistui huumetestissä vahvistettu". BBC Sport. Haettu Helmikuu 12 2022.
  234. ^ Macur, Julia; Keh, Andrew (12. helmikuuta 2022). "Tähtivenäläinen taitoluistelija testattu positiivisesti kiellettyjen lääkkeiden suhteen". New York Times.
  235. ^ Lonas, Lexi (12. helmikuuta 2022). "Venäläisen taitoluistelijan huumetestijuttu käsitellään sunnuntaina". Hill.
  236. ^ Ritchie, Hannah; Watson, Angus; Regan, Helen (11. helmikuuta 2022). "Kamila Valieva: Venäjän antidopingtoimisto antoi teini-ikäisen taitoluistelijan kilpailla olympialaisissa epäonnistuneesta huumetestistä huolimatta". CNN. Haettu Helmikuu 12 2022.
  237. ^ PA Media (12. helmikuuta 2022). "Kamila Valieva: KOK suhtautuu myönteisesti venäläisen taitoluistelijan lähipiirin tutkimiseen, sillä 15-vuotias odottaa CAS:n päätöstä talviolympialaisissa". Sky Sports.
  238. ^ Goodwin, Sam (22. helmikuuta 2022). "Espanjalainen luistelija joutui uuteen shokkiskandaaliin talviolympialaisten jälkeen". Yahoo Sport Australia. Arkistoidut alkuperäisestä 26. helmikuuta 2022.
  239. ^ "Evan Bates kutsuu Kamila Valiyevan dopingtapauksen salailua "epäoikeudenmukaisuudeksi"". olympics.nbcsports.com. 23. lokakuuta 2022.
  240. ^ "Venäjän Grand Prix taitoluistelu Valieva". www.hjnews.com. 23. lokakuuta 2022.
  241. ^ "Kamila Valiyeva voidaan kieltää vuoden 2026 talviolympialaisissa". NBC Sports. Kirjailija: OlympicTalk 14. marraskuuta 2022,
  242. ^ a b Al-Ahmed, Ali (19. toukokuuta 2008). "Barmaat, jotka kieltävät naisurheilijat". New York Times, Arkistoitu Alkuperäisen on 2 toukokuu 2013.
  243. ^ "Arabinaiset tekevät läpimurron Gamesissä". CNN/SI. 23. syyskuuta 2000. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 10in elokuussa 2004.
  244. ^ "Afganistanilaisten naisten olympiaunelma". BBC News. 22. kesäkuuta 2004. Arkistoidut alkuperäisestä 19. heinäkuuta 2004.
  245. ^ Wallechinsky, David (29. heinäkuuta 2008). "Pitäisikö Saudi-Arabia kieltää olympialaisista?". Huffington Post.
  246. ^ MacKay, Duncan (1. heinäkuuta 2010). "Qatarin päätös lähettää naisurheilijoita Lontooseen 2012 lisää painetta Saudi-Arabiaan". Pelien sisällä. Arkistoidut alkuperäisestä 28. Haettu 31 toukokuuta 2017.
  247. ^ Hubbard, Alan (4. heinäkuuta 2010). "Inside Lines: Mielenosoitukset vuonna 2012, jos saudit sanovat "tytöille kielletty"". Independent. Arkistoidut alkuperäisestä 28. kesäkuuta 2015.
  248. ^ "Saudit lähettävät 2 naista Lontooseen, tekevät historiaa". Sports Illustrated, Arkistoitu Alkuperäisen on 15 heinäkuu 2012. Haettu 13 heinäkuu 2012.
  249. ^ "Lontoon 2012 olympialaiset: Saudi-Arabian naiset kilpailemaan". BBC News. 12. heinäkuuta 2012. Arkistoidut alkuperäisestä 17. heinäkuuta 2012.
  250. ^ "Persianlahden naisurheilijat tekevät jälkensä Lontoon olympialaisissa". Agence France-Presse. 13. elokuuta 2012. Arkistoitu Alkuperäisen 28-maaliskuussa 2014.
  251. ^ "Naisten nyrkkeily saavuttaa olympiapaikan". BBC Sport. 13. elokuuta 2009. Arkistoidut alkuperäisestä 15. elokuuta 2009.
  252. ^ Mather, Victor (21. helmikuuta 2018). "Epätoivoisesti etsitään hiihtäjiä orastavaan olympialajiin". New York Times. Arkistoidut alkuperäisestä 11. maaliskuuta 2018. Haettu 24 kesäkuu 2018.
  253. ^ Goldsmith, Belinda (28. heinäkuuta 2012). "Miehet nappasivat olympiavoiton tasa-arvootteluissa". Reuters. Haettu 25 joulukuu 2018.
  254. ^ "Bush kääntää huomion politiikasta olympialaisiin". NBC News. Associated Press. 7 elokuuta 2008. Haettu Tammikuu 30 2009.
  255. ^ "Olympiaampujat halaavat maansa taistelussa". CNN.com. 10. elokuuta 2008. Haettu Elokuu 10 2008.
  256. ^ "Olympiaarkisto". CBC noin, Arkistoitu Alkuperäisen on 23 helmikuu 2008. Haettu Elokuu 29 2008.
  257. ^ Senor, Juan I. (1. huhtikuuta 1992). "Espanja torjuu baskien terroriuhan olympialaisiin, Expo". Christian Science Monitor.
  258. ^ Finkelstein, Beth; Koch, Noel (11. elokuuta 1991). "Uhka kisoihin Espanjassa". Washington Post.
  259. ^ "Olympiapuiston pommitukset". CNN.com, Arkistoitu Alkuperäisen on 28 elokuu 2008. Haettu Elokuu 29 2008.
  260. ^ "KOK bin Ladenin murhasta: ei vaikutusta olympiaturvallisuuteen". Päivittäinen Hampshire Gazette. Associated Press. 3. toukokuuta 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 27 syyskuu 2011. Haettu 25 heinäkuu 2011.
  261. ^ "Olympiaperuskirja" (PDF). Lausanne, Sveitsi: Kansainvälinen olympiakomitea. heinäkuuta 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 7 lokakuu 2009. Haettu 27 heinäkuu 2012.
  262. ^ Shachar 2011, s. 2114–2116.
  263. ^ Larmer, Brook (19. elokuuta 2008). "Palkkasoturiurheilijan vuosi". Aika:, Arkistoitu Alkuperäisen on 19 elokuu 2008. Haettu Marraskuu 27 2011.
  264. ^ "Pekingin olympialaisten mitalit paljastettiin". Kansainvälinen olympiakomitea. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 3 syyskuu 2008. Haettu 3 syyskuu 2008.
  265. ^ "St Louis 1904". olympialaiset. Haettu 3 heinäkuu 2012.
  266. ^ "Nykyaikaiset olympialaiset" (PDF). Olympiamuseo. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 6 syyskuu 2008. Haettu Elokuu 29 2008.
  267. ^ Munro, James (25. elokuuta 2008). "Britannia saattaa tavoitella kolmatta sijaa vuonna 2012". BBC Sport. Haettu Elokuu 25 2008.
  268. ^ Charles JP Lucas (1905). Olympialaiset – 1904 (PDF). St. Louis, MO: Woodard & Tiernan. s. 47. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 4 maaliskuuta 2009. Haettu Helmikuu 28 2008.
  269. ^ "Olympiamitalin voittajat". Kansainvälinen olympiakomitea. Haettu Helmikuu 2 2014.
  270. ^ MacCarthy, Kevin (30. maaliskuuta 2010). "St Louis – Irlannin olympiaherääminen". Kulta, hopea ja vihreä: Irlannin olympiamatka 1896–1924. Cork University Press. s. 117–146. ISBN 9781859184585.
  271. ^ Tukholman XVI Olympian hevosurheilukisat 1956 (PDF). Tukholma: Esselte Aktiebolag. 1959. s. 23. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 11 huhtikuu 2008. Haettu Helmikuu 4 2008.
  272. ^ XVI olympialaiset Melbourne 1956 (PDF). Melbourne: WM Houston. 1958. s. 37. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 8 tammikuu 2014. Haettu 23 huhtikuu 2015.
  273. ^ "Tšekoslovakia (TCH)". olympedia.org. 2006. Haettu 5 toukokuuta 2021.
  274. ^ a b c d "Olympiaperuskirja" (PDF). Kansainvälinen olympiakomitea. s. 72–75. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 23 heinäkuu 2011. Haettu 2 huhtikuu 2009.
  275. ^ "Tulevien olympialaisten vaalien on oltava joustavampia". Kansainvälinen olympiakomitea (Lehdistötiedote). 2 toukokuuta 2019.
  276. ^ a b "Isäntäkaupungin valinta". olympic.org. 2009. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 huhtikuu 2009. Haettu 2 huhtikuu 2009.

Lähteet

Kirjallisuutta

Ulkoiset linkit