Tässä artikkelissa perehdymme Opiskelijavaihto:n jännittävään maailmaan. Tutkimme sen alkuperää, sen vaikutusta moderniin yhteiskuntaan ja sen merkitystä nykypäivän ympäristössä. Opiskelijavaihto on aihe, joka on kiinnittänyt niin asiantuntijoiden kuin harrastajienkin huomion, ja kun etenemme tämän artikkelin läpi, huomaamme sen merkityksen ja vaikutuksen jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Opiskelijavaihto on sen perustamisesta nykypäivän kehitykseen osoittautunut kiehtovaksi ja merkittäväksi aiheeksi, ja tämän artikkelin kautta syvennymme sen kiehtovaan maailmaan ymmärtääksemme paremmin sen laajuutta ja merkitystä nykyään.
Opiskelijavaihto on toimintaa, jossa opiskellaan osa kotimaisesta tutkinnosta ulkomailla. Vaihto voidaan suorittaa esimerkiksi vastavuoroisesti - niin, että kohteesta tulee vaihto-opiskelija lähtijän opiskelupaikkaan. Opiskelijavaihto on merkittävä osa korkeakoulujen arkea ja se voi myös sisältyä pakollisena osana tutkintoon.
Vaihtoon lähdetään tyypillisesti korkeakoulujen kahdenvälisten sopimusten tai ohjelmien, kuten Erasmuksen kautta. Opiskelupaikan voi järjestää myös itse tai eri vaihto-organisaatioiden avulla, mikäli oppilaitoksen kautta ei löydy tai saa sopivaa vaihtopaikkaa. Opiskelupaikkansa itse tai vaihto-organisaation avulla järjestävä opiskelija on ns. omatoimivaihtari.
Vanhin tieto suomalaisen ulkomailla harjoittamista opinnoista on vuodelta 1291, kun Petrus Dacus de Finlandia lähetettiin opiskelemaan logiikkaa Århusiin.[1] Muita historiallisia esimerkkejä on esimerkiksi Mikael Agricolan humanististen aineiden ja teologian opinnot Wittenbergin yliopistossa vuonna 1536.[2]