Oskar Kokoschka

Oskar Kokoschka:n maailmassa on loputtomasti mielenkiintoisia ja merkityksellisiä näkökohtia, jotka ansaitsevat tutkimisen. Alkuperäistään uusimpiin innovaatioihinsa Oskar Kokoschka on herättänyt uteliaisuutta ja kiinnostusta monissa, ja siitä on tullut väistämätön keskustelunaihe eri alueilla. Oskar Kokoschka on edelleen jatkuvan keskustelun ja pohdinnan aiheena yhteiskunnallisen vaikutuksensa, historiallisen merkityksensä tai populaarikulttuuriin kohdistuvan vaikutuksensa vuoksi. Tässä artikkelissa perehdymme Oskar Kokoschka:n eri puoliin ja analysoimme sen merkitystä nykyisessä kontekstissa.

Oskar Kokoschka vuonna 1963.
Kokoschkan synnyintalo.

Oskar Kokoschka (1. maaliskuuta 1886 Pöchlarn, Itävalta-Unkari22. helmikuuta 1980 Montreux, Sveitsi) oli itävaltalaissyntyinen taidemaalari, joka tuli tunnetuksi ekspressionistisilla muotokuvillaan ajan merkkihenkilöistä.

Kokoschka haavoittui ensimmäisessä maailmansodassa. Kansallissosialistisen Saksan johto piti hänen tuotantoaan rappiotaiteena, ja hän pakeni vuonna 1934 Prahaan. Hänestä tuli vuonna 1946 Britannian kansalainen ja Itävallan jälleen vasta vuonna 1978. Hän kävi Yhdysvalloissa 1947 ennen asettumistaan Sveitsiin, jossa hän asui huomattavan osan elämästään.

Kokoschkalla oli intohimoinen ja ajoittain myrskyisä suhde Alma Mahleriin. Hänen myöhemmässä tuotannossaan on impressionismin piirteitä. Hän oli myös tunnustettu kirjailija ja julkaisi muun muassa muistelmansa. Kokoschkalle myönnettiin Erasmus-palkinto vuonna 1960. Hän kuoli Sveitsissä vuonna 1980.

Lähteet