Pitsunda

Nykyään Pitsunda on ajankohtainen aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi. Aihe on vaikuttanut yhteiskunnassa laajasti, herättänyt laajaa kiinnostusta ja ollut keskustelun aiheena eri alueilla. Pitsunda on ollut pitkään tutkimuksen ja tutkimuksen kohteena sen tärkeyden vuoksi, ja mielipiteet siitä ovat vaihtelevia ja usein intohimoisia. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Pitsunda:n eri puolia ja sen vaikutuksia eri yhteyksissä tarjoamalla laajan ja yksityiskohtaisen näkemyksen, jonka avulla lukija voi ymmärtää paremmin tätä erittäin tärkeää asiaa.

Pitsunda
(Bič̣vinta, Pic’unda)
ბიჭვინთა, Пиҵунда
Pitsundan katedraali.
Pitsundan katedraali.
Valtio Georgia
Alue Abhasia
Maakunta Gagra
Väkiluku (1991) 11 000


















Pitsunda (ven. Пицу́нда, abhaasiksi Пиҵунда, Pic’unda, georgiaksi ბიჭვინთა, Bič̣vinta) on kylpyläkaupunki Georgiaan kuuluvassa, mutta itsenäiseksi julistautuneessa Abhasian tasavallassa. Se sijaitsee Mustanmeren rannan samannimisellä niemellä 20 kilometriä Gagrasta etelään.

Antiikin aikana Pitsundan niemellä sijaitsi kreikkalaisten perustama Pitiuntin kaupunki. 300–700-luvuilla se oli Bysantin tärkeä tukikohta ja Kaukasian kristillinen keskus. 780-luvulta lähtien se kuului Abhasian kuningaskuntaan ja 900-luvun lopulta Georgiaan. 1300–1400-luvuilla paikalla oli genovalaisten kauppapaikka Pezonda.[1]

Neuvostoaikana Pitsunda oli suosittu matkailukohde. 1950-luvulla tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa löydettiin 300–400-lukujen basilikojen jäänteitä lattiamosaiikkeineen. Muinaisen keskustan koillispuolella on 900-luvulta peräisin oleva kolmilaivainen ristikupolikirkko.[1] Nähtävyyksiin kuuluu myös 200 hehtaarin laajuinen vanha mäntymetsä.

Vuonna 1991 Pitsundassa oli 11 000 asukasta, mutta Abhasian sisällissodan jälkeen suuri osa venäläisistä ja georgialaisista on muuttanut pois.lähde? Kaupunginoikeudet Pitsunda sai vuonna 2007.

Lähteet

  1. a b Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 19, s. 587. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1975.

Aiheesta muualla