Punapääoma

Nykymaailmassa Punapääoma on saavuttanut ainutlaatuisen merkityksen, joka vaikuttaa merkittävästi jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Ilmestymisestään lähtien Punapääoma on ollut keskustelun, analyysin ja kiistan kohteena, ja se on synnyttänyt laajan kirjon mielipiteitä ja visioita sen merkityksestä ja vaikutuksesta. Tässä artikkelissa tutkimme Punapääoma:n eri puolia ja sen vaikutuksia yhteiskuntaan, kulttuuriin ja talouteen sekä tarjoamme yksityiskohtaisen analyysin sen merkityksestä ja roolista nykymaailmassa.

Punapääoma tarkoittaa Suomen poliittisen vasemmiston yritysrypästä. Punapääomaan kuuluivat liikepankki Suomen Työväen Säästöpankki, vakuutusyhtiö Kansa-yhtymä, rakentaja Haka ja vähittäiskauppaa harjoittanut EKA. Vuonna 1987 muotoutui Osuuskunta Eka-yhtymä. Punapääoma romahti Suomen 1990-luvun alun lamassa. Osuuskunta Eka-yhtymä ajautui yrityssaneeraukseen vuonna 1993. Ekan yrityssaneeraus aiheutti Eläke- ja Henki-Kansan sekä Hakan konkurssin[1]. EKA selvisi yrityssaneerauksesta ja siitä on jäänyt jäljelle Tradekan ravintolatoimintaa.

Nimitys ”punapääoma” vakiintui yleiseen käyttöön Työväen taloudellisen tutkimuslaitoksen julkaistua vuonna 1986 raportin Työväenliikkeen pääomat ja liikelaitokset, jossa esitettiin arvio mainitun pääoman koosta. Sitä ennen oli käytetty muun muassa nimityksiä ”työväen finanssiryhmä”, ”TF-ryhmä”, ”demokraattinen kolmiliitto”, ”työväen liikelaitokset” ja ”punainen pääoma”.[2]

Katso myös

Lähteet

  1. Esko Seppänen: Punapääoman romahdus, s. 61–88. WSOY, 1995. ISBN 951-0-20814-0
  2. Anitra Komulainen: Punapääoman linnake: Työväen osuustoiminnan dramaattiset vaiheet, s. 154. Siltala, Helsinki 2021.