Queen Victoria



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Queen Victorian tutkiminen vuonna 2023: kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Queen Victorian tutkiminen vuonna 2023: kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Queen Victorian tutkiminen vuonna 2023: kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Queen Victorian tutkiminen vuonna 2023: kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Queen Victorian tutkiminen vuonna 2023: kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Queen Victorian tutkiminen vuonna 2023: kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

Victoria
Valokuva kuningatar Victoriasta, 1882
Valokuva: Aleksanteri Bassano, 1882
Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar
vallita20. kesäkuuta 1837 -
22 tammikuu 1901
kruunajaiset28 kesäkuu 1838
EdeltäjäWilliam IV
SeuraajaEdward VII
Intian keisarinna
vallita1. toukokuuta 1876 -
22 tammikuu 1901
Keisarillinen Durbar1 tammikuu 1877
EdeltäjäAsema vakiintunut
SeuraajaEdward VII
SyntynytKentin prinsessa Alexandrina Victoria
(+1819 05 24 XNUMX)24 toukokuuta 1819
Kensingtonin palatsi, Lontoo, Englanti
kuollut22 tammikuu 1901(1901-01-22) (81-vuotias)
Osbornen talo, Isle of Wight, Englanti
hautaaminen4 helmikuu 1901
puoliso
----
----
(m. 1840; kuoli 1861)----
Kysymys
TaloHanover
IsäPrinssi Edward, Kentin ja Strathearnin herttua
ÄitiSaxe-Coburg-Saalfeldin prinsessa Victoria
UskontoProtestanttinen
allekirjoitusKuningatar Victorian kursiivinen allekirjoitus

Victoria (Alexandrina Victoria; 24. toukokuuta 1819 – 22. tammikuuta 1901) oli Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar 20 päivästä kesäkuuta 1837 asti hänen kuolemaansa Vuonna 1901. Hänen hallituskautensa 63 vuotta ja 216 päivää tunnetaan nimellä Viktoriaaninen aikakausi ja oli longer than any of her predecessors. Se oli teollisten, poliittisten, tieteellisten ja sotilaallisten muutosten aikaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja sitä leimasi Brittiläinen imperiumi. 1876issa Britannian parlamentti äänesti myöntää hänelle lisätittelin Intian keisarinna.

Victoria oli tytär Prinssi Edward, Kentin ja Strathearnin herttua (neljäs poika Kuningas George III), Ja Saxe-Coburg-Saalfeldin prinsessa Victoria. Isänsä ja isoisänsä kuoleman jälkeen vuonna 1820 hän oli kasvatettu tiiviissä valvonnassa hänen äitinsä ja hänen puolestaan tilintarkastaja, John Conroy. Hän peri valtaistuimen 18-vuotiaana sen jälkeen, kun hänen isänsä kolme vanhempaa veljeä kuolivat selviytymättä laillisesta ongelmasta. Victoria, a perustuslaillinen monarkki, yritti yksityisesti vaikuttaa hallituksen politiikkaan ja ministerinimityksiin; julkisesti hänestä tuli kansallinen ikoni, joka tunnistettiin tiukoilla standardeilla henkilökohtainen moraali.

Victoria naimisissa hänen esiserkkunsa Saksi-Coburgin ja Gothan prinssi Albert vuonna 1840. Heidän lapsensa menivät naimisiin kuninkaallisiin ja aatelistoperheisiin eri puolilla mantereella, mikä ansaitsi Victorian haukkumanimi "THE Euroopan isoäiti"ja leviää hemofilia Euroopan kuninkaallisissa. Albertin kuoleman jälkeen vuonna 1861 Victoria syöksyi syvään suruun ja vältti julkisia esiintymisiä. Hänen eristäytymisensä seurauksena brittiläinen republikanismi tilapäisesti vahvistui, mutta hallituskautensa jälkipuoliskolla hänen suosionsa palautui. Hänen Kultainen ja Diamond juhlat olivat julkisen juhlan aikoja. Victoria kuoli vuonna 1901 klo Osbornen talo på den Wightin saari, 81-vuotiaana. Viimeinen brittiläinen monarkki että Hanoverin talo, häntä seurasi hänen poikansa Edward VII että Saxe-Coburgin ja Gothan talo.

Aikainen elämä

Syntymä ja sukujuuret

Victoria lapsena äitinsä kanssa, jälkeen William Beechey
Victoria, neljävuotias, kirjoittanut Stephen Poyntz Denning, 1823

Victorian isä oli Prinssi Edward, Kentin ja Strathearnin herttua, neljäs poika Kuningas Yrjö III ja Charlotte of Mecklenburg-Strelitz. Vuoteen 1817 asti kuningas Georgen ainoa laillinen lapsenlapsi oli Edwardin veljentytär Walesin prinsessa Charlotte, tytär George, Prinssi Regent (josta tulisi Yrjö IV). Charlotten kuolema vuonna 1817 sai aikaan a jälkeläiskriisi Tämä painosti Kentin herttua ja hänen naimattomia veljiään menemään naimisiin ja hankkimaan lapsia. Vuonna 1818 Kentin herttua meni naimisiin Saxe-Coburg-Saalfeldin prinsessa Victoria, leskeksi jäänyt saksalainen prinsessa, jolla on kaksi lasta -Carl (1804 – 1856) ja Feodora (1807–1872) – hänen ensimmäisestä avioliitostaan Emich Carl, Leiningenin toinen prinssi. Hänen veljensä Leopold oli prinsessa Charlotten leski ja myöhemmin ensimmäinen Belgian kuningas. Kentin herttuan ja herttuattaren ainoa lapsi Victoria syntyi 4. toukokuuta 15 klo 24. Kensingtonin palatsi Lontoossa.

Victoria on kastettu yksityisesti Canterburyn arkkipiispa, Charles Manners-Sutton24. kesäkuuta 1819 Kensingtonin palatsin kupolihuoneessa. Hänet kastettiin Alexandrina yhden kummivanhempansa, tsaarin, jälkeen Aleksanteri I, Venäjäja Victoria, äitinsä jälkeen. Hänen vanhempiensa ehdottamat lisänimet – Georgena (tai Georgiana), Charlotte ja Augusta – jätettiin pois Kentin vanhimman veljen, prinssihallitsijan ohjeiden mukaan.

Syntyessään Victoria oli peräkkäin viides Yrjö III:n neljän vanhimman pojan jälkeen: George, Prince Regent (myöhemmin George IV); Frederick, Yorkin herttua; William, Clarencen herttua (myöhemmin William IV); ja Victorian isä Edward, Kentin herttua. Prinssi Georgella ei ollut elossa olevia lapsia, eikä prinssi Frederickillä ollut lapsia; Lisäksi molemmat olivat vieraantuneita vaimostaan, jotka molemmat olivat ylittäneet synnytysiän, joten kahdella vanhimmalla veljellä ei todennäköisesti ollut muita laillisia lapsia. William ja Edward menivät naimisiin samana päivänä vuonna 1818, mutta molemmat Williamin lailliset tyttäret kuolivat pikkulapsina. Ensimmäinen näistä oli prinsessa Charlotte, joka syntyi ja kuoli 27. maaliskuuta 1819, kaksi kuukautta ennen Victorian syntymää. Victorian isä kuoli tammikuussa 1820, kun Victoria oli alle vuoden vanha. Viikkoa myöhemmin hänen isoisänsä kuoli, ja hänen vanhin poikansa seurasi hänet George IV:nä. Victoria oli silloin kolmas valtaistuinjonossa Frederickin ja Williamin jälkeen. Hän oli jonossa neljäs, kun taas Williamin toinen tytär, Prinsessa Elizabeth, asui 10. joulukuuta 1820 - 4. maaliskuuta 1821.

Perilliseksi oletettu

Prinssi Frederick kuoli vuonna 1827, jota seurasi Yrjö IV vuonna 1830; heidän seuraava eloonjäänyt veljensä nousi valtaistuimelle William IV:nä, ja Victoriasta tuli perillisen oletettu. Regency Act 1830 teki erityisjärjestelyn Victorian äidin toimimisesta valtionhoitajana siltä varalta, että William kuolisi Victorian ollessa vielä alaikäinen. Kuningas William ei luottanut herttuattaren kykyyn toimia valtionhoitajana, ja vuonna 1836 hän ilmoitti tämän läsnäollessa haluavansa elää Victorian 18-vuotissyntymäpäivään asti, jotta hallinto voitaisiin välttää.

Muotokuva hänen spanielinsa Dash by George Hayter, 1833

Victoria kuvaili myöhemmin lapsuuttaan "melankoliseksi". Hänen äitinsä oli erittäin suojeleva, ja Victoria kasvatettiin suurelta osin eristyksissä muista lapsista ns.Kensington järjestelmä", herttuattaren ja hänen kunnianhimoisen ja dominoivan herttuattaren suunnittelema monimutkainen joukko sääntöjä ja protokollia tilintarkastaja, Sir John Conroy, jonka huhuttiin olevan herttuattaren rakastaja. Järjestelmä esti prinsessaa tapaamasta ihmisiä, joita hänen äitinsä ja Conroy pitivät ei-toivotuina (mukaan lukien suurin osa hänen isänsä perheestä), ja sen tarkoituksena oli tehdä prinsessasta heikko ja heistä riippuvainen. Herttuatar vältti hovin, koska hän oli skandaaloitunut kuningas Williamin laittomien lasten läsnäolosta. Victoria jakoi makuuhuoneen äitinsä kanssa joka ilta, opiskeli yksityisopettajilla säännöllisen aikataulun mukaan ja vietti leikkituntinsa nukkensa ja hänen kanssaan. Kuningas Charles Spaniel, Ajatusviiva. Hänen oppituntinsa sisälsi ranskaa, saksaa, italiaa ja latinaa, mutta hän puhui vain englantia kotona.

Victorian luonnos itsestään
Omakuva, 1835

Vuonna 1830 herttuatar ja Conroy veivät Victorian Englannin keskustaan ​​vierailemaan Malvern Hills, pysähtyminen kaupungeissa ja hienoa maalaistalot matkan varrella. Samanlaisia ​​matkoja muualle Englantiin ja Walesiin tehtiin vuosina 1832, 1833, 1834 ja 1835. Kuninkaan harmiksi Victoria otettiin innostuneesti vastaan ​​jokaisella pysäkillä. William vertasi matkoja kuninkaallinen edistyminen ja oli huolissaan siitä, että he esittivät Victorian hänen kilpailijansa eikä hänen oletettavana perillisenä. Victoria ei pitänyt matkoista; jatkuvat julkiset esiintymiset saivat hänet väsyneeksi ja sairaaksi, eikä hänellä ollut aikaa levätä. Hän vastusti kuninkaan paheksuntaa, mutta hänen äitinsä hylkäsi hänen valituksensa kateuden motiivina ja pakotti Victorian jatkamaan matkoja. At Ramsgate lokakuussa 1835 Victoria sairastui vakavaan kuumeeseen, jonka Conroy alun perin hylkäsi lapsellisena teeskentelynä. Kun Victoria oli sairaana, Conroy ja herttuatar mäyrisivät häntä epäonnistumaan tehdäkseen Conroystä hänen yksityinen sihteeri. Teini-ikäisenä Victoria vastusti äitinsä ja Conroyn sitkeitä yrityksiä nimittää hänet henkilökuntaansa. Kerran kuningattarena hän kielsi hänet läsnäolostaan, mutta hän jäi äitinsä perheeseen.

Vuodesta 1836 lähtien Victorian äidin puoleinen setä Leopold, joka oli ollut belgialaisten kuningas vuodesta 1831, toivoi voivansa mennä naimisiin hänen kanssaan. Prinssi Albert, veljensä poika Ernest I, Saksi-Coburgin ja Gothan herttua. Leopold järjesti Victorian äidin kutsuvan Coburg-sukulaiset käymään toukokuussa 1836 tarkoituksenaan esitellä Victoria Albertille. William IV ei kuitenkaan hyväksynyt mitään ottelua Coburgien kanssa ja suosi sen sijaan pukua Alankomaiden prinssi Aleksanteri, toinen poika oranssin prinssi. Victoria oli tietoinen erilaisista avioliittosuunnitelmista ja arvioi kriittisesti kelvollisten prinssien paraatin. Päiväkirjansa mukaan hän nautti Albertin seurasta alusta asti. Vierailun jälkeen hän kirjoitti: "on äärimmäisen komea; hänen hiuksensa ovat suunnilleen samanväriset kuin minulla; hänen silmänsä ovat suuret ja siniset, ja hänellä on kaunis nenä ja erittäin suloinen suu, jossa on hienot hampaat; mutta hänen kasvojensa viehätys on hänen ilmeensä, joka on mitä ilahduttava." Alexander puolestaan ​​​​kuvaili "erittäin yksinkertaiseksi".

Victoria kirjoitti kuningas Leopoldille, jota hän piti "parhaaksi ja ystävällisimmäksi neuvonantajakseen". kiittää häntä "mahdollisuudesta suuri onni, jonka olet antanut minulle rakkaan Albertin persoonassa... Hänellä on kaikki ominaisuudet, joita voi toivoa tehdäkseen minut täydellisen onnelliseksi. Hän on niin järkevä, niin ystävällinen ja niin hyvä ja niin ystävällinen myös. Hänellä on paitsi miellyttävin ja ilahduttavin ulkonäkö ja ulkonäkö, mitä voit nähdä." 17-vuotiaana Victoria ei kuitenkaan ollut vielä valmis menemään naimisiin, vaikka hän oli kiinnostunut Albertista. Osapuolet eivät ryhtyneet virallisiin kihloihin, mutta olettivat ottelun tapahtuvan ajoissa.

Liittyminen ja avioliitto

Piirros kahdesta miehestä polvillaan Victorian edessä
Victoria saa uutiset liittymisestään Lordi Conyngham (vasemmalla) ja Canterburyn arkkipiispa, William Howley. Maalauksen tekijä Henry Tanworth Wells, 1887

Victoria täytti 18 vuotta 24. toukokuuta 1837, ja Regency vältettiin. Alle kuukautta myöhemmin, 20. kesäkuuta 1837, William IV kuoli 71-vuotiaana, ja Victoriasta tuli Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar. Päiväkirjaansa hän kirjoitti: "Äiti herätti minut kuudelta, ja hän kertoi minulle Canterburyn arkkipiispa ja Lordi Conyngham olivat täällä ja halusivat nähdä minut. Nousin sängystä ja menin olohuoneeseeni (vain aamutakissani) ja yksinja näki heidät. Lordi Conyngham kertoi minulle, että setäni, kuningas, ei ollut enää ja että se oli päättynyt kello 12 minuuttia yli 2 tänä aamuna, ja näin ollen I am kuningatar." Hänen hallituskautensa ensimmäisenä päivänä laaditut viralliset asiakirjat kuvailivat häntä Alexandrina Victoriana, mutta etunimi poistettiin hänen omasta halustaan ​​eikä sitä käytetty uudelleen.

Vuodesta 1714, Britannia oli jakanut monarkin kanssa Hanover Saksassa, mutta alle Salilainen laki, naiset suljettiin pois Hannoverin peräkkäisyydestä. Kun Victoria peri Britannian valtaistuimen, hänen isänsä epäsuosittu pikkuveli, Ernest Augustus, Cumberlandin herttua, tuli Hannoverin kuningas. Hän oli Victorian perillinen, kunnes tämä sai lapsen.

Victoria pitää kruunuaan ja pitää valtikkaa.
Kruunausmuotokuva kirjoittaja George Hayter

Victorian liittyessä hallitusta johti Whig pääministeri Herra Melbourne. Hänestä tuli heti voimakas vaikutus poliittisesti kokemattomaan hallitsijaan, joka turvautui häneltä neuvoihin. Charles Greville olettaa, että leski ja lapseton Melbourne "pihasi häneen intohimoisesti niin kuin hän saattaisi olla tyttärestään, jos hänellä olisi sellainen", ja Victoria näki hänet luultavasti isähahmona. Hänen kruunauksensa tapahtui 28. kesäkuuta 1838 klo Westminster Abbey. Lontooseen saapui juhliin yli 400,000 XNUMX kävijää. Hänestä tuli ensimmäinen suvereeni, joka asettui asumaan Buckinghamin palatsi ja peri herttuakuntien tulot Lancaster ja Cornwall sekä myönnetään a kansalaisluettelo 385,000 XNUMX puntaa vuodessa. Taloudellisesti järkevänä hän maksoi isänsä velat.

Hallituksensa alussa Victoria oli suosittu, mutta hänen maineensa kärsi vuoden 1839 hovin juonittelussa, kun yksi hänen äitinsä odottajista, Lady Flora Hastings, kehittyi vatsan kasvu, jonka Sir John Conroy huhuttiin laajalti avioliiton ulkopuoliseksi raskaudeksi. Victoria uskoi huhuihin. Hän vihasi Conroyta ja halveksi "tätä vastenmielistä lady Floraa". koska hän oli tehnyt salaliiton Conroyn ja Kentin herttuattaren kanssa Kensingtonin järjestelmässä. Aluksi Lady Flora kieltäytyi antautumasta intiimiin lääkärintarkastukseen, kunnes helmikuun puolivälissä hän lopulta suostui ja hänet todettiin neitsyeksi. Conroy, Hastingsin perhe ja oppositio konservatiivit järjesti lehdistökampanjan, joka syytti kuningattaren lady Florasta koskevien väärien huhujen levittämisessä. Kun Lady Flora kuoli heinäkuussa, ruumiinavaus paljasti hänen maksassaan suuren kasvaimen, joka oli venyttänyt hänen vatsansa. Julkisissa esiintymisissä Victoriaa sihittiin ja pilkattiin "rouva Melbourneksi".

Vuonna 1839 Melbourne erosi sen jälkeen Radikaalit ja toryt (molempia Victoria inhosi) äänestivät lakiesitystä perustuslain keskeyttämisestä Jamaika. Lakiehdotus poisti poliittisen vallan istutusomistajilta, jotka vastustivat viljelyyn liittyviä toimenpiteitä orjuuden poistaminen. Kuningatar tilasi toryn, Robert Peel, muodostaa uusi ministeriö. Siihen aikaan oli tapana, että pääministeri nimitti jäseniä Kuninkaallinen kotitalous, jotka olivat yleensä hänen poliittisia liittolaisiaan ja heidän puolisonsa. Monet kuningattaren makuuhuoneen naiset olivat Whigsien vaimoja, ja Peel odotti korvaavan heidät torien vaimoilla. Siinä, joka tuli tunnetuksi "makuuhuoneen kriisi", Victoria, Melbournen neuvona, vastusti heidän poistamistaan. Peel kieltäytyi hallitsemasta kuningattaren asettamia rajoituksia ja erosi tehtävistään, mikä antoi Melbournen palata virkaan.

Maalaus ylellisistä häistä, joihin osallistui runsaasti pukeutuneita ihmisiä upeassa huoneessa
George Hayterin maalaama Victorian ja Albertin avioliitto

Vaikka Victoria oli nyt kuningatar, naimattomana nuorena naisena hän tarvitsi häntä sosiaalinen sopimus asua äitinsä kanssa huolimatta heidän erimielisyyksistään Kensingtonin järjestelmässä ja hänen äitinsä jatkuvasta riippuvuudesta Conroyyn. Hänen äitinsä lähetettiin syrjäiseen asuntoon Buckinghamin palatsiin, ja Victoria kieltäytyi usein näkemästä häntä. Kun Victoria valitti Melbournessa, että hänen äitinsä läheisyys lupasi "piinaa monien vuosien ajan", Melbourne myötätuntoi, mutta sanoi, että se voitaisiin välttää avioliitolla, jota Victoria kutsui "järkyttäväksi [sic] vaihtoehto". Victoria osoitti kiinnostusta Albertin koulutukseen tulevaa roolia varten, joka hänen täytyisi olla hänen miehensä, mutta hän vastusti yrityksiä kiirehtiä hänet avioliittoon.

Victoria jatkoi Albertin ylistämistä hänen toisen vierailunsa jälkeen lokakuussa 1839. Albert ja Victoria tunsivat keskinäistä kiintymystä, ja kuningatar kosi häntä 15. lokakuuta 1839, vain viisi päivää hänen saapumisen jälkeen Windsor. He menivät naimisiin 10. helmikuuta 1840 Kuninkaallinen kappeli of St Jamesin palatsi, Lontoo. Victoria oli rakastunut. Hän vietti häiden jälkeisen illan makuulla päänsäryssä, mutta kirjoitti hurmioituneena päiväkirjaansa:

EN KOSKAAN, EN KOSKAAN ole viettänyt sellaista iltaa!!! RAKAIN RAKAS RAKAS Albert ... hänen liiallinen rakkautensa ja kiintymyksensä antoivat minulle taivaallisen rakkauden ja onnen tunteita, joita en koskaan voinut saada toivoneet tuntenut ennenkin! Hän piti minua syliinsä, ja suutelimme toisiamme uudelleen ja uudelleen! Hänen kauneutensa, hänen suloisuutensa ja lempeytensä – miten voin koskaan olla tarpeeksi kiitollinen, että minulla on sellainen aviomies! ... tulla kutsutuksi hellyyden nimillä, en ole koskaan ennen kuullut tottuneeni – oli autuutta uskomatonta! Vai niin! Tämä oli elämäni onnellisin päivä!

Albertista tuli tärkeä poliittinen neuvonantaja sekä kuningattaren seuralainen, joka korvasi Melbournen hallitsevana vaikutusvaltaisena hahmona hänen elämänsä ensimmäisellä puoliskolla. Victorian äiti häädettiin palatsista Ingestre Houseen Belgrave Square. Victorian tädin kuoleman jälkeen Prinsessa Augusta Vuonna 1840 Victorian äidille annettiin molemmat Clarence ja Frogmoren talot. Albertin sovittelun ansiosta äidin ja tyttären väliset suhteet paranivat hitaasti.

Nykyaikainen litografia aiheesta Edward Oxfordyritys murhata Victoria, 1840

Victorian ensimmäisen raskauden aikana vuonna 1840, avioliiton ensimmäisinä kuukausina, 18-vuotias Edward Oxford yritti murhata hänet, kun hän ajoi vaunuissa prinssi Albertin kanssa matkalla äitinsä luo. Oxford ampui kahdesti, mutta joko molemmat luodit menivät ohi tai, kuten hän myöhemmin väitti, aseilla ei ollut laukausta. Häntä tuomittiin maanpetos, löytyi ei ole syyllinen hulluuden takia, sitoutunut mielenterveyskeskukseen määräämättömäksi ajaksi ja lähetetty myöhemmin asumaan Australia. Välittömästi hyökkäyksen jälkeen Victorian suosio nousi huimasti, mikä lievensi jäljellä olevaa tyytymättömyyttä. Hastingsin tapaus ja makuuhuoneen kriisi. Hänen tyttärensä, myös nimeltä Victoria, syntyi 21. marraskuuta 1840. Kuningatar vihasi olla raskaana, katsoi imetystä vastenmielisesti, ja ajattelivat vastasyntyneet vauvat rumina. Siitä huolimatta seuraavien seitsemäntoista vuoden aikana hänellä ja Albertilla oli vielä kahdeksan lasta: Albert Edward (s. 1841), Alice (s. 1843), Alfred (s. 1844), Helena (s. 1846), Louise (s. 1848), Arthur (s. 1850), Leopold (s. 1853) ja Beatrice (b. 1857).

Talousta johti suurelta osin Victorian lapsuuden kasvattaja, paronitar Louise Lehzen alkaen Hanover. Lehzen oli vaikuttanut Victoriaan ja oli tukenut häntä Kensington-järjestelmää vastaan. Albert kuitenkin ajatteli, että Lehzen oli epäpätevä ja että hänen huono johtaminen uhkasi hänen tyttärensä terveyttä. Victorian ja Albertin välisen raivokkaan riidan jälkeen tästä asiasta Lehzen jäi eläkkeelle vuonna 1842, ja Victorian läheinen suhde häneen päättyi.

Kotimainen ja julkinen elämä

Muotokuva tekijä Franz Xaver Winterhalter, 1843

29. toukokuuta 1842 Victoria oli mukana vaunussa Mall, Lontoo, kun John Francis kohdistai häntä pistoolilla, mutta ase ei ampunut. Hyökkääjä pakeni; seuraavana päivänä Victoria ajoi samaa reittiä, vaikkakin nopeammin ja suuremmalla saattajalla, yrittäessään tahallisesti houkutella Francis- sia ottamaan toisen tavoitteen ja saada hänet kiinni teosta. Kuten odotettiin, Francis ampui häntä, mutta siviilipukuiset poliisit ottivat hänet kiinni ja tuomittiin maanpetoksesta. 3. heinäkuuta, kaksi päivää sen jälkeen, kun Franciscuksen kuolemantuomio muutettiin kuljetus elämään, John William Bean yritti myös ampua pistoolilla kuningatarta, mutta siinä oli vain paperia ja tupakkaa ja siinä oli liian vähän latausta. Edward Oxford katsoi, että yrityksiä rohkaisi hänen vapauttavansa vuonna 1840. Bean tuomittiin 18 kuukaudeksi vankeuteen. Samanlaisessa hyökkäyksessä vuonna 1849 työtön irlantilainen William Hamilton ampui jauhetäytteisellä pistoolilla Victorian vaunuja sen kulkiessa. Constitution Hill, Lontoo. Vuonna 1850 kuningatar loukkaantui, kun mahdollisesti hullu entinen armeijan upseeri hyökkäsi hänen kimppuunsa. Robert Pate. Kun Victoria ajoi vaunuissa, Pate löi häntä kepillä, murskasi hänen konepellin ja mustelmilla hänen otsaansa. Sekä Hamilton että Pate tuomittiin seitsemäksi vuodeksi kuljetukseen.

Melbournen tuki alahuoneessa heikkeni Victorian hallituskauden alkuvuosina ja 1841: n yleiset vaalit whigit voittivat. Peelistä tuli pääministeri, ja sängyn naiset, jotka eniten liittyivät whigeihin, vaihdettiin.

Victoria halaa lasta vieressään
Varhaisin tunnettu valokuva Victoriasta vanhimman tyttärensä kanssa, Victoria, prinsessa Royal, c. 1845

Vuonna 1845 Irlanti joutui a perunatauti. Seuraavien neljän vuoden aikana yli miljoona irlantilaista kuoli ja toinen miljoona muutti maasta, joka tunnettiin nimellä Suuri nälänhätä. Irlannissa Victoria sai nimen "Nälänhätäkuningatar". Tammikuussa 1847 hän lahjoitti henkilökohtaisesti 2,000 178,000 puntaa (vastaa 6.5 2016–XNUMX miljoonaa puntaa vuonna XNUMX) British Relief Association, enemmän kuin mikään muu yksittäinen nälänhädän avunantaja, ja tukivat Maynooth Grant roomalaiskatoliseen seminaariin Irlannissa protestanttien vastustuksesta huolimatta. Tarina, että hän lahjoitti vain 5 puntaa apuun irlantilaisille ja antoi samana päivänä saman summan Battersea Dogs Home, oli 19-luvun lopulla syntynyt myytti.

Vuoteen 1846 mennessä Peelin ministeriö joutui kriisiin, joka koski sopimuksen kumoamista Maissin lait. Monet toryt – silloin tunnettiin myös nimellä konservatiivit- vastustivat kumoamista, mutta Peel, jotkut toryt (vapaakauppaan suuntautuneita liberaali konservatiivi "Peelites"), useimmat Whigsit ja Victoria tukivat sitä. Peel erosi vuonna 1846, kun kumoaminen meni niukasti ohi, ja hänet korvattiin Lordi John Russell.

Victorian Britannian pääministerit
Vuosi Pääministeri (puolue)
1835 Varakreivi Melbourne (Whig)
1841 Sir Robert Peel (Konservatiivinen)
1846 Lordi John Russell (W)
1852 (helmikuu) Earl of Derby (C)
1852 (joulukuu) Earl of Aberdeen (Peelite)
1855 Varakreivi Palmerston (Liberaali)
1858 Earl of Derby (C)
1859 Varakreivi Palmerston (L)
1865 Earl Russell (L) 
1866 Earl of Derby (C)
1868 (helmikuu) Benjamin Disraeli (C)
1868 (joulukuu) William Gladstone (L)
1874 Benj. disraeli (C)  
1880 William Gladstone (L)
1885 Salisburyn markiisi (C)
1886 (helmikuu) William Gladstone (L)
1886 (heinäkuu) Salisburyn markiisi (C)
1892 William Gladstone (L)
1894 Earl of Rosebery (L)
1895 Salisburyn markiisi (C)
nähdä Luettelo kuningatar Victorian pääministereistä
saadaksesi lisätietoja hänen brittiläisistä ja ulkomaisista pääministereistä

Kansainvälisesti Victoria oli erittäin kiinnostunut Ranskan ja Britannian suhteiden parantamisesta. Hän teki ja isännöi useita vierailuja Britannian kuninkaallisen perheen ja Britannian välillä Orleansin talo, jotka olivat sukulaisia ​​avioliiton kautta Coburgien kautta. Vuosina 1843 ja 1845 hän ja Albert asuivat Kingin luona Louis Philippe I at Château d'Eu Normandiassa; hän oli ensimmäinen brittiläinen tai englantilainen hallitsija, joka vieraili ranskalaisen hallitsijan luona vuoden kokouksen jälkeen Englantilainen Henrik VIII ja Francis I Ranskasta på den Kultakankaan kenttä vuonna 1520. Kun Louis Philippe teki vastavuoroisen matkan vuonna 1844, hänestä tuli ensimmäinen Ranskan kuningas, joka vieraili brittiläisen suvereenin luona. Louis Philippe syrjäytettiin vuonna 1848 vallankumouksetja pakeni maanpakoon Englantiin. Vallankumouksellisen pelon huipulla Yhdistyneessä kuningaskunnassa huhtikuussa 1848 Victoria ja hänen perheensä lähtivät Lontoosta saadakseen paremman turvan. Osbornen talo, yksityinen tila Isle of Wightilla, jonka he olivat ostaneet vuonna 1845 ja kehittäneet uudelleen. Mielenosoitukset: Chartists ja Irlannin nationalistit ei onnistunut saamaan laajaa tukea, ja pelko laantui ilman suurempia häiriöitä. Victorian ensimmäinen vierailu Irlantiin vuonna 1849 oli PR-menestys, mutta sillä ei ollut pysyvää vaikutusta tai vaikutusta irlantilaisen nationalismin kasvuun.

Herbert Smithin muotokuva, 1848

Russellin ministeriö, vaikka Whig, ei ollut kuningatar suosiossa. Hän piti sitä erityisen loukkaavana Ulkoministeri, Lordi Palmerston, joka toimi usein kuulematta hallitusta, pääministeriä tai kuningatarta. Victoria valitti Russellille, että Palmerston lähetti virallisia lähetyksiä ulkomaisille johtajille hänen tietämättään, mutta Palmerston pysyi virassa ja jatkoi toimintaansa oma-aloitteisesti toistuvista vastalauseista huolimatta. Vasta vuonna 1851 Palmerston erotettiin sen jälkeen, kun hän ilmoitti Britannian hallituksen hyväksyneen presidentin Louis-Napoleon Bonaparte's vallankaappaus Ranskassa kuulematta pääministeriä. Seuraavana vuonna presidentti Bonaparte julistettiin keisari Napoleon III:ksi, jolloin Russellin hallinto oli korvattu lyhytaikaisella vähemmistöhallituksella, jota johti Herra Derby.

Valokuva istuvasta Victoriasta, joka on pukeutunut mustaan, pitelemässä vauvaa lapsineen ja prinssi Albert seisomassa hänen ympärillään
Albert, Victoria ja heidän yhdeksän lastaan, 1857. Vasemmalta oikealle: Alice, Arthur, prinssi Albert, Albert Edward, Leopold, Louise, kuningatar Victoria Beatricen, Alfredin, Victorian ja Helenan kanssa.

Vuonna 1853 Victoria synnytti kahdeksannen lapsensa Leopoldin uuden nukutusaineen avulla. kloroformi. Hän oli niin vaikuttunut helpotuksesta, jonka se antoi synnytyskivusta, että hän käytti sitä uudelleen vuonna 1857 yhdeksännen ja viimeisen lapsensa Beatricen syntyessä huolimatta papiston vastustuksesta, jotka pitivät sitä raamatullisen opetuksen vastaisena. lääkäreistä, jotka pitivät sitä vaarallisena. Victorialla saattoi olla postnataalinen masennus monien raskauksiensa jälkeen. Albertin kirjeet Victorialle valittavat ajoittain hänen itsehillintäänsä. Esimerkiksi noin kuukausi Leopoldin syntymän jälkeen Albert valitti kirjeessään Victorialle hänen "hysteeristään" "kurin pikkujutun" vuoksi.

Vuoden 1855 alussa hallitus Lordi Aberdeen, joka oli korvannut Derbyn, joutui syytöksiin brittijoukkojen huonosta hallinnasta Krimin sota. Victoria lähestyi sekä Derbyä että Russellia perustaakseen ministeriön, mutta kummallakaan ei ollut riittävästi tukea, ja Victoria joutui nimittämään Palmerstonin pääministeriksi.

Napoleon III, Britannian lähin liittolainen Krimin sodan seurauksena, vieraili Lontoossa huhtikuussa 1855, ja 17.-28. elokuuta samana vuonna Victoria ja Albert palasivat vierailulle. Napoleon III tapasi parin klo Boulogne ja seurasi heitä Pariisiin. He vierailivat Näyttely Universelle (Seuraaja Albertin vuoden 1851 aivotuolle Upea näyttely) Ja Napoleon In hauta klo Les Invalides (johon hänen jäännöksensä olivat vain olleet palautettu vuonna 1840), ja he olivat kunniavieraita 1,200 vierailijan ballissa Versaillesin palatsi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hallitseva brittimonarkki oli käynyt Pariisissa yli 400 vuoteen.

Muotokuva Winterhalter, 1859

14. tammikuuta 1858 italialainen pakolainen Britanniasta soitti Onnea Orsini yritti murhata Napoleon III:n Englannissa valmistetulla pommilla. Sitä seurannut diplomaattinen kriisi horjutti hallitusta, ja Palmerston erosi. Derby palasi pääministeriksi. Victoria ja Albert osallistuivat uuden altaan avaamiseen Ranskan sotasatamassa Cherbourg 5. elokuuta 1858 Napoleon III:n yrittäessä vakuuttaa Britannialle, että hänen sotilaalliset valmistelunsa oli suunnattu muualle. Palattuaan Victoria kirjoitti Derbylle moittien häntä maan huonosta tilasta Kuninkaallinen laivasto verrattuna Ranskan laivasto. Derbyn palvelus ei kestänyt kauan, ja kesäkuussa 1859 Victoria kutsui Palmerstonin virkaan.

Yksitoista päivää Orsinin salamurhayrityksen jälkeen Ranskassa Victorian vanhin tytär meni naimisiin Preussin prinssi Frederick William Lontoossa. He olivat olleet kihloissa syyskuusta 1855 lähtien, jolloin prinsessa Victoria oli 14-vuotias; Kuningatar ja hänen miehensä Albert viivyttelivät avioliittoa, kunnes morsian oli 17-vuotias. Kuningatar ja Albert toivoivat, että heidän tyttärensä ja vävynsä olisivat vapauttava vaikutus laajentumiseen. preussilainen valtio. Kuningatar tunsi olonsa sairaaksi nähdessään tyttärensä lähtevän Englannista Saksaan; "Se saa minut todella vapisemaan", hän kirjoitti prinsessa Victorialle eräässä toistuvissa kirjeissään, "kun katson ympärilleni kaikkia suloisia, onnellisia, tajuttomia sisarianne ja ajattelen, että minunkin täytyy luopua heistä - yksi kerrallaan." Melkein tasan vuotta myöhemmin prinsessa synnytti kuningattaren ensimmäisen lapsenlapsen, Wilhelm, josta tulee viimeinen Saksan keisari.

Leskeksi jääminen ja eristäytyminen

Valokuva: JJE Mayall, 1860

Maaliskuussa 1861 Victorian äiti kuoli Victorian rinnalla. Lukemalla äitinsä papereita Victoria huomasi, että hänen äitinsä oli rakastanut häntä syvästi; hän oli särkynyt sydän ja syytti Conroyta ja Lehzeniä "pahasta" vieraantumisesta äidistään. Helpottaakseen vaimoaan tämän voimakkaan ja syvän surun aikana, Albert otti suurimman osan hänen tehtävistään huolimatta siitä, että hänellä oli krooninen vatsavaivat. Elokuussa Victoria ja Albert vierailivat poikansa luona, Albert Edward, Walesin prinssi, joka osallistui armeijan liikkeisiin Dublinin lähellä ja vietti muutaman päivän lomalla killarney. Marraskuussa Albert sai tietää juoruista, joiden mukaan hänen poikansa oli nukkunut näyttelijän kanssa Irlannissa. Kauhistuneena hän matkusti Cambridgeen, jossa hänen poikansa opiskeli, kohtaamaan hänet.

Joulukuun alussa Albert oli hyvin huonovointinen. Hänellä diagnosoitiin lavantauti by William Jenner, ja kuoli 14. joulukuuta 1861. Victoria tuhoutui. Hän syytti miehensä kuolemasta Walesin prinssin hyväntekeväisyydestä. Hän oli "tapettu tuosta kauheasta liiketoiminnasta", hän sanoi. Hän joutui tilaan suru ja käytti mustaa loppuelämänsä. Hän vältti julkisia esiintymisiä ja astui harvoin Lontooseen seuraavina vuosina. Hänen yksinäisyytensä ansaitsi hänelle lempinimen "Windsorin leski". Hänen painonsa nousi lohdullisen syömisen myötä, mikä lisäsi hänen vastenmielisyyttään julkisia esiintymisiä kohtaan.

Victorian itsemääräämä eristäytyminen yleisöstä vähensi monarkian suosiota ja rohkaisi tasavaltalaisen liikkeen kasvua. Hän suoritti viralliset hallituksen tehtävänsä, mutta päätti kuitenkin pysyä eristäytyneinä kuninkaallisissa asunnoissaan -Windsor Castle, Osborne House ja hänen ja Albertin vuonna 1847 hankkima yksityinen tila Skotlannista, Balmoralin linna. Maaliskuussa 1864 mielenosoittaja kiinnitti ilmoituksen kaiteisiin Buckinghamin palatsi joka ilmoitti, että "nämä hallitsevat tilat vuokrataan tai myydään myöhään asukkaan liiketoiminnan heikkenemisen seurauksena". Hänen setänsä Leopold kirjoitti hänelle neuvoen häntä esiintymään julkisesti. Hän suostui vierailemaan kaupungin puutarhoissa Kuninkaallinen puutarhayhdistys at Kensington ja ajaa Lontoon läpi avoimella vaunulla.

Victoria hevosella
Victoria ja John Brown Balmoralissa, 1863. Valokuvaaja GW Wilson

1860-luvulla Victoria luotti yhä enemmän skotlantilaiseen palvelijaan, John Brown. Huhut romanttisesta suhteesta ja jopa salaisesta avioliitosta ilmestyivät painettuna, ja jotkut kutsuivat kuningatarta "rouva Browniksi". Heidän suhteensa tarina oli aiheena vuoden 1997 elokuvassa Rouva Brown. Sirin maalaus Edwin Henry Landseer joka kuvaa kuningatarta ruskean kanssa, oli esillä Royal Academyja Victoria julkaisi kirjan, Lehtiä Journal of Our Life in the Highlandsista, jossa Brown oli näkyvästi esillä ja jossa kuningatar ylisti häntä suuresti.

Palmerston kuoli vuonna 1865, ja lyhyen Russellin johtaman ministeriön jälkeen Derby palasi valtaan. Vuonna 1866 Victoria osallistui tapahtumaan Parlamentin valtion avaaminen ensimmäistä kertaa Albertin kuoleman jälkeen. Seuraavana vuonna hän kannatti sen menemistä Uudistuslaki 1867 joka kaksinkertaisti äänestäjien määrän laajentamalla franchising-oikeuden monille kaupunkityöläisille, hän ei kuitenkaan kannattanut naisten ääniä. Derby erosi vuonna 1868, ja hänen tilalleen tuli Benjamin Disraeli, joka hurmasi Victorian. "Kaikki pitävät imartelusta", hän sanoi, "ja kun tulet kuninkaalliseen, sinun tulee laittaa se lastalla." Lauseella "me kirjoittajat, rouva" hän kehui häntä. Disraelin virka kesti vain muutaman kuukauden, ja vuoden lopussa hänen liberaalikilpailijansa William Ewart Gladstone, nimitettiin pääministeriksi. Victoria piti Gladstonen käyttäytymistä paljon vähemmän houkuttelevana; hän puhui hänelle, hänen uskotaan valittaneen, ikään kuin hän olisi "enemminkin julkinen kokous kuin nainen".

Vuonna 1870 republikaaninen mieliala Britanniassa, jota ruokkii kuningattaren eristäytyminen, vahvistui Britannian perustamisen jälkeen. Kolmas Ranskan tasavalta. Tasavaltalainen mielenosoitus Trafalgar Square vaati Victorian poistamista, ja radikaalit kansanedustajat puhuivat häntä vastaan. Elo- ja syyskuussa 1871 hän sairastui vakavasti paise hänen kätensä, mikä Joseph Lister onnistuneesti lanseerattu ja käsitelty uudella antiseptisella aineella karboolihappo spray. Marraskuun lopulla 1871, tasavallan liikkeen huipulla, Walesin prinssi sairastui lavantautiin, sairauteen, jonka uskottiin tappaneen hänen isänsä, ja Victoria pelkäsi poikansa kuolevan. Kun hänen miehensä kuoleman kymmenes vuosipäivä lähestyi, hänen poikansa tila ei parantunut, ja Victorian ahdistus jatkui. Yleiseksi iloksi hän toipui. Äiti ja poika osallistuivat julkiseen paraatiin Lontoon halki ja suureen kiitospäivän jumalanpalvelukseen Pyhän Paulin katedraali 27. helmikuuta 1872, ja tasavallan tunne laantui.

Helmikuun viimeisenä päivänä 1872, kaksi päivää kiitospalveluksen jälkeen, 17-vuotias Arthur O'Connor, Irlannin kansanedustajan veljenpoika Feargus O'Connor, heilutti lataamattomalla pistoolilla Victorian avovaunuja juuri hänen saavuttuaan Buckinghamin palatsiin. Brown, joka oli läsnä Queenissa, tarttui häneen ja O'Connor tuomittiin myöhemmin 12 kuukauden vankeuteen. ja koivuista. Tapahtuman seurauksena Victorian suosio elpyi entisestään.

Intian keisarinna

Jälkeen Intian kapina 1857, The British East India Company, joka oli hallinnut suurta osaa Intiasta, hajotettiin, ja Britannian omaisuus ja protektoraatit Intian maanosa liitettiin virallisesti osaksi Brittiläinen imperiumi. Kuningattarella oli suhteellisen tasapainoinen näkemys konfliktista, ja hän tuomitsi molempien osapuolten julmuudet. Hän kirjoitti "kauhun ja katumuksen tunteistaan ​​tämän verisen sisällissodan seurauksena". ja vaati Albertin vaatimana, että virallisen julistuksen, jossa ilmoitetaan vallan siirtämisestä yhtiöltä valtiolle, "pitäisi hengittää anteliaisuuden, hyväntahtoisuuden ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden tunteita". Hänen kehotuksestaan ​​"alkuperäisten uskontojen ja tapojen heikentämisellä" uhkaava viittaus korvattiin uskonnonvapauden takaavalla kappaleella.

Victoria ihaili Heinrich von Angeli's 1875 muotokuva hänestä sen "rehellisyydestä, täydellisestä imartelun puutteesta ja luonteen arvostamisesta".

In 1874: n yleiset vaalit, Disraeli palautettiin valtaan. Hän ohitti Julkisen jumalanpalveluksen asetuslaki 1874, joka poisti katoliset rituaalit anglikaanisesta liturgiasta ja jota Victoria tuki voimakkaasti. Hän piti parempana lyhyistä, yksinkertaisista palveluista ja piti itseään paremmin linjassa presbyteeri Skotlannin kirkko kuin piispan- Anglikaaninen kirkko. Disraeli myös työnsi Laki kuninkaallisista arvonimikkeistä 1876 parlamentin kautta, joten Victoria otti tittelin "Intian keisarinna" 1. toukokuuta 1876 alkaen. Uusi titteli julistettiin klo Delhi Durbar 1 päivänä tammikuuta 1877.

14. joulukuuta 1878 Albertin kuoleman vuosipäivänä, Victorian toinen tytär Alice, joka oli mennyt naimisiin. Louis Hessenistä, kuoli kurkkumätä in Darmstadt. Victoria totesi päivämäärän yhteensattuman "melkein uskomattomaksi ja mystiisimmiksi". Toukokuussa 1879 hänestä tuli isoisoäiti (syntyessään Saksi-Meiningenin prinsessa Feodora) ja täytti "köyhä vanha 60 vuotta". Hän tunsi olevansa "ikääntynyt" "rakkaan lapseni menettämisen vuoksi".

Huhtikuun 1877 ja helmikuun 1878 välisenä aikana hän uhkasi viisi kertaa luopua kruunusta painostaen Disraelia toimimaan Venäjää vastaan. Venäjän-Turkin sota, mutta hänen uhkauksellaan ei ollut vaikutusta tapahtumiin tai niiden päättämiseen Berliinin kongressi. Disraelin ekspansionistinen ulkopolitiikka, jota Victoria kannatti, johti konflikteihin, kuten Anglo-zulu sota ja Toinen englantilais-afganistanilainen sota. "Jos we ovat ylläpitää asemamme a ensiluokkainen Valta", hän kirjoitti, "meidän täytyy olla... Valmis varten hyökkäyksiä ja wars, jonnekin or muut, JATKUVASTI." Victoria näki Brittiläisen imperiumin laajentumisen sivistävänä ja hyväntahtoisena, joka suojeli alkuperäiskansoja aggressiivisemmilta voimilta tai julmilta hallitsijoilta: "Meillä ei ole tapana liittää maita", hän sanoi, "ellei meitä pakoteta ja pakota tekemään niin. " Victorian pettymykseksi Disraeli menetti 1880: n yleiset vaalit, ja Gladstone palasi pääministeriksi. Kun Disraeli kuoli seuraavana vuonna, hänet sokaisivat "nopeasti putoavat kyyneleet". ja pystytti muistotaulun "kiitollisen hallitsijansa ja ystävänsä Victoria RI:n asettaman"

viktoriaaninen pieruttaa, 1884

2-maaliskuussa 1882, Roderick Maclean, tyytymätön runoilija, joka ilmeisesti loukkaantui siitä, että Victoria kieltäytyi hyväksymästä yhtä hänen runoistaan, ammuttiin kuningatarta hänen vaununsa lähtiessä Windsorin rautatieasema. Gordon Chesney Wilson ja toinen koulupoika Eton College löivät häntä sateenvarjoillaan, kunnes poliisi ajoi hänet pois. Victoria oli raivoissaan, kun hänet todettiin syyttömäksi hulluuden takia, mutta oli niin tyytyväinen lukuisiin uskollisuuden ilmauksiin hyökkäyksen jälkeen, että hän sanoi, että "kannattaa tulla ammutuksi - nähdäkseen kuinka paljon häntä rakastetaan".

17. maaliskuuta 1883 Victoria putosi alas joitakin portaita Windsorissa, mikä jätti hänet ontumaan heinäkuuhun asti; hän ei koskaan toipunut täysin ja kärsi sen jälkeen reumasta. John Brown kuoli 10 päivää onnettomuutensa jälkeen, ja hänen yksityissihteerinsä, Sir, hämmästykseksi Henry Ponsonby, Victoria aloitti työskentelyn Brownin ylistyselämäkerran parissa. Ponsonby ja Randall Davidson, Windsorin dekaani, joka oli molemmat nähnyt varhaisia ​​luonnoksia, neuvoi Victoriaa olemaan julkaisematta sillä perusteella, että se herättäisi huhuja rakkaussuhteesta. Käsikirjoitus tuhottiin. Alkuvuodesta 1884 Victoria julkaisi Lisää lehtiä Highlandin elämästä, jatkoa aikaisemmalle kirjalleen, jonka hän omisti "omistetulle henkilökohtaiselle avustajalleen ja uskolliselle ystävälleen John Brownille". Brownin kuoleman ensimmäisen vuosipäivän jälkeisenä päivänä Victorialle ilmoitettiin sähkeenä, että hänen nuorin poikansa Leopold oli kuollut Cannes. Hän oli "rakkain rakkaista pojistani", hän valitti. Seuraavassa kuussa Victorian nuorin lapsi, Beatrice, tapasi ja rakastui Battenbergin prinssi Henrik Victorian tyttärentyttären häissä Hessenin ja Reinin prinsessa Victoria Henryn veljelle Battenbergin prinssi Louis. Beatrice ja Henry suunnittelivat menevänsä naimisiin, mutta Victoria vastusti ottelua aluksi haluten pitää Beatricen kotona toimimaan kumppanina. Vuoden kuluttua hänet houkutteli avioliittoon heidän lupauksensa jäädä asumaan hänen luokseen ja hoitamaan häntä.

Laajuus Brittiläinen imperiumi vuonna 1898

Victoria oli iloinen, kun Gladstone erosi vuonna 1885 budjettinsa tappion jälkeen. Hän ajatteli, että hänen hallituksensa oli "pahin, mitä minulla on koskaan ollut", ja syytti häntä kuolemasta Kenraali Gordon at Khartum. Gladstone korvattiin Herra Salisbury. Salisburyn hallitus kesti kuitenkin vain muutaman kuukauden, ja Victoria joutui kutsumaan takaisin Gladstonen, jota hän kutsui "puolihulluksi ja todella monella tapaa naurettavaksi vanhaksi mieheksi". Gladstone yritti ohittaa lakiesitys Irlannin kotisäännöstä, mutta Victorian iloksi se voitettiin. In seuraavissa vaaleissa, Gladstonen puolue hävisi Salisbury'sille ja hallitus vaihtoi jälleen omistajaa.

Golden and Diamond Jubilees

Munshi seisoo Victorian päällä, kun hän työskentelee pöydän ääressä
Victoria ja munshi Abdul Karim

In 1887, Brittiläinen imperiumi juhlittu Victorian kultainen juhlavuosi. Hän vietti liittymisensä 20-vuotispäivää 50. kesäkuuta juhlaillalla, johon oli kutsuttu XNUMX kuningasta ja prinssiä. Seuraavana päivänä hän osallistui kulkueeseen ja kiitosjumalanpalvelukseen vuonna Westminster Abbey. Tähän mennessä Victoria oli jälleen erittäin suosittu. Kaksi päivää myöhemmin, 23. kesäkuuta, hän palkkasi kaksi intialaista muslimia tarjoilijoiksi, joista toinen oli Abdul Karim. Hänet ylennettiin pian "munshi": opettaa häntä urdu ja toimii virkailijana. Hänen perheensä ja huoltajat olivat kauhuissaan ja syyttivät Abdul Karimia vakoilusta Muslimien isänmaallisen liiton hyväksi ja kuningattaren puolueellisuudesta hinduja vastaan. Tallimestari Frederick Ponsonby (Sir Henryn poika) sai selville, että Munshit olivat valehdelleet hänen vanhemmuudestaan, ja ilmoittivat hänelle Herra Elgin, Intian varakuningas, "Munshilla on pitkälti sama asema kuin John Brownilla." Victoria hylkäsi heidän valituksensa rodullisina ennakkoluuloina. Abdul Karim pysyi hänen palveluksessaan, kunnes palasi Intiaan eläkkeellä hänen kuoltuaan.

Victorian vanhimmasta tyttärestä tuli Saksan keisarinna puoliso vuonna 1888, mutta hän jäi leskeksi hieman yli kolme kuukautta myöhemmin, ja Victorian vanhimmasta lapsenlapsesta tuli Saksan keisari Wilhelm II:na. Victorian ja Albertin toiveet liberaalisesta Saksasta jäisivät toteutumatta, sillä Wilhelm uskoi vakaasti itsevaltius. Victoria ajatteli, että hänellä oli "pieni sydän Zartgefühl – ja ... hänen omatuntonsa ja älynsä ovat täysin murtuneet [sic]".

Gladstone palasi valtaan sen jälkeen 1892: n yleiset vaalit; hän oli 82-vuotias. Victoria vastusti, kun Gladstone ehdotti radikaalin kansanedustajan nimittämistä Henry Labouchère että Kaappi, joten Gladstone suostui olemaan nimittämättä häntä. Vuonna 1894 Gladstone jäi eläkkeelle ja Victoria nimitti eroavan pääministerin kuulematta Lordi Rosebery pääministerinä. Hänen hallituksensa oli heikko, ja seuraavana vuonna lordi Salisbury korvasi hänet. Salisbury pysyi pääministerinä Victorian jäljellä olevan hallituskauden ajan.

Istuva Victoria brodeeratussa ja pitsimekossa
Victorian virallinen Diamond Jubilee -valokuva W. & D. Downey

23. syyskuuta 1896 Victoria ohitti isoisänsä George III:n Britannian historian pisimpään hallinnut monarkki. Kuningatar pyysi, että kaikki erityiset juhlat siirrettäisiin vuoteen 1897, jotta ne olisivat samat hänen timanttijuhlaan, josta tehtiin Brittiläisen imperiumin festivaali brittiläisen ehdotuksesta Siirtomaaministeri, Joseph Chamberlain. Kaikkien pääministerit itsehallinnollinen Dominionit kutsuttiin Lontooseen juhliin. Yksi syy Dominionien pääministerien sisällyttämiseen ja ulkomaisten valtionpäämiesten poissulkemiseen oli välttää kutsumasta Victorian pojanpoikaa Saksalainen Vilhelm II, jonka pelättiin aiheuttavan ongelmia tapahtumassa.

Queen's Diamond Jubilee -kulkue 22. kesäkuuta 1897 seurasi kuuden mailin pituista reittiä Lontoon läpi ja siihen kuului joukkoja kaikkialta valtakunnasta. Kulkue pysähtyi ulkoilmapalvelukseen, joka pidettiin Pyhän Paavalin katedraalin ulkopuolella ja jonka ajan Victoria istui avovaunuissaan, jotta hänen ei tarvitsisi kiivetä portaita päästäkseen rakennukseen. Juhlaa leimasivat valtavat yleisöjoukot ja suuret kiintymystulokset 78-vuotiasta kuningatarta kohtaan.

Terveyden ja kuoleman heikkeneminen

Kuningatar Victoria Dublinissa, 1900

Victoria vieraili Manner-Euroopassa säännöllisesti lomalla. Vuonna 1889 oleskelun aikana Biarritz, hänestä tuli ensimmäinen Britannian hallitseva monarkki, joka astui Espanjaan, kun hän ylitti rajan lyhyelle vierailulle. Huhtikuuhun 1900 mennessä Boerin sota oli niin epäsuosittu Manner-Euroopassa, että hänen vuosittaisen Ranskan-matkansa tuntui mahdottomalta. Sen sijaan kuningatar meni Irlantiin ensimmäistä kertaa vuoden 1861 jälkeen, osittain tunnustaakseen irlantilaisten rykmenttien panoksen Etelä-Afrikan sotaan.

Muotokuva tekijä Heinrich von Angeli, 1899

Heinäkuussa 1900 Victorian toinen poika Alfred ("Affie") kuoli. "Voi luoja! Myös rakkaani Affie on poissa", hän kirjoitti päiväkirjaansa. "Se on kauhea vuosi, ei muuta kuin surua ja kauhuja yhtä ja toista."

Noudattaen koko leskekautensa noudattamaa tapaa Victoria vietti joulun 1900 Osborne Housessa Isle of Wightilla. Reumatismi hänen jaloissaan oli tehnyt hänestä vamman, ja hänen näkönsä oli sumentunut kaihien vuoksi. Tammikuun alun ajan hän tunsi olonsa "heikoksi ja huonovointiseksi". ja tammikuun puoliväliin mennessä hän oli "unelias... hämmentynyt, hämmentynyt". Hän kuoli 22. tammikuuta 1901 puoli kuusi illalla 81-vuotiaana. Hänen vanhin poikansa Albert Edward seurasi häntä Edward VII:na. Edward ja hänen veljenpoikansa Wilhelm II olivat Victorian kuolinvuoteella. Täällä suosikki lemmikki pomeranian, Turi, pantiin kuolinvuoteelleen viimeisenä pyyntönä.

Juliste, jossa julistetaan surupäivää Toronto päivänä Victorian hautajaiset

Vuonna 1897 Victoria oli kirjoittanut ohjeet hänen hautajaisiinsa, jonka piti olla sotilaallista sotilaan tyttären ja armeijan päällikön mukaan, ja valkoinen mustan sijaan. Tammikuun 25. päivänä hänen poikansa Edward ja Arthur sekä hänen pojanpoikansa Wilhelm auttoivat nostamaan hänen ruumiinsa arkkuun. Hän oli pukeutunut valkoiseen mekkoon ja häähunnuonsa. Lääkäri ja vaatekaapit panivat arkkuun hänen kanssaan hänen pyynnöstään joukko muistoesineitä hänen sukulaisensa, ystäviensä ja palvelijoidensa muistoksi. Yksi Albertin aamutakeista asetettiin hänen vierelleen, hänen kätensä oli kipsi, kun taas John Brownin hiustuki ja hänen kuvansa asetettiin hänen vasempaan käteensä. sijoitettu kukkakimppu. Tuotteet korut Victorialle asetettiin John Brownin äidin vihkisormus, jonka Brown antoi hänelle vuonna 1883. Hänen hautajaiset pidettiin lauantaina 2. helmikuuta Pyhän Yrjön kappeli, Windsorin linna, ja kahden päivän makaamisen jälkeen hänet haudattiin prinssi Albertin viereen Kuninkaallinen mausoleumi, Frogmore, at Windsorin suuri puisto.

63 vuoden, seitsemän kuukauden ja kahden päivän hallituskaudellaan Victoria oli paras pisimpään hallinnut brittiläinen monarkki ja pisimpään hallinnut hallitseva kuningatar maailmanhistoriassa hänen lapsenlapsenlapsentyttäreensä asti Elizabeth II ylitti hänet 9. syyskuuta 2015. Hän oli Britannian viimeinen hallitsija vuodesta Hanoverin talo; hänen poikansa Edward VII kuului hänen miehensä Saxe-Coburgin ja Gothan talo.

Perintö

Maine

Victoria hymyilee
Victoria huvitti. Huomautus "Emme ole huvittunut" johtuu hänestä, mutta ei ole suoraa näyttöä siitä, että hän olisi koskaan sanonut sitä, ja hän kielsi niin. Hänen henkilökuntansa ja perheensä kirjasivat, että Victoria "oli äärimmäisen huvittunut ja karjui naurusta" useaan otteeseen.

Erään elämäkerran kirjoittajansa Giles St Aubynin mukaan Victoria kirjoitti keskimäärin 2,500 XNUMX sanaa päivässä aikuiselämänsä aikana. Heinäkuusta 1832 aina ennen kuolemaansa hän piti yksityiskohtaista tietoa päiväkirja, joka lopulta käsitti 122 osaa. Victorian kuoleman jälkeen hänen nuorin tyttärensä, prinsessa Beatrice, nimitettiin hänen kirjalliseksi toimeenpanijaksi. Beatrice litteroi ja muokkasi päiväkirjat, jotka kattoivat Victorian liittymisen, ja poltti samalla alkuperäiset. Tästä tuhosta huolimatta suuri osa päiväkirjoista on edelleen olemassa. Beatricen muokatun kopion lisäksi Herra Esher litteroi niteet 1832-1861 ennen kuin Beatrice tuhosi ne. Osa Victorian laajasta kirjeenvaihdosta on julkaistu julkaisuissa AC Benson, Hector Bolitho, George Earle BuckleHerra Esher, Roger Fulfordja Richard Hough muiden joukossa.

Victoria oli jäykkä, pyöreä ja noin 1.5 metriä pitkä, mutta heijasti upean kuvan. Hän oli epäsuosittu leskensä ensimmäisten vuosien aikana, mutta pidettiin hyvin 1880- ja 1890-luvuilla, jolloin hän ruumiili imperiumia hyväntahtoisena matriarkaalisena hahmona. Vasta päiväkirjan ja kirjeiden julkaisemisen jälkeen hänen poliittisen vaikutuksensa laajuus tuli tunnetuksi suurelle yleisölle. Victorian elämäkerrat kirjoitettiin ennen kuin suuri osa perusmateriaalista tuli saataville, kuten Lytton Strachey's Queen Victoria vuodelta 1921, katsotaan nyt vanhentuneiksi. Elämäkerrat kirjoittanut Elizabeth Longford ja Cecil Woodham-Smith, vuosina 1964 ja 1972, ovat edelleen laajalti ihailtuja. He ja muut päättelevät, että Victoria oli ihmisenä tunteellinen, itsepäinen, rehellinen ja suorapuheinen.

Siivekäs voiton pronssinen patsas kiinnitetty marmorialustalle, jonka molemmilla puolilla on marmorihahmo
- Victoria-muistomerkki edessä Buckinghamin palatsi pystytettiin kymmenen vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Kautta Victorian hallituskauden, asteittainen perustaminen moderni perustuslaillinen monarkia Britanniassa jatkoi. Äänestysjärjestelmän uudistukset lisäsivät valtaa Alahuone kustannuksella Ylähuone ja hallitsija. Vuonna 1867, Walter Bagehot kirjoitti, että hallitsijalla säilyi vain "oikeus tulla kuulluksi, oikeus rohkaista ja oikeus varoittaa". Kun Victorian monarkiasta tuli enemmän symbolinen kuin poliittinen, se painotti voimakkaasti moraalia ja perhearvoja, toisin kuin seksuaaliset, taloudelliset ja henkilökohtaiset skandaalit, jotka oli liitetty Hannoverin talon aikaisempiin jäseniin ja jotka olivat horjuttaneet monarkiaa. "Perhemonarkian" käsite, johon kasvavat keskiluokat pystyivät samaistumaan, vahvistui.

Jälkeläiset ja hemofilia

Victorian siteet Euroopan kuninkaallisiin perheisiin ansaitsivat hänelle lempinimen "Euroopan isoäiti". Niistä 42 Victorian ja Albertin lapsenlapset, 34 selvisi aikuisuuteen asti. Heidän eläviin jälkeläisiinsä kuuluvat Yhdistyneen kuningaskunnan Charles III; Harald V Norjasta; Kaarle XVI Kustaa Ruotsista; Margrethe II Tanskasta, Ja Espanjan Felipe VI.

Victorian nuorin poika Leopold kärsi veren hyytymissairaudesta hemofilia B ja ainakin kaksi hänen viidestä tyttärestään, Alice ja Beatrice, olivat kantajia. Kuninkaalliset hemofiliapotilaat polveutui Victoriasta, mukaan lukien hänen lapsenlapsensa, Aleksei Nikolajevitš, Venäjän Tsarevitš; Alfonso, Asturian prinssi, Ja Infante Gonzalo Espanjasta. Taudin esiintyminen Victorian jälkeläisissä, mutta ei hänen esivanhemmissaan, johti nykyaikainen spekulaatio, jonka mukaan hänen todellinen isänsä ei ollut Kentin herttua, vaan hemofilia. Ei ole dokumentoitua näyttöä hemofiliasta Victorian äidin yhteydessä, ja koska mieskantajilla oli aina tauti, vaikka sellainen mies olisi ollut olemassa, hän olisi ollut vakavasti sairas. On todennäköisempää, että mutaatio syntyi spontaanisti, koska Victorian isä oli yli 50-vuotias hänen hedelmöittymisensä aikaan ja hemofilia ilmenee useammin vanhempien isien lapsilla. Spontaanit mutaatiot muodostavat noin kolmanneksen tapauksista.

Tittelit, tyylit, kunnianosoitukset ja aseet

Otsikot ja tyylit

Kuningatar on valtakautensa lopussa täynnä tyyli oli: "Hänen Majesteettinsa Victoria, Jumalan armosta Ison-Britannian ja Irlannin yhdistynyt kuningaskunta Queen, Uskon puolustaja, Intian keisarinna".

kunnianosoitukset

Brittiläiset kunnianosoitukset

Ulkomaiset kunnianosoitukset

Aseet

Suvereenina Victoria käytti Yhdistyneen kuningaskunnan kuninkaallinen vaakuna. Ennen liittymistään hän ei saanut aseita. Koska hän ei voinut menestyä Hannoverin valtaistuimella, hänen käsivarsissaan ei ollut hannoverilaisia ​​symboleja, joita hänen välittömät edeltäjänsä käyttivät. Kaikki hänen seuraajansa valtaistuimella ovat kantaneet hänen käsivarsiaan.

Skotlannin ulkopuolella, maalata suojukseen - käytetään myös Kuninkaallinen standardi-On: Neljännesvuosittain: I ja IV, gules, kolme leijonat passin vartija in kalpea Or (Englannin puolesta); II, Tai leijona rehottava kahden sisällä tressure flory-counter-flory Gules (joukkueelle Skotlanti); III, Taivaansininen, harppu Tai kielellinen Hopea (Irlannin puolesta). Skotlannissa ensimmäisellä ja neljännellä neljänneksellä on skotlantilainen leijona ja toinen englantilaiset leijonat. The vaakunat, mottot ja kannattajat eroavat myös Skotlannissa ja sen ulkopuolella.

Yhdistyneen kuningaskunnan vaakuna (1837-1952).svg
Yhdistyneen kuningaskunnan vaakuna Skotlannissa (1837-1952).svg
Kuninkaalliset aseet (Skotlannin ulkopuolella) Kuninkaalliset aseet (Skotlannissa)

Perhe

Victorian perhe vuonna 1846 Franz Xaver Winterhalter.
Vasemmalta oikealle: Prinssi Alfred ja Walesin prinssi; kuningatar ja Prinssi Albert; Prinsessat Alice, Helena ja Victoria.

Kysymys

Nimi Syntymä Kuolema Puoliso ja lapset
Victoria,
kuninkaallinen prinsessa
1840
Marraskuu 21
1901
elokuu 5
Naimisissa 1858, Frederick, myöhemmin Saksan keisari ja Preussin kuningas (1831–1888);
4 poikaa (mukaan lukien Wilhelm II, Saksan keisari), 4 tytärtä (mukaan lukien Kreikan kuningatar Sofia)
Edward VII 1841
Marraskuu 9
1910
voi 6
Naimisissa 1863, Tanskan prinsessa Alexandra (1844–1925);
3 poikaa (mukaan lukien Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas George V), 3 tytärtä (mukaan lukien Norjan kuningatar Maud)
Prinsessa Alice 1843
huhtikuu 25
1878
Joulukuu 14
Naimisissa 1862, Ludvig IV, Hessenin ja Reinin suurherttua (1837–1892);
2 poikaa, 5 tytärtä (sis Venäjän keisarinna Aleksandra Fedorovna)
Alfred,
Saksi-Coburgin herttua
ja Gotha
1844
elokuu 6
1900
heinäkuu 31
Naimisissa 1874, Venäjän suurherttuatar Maria Aleksandrovna (1853–1920);
2 poikaa (1 kuolleena syntynyt), 4 tytärtä (mukaan lukien Romanian kuningatar Marie)
Prinsessa Helena 1846
voi 25
1923
kesäkuu 9
Naimisissa 1866, Schleswig-Holsteinin prinssi Christian (1831–1917);
4 poikaa (1 kuolleena syntynyt), 2 tytärtä
Prinsessa Louise 1848
maaliskuu 18
1939
Joulu 3
Naimisissa 1871, John Campbell, Lornen markiisi, myöhemmin 9 Argyllin herttua (1845–1914);
ei hätää
Prinssi Arthur,
Connaughtin herttua
ja Strathearn
1850
voi 1
1942
Tammikuu 16
Naimisissa 1879, Preussin prinsessa Louise Margaret (1860–1917);
1 poika, 2 tytärtä (sis Ruotsin kruununprinsessa Margaret)
Prinssi Leopold,
Albanyn herttua
1853
huhtikuu 7
1884
maaliskuu 28
Naimisissa 1882, Waldeckin ja Pyrmontin prinsessa Helena (1861–1922);
1 poika, 1 tytär
Prinsessa Beatrice 1857
huhtikuu 14
1944
Lokakuu 26
Naimisissa 1885, Battenbergin prinssi Henrik (1858–1896);
3 poikaa, 1 tytär (Espanjan kuningatar Victoria Eugenie)

Syntyperä

Sukupuu

  • Punaiset reunat osoittavat brittiläisiä monarkkeja
  • Lihavoidut reunat osoittavat brittiläisten monarkkien lapsia

Huomautuksia

  1. ^ Monarkkina Victoria oli Englannin kirkon korkein kuvernööri. Hän oli myös linjassa Skotlannin kirkko.
  2. ^ Hänen kummivanhempansa olivat tsaari Aleksanteri I, Venäjä (edustaa hänen setänsä Frederick, Yorkin herttua), hänen setänsä George, Prinssi Regent, hänen tätinsä Württembergin kuningatar Charlotte (edustaa Victorian täti Prinsessa Augusta) ja Victorian äidin isoäiti Saksi-Coburg-Saalfeldin herttuatar (edustaa Victorian täti Prinsessa Mary, Gloucesterin ja Edinburghin herttuatar).
  3. ^ Vuoden 2 Regency Actin 1830 §:n mukaan Liittymisneuvostojulistus julisti Victorian kuninkaan seuraajaksi, joka "pelasti oikeudet hänen edesmenneen kuningas Vilhelm Neljännen liikkeeseen, joka saattaa kuulua hänen edesmenneen Majesteettinsa puolisolle". "nro 19509", London Gazette, 20. kesäkuuta 1837, s. 1581

Viitteet

Lainaukset

  1. ^ Hibbert, s. 3–12; Strachey, s. 1–17; Woodham-Smith, s. 15–29
  2. ^ Hibbert, s. 12–13; Longford, s. 23; Woodham-Smith, s. 34–35
  3. ^ Longford, s. 24
  4. ^ Worsley, s. 41.
  5. ^ Hibbert, s. 31; St Aubyn, s. 26; Woodham-Smith, s. 81
  6. ^ Hibbert, s. 46; Longford, s. 54; St Aubyn, s. 50; Waller, s. 344; Woodham-Smith, s. 126
  7. ^ Hibbert, s. 19; Marshall, s. 25
  8. ^ Hibbert, s. 27; Longford, s. 35–38, 118–119; St Aubyn, s. 21–22; Woodham-Smith, s. 70–72. Huhut olivat näiden elämäkertojen kirjoittajien mielestä vääriä.
  9. ^ Hibbert, s. 27–28; Waller, s. 341–342; Woodham-Smith, s. 63–65
  10. ^ Hibbert, s. 32–33; Longford, s. 38–39, 55; Marshall, s. 19
  11. ^ Waller, s. 338–341; Woodham-Smith, s. 68–69, 91
  12. ^ Hibbert, s. 18; Longford, s. 31; Woodham-Smith, s. 74–75
  13. ^ Longford, s. 31; Woodham-Smith, s. 75
  14. ^ Hibbert, s. 34–35
  15. ^ Hibbert, s. 35–39; Woodham-Smith, s. 88–89, 102
  16. ^ Hibbert, s. 36; Woodham-Smith, s. 89–90
  17. ^ Hibbert, s. 35–40; Woodham-Smith, s. 92, 102
  18. ^ Hibbert, s. 38–39; Longford, s. 47; Woodham-Smith, s. 101–102
  19. ^ Hibbert, s. 42; Woodham-Smith, s. 105
  20. ^ Hibbert, s. 42; Longford, s. 47–48; Marshall, s. 21
  21. ^ Hibbert, s. 42, 50; Woodham-Smith, s. 135
  22. ^ Marshall, s. 46; St Aubyn, s. 67; Waller, s. 353
  23. ^ Longford, s. 29, 51; Waller, s. 363; Weintraub, s. 43–49
  24. ^ Longford, s. 51; Weintraub, s. 43–49
  25. ^ Longford, s. 51–52; St Aubyn, s. 43; Weintraub, s. 43–49; Woodham-Smith, s. 117
  26. ^ Weintraub, s. 43–49
  27. ^ Victoria lainattu julkaisussa Marshall, s. 27 ja Weintraub, s. 49
  28. ^ Victoria lainattu julkaisussa Hibbert, s. 99; St Aubyn, s. 43; Weintraub, s. 49 ja Woodham-Smith, s. 119
  29. ^ Victorian päiväkirja, lokakuu 1835, lainattu julkaisussa St Aubyn, s. 36 ja Woodham-Smith, s. 104
  30. ^ Hibbert, s. 102; Marshall, s. 60; Waller, s. 363; Weintraub, s. 51; Woodham-Smith, s. 122
  31. ^ Waller, s. 363–364; Weintraub, s. 53, 58, 64 ja 65
  32. ^ St Aubyn, s. 55–57; Woodham-Smith, s. 138
  33. ^ Woodham-Smith, s. 140
  34. ^ Packard, s. 14–15
  35. ^ Hibbert, s. 66–69; St Aubyn, s. 76; Woodham-Smith, s. 143–147
  36. ^ Greville lainattu julkaisussa Hibbert, s. 67; Longford, s. 70 ja Woodham-Smith, s. 143–144
  37. ^ Kuningatar Victorian kruunajaiset 1838, Britannian monarkia, arkistoitu alkuperäisestä 3, haettu Tammikuu 28 2016
  38. ^ St Aubyn, s. 69; Waller, s. 353
  39. ^ Hibbert, s. 58; Longford, s. 73–74; Woodham-Smith, s. 152
  40. ^ Marshall, s. 42; St Aubyn, s. 63, 96
  41. ^ Marshall, s. 47; Waller, s. 356; Woodham-Smith, s. 164–166
  42. ^ Hibbert, s. 77–78; Longford, s. 97; St Aubyn, s. 97; Waller, s. 357; Woodham-Smith, s. 164
  43. ^ Victoria's Journal, 25. huhtikuuta 1838, lainattu julkaisussa Woodham-Smith, s. 162
  44. ^ St Aubyn, s. 96; Woodham-Smith, s. 162, 165
  45. ^ Hibbert, s. 79; Longford, s. 98; St Aubyn, s. 99; Woodham-Smith, s. 167
  46. ^ Hibbert, s. 80–81; Longford, s. 102–103; St Aubyn, s. 101–102
  47. ^ Longford, s. 122; Marshall, s. 57; St Aubyn, s. 104; Woodham-Smith, s. 180
  48. ^ Hibbert, s. 83; Longford, s. 120–121; Marshall, s. 57; St Aubyn, s. 105; Waller, s. 358
  49. ^ St Aubyn, s. 107; Woodham-Smith, s. 169
  50. ^ Hibbert, s. 94–96; Marshall, s. 53–57; St Aubyn, s. 109–112; Waller, s. 359–361; Woodham-Smith, s. 170–174
  51. ^ Longford, s. 84; Marshall, s. 52
  52. ^ Longford, s. 72; Waller, s. 353
  53. ^ Woodham-Smith, s. 175
  54. ^ Hibbert, s. 103–104; Marshall, s. 60–66; Weintraub, s. 62
  55. ^ Hibbert, s. 107–110; St Aubyn, s. 129–132; Weintraub, s. 77–81; Woodham-Smith, s. 182–184, 187
  56. ^ Hibbert, s. 123; Longford, s. 143; Woodham-Smith, s. 205
  57. ^ St Aubyn, s. 151
  58. ^ Hibbert, s. 265, Woodham-Smith, s. 256
  59. ^ Marshall, s. 152; St Aubyn, s. 174–175; Woodham-Smith, s. 412
  60. ^ Charles, s. 23
  61. ^ Hibbert, s. 421–422; St Aubyn, s. 160–161
  62. ^ Woodham-Smith, s. 213
  63. ^ Hibbert, s. 130; Longford, s. 154; Marshall, s. 122; St Aubyn, s. 159; Woodham-Smith, s. 220
  64. ^ Hibbert, s. 149; St Aubyn, s. 169
  65. ^ Hibbert, s. 149; Longford, s. 154; Marshall, s. 123; Waller, s. 377
  66. ^ Woodham-Smith, s. 100
  67. ^ Longford, s. 56; St Aubyn, s. 29
  68. ^ Hibbert, s. 150–156; Marshall, s. 87; St Aubyn, s. 171–173; Woodham-Smith, s. 230–232
  69. ^ Charles, s. 51; Hibbert, s. 422–423; St Aubyn, s. 162–163
  70. ^ Hibbert, s. 423; St Aubyn, s. 163
  71. ^ Longford, s. 192
  72. ^ St Aubyn, s. 164
  73. ^ Marshall, s. 95–101; St Aubyn, s. 153–155; Woodham-Smith, s. 221–222
  74. ^ Kuningatar Victoria ja kuninkaallinen prinsessa, Royal Collection, arkistoitu alkuperäisestä 17. tammikuuta 2016, haettu Maaliskuu 29 2013
  75. ^ Woodham-Smith, s. 281
  76. ^ Longford, s. 359
  77. ^ Otsikko Maud GonneVuoden 1900 artikkeli kuningatar Victorian Irlannin-vierailusta
  78. ^ Harrison, Shane (15. huhtikuuta 2003), "Famine Queen row Irlannin satamassa", BBC News, arkistoitu alkuperäisestä 19-syyskuusta 2019, haettu Maaliskuu 29 2013
  79. ^ upseeri, Lawrence H.; Williamson, Samuel H. (2018), Viisi tapaa laskea Ison-Britannian punnan suhteellinen arvo, 1270 nykyhetkeen, MeasuringWorth, arkistoitu alkuperäisestä 6. huhtikuuta 2018, haettu 5 huhtikuu 2018
  80. ^ Kinealy, Christine, Yksityisiä vastauksia nälänhätään, University College Cork, arkistoitu osoitteesta Alkuperäisen on 6 huhtikuu 2013, haettu Maaliskuu 29 2013
  81. ^ Longford, s. 181
  82. ^ Kenny, Mary (2009), Crown and Shamrock: Rakkautta ja vihaa Irlannin ja Brittiläisen monarkian välillä, Dublin: Uusi saari, ISBN 978-1-905494-98-9
  83. ^ St Aubyn, s. 215
  84. ^ St Aubyn, s. 238
  85. ^ Longford, s. 175, 187; St Aubyn, s. 238, 241; Woodham-Smith, s. 242, 250
  86. ^ Woodham-Smith, s. 248
  87. ^ Hibbert, s. 198; Longford, s. 194; St Aubyn, s. 243; Woodham-Smith, s. 282–284
  88. ^ Hibbert, s. 201–202; Marshall, s. 139; St Aubyn, s. 222–223; Woodham-Smith, s. 287–290
  89. ^ Hibbert, s. 161–164; Marshall, s. 129; St Aubyn, s. 186–190; Woodham-Smith, s. 274–276
  90. ^ Longford, s. 196–197; St Aubyn, s. 223; Woodham-Smith, s. 287–290
  91. ^ Longford, s. 191; Woodham-Smith, s. 297
  92. ^ St Aubyn, s. 216
  93. ^ Hibbert, s. 196–198; St Aubyn, s. 244; Woodham-Smith, s. 298–307
  94. ^ Hibbert, s. 204–209; Marshall, s. 108–109; St Aubyn, s. 244–254; Woodham-Smith, s. 298–307
  95. ^ Hibbert, s. 216–217; St Aubyn, s. 257–258
  96. ^ a b c d e f g Matthew, HCG; Reynolds, KD (lokakuu 2009), "Victoria (1819–1901)", Oxfordin kansankielen sanakirja (verkkotoimitus), Oxford University Press, kaksi:10.1093/ref:odnb/36652 (Tilaus tai Yhdistyneen kuningaskunnan julkisen kirjaston jäsenyys vaaditaan.)
  97. ^ Hibbert, s. 217–220; Woodham-Smith, s. 328–331
  98. ^ Hibbert, s. 227–228; Longford, s. 245–246; St Aubyn, s. 297; Woodham-Smith, s. 354–355
  99. ^ Woodham-Smith, s. 357–360
  100. ^ Kuningatar Victoria, "Lauantai, 18. elokuuta 1855", Kuningatar Victorian päiväkirjat, voi. 40, s. 93, arkistoitu alkuperäisestä 25, haettu 2 kesäkuu 2012 – Kuninkaallisen arkiston kautta
  101. ^ Kuningatar Victorian vierailu 1855, Château de Versailles, arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 tammikuu 2013, haettu Maaliskuu 29 2013
  102. ^ "Kuningatar Victoria Pariisissa", Royal Collection Trust, arkistoitu alkuperäisestä 29. elokuuta 2022, haettu Elokuu 29 2022
  103. ^ Hibbert, s. 241–242; Longford, s. 280–281; St Aubyn, s. 304; Woodham-Smith, s. 391
  104. ^ Hibbert, s. 242; Longford, s. 281; Marshall, s. 117
  105. ^ Napoleon III vastaanottaa kuningatar Victorian Cherbourgissa 5. elokuuta 1858, Royal Museums Greenwich, arkistoitu alkuperäisestä 3. huhtikuuta 2012, haettu Maaliskuu 29 2013
  106. ^ Hibbert, s. 255; Marshall, s. 117
  107. ^ Longford, s. 259–260; Weintraub, s. 326 ja eteenpäin.
  108. ^ Longford, s. 263; Weintraub, s. 326, 330
  109. ^ Hibbert, s. 244
  110. ^ Hibbert, s. 267; Longford, s. 118, 290; St Aubyn, s. 319; Woodham-Smith, s. 412
  111. ^ Hibbert, s. 267; Marshall, s. 152; Woodham-Smith, s. 412
  112. ^ Hibbert, s. 265–267; St Aubyn, s. 318; Woodham-Smith, s. 412–413
  113. ^ Waller, s. 393; Weintraub, s. 401
  114. ^ Hibbert, s. 274; Longford, s. 293; St Aubyn, s. 324; Woodham-Smith, s. 417
  115. ^ Longford, s. 293; Marshall, s. 153; Strachey, s. 214
  116. ^ Hibbert, s. 276–279; St Aubyn, s. 325; Woodham-Smith, s. 422–423
  117. ^ Hibbert, s. 280–292; Marshall, s. 154
  118. ^ Hibbert, s. 299; St Aubyn, s. 346
  119. ^ St Aubyn, s. 343
  120. ^ esim. Strachey, s. 306
  121. ^ Ridley, Jane (27. toukokuuta 2017), "Kuningatar Victoria – surun ja kuuden ruokalajin illallisten rasittama", Spectator, arkistoitu alkuperäisestä 28. elokuuta 2018, haettu Elokuu 28 2018
  122. ^ Marshall, s. 170–172; St Aubyn, s. 385
  123. ^ Hibbert, s. 310; Longford, s. 321; St Aubyn, s. 343–344; Waller, s. 404
  124. ^ Hibbert, s. 310; Longford, s. 322
  125. ^ Hibbert, s. 323–324; Marshall, s. 168–169; St Aubyn, s. 356–362
  126. ^ Hibbert, s. 321–322; Longford, s. 327–328; Marshall, s. 170
  127. ^ Hibbert, s. 329; St Aubyn, s. 361–362
  128. ^ Hibbert, s. 311–312; Longford, s. 347; St Aubyn, s. 369
  129. ^ St Aubyn, s. 374–375
  130. ^ Marshall, s. 199; Strachey, s. 299
  131. ^ Hibbert, s. 318; Longford, s. 401; St Aubyn, s. 427; Strachey, s. 254
  132. ^ Solki, George Earle; Monypenny, WF (1910-1920) Beaconsfieldin jaarlin Benjamin Disraelin elämä, voi. 5, s. 49, lainattu julkaisussa Strachey, s. 243
  133. ^ Hibbert, s. 320; Strachey, s. 246–247
  134. ^ Longford, s. 381; St Aubyn, s. 385–386; Strachey, s. 248
  135. ^ St Aubyn, s. 385–386; Strachey, s. 248–250
  136. ^ Longford, s. 385
  137. ^ Hibbert, s. 343
  138. ^ Hibbert, s. 343–344; Longford, s. 389; Marshall, s. 173
  139. ^ Hibbert, s. 344–345
  140. ^ Hibbert, s. 345; Longford, s. 390–391; Marshall, s. 176; St Aubyn, s. 388
  141. ^ Charles, s. 103; Hibbert, s. 426–427; St Aubyn, s. 388–389
  142. ^ Old Bailey Proceedings verkossa, Arthur O'Connorin oikeudenkäynti. (t18720408-352, 8. huhtikuuta 1872).
  143. ^ Hibbert, s. 427; Marshall, s. 176; St Aubyn, s. 389
  144. ^ Hibbert, s. 249–250; Woodham-Smith, s. 384–385
  145. ^ Woodham-Smith, s. 386
  146. ^ a b Hibbert, s. 251; Woodham-Smith, s. 386
  147. ^ St Aubyn, s. 335
  148. ^ Hibbert, s. 361; Longford, s. 402; Marshall, s. 180–184; Waller, s. 423
  149. ^ Hibbert, s. 295–296; Waller, s. 423
  150. ^ Hibbert, s. 361; Longford, s. 405–406; Marshall, s. 184; St Aubyn, s. 434; Waller, s. 426
  151. ^ Waller, s. 427
  152. ^ Victorian päiväkirja ja kirjeet siteerattu julkaisussa Longford, s. 425
  153. ^ Victoria lainattu julkaisussa Longford, s. 426
  154. ^ Longford, s. 412–413
  155. ^ Longford, s. 426
  156. ^ Longford, s. 411
  157. ^ Hibbert, s. 367–368; Longford, s. 429; Marshall, s. 186; St Aubyn, s. 442–444; Waller, s. 428–429
  158. ^ Kirje Victorialta Montagu Corry, 1. Baron Rowton, lainattu julkaisussa Hibbert, s. 369
  159. ^ Longford, s. 437
  160. ^ Hibbert, s. 420; St Aubyn, s. 422
  161. ^ Hibbert, s. 420; St Aubyn, s. 421
  162. ^ Hibbert, s. 420–421; St Aubyn, s. 422; Strachey, s. 278
  163. ^ Hibbert, s. 427; Longford, s. 446; St Aubyn, s. 421
  164. ^ Longford, s. 451–452
  165. ^ Longford, s. 454; St Aubyn, s. 425; Hibbert, s. 443
  166. ^ Hibbert, s. 443–444; St Aubyn, s. 425–426
  167. ^ Hibbert, s. 443–444; Longford, s. 455
  168. ^ Hibbert, s. 444; St Aubyn, s. 424; Waller, s. 413
  169. ^ Longford, s. 461
  170. ^ Longford, s. 477–478
  171. ^ Hibbert, s. 373; St Aubyn, s. 458
  172. ^ Waller, s. 433; ks. myös Hibbert, s. 370–371 ja Marshall, s. 191–193
  173. ^ Hibbert, s. 373; Longford, s. 484
  174. ^ Hibbert, s. 374; Longford, s. 491; Marshall, s. 196; St Aubyn, s. 460–461
  175. ^ Queen Victoria, Kuninkaallinen kotitalous, arkistoitu alkuperäisestä 13. maaliskuuta 2021, haettu Maaliskuu 29 2013
  176. ^ Marshall, s. 210–211; St Aubyn, s. 491–493
  177. ^ Longford, s. 502
  178. ^ Hibbert, s. 447–448; Longford, s. 508; St Aubyn, s. 502; Waller, s. 441
  179. ^ "Kuningatar Victorian urdu-työkirja esillä", BBC News, 15. syyskuuta 2017, arkistoitu alkuperäisestä 1, haettu Marraskuu 23 2017
  180. ^ Hunt, Kristin (20), "Victoria ja Abdul: Ystävyys, joka skandaalisoi Englannin", Smithsonian, arkistoitu alkuperäisestä 1, haettu Marraskuu 23 2017
  181. ^ Hibbert, s. 448–449
  182. ^ Hibbert, s. 449–451
  183. ^ Hibbert, s. 447; Longford, s. 539; St Aubyn, s. 503; Waller, s. 442
  184. ^ Hibbert, s. 454
  185. ^ Hibbert, s. 382
  186. ^ Hibbert, s. 375; Longford, s. 519
  187. ^ Hibbert, s. 376; Longford, s. 530; St Aubyn, s. 515
  188. ^ Hibbert, s. 377
  189. ^ Hibbert, s. 456
  190. ^ Longford, s. 546; St Aubyn, s. 545–546
  191. ^ Marshall, s. 206–207, 211; St Aubyn, s. 546–548
  192. ^ MacMillan, Margaret (2013), Sota, joka päätti rauhan, Satunnainen talo, s. 29, ISBN 978-0-8129-9470-4
  193. ^ Hibbert, s. 457–458; Marshall, s. 206–207, 211; St Aubyn, s. 546–548
  194. ^ Hibbert, s. 436; St Aubyn, s. 508
  195. ^ Hibbert, s. 437–438; Longford, s. 554–555; St Aubyn, s. 555
  196. ^ Longford, s. 558
  197. ^ Hibbert, s. 464–466, 488–489; Strachey, s. 308; Waller, s. 442
  198. ^ Victoria's Journal, 1. tammikuuta 1901, lainattu julkaisussa Hibbert, s. 492; Longford, s. 559 ja St Aubyn, s. 592
  199. ^ Hänen henkilökohtainen lääkärinsä Sir James Reid, 1. Baronet, lainattu julkaisussa Hibbert, s. 492
  200. ^ Longford, s. 562
  201. ^ Longford, s. 561; St Aubyn, s. 598
  202. ^ Rappaport, Helen (2003), "Eläimet", Kuningatar Victoria: Elämäkerrallinen seuralainen, s. 34–39, ISBN 978-1-85109-355-7
  203. ^ Hibbert, s. 497; Longford, s. 563
  204. ^ St Aubyn, s. 598
  205. ^ Longford, s. 563
  206. ^ Hibbert, s. 498
  207. ^ Longford, s. 565; St Aubyn, s. 600
  208. ^ Gander, Kashmira (26. elokuuta 2015), "Kuningatar Elisabet II:sta tulee Britannian pisimpään hallinnut monarkki, ohittaen kuningatar Victorian", Daily Telegraph, Lontoo, arkistoitu alkuperäisestä 19-syyskuusta 2015, haettu 9 syyskuu 2015
  209. ^ Fulford, Roger (1967) "Victoria", Collier's Encyclopedia, Yhdysvallat: Crowell, Collier ja Macmillan Inc., voi. 23, s. 127
  210. ^ Ashley, Mike (1998) Brittiläiset hallitsijat, Lontoo: Robinson, ISBN 1-84119-096-9P. 690
  211. ^ Esimerkki kirjeestä, jonka on kirjoittanut odotusnainen Marie Mallet, os. Adeane, lainattu julkaisussa Hibbert, s. 471
  212. ^ Hibbert, s. xv; St Aubyn, s. 340
  213. ^ St Aubyn, s. 30; Woodham-Smith, s. 87
  214. ^ Hibbert, s. 503–504; St Aubyn, s. 30; Woodham-Smith, s. 88, 436–437
  215. ^ Hibbert, s. 503
  216. ^ Hibbert, s. 503–504; St Aubyn, s. 624
  217. ^ Hibbert, s. 61–62; Longford, s. 89, 253; St Aubyn, s. 48, 63–64
  218. ^ Marshall, s. 210; Waller, s. 419, 434–435, 443
  219. ^ Waller, s. 439
  220. ^ St Aubyn, s. 624
  221. ^ Hibbert, s. 504; St Aubyn, s. 623
  222. ^ esim. Hibbert, s. 352; Strachey, s. 304; Woodham-Smith, s. 431
  223. ^ Waller, s. 429
  224. ^ Bagehot, Walter (1867), Englannin perustuslaki, Lontoo: Chapman ja Hall, s. 103
  225. ^ St Aubyn, s. 602–603; Strachey, s. 303–304; Waller, s. 366, 372, 434
  226. ^ Erickson, Carolly (1997) Hänen Pikku Majesteettinsa: Kuningatar Victorian elämä, New York: Simon & Schuster, ISBN 0-7432-3657-2
  227. ^ Rogaev, Jevgeni I.; Grigorenko, Anastasia P.; Faskhutdinova, Gulnaz; Kittler, Ellen LW; Moliaka, Yuri K. (2009), "Genotyyppianalyysi tunnistaa "kuninkaallisen taudin" syyn", tiede, 326 (5954): 817, Bibcode:2009 Tiede...326..817R, kaksi:10.1126 / science.1180660, PMID 19815722, S2CID 206522975
  228. ^ Potts ja Potts, s. 55–65, lainattu julkaisussa Hibbert s. 217; Packard, s. 42–43
  229. ^ Jones, Steve (1996) Veressä, BBC dokumenttielokuva
  230. ^ McKusick, Victor A. (1965), "The Royal Hemophilia", Scientific American, 213 (2): 91, Bibcode:1965SciAm.213b..88M, kaksi:10.1038/scientificamerican0865-88, PMID 14319025; Jones, Steve (1993) Geenien kieli, Lontoo: HarperCollins, s. 69, ISBN 0-00-255020-2; Jones, Steve (1993) Veressä: Jumala, geenit ja kohtalo, Lontoo: HarperCollins, s. 270, ISBN 0-00-255511-5; Rushton, Alan R. (2008), Kuninkaalliset sairaudet: Perinnölliset sairaudet Euroopan kuninkaallisissa taloissa, Victoria, British Columbia: Trafford, s. 31–32, ISBN 978-1-4251-6810-0
  231. ^ Hemofilia B, National Hemophilia Foundation, 5. maaliskuuta 2014, arkistoitu alkuperäisestä 24. maaliskuuta 2015, haettu Maaliskuu 29 2015
  232. ^ a b Whitakerin almanakki (1900) Faksin uusintapainos 1998, Lontoo: Paperitoimisto, ISBN 0-11-702247-0P. 86
  233. ^ Riski, James; Pownall, Henry; Stanley, David; Tamplin, John; Martin, Stanley (2001), Kuninkaallinen palvelu, voi. 2, Lingfield: Third Millennium Publishing/Victorian Publishing, s. 16–19
  234. ^ "nro 21846", London Gazette, 5. helmikuuta 1856, s. 410–411
  235. ^ "nro 22523", London Gazette, 25. kesäkuuta 1861, s. 2621
  236. ^ Whitaker, Joseph (1894), Almanakki Herramme vuodelle..., J. Whitaker, s. 112, arkistoitu alkuperäisestä 11, haettu 15 joulukuu 2019
  237. ^ "nro 24539", London Gazette, 4. tammikuuta 1878, s. 113
  238. ^ Shaw, William Arthur (1906) "Esittely", Englannin ritarit, voi. 1, Lontoo: Sherratt ja Hughes, s. xxxi
  239. ^ "Kuninkaallinen Punainen Risti Arkistoidut 28. marraskuuta 2019 Wayback Machine". QARANC – Kuningatar Alexandran kuninkaallisen armeijan hoitokunta. Haettu 28 marraskuu 2019.
  240. ^ "nro 25641", London Gazette, 9. marraskuuta 1886, s. 5385–5386
  241. ^ Albert-mitali, Royal Society of Arts, Lontoo, Iso-Britannia, arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 8 kesäkuu 2011, haettu 12 joulukuu 2019
  242. ^ "nro 26733", London Gazette, 24. huhtikuuta 1896, s. 2455
  243. ^ "Real Orden de damas nobles de la Reina Maria Luisa", Kalenteri Manual y Guía de Forasteros en Madridissa (espanjaksi), Madrid: Imprenta Real, s. 91, 1834, arkistoitu alkuperäisestä 28. maaliskuuta 2021, haettu Marraskuu 21 2019 – hathitrust.org:n kautta
  244. ^ a b Kimizuka, Naotaka (2004), 女王陛下のブルーリボン: ガーター勲章とイギリス外交 [Hänen Majesteettinsa Kuningattaren sininen nauha: Sukkanauhan ritarikunta ja brittiläinen diplomatia] (japaniksi), Tokio: NTT Publishing, s. 303, ISBN 978-4-7571-4073-8, arkistoitu alkuperäisestä 25, haettu 13 syyskuu 2020
  245. ^ Bragança, Jose Vicente de (2014), "Agraciamentos Portugueses Aos Príncipes da Casa Saxe-Coburgo-Gota" [Saksi-Coburgin ja Gothan talon ruhtinaille myönnetty portugalilainen kunnianosoitus], Pro Phalaris (portugaliksi), voi. 9–10, s. 6, arkistoitu alkuperäisestä 25, haettu Marraskuu 28 2019
  246. ^ Ордена Св. Екатерины [Pyhän Katariinan ritarikunnan ritarit], Список кавалерам россійских императорских и царских орденов [Luettelo Venäjän keisarillisen ja tsaarin ritarikunnan ritarit] (venäjäksi), Pietari: Hänen keisarillisen majesteetin kansliakunnan II haaran painotalo, 1850, s. 15, arkistoitu alkuperäisestä 12, haettu 20 lokakuu 2019
  247. ^ Wattel, Michel; Wattel, Béatrice (2009), Les Grand'Croix de la Légion d'honneur de 1805 à nos jours. Titulaires français et étrangers (ranskaksi), Paris: Archives & Culture, s. 21, 460, 564, ISBN 978-2-35077-135-9
  248. ^ "Seccion IV: Ordenes del Imperio", Almanakki keisarillinen para el año 1866 (espanjaksi), Mexico City: Imp. de JM Lara, 1866, s. 244, arkistoitu alkuperäisestä 28. lokakuuta 2020, haettu 13 syyskuu 2020
  249. ^ Olvera Ayes, David A. (2020), "La Orden Imperial de San Carlos", Cuadernos del Cronista Editores, Meksiko
  250. ^ Kuningatar Victoria, "torstai, 11. kesäkuuta 1857", Kuningatar Victorian päiväkirjat, voi. 43, s. 171, arkistoitu alkuperäisestä 25, haettu 2 kesäkuu 2012 – Kuninkaallisen arkiston kautta
  251. ^ Kuningatar Victoria, "tiistai, 3. joulukuuta 1872", Kuningatar Victorian päiväkirjat, voi. 61, s. 333, arkistoitu alkuperäisestä 25, haettu 2 kesäkuu 2012 – Kuninkaallisen arkiston kautta
  252. ^ Naser al-Din Shah Qajar (1874) "Luku IV: Englanti", HM:n päiväkirja Persian shaahin Euroopan kiertueella vuonna 1873 jKr.: sanatarkka käännös, kääntänyt Redhouse, James William, Lontoo: John Murray, s. 149
  253. ^ "Court Circular", tuomioistuin ja sosiaali, Times, ei. 29924, Lontoo, 3. heinäkuuta 1880, sarake G, s. 11
  254. ^ ข่าว รับ พระ ราชสาสน์ พระ ราชสาสน์ จาก กษัตริย์ ใน ประเทศ ยุโรป ที่ ยินดี ใน การ ได้ รับ พระ ราชสาสน์ จาก พระบาทสมเด็จ พระเจ้า อยู่หัว (PDF), Thaimaan kuninkaallinen hallituksen lehti (thai), 5. toukokuuta 1887, arkistoitu osoitteesta Alkuperäisen (PDF) on 21 lokakuu 2020, haettu 8 toukokuuta 2019
  255. ^ Kalakaua sisarelleen, 24. heinäkuuta 1881, lainaus Greer, Richard A. (toimittaja, 1967) "Kuninkaallinen turisti – Kalakauan kirjeet kotiin Tokiosta Lontooseen Arkistoidut 19. lokakuuta 2019 Wayback Machine", Hawaiian Journal of History, voi. 5, s. 100
  256. ^ Acović, Dragomir (2012), Slava ja čast: Odlikovanja među Srbima, Srbi među odlikovanjima (serbiaksi), Belgrad: Službeni Glasnik, s. 364
  257. ^ "Kaksi kuninkaallista perhettä – historialliset siteet", Serbian kuninkaallinen perhe, 13. maaliskuuta 2016, arkistoitu alkuperäisestä 6, haettu 6 joulukuu 2019
  258. ^ "Goldener Löwen-orden", Großherzoglich Hessische Ordensliste (saksaksi), Darmstadt: Staatsverlag, 1885, s. 35, arkistoitu alkuperäisestä 6-syyskuusta 2021, haettu 6 syyskuu 2021 – hathitrust.org:n kautta
  259. ^ "Punaisen Ristin kunniamerkki", Bulgarian kuninkaalliset koristeet, arkistoitu alkuperäisestä 15, haettu 15 joulukuu 2019
  260. ^ "Etiopian keisarilliset kunniamerkit ja kunniamerkit", Etiopian kruununeuvosto, arkistoitu alkuperäisestä 26, haettu Marraskuu 21 2019
  261. ^ "Suvereenin prinssi Danilo I:n ritarikunta". orderofdanilo.org. Arkistoidut 9. lokakuuta 2010 Wayback Machine
  262. ^ "Saksi-Coburgin herttua Alfredin ja suurherttuatar Marien hopeiset häätmitali", Kuninkaallinen kokoelma, arkistoitu alkuperäisestä 12, haettu 12 joulukuu 2019
  263. ^ Whitakerin almanakki (1993) Concise Edition, Lontoo: J. Whitaker and Sons, ISBN 0-85021-232-4, s. 134–136
  264. ^ Louda, Jiří; Maclagan, Michael (1999) Perimyslinjat: Euroopan kuninkaallisten perheiden heraldiikka, Lontoo: Little, Brown, s. 34, ISBN 978-1-85605-469-0

Bibliografia

Ensisijaiset lähteet

  • Benson, AC; Esher, varakreivi, toim. (1907), Kuningatar Victorian kirjeet: valikoima hänen majesteettinsa kirjeenvaihtoa vuosien 1837 ja 1861 välillä, Lontoo: John Murray
  • Bolitho, Hector, toim. (1938), Kuningatar Victorian kirjeet Brandenburg-Preussin talon arkistosta, Lontoo: Thornton Butterworth
  • Solki, George Earle, toim. (1926), Kuningatar Victorian kirjeet, 2. sarja 1862–1885, Lontoo: John Murray
  • Buckle, George Earle, toim. (1930), Kuningatar Victorian kirjeet, 3. sarja 1886–1901, Lontoo: John Murray
  • Connell, Brian (1962), Regina v. Palmerston: Kirjeenvaihto kuningatar Victorian ja hänen ulko- ja pääministerinsä välillä, 1837–1865, Lontoo: Evans Brothers
  • Duff, David, toim. (1968), Victoria Highlands: Hänen Majesteettinsa kuningatar Victorian henkilökohtainen lehti, Lontoo: Muller
  • Dyson, Hope; Tennyson, Charles, toim. (1969), Rakas ja arvoisa rouva: Kuningatar Victorian ja Alfred Tennysonin kirjeenvaihto, Lontoo: Macmillan
  • Esher, varakreivi, toim. (1912), Kuningatar Victorian tyttökausi: valikoima hänen majesteettinsa päiväkirjoista vuosien 1832 ja 1840 välillä, Lontoo: John Murray
  • Fulford, Roger, toim. (1964), Rakkain lapsi: Queen Victorian ja kuninkaallisen prinsessan väliset kirjeet, 1858–1861, Lontoo: Evans Brothers
  • Fulford, Roger, toim. (1968), Rakkain äiti: Kuningatar Victorian ja Preussin kruununprinsessan kirjeet, 1861–1864, Lontoo: Evans Brothers
  • Fulford, Roger, toim. (1971), Rakas äiti: Kuningatar Victorian ja Saksan kruununprinsessan yksityinen kirjeenvaihto, 1878–1885, Lontoo: Evans Brothers
  • Fulford, Roger, toim. (1971), Rakas kirjeesi: Kuningatar Victorian ja Preussin kruununprinsessan yksityinen kirjeenvaihto 1863–1871, Lontoo: Evans Brothers
  • Fulford, Roger, toim. (1976), Darling Child: Kuningatar Victorian ja Preussin Saksan kruununprinsessan yksityinen kirjeenvaihto 1871–1878, Lontoo: Evans Brothers
  • Hibbert, Christopher, toim. (1984), Kuningatar Victoria kirjeissään ja päiväkirjoissaan, Lontoo: John Murray, ISBN 0-7195-4107-7
  • Oho, Richard, toim. (1975), Neuvoja tyttärentyttärelle: kuningatar Victorian kirjeet Hessenin prinsessa Victorialle, Lontoo: Heinemann, ISBN 0-434-34861-9
  • Jagow, Kurt, toim. (1938), Prinssipuolison kirjeet 1831–1861, Lontoo: John Murray
  • Mortimer, Raymond, toim. (1961), Queen Victoria: Lehdet päiväkirjasta, New York: Farrar, Straus & Cudahy
  • Ponsonby, Frederick, toim. (1930), Keisarinna Frederickin kirjeet, Lontoo: Macmillan
  • Ramm, Agatha, toim. (1990), Rakas ja rakas lapsi: Viimeiset kirjeet kuningatar Victorian ja hänen vanhimman tyttärensä välillä, 1886–1901, Stroud: Sutton Publishing, ISBN 978-0-86299-880-6
  • Victoria, kuningatar (1868), Lehtiä Journal of Our Life in the Highlandsista vuosina 1848–1861, Lontoo: Smith, vanhin
  • Victoria, kuningatar (1884), Lisää lehtiä Journal of Our Life in the Highlandsista vuosina 1862–1882, Lontoo: Smith, vanhin

Kirjallisuutta

Ulkoiset linkit

Kuuntele tämä artikkeli (1 tunti ja 2 pöytäkirja)
Puhuttu Wikipedia-kuvake
Tämä äänitiedosto luotiin tämän artikkelin 20. heinäkuuta 2014 päivätyn päivityksen perusteella (+2014 07 20 XNUMX), eikä se heijasta myöhempiä muokkauksia.
Queen Victoria
Cadet haara Welfin talo
Syntynyt: 24 toukokuuta 1819 kuollut: 22 tammikuu 1901
Regnal -otsikot
Edeltäjä Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar
20. kesäkuuta 1837 – 22. tammikuuta 1901
Onnistunut
vapaa
Viimeksi omistettu titteli
Bahadur Shah II
as Mughal-keisari
Intian keisarinna
1. toukokuuta 1876-22. Tammikuuta 1901