Tämänpäiväisessä artikkelissa puhumme RBS15:stä, aiheesta, joka on noussut merkittäväksi viime vuosina. RBS15 on aihe, joka on herättänyt asiantuntijoiden ja kaiken ikäisten ihmisten huomion, sillä sen vaikutukset tuntuvat jokapäiväisen elämän eri puolilla. Koko artikkelin aikana tutkimme RBS15:een liittyviä eri näkökohtia sen historiasta ja kehityksestä sen vaikutuksiin nykypäivän yhteiskuntaan. Lisäksi perehdymme sen mahdollisiin seurauksiin ja tuleviin haasteisiin. Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota kattava näkökulma RBS15:een, jotta lukija saa täydellisemmän ja ajantasaisemman kuvan tästä kiehtovasta aiheesta.
RBS15 on ruotsalaisen Saab Bofors Dynamicsin valmistama meritorjuntaohjus, josta Suomessa käytetään nimitystä MTO85, tarkoittaen meritorjuntaohjusta vuodelta 1985. Alkuperäinen nimike RBS 15 on lyhennys sanasta robotsystem 15 eli ohjusjärjestelmä 15. Ohjuksen tehtävänä on pintamaalien, eli kaikkien muiden alusten paitsi sukellusveneiden torjunta. Laukaistu ohjus lentää alle äänennopeudella (<1.0 Mach) lähellä meren pintaa maaliinsa inertia- ja GPS-ohjattuna.
Ohjusta käytetään Suomessa sekä merivoimienohjusveneiltä että kuorma-autolavetilta laukaistavina versioina.
Heinäkuussa 2018 ohjuksesta esiteltiin päivitetty versio RBS15 Gungnir.[1]
RBS-15 Mk. I: Moottorina ranskalainen Microturbo TRI-60, työntövoima 3,73 kN (380 khp/830 lbf). Kantama 70+ km
RBS-15F: Mk I muunnettuna lentokoneesta laukaistavaksi. Otettiin käyttöön 1989.
RBS-15 Mk. II: Suunniteltu laukaistavaksi maalta, lentokoneesta ja aluksista. Kantama 70+ km
RBS-15SF: Mk. II:n vientiversio Suomeen. Suomessa käytetty lyhenne on MTO85 (Meritorjuntaohjus 1985)
RBS-15 Mk. III: aluksesta laukaistava versio kyvyllä iskeä myös maalla sijaitseviin kohteisiin. Tuotanto aloitettiin 2004. Kantama 200 km.
RBS-15SF-3: Mk. III:n ja päivitetyn Mk. II:n vientiversio Suomeen, tunnetaan myös nimellä MTO85M
RBS-15 Mk. IV: Parhaillaan kehitettävänä. Kaksitoimiset sensorit, entistä pidempi kantama ja kehittyneempi tiedonsiirto. Taistelukärki on vaihdettavissa tehtävästä riippuen. Tulevat päivitykset voivat sisältää mahdollisuuden optimoida ominaisuudet maa- tai merimaaleja vastaan.
Käyttäjämaat
Nykyiset käyttäjät
Kroatia Merivoimien ohjuskorvetit ja rannikon liikkuvat ohjuspatterit.