Tässä artikkelissa tutkimme Rooteli:n kiehtovaa maailmaa. Alkuperäistään tämän päivän sovelluksiinsa Rooteli on ollut tärkeä rooli jokapäiväisen elämän eri alueilla. Yksityiskohtaisen analyysin avulla perehdymme eri näkökohtiin, jotka tekevät Rooteli:stä relevantin tutkimisen arvoisen aiheen. Käsittelemme Rooteli:n eri näkökulmia sen eduista haasteisiin ja tarjoamme kattavan näkemyksen, jonka avulla lukija ymmärtää paremmin sen merkityksen nykymaailmassa. Liity meihin tälle jännittävälle Rooteli-kiertueelle ja tutustu kaikkeen, mitä tällä teemalla on tarjota.
Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä Wikipedian laatuvaatimuksia. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia tai merkitsemällä ongelmat tarkemmin. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Turha ruotsi pois, lähteitä tarkennettava ja selvitettävä, onko kyse vain helsingissä käytettävästä termistä vai yleensä aihetta kuvaava termi.( tai poistettava.) |
Rooteli (lat. rotulus = ’pieni pyörä’[1]) tarkoittaa hallinnossa oman toimialansa asiat kaupunginvaltuustoa ja kaupunginhallitusta varten valmistelevaa osastoa. Tätä vanhahtavaa sanaa käytetään nykyisinkin lähinnä valtionhallinnossa ja - virastoissa.
Rooteli tarkoittaa oikeuskielessä pinkkaa samaan juttuun kuuluvia oikeudenkäyntiasiakirjoja. Se on myös luettelo niistä jutuista, jotka kunkin virkamiehen on esiteltävä.[1]
Rooteli-sana on tullut suomen kieleen Ruotsin hallinnon kautta (rotel). Ruotsin sana on tullut latinan rotulus-sanasta, joka on sananmukaisesti "kirjoitusrulla" [2].
Sana "rotel" tarkoittaa Ruotsin virastokielessä osastoa (avdelning). Esimerkiksi Tukholman kaupungin hallintokuvauksessa: "Varje borgarråd är chef för en avdelning som kallas rotel."[3]
Ruotsin oikeuskielessä "rotel" tarkoittaa valmisteluryhmää, esimerkiksi: "De mål som kommer in till hovrätten fördelas på s.k. rotlar i en turordning som är bestämd i förväg. Varje rotel är knuten till en domare som ansvarar för att målet blir förberett till avgörande och som i regel också deltar i det slutliga avgörandet."
KKO:n työjärjestyksessä (787/1994) on ruotsin sanan rotel vastineena on asiaryhmä; esimerkki: "Lainkäyttöasiat jaetaan asiaryhmiin. Jaon asiaryhmiin vahvistaa presidentti. Kullekin asiaryhmälle presidentti määrää hoitajaksi jonkun esittelijäneuvoksista tai muun esittelijän." "Lagskipningsärendena fördelas på rotlar. Presidenten bestämmer indelningen i rotlar. För varje rotel bestämmer han såsom ansvarig ett referendarieråd eller en annan föredragande."
Helsingin kaupungin hallinnossa käytetään sanaa rooteli seuraavasti: "Hallintokeskuksen rootelit valmistelevat oman toimialansa asiat kaupunginvaltuustoa ja kaupunginhallitusta varten."