Rotuaari

Tässä artikkelissa aiomme tutkia Rotuaari:n kiehtovaa maailmaa. Rotuaari on jättänyt lähtemättömän jäljen yhteiskuntaan aina alkuperästään nykyiseen evoluutioonsa. Olitpa intohimoinen Rotuaari:stä tai tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulet siitä, tämä artikkeli vie sinut matkalle sen tärkeimpien näkökohtien läpi. Löydämme sen merkityksen eri yhteyksissä ja sen vaikutuksen elämäämme. Valmistaudu uppoutumaan Rotuaari:n rikkaaseen ja monimuotoisuuteen, niin huomaat, että se ei koskaan lakkaa yllättämästä ja rikastuttaa elämäämme odottamattomilla tavoilla.

Rotuaaria.
Rotuaarin pallo on Rotuaarin huomattavin maamerkki.
Kävelykadun jouluvalaistus.

Rotuaari on Oulun ydinkeskustan kävelykatu. Kirkkokadun osa välillä SaaristonkatuPakkahuoneenkatu muutettiin kävelykaduksi kesällä 1987. Kadun nimestä järjestetyn nimikilpailun voitti Matti Kessin nimiehdotus Rotuaari. Rotuaari on vanha oululainen murresana ranskan kielen jalkakäytävää (trottoir) tarkoittavasta sanasta.[1] Kävelykatuideaa oli kokeiltu Kirkkokadulla aiemminkin, syksyllä 1967, jolloin kadun nimenä oli Viisristi, mutta kauppiaiden vastustuksen vuoksi kokeilua ei tuolloin jatkettu.

Rotuaarin pallo on Seppo Valjuksen suunnittelema keskusaukion kaivohuoneveistos.

Aiemmin Rotuaari tunnettiin useilla eri nimillä. Nimitys Lihatiski katosi, kun tästä alun perin Saaristonkadun ja Pakkahuoneenkadun välillä kulkevasta Kirkkokadun osasta lanseerattiin kävelykatu.lähde?

Nykyään Rotuaariin kuuluu myös osa Kauppurienkadusta ja osa Isokadusta.[2] Vuonna 2020 Rotuaari laajeni Heinäpäähän päin, kun Albertinkadun ja Saaristonkadun välinen osuus muuttui kävelykaduksi.[3]

Katso myös

Lähteet

  1. Turo Manninen: Oulun kaupungin historia VI, s. 210. Oulu: Oulun kaupunki, 1995. ISBN 951-9234-48-9
  2. Maalais­kau­pungista uudistuvaksi pohjoisen Suomen pääkau­pungiksi Oulun kaupunki. Viitattu 21.11.2021.
  3. Ervasti, Antti: Ro­tuaa­ri jatkuu Hei­nä­pään suun­taan kort­te­lin verran – Uuden kä­ve­ly­ka­tu­osuu­den on määrä val­mis­tua ensi vuoden syk­syl­lä Kaleva. 26.3.2019. Viitattu 21.11.2021.

Aiheesta muualla