Tämän päivän artikkelissa puhumme Ruokapankki:stä, aiheesta, joka on herättänyt suurta kiinnostusta viime aikoina. Ruokapankki on aihe, joka on ollut keskustelun ja keskustelun aiheena eri alueilla, niin akateemisella, poliittisella alalla kuin yhteiskunnassa yleensä. Tässä artikkelissa tutkimme Ruokapankki:een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä sen merkitykseen nykyään. Tutkimme erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä tavoitteenamme tarjota kattava näkemys Ruokapankki:stä ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan. Olemme varmoja, että tämä artikkeli kiinnostaa suuresti kaikkia niitä, jotka haluavat syventyä Ruokapankki:n monimutkaisuuteen ja ymmärtää paremmin sen merkitystä nykymaailmassa.
Tämä artikkeli tai sen osa sisältää päällekkäistä tietoa artikkelin Leipäjono kanssa. Yhdistämisestä saatetaan keskustella artikkelin keskustelusivulla. |
Ruokapankki on yleishyödyllinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka jakaa ruokaa niille, joilla ei ole varaa ostaa sitä tarpeeksi itselleen. Ruokapankkien jakama ruoka päätyisi yleensä kaatopaikalle ilman ruokapankkitoimintaa.[1]
Yhdysvalloissa ja Australiassa ruokapankit toimivat tavallisesti varastomenetelmällä. Ne toimivat ruokavarastoina eli eivät suoraan jaa ruokaa nälkäisille. Ne keräävät, lajittelevat ja tarkistavat laadun, jonka jälkeen ne jakavat ruoan yhteisöjen asiamiehille, soppakeittiöille, kodittomien suojille sekä orpokodeille ja -kouluille.
Samaan tapaan toimii Tanskan ruokapankki (FødevareBanken), jonka rahoitti alkuun Tanskan sosiaaliministeriö.[2] Suomen sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaston johtaja Kari Ilmonen, toteaa Ylen A-studio-ohjelmassa asiasta: "Ei ole sosiaalipoliittisesti perusteltua eikä tarkoituksenmukaista sisällyttää ruoka-aputoimintaan liittyviä avustuksia osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusjärjestelmäämme." Vihreiden europarlamenttivaaliehdokas ja tutkija Maria Ohisalo toi ruokapankki-aiheen esille Suomessa kotisivullaan[3] ja blogikirjoituksessaan[4].
Tanskan ruokapankki toimii Kööpenhaminassa ja Aarhusissa. Se kuuluu Ruokapankkien eurooppalaiseen keskusjärjestöön (European Federation of Food Banks).