Sakya

Nykyään Sakya on laajalti keskusteltu aihe ympäri maailmaa. Sakya on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion yhteiskunnallisesta vaikutuksestaan ​​populaarikulttuuriin. Kautta historian Sakya on ollut keskustelun, tutkimuksen ja analyysin aiheena useilla eri aloilla. Sen merkitys on ylittänyt rajat ja on herättänyt kasvavaa kiinnostusta sen tutkimukseen. Tässä artikkelissa tutkimme Sakya:n eri puolia ja sen vaikutuksia nykymaailmaan. Tämä artikkeli käsittelee Sakya:n eri puolia ja sen vaikutusta nyky-yhteiskuntaan sen alkuperästä sen kehitykseen.

Sakya-linjan johtajia kuvaava maalaus. Sachen Kunga Nyingpo keskellä.

Sakya (tiibetiksi ས་སྐྱ་) on yksi tiibetinbuddhalaisuuden neljästä pääkoulukunnasta. Koulukunnan perusti Khön Könchok Gyalpo vuonna 1073.[1] Sen ensimmäinen hengellinen johtaja oli Gyalpon poika, Sachen Kunga Nyingpo (1092–1158), joka perusti ensimmäisen sakya-luostarin.[2]

Sakya keskittyy ennen kaikkea tantriseen harjoitteluun. Keskeisessä asemassa ovat mielikuvituksen ja oman ruumiin tutkiskelu.[3].

Verrattuna muihin koulukuntiin, sakya on poikkeuksellinen siinä mielessä, että sen pääopettajan asema kulkee yhdessä Khönin perheessä. Perheestä yksi miespuolinen jäsen toimii ns. linjan jatkajana (ngachang) eli valkopukuisena lamana, joka voi mennä naimisiin huolimatta asemastaan munkkina. Muut Khönin perheen miespuoliset jäsenet voivat olla munkkeja.[4].

Nykyään sakya on jakautunut kolmeen koulukuntaan:[1]

  • Sa skya
  • Ngorpa
  • Tshar pa

Lähteet

  1. a b The Sakya School 2021. The Karmapa. Viitattu 21.2.2021. (englanniksi)
  2. Sachen Kunga Nyingpo The Treasury of Lives. Viitattu 21.2.2021. (englanniksi)
  3. The Four Lineages of Tibetan Buddhism 15.10.2019. Yongey Mingyur Rinpoche. Viitattu 21.2.2021. (englanniksi)
  4. Sakya History www.sakya.org. Viitattu 21.2.2021. (englanniksi)