Tänään aiomme sukeltaa Satelliittiradio:n kiehtovaan maailmaan. Tämä aihe on ollut tutkimuksen, keskustelun ja pohdinnan kohteena läpi historian ja vaikuttanut yhteiskunnan eri puoliin. Syntymisensä jälkeen Satelliittiradio on käynnistänyt joukon merkittäviä muutoksia _var2-alueella, mikä on herättänyt sekä ihailua että kiistaa. Tämän artikkelin avulla tutkimme perusteellisesti Satelliittiradio:een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä sen nykyiseen vaikutukseen. Tavoitteena on tarjota kattava ja rikastuttava näkemys tästä nykyään niin tärkeästä aiheesta.
Satelliittiradio tarkoittaa digitaalista radiolähetystä, jossa radiosignaali lähetetään ensin tietoliikennesatelliittiin, joka jatkolähettää lähetyksen.[1] Signaali vastaanotetaan Maan pinnalla tai ilma-aluksessa sijaitsevalla radiovastaanottimella. Satelliittiradiotekniikkaa hyödyntävää vastaanotinlaitteistoa kutsutaan satelliittiradiovastaanottimeksi tai satelliittiradioksi. Radiosignaaleja välitävät satelliitit ovat paljolti yksityisessä omistuksessa, ja palvelujen käytöstä voidaan periä maksua. On kuitenkin myös tietoliikennesatelliitteja (kuten egyptiläinen Nilesat), joiden radiolähetysten joukossa on myös maksuttomia satelliittikanavia.[2] Lisäksi avointen julkisen palvelun tai FTA (Free-to-Air) satelliittilähetysten kautta voi löytää radiokanavia[3].
Satelliittiradio toimii kaikkialla, mistä vain on suora näkyvyys taivaalle. Paikallisilla signaalinvahvistimilla lähetykset saadaan kuulumaan myös tunneleissa ja korkeiden talojen katveessa. Satelliittiradion etuina ovat laaja kuuluvuusalue ja verrattain nopea tiedonsiirto. Satelliittiradio on havaittu hyväksi vaihtoehdoiksi maissa, joiden pinta-ala on suuri ja asukastiheys pieni. Tiheään asutuissa maissa on kannattavampaa käyttää paikallisia radiolähetyksiä.
Satelliittiradio käyttää 1,4 GHz:n taajuutta ja Eureka 147 DAB -teknologiaa lähetyksiinsä muualla paitsi Pohjois-Amerikassa, jossa on käytössä 2,3 GHz:n taajuus SDARS-teknologialla.
Yhdysvalloissa kaksi satelliittiradion johtavaa palveluntarjoajaa (XM Satellite Radio ja Sirius Satellite Radio) fuusioituivat vuonna 2008 [4][5]. Yhdysvalloissa on tarjolla monenlaisia radiovastaanottimia ja saatavilla on lukuisia radiokanavia. Vastaanottimia on pienistä mobiilimalleista kotistereolaitteisiin. Autoalalla on myös kiinnostuttu satelliittiradiovastaanottimista. Useat suurimmista autonvalmistajista ovat sopineet autoihin asennettavista järjestelmistä. Jokaisella radiovastaanottimella on oma yksilöivä tunnistetieto, jolla se tunnistetaan ja kytketään järjestelmään.