Tänään haluamme puhua Shōji:stä, aiheesta, joka on viime aikoina saanut suurta merkitystä. Shōji on aihe, joka synnyttää ristiriitaisia mielipiteitä ja josta on keskusteltu eri alueilla. Sen merkitys on siinä, miten se vaikuttaa tämän päivän yhteiskuntaan ja miten se vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tässä artikkelissa tutkimme Shōji:een liittyviä eri näkökohtia, analysoimme sen vaikutuksia ja sen merkitystä nykyään. Epäilemättä Shōji on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi ja joka ansaitsee ymmärtää perusteellisesti.
Shōji (障子) on perinteisessä japanilaisessa arkkitehtuurissa ovi, ikkuna tai huoneenjakaja, joka on ristikkomainen puu- tai bambukehikko, johon on pingotettu läpikuultavaa paperia. Käsin tehty japaninpaperi eli washi on perinteinen materiaali, mutta shōji voidaan tehdä myös nykyaikaisin menetelmin valmistetusta paperista tai joskus muovistakin.
Shōji-ovet ovat usein liukuovia, ja saranaoveen verrattuna ne säästävät tilaa. Niitä on sekä perinteisissä taloissa että länsimaistyylisissä, joissa niitä on varsinkin washitsuissa (japanilaistyylinen huone). Nykyaikaisissa rakenteissa shōji ei muodosta rakennuksen ulkoseinää, vaan se on oven tai ikkunan sisäpuolella.
Aiemmin sanaa shōji käytettiin sekä fusumasta että shōjista, joskin virallisesti tehtiin ero sanoille "karagami shōji" 唐紙障子(fusuma) ja "akari shōji" 明り障子(shōji).