Simonkylä (Simo)

Tässä artikkelissa tutkimme Simonkylä (Simo):tä yksityiskohtaisesti, aihetta, joka on viime aikoina kiinnittänyt monien huomion ja kiinnostuksen. Simonkylä (Simo) on ollut keskustelun ja keskustelun kohteena monissa yhteyksissä sen vaikutuksista yhteiskuntaan ja sen merkitykseen eri tutkimusaloilla. Kattavan analyysin avulla pyrimme syventymään Simonkylä (Simo):n moniin puoliin ja tarjoamaan kattavan näkökulman, jonka avulla lukija ymmärtää paremmin sen tärkeyden ja seuraukset. Tämä artikkeli lähestyy Simonkylä (Simo):tä sen alkuperästä sen mahdollisiin tuleviin vaikutuksiin eri näkökulmista, jotta se tarjoaa täydellisen ja rikastuttavan yleiskatsauksen tästä kiehtovasta aiheesta.

Simonkylän entinen koulu.

Simonkylä on kylä Simon kunnassa, ja on entisen Lapin läänin eteläisin kylä. Kylä sijaitsee Perämeren ja Simojoen rantamaisemissa noin kolmen kilometrin päässä Simon kunnan keskustaajamasta etelään. Kylän halki kulkeva 1600-luvulla rakennettu Simonkyläntie on nimetty museotieksi noin kolmen kilometrin matkalta[1]. Simonkylällä toimii Simonkylän kyläyhdistys, joka elvyttää vanhaa kyläperinnettä ja ylläpitää kylätoimintaa

Historia

Simonkylään asutus on vakiintunut 1400-luvulla, ja kylä on muodostunut viljelysmaisemaan paikallistietä seurailevaksi nauhamaiseksi kokonaisuudeksi. Tien varrella on yhä nähtävillä useita 1800-luvulta peräisin olevia tilojen päärakennuksia.[1] Muuan muassa Pahnilan tilasta kunnostettu Simon kunnan ylläpitämä Pahnilan museo sijaitsee kylällä. Simonkylässä on ollut sepänpajoja ja sahoja 1800-luvulla. Simonkylästä kulki ennen toista maailmansotaa Simojoen ylittävistä silloista tärkein, joka kulki vastarannalla Onkalonperän kylään. Saksalaiset tuhosivat sillan perääntyessään Lapin sodassa. Simonkylä oli vuonna 1866 perustetun Simon kunnan keskustaajama Oulu–Tornio-radan valmistumiseen asti. Kylällä toimi 1800-luvun lopussa toimintansa aloittanut Simonkylän koulu, joka oli kaksiopettajainen ala-asteen peruskoulu.

Muuta

Simonkylän Vasankarissa sijaitsee suosittu Vasankarin uimaranta.

Lähteet

  1. a b Simonkylä Rakennettu kulttuuriympäristö. Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt 1993 -luettelo. Museovirasto. Viitattu 24.7.2015.

Aiheesta muualla