Nykymaailmassa Sotilassoittokunta:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe laajalle ihmisjoukolle. Sen merkitys näkyy sen synnyttämien keskustelujen määrässä sekä sen läsnäolossa yhteiskunnan eri alueilla. Poliittisella, sosiaalisella, taloudellisella tai kulttuurisella alalla Sotilassoittokunta on perustavanlaatuinen rooli. Sotilassoittokunta on kiinnittänyt kaiken ikäisten ja -alojen ihmisten huomion sen vaikutuksista ihmisten jokapäiväiseen elämään aina uusien teknologioiden kehitykseen. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Sotilassoittokunta:n eri ulottuvuuksia ja sen merkitystä nykyään.
Sotilassoittokunta on ammattisoittajista koostuva soittokunta, jonka jäsenet kuuluvat asevoimien henkilökuntaan (Suomessa kantahenkilökuntaan). Tyypillisesti sotilassoittokunnat ovat puu- ja vaskipuhaltimista sekä lyömäsoittimista muodostettuja puhallinorkestereita.
Suomessa sotilassoittokunnat esiintyvät julkisissa konserteissa, sekä puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja maanpuolustusjärjestöjen tilaisuuksissa.
Suomessa on kuusi sotilassoittokuntaa: Maavoimien alaisuudessa olevat Kaartin soittokunta, Lapin sotilassoittokunta, Rakuunasoittokunta ja Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta, sekä Ilmavoimien soittokunta ja merivoimien alaisuudessa oleva Laivaston soittokunta.
Soittokunta kuuluu yleensä joukko-osaston organisaatioon, pois lukien merivoimien esikunnan organisaatioon kuuluva Laivaston soittokunta.