Espanja



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Tutustu Espanjaan vuonna 2023: kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Tutustu Espanjaan vuonna 2023: kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Tutustu Espanjaan vuonna 2023: kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Tutustu Espanjaan vuonna 2023: kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Tutustu Espanjaan vuonna 2023: kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Tutustu Espanjaan vuonna 2023: kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

40 ° N 4 ° W /40 ° N 4 ° W / 40; -4

Espanjan kuningaskunta
Espanjan kuningaskunta
4 muuta nimeä
Motto: plus ultra (latinalainen)
(englanniksi: "Further Beyond")
Hymni: Marcha Real (Spanish)
(englanniksi: "Royal March")
EU-Espanja (ortografinen projektio).svg
EU-Spain.svg
Espanjan sijainti (tummanvihreä)

- sisään Eurooppa (vihreä ja tummanharmaa)
– sisällä Euroopan unioni (vihreä)

Pääoma
ja suurin kaupunki
Madrid
40 ° 26 3 ° 42'W /40.433 ° N 3.700 ° W / 40.433; -3.700
Virallinen kieliSpanish
kansalaisuus (vuoden 2022 puoliväli)
Uskonto
(2023)
Demonyymi (t)
Hallitusyhtenäinen parlamentin perustuslaillinen monarkia
Felipe VI
Pedro Sánchez
Nadia Calvino
lainsäätäjäCortes Generales
Senaatti
Edustajien kongressi
Muodostus
20 tammikuu 1479
• de jure
9 kesäkuu 1715
19 maaliskuuta 1812
29 joulukuu 1978
1 tammikuu 1986
alue
• Kaikki yhteensä
505,994 km2 (195,365 XNUMX neliömailia) (51st)
• Vesi (%)
0.89 (2015)
väestö
• 2023 arvio
48,196,693 (29.)
• Tiheys
94/km2 (243.5 XNUMX/neliömaili) (120.)
BKT (PPP)2023 arvio
• Kaikki yhteensä
Kasvaa 2.36 biljoonaa dollaria (16.)
• Asukasta kohti
Kasvaa $ 49,448 (37.)
BKT (nimellinen)2023 arvio
• Kaikki yhteensä
Kasvaa 1.492 biljoonaa dollaria (15.)
• Asukasta kohti
Kasvaa $ 31,223 (36.)
Gini (2021)Positiivinen lasku 33.0
keskikokoinen
HDI (2021)Kasvaa 0.905
erittäin korkea · 27.
valuuttaeuro () (EUR)
AikavyöhykeUTC±0 - +1 (MÄRKÄ ja CET)
• Kesä (STD)
UTC+1 - +2 (WEST ja EDT)
Huomautus: Suurin osa Espanjasta noudattaa CET/CEST-standardia, paitsi Kanarian saaret jotka tarkkailevat WET/WEST.
Päivämäärämuotodd/mm/yyyy (CE)
Ajopuolioikein
Soittokoodi+ 34
ISO 3166 -koodiES
Internet -aluetunnus.es

Espanja (Espanja: Espanja, (kuunnella)), tai Espanjan kuningaskunta (Espanjan kuningaskunta), on maa, joka sijaitsee pääasiassa lounaisosassa Eurooppa alueen osien kanssa Atlantti ja yli Välimeri. Suurin osa Espanjasta sijaitsee Iberian niemimaa; sen alueelle kuuluu myös Kanarian saaret Atlantin valtamerellä, Baleaarit Välimerellä ja autonomiset kaupungit of Ceuta ja Melilla Afrikassa. Maan manner rajoittuu etelään Gibraltar; etelässä ja idässä Välimerellä; pohjoiseen päin Ranska, Andorra ja biskajan Lahti; ja länteen päin Portugali ja Atlantin valtamerellä. Se on alueen toiseksi suurin maa Euroopan unioni (EU) ja neljänneksi väkirikkain EU:n jäsenvaltio. Espanjan pääkaupunki ja suurin kaupunki on Madrid; muu pääaine kaupunkialueilla sisältää Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Malaga, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmasja bilbao.

Anatomisesti nykyaikaiset ihmiset saapuivat ensimmäisen kerran Iberian niemimaalle noin 42,000 XNUMX vuotta sitten. Muinainen iberialainen ja Kelttiläinen heimot muiden paikallisten kanssa esiroomalaisia ​​kansoja, asui alueella pitäen yhteyksiä vieraisiin Välimeren kulttuureihin. Roomalaisten valloitus ja niemimaan kolonisaatio (Espanja) seurasi, mikä toi romanisointitapa väestöstä. Länsi-Rooman keisarillisen auktoriteetin väistyminen ohjattiin sisään invaasio Iberiaan Keski- ja Pohjois-Euroopan heimojen kanssa Visigootit niemimaan hallitsevana vallana viidennellä vuosisadalla. Kahdeksannen vuosisadan alussa suurin osa niemimaasta oli valloitti Umayyad-kalifaattija varhaisen islamilaisen vallan aikana, Al Andalus siitä tuli hallitseva niemimaa, jonka keskipisteenä oli Cordova. Pohjois-Iberiaan syntyi useita kristillisiä valtakuntia, joista suurin Leon, Kastilia, Aragon, Portugalija Navarra; made an intermittent southward military expansion, known as Reconquista, torjui islamilaisen hallinnon Iberiassa, joka huipentui kristittyjen valtaukseen Granadan emiraatti in 1492. The dynastic union of the Kastilian kruunu ja Aragonin kruunu vuonna 1479, jota usein pidettiin Espanjan muodostumisena maana, seurasi Navarran liittäminen ja Portugalin yhdistyminen vuoden aikana Iberian unioni. The Crown of Spain, through the Espanjan inkvisitio, forced the Jewish and Muslim minorities to choose between conversion to Katolisuus or expulsion, and eventually most of the converts were karkottaa from Iberia through different royal decrees.

A major country of the Age of Discovery, Spain began the conquest of the New World vuonna 1492, jolloin syntyi Espanjan valtakunta. Controlling vast portions of the Amerikka, osat Afrikka, various territories in Aasia, Oseania, as well as territory in other parts of Europe, the Spanish Empire became, in conjunction with the Portuguese Empire, the first empire to achieve a global scale and yksi historian suurimmista valtakunnista. The empire's need for financing and the transatlanttista kauppaa underpinned the rise of a global trading system fueled primarily by arvometallit. Keskitys ja valtion rakentaminen Manner-Espanjassa alkoi 18-luvulla Bourbon reforms. In the 19th century the Crown saw the independence of most of its American colonies as a result of cumulative crises and political divisions after the Niemimaan sota. Poliittinen epävakaus saavutti huippunsa 20-luvulla Espanjan sisällissota, mikä aiheuttaa Francoistinen diktatuuri joka kesti vuoteen 1975. Demokratian palauttamisen myötä Espanjan perustuslaki and the entry into the European Union, the country experienced a profound economic, political and social change.

Niin kutsuttu kulta-aika oli Espanjan taiteen ja kirjallisuuden kukoistamisen aika, joka osui samaan aikaan Espanjan valtakunnan poliittisen nousun kanssa Katoliset hallitsijat ja Espanjan Habsburgit. Sellaisenaan espanjaa taide, musiikki, kirjallisuus ja keittiö ovat vaikuttaneet maailmanlaajuisesti, erityisesti vuonna Länsi-Eurooppa ja Amerikka. Heijastuksena sen suuresta kulttuurinen rikkaus, Espanjassa on yksi maailman suurimmista Maailmanperintökohteet ja on maailman toiseksi vierailluin maa. Sen kulttuurinen vaikutus ulottuu yli 570 miljoonaan Hispanofonit, Jolloin Espanjan kieli maailman toiseksi puhutuin äidinkieli ja maailman puhutuin romaaninen kieli.

Espanja on a maallinen parlamentaarinen demokratia ja perustuslaillinen monarkia, Kingin kanssa Felipe VI as valtionpäämies. Sillä on sekakapitalistinen kehittynyt talous, maailman kanssa kuudenneksitoista suurin talous nimellisen BKT:n mukaan ja kuudestoista suurin PPP:n mukaan. Espanja on jäsenenä Yhdistyneet kansakunnat, The Euroopan unioni, The Euroalue, The Euroopan neuvosto (CoE), tosiasiallinen jäsen G20, The Ibero-Amerikan valtioiden järjestö (OEI), Välimeren unioni, The Pohjois-Atlantin sopimuksen järjestö (NATO), Kaupallisen yhteistyön ja kehityksen organisaatio (OECD), Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ), Maailman kauppajärjestö (WTO) ja monet muut kansainväliset järjestöt.

Etymologia

Espanjan nimi (Espanja) on peräisin Espanja, roomalaisten käyttämä nimi Iberian niemimaa ja sen maakunnat aikana Rooman imperiumi. Hispania-termin etymologinen alkuperä on epävarma, vaikka foinikialaiset kutsuivat aluetta nimellä Espanja (meaning "Land of rabbits"), therefore the most accepted theory is the foinikialaisten yksi. Sen alkuperästä on ollut useita kertomuksia ja hypoteeseja:

- Elchen rouva, mahdollisesti kuvaava Tanitalkaen Kartagon Iberia4. vuosisadalla eaa

- Renessanssi tutkija Antonio de Nebrija ehdotti, että sana Espanja kehittynyt iberialainen sana Hispalis, joka tarkoittaa "länsimaailman kaupunkia".

Espanja may also derive from the poetic use of the term Hesperia, heijastaa kreikkalainen käsitys Italiasta "länsimaana" tai "laskevan auringon maana" (Hesperia, Ἑσπερία in kreikkalainen) ja Espanja, joka on edelleen lännessä, as Hesperia ultima.

Jesús Luis Cunhillos väitti, että sanan juuri jänneväli on foinikialaisten sana vakooja, joka tarkoittaa "takoa metalleja". Siksi, i-spn-ya tarkoittaa "maata, jossa metallit takotaan". Se voi olla johdannainen foinikiasta I-Shpania, joka tarkoittaa "kaniinien saarta", "kanien maata" tai "reunaa", viittaus Espanjan sijaintiin Välimeren päässä; Roomalaiset kolikot, jotka on lyöty alueella vallan ajalta Hadrianus näytä naishahmo kani jaloissaan, ja Strabo kutsui sitä "kanien maaksi". Kyseinen sana (vrt. nykyheprea Shafan, שפן) tarkoittaa itse asiassa "hyrax", johtui mahdollisesti siitä, että foinikialaiset sekoittivat nämä kaksi eläintä.

There is also the claim that "Hispania" derives from the baski sana Ezpanna tarkoittaa "reunaa" tai "rajaa", toinen viittaus siihen, että Iberian niemimaa muodostaa Euroopan mantereen lounaiskulman.

Historia

Esihistoria ja esiroomalaiset kansat

Celtic Castro Galiciassa

Arkeologinen tutkimus osoitteessa Atapuercan osoittaa, että Iberian niemimaalla asui hominidit 1.2 miljoonaa vuotta sitten. In Atapuercan fossiileja on löydetty vanhimpia tunnettuja hominiinit Euroopassa, Homo-edeltäjä. Nykyihmiset saapuivat ensimmäisen kerran Iberiaan, pohjoisesta kävellen, noin 35,000 XNUMX vuotta sitten.[epäonnistui vahvistus] Tunnetuimmat esineet näistä esihistoriallisista ihmisasuista ovat kuuluisat maalaukset Altamiran luola Cantabrian pohjoisosassa Iberiassa, joita luotiin 35,600 13,500 - XNUMX XNUMX BCE by Cro magnon. Arkeologiset ja geneettiset todisteet viittaavat siihen, että Iberian niemimaa toimi yhtenä useista suurimmista pakopaikoista, joista Pohjois-Eurooppa asutettiin uudelleen kauden lopun jälkeen. viimeinen jääkausi.

Suurimmat Iberian niemimaalla ennen roomalaisten valloitusta asuneet ryhmät olivat iberialaiset ja keltit. Iberialaiset asuttivat niemimaan Välimeren puolta koillisesta kaakkoon. Keltit asuttivat suuren osan niemimaan sisäosista ja Atlantin valtamerestä luoteesta lounaaseen. baskit miehitti Pyreneiden vuorijonon länsiosan ja lähialueet, foinikialaisvaikutteiset Tartessialaiset kulttuuri kukoisti lounaassa ja Lusitanialaiset ja Vettones miehitetyillä alueilla lännen keskiosassa. Useita kaupunkeja perustettiin rannikolle foinikialaiset, ja kauppakeskukset ja siirtokunnat perustivat Kreikkalaiset idässä. Lopulta foinikialainen-kartagolaiset laajennettu sisämaahan kohti mesetaa; kuitenkin sotaisten sisämaan heimojen ansiosta karthagolaiset asettuivat Iberian niemimaan rannikolle.

Rooman Hispania ja Visigoottilainen kuningaskunta

Aikana Toinen puunilaissota, karkeasti 210 ja 205 eaa. laajenee Rooman tasavalta valloitti karthagolaisia ​​kauppasiirtokuntia Välimeren rannikolla. Vaikka roomalaisilla kesti lähes kaksi vuosisataa valmistua Iberian niemimaan valloitus, he säilyttivät sen hallinnassa yli kuuden vuosisadan ajan. Rooman valtaa sitoivat yhteen laki, kieli ja Rooman tie.

Esiroomalaisten väestöjen kulttuurit olivat vähitellen roomalaistuneelta (Latinoitu) eri hinnoilla riippuen siitä, missä niemimaan osassa he asuivat, ja paikalliset johtajat hyväksyttiin roomalaisten aristokraattien luokkaan. Hispania toimi Rooman markkinoiden viljavarastona, ja sen satamat veivät kultaa, villa, oliiviöljyja viiniä. Maataloustuotanto lisääntyi kasteluhankkeiden käyttöönoton myötä, joista osa on edelleen käytössä. Keisarit Hadrianus, Trajan, Theodosius I, ja filosofi Seneca syntyivät Espanjassa. Kristinusko tuotiin Hispaniaan 1. vuosisadalla ja siitä tuli suosittu kaupungeissa 2. vuosisadalla jKr. Suurin osa Espanjan nykyisistä kielistä ja uskonnoista sekä sen lakien perusta on peräisin tältä ajalta. 2-luvun lopulla (alkaen vuodesta 170 jKr.) Pohjois-Afrikan tunkeutumiset mauri maakunnassa Baetica tapahtui.

- germaaninen Suebi ja vandaalitYhdessä sarmatialainen Alans tuli niemimaalle vuoden 409 jälkeen heikentäen tästä lähtien Länsi-Rooman valtakunnan lainkäyttövaltaa Hispaniassa. Nämä heimot olivat ylittäneet Rein vuoden 407 alussa ja tuhoutui Gaul. Suebit perustivat kuningaskunnan Luoteis-Iberiaan, kun taas vandaalit asettuivat niemimaan eteläosaan vuoteen 420 mennessä ennen kuin siirtyivät Pohjois-Afrikkaan vuonna 429. Läntisen imperiumin hajoamisen myötä sosiaalinen ja taloudellinen perusta yksinkertaistui suuresti: mutta jopa vuonna XNUMX. Muokattu muoto, seuraajajärjestelmät säilyttivät monia myöhäisen imperiumin instituutioita ja lakeja, mukaan lukien kristinusko ja assimilaatio kehittyvään roomalaiseen kulttuuriin.

- bysanttilaiset perusti länsimaakunnan, Espanja, etelässä, tarkoituksena elvyttää roomalainen hallinto koko Iberiassa. Lopulta Hispania kuitenkin yhdistettiin uudelleen Visigoottilainen sääntö. Nämä Visigootit, tai länsigootit, jälkeen potkut Rooman johdolla Alaric (410 CE), kääntyi kohti Iberian niemimaa, kanssa Athaulf johtajanaan ja miehitti koillisosan. Wallia laajensi valtaansa suurimmalle osalle niemimaata ja rajoitti suebialaiset Galiciaan. Theodorik I osallistui roomalaisten ja frankkien kanssa Taistelu Katalonian tasangoista, Jossa Attila reititettiin. Euric (466 jKr.), joka teki lopun Rooman vallan viimeisistä jäännöksistä niemimaalla, voidaan pitää Espanjan ensimmäisenä hallitsijana, vaikka suebialaiset säilyttivät edelleen itsenäisyytensä Galiciassa. Eurik oli myös ensimmäinen kuningas, joka antoi kirjalliset lait visigoteille. Seuraavina hallitusaikoina Ranskan katoliset kuninkaat ottivat latinalais-roomalaiskatolisten suojelijan roolin visigoottien arialismia vastaan ​​ja wars joka seurasi Alarik II ja Amalaria kuoli.

Athanagildnoussut kuningasta vastaan Agila, kutsui bysanttilaiset ja luovutti heille kaakkoisosan merelliset paikat (554 jKr.) vastineeksi saamastaan ​​tuesta. Liuvigild palautti niemimaan poliittisen yhtenäisyyden alistaen suebialaiset, mutta maan uskonnollinen jakautuminen, joka ulottui jopa kuninkaalliseen perheeseen, aiheutti sisällissodan. St. Hermengild, kuninkaan poika, joka asetti itsensä katolilaisten kärkeen, lyötiin ja joutui vangiksi ja kärsi marttyyrikuoleman, koska hän hylkäsi yhteyden arialaisiin. Uudelleen huollettu, Liuvigildin poika ja St. Hermengildin veli, lisäsi uskonnollista yhtenäisyyttä isänsä saavuttamaan poliittiseen yhtenäisyyteen hyväksymällä katolisen uskon Toledon kolmas neuvosto (589 jKr.). Tämän neuvoston perustama uskonnollinen yhtenäisyys oli perusta sille goottien ja latinalais-roomalaisten fuusiolle, joka muodosti Espanjan kansan. Sisebut ja Suintila sai päätökseen bysanttilaisten karkotuksen Espanjasta.

Sekaavioliitto visigoottien ja latinalais-roomalaisten välillä kiellettiin, vaikka käytännössä sitä ei voitu kokonaan estää ja lopulta Liuvigild laillisti sen. Espanjalais-goottilaiset tutkijat, kuten Braulio Zaragozasta ja Isidore Sevillalainen oli tärkeä rooli klassismin säilyttämisessä Kreikkalainen ja roomalainen kulttuuri. Isidore oli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista papistoista ja filosofeista Keskiaika Euroopassa, ja hänen teoriansa olivat myös elintärkeitä visigoottilaisen kuningaskunnan kääntymisessä Arian domain katoliselle Toledon neuvostot. Isidore loi ensimmäisen lännen tietosanakirja jolla oli suuri vaikutus keskiajalla.

Muslimien aikakausi ja Reconquista

711-718, osana laajennusta Umayyadin kalifaatti, jolla oli valloitti Pohjois-Afrikan mistä Bysantin valtakuntaMuslimiarmeijat valloittivat lähes koko Iberian niemimaan Gibraltarin salmen toiselta puolelta, mikä johti visigoottisen kuningaskunnan romahtamiseen. Vain pieni alue niemimaan vuoristoisella pohjoispuolella erottui alkuperäisen hyökkäyksen aikana valloitetusta alueesta. The Asturias-Leónin kuningaskunta keskittynyt tähän aluetaskuun. Muut kristilliset valtakunnat, kuten Navarra ja Aragon vuoristoisessa pohjoisessa nousi lopulta Karolingien läänien yhdistämiseen Marca Hispanica. Useiden vuosisatojen ajan vaihteleva raja niemimaan muslimien ja kristittyjen hallitsemien alueiden välillä oli ebro ja Douro laaksot.

Alle Islamilainen laki, kristityt ja juutalaiset saivat alisteisen aseman dhimmi. Tämä asema salli kristittyjen ja juutalaisten harjoittaa uskontoaan Kirjan ihmiset mutta he joutuivat maksamaan erityistä veroa, ja heillä oli muslimien oikeuksia alhaisemmat lailliset ja sosiaaliset oikeudet.

Muuntaminen islam eteni kasvavaan tahtiin. The muulit (etnistä iberialaista alkuperää olevien muslimien) uskotaan muodostaneen suurimman osan Al-Andaluksen väestöstä 10-luvun loppuun mennessä.

Muslimiyhteiskunta oli itse monimuotoinen ja sosiaalisten jännitteiden vaivaama. Pohjois-Afrikkalainen Berberi kansat, joka oli toimittanut suurimman osan hyökkäävistä armeijoista, törmäsi arabien johdon kanssa mistä Lähi-itä. Ajan myötä suuret mauriväestöt vakiintuivat, erityisesti alueella Guadalquivir-joki laakso, rannikkotasango Valencia, The Ebro-joki laaksossa ja (tämän ajanjakson loppupuolella) vuoristoisella alueella Granada.

Sarja Viikinki hyökkäykset tekivät ratsian Pyreneiden niemimaan rannikoille 9- ja 10-luvuilla. Ensimmäinen kirjattu viikinkien hyökkäys Iberiaan tapahtui vuonna 844; se päättyi epäonnistumiseen, kun monet galicialaiset tappoivat viikingit ballistat; ja seitsemänkymmentä viikinkien pitkälaivaa vangiksi rannalla ja polttivat Kingin joukot Ramiro I Asturiasta.

Córdoba, kalifaatin pääkaupunki vuodesta lähtien Abd-ar-Rahman III, oli Länsi-Euroopan suurin, rikkain ja hienostunein kaupunki. Välimeren kauppa ja kulttuurivaihto kukoisti. Muslimit toi rikkaan henkisen perinteen Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Jotkut tärkeät filosofit tuolloin olivat Averroes, Ibn Arabi ja Maimonides. roomalaistuneelta Iberian niemimaan kulttuurit olivat vuorovaikutuksessa Muslimi ja Juutalainen kulttuurit monimutkaisilla tavoilla, mikä antaa alueelle omaleimaisen kulttuurin. Kaupunkien ulkopuolella, joissa valtaosa asui, Rooman ajan maanomistusjärjestelmä säilyi suurelta osin ennallaan, koska muslimijohtajat syrjäyttivät harvoin maanomistajia, ja uusien viljelykasvien ja tekniikoiden käyttöönotto johti maatalouden laajentumiseen tuomalla markkinoille uusia tuotteita, jotka alun perin tulivat Aasiasta tai Aasiasta. entiset alueet Rooman imperiumi.

11-luvulla Córdoban kalifaatti romahti ja murtui sarjaksi pikkuvaltakuntia (Taifas), edellyttää usein maksua suojarahat (Syrjäytyneet) pohjoisiin kristillisiin valtakuntiin, jotka muutoin laajensivat etelään. Strategisen kaupungin vangitseminen Toledo vuonna 1085 merkitsi merkittävää muutosta voimatasapainossa kristittyjen valtakuntien hyväksi.[muokkaa] Islamilaisten hallitsevien lahkojen saapuminen Pohjois-Afrikasta Almoravidit ja Almohadit saavutti väliaikaisen yhtenäisyyden muslimien hallitsemalla alueella tiukemmalla, vähemmän suvaitsevaisella islamin soveltamisella ja kumosi osittain kristillisiä alueellisia voittoja.

In 1030, Navarran kuningaskunta hallitsi Aragonian kreivi ja Kastilian kreivi, josta tuli myöhemmin aikansa suuria valtakuntia.

- Leonin kuningaskunta oli vahvin kristillinen valtakunta vuosisatojen ajan. Vuonna 1188 ensimmäinen moderni parlamenttiistunto[selvennystä] Euroopassa pidettiin vuonna Leon (Cortes of León). - Kastilian kuningaskunta, muodostettu Leonese alue, oli sen seuraaja vahvin kuningaskunta. Kuninkaat ja aatelisto taistelivat vallasta ja vaikutusvallasta tänä aikana. Rooman keisarien esimerkki vaikutti kruunun poliittiseen tavoitteeseen, kun taas aateliset hyötyivät siitä feodalismi.

Muslimien linnoitukset alueella Guadalquivirin laakso kuten Córdoba (1236) ja Sevilla (1248) putosi Kastiliaan 13-luvulla. The Barcelonan piirikunta ja Aragonian kuningaskunta liittyi dynastiaan ja sai alueen ja vallan Välimerellä. Vuonna 1229 Mallorca valloitettiin, niin myös Valencia vuonna 1238. 13- ja 14-luvuilla Pohjois-Afrikkalainen Marinidit perusti joitakin erillisalueita Gibraltarin salmen ympärille.

Miniatyyri 13-luvulta Kirja de los Juegos kuvaa juutalaista (vas.) ja mauria (oikealla) pelaamassa shakkia

13-luvun puolivälistä lähtien kirjallisuus ja filosofia alkoivat kukoistaa uudelleen kristillisissä niemivaltioissa roomalaisiin ja goottilaisiin perinteisiin perustuen. Tärkeä filosofi tältä ajalta on Ramon Llull. Abraham Cresques oli huomattava juutalainen kartografi. Rooman laki ja sen toimielimet olivat mallina lainsäätäjille. Kuningas Alfonso X Kastiliasta keskittyi vahvistamaan tätä roomalaista ja goottilaista menneisyyttä ja myös yhdistämään Iberian kristilliset valtakunnat muuhun keskiaikaiseen Eurooppaan kristikunta. Alfonso työskenteli tullakseen valituksi keisariksi Pyhä Rooman valtakunta ja julkaisi Seitsemän peliä koodi. Toledon kääntäjien koulu on nimi, joka kuvaa yleisesti ryhmää tutkijoita, jotka työskentelivät yhdessä Toledon kaupungissa 12- ja 13-luvuilla kääntääkseen monia filosofisia ja tieteellisiä teoksia Klassinen arabia, Muinainen Kreikkaja Muinainen heprea.

13-luvulla myös Espanjan koillisosassa sijaitseva Aragonin kruunu laajensi ulottuvuuttaan Välimeren saarille. Sisilia ja Napoli. Noin tähän aikaan yliopistot Palencia (1212/1263) ja Salamanca (1218/1254) perustettiin. The Mustasurma 1348 ja 1349 tuhosivat Espanjan.

Vuonna 1311 katalonialaiset palkkasoturit voittivat voiton Halmyrosin taistelu, tarttui frankkien Ateenan herttuakunta.

Aragonian kuninkaallinen suku kuoli sukupuuttoon Martin inhimillinen, ja Caspen kompromissi antoi kruunun Trastamaran talo, joka hallitsee jo Kastiliaa.

Kuten muualla Euroopassa myöhäisellä keskiajalla, antisemitismiin lisääntyi suuresti 14-luvulla kristillisissä valtakunnissa. (Avaintapahtuma tässä suhteessa oli musta kuolema, koska juutalaisia ​​syytettiin vesien myrkyttämisestä.) Aragonissa tehtiin joukkomurhia 14-luvun puolivälissä, ja Toledossa tapettiin 12,000 1391 juutalaista. Vuonna 50,000 kristityt väkijoukot kulkivat kaupungista toiseen Kastiliassa ja Aragonissa tappaen arviolta XNUMX XNUMX juutalaista. Naiset ja lapset myytiin orjiksi muslimeille, ja monet synagogat muutettiin kirkoiksi. Mukaan Hasdai Crescas, noin 70 juutalaista yhteisöä tuhottiin.

Tänä aikana Andalusian länsi- ja luoteisalueiden väliset maanomistusominaisuudet erosivat toisistaan, jolloin aatelisto ja uskonnolliset veljet onnistuivat luomaan suuria suurtiloja oikeutettuja niihin, kun taas Granadan kuningaskunnassa (Itä-Andalusiassa) tapahtui kruunun suosima maan jako keskisuurille ja pienille maanviljelijöille.

Päätöksen jälkeen Granadan sota, The Nasrid Granadan sulttaanikunta (jäljelle jäänyt muslimien hallitsema valtio Iberian niemimaalla vuoden 1246 jälkeen) antautui vuonna 1492 Iberian niemimaan sotilaalliselle vahvuudelle. Katoliset hallitsijat, ja se integroitiin siitä lähtien Kastilian kruunuun.

Espanjan valtakunta

- Iberian unioni vuonna 1598, alle Filippus II, Espanjan ja Portugalin kuningas
16-luvun lopun Sevilla, satama, jolla on yksinoikeus käydä kauppaa Uuden maailman kanssa

Vuonna 1469 Kastilian ja Aragonian kristittyjen kuningaskuntien kruunuja yhdisti hallitsijoidensa Isabella I:n ja Ferdinand II:n avioliitto. 1478 aloitti valloituksen loppuunsaattamisen Kanarian saaret. Vuonna 1492 juutalaiset joutuivat valitsemaan katolilaisuuden kääntymisen vai karkotuksen välillä. Tämän seurauksena juutalaisia ​​oli jopa 200,000 XNUMX karkotettiin Kastiliasta ja Aragonista. Tätä seurasi karkotukset 1493 Aragonian Sisiliassa ja Portugalissa vuonna 1497. Granadan sopimus taattu uskonnollinen suvaitsevaisuus muslimeja kohtaan, muutaman vuoden ajan ennen kuin islam kiellettiin vuonna 1502 Kastiliassa ja 1527 Aragonissa, jolloin jäljelle jääneestä muslimiväestöstä tuli nimellisesti kristitty Moriskot. Noin neljä vuosikymmentä sen jälkeen Alpujarran sota (1568–1571), merkittävä osa Moriscos karkotettiin, jotka asettuvat pääasiassa Pohjois-Afrikkaan. Vuosina 1609–1614 yli 300,000 50,000 moriscoa lähetettiin laivoille Pohjois-Afrikkaan ja muihin paikkoihin, ja tästä luvusta noin 60,000 XNUMX kuoli vastustaessaan karkotusta ja XNUMX XNUMX kuoli matkan aikana.

Vuosi 1492 merkitsi myös saapumista Kristoffer Kolumbus vuonna New WorldIsabellan rahoittaman matkan aikana. Kolumbuksen ensimmäinen matka ylitti Atlantin ja saavutti Karibian saaret ja aloitti eurooppalaisen Amerikan tutkimisen ja valloituksen, vaikka Kolumbus pysyi vakuuttuneena siitä, että hän oli saavuttanut Suunnata. Suuria määriä alkuperäiskansat amerikkalaiset kuoli taistelussa espanjalaisia ​​vastaan ​​valloituksen aikana, kun taas useampi kuoli erilaisiin uusiin euraasialaisiin sairauksiin, jotka etenivät nopeammin kuin espanjalaiset valloittajat. Kuolleiden määrä alkukauden aikana Espanjan valloitusKolumbuksen ensimmäisestä laskeutumisesta 16-luvun puoliväliin asti, arviolta jopa 70 miljoonaa alkuperäiskansaa 80 miljoonasta väestöstä, koska tuontitaudit, kuten isorokko, tuhkarokko, influenssa ja lavantauti, tuhosivat esikolumbiaanisen väestön. Tauti tappoi 50–95 % alkuperäisväestöstä.

Lienzo de Tlaxcala Codex, joka esittää vuoden 1519 kokouksen Conquistador Hernán Cortés ja hänen neuvonantajansa Malinche atsteekkien keisarin kanssa Montezuma II in Tenochtitlán

Espanjan Amerikan kolonisaatio alkoi Karibian kolonisaatiolla. Sitä seurasi voimakkaiden esikolumbiaanisten valtioiden valloitus Keski-Meksikossa ja Etelä-Amerikan Tyynenmeren rannikolla. Sekalaistaminen oli sääntö alkuperäisten ja espanjalaisten kulttuurien ja ihmisten välillä. Espanjan kruunun sponsoroima retkikunta suoritti ihmiskunnan historian ensimmäisen maailmanympärimatkan Magellan-Elcano -kiertomatka. tornaviaje tai paluureitti Filippiineiltä Meksikoon mahdollisti Manilan galleon kauppareitti. Espanjalaiset kohtasivat islamin vuonna Kaakkois-Aasiassa ja sisällyttääkseen Filippiinit, espanjalaiset tutkimusmatkat järjestettiin vastikään kristityistä Meksiko HAD hyökkäsi Filippiinien alueet Brunein sulttaani. Espanjalaiset harkitsivat sotaa muslimien kanssa Brunei ja Filippiinit, toisto Reconquista.

Kuninkaallisen vallan keskittäminen tapahtui varhaisuudella kaudella paikallisen aateliston ja sanan kustannuksella. Espanja, jonka juuri on muinainen nimi Espanja, alettiin yleisesti käyttää kuvaamaan kahta valtakuntaa kokonaisuudessaan.[epäonnistui vahvistus][kyseenalainen ] Laaja-alaisten poliittisten, oikeudellisten, uskonnollisten ja sotilaallisten uudistustensa ansiosta latinalaisamerikkalainen monarkia syntyi a maailman voimaa.

Aragonian ja Kastilian kruunujen yhdistäminen niiden hallitsijoiden avioliitolla loi perustan nykyiselle Espanjalle ja Espanjan valtakunnalle, vaikka jokainen Espanjan kuningaskunta pysyi erillisenä maana sosiaalisesti, poliittisesti, oikeudellisesti sekä valuutan ja kielen osalta.

Varhaisen hallituskauden aikana puhkesi kaksi suurta kapinaa Habsburgien keisari, Kaarle V.: Tällä Comunerojen kapina Kastilian kruunussa ja Veljeskuntien kapina Aragonian kruunussa.

Habsburg Espanja oli yksi johtavista maailmanmahdeista koko 16-luvun ja suurimman osan 17-luvusta, asemaa vahvisti kauppa ja siirtomaavallan rikkaus, ja siitä tuli maailman johtava merivalta. Se saavutti huippunsa kahden ensimmäisen espanjalaisen Habsburgin – Charles V/I:n (1516–1556) ja Filippus II (1556–1598). Tällä kaudella nähtiin Italian sodat, The Schmalkaldin sota, The Hollannin kapina, The Portugalin peräkkäissota, ristiriidassa kanssa ottomaanit, puuttuminen Ranskan uskonnolliset sodat ja Englannin-Espanjan sota.

Espanjan valtakunnan tärkeimmät kauppareitit

Tutkimuksen ja valloituksen tai kuninkaallisten avioliittojen ja perinnön kautta Espanjan valtakunta laajennettu laajoille alueille Amerikassa, Intian ja Tyynenmeren alueella, Afrikassa sekä Euroopan mantereella (mukaan lukien omistukset Italian niemimaalla, Matalat maat ja Franche-Comte). ensimmäinen ympäripurjehdus maailman mittaus toteutettiin vuosina 1519–1521. Niin kutsuttu Age of Discovery esiteltiin etsintöjä merellä ja maalla, uusien avaamista kauppareittejä valtamerten yli, valloitukset ja eurooppalaisen alkuvaiheet kolonialismi. Arvometallit, mausteet, ylellisyystuotteet ja metropoliin tuodut aiemmin tuntemattomat kasvit olivat johtavassa asemassa eurooppalaisen ymmärryksen muuttamisessa maailmasta. Tänä aikana havaittua kulttuurista kukintaa kutsutaan nykyään nimellä Espanjan kulta-aika. Imperiumin laajentuminen aiheutti valtavan mullistuksen Amerikassa, kun yhteiskuntien ja imperiumien romahtaminen ja Euroopasta tulevat uudet sairaudet tuhosivat Amerikan alkuperäiskansoja. Nousu humanismi, The Vasta reformaatio ja uudet maantieteelliset löydöt ja valloitukset nostivat esiin kysymyksiä, joita käsitteli intellektuelliliike, joka tunnetaan nykyään nimellä Salamancan koulu, joka kehitti ensimmäiset modernit teoriat siitä, mitä nykyään kutsutaan kansainvälinen laki ja ihmisoikeudet. Juan Luis Vives oli toinen merkittävä humanisti tänä aikana.

Espanjan 16-luvun merellinen ylivalta osoitti voitolla Espanjasta Ottomaanien valtakunta klo Lepanton taistelu vuonna 1571 ja yli Portugalissa Ponta Delgadan taistelu vuonna 1582 ja sitten takaiskun jälkeen Espanjan Armada vuonna 1588, sarjassa voittoja vastaan Englanti vuonna Englannin-Espanjan sota 1585-1604. 17-luvun puolivälissä Espanjan merivoima kuitenkin romahti pitkäksi aikaa, kun tappiot lisääntyivät. Alankomaiden tasavalta (Alamäkien taistelu) ja sitten Englannissa Englannin-Espanjan sota 1654-1660; että 1660-luvulla se kamppaili ankarasti suojellakseen merentakaisia ​​omaisuuksiaan merirosvoilta ja yksityisiltä.

17th luvulla

17-luku Espanjassa oli suurten poliittisten, taloudellisten ja kulttuuristen mullistusten ja taantuman aikaa kukoistavasta kulttuurisesta kultakaudesta huolimatta. Rapistuminen alkoi kuningas Filip III:n kuolemasta vuonna 1621. Tälle taantuman jaksolle oli leimallista verotuksen nousu, talouden heikkeneminen ja asemansa menetys eurooppalaisena suurvaltana. 17-luvulla valtakunta oli myös sotkeutunut sarjaan uuvuttavia sotia, mukaan lukien 17-vuotias sota ja Espanjan peräkkäissota. Nämä sodat jättivät Espanjan ehtyneeksi ja köyhtyneeksi. Merentakaiset siirtomaat alkoivat kapinoida Espanjan valtaa vastaan. Samaan aikaan Espanja koki kulttuurisen ja älyllisen kukoistuksen ajanjakson, kun Espanjan kulta-aika tuotti joitain historian tunnetuimpia kirjallisuuden ja taiteen teoksia. 1700-luvulla nousi myös inkvisitio, joka yritti saada uskonnollisen yhdenmukaisuuden Espanjan valtakunnassa. Vuoteen XNUMX mennessä Espanja oli menettänyt suuren osan alueestaan ​​ja vaikutusvallastaan.

- Protestanttinen reformaatio raahasi valtakuntaa yhä syvemmälle uskonnollisten sotien likaan. Tuloksena oli maa, joka pakotettiin jatkuvasti laajeneviin sotilaallisiin ponnisteluihin kaikkialla Euroopassa ja Välimerellä. Sodan puolivälissä vuosikymmeniä- ja vitsaus-17-luvun Euroopassa Espanjan Habsburgit olivat sotkeneet maan mantereen laajuisiin uskonnollis-poliittisiin konflikteihin. Nämä konfliktit veivät sen resurssit ja heikensivät taloutta yleisesti. Espanja onnistui pitämään kiinni suurimmasta osasta hajallaan olevaa Habsburgien valtakuntaa ja auttamaan keisarillisia joukkoja Pyhä Rooman valtakunta peruutti suuren osan protestanttisten voimien edistymisestä, mutta sen oli lopulta pakko tunnustaa Portugalin erottaminen ja Yhdistyneet maakunnat (Alankomaiden tasavalta), ja lopulta kärsivät vakavista sotilaallisista käänteistä Ranskaa vastaan ​​suunnattoman tuhoisan, Euroopan laajuisen Kolmikymmenvuotinen sota. 17-luvun jälkipuoliskolla Espanja meni vähitellen taantumaan, jonka aikana se luovutti useita pieniä alueita Ranskalle ja Englannille; Se kuitenkin säilytti ja laajensi valtavaa merentakaista valtakuntaansa, joka säilyi ennallaan 19-luvun alkuun asti.

18th luvulla

Philip V:n perhe. Aikana Valistus Espanjassa Uusi kuninkaallinen perhe hallitsi Bourbonin talo.

Lasku huipentui 18-luvun ensimmäiset vuodet valtaistuimen periytymistä koskevaan kiistaan. The Espanjan peräkkäissota oli laaja-alainen kansainvälinen konflikti yhdistettynä sisällissotaan, ja sen piti maksaa kuningaskunnalle sen eurooppalaiset omaisuudet ja sen asema yhtenä mantereen johtavista maista.

Tämän sodan aikana Ranskasta syntyi uusi dynastia Bourbons, asennettiin. Kastilian ja Aragonian kruunuja olivat pitkään yhdistäneet vain monarkia ja yhteinen inkvisition instituutio. Pyhä toimisto. Useita uudistuspolitiikkoja (ns Bourbonin uudistukset) Monarkia tavoitteli yleistavoitteena keskitetty auktoriteetti ja hallinnollinen yhtenäisyys. Niihin sisältyi monien vanhojen alueellisten etuoikeuksien ja lakien kumoaminen, sekä tullimuuri Aragonian ja Kastilian kruunujen välillä vuonna 1717, jota seurasi uusien kiinteistöverojen käyttöönotto Aragonian kuningaskunnissa.

18-luvulla tapahtui asteittainen elpyminen ja vaurauden kasvu suuressa osassa valtakuntaa. Vallitseva talouspolitiikka oli interventiopolitiikkaa, ja valtio harjoitti myös infrastruktuurin kehittämiseen sekä sisäisten tullien poistamiseen ja vientitullien alentamiseen tähtäävää politiikkaa. Etelä-Espanjassa toteutettiin maatalouden kolonisaatioprojekteja uusien siirtokuntien kanssa. Enlightenment ajatukset alkoivat saada jalansijaa joidenkin valtakunnan eliittien ja monarkian keskuudessa.

Liberalismi ja kansallisvaltio

Ferdinand VII vannoi vuoden 1812 perustuslakia ennen Cortesia vuonna 1820.

Vuonna 1793 Espanja lähti sotaan vallankumouksellista uutta vastaan Ranskan tasavalta jäsenenä ensimmäinen koalitio. Seuraava Pyreneiden sota polarisoi maan reaktiona sitä vastaan gallisoitunut eliitin ja tappion jälkeen kentällä rauha solmittiin Ranskan kanssa vuonna 1795 Baselin rauha jossa Espanja menetti hallinnan kaksi kolmasosaa saaresta Hispaniola. Vuonna 1807 solmittiin salainen sopimus Napoleon ja epäsuosittu pääministeri johti uuteen sodanjulistukseen Britanniaa ja Portugalia vastaan. Ranskalaiset joukot saapuivat maahan hyökätäkseen Portugaliin, mutta sen sijaan miehittivät Espanjan suuret linnoitukset. Espanjan kuningas luopui kruunusta ja Napoleonin veljen kanssa asennettiin nukkekuningassatelliitti Ranskan valtakunnalle Joseph Bonaparte kuninkaana.

- 2. toukokuuta 1808 kapina oli yksi monista kapinoista koko maassa Ranskan miehitystä vastaan. Nämä kapinat merkitsivät tuhoisan alkua sota itsenäisyydestä Napoleonin hallintoa vastaan.

Espanjan armeijoiden sotilaalliset lisätoimet, sissi sodankäynti ja anglo-portugalilainen liittoutuneiden armeija yhdistettynä Napoleonin epäonnistuminen Venäjän rintamalla, johti Ranskan keisarillisten armeijoiden vetäytymiseen Iberian niemimaalta vuonna 1814 ja Kuningas Ferdinand VII.

Sodan aikana, vuonna 1810, vallankumouksellinen elin, the Cádizin Cortes, koottiin koordinoimaan ponnisteluja Bonapartistihallintoa vastaan ​​ja valmistelemaan perustuslakia. Se kokoontui yhtenä elimenä, ja sen jäsenet edustivat koko Espanjan valtakuntaa. Vuonna 1812 vastaavasti perustuslaki yleismaailmallinen edustus perustuslaillisen monarkian alaisuudessa julistettiin, mutta bonapartistihallinnon kaatumisen jälkeen Espanjan kuningas erotti Cortes Generalesin, joka aloitti hallinnan. ehdoton monarkki.

Ranskan miehitys Manner-Espanjassa loi mahdollisuuden ulkomaille Criollo eliittejä, jotka vihasivat etuoikeutta Niemimaan eliitti ja vaati suvereniteetin peruuttaminen kansalle. Vuodesta 1809 lähtien amerikkalaiset siirtokunnat aloittivat sarjan vallankumouksia ja julistivat itsenäisyyden, mikä johti Espanjan Amerikan itsenäisyyssodat joka lopetti metropolin otteen Espanjan kieli. Yrittää vahvistaa hallintaa uudelleen osoittautui turhaksi vastustuksessa ei vain siirtomaissa vaan myös Iberian niemimaalla, ja armeijan kapinoita seurasi liberaalien upseerien johdolla. Vuoden 1826 loppuun mennessä Espanjan ainoat Amerikan siirtomaat olivat Kuuba ja Puerto Rico.

Napoleonin sota jätti Espanjan taloudellisesti raunioiksi, syvästi jakautuneeksi ja poliittisesti epävakaaksi. 1830- ja 1840-luvuilla Carlismi (taantumuksellinen legitimistinen liike, joka tukee vaihtoehtoista Bourbon-haaraa), taisteli Queeniä tukevia hallituksen joukkoja vastaan Isabella IIdynastian oikeudet Carlist Wars. Hallituksen joukot voittivat, mutta konflikti välillä edistykselliset ja maltilliset päättyi heikkoon perustuslain alkuvaiheeseen. Vuosi 1868 Loistava vallankumous seurasi vuosien 1868–1874 progressiivinen Sexenio Democrático (mukaan lukien lyhytikäiset Ensimmäinen Espanjan tasavalta), joka myöntyi vakaalle monarkialaiselle ajalle Palauttaminen (1875–1931), jäykkä kahden puolueen hallinto, jota tukivat turnismo (hallituksen ohjauksen ennalta sovittu kierto liberaalien ja konservatiivien välillä) ja poliittisen edustuksen muoto maaseudulla (perustuu clientelism) tunnetaan caciquismo.

Puerta del Sol, Madrid, jälkeen Espanjan vallankumous 1868

19-luvun lopulla syntyi nationalistisia liikkeitä Filippiineillä ja Kuubassa. Vuosina 1895 ja 1896 Kuuban itsenäisyyssota ja Filippiinien vallankumous puhkesi ja lopulta Yhdysvallat liittyi siihen. The Espanjan-Amerikan sota Taisteltiin keväällä 1898 ja johti siihen, että Espanja menetti viimeisen kerran valtavasta siirtomaavaltakunnastaan ​​Pohjois-Afrikan ulkopuolella. El Desastre (katastrofi), kun sota tuli tunnetuksi Espanjassa, antoi lisäsysäyksen Sukupolvi -98 jotka analysoivat maata.

 Espanjan alueet Afrikassa (1914)

Vaikka vuosisadan vaihteen aikakausi oli kasvavan vaurauden aikaa, 20-luku ei tuonut juurikaan yhteiskunnallista rauhaa; Espanjalla oli vähäinen rooli ryöstä Afrikkaa varten, kolonisaation kanssa Länsi-Sahara, espanjalainen Marokko ja Espanjan Guinea. Se pysyi neutraalina ensimmäisen maailmansodan aikana. Siirtomaajoukkojen kärsimät raskaat tappiot konflikteissa Pohjois-Marokossa riffilaisten joukkoja vastaan ​​toivat hallitukselle epäluottamusta ja heikensivät monarkiaa.

Teollistuminen, rautateiden kehitys ja alkava kapitalismi kehittyivät useilla alueilla maassa, erityisesti vuonna BarcelonaSekä Työväenliike sekä sosialistisia ja anarkistisia ideoita. The 1888 Barcelonan yleisnäyttely ja 1870 Barcelonan työväenkongressi ovat hyviä esimerkkejä tästä. Vuonna 1879, Espanjan sosialistinen työväenpuolue perustettiin. Tähän puolueeseen liittyvä ammattiliitto, Unión General de Trabajadores, perustettiin vuonna 1888. Espanjan työväenliikkeen anarkosinisdikalistisessa suuntauksessa Confederación Nacional del Trabajo on perustettu vuonna 1910 ja Federación Anarquista Ibérica vuonna 1927.

Katalonismi ja vaskvismi muiden nationalismien ja regionalismien ohella syntyivät Espanjassa tuona aikana. Baskimaan kansallispuolue perustettiin vuonna 1895 ja Katalonian alueliiga vuonna 1901.

Poliittinen korruptio ja sorto heikensivät kaksipuoluejärjestelmän perustuslaillisen monarkian demokraattista järjestelmää. Heinäkuu 1909 Traaginen viikko tapahtumat ja sorto olivat esimerkkejä ajan yhteiskunnallisesta epävakaudesta.

Mielenosoitus sisään Barcelona 1909in aikana Traaginen viikko Tapahtumat

- La Canadiensen lakko vuonna 1919 johti ensimmäiseen lakiin, joka rajoittaa työpäivän kahdeksaan tuntiin.

Kruunun tukeman diktatuurin ajanjakson 1923–1931 jälkeen pidettiin ensimmäiset vaalit sitten vuoden 1923, jotka suurelta osin ymmärrettiin monarkiaa koskevaksi kansanäänestykseksi: 12. huhtikuuta 1931 kunnallisvaalit. Nämä antoivat jyrkän voiton republikaani-sosialistisille ehdokkaille suurissa kaupungeissa ja provinssien pääkaupungeissa, ja enemmistö monarkistivaltuutetuista maaseutualueilla. Kuningas lähti maasta ja tasavallan julistaminen tapahtui 14. huhtikuuta, jolloin muodostettiin väliaikainen hallitus.

A perustuslaki sillä maa hyväksyttiin lokakuussa 1931 sen jälkeen Kesäkuu 1931 perustuslakivaalit, ja sarja kaappeja, joita johtaa Manuel Azana tasavaltalaisten puolueiden ja PSOE seurasi. Vuonna 1933 pidetyissä vaaleissa oikeisto voitti ja 1936 vasemmisto. Aikana Toinen tasavalta tapahtui suuri poliittinen ja sosiaalinen mullistus, jolle on leimattu vasemmiston ja oikeiston voimakas radikalisoituminen. Poliittisia väkivaltaisuuksia tänä aikana olivat muun muassa kirkkojen polttaminen José Sanjurjon johtama epäonnistunut vallankaappaus 1932, The Vuoden 1934 vallankumous ja lukuisia hyökkäyksiä kilpailevia poliittisia johtajia vastaan. Toisaalta myös toisen tasavallan aikana aloitettiin tärkeitä uudistuksia maan nykyaikaistamiseksi: demokraattinen perustuslaki, maatalousreformi, armeijan rakenneuudistus, poliittinen hajauttaminen ja naisten äänioikeus.

Sisällissota ja francoistinen diktatuuri

Espanjan sisällissota syttyi vuonna 1936: 17. ja 18. heinäkuuta osana armeijaa teki vallankaappauksen joka voitti vain osassa maata. Tilanne johti sisällissotaan, jossa alue jaettiin kahteen vyöhykkeeseen: yhteen republikaanihallituksen alaisuudessa, joka laski ulkopuoliseen tukeen Neuvostoliitto ja Meksiko (ja alkaen Kansainväliset prikaatit) ja toinen vallankaappausten hallitsema ( Nationalistinen tai kapinallinen ryhmä), tuki kriittisimmin Natsi-Saksa ja Fasistinen Italia. Länsivallat eivät tukeneet tasavaltaa Britannian johtaman politiikan vuoksi puuttumattomuus. yleinen Francisco Franco vannoi kapinallisten korkeimmaksi johtajaksi 1. lokakuuta 1936. Levoton suhde republikaanien hallituksen ja ruohonjuuritason anarkistien välillä, jotka olivat aloittaneet osittaisen Yhteiskunnallinen vallankumous seurasi myös.

Republikaanien vapaaehtoisia klo Teruel, 1936

Sisällissotaa käytiin rajusti ja sitä olikin monia julmuuksia, joita kaikki osapuolet ovat tehneet. sota vaati yli 500,000 XNUMX ihmisen hengen ja aiheutti jopa puolen miljoonan kansalaisen pakenemisen maasta. 1. huhtikuuta 1939, viisi kuukautta ennen vuoden alkua World War II, Francon johtama kapinallinen nousi voittajaksi ja määräsi diktatuurin koko maahan. Vuonna sisällissodan jälkeen tuhansia miehiä ja naisia ​​vangittiin Francoistiset keskitysleirit, jossa noin 367,000 500,000–50 XNUMX vankia pidetään XNUMX leirissä tai vankilassa.

Hallitus säilyi pääosin "neutraali" nimellisestä näkökulmasta toisessa maailmansodassa (se muutti hetkeksi asemansa "ei-sodattaviksi"), vaikka se oli sympaattinen että akseli ja tarjosi natsit Wehrmacht with Espanjalaisia ​​vapaaehtoisia itärintamalla. Ainoa laillinen puolue Francon diktatuurin alaisuudessa oli Falange Española Tradicionalista y de las JONS (FET y de las JONS), perustettiin vuonna 1937 fasistien sulautuessa Falange Española de las JONS ja karlistiperinteiset ja joihin myös muut kapinallisia tukevat oikeistoryhmät lisäsivät. Nimi "Movimiento Nacional", joka joskus ymmärretään laajempana rakennelmana kuin varsinainen FET y de las JONS, joka 1950-luvulla suurelta osin määrättiin myöhemmän nimen päälle virallisissa asiakirjoissa.

Toisen maailmansodan jälkeen Espanja oli poliittisesti ja taloudellisesti eristetty, ja se pidettiin poissa YK:sta. Tämä muuttui vuonna 1955 Kylmä sota aikana, jolloin Yhdysvalloille tuli strategisesti tärkeäksi perustaa sotilaallinen läsnäolo Pyreneiden niemimaalle vastakohtana Neuvostoliiton mahdolliselle siirtymiselle Välimeren alueelle. 1960-luvulla Espanja rekisteröi ennennäkemätön talouskasvu jota edisti teollistuminen, The massiivinen sisäinen muuttoliike maaseudulta Madrid, Barcelona ja baski maa ja a massamatkailuala. Francon sääntö oli myös tunnusomaista autoritaarisuuden, yhtenäisen kansallisen identiteetin edistäminen, Kansallinen katolilaisuusja syrjivää kielipolitiikkaa.

Demokratian palauttaminen

Vuonna 1962 ryhmä poliitikkoja, jotka osallistuivat Francon hallinnon oppositioon maassa ja maanpaossa, kokoontuivat liittovaltion kongressiin. Eurooppalainen liike Münchenissä, jossa he tekivät päätöslauselman demokratian puolesta.

Francon kuoltua marraskuussa 1975 Juan Carlos onnistui asemaan Espanjan kuningas ja valtionpäämies francoistisen lain mukaisesti. Uuden hyväksymisellä Espanjan perustuslaki vuodelta 1978 ja demokratian palauttaminen, valtio hajautetulla alueille ja loi sisäisen organisaation, joka perustuu autonomiset yhteisöt. Espanjan 1977 Amnesty-laki antakaa Francon hallinnon ihmisten jatkaa instituutioissa ilman seurauksia, jopa joidenkin rikosten tekijät demokratiaan siirtymisen aikana, kuten Verilöyly 3. maaliskuuta 1976 Vitoriassa or 1977 Atochan verilöyly.

Felipe González liittymissopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan talousyhteisö on 12 kesäkuu 1985

Baskimaassa kohtalainen Baskimaan nationalismi esiintyi rinnakkain a radikaali nationalistinen liike aseellisen järjestön johdolla ETA viimeksi mainitun purkamiseen asti toukokuussa 2018. Ryhmä perustettiin vuonna 1959 Francon vallan aikana, mutta se oli jatkanut väkivaltaista kampanjaansa demokratian palauttamisen ja laajan alueellisen autonomian palauttamisen jälkeen.

23. helmikuuta 1981 turvallisuusjoukkojen kapinalliset valtasivat Cortesin yrittäessään määrätä armeijan tukema hallitus. Kuningas Juan Carlos otti henkilökohtaisen armeijan komennon ja käski onnistuneesti vallankaappaajat antautumaan kansallisen television välityksellä.

1980-luvulla demokratian palautuminen mahdollisti kasvavan avoimen yhteiskunnan. Uusia vapauteen perustuvia kulttuuriliikkeitä ilmestyi mm Madridin kohtaus. Toukokuussa 1982 Espanja liittyi joukkoon NATO, jonka jälkeen kansanäänestys voimakkaan yhteiskunnallisen vastustuksen jälkeen. Sinä vuonna Espanjan sosialistinen työväenpuolue (PSOE) nousi valtaan, ensimmäinen vasemmistohallitus 43 vuoteen. Vuonna 1986 Espanja liittyi Euroopan talousyhteisö, josta myöhemmin tuli Euroopan unioni. PSOE korvattiin hallituksessa Suosittu puolue (PP) vuonna 1996 hallituksen osallistumiseen liittyvien skandaalien jälkeen Felipe González vuonna Likainen sota ETAa vastaan; tuolloin PSOE oli toiminut virassa lähes 14 peräkkäistä vuotta.

Espanja hyväksyi kokonaisuudessaan 1. tammikuuta 2002 euro, ja Espanjan talouskasvu oli vahvaa, selvästi EU:n keskiarvon yläpuolella 2000-luvun alussa. Monien talouskommentaattorien julkisuuteen tulleet huolenaiheet kuitenkin nousukauden huipulla varoittivat, että poikkeukselliset kiinteistöhinnat ja suuri ulkomaankaupan alijäämä johtavat todennäköisesti tuskalliseen taloudelliseen romahdukseen.

In 2002, Prestige-öljyvuoto tapahtui suurilla ekologisilla seurauksilla Espanjan Atlantin rannikolla. Vuonna 2003 José María Aznar tuki Yhdysvaltain presidenttiä George W. Pensas vuonna Irakin sota, ja espanjalaisessa yhteiskunnassa nousi vahva liike sotaa vastaan. Maaliskuussa 2004 paikallinen islamistien inspiroima terroristiryhmä Al-Qaida teki Länsi-Euroopan historian suurimman terrori-iskun, kun he tappoivat 191 ihmistä ja haavoittivat yli 1,800 XNUMX muuta lähijunien pommittaminen Madridissa. Vaikka alkuperäiset epäilyt kohdistuivat baskimaan terroristiryhmään ETA, todisteita islamistien osallisuudesta ilmaantui pian. Läheisyyden vuoksi Espanjan parlamenttivaalit 2004, vastuukysymyksestä tuli nopeasti poliittinen kiista, kun tärkeimmät kilpailevat puolueet PP ja PSOE vaihtoivat syytöksiä tapauksen käsittelystä. PSOE voitti vaalit johdolla José Luis Rodríguez Zapatero.

2000-luvun alussa osuus Espanjan ulkomaalaissyntyinen väestö kasvoi nopeasti talousbuuminsa aikana, mutta laski sitten finanssikriisin seurauksena. Vuonna 2005 Espanjan hallitus laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitto, josta on tulossa kolmas maa maailmassa. Perustuslakituomioistuin ja konservatiivinen oppositio vastustivat hajauttamista, samoin sukupuolipolitiikka, kuten kiintiöt tai sukupuoleen perustuvan väkivallan vastainen laki. Hallituksen neuvottelut ETA:n kanssa tapahtuivat, ja ryhmä ilmoitti väkivallan pysyvästä lopettamisesta vuonna 2010.

Räjähtävä Espanjan kiinteistökupla vuonna 2008 johti siihen 2008–16 Espanjan finanssikriisi. Korkea työttömyysaste, julkisten menojen leikkaukset ja korruptio kuninkaallinen perhe ja Kansanpuolue toimi taustana Espanjan mielenosoitukset 2011–12. Katalonian itsenäisyys myös nousi. Vuonna 2011, Mariano Rajoyon konservatiivinen Kansanpuolue voitti vaalit 44.6 prosentilla äänistä. Pääministerinä hän toteutti säästötoimenpiteitä EU:n pelastuspaketille, EU:n vakaus- ja kasvusopimukselle. 19. kesäkuuta 2014 hallitsija Juan Carlos luopui kruunusta poikansa hyväksi, josta tuli Felipe VI.

Mielenosoitus kriisiä ja korkeaa nuorisotyöttömyyttä vastaan ​​Madridissa 15. toukokuuta 2011

Lokakuussa 2017 a Katalonian itsenäisyysäänestys pidettiin ja Katalonian parlamentti äänesti yksipuolisen julistuksen puolesta itsenäisyys Espanjasta muodostaa Katalonian tasavalta päivänä Espanjan senaatti keskusteli Katalonian suoran hallinnan hyväksymisestä Espanjan pääministerin vaatimalla tavalla. Samana päivänä senaatti myönsi vallan määrätä suoraa hallintoa ja Rajoy hajotti Katalonian parlamentin ja julisti uudet vaalit. Mikään maa ei tunnustanut Kataloniaa erilliseksi valtioksi.

Kesäkuussa 2018, Edustajien kongressi hyväksyi epäluottamuslauseen Rajoyta vastaan ​​ja korvasi hänet PSOE:n johtajalla Pedro Sánchez.

Tammikuussa 2020, Covid-19 viruksen vahvistettiin olevan levisi Espanjaan, jossa se oli aiheuttanut kesäkuuhun 2021 mennessä yli 80,000 1 kuolemantapausta, minkä vuoksi elinajanodote putosi yli vuodella.

Maaliskuussa 2021 Espanjasta tuli kuudes valtio maailmassa aktiivinen eutanasia laillinen.

Maantiede

Espanjan topografinen kartta

505,992 km:n kohdalla2 (195,365 XNUMX neliömailia), Espanja on maailman XNUMX. suurin maa ja Euroopan neljänneksi suurin maa. Matkaa on noin 47,000 XNUMX km2 (18,000 XNUMX neliömailia) pienempi kuin Ranska. Mount Teide (Tenerife) on Espanjan korkein vuorenhuippu ja pohjaltaan maailman kolmanneksi suurin tulivuori. Espanja on a mannertenvälinen maa, joilla on alue molemmissa Eurooppa ja Afrikka.

Espanja sijaitsee leveysasteilla 27 ° ja 44° pohjoista leveyttä, ja pituusasteet 19° L ja 5 ° E.

Lännessä rajautuu Espanja Portugali; etelässä se rajoittuu Gibraltar (a Britannian merentakainen alue) Ja Marokko, sen kautta eksklaaveja Pohjois-Afrikassa (Ceuta ja Melilla, ja niemimaalla de Vélez de la Gomera). Koillisessa, pitkin Pyreneet vuorijono, se rajoittuu Ranskaan ja Andorra. Pyreneiden varrella sisään girona, pieni eksklaavikaupunki nimeltä Llivia on Ranskan ympäröimä.

Se ulottuu 1,214 754 kilometriin (XNUMX mailia). Portugalin ja Espanjan raja on pisin keskeytymätön raja puitteissa Euroopan unioni.

Islands

Satelliittikuva kohteesta Mallorca saari

Espanja sisältää myös Baleaarit vuonna Välimeri, The Kanarian saaret Atlantin valtamerellä ja useilla asumattomilla saarilla Välimeren puolella Gibraltarin salmi, tunnetaan plazas de soberanía ("suvereniteetin paikat" tai Espanjan suvereniteettiin kuuluvat alueet), kuten Chafarinasin saaret ja Alhucemas. niemimaa de Vélez de la Gomera pidetään myös a plaza de soberanía. saari Alboran, joka sijaitsee Välimerellä Espanjan ja Pohjois-Afrikan välissä, on myös Espanjan, erityisesti kunnan hallinnoima. Almería, Andalusia. Pieni Fasaani saari joessa Bidsoa on espanjalais-ranskalainen osakehuoneisto.

Espanjassa on 11 suurta saarta, joilla kaikilla on omat hallintoelimet.Cabildos insulares Kanarian saarilla, Toimii saaristossa Baleaarilla). Nämä saaret mainitaan erityisesti Espanjan perustuslaissa, kun sen senaattorin edustus vahvistetaan (Ibiza ja Formentera on ryhmitelty, koska ne yhdessä muodostavat Pityusic saaret, osa Baleaarien saaristoa). Näitä saaria ovat mm Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera ja El Hierro Kanarian saaristossa ja Mallorca, Ibiza, Menorca ja Formentera Baleaarien saaristossa.

Vuoria ja jokia

Teide, edelleen an aktiivinen tulivuori in Santa Cruz de Tenerife, Kanariansaaret, on Espanjan suurin huippu.

Manner-Espanja on melko vuoristoinen maamassa, hallitsee korkea tasankoja ja vuoristoketjut. Pyreneiden jälkeen tärkeimmät vuoristot ovat Cantabrian vuoret (Kantabrian alue), Iberian järjestelmä (Iberian järjestelmä), Keskusjärjestelmä (keskusjärjestelmä), Montes de Toledo, Sierra Morena ja Betic-järjestelmä (Baetic System), jonka korkein huippu, 3,478 11,411 metriä korkea (XNUMX XNUMX jalkaa) Mulhacen, sijaitsee Sierra Nevada, on Iberian niemimaan korkein kohta. Espanjan korkein kohta on Teide, 3,718 12,198 metriä (XNUMX XNUMX jalkaa) aktiivinen tulivuori Kanariansaarilla. The Keskitasango (usein käännettynä "Inner Plateau") on laaja tasango Espanjan niemimaan sydämessä, jonka Sistema Central jakaa kahtia.

On olemassa useita suuria joet Espanjassa kuten tagus (Lohko), ebro, Guadiana, Douro (Douro), guadalquivir, Jucar, Segura, Turia ja Minho (Minun ei). Alluviaaliset tasangot löytyy rannikolta, joista suurin on Guadalquivir in Andalusia.

Ilmasto

Rannikko pohjoispuolella Kantabrian vuoret on kostea valtamerellinen ilmasto.
Iberian niemimaan kaakkoisosassa on kuiva ilmasto.

Kolme tärkeintä ilmastovyöhykettä voidaan erottaa maantieteellisen sijainnin ja orografinen ehdot:

  • - Välimeren ilmasto, jolle on ominaista lämpimät/kuumat ja kuivat kesät, on hallitseva niemimaalla. Siinä on kaksi lajiketta: CSA ja CSB mukaan Köppenin ilmastoluokitus.
    • - CSA vyöhyke liittyy alueisiin, joilla on kuumia kesiä. Se on vallitseva Välimerellä ja Etelä-Atlantin rannikolla ja sisämaassa kaikkialla Andalusia, Extremadura ja suuri osa, ellei suurin osa maan keskustasta. The CSA vyöhyke kattaa ilmastovyöhykkeet, joissa on sekä lämpimiä että kylmiä talvia, joita pidetään paikallisella tasolla erittäin erilaisina, minkä vuoksi Köppen-luokitusta usein vältetään Espanjassa. Paikalliset ilmastokartat jakavat Välimeren vyöhykkeen (joka kattaa suurimman osan maasta) yleensä lämpimän ja viileän talven vyöhykkeisiin kesän lämpötilojen mukaan.
    • - CSB vyöhykkeellä on mieluummin lämpimiä kuin kuumia kesiä, ja se ulottuu muille viileille talvialueille, jotka eivät tyypillisesti liity Välimeren ilmastoon, kuten suureen osaan Keski- ja Pohjois-Keski-Espanjaa (esim. Kastilia-León, koilliseen Kastilia-La Mancha ja pohjoinen Madrid) ja paljon sateisemmille alueille (erityisesti Galicia). Huomaa alueet, joilla on runsaasti kesäsateita, kuten Galicia, luokitellaan valtameriksi.
  • - puolikuiva ilmasto (BSk, BSh), on vallitseva maan kaakkoisosassa, mutta se on laajalle levinnyt myös muilla Espanjan alueilla. Se kattaa suurimman osan Murcian alue, eteläinen Valencia ja Itä-Andalusia. Pohjoisempana se on vallitseva ylä- ja keskijuoksulla ebro laakso, joka ylittää etelän Navarra, Keski-Aragonia ja Länsi-Katalonia. Sitä esiintyy myös Madridissa, Extremadurassa, Castilla-La Manchassa ja joissakin paikoissa Länsi-Andalusiassa. Kuiva kausi ulottuu kesän ulkopuolelle ja keskilämpötila riippuu korkeudesta ja leveysasteesta.
  • - valtamerellinen ilmasto (CFB), joka sijaitsee maan pohjoisosassa, erityisesti Atlantin alueella (baski maa, Cantabria, Asturiasja osittain Galicia ja Kastilia–León). Lisäksi sitä löytyy myös Pohjois-Navarrasta, useimmilta ylängöiltä Iberian järjestelmä ja Pyreneiden laaksot, joissa kostea subtrooppinen variantti (CFA) esiintyy myös. Talven ja kesän lämpötiloihin vaikuttavat valtameri, eikä niissä ole kausittaista kuivuutta.

Näiden päätyyppien lisäksi löytyy muita alatyyppejä, kuten alppinen ilmasto alueilla, joilla on erittäin korkea korkeus, kostea subtrooppinen ilmasto alueilla Koillis-Espanjassa ja mannermainen ilmasto (dfc, DFB / Dsc, Dsb) On Pyreneet samoin kuin osat Kantabrian alue, The Keskusjärjestelmä, Sierra Nevada ja Iberian järjestelmä, ja tyypillinen aavikon ilmasto (BWk, BWh) alueella Almería, Murcia ja itäinen Kanarian saaret. Kanariansaarten alavilla alueilla keskilämpötila on yli 18.0 °C (64.4 °F) kylmimmän kuukauden aikana, joten niiden lämpötila on trooppinen ilmasto.

Fauna ja kasvisto

- Iberian susi in Kastilia ja Leon. Alueella on 25 % pinta-alasta Natura 2000 suojeltuja luonnontiloja.

- eläimistö edustaa laajaa monimuotoisuutta, joka johtuu suurelta osin Pyreneiden niemimaan maantieteellisestä sijainnista Atlantin ja Välimeren välillä sekä Afrikan ja Välimeren välillä. Euraasia, ja elinympäristöjen suuri monimuotoisuus ja biotoopit, on seurausta huomattavasta vaihtelevasta ilmastosta ja hyvin erilaisista alueista.

Espanjan kasvillisuus on vaihtelevaa useiden tekijöiden vuoksi, mukaan lukien maaston monimuotoisuus, ilmasto ja leveysaste. Espanja sisältää erilaisia kasvimaantieteellinen alueet, joilla kullakin on omat kukkapiirteensä, jotka johtuvat suurelta osin ilmaston, topografian, maaperän ja tulipalon vuorovaikutuksesta, ja bioottinen tekijät. Maalla oli vuosi 2019 Metsämaiseman eheysindeksi keskimääräinen pistemäärä 4.23/10, mikä on 130. sija maailmanlaajuisesti 172 maan joukossa.

Euroopan alueella Espanjassa on eniten kasvilajeja (7,600 XNUMX vaskulaarista kasvia) kaikista Euroopan maista.

Espanjassa on 17.804 miljardia puuta ja keskimäärin 284 miljoonaa puuta kasvaa vuosittain.

Politiikka

Espanjan perustuslakihistoria juontaa juurensa vuoden 1812 perustuslakiin. Kesäkuussa 1976 Espanjan uusi kuningas Juan Carlos hylätty Carlos Arias Navarro ja nimitti uudistajan Adolfo Suárez pääministerinä. Tuloksena on eduskuntavaaleissa 1977 kutsui koolle Osatekijä Cortes (Espanjan parlamentti perustuslaillisena edustajakokouksena) vuoden 1978 perustuslain laatimista ja hyväksymistä varten. 6. joulukuuta 1978 pidetyn kansanäänestyksen jälkeen 88 prosenttia äänestäjistä hyväksyi uuden perustuslain, joka oli perustuslain huipentuma. Espanjan siirtyminen demokratiaan.

Tämän seurauksena Espanjassa on nyt 17 maata autonomiset yhteisöt ja kaksi autonomiset kaupungit perustuslakinsa ansiosta, jossa todetaan kuitenkin selvästi Espanjan kansan jakamaton yhtenäisyys. Perustuslaissa määrätään myös, että Espanjassa ei ole valtionuskontoa ja että jokainen voi harjoittaa ja uskoa haluamallaan tavalla.

Espanjan hallinto hyväksyi Tasa-arvolaki vuonna 2007 tavoitteena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa Espanjan poliittisessa ja taloudellisessa elämässä. Mukaan Parlamenttien välisen liiton 1 tietojen mukaan kongressin 2018 jäsenestä 137 oli naisia ​​(350 %), kun taas senaatissa oli 39.1 naista 101:sta (266 %). naisista alentaa (Tai single) Talo. - Sukupuolten voimaannuttamistoimenpide Espanjasta Yhdistyneissä Kansakunnissa Inhimillisen kehityksen raportti on 0.794, 12:s maailmassa.

Hallitus

Espanja on a perustuslaillinen monarkia, jossa on perinnöllinen hallitsija ja a kaksikamarinen eduskunta, The Cortes Generales (Englanti: Espanjan parlamentti, valaistu"Yleiset tuomioistuimet").

- lainsäädäntö koostuu Edustajien kongressi (Edustajien kongressi), 350 jäsenen alahuone, joka valitaan kansanäänestyksellä estolistalla suhteellisella edustuksella neljän vuoden toimikaudeksi, ja Senaatti (Senaatti), ylähuone, jossa on 259 paikkaa, joista 208 valitaan suorilla kansanäänestyksellä käyttäen a rajoitettu äänestys menetelmällä, ja muut 51 alueellisten lainsäätäjien nimittämää toimimaan myös neljän vuoden toimikaudeksi.

Toimeenpanoelin koostuu a Ministerineuvosto puheenjohtajana pääministeri, joka on asetettu ehdokkaaksi monarkki käytyään neuvotteluja eri parlamentaaristen ryhmien edustajien kanssa, alahuoneen jäsenet äänestivät virkaistunnossa ja sitten hallitsija nimitti heidät virallisesti.

  • Valtionpäämies (Kuningas)
  • Hallitus

Pääministeri, varapääministerit ja muut ministerit kokoontuvat Ministerineuvosto.

Espanja on organisatorisesti rakentunut ns Estado de las Autonomías ("Autonomioiden valtio"); se on yksi eniten hajautettu Euroopan maat sekä Sveitsi, Saksa ja Belgia; esimerkiksi kaikilla autonomisilla yhteisöillä on omat vaaleilla valitut parlamenttinsa, hallituksensa, julkishallinnot, budjetit ja resurssit. Espanjan yhteisöt hoitavat muun muassa terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmiä, ja lisäksi Baskimaa ja Navarra hoitavat omaa julkista talouttaan foral määräyksiä. Kataloniassa, Baskimaassa, Navarrassa ja Kanariansaarilla täysivaltainen autonominen poliisikunta korvaa osan valtion poliisitehtävistä (ks. Mossos d'Esquadra, ertzaintza, Policía Foral/Foruzaingoa ja Policía Canaria).

Ulkomaansuhteet

Kun demokratia palasi kuoleman jälkeen Franco vuonna 1975 Espanjassa ulkopolitiikka ensisijaisena tavoitteena oli murtautua pois diplomaattisesta eristäytymisestä Francon vuotta ja laajenna diplomaattisuhteet, syötä eurooppalainen yhteisöja määritellä turvallisuussuhteet länteen.

Jäsenenä NATO Espanja on vuodesta 1982 lähtien vakiinnuttanut asemansa monenvälisten kansainvälisten turvallisuustoimien osallistujana. Espanjan EU-jäsenyys on tärkeä osa sen ulkopolitiikkaa. Myös monissa Länsi-Euroopan ulkopuolisissa kansainvälisissä kysymyksissä Espanja mieluummin koordinoi toimiaan EU-kumppaneidensa kanssa eurooppalaisten poliittisten yhteistyömekanismien kautta.[epämääräinen]

Espanja on säilyttänyt erityissuhteensa latinalaisamerikkalainen Amerikka ja Filippiinit. Sen politiikka korostaa käsitettä an Iberoamerikkalainen yhteisö, lähinnä käsitteen uudistaminen "Espanjalainen" or "Hispanismo", kuten sitä usein kutsutaan englanniksi, joka on pyrkinyt yhdistämään Iberian niemimaan latinalaisamerikkalaiseen Amerikkaan kielen, kaupan, historian ja kulttuurin kautta. Se perustuu pohjimmiltaan "yhteisiin arvoihin ja demokratian elpymiseen".

Aluekiistat

Espanja vaatii Gibraltaria, 6 neliökilometriä (2.3 neliökilometriä) Yhdistyneen kuningaskunnan merentakainen alue Iberian niemimaan eteläisimmässä osassa. Sitten espanjalainen kaupunki, sen valloittivat englantilais-hollantilaiset joukot vuonna 1704 Espanjan peräkkäissota puolesta Arkkiherttua Kaarle, Espanjan valtaistuimen esittäjä.

Gibraltarin oikeudellinen tilanne ratkaisi vuonna 1713 Utrechtin sopimus, jossa Espanja luovutti alueen pysyvästi Britannian kruunulle totesi, että jos britit hylkäävät tämän viran, se tarjottaisiin ensin Espanjalle. 1940-luvulta lähtien Espanja on vaatinut Gibraltarin palauttamista. Ylivoimainen enemmistö Gibraltarit vastustavat jyrkästi tätä sekä kaikkia jaetun itsemääräämisoikeuden ehdotuksia. YK:n päätöslauselmissa vaaditaan Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja Espanjaa pääsemään sopimukseen Gibraltarin asemasta.

Espanjan väite tekee eron kannas joka yhdistää kallion toisaalta Espanjan mantereeseen ja toisaalta kallion ja Gibraltarin kaupunkiin. Vaikka kallio ja kaupunki luovutettiin Utrechtin sopimuksella, Espanja väittää, että kannaksen miehittäminen on laitonta ja vastoin periaatteita. Kansainvälinen oikeus". Yhdistynyt kuningaskunta luottaa tosiasiallinen argumentit hallussapidosta resepti suhteessa kannakseen, koska on ollut "jatkuvaa hallussapitoa pitkän ajan".

Toinen kiista ympäröi asiaa Villit saaret, johon Espanja tunnustaa kuuluvan Portugali. Espanja väittää kuitenkin, että ne ovat kiviä eivätkä saaria, ja siksi Espanja ei hyväksy portugalilaisia Yksinomainen talousvyöhyke (200 meripeninkulmaa) saarten tuottamana, samalla kun tunnustetaan Selvagens omistavana aluevedet (12 merimailia). Espanja lähetti 5. heinäkuuta 2013 YK:lle kirjeen, jossa ilmaisi nämä näkemykset.

Espanja vaatii itsemääräämisoikeutta Perejil saari, pieni, asumaton kivikko saareke sijaitsee etelärannalla Gibraltarin salmi. Saari sijaitsee 250 metriä (820 jalkaa) aivan Marokon rannikon edustalla, 8 kilometrin (5.0 mailia) päässä Ceuta ja 13.5 kilometriä (8.4 mailia) Manner-Espanjasta. Sen suvereniteetti on kiistanalainen Espanjan ja Marokon välillä. Se oli aiheena aseelliselle välikohtaukselle maiden välillä vuonna 2002. Välikohtaus päättyi, kun molemmat maat suostuivat palaamaan entiseen status quo -tilaan, joka vallitsi ennen saaren Marokon miehitystä. Saaristo on nyt autio ja ilman minkäänlaisia ​​suvereniteetin merkkejä.

Perejil-saaren lisäksi muiden maiden Espanjan hallinnassa olevia alueita on kaksi: Marokko vaatii Espanjan Ceutan kaupungit ja Melilla ja plazas de soberanía luodot Afrikan pohjoisrannikolla. Portugali ei tunnusta Espanjan suvereniteettia alueella olivenza joka liitettiin Espanjaan vuonna 1801 sen jälkeen Appelsiinien sota. Portugalin kanta on, että alue on de jure Portugalin alueella ja tosiasiallinen Espanja.

Sotilaallinen

Almirante Juan de Borbón (F-102), Espanjan laivasto F100 luokka fregatti, joka sisältää Aegis-taistelujärjestelmä

Espanjan asevoimat tunnetaan nimellä Espanjan asevoimat (Espanjan asevoimat). Heidän ylipäällikkö on Espanjan kuningas, Felipe VI.

Seuraavat sotilasviranomaiset jonossa ovat pääministeri ja puolustusministeri. Valtion neljäs sotilasviranomainen on Puolustusvoimien esikunnan päällikkö (JEMAD). - Puolustusvoimien esikunta (Estado Mayor de la Defensa) avustaa JEMADia apuelimenä.

- Espanjan asevoimat on jaettu kolmeen haaraan:

Asevelvollisuus lakkautettiin vuonna 2001.

Ihmisoikeudet

WorldPride Madrid 2017. LGBTI-ihmisoikeuksia käsittelevä huippukokous pidettiin samaan aikaan World Pride -juhlien kanssa.

- Espanjan perustuslaki vuodelta 1978 "Suojella kaikkia espanjalaisia ​​ja kaikkia Espanjan kansoja ihmisoikeuksia harjoittaessa, heidän kulttuurejaan ja perinteitään, kieliään ja instituutioitaan".

Mukaan Amnesty International (AI), hallituksen tutkimukset väitetyistä poliisin väärinkäytöksistä ovat usein pitkiä ja rangaistukset olivat lieviä. Naisiin kohdistuva väkivalta oli ongelma, jonka korjaamiseksi hallitus ryhtyi toimiin.

Espanja tarjoaa sille yhden maailman korkeimmista vapausasteista LGBT Yhteisö. Tutkittujen maiden joukossa Pew Research Center Vuonna 2013 Espanja on luokiteltu ensimmäiseksi homoseksuaalisuuden hyväksymisessä, ja 88 % kyselyyn vastanneista sanoi, että homoseksuaalisuus pitäisi hyväksyä.

Hallinnolliset jaot

Espanjan osavaltio on jaettu 17 autonomiseen paikkakuntaan ja 2 autonomiseen kaupunkiin, jotka molemmat ovat maan korkein tai ensimmäisen asteen hallinnollinen alue. Itsehallintoalueet on jaettu maakuntiin, joita on yhteensä 50, ja maakunnat puolestaan ​​kuntiin. Kataloniassa on kaksi lisäjaostoa comarques (laulaa. Comarca) ja kasviksia (laulaa. vegueria) molemmilla on hallinnollinen toimivalta; comarques kuntien yhteenliittymiä ja kasviksia ovat aggregaatioita comarques. Käsite a Comarca On olemassa kaikilla autonomisilla alueilla, mutta toisin kuin Kataloniassa, nämä ovat vain historiallisia tai maantieteellisiä alajakoja.

Autonomiset yhteisöt

Espanjan autonomiset alueet ovat maan ensimmäisen tason hallinnollisia jakoja. Ne luotiin nykyisen perustuslain voimaantulon jälkeen (vuonna 1978) tunnustuksena valtioiden itsehallinto-oikeudesta.kansallisuuksia ja Espanjan alueet". Autonomisten alueiden piti koostua vierekkäisistä provinsseista, joilla oli yhteisiä historiallisia, kulttuurisia ja taloudellisia piirteitä. Tämä alueellinen organisaatio, joka perustuu hajautus, tunnetaan Espanjassa "autonomioiden osavaltiona".

Kunkin autonomisen yhteisön perustavanlaatuinen institutionaalinen laki on Autonomian perussääntö. Autonomian perussäännöt määrittelevät yhteisön nimen sen historiallisen ja nykyaikaisen identiteetin, sen alueiden rajojen, hallintoelinten nimen ja organisaation sekä perustuslain mukaisten oikeuksien mukaan.

Kaikkien autonomisten yhteisöjen hallitusten on perustuttava vallanjakoon ja käsittävät

  • lakiasäätävä kokoonpano, jonka jäsenet on valittava yleinen äänioikeus järjestelmän mukaan suhteellinen edustus ja jossa kaikki alueet, jotka yhdistävät alueen, ovat tasapuolisesti edustettuina;
  • hallitusneuvosto, jonka toimeenpano- ja hallintotehtäviä johtaa presidentti, jonka parlamentti valitsee ja jonka Espanjan kuningas nimittää;
  • Espanjan korkeimman oikeuden alainen korkein oikeus, joka johtaa oikeuslaitosta autonomisessa yhteisössä.

Katalonia, Galicia ja Baskimaa, jotka tunnustivat itsensä kansallisuuksia, sai itsehallinnon nopealla prosessilla. Andalusia tunnisti itsensä kansallisuudeksi myös ensimmäisessä autonomiasäännöstössä, vaikka se noudatti muun maan perustuslaissa määrättyä pidempää prosessia. Vähitellen myös muut yhteisöt autonomiasääntöjensä tarkistuksissa ovat ottaneet tämän uskontokunnan historiallisen ja nykyaikaisen identiteettinsä mukaisesti, kuten Valencian yhteisö, Kanarian saaret, Baleaarit, ja Aragonia.

Autonomisilla yhteisöillä on laaja lainsäädäntö- ja toimeenpanovallan autonomia, ja niillä on omat parlamentit ja hallitukset. Valtuuksien jakautuminen voi olla erilainen jokaiselle yhteisölle, kuten niiden autonomiasäännöissä on määrätty, koska hajauttamisen oli tarkoitus olla epäsymmetristä. Vain kahdella yhteisöllä – Baskimaalla ja Navarralla – on täysi verotuksellinen autonomia. Verotuksen autonomian lisäksi kansallisuuksia-Andalusia, Baskimaa, Katalonia ja Galicia - saivat enemmän valtaa kuin muille yhteisöille, mukaan lukien aluepresidentin kyky hajottaa parlamentti ja vaatia vaaleja milloin tahansa. Lisäksi Baskimaassa, Kataloniassa ja Navarrassa on omat poliisijoukot: ertzaintza, Mossos d'Esquadra ja Policía Foral vastaavasti. Muilla yhteisöillä on rajoitetummat voimat tai niitä ei ole ollenkaan, kuten Policía Autónoma Andaluza in Andalusia tai BESCAM Madridissa.

Kuitenkin viimeaikaiset muutokset olemassa oleviin autonomian perussääntöihin tai kokonaan uusien sääntöjen julkaiseminen ovat vähentäneet epäsymmetriaa valtiolle alun perin myönnettyjen toimivaltuuksien välillä. kansallisuuksia ja muut alueet.

Lopuksi, 17 autonomisen kunnan ohella kaksi autonomista kaupunkia kuuluu myös osavaltioon ja ovat ensimmäisen asteen aluejakoja: Ceuta ja Melilla. Nämä ovat kaksi eksklaavia, jotka sijaitsevat Afrikan pohjoisrannikolla.

Maakunnat ja kunnat

Autonomiset yhteisöt on jaettu maakunnat, joka toimi heidän alueellisina rakennuspalikoinaan. Maakunnat puolestaan ​​jaetaan kunnat. Sekä maakuntien että kuntien olemassaolo on taattu ja suojattu perustuslailla, ei välttämättä itse autonomian perussäännöillä. Kunnat saavat itsehallinnon hoitaa sisäisiä asioitaan, ja maakunnat ovat valtion toimintaa hoitavia aluejakoja.

Nykyinen maakuntajaon rakenne perustuu pienin muutoksin 1833 aluejako by Javier de Burgos, ja kaiken kaikkiaan Espanjan alue on jaettu 50 maakuntaan. Asturian, Kantabrian, La Riojan, Baleaarien, Madridin, Murcian ja Navarran yhteisöt ovat ainoita yhteisöjä, jotka käsittävät yhden maakunnan, joka on laaja-alainen yhteisön itsensä kanssa. Näissä tapauksissa läänin hallintoelimet korvataan kunnan hallintoelimilla.

Talous

Espanja on jäsenenä Schengen-alue, The Euroalue ja Euroopan sisämarkkinat.
Suhteellinen esitys Espanjan viennistä, 2019

Espanjan kapitalisti sekatalous on 14. suurin maailmanlaajuisesti ja 4. suurin vuonna Euroopan unioni, Samoin kuin Euroalueneljänneksi suurin.

Entisen pääministerin keskustaoikeistolainen hallitus José María Aznar työskenteli menestyksekkäästi päästäkseen mukaan maiden ryhmään, joka otti euron käyttöön vuonna 1999. Työttömyys oli 17.1 % kesäkuussa 2017, alle Espanjan 1990-luvun alun työttömyysasteen, joka on yli 20 prosenttia. The nuorisotyöttömyys (35 % maaliskuussa 2018) on erittäin korkea EU-standardeihin verrattuna. Espanjan talouden monivuotisia heikkoja kohtia ovat suuri epävirallinen talous, ja koulutusjärjestelmä, jonka OECD:n mukaan Yhdysvaltojen ohella kehittyneiden maiden köyhimpiä.

1990-luvun puoliväliin mennessä talous oli aloittanut kasvun, jonka 1990-luvun alun globaali taantuma oli katkaissut. Voimakas talouskasvu auttoi hallitusta vähentämään valtionvelkaa suhteessa BKT:hen ja Espanjan korkea työttömyysaste alkoi tasaisesti laskea. Kun valtion budjetti oli tasapainossa ja inflaatio hallinnassa, Espanja hyväksyttiin euroalueeseen vuonna 1999.

1990-luvulta lähtien jotkut espanjalaiset yritykset ovat saavuttaneet monikansallisen aseman, ja ne ovat usein laajentaneet toimintaansa kulttuurisesti läheiseen Latinalaiseen Amerikkaan. Espanja on Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi suurin ulkomainen sijoittaja. Espanjalaiset yritykset ovat laajentuneet myös Aasiaan, erityisesti Kiinaan ja Intiaan. Tämä varhainen globaali laajentuminen on kilpailuetu kilpailijoihinsa ja eurooppalaisiin naapureihinsa nähden. Syynä tähän varhaiseen laajentumiseen on Aasiassa ja Afrikassa kasvava kiinnostus espanjan kieltä ja kulttuuria kohtaan sekä yrityskulttuuri, joka oppi ottamaan riskejä epävakailla markkinoilla.

Espanjalaiset yritykset investoivat mm uusiutuvan energian kaupallistaminen (Iberdrola oli maailman suurin uusiutuvan energian toimija), teknologiayritykset pitävät Telefónica, Abengoa, Mondragon Corporation (joka on maailman suurin työläisten omistama osuuskunta), Movistar, Hisdesat, Indra, junavalmistajat pitävät CAF, Talgo, maailmanlaajuiset yritykset, kuten tekstiiliyhtiö Inditex, öljy-yhtiöt pitävät Repsol or Cepsa ja infrastruktuuri, ja kuusi kymmenestä suurimmasta kuljetuksiin erikoistuneesta kansainvälisestä rakennusyrityksestä on espanjalaisia, kuten Ferrovial, Acciona, ACS, OHL ja FCC.

Vuonna 2005 Economist Intelligence Unit's elämänlaatu kysely sijoitti Espanjan maailman kymmenen parhaan joukkoon. Vuonna 2013 samassa tutkimuksessa (nykyisin nimeltään "Missä-syntymisindeksi") Espanja sijoittui 28. sijalle maailmassa.

In 2010, baski kaupunki bilbao palkittiin Lee Kuan Yew World City -palkinto, ja sen silloinen pormestari, Iñaki Azkuna, sai palkinnon Maailman pormestari Palkinto vuonna 2012. Baskimaan pääkaupunki Vitoria-Gasteiz sai Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinto vuonna 2012.

Autoteollisuus

Renaultin tehdas sisään Valladolid

Autoteollisuus on yksi maan suurimmista työnantajista. Vuonna 2015 Espanja oli maailman kahdeksanneksi suurin autojen tuottajamaa ja vielä vuonna 2022 Euroopan toiseksi suurin autonvalmistaja Saksan jälkeen.

Vuoteen 2016 mennessä autoteollisuus tuotti 8.7 prosenttia Espanjan tuotannosta bruttokansantuote, joka työllistää noin yhdeksän prosenttia valmistusteollisuudesta. Vuoteen 2008 mennessä autoteollisuus oli toiseksi viedyin teollisuus Vuonna 2015 noin 80 % kokonaistuotannosta meni vientiin.

Saksalaiset yritykset sijoittivat Espanjaan 4.8 miljardia euroa vuonna 2015, mikä teki maasta Saksan toiseksi suurimman määränpään. ulkomainen suora sijoitus vain USA:n takana Leijonanosa sijoituksesta – 4 miljardia euroa – meni maan autoteollisuudelle.

Maatalous

Viljelyalueita viljeltiin kahdella erittäin monipuolisella tavalla. Kastelemattomaan viljelyyn perustuvat alueet (secano), joka muodosti 85 % koko viljelyalasta, riippui yksinomaan sateesta veden lähteenä. Niihin kuuluivat pohjoisen ja luoteen kosteat alueet sekä laajoja kuivia vyöhykkeitä, joita ei ollut kasteltu. Paljon tuottavammat alueet, jotka on omistettu kasteltuun viljelyyn (kastelu) oli 3 miljoonaa hehtaaria vuonna 1986, ja hallitus toivoi, että tämä pinta-ala lopulta kaksinkertaistuisi, koska se oli jo kaksinkertaistunut vuodesta 1950. Erityisen huomionarvoista oli kehitys Almería— yksi Espanjan kuivimmista ja autioimmista provinsseista, jossa on talvisatoja, erilaisia ​​hedelmiä ja vihanneksia viedään Eurooppaan.

Oliivitarhoja sisällä Andalusia

Vaikka vain noin 17 prosenttia Espanjan viljellystä maasta kasteltiin, sen arvioitiin muodostavan 40–45 prosenttia kasvintuotannon bruttoarvosta ja 50 prosenttia maatalousviennin arvosta. Yli puolet kastetusta alueesta oli istutettu maissi, hedelmä puut, ja vihanneksia. Muita kastelusta hyötyviä maataloustuotteita olivat viinirypäleet, puuvilla, sokerijuurikas, perunat, palkokasvit, oliivipuita, mangot, mansikat, tomaatit ja rehu ruohoa. Sadon luonteesta riippuen oli mahdollista korjata kaksi peräkkäistä satoa samana vuonna noin 10 %:lta maan kastetusta maasta.

Sitrushedelmät, vihannekset, viljajyviä, oliiviöljy, ja viini – Espanjan perinteiset maataloustuotteet – olivat edelleen tärkeitä 1980-luvulla. Vuonna 1983 ne edustivat 12 %, 12 %, 8 %, 6 % ja 4 % maan maataloustuotannosta. Yhä varakkaamman väestön ruokavalion muuttumisen vuoksi karjan, siipikarjan ja karjan kulutus lisääntyi huomattavasti. maitotuotteet. Kotimaiseen kulutukseen tarkoitetun lihan tuotannosta tuli tärkein yksittäinen maatalouden toimiala, jonka osuus oli 30 % kaikesta maatiloihin liittyvästä tuotannosta vuonna 1983. Kasvava huomio karjaan johti siihen, että Espanjasta tuli viljan nettotuoja. Ihanteelliset kasvuolosuhteet yhdistettynä tärkeiden Pohjois-Euroopan markkinoiden läheisyyteen tekivät sitrushedelmistä Espanjan johtavan viennin. Myös intensiivisellä kasteluviljelyllä tuotetuista vihanneksista ja hedelmistä tuli tärkeitä vientihyödykkeitä. auringonkukansiemenöljy joka tuotettiin kilpailemaan kalliimpien oliiviöljyjen kanssa ylitarjonnassa Välimeren maissa eurooppalainen yhteisö.

matkailu

Benidorm, yksi Euroopan suurimmista rannikkomatkailukohteista

Vuonna 2017 Espanja oli maailman toiseksi vierailluin maa 82 miljoonalla turistilla, mikä merkitsi viidettä peräkkäistä ennätysmäärän vuotta. Pääkonttori Maailman matkailujärjestö sijaitsevat Madridissa.

Espanjan maantieteellinen sijainti, suositut rannikot, monipuoliset maisemat, historiallinen perintö, elinvoimainen kulttuuri ja erinomainen infrastruktuuri ovat tehneet maan kansainvälisestä matkailuelinkeinosta maailman suurimpien joukossa. Viimeisen viiden vuosikymmenen aikana Espanjan kansainvälinen matkailu on kasvanut menoilla mitattuna maailman toiseksi suurimmaksi, noin 40 miljardia euroa eli noin 5 % BKT:sta vuonna 2006.

Kastilia ja Leon on Espanjan johtaja maaseutumatkailu liittyy sen ympäristö- ja arkkitehtuuriperintöön.

energia

Aurinkovoimalaitos Andasol oli ensimmäinen parabolinen kaukalovoimalaitos Euroopassa. Korkean korkeuden (1,100 XNUMX m) ja puolikuivan ilmaston vuoksi alueella on poikkeuksellisen korkea vuotuinen suora Auringonsäteilyn 2,200 kWh/m2 vuodessa.

Vuonna 2010 Espanjasta tuli aurinkoenergiaa maailman johtava, kun se ohitti Yhdysvallat massiivisella voimalaitoksella nimeltä La floridaLähellä Alvarado, Badajoz. Espanja on myös Euroopan suurin tuulienergian tuottaja. Vuonna 2010 sen tuuliturbiinit tuottivat 42,976 16.4 GWh, mikä vastasi XNUMX % kaikesta Espanjassa tuotetusta sähköenergiasta. 9. marraskuuta 2010 tuulienergia saavutti välittömän historiallisen huippunsa, joka kattoi 53 % mantereen sähköntarpeesta ja tuottaa energiaa, joka vastaa 14:ää ydinreaktorit. Muita Espanjassa käytettyjä uusiutuvia energialähteitä ovat vesivoima, biomassan ja meri- (2 voimalaitosta rakenteilla).

Espanjassa käytetään uusiutumattomia energialähteitä ydin- (8 toimivaa reaktoria), kaasu, kivihiilija öljy. Fossiiliset polttoaineet tuottivat yhteensä 58 % Espanjan sähköstä vuonna 2009, mikä on hieman alle OECD:n keskiarvon 61 %. Ydinvoima tuotti vielä 19 % ja tuuli ja vesi kumpikin noin 12 %.

liikenne

- Valencian satama, yksi vilkkaimmista alueella Kultainen banaani

Espanjan tiejärjestelmä on pääosin keskitetty, ja Madridin ja Madridin välillä on kuusi moottoritietä baski maa, Katalonia, Valencia, Länsi Andalusia, Extremadura ja Galicia. Lisäksi Atlantin varrella on moottoriteitä (Ferrol että Vigo), Kantabria (Oviedo että San Sebastián) Ja Välimeren (girona että Cadiz) rannikot. Espanjan tavoitteena on sijoittaa miljoona sähköautot tiellä vuoteen 2014 mennessä osana hallituksen suunnitelmaa säästää energiaa ja tehostaa energiatehokkuuden. Entinen teollisuusministeri Miguel Sebastian sanoi, että "sähköajoneuvo on tulevaisuus ja teollisen vallankumouksen moottori."

Espanjalla on Euroopan laajin suurnopeusrataverkko ja Kiinan jälkeen maailman toiseksi laajin. Vuodesta 2019 lähtien Espanjassa on yhteensä yli 3,400 2,112.66 km (XNUMX XNUMX mailia) suurnopeusradat yhdistää Malaga, Sevilla, Madrid, Barcelona, Valencia ja Valladolid, ja junia kuljetetaan kaupallisilla nopeuksilla jopa 310 km/h (190 mph). Keskimäärin espanjalainen suurnopeusjuna on maailman nopein, ja seuraavana on japanilainen luotijuna ja ranskalaiset TGV. Täsmällisyydellä se on maailman toisella sijalla (98.5 % ajoissa) japanilaisen Shinkansenin (99 %) jälkeen. Jos tavoitteet kunnianhimoinen AVE ohjelman (espanjalaiset suurnopeusjunat) täyttyessä vuoteen 2020 mennessä Espanjalla on 7,000 4,300 kilometriä (XNUMX XNUMX mailia) suurnopeusjunia, jotka yhdistävät lähes kaikki provinssin kaupungit Madridiin alle kolmessa tunnissa ja Barcelonaan neljässä tunnissa.

Espanjassa on 47 julkista lentokenttää. Kiireisin niistä on Madridin lentokentälle (Barajas), jolla oli 50 miljoonaa matkustajaa vuonna 2011 maailman 15. vilkkain lentokenttä, sekä Euroopan unionin neljänneksi vilkkain. The Barcelonan lentokentälle (El Prat) on myös tärkeä, sillä vuonna 35 matkustajia oli 2011 miljoonaa ja se oli maailman 31. vilkkain lentokenttä. Muut tärkeimmät lentokentät sijaitsevat Mallorca (23 miljoonaa matkustajaa), Malaga (13 miljoonaa matkustajaa), Las Palmas (Gran Canaria) (11 miljoonaa matkustajaa), Alicante (10 miljoonaa matkustajaa) ja pienempiä, esimerkiksi 4-10 miljoonan matkustajan välillä Tenerife (kaksi lentokenttää), Valencia, Sevilla, bilbao, Ibiza, Lanzarote, Fuerteventura. Lisäksi yli 30 lentoasemaa, joiden matkustajamäärä on alle 4 miljoonaa.

Tiede ja teknologia

- Ylempi tieteellisten tutkimusten neuvosto (CSIC) on maan johtava tieteelliseen tutkimukseen keskittynyt julkinen virasto. Se sijoittui viidenneksi johtavaksi valtion tiedelaitokseksi maailmanlaajuisesti (ja kaikkiaan 5.) SCImago Institutions Rankingsissa 32. Espanja oli sarjassa sijalla 29 Global Innovation Index vuonna 2022.

Korkeakoulut (aluehallinnolliset, NUTS2-tasolla) tekevät noin 60 % maan perustutkimuksesta. Samoin yksityisen sektorin osuus T&K-menoista on paljon pienempi kuin muissa EU- ja OECD-maissa.

Koska 2006, Mobile World Congress on tapahtunut vuonna Barcelona.

Väestötiedot

Vuonna 2019 Espanjan väkiluku nousi virallisesti 47 miljoonaan asukkaaseen Padrónin kunta (Espanjan kunnallisrekisteri). Espanjan väestötiheys 91/km2 (235/neliömili), on pienempi kuin useimmissa Länsi-Euroopan maissa ja sen jakautuminen koko maassa on hyvin epätasaista. Pääkaupunkia Madridia ympäröivää aluetta lukuun ottamatta asutuimmat alueet sijaitsevat rannikolla. Espanjan väkiluku on kasvanut 2-kertaiseksi vuodesta 1, jolloin se oli 2 miljoonaa, mikä johtui pääasiassa 1900-luvun ja 18.6-luvun alun mahtavasta väestönkasvusta.

Väestöpyramidi Espanjassa 1950-2014

Vuonna 2017 keskimäärin kokonaishedelmällisyysluku Espanjassa syntyi 1.33 lasta naista kohden. Yksi maailman alhaisimmista, alle korvausasteen 2.1, se on edelleen huomattavasti alle vuoden 5.11 korkeimman 1865 lapsen naista kohti. Espanjan väestö on yksi maailman vanhimmista, ja sen keski-ikä on 43.1 vuotta.

Syntyperäinen espanjalaiset muodostavat 88 prosenttia Espanjan kokonaisväestöstä. Jälkeen syntyvyys 1980-luvulla romahdettu ja Espanjan väestönkasvu hidastui, väkiluku kääntyi jälleen nousuun, kun monet espanjalaiset olivat palanneet muihin Euroopan maihin 1970-luvulla, ja viime aikoina sitä vauhditti suuri määrä maahanmuuttajia, jotka muodostavat 12 prosenttia väestöstä. väestö. Maahanmuuttajat ovat lähtöisin pääasiassa Latinalaisesta Amerikasta (39 %), Pohjois-Afrikasta (16 %), Itä-Euroopasta (15 %) ja Saharan eteläpuolinen Afrikka (4%).

Vuonna 2008 Espanja myönsi kansalaisuuden 84,170 XNUMX henkilölle, enimmäkseen Ecuadorista, Kolumbiasta ja Marokosta. Monet ulkomaalaiset Espanjassa tulevat myös muista Länsi- ja Keski-Euroopan maista. Nämä ovat enimmäkseen brittiläisiä, ranskalaisia, saksalaisia, hollantilaisia ​​ja norjalaisia. He asuvat pääasiassa Välimeren rannikolla ja Baleaarien saarilla, joissa monet ovat eläkkeellä tai eläkkeellä etätyöntekijät.

Kaupungistuminen

 
 
Espanjan suurimmat kaupungit
arvo Nimi Autonominen yhteisö Pop. arvo Nimi Autonominen yhteisö Pop.
Madrid
Madrid
Barcelona
Barcelona
1 Madrid Madridin yhteisö 3,266,126 11 Alicante Valencian yhteisö 334,887 Valencia
Valencia
Sevilla
Sevilla
2 Barcelona Katalonia 1,608,746 12 Cordova Andalusia 325,701
3 Valencia Valencian yhteisö 794,288 13 Valladolid Kastilia ja Leónia 298,412
4 Sevilla Andalusia 688,592 14 Vigo Galicia 295,364
5 Zaragoza Aragon 674,997 15 Gijón Asturian ruhtinaskunta 271,780
6 Malaga Andalusia 574,654 16 L'Hospitalet Katalonia 254,804
7 Murcia Murcian alue 453,258 17 Vitoria-Gasteiz baski maa 251,774
8 Palma Baleaarit 416,065 18 A Coruña Galicia 245,711
9 Las Palmas Kanarian saaret 379,925 19 Elche Valencian yhteisö 232,517
10 bilbao baski maa 346,843 20 Granada Andalusia 232,462
Pääkaupunkiseudut
Espanjan väestön maantieteellinen jakautuminen vuonna 2008

Lähde: "Áreas urbanas +50", Julkisten töiden ja liikenteen ministeriö (2013)

arvo Metroalue Autonominen
yhteisö
väestö
Hallituksen tiedot Muut arviot
1 Madrid Madrid 6,052,247 5.4 - 6.5 m
2 Barcelona Katalonia 5,030,679 4.2 - 5.1 m
3 Valencia Valencia 1,551,585 1.5 - 2.3 m
4 Sevilla Andalusia 1,294,867 1.2 - 1.3 m
5 Malaga Andalusia 953,251
6 bilbao baski maa 910,578
7 Oviedo-Gijón-Avilés Asturias 835,053
8 Zaragoza Aragon 746,152
9 Alicante-Elche Valencia 698,662
10 Murcia Murcia 643,854

Peoples

Katalonialaiset Barcelonassa vuonna 2019

- Espanjan perustuslaki vuodelta 1978toisessa artikkelissaan tunnustaa yleisesti nykyaikaiset kokonaisuudet -kansallisuuksia ja alueet - Espanjan kansakunnan yhteydessä.

Espanjaa on kuvattu a tosiasiallinen monikansallinen tila. Espanjan identiteetti johtuu pikemminkin erilaisten alueellisten ja etnolingvististen identiteettien päällekkäisyydestä kuin ainoasta espanjalaisesta identiteetistä. Joissakin tapauksissa jotkin alueelliset identiteetit voivat olla ristiriidassa hallitsevan espanjalaisen kulttuurin kanssa. Erottuvia perinteisiä identiteettejä Espanjassa ovat mm baskit, Catalansin, Galicialaiset, andalusialaiset ja Valencialaiset,[epäonnistui vahvistus] vaikka jossain määrin kaikki 17 autonomista yhteisöä voivat vaatia selkeää paikallista identiteettiä.

Juuri tämä viimeinen "jaetun identiteetin" piirre paikallisen tason tai autonomisen yhteisön ja Espanjan tason välillä tekee identiteettikysymyksestä Espanjassa monimutkaisen ja kaukana yksiselitteisen.

Vähemmistöryhmät

Romanipäivän vietto 24 Madridissa

Espanjassa on useita entisistä siirtomaista, erityisesti Latinalaisesta Amerikasta ja Pohjois-Afrikasta peräisin olevien populaatioiden jälkeläisiä. Pienemmät määrät maahanmuuttajia useista Saharan eteläpuolisessa maat ovat hiljattain asettuneet Espanjaan. Siellä on myös huomattava määrä aasialaisia ​​maahanmuuttajia, joista suurin osa on Lähi-idästä, Etelä-Aasian ja kiinalaista alkuperää. Suurin yksittäinen maahanmuuttajaryhmä on eurooppalaisia; joita edustaa suuri määrä romanialaisia, brittejä, Saksalaiset, ranska ja muut.

Saapuminen Gitanos (espanjaksi "mustalaisille"), a romaneja, alkoi 16-luvulla; Espanjan romaniväestön arviot vaihtelevat 750,000 XNUMX:sta yli miljoonaan. On myös mercheros (kutsutaan myös quinquis), entinen nomadivähemmistöryhmä. Niiden alkuperä on epäselvä.

historiallisesti Sefardijuutalaiset ja moriskot ovat tärkeimmät vähemmistöryhmät, jotka ovat peräisin Espanjasta ja joilla on panos espanjalaiseen kulttuuriin. Espanjan hallitus tarjoaa Espanjan kansalaisuutta sefardijuutalaisille.

maahanmuutto

Ulkomaalaisen väestön jakautuminen Espanjassa vuonna 2005 prosentteina

Espanjan virallisten tilastojen mukaan (INE) Espanjassa oli 5.4 miljoonaa ulkomaalaista vuonna 2020 (11.4 %) kun taas kaikki Espanjan ulkopuolella syntyneet kansalaiset olivat 7.2 miljoonaa vuonna 2020, 15.23 prosenttia koko väestöstä.

Vuoden 2011 oleskelulupatietojen mukaan yli 860,000 770,000 oli romanialaisia ​​ja noin XNUMX XNUMX Marokkolainen, noin 390,000 360,000 oli brittejä ja XNUMX XNUMX oli Ecuadorin. Muita merkittäviä ulkomaisia ​​yhteisöjä ovat kolumbialaiset, bolivialaiset, saksalaiset, italialaiset, Bulgarianja kiinalainen. Espanjassa asuu yli 200,000 XNUMX siirtolaista Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. senegalilaiset ja nigerialaiset. Vuodesta 2000 lähtien Espanja on kokenut korkean tason väestönkasvu maahanmuuttovirtojen seurauksena, vaikka syntyvyys on vain puolet uusiutumistasosta. Tämä äkillinen ja jatkuva maahanmuuttajien, erityisesti meritse laittomasti saapuvien, maahantulo on aiheuttanut huomattavaa sosiaalista jännitystä.

EU:n sisällä Espanja oli toiseksi korkein maahanmuuttoaste prosentteina mitattuna Kypros, mutta suurella marginaalilla, korkein absoluuttisina lukuina vuoteen 2008 asti. Maahanmuuttajien määrä Espanjassa oli kasvanut 500,000 1996 ihmisestä vuonna 5.2 2008 miljoonaan vuonna 46 XNUMX miljoonan asukkaan kokonaisväestöstä. Pelkästään vuonna 2005 laillistamisohjelma lisäsi laillisten maahanmuuttajien määrää 700,000 XNUMX henkilöllä. Korkealle maahanmuutolle on useita syitä, mukaan lukien Espanjan kulttuuriset siteet Latinalaiseen Amerikkaan, maantieteellinen sijainti, sen rajojen huokoisuus, sen harmaan talouden suuri koko sekä maatalous- ja rakennusalojen vahvuus, jotka vaativat enemmän edullista työvoimaa kuin mitä kansallinen työvoima pystyy tarjoamaan.

Toinen tilastollisesti merkittävä tekijä on suuri määrä EU:sta peräisin olevia asukkaita, jotka tyypillisesti jäävät eläkkeelle Espanjan Välimeren rannikolle. Itse asiassa Espanja oli Euroopan suurin siirtolaisten vastaanottaja vuosina 2002–2007, ja sen maahanmuuttajaväestö yli kaksinkertaistui, kun maahan saapui 2.5 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008, ennen talouskriisin puhkeamista, Financial Times ilmoitti, että Espanja oli suosituin kohde länsieurooppalaisille, jotka harkitsevat muuttoa omasta maastaan ​​ja etsivät työtä muualta EU:sta.

Hallitus käynnisti vuonna 2008 "vapaaehtoisen paluusuunnitelman", joka rohkaisi EU:n ulkopuolelta tulevia työttömiä maahanmuuttajia palaamaan kotimaahansa ja saamaan useita kannustimia, mukaan lukien oikeuden pitää työttömyysetuutensa ja siirtää kaikki maksamansa Espanjan sosiaaliturvaan. . Ohjelmalla oli vain vähän vaikutusta; kahden ensimmäisen kuukauden aikana vain 1,400 XNUMX maahanmuuttajaa tarttui tarjoukseen. Mitä ohjelma epäonnistui, jyrkkä ja pitkittynyt talouskriisi on tehnyt vuosina 2010–2011 siten, että kymmenet tuhannet maahanmuuttajat ovat lähteneet maasta työpaikan puutteen vuoksi. Pelkästään vuonna 2011 yli puoli miljoonaa ihmistä lähti Espanjasta. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin nettomuuttoasteen odotettiin olevan negatiivinen, ja yhdeksän kymmenestä maastamuuttajasta oli ulkomaalaisia.

kielet

Espanjan kielet

Espanja on monikielinen valtio. Spanish- esitelty vuonna 1978 Espanjan perustuslaki as castellano ('Kastilialainen') – on käytännössä ollut koko maan virallinen kieli vuodesta 1931 lähtien. Kuten perustuslain kolmannessa pykälässä sallitaan, myös muut "espanjan kielet" voivat tulla virallisiksi omilla kielillään. autonomiset yhteisöt. Vuoden 1978 perustuslaissa kodifioidun yhteisvirallisen muodon luoma territoriaalisuus luo epäsymmetrian, jossa espanjan puhujien oikeudet koskevat koko aluetta, kun taas muihin rinnakkaisiin virallisiin kieliin sovelletaan vain puhujien oikeuksia. sisään heidän alueisiin.

Espanjan lisäksi muita alueellisia kieliä ovat mm Aragonian, Aranalainen, Astur-Leonese, baski, Ceutan arabia (Darija), katalaani, galician, Portuguese ja Tamazight, johon Romani Caló ja viittomakielet voivat laskea yhteen. Puhujien määrä vaihtelee suuresti ja heidän oikeudellinen tunnustamisensa on epätasaista, ja joillakin haavoittuvimmilla kielillä ei ole minkäänlaista tehokasta suojaa. Joillakin autonomisilla alueilla viralliseksi kieleksi tunnustettuja ovat katalaani (in Katalonia, The Baleaarit ja Valencian yhteisö, jossa siihen viitataan nimellä "Valencialainen'); Galicia (in Galicia); baski (maassa baski maa ja osa Navarra); ja Aranese Kataloniassa.

Espanjan kieltä puhuu äidinkielenään 74 %, katalaania 17 %, galiciaa 7 % ja baskia 2 % Espanjan väestöstä.

Maahanmuuttajayhteisöjen puhutuimpia vieraita kieliä ovat mm Marokon arabia, romanialainen ja English.

koulutus

Sevillan yliopisto rektoraatin rakennus

Valtion koulutus Espanjassa on ilmaista ja pakollista 2006–XNUMX-vuotiaille. Nykyistä koulutusjärjestelmää säätelee vuoden XNUMX koulutuslaki LOE (Orgaaninen koulutuslaki), tai koulutuksen peruslaki. Vuonna 2014 LOE:tä muutettiin osittain uudemmalla ja kiistanalaisella LOMCE-lailla (Orgaaninen laki koulutuksen laadun parantamiseksi), tai peruslaki koulutusjärjestelmän parantamiseksi, jota yleisesti kutsutaan Ley Wert (Wert-laki). Vuodesta 1970 vuoteen 2014 Espanjassa on ollut seitsemän erilaista koulutuslakia (LGE, LOECE, LODE, LOGSE, LOPEG, LOE ja LOMCE).

Koulutustasot ovat esiopetus, perusopetus, toisen asteen koulutus ja 16 vuoden jälkeinen koulutus. Ammatillisen kehittämisen koulutuksessa tai ammatillisessa koulutuksessa on korkeakoulututkintojen lisäksi kolme tasoa: Ammatillinen peruskoulutus (ammatillinen peruskoulutus); the Ciclo Formativo de Grado Medio or CFGM (keskitason ammatillinen koulutus), jota voi opiskella toisen asteen koulutuksen jälkeen, ja Korkeakoulujen koulutusjakso or CFGS (ylemmän tason ammatillinen koulutus), jota voi opiskella 16 vuoden jälkeisen koulutustason opiskelun jälkeen.

- Kansainvälisen opiskelijoiden arviointiohjelma koordinoi OECD Tällä hetkellä espanjalaisten 15-vuotiaiden kokonaistiedot ja -taidot ovat huomattavasti alle OECD:n keskiarvon 493 lukutaidon, matematiikan ja luonnontieteiden aloilla.

terveys

Espanjan terveydenhuoltojärjestelmä (Espanjan kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä) pidetään yhtenä maailman parhaista, ja se on 7. sijalla laatimassa rankingissa Maailman terveysjärjestö. Terveydenhuolto on julkinen, yleinen ja ilmainen kaikille Espanjan laillisille kansalaisille. Terveydenhuollon kokonaismenot ovat 9.4 prosenttia BKT:sta, mikä on hieman yli 9.3 prosentin keskiarvon OECD.

Uskonto

Sisustus El Rocíon Eremitaaši katolisen seremonian aikana

Roomalaiskatolisuus, jolla on pitkä historia Espanjassa, on edelleen hallitseva uskonto. Vaikka sillä ei enää ole lain mukaan virallista asemaa, kaikissa Espanjan julkisissa kouluissa opiskelijoiden on valittava joko uskonto tai etiikka. Katolisuus on yleisimmin opetettu uskonto, vaikka islamin opetus Juutalaisuus, ja evankelinen kristinusko tunnustetaan myös laissa. Espanjalaisen sosiologisen tutkimuksen keskuksen vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan noin 61 % espanjalaisista tunnistaa itsensä Katoliset, 3 % muita uskontoja ja noin 35 % samaistuu niihin ei uskontoa. Useimmat espanjalaiset eivät osallistu säännöllisesti uskonnollisiin jumalanpalveluksiin. Vuoden 2019 tutkimuksen mukaan espanjalaisista, jotka pitävät itseään uskonnollisina, 62 % käy kirkossa tuskin koskaan tai ei koskaan, 16 % käy kirkossa muutaman kerran vuodessa, 7 % joskus kuukaudessa ja 13 % joka sunnuntai tai useita kertoja viikossa. . Viimeaikaiset gallupit ja tutkimukset viittaavat siihen, että noin 30 prosenttia Espanjan väestöstä on uskonnottomia.

Espanjan perustuslaki vahvistaa sekularismi hallinnossa sekä uskonnon- tai vakaumuksenvapaus kaikille, sanoen, että millään uskonnolla ei pitäisi olla "valtiollista luonnetta", samalla kun valtio voi tehdä "yhteistyötä" uskonnollisten ryhmien kanssa.

Espanjan paavia on ollut neljä. Damasus I, Kalikstus III, Aleksanteri VI ja Benedictus XIII. espanjalainen mystiikka tarjosi tärkeän henkisen resurssin protestantismia vastaan Karmeliitat pitää Teresa Ávilalainen, The uudistusmielisiä nunna ja Risti Johannes, pappi, joka ottaa johdon heidän uudistusliikkeessään. Myöhemmin niistä tuli Kirkon tohtorit. Jeesuksen yhteiskunta oli mukana perustamassa Ignatius Loyolalainen, jonka Hengelliset harjoitukset ja liike johti satojen perustamiseen korkeakoulut ja yliopistot maailmassa, mukaan lukien 28 pelkästään Yhdysvalloissa. Seuran perustajajäsen, Francis Xavier, oli lähetyssaarnaaja, joka saapui Intiaan ja myöhemmin Japaniin. 1960-luvulla jesuiitat Pedro Arrupe ja Ignacio Ellacuría tuki liikettä Vapautusteologia.[muokkaa]

Protestanttinen kirkoissa on noin 1,200,000 XNUMX XNUMX jäsentä. Niitä on noin 105,000 XNUMX Jehovan todistajat. Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko sillä on noin 46,000 133 kannattajaa XNUMX seurakunnassa maan kaikilla alueilla. temppeli vuonna Moratalaz Madridin kaupunginosa.

Tutkimus, jonka on tehnyt Espanjan islamilaisten yhteisöjen liitto osoitti, että vuonna 2,100,000 Espanjassa asui yli 2019 XNUMX XNUMX muslimitaustaista asukasta4–5 prosenttia Espanjan kokonaisväestöstä. Valtaosa koostui Suomesta peräisin olevista maahanmuuttajista ja jälkeläisistä Maghreb (erityisesti Marokko) ja muissa Afrikan maissa. Heistä yli 879,000 42 (XNUMX %) oli Espanjan kansalainen.

Viimeaikaiset maahanmuuttoaallot ovat myös johtaneet lisääntyneeseen määrään Muslimit, buddhalaiset, sikhejä ja Hindut. Vuoden 1492 Reconquistan jälkeen muslimit eivät asuneet Espanjassa vuosisatojen ajan. Heidän riveitään on sittemmin vahvistanut viimeaikainen maahanmuutto, erityisesti Marokosta ja Algeriasta.[muokkaa]

Juutalaisuus oli käytännössä olematon Espanjassa vuoden 1492 karkotuksesta aina 19-luvulle asti, jolloin juutalaiset saivat jälleen tulla maahan. Tällä hetkellä Espanjassa on noin 62,000 0.14 juutalaista eli 80,000 % koko väestöstä. Suurin osa heistä on saapuneita viime vuosisadalta, kun taas jotkut ovat aikaisempien Espanjan juutalaisten jälkeläisiä. Noin XNUMX XNUMX Juutalaiset joiden uskotaan asuneen Espanjassa ennen sen karkottamista. Jewish Encyclopedia kuitenkin ilmoittaa, että yli 800,000 235,000 on liian suuri ja 165,000 200,000 liian pieni: 1391 200,000 annetaan karkotetuksi mahdollisesti liian pieneksi 1391 100,000:n hyväksi, ja käännynnäisten lukumäärä 1492 pogromin jälkeen on pienempi. Muut lähteet ehdottavat XNUMX XNUMX käännynnäistä enimmäkseen vuoden XNUMX pogromien jälkeen ja yli XNUMX XNUMX karkotettua. Näiden vuonna XNUMX karkotettujen sefardijuutalaisten jälkeläiset saavat Espanjan kansalaisuuden, jos he sitä pyytävät.

Kulttuuri

Espanja on a Länsimaa ja yksi tärkeimmistä latinalaiset maat Euroopasta ja a kulttuurinen suurvalta. Espanjalaiselle kulttuurille on ominaista vahvat historialliset siteet Espanjaan Katolinen kirkko, jolla oli keskeinen rooli maan muodostumisessa ja myöhemmässä identiteetissä. Espanjalaista taidetta, arkkitehtuuria, ruokaa ja musiikkia ovat muokanneet peräkkäiset ulkomaisten hyökkääjien aallot sekä maan Välimerellinen ilmasto ja maantiede. Vuosisatoja kestänyt siirtomaa-aika globalisoi espanjan kielen ja kulttuurin, ja Espanja imeytyi myös monimuotoisen imperiuminsa kulttuuri- ja kaupallisiin tuotteisiin.

Maailmanperintökohteet

Espanjassa on 47 Maailmanperintökohteet. Näihin kuuluu maisema Monte Perdido vuonna Pyreneet, joka on jaettu Ranskan, esihistoriallisen kalliotaidesivustojen kanssa Côan laakso ja Siega Verde, joka on jaettu Portugalin kanssa Merkuriuksen perintö, jaettu Slovenian ja Muinaiset ja ikivanhat pyökkimetsät, jaettu muiden Euroopan maiden kanssa. Lisäksi Espanjassa on myös 14 Aineeton kulttuuriperintö, tai "ihmisaarteita".

Kirjallisuus

Joitakin varhaisia ​​esimerkkejä kansankielisestä romanssiin perustuvasta kirjallisuudesta ovat lyhyitä katkelmia Mozarabilainen romanssi (kuten refrainit) ripottele sisään Arabic ja Heprea tekstejä. Muita esimerkkejä varhaisesta Iberian romanssista ovat mm Emilian Glosses kirjoitettu latinaksi, baskiksi ja romaaniksi.

Käsikirjoitus 13-luvulta Grande e General Estoria

Varhaiskeskiaikainen kirjallisuus Christian Iberiassa kirjoitettiin vuonna latinalainen, joka pysyi vakiona kirjallisena kielenä 13-luvun puoliväliin saakka, kun taas puhuttiin ibero-romaanisia kansankieliä ja baskia. Ratkaiseva kehitys tapahtui 13-luvulla Toledo, jossa arabialainen stipendi käännettiin paikalliseen kansankieleen, kastilialainen. Lyyrisen runouden puitteissa kastilialainen esiintyi rinnakkain Galicia-portugali Kastilian kruunun yli 16-luvulle asti. Itä-Iberiassa suosima romanssilajike lyyriseen runouteen, Occitan, tuli yhä enemmän Katalonisoitu 14th- ja 15th-luvuilla. Tärkeimpiä keskiajan kirjallisia teoksia ovat mm Cantar de Mio -siidi, Tirant lo Blanch, Hyvän rakkauden kirja ja Coplas isänsä kuolemasta. Genrejä, kuten Mester de Juglaría ja Papiston johtaja viljeltiin.

Hallittajien myöhäiskeskiajalla edistämä ja jopa 15-luvun lopulla kodifioitu kastilia (jota arveltiin laajalle levinneen "espanjaksi" 16-luvulta lähtien) tuli vähitellen Pyreneiden niemimaan valtaeliitin kieleksi, mikä tuki entisestään. sen arvovaltaa globaalin imperiumin kielenä varhaismodernina aikana, joka johti a Kastilialaisen kirjallisuuden kultakausi 16- ja 17-luvuilla, myös tieteen alalla, varjostaen Galician ja Katalonian.

Kuuluisia Early Modern -teoksia ovat mm La Celestina ja lazarillo de tormes. Kuuluisa Don Quijote La Manchasta by Miguel de Cervantes kirjoitettiin tähän aikaan. Muita aikakauden kirjoittajia ovat: Franciscus Quevedolainen, Lope de Vega, Calderón de la Barca or Tirso de Molina.

Aikana Enlightenment löydämme nimiä mm Leandro Fernandez de Moratin, Benito Jerónimo Feijóo, Gaspar Melchor de Jovellanos or Leandro Fernandez de Moratin.

Vauvan askeleet Espanjan romanttinen kirjallisuus (alun perin kapina ranskalaista klassismia vastaan) on jäljitetty 18-luvun viimeiselle neljännekselle, vaikka liikkeen kukoistusaika oli vuosien 1835 ja 1850 välillä, hiipuen sen jälkeen.

Laajemmassa määritelmässä, joka kattaa ajanjakson vuodesta 1868 tai 1874 vuoteen 1936, seurasi niin kutsuttu espanjalaisen kulttuurin hopeakausi.

Romanttisen kirjallisuuden hiipumista seurasi sen kehittyminen Espanjalainen realismi, joka tarjosi kuvauksia nykyelämästä ja yhteiskunnasta "sellaisena kuin ne olivat" romanttisten tai tyyliteltyjen esittelyjen sijaan.[muokkaa] Suurin realistinen kirjailija oli Benito Perez Galdos. 19-luvun jälkipuoliskolla myös muiden paikallisten kielten kuin espanjan kirjallinen käyttö nousi uudelleen romanttisen kulttuurin innoittamana, kuten katalaani. Renaixença tai galicialainen Rexurdiment. Aiemmin harvoin kirjoitetussa välineessä käytetyn baskikielen kirjallisen käytön todellinen edistäminen joutui odottamaan 1960-luvulle asti, vaikka kiinnostusta kieltä kohtaan olisi syntynyt 19-luvun lopulla.

20-luvun kirjailijat luokiteltiin löysään kirjallisuuden sukupolviin, kuten Sukupolvi -98, The Sukupolvi -27, Sukupolvi -36 ja Sukupolvi -50.

Premium Planeta de Novela ja Miguel de Cervantes -palkinto ovat kaksi tärkeintä espanjalaisen kirjallisuuden palkintoa nykyään.

Filosofia

Akateeminen maailma on lähestynyt erottuvaa espanjalaista filosofista ajattelua koskevaa rakennetta eri tavoin joko seuraamalla diakronisesti sen kehitystä vuosisatojen ajan Rooman valloituksesta Hispanian saakka (varhaisten edustajien, kuten esim. Seneca, Trajan, Lucantai Sotaisa); määrittämällä sen alkuperän 19-luvun lopulle (liittyy Sukupolvi 98); tai yksinkertaisesti kieltämällä sen olemassaolon. Ydin espanjalaisen filosofian olemassaolon ympärille asetti sen kaltaiset Marcelino Menéndez ja Pelayo (setä ympäröivän myytin pääarkkitehti) Antonio Péreziä vastaan. Ulkomainen tuonti, mm Krausismi osoittautui erittäin vaikutusvaltaiseksi Espanjassa 19- ja 20-luvun alussa.

Art

Espanjalaiset taiteilijat ovat vaikuttaneet suuresti erilaisten eurooppalaisten ja amerikkalainen taiteellisia liikkeitä. Historiallisen, maantieteellisen ja sukupolvien monimuotoisuuden vuoksi espanjalainen taide on tuntenut monia vaikutteita. Välimeren perintö, jossa on kreikkalais-roomalaisia ​​ja joitakin maurilaisia ​​vaikutteita Espanjassa, erityisesti Andalusia, näkyy vielä tänäkin päivänä. Eurooppalaisia ​​vaikutteita ovat muun muassa Italia, Saksa ja Ranska, erityisesti renessanssin aikana, espanjalainen barokki ja Uusklassinen kausia. On monia muita alkuperäisiä tyylejä, kuten Esiromaaninen taide ja arkkitehtuuri, herrerilainen arkkitehtuuri tai Isabelline Gothic.[muokkaa]

Kultaisen kauden aikana myös Espanjassa työskennelleet maalarit El Greco, Jose de Ribera, Bartolomé Esteban Murillo ja Francisco Zurbaran. Myös barokin aikana Diego Velazquez loi joitain kuuluisimmista espanjalaisista muotokuvista, kuten Las Meninas ja Las Hilanderas.

Francisco Goya maalattu historiallisena ajanjaksona, joka sisältää mm Espanjan itsenäisyyssotaliberaalien ja absolutistien väliset taistelut ja nykyisten kansallisvaltioiden nousu.[muokkaa]

Joaquin Sorolla on tunnettu moderni impressionistinen taidemaalari ja modernismin taideliikkeeseen kuuluu monia tärkeitä espanjalaisia ​​maalareita, mm. Pablo Picasso, Salvador Dalí, Juan Gris ja Joan Miró.[muokkaa]

kuvanveisto

Tuulen kampa of Eduardo Chillida in San Sebastián

Plateresque-tyyli ulottui 16-luvun alusta vuosisadan viimeiselle kolmannekselle, ja sen tyylillinen vaikutus vallitsi kaikkien sen ajan suurten espanjalaisten taiteilijoiden teoksissa. Alonso Berruguete (Valladolid School) kutsutaan "espanjalaisen kuvanveiston prinssiksi". Hänen pääteoksensa olivat kuoron yläkojut Toledon katedraali, kardinaali Taveran hauta samassa katedraalissa ja Visitationin alttaritaulu Santa Úrsulan kirkossa samalla paikkakunnalla. Muita merkittäviä kuvanveistäjiä olivat Bartolomé Ordóñez, Diego Siloamista, Juan de Juni ja Damien Forment.[muokkaa]

Oli kaksi koulua, joilla oli erityistä hohtoa ja lahjakkuutta: Sevillan koulu, johon Juan Martinez Montanes kuului, jonka tunnetuimpia teoksia ovat Sevillan katedraalin krusifiksi, toinen Vergarassa ja Pyhä Johannes; ja Granadan koulu, johon Alonso Cano kuuluivat, joille on annettu tahraton sikiäminen ja neitsyt Ruusukko.[muokkaa]

Muita merkittäviä andalusialaisia ​​barokinveistäjiä olivat Pedro de Mena, Pedro Roldan ja hänen tyttärensä Luisa Roldan, John of Table ja Pedro Duque Cornejo. 20-luvulla tärkeimmät espanjalaiset kuvanveistäjät olivat Julio Gonzalez, Paul Gargallo, Eduardo Chillidaja Paul Serrano.

Elokuva

Sen jälkeen, kun Espanjassa vuonna 1896 ennustettiin elokuvantekijää ensimmäistä kertaa, elokuva kehittyi seuraavina vuosina, ja Barcelonasta tuli maan suurin tuotantokeskus (samoin kuin suuri eurooppalainen keskus) ensimmäisen maailmansodan aattona. Konflikti tarjosi Espanjan teollisuudelle mykkäelokuvat mahdollisuus jatkaa kasvua. Paikalliset studiot äänielokuvia perustettiin vuonna 1932. Hallituksen määräys ulkomaisten elokuvien jälkiäänittämisestä vuonna 1941 totutti espanjalaisen yleisön katsomaan dubattuja elokuvia.

Espanjalainen elokuva on saavuttanut suurta kansainvälistä menestystä mm Oscar viimeaikaisille elokuville, kuten Panin labyrintti ja Volver.

20-luvun jälkipuoliskolla kukoistuneita erillisiä hyväksikäyttögenrejä ovat mm Fantaterror, The elokuva quinqui ja ns paljastaa elokuvia.

Vuodesta 2021 lähtien festivaalit San Sebastián ja Malaga ovat maan parhaiden kulttuurihankkeiden joukossa.

arkkitehtuuri

Maa ja kipsi ovat hyvin yleisiä perinteisiä materiaaleja kansanarkkitehtuuri Espanjassa (erityisesti maan itäosassa, missä suurin osa kipsiesiintymistä sijaitsee). Historiallisesta ja maantieteellisestä monimuotoisuudestaan ​​johtuen espanjalainen arkkitehtuuri on saanut monia vaikutteita. Hienoja esimerkkejä Islamilainen arkkitehtuuri, joka kuuluu Länsi-islamilainen perinne, rakennettiin keskiajalla paikkoihin, kuten Cordova, Sevillatai Granada. Kuten Maghreb, stukki koristelu sisään Al Andalus tuli arkkitehtoninen tyylimerkki korkealla keskiajalla.

Samaan aikaan myös kristilliset valtakunnat kehittivät omia tyyliään; kehittää a esiromaaninen tyyliin, kun ne olivat jonkin aikaa eristettyinä nykyajan valtavirran eurooppalaisesta arkkitehtuurivaikutuksesta aikaisemman keskiajan aikana, mutta myöhemmin ne integroivat romaaninen ja gotiikka purot. Silloin goottilainen tyyli kukoisti poikkeuksellisen paljon, minkä seurauksena koko alueelle rakennettiin lukuisia esimerkkejä. Niin kutsuttu Mudéjar tyyliin tuli nimeämään muslimien, kristittyjen ja juutalaisten teoksia muslimeilta valloitetuissa maissa.

Saapuminen modernismi akateemisella areenalla tuotti suuren osan 20-luvun arkkitehtuurista. Vaikuttava tyyli keskittyy Barcelona, tunnetaan modernisme, tuotti useita tärkeitä arkkitehteja, joista Gaudín on yksi. The Kansainvälinen tyyli johti ryhmät, kuten GATEPAC. Espanjassa käydään parhaillaan vallankumousta nykyaikaista arkkitehtuuria ja espanjalaiset arkkitehdit pitää rafael moneo, Santiago Calatrava, Ricardo Bofill sekä monet muut ovat saavuttaneet maailmanlaajuista mainetta.[muokkaa]

Musiikki ja tanssi

flamenco on andalusialainen taiteellinen muoto, joka on kehittynyt Seguidilla.

Espanjalaista musiikkia pidetään usein ulkomailla synonyyminä Flamenco, länsi-andalusialainen musiikkilaji, joka, toisin kuin yleisesti luullaan, ei ole laajalle levinnyt alueen ulkopuolella. Erilaisia ​​alueellisia tyylejä kansanmusiikki runsaasti Aragonissa, Kataloniassa, Valenciassa, Kastiliassa, Baskimaassa, Galiciassa, Kantabriassa ja Asturiassa. Pop, rock, hip hop ja heavy metal ovat myös suosittuja.

Klassisen musiikin alalla Espanja on tuottanut useita tunnettuja säveltäjiä, kuten Isaac albeniz, Fallan käsikirja ja Enrique Granados sekä laulajat ja esiintyjät, kuten Plácido Domingo, José Carreras, Montserrat Caballe, Liisa Larrochasta, Alfredo Kraus, Pablo Casals, Ricardo Viñes, José Iturbi, Pablo de Sarasate, Jordi Savall ja Teresa Berganza. Espanjassa on yli neljäkymmentä ammattiorkesteria, mukaan lukien Orquestra Simfònica de Barcelona, Orquesta Nacional de España ja Orquesta Sinfonica de Madrid. Suuri oopperataloja sisältävät Teatro Real, The Gran Teatre del Liceu, Teatro Arriaga ja El Palau de les Arts Reina Sofia.

Myös tuhannet musiikin ystävät matkustavat joka vuosi Espanjaan kansainvälisesti tunnustetuille kesämusiikkifestivaaleille Unelma joka sisältää usein top up ja tulevia pop- ja techno-esityksiä ja Benicassim joka sisältää yleensä vaihtoehtorockia ja tanssia. Molemmat festivaalit merkitsevät Espanjaa kansainväliseksi musiikin esiintyjäksi ja heijastavat maan nuorten makua.[muokkaa] Vitoria-Gasteizin jazzfestivaali on yksi genrensä tärkeimmistä.

Suosituin perinteinen musiikki-instrumentti, kitara, syntyi Espanjasta. Pohjoiselle tyypillisiä ovat perinteiset pussipiiput tai säärystimet, pääasiassa Asturiassa ja Galiciassa.

ruoanlaitto

Paella, perinteinen Valencialainen ruokalaji
Iberian kinkku on yksi kalleimmista kinkuista.----

Espanjalainen keittiö koostuu suuresta valikoimasta ruokia, jotka johtuvat maantieteellisistä, kulttuurisista ja ilmastoeroista. Siihen vaikuttavat voimakkaasti maata ympäröivistä vesistä saatavilla olevat merenelävät, ja se heijastaa maan syvää Välimeren juuret. Espanjan laaja historia monine kulttuurisine vaikutteineen on johtanut ainutlaatuiseen keittiöön. Erityisesti kolme pääjakoa on helppo tunnistaa:

Välimeren Espanja – kaikki sellaiset rannikkoalueet Kataloniasta Andalusiaan – runsaasti meren antimia, kuten esim. paistettu kala (paistettu kala); useita kylmiä keittoja, kuten gazpacho; ja monet riisipohjaiset ruoat, kuten paella Valenciasta ja saapuu negre (musta riisi) Kataloniasta.

Sisempi Espanja – Kastilia – kuumat, paksut keitot, kuten leipä- ja valkosipulipohjaiset Kastilialainen keitto, sekä runsaita muhennoksia, kuten Madridin muhennos. Ruoka säilytetään perinteisesti suolaamalla, esim Espanjalainen kinkkutai upotettuna oliiviöljy, Kuten Manchego -juusto.

Atlantti Espanja – koko pohjoisrannikko, mukaan lukien Asturialainen, baski, Kantabrialainen ja Galicialainen keittiö - kasvis- ja kalapohjaiset muhennokset, kuten Galicialainen keitto ja marmitako. Myös kevyesti kovettuneet Lacon kinkku. Pohjoismaiden tunnetuin keittiö perustuu usein valtameren äyriäisiin, kuten baskityyliin. koodi, valkotonnikala or sardelli tai Galician mustekalapohjainen polbo á feira ja äyriäisruokia.

Urheilu

Espanja or La Roja kokoonpano vuonna 2015. Jalkapallo on suosituin ja kannattavin urheilua maassa.

Vaikka Espanjassa on pelattu erilaisia ​​jalkapalloja jo Rooman aikoina, Espanjan urheilua on hallinnut jalkapallo 20-luvun alusta lähtien. Real Madrid CF ja FC Barcelona ovat kaksi maailman menestyneintä jalkapalloseuraa. Maan jalkapallomaajoukkue voitti UEFA: n EM-kisat vuosina 1964, 2008 ja 2012 sekä FIFA World Cup in 2010, ja se on ensimmäinen joukkue, joka on voittanut kolme peräkkäin suurta kansainvälistä turnausta.[muokkaa]

Koripallo, tennis, pyöräily, käsipallo, futsal, moottoripyöräily ja viime aikoina Formula voi myös ylpeillä Espanjan mestareilla. Nykyään Espanja on suuri maailman urheiluvoimantekijä, varsinkin siitä lähtien 1992 Kesäolympialaiset ja Paralympialaisiin joita isännöitiin Barcelona, joka herätti suurta kiinnostusta urheilua kohtaan maassa. Matkailuala on johtanut urheiluinfrastruktuurin parantamiseen erityisesti vesiurheilu, golf ja hiihto. Omilla alueillaan perinteiset pelit Baskimaan pelota ja Valencian pilotti molemmat ovat suosittuja.[muokkaa]

Yleiset vapaapäivät ja festivaalit

Ahneus, San Ferminsisään Pamplona

Espanjassa vietettyihin yleisiin vapaapäiviin kuuluu sekoitus uskonnollisia (roomalaiskatolinen), kansalliset ja paikalliset määräykset. Kukin kunta saa julistaa enintään 14 yleistä vapaapäivää vuodessa; enintään yhdeksän näistä valitaan kansallisen hallituksen toimesta ja vähintään kaksi valitaan paikallisesti. Espanjan kansallispäivä (Fiesta Nacional de España) vietetään 12. lokakuuta, vuosipäivänä Amerikan löytö ja muistella Pylväsäiti juhla, suojelija Aragon ja koko Espanjassa.

Espanjassa on monia festivaaleja ja juhlia. Jotkut niistä tunnetaan maailmanlaajuisesti, ja miljoonat turistit eri puolilta maailmaa matkustavat Espanjaan vuosittain kokemaan yhden näistä festivaaleista. Yksi tunnetuimmista on San Ferminsisään Pamplona. Vaikka sen kuuluisin tapahtuma on synnytys, Tai härien juokseminen8. - 00. heinäkuuta klo 7 järjestettävään seitsemän päivää kestävään juhlaan liittyy monia muita perinteisiä ja kansanmusiikkitapahtumia. Tapahtumat olivat keskeisiä The Sun Also Rises -elokuvan juonessa Ernest Hemingway, joka toi sen englanninkielisten ihmisten huomion. Tämän seurauksena siitä on tullut yksi kansainvälisesti tunnetuimmista juhlista Espanjassa, ja siihen osallistuu vuosittain yli 1,000,000 XNUMX XNUMX ihmistä.

Muita festivaaleja ovat mm. La Tomatina tomaattifestivaali Buñol, Valencia, karnevaalit Kanarian saaret, The Falles in Valencia tai pyhä viikko Andalusiassa ja Kastilia ja Leónia.

Katso myös

Huomautuksia

  1. ^ Espanjassa jotkut muut kielet saada yhteisvirallista asemaa tietyillä alueilla viimeksi mainitun mukaisesti Autonomian perussäännöt. Kaikissa näissä Espanjan perinteinen pitkä nimi kansainvälisille asioille Espanjan laeissa ja eniten käytetty (espanja: Espanjan kuningaskunta, lausutaan: ) on seuraava:
    • katalaani: Regne d'Espanya, IPA: 
    • baski: Espainiako Erresuma, IPA: 
    • galician: Espanjan kuningaskunta, IPA: 
    • Occitan: Reiaume d'Espanha, IPA: 
  2. ^ Valtion virallinen kieli on säädetty lain 3 §:ssä Espanjan perustuslaki olla kastilialainen. Joissain autonomiset yhteisöt, katalaani/valencialainen, galician, baski ja Occitan (tunnetaan paikallisesti nimellä Aranalainen) ovat muita virallisia kieliä. Aragonian ja Asturialainen alueellisella tasolla.
  3. ^ Euroopan unioni (EU) vuodesta 1993
  4. ^ - peseta ennen 2002
  5. ^ - . Eu verkkotunnusta käytetään myös, koska se jaetaan muiden kanssa Euroopan unioni jäsenvaltiot. Myös, .kissa verkkotunnusta käytetään Katalonia, .gal in Galicia ja .eus vuonna Baski maa autonomiset alueet.
  6. ^ Espanjan perustuslaissa ei ole yhtäkään virallista Espanjan nimeä. Sen sijaan ehdot Espanja (Espanja), Espanjan osavaltio (Espanjan osavaltio) ja Nación española (Espanjan kansa) käytetään koko asiakirjassa, joskus myös keskenään. Vuonna 1984 Espanjan ulkoministeriö totesi, että kirkkokunnat Espanja (Espanja) ja Espanjan kuningaskunta (Espanjan kuningaskunta) ovat yhtä päteviä nimeämään Espanja kansainvälisissä sopimuksissa. Viimeksi mainittua termiä käyttää laajalti hallitus kaikenlaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä asioissa, mukaan lukien ulkomaiset sopimukset sekä kansalliset viralliset asiakirjat, ja siksi monet kansainväliset järjestöt tunnustavat sen tavanomaiseksi nimeksi.
  7. ^ nähdä luettelo mannertenvälisistä maista.
  8. ^ - suurtiloja (laulaa., latifundium), suuret aristokratian hallitsemat maatilat asetettiin olemassa olevan Iberian maanomistusjärjestelmän päälle.
  9. ^ Runoilijat Sotaisa, Quintilian ja Lucan ovat myös syntyneet Espanjassa.
  10. ^ Berberit luopuivat pian yrittämästä asuttaa maan pohjoisosan ankarat maat Keskitasango (Sisätasanko), jonka arabihallitsijat luovuttivat heille.
  11. ^ Norman Naimark kirjoitti, että "jotkut tutkijat pitävät Espanjan valloituksen alkuvaihetta - Kolumbuksen ensimmäisestä maihinnoususta Bahamalla XNUMX-luvun puoliväliin asti - merkinnänä räikeimpänä tapauksena kansanmurha ihmiskunnan historiassa."
  12. ^ Termi "kansalaisuus" (espanja: kansalaisuus) valittiin huolellisesti, jotta vältettäisiin poliittisesti latautuneempi termi "kansa".

Viitteet

  1. ^ Hallituksen puheenjohtajuus (11. lokakuuta 1997). "Real Decreto 1560/1997, de 10 de octubre, por el que se regula el Himno Nacional" (PDF). Valtion virallinen uutiskirje nro 244 (espanjaksi). Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 24. syyskuuta 2015.
  2. ^ "Espanjan perustuslaki". Lamoncloa.gob.es. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 25 maaliskuuta 2013. Haettu 26 huhtikuu 2013.
  3. ^ a b "Cifras de Población (CP) 1. de julio de 2022 Estadística de Migraciones (EM). Primer semestre de 2022. Datos väliaikaiset" (PDF). ine.es (espanjaksi). Tilastokeskus.
  4. ^ "Estudio n.º 3390. Barómetro de enero de 2023. Pregunta 29 ¿Cómo se define Ud. en materia religiosa: católico/a practicante, católico/a no practicante, creyente de otra religión, agnóstiferente, agnóstiferente, agnóstiferente o ateo/a? | PEW-GRF" (PDF).
  5. ^ "Anuario estadístico de España 2008. 1ª osa: entorno físico y medio ambiente" (PDF). Instituto Nacional de Estadística (Espanja). Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 24-syyskuusta 2015. Haettu 14 huhtikuu 2015.
  6. ^ "Pintavesi ja pintaveden muutos". Kaupallisen yhteistyön ja kehityksen organisaatio (OECD). Haettu 11 lokakuu 2020.
  7. ^ "Cifras de población. Últimos datos". ine.es (espanjaksi). Haettu 23 toukokuuta 2023.{{cite web}}: CS1 maint: url-status (linkkiä)
  8. ^ a b c d "World Economic Outlook Database, lokakuu 2022". IMF.org. Kansainvälinen valuuttarahasto.
  9. ^ "Gini-kerroin käytettävissä olevan tulon ekvivalentti – EU-SILC-tutkimus". ec.europa.eu. Eurostat. Haettu Elokuu 7 2022.
  10. ^ "Inhimillisen kehityksen raportti 2021/2022" (PDF). Yhdistyneiden Kansakuntien kehitysohjelma. 8. syyskuuta 2022. Haettu 8 syyskuu 2022.
  11. ^ "Espanja | Faktaa, kulttuuria, historiaa ja kiinnostavia kohteita". Encyclopedia Britannica.
  12. ^ Lillios, Katina T. (5. joulukuuta 2019). Iberian niemimaan arkeologia: paleoliittista pronssikauteen. Cambridge University Press. s. 65. ISBN 978-1-107-11334-3.
  13. ^ Flynn, Dennis O.; Giráldezin lähde, Arturo (1995). "Syntynyt hopealusikalla: Maailmankaupan alkuperä vuonna 1571". Journal of World History. 6 (2): 202. JSTOR 20078638.
  14. ^ "572 millones de personas hablan español, cinco millones más que hace un año, y aumentarán a 754 millones a mediados de siglo". www.cervantes.es, Arkistoitu Alkuperäisen on 13 toukokuu 2021.
  15. ^ Espanjan perustuslaki 1978, 1 artikla.
  16. ^ Whitehouse, Mark (6. marraskuuta 2010). "Viikon numero: 10.2 biljoonaa dollaria globaalissa lainassa". Wall Street Journal. Arkistoidut alkuperäisestä 20. syyskuuta 2017.
  17. ^ ABC (28. elokuuta 2014). ""I-span-ya", el misterioso origen de la palabra España". Arkistoidut alkuperäisestä 13. marraskuuta 2016.
  18. ^ a b Anthon, Charles (1850). Muinaisen ja keskiajan maantieteen järjestelmä koulujen ja korkeakoulujen käyttöön. New York: Harper & Brothers. s. 14.
  19. ^ #Linch, John (ohjaaja), Fernández Castro, María Cruz (del segundo tomo), Historia de España, El País, osa II, La península Ibérica en época prerromana, s. 40. Asiakirja. La etimología de España; ¿tierra de conejos?, ISBN 978-84-9815-764-2
  20. ^ Burke, Ulick Ralph (1895). Espanjan historia varhaisimmista ajoista katolisen Ferdinand kuolemaan, osa 1. Lontoo: Longmans, Green & Co. s. 12. HDL:2027/hvd.fl29jg.
  21. ^ a b c Herbermann, Charles, toim. (1913). "Espanja" . Katolinen tietosanakirja. New York: Robert Appleton Company.
  22. ^ "Kanit, kalat ja hiiret, mutta ei kivihyraksia". Eläintutkimuksen ymmärtäminen.
  23. ^ ""Ensimmäinen Länsi-Euroopan hammas" löytyi. BBC. 30 kesäkuuta 2007. Arkistoidut alkuperäisestä 21. lokakuuta 2009. Haettu Elokuu 9 2008.
  24. ^ Tyypillinen Aurignacian esineitä löydettiin Cantabriasta (Morín, El Pendo, Castle), Baskimaa (Santimamiñe) ja Katalonia. Radiohiilitiedot antavat seuraavat päivämäärät: 32,425 29,515 ja XNUMX XNUMX BP.[epäonnistui vahvistus][
  25. ^ hauki, AWG; Hoffmann, DL; Garcia-Diez, M.; Pettitt, PB; Alcolea, J.; De Balbin, R.; Gonzalez-Sainz, C.; de las Heras, C.; Lasheras, JA; Montes, R.; Zilhao, J. (2012). "U-sarjan paleoliittisen taiteen treffit 11 luolassa Espanjassa". tiede. 336 (6087): 1409-1413. Bibcode:2012 Tiede...336.1409P. kaksi:10.1126 / science.1219957. ISSN 0036-8075. PMID 22700921. S2CID 7807664.
  26. ^ Bernaldo de Quirós Guidolti, Federico; Cabrera Valdés, Victoria (1994). "Cronología del arte paleolítico" (PDF). complutum. 5: 265-276. ISSN 1131-6993. Haettu Marraskuu 17 2012.
  27. ^ a b Payne, Stanley G. (1973). "Espanjan ja Portugalin historia; luku 1 Ancient Hispania". Iberian resurssien kirjasto verkossa. Haettu Elokuu 9 2008.
  28. ^ a b Rinehart, Robert; Seeley, Jo Ann Browning (1998). "Maatutkimus: Espanja. Luku 1 – Hispania". Library of Congress Country Series. Arkistoidut alkuperäisestä 22-syyskuusta 2008. Haettu Elokuu 9 2008.
  29. ^ Alonso Villalobos, Carlos (1984). "Contribución al estudio de las invasiones mauritanas de la Bética en el siglo II" (PDF). Actas del II Congreso Andaluz deEstudios Clásicos. Voi. II. Sociedad Española de Estudios Clásicos.
  30. ^ Portugalin ja Portugalin valtakunnan historia: osa 1, Portugali: alusta vuoteen 1807. Cambridge University Press. 2009 ISBN 978-1-107-71764-0.
  31. ^ Marcolongo, Andrea (2017). La lengua de los dioses: Nueve razones para amar el griego (kreikaksi). Penguin Random House Grupo Editorial España. ISBN 978-84-306-1887-3.
  32. ^ Rinehart, Robert; Seeley, Jo Ann Browning (1998). "Maatutkimus: Espanja - Kastilia ja Aragon". Library of Congress Country Series. Haettu Elokuu 9 2008.
  33. ^ Glenn, H. Patrick (2007). Maailman oikeusperinteet. Oxford University Press. s. 218–219. Dhimma tarjoaa oleskeluoikeuden veroja vastaan.
  34. ^ Lewis, Bernard (1984). Islamin juutalaiset. Princeton: Princeton University Press. s. 62. ISBN 978-0-691-00807-3. Dhimmillä on vähemmän laillisia ja sosiaalisia oikeuksia kuin muslimeilla, mutta enemmän oikeuksia kuin muilla ei-muslimeilla.
  35. ^ Islamilainen ja kristillinen Espanja varhaiskeskiajalla. Luku 5: Etniset suhteet, Thomas F. Glick
  36. ^ a b c Payne, Stanley G. (1973). "Espanjan ja Portugalin historia; luku 2 Al-Andalus". Iberian resurssien kirjasto verkossa. Haettu Elokuu 9 2008.
  37. ^ Scheen, Rolf (1996). "Vikingit hyökkäävät Espanjan niemimaalle". Militaria. Revista de Cultura Militar (8): 67-73.
  38. ^ Viikinkien hyökkäys Galiciaan ja Asturiaan
  39. ^ Moa, Pío (2010). Nueva historia de España: de la II Guerra Púnica al siglo XXI (1. toim.). Madrid: Esfera de los Libros. ISBN 978-84-9734-952-9.
  40. ^ Classen, Albrecht (31. elokuuta 2015). Keskiaikaisen kulttuurin käsikirja. Walter de Gruyter GmbH & Co KG. ISBN 9783110267303 – Google-kirjojen kautta.
  41. ^ VAN ZANDEN, JAN LUITEN; BURINGH, ELTJO; BOSKER, MAARTEN (29. heinäkuuta 2011). "Euroopan parlamenttien nousu ja lasku, 1188-17891". Taloushistorian katsaus. 65 (3): 835-861. kaksi:10.1111 / j.1468-0289.2011.00612.x. ISSN 0013-0117. S2CID 154956049.
  42. ^ Payne, Stanley G. (1973). "Espanjan ja Portugalin historia; luku 5 Aragonian-Katalonian nousu". Iberian resurssien kirjasto verkossa. Haettu Elokuu 9 2008.
  43. ^ "Musta kuolema". Kanava 4. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 9 heinäkuu 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  44. ^ Katalonian kampanja Vähä-Aasiassa
  45. ^ Hinojosa Montalvo, José (2000). "Los judíos en la España keskiaikainen: de la tolerancia a la expulsión" (PDF). Los marginados en el mundo medieval y moderno : Almería, 5-7 de noviembre de 1998. s. 28. ISBN 84-8108-206-6.
  46. ^ Kantor, Máttis (24. syyskuuta 2005). Codex Judaica: Juutalaisen historian kronologinen hakemisto, joka kattaa 5,764 XNUMX vuotta raamatullista, talmudista ja post-talmudista historiaa. Zichron Press. ISBN 9780967037837 – Google-kirjojen kautta.
  47. ^ Schaff, Philip (24. maaliskuuta 2015). "Kristillinen kirkko 1-luvulta 20-luvulle". Delmarva Publications, Inc. – Google-kirjojen kautta.
  48. ^ Juutalaisten vastaiset mellakat Aragonin kruunussa ja kuninkaallinen vastaus, 1391–1392. Cambridge University Press. 2016. s. 19. ISBN 978-1-107-16451-2.
  49. ^ Pérez-Artés, Mari Carmen; Baten, Joerg (2021). "Maan eriarvoisuus ja laskutaito Espanjassa XNUMX- ja XNUMX-luvuilla" (PDF). Historia Agraria (83): 28. kaksi:10.26882/histagrar.083e08p. S2CID 233531248.
  50. ^ Salicrú i Lluch, Roser (2020). "Luku 4 Granada ja sen kansainväliset yhteystiedot". Granadan Nasrid-kuningaskunta idän ja lännen välissä. Silokampela. s. 124–125. kaksi:10.1163 / 9789004443594_006. ISBN 9789004443594. S2CID 243153050.
  51. ^ "Espanjan inkvisitio jätti geneettisen perinnön Iberiaan". New Scientist. 4. joulukuuta 2008. Arkistoidut alkuperäisestä 28. maaliskuuta 2014. Haettu Tammikuu 18 2014.
  52. ^ Kingfisher History Encyclopedia. 9. syyskuuta 2004. s. 201. ISBN 978-0-7534-5784-9.
  53. ^ Beck, Bernard (24. syyskuuta 2012). Tosi juutalainen: Stereotypian haastaminen. Algora Publishing. ISBN 9780875869032 – Google-kirjojen kautta.
  54. ^ Strom, Yale (24. syyskuuta 1992). Juutalaisten karkottaminen: viisisataa vuotta maastamuutosta. SP kirjat. s. 9. ISBN 9781561710812 – Internet-arkiston kautta.
  55. ^ "Granadan sopimus, 1492". Islamilainen sivilisaatio. Arkistoidut alkuperäisestä 24-syyskuusta 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  56. ^ a b Rinehart, Robert; Seeley, Jo Ann Browning (1998). "Maatutkimus: Espanja – kultakausi". Library of Congress Country Series. Arkistoidut alkuperäisestä 9. elokuuta 2008. Haettu Elokuu 9 2008.
  57. ^ Jaleel, Talib (11. heinäkuuta 2015). "Huomautuksia Deeniin kokonaan siirtymisestä: Islam sellaisena kuin sen seuraajat sen tuntevat". EDC Foundation – Google-kirjojen kautta.
  58. ^ Majid, Anouar (24. syyskuuta 2009). Olemme kaikki maureja: lopettaa vuosisatoja kestäneet ristiretket muslimeja ja muita vähemmistöjä vastaan. U of Minnesota Press. ISBN 9780816660797 – Google-kirjojen kautta.
  59. ^ Espanjan valtakunta: Historical Encyclopedia : A Historical Encyclopedia. ABC-CLIO. 2016. s. 221. ISBN 978-1-61069-422-3.
  60. ^ a b Naimark, Norman (2016). Kansanmurha: maailmanhistoria. Oxford University Press. s. 35. ISBN 978-0-19-976526-3.
  61. ^ Rekonquistan elvyttäminen Kaakkois-Aasiassa: Moros ja Filippiinien tekeminen, 1565–1662 Tekijä: Ethan P. Hawkley
  62. ^ "Keisarillinen Espanja". Calgaryn yliopisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 29 kesäkuu 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  63. ^ Euroopan historian käsikirja. Penguin Random House Grupo Editorial España. 1994. ISBN 90-04-09760-0.
  64. ^ Payne, Stanley G. (1973). "Espanjan ja Portugalin historia; luku 13 Espanjan valtakunta". Iberian resurssien kirjasto verkossa. Haettu Elokuu 9 2008.
  65. ^ Thomas, Hugh (2003). Kultajoet: Espanjan valtakunnan nousu. Lontoo: George Weidenfeld & Nicolson. s. passim. ISBN 978-0-297-64563-4.
  66. ^ David Ogg, Eurooppa XNUMX-luvulla (1925), sivut 365-381.
  67. ^ Henry Kamen, Espanja, 1469-1714: konfliktien yhteiskunta (Routledge, 2014).
  68. ^ "Seitsemännentoista vuosisadan taantuminen". Iberian kirjaston resurssit verkossa. Arkistoidut alkuperäisestä 21-syyskuusta 2013. Haettu Elokuu 13 2008.
  69. ^ Payne, Stanley G. (1973). "Espanjan ja Portugalin historia; Luku 14 Espanjan yhteiskunta ja taloustiede keisarikunnan aikakaudella". Iberian resurssien kirjasto verkossa. Haettu Elokuu 9 2008.
  70. ^ Rinehart, Robert; Seeley, Jo Ann Browning (1998). "Maatutkimus: Espanja – Espanja taantumassa". Library of Congress Country Series. Arkistoidut alkuperäisestä 9. elokuuta 2008. Haettu Elokuu 9 2008.
  71. ^ Serrano Daura, Josep (2019). "Una aproximación a la Corona de Aragón de Fernando el Católico". Revista de Dret Històric Català. Societat Catalana d'Estudis Jurídics. 18 (18): 75. kaksi:10.2436 / 20.3004.01.119. ISSN 1578-5300.
  72. ^ Phillips, William D.; Phillips, Carla Rahn (2010). Lyhyt Espanjan historia. Cambridge University Press. s. 175. ISBN 9780521845137.
  73. ^ Rinehart, Robert; Seeley, Jo Ann Browning (1998). "Maatutkimus: Espanja – Bourbon Espanja". Library of Congress Country Series. Arkistoidut alkuperäisestä 9. elokuuta 2008. Haettu Elokuu 9 2008.
  74. ^ Casey, James (1999). Varhaismoderni Espanja: yhteiskuntahistoria. Routledge. s. 83. ISBN 9780415138130.
  75. ^ Martinez Shaw, Carlos (2016). "El Despotismo Ilustrado en España: entre la continuidad y el cambio" (PDF). El Siglo de las Luces: III Centenario del Nacimiento de José de Hermosilla (1715-1776). s. 14. ISBN 978-84-608-8037-0.
  76. ^ Martínez Shaw 2016, s. 14, 23.
  77. ^ David A. Bell. "Napoleonin totaalinen sota". TheHistoryNet.com
  78. ^ (Gates 2001, s. 20.)
  79. ^ (Gates 2001, s. 467.)
  80. ^ Alvar Ezquerra, Jaime (2001). Espanjan historian sanakirja. Akal -painokset. s. 209. ISBN 978-84-7090-366-3. Cortes of Cádiz (1812) oli Espanjan ensimmäinen parlamentti, jolla oli suvereeni valta
  81. ^ Rodriguez. Espanjan Amerikan itsenäisyys. Cambridge University Press. Se kokoontui yhtenä elimenä, ja sen jäsenet edustivat koko Espanjan maailmaa
  82. ^ Cruz Artacho, Salvador (2003). "Caciquismo y mundo rural durante la Restauración". Gutiérrezissä Rosa Ana; Zurita, Rafael; Camurri, Renato (toim.). Elecciones y cultura política en España e Italia (1890–1923). Valencia: University of Valencia. s. 33. ISBN 84-370-5672-1.
  83. ^ Costa, Joaquín. Oligarquía y caciquismo, Colectivismo agrario y otros escritos: (Antologia).
  84. ^ Meaker, Gerald H. (1974). Vallankumouksellinen vasemmisto Espanjassa, 1914–1923. Stanfordin yliopiston kirjasto. s. 159 ff. ISBN 0-8047-0845-2.
  85. ^ Espanjan sisällissodan taistelijat katsovat taaksepäin[pysyvä kuollut linkki], BBC News, 23. helmikuuta 2003
  86. ^ "Frankosta paenneiden espanjalaisten sukulaiset saivat kansalaisuuden". Daily Telegraph. Lontoo. 28. joulukuuta 2008. Arkistoidut alkuperäisestä 23. heinäkuuta 2013. Haettu Tammikuu 18 2014.
  87. ^ Villena, Miguel Ángel (9. kesäkuuta 2012). "El contubernio que preparó la democracia". MAA. Arkistoidut alkuperäisestä 5. huhtikuuta 2013.
  88. ^ "Contubernio de Múnich: 50 años", Arkistoitu Alkuperäisen on 21 lokakuu 2014.
  89. ^ "El contubernio de München". La Vanguardia. 4. kesäkuuta 2012.
  90. ^ "Euroopan parlamentin puhemiehen Nicole FONTAINEn puhe vuoden 2000 Saharov-palkinnon luovuttamisen yhteydessä Basta yalle!". Arkistoidut alkuperäisestä 2. lokakuuta 2016.
  91. ^ "Kuningas käskee armeijan murskaamaan vallankaappauksen". Guardian. 23 helmikuuta 1981. Haettu Maaliskuu 19 2020.
  92. ^ Pfanner, Eric (11. heinäkuuta 2002). "Talous hyötyy pääsystä "klubiin": Espanjan eurobonanza". Kansainvälinen Herald Tribune. Arkistoidut alkuperäisestä 1. Haettu Elokuu 9 2008. Katso myös: "Espanjan talous / pelkkä purjehdus ei enää". Economist. 3. toukokuuta 2007. Arkistoidut alkuperäisestä 13. Haettu Elokuu 9 2008.
  93. ^ "Al-Qaida väittää Madridin pommituksista"". BBC. 14. maaliskuuta 2004. Arkistoidut alkuperäisestä 24. Haettu Elokuu 13 2008. Katso myös: "Madridin pommittajat saavat pitkiä tuomioita". BBC. 31. lokakuuta 2007. Haettu Elokuu 13 2008.
  94. ^ Bailey, Dominic (14. maaliskuuta 2004). "Espanja äänestää varjon alla". BBC. Arkistoidut alkuperäisestä 25. elokuuta 2004. Haettu Elokuu 13 2008.
  95. ^ "Vaalipommi". Economist. 18. maaliskuuta 2004. Haettu Maaliskuu 19 2020.
  96. ^ Ortiz, Fiona (22. huhtikuuta 2013). "Espanjan väkiluku laskee, kun maahanmuuttajat pakenevat kriisiä". Reuters. Arkistoidut alkuperäisestä 2-syyskuusta 2017. Haettu 2 syyskuu 2017.
  97. ^ "Espanja laillistaa homoavioliitot". Guardian. 30. kesäkuuta 2005. Haettu Maaliskuu 19 2020.
  98. ^ Tremlett, Giles (5. syyskuuta 2010). "Baskilaisseparatistit Eta ilmoittivat tulitauosta". Guardian. Haettu Maaliskuu 19 2020.
  99. ^ "Espanjan Indignados protestoi tänne jäädäkseen". BBC News. 15 toukokuuta 2012. Haettu Maaliskuu 19 2020.
  100. ^ "Rajoy ahoy". Economist. 21. Haettu Maaliskuu 19 2020.
  101. ^ Tremlett, Giles (11. heinäkuuta 2012). "Mariano Rajoy ilmoittaa 65 miljardin euron säästötoimista Espanjalle". Guardian. Haettu Maaliskuu 19 2020.
  102. ^ "Espanjan kuningas: Juan Carlos allekirjoittaa kruununsa". BBC News. 18. kesäkuuta 2014. Haettu Maaliskuu 19 2020.
  103. ^ Alandete, David (27. lokakuuta 2017). "Análisis. Onko Katalonia itsenäinen?". Maa. Arkistoidut alkuperäisestä 28. lokakuuta 2017.
  104. ^ Piñol, Pere Ríos, Àngels (27. lokakuuta 2017). "El Parlament de Cataluña aprueba la resolución para declarar la independencia". Maa (espanjaksi). Arkistoidut alkuperäisestä 29. lokakuuta 2017.
  105. ^ "Katalonialainen kriisi: Alueelliset kansanedustajat keskustelevat Espanjan ostotarjouksesta". BBC. 26. lokakuuta 2017. Arkistoidut alkuperäisestä 26. lokakuuta 2017. Haettu 27 lokakuu 2017.
  106. ^ "Katalonialainen kriisi: Espanjan pääministeri Rajoy vaatii suoraa valtaa". BBC. 27. lokakuuta 2017. Arkistoidut alkuperäisestä 29. lokakuuta 2017. Haettu 27 lokakuu 2017.
  107. ^ "Katalonian itsenäisyys: Rajoy hajottaa Katalonian parlamentin". BBC News. Barcelona, ​​Madrid. 27 lokakuuta 2017. Arkistoidut alkuperäisestä 28. lokakuuta 2017. Haettu 27 lokakuu 2017.
  108. ^ Sandford, Alasdair (27. lokakuuta 2017). "Katalonia: mitä Madridin suora hallinto voisi tarkoittaa". Euronews. Arkistoidut alkuperäisestä 27. lokakuuta 2017. Haettu 27 lokakuu 2017.
  109. ^ Minder, Raphael (kesäkuu 2018). "Espanjan pääministeri Mariano Rajoy syrjäytettiin epäluottamusäänestyksessä". New York Times. Haettu 18 kesäkuu 2018.
  110. ^ Woolf, Steven H.; Masters, Ryan K.; Aron, Laudan Y. (24). "Covid-19-pandemian vaikutus vuonna 2020 elinajanodotteeseen Yhdysvalloissa ja muissa korkean tulotason maissa: alustavien kuolleisuustietojen simulaatiot". BMJ. 373: n1343. kaksi:10.1136/bmj.n1343. ISSN 1756-1833. PMC 8220857. PMID 34162598.
  111. ^ Borraz, Marta (18. maaliskuuta 2021). "Luz verde definitiva: la ley de eutanasia ya es una realidad en España tras superar su último tramite en el Congreso". ElDiario.es (espanjaksi). Haettu Maaliskuu 19 2021.
  112. ^ Medina García, Eusebio (2006). "Orígenes históricos y ambigüedad de la frontera hispano-lusa (La Raya)" Arkistoidut 25. toukokuuta 2017 Wayback Machine. Revista de Estudios Extremeños. Tomo LXII (II Mayo-Agosto). ISSN 0210-2854, s. 713 – 723.
  113. ^ "Köppen-Geigerin ilmastoluokituksen maailmankartta päivitetty – (katso s.3)" (PDF). Haettu 30 huhtikuu 2011.
  114. ^ Grantham, HS; et ai. (2020). "Antropogeeninen metsien muunnos tarkoittaa, että vain 40 prosentilla jäljellä olevista metsistä on korkea ekosysteemin eheys – lisämateriaali". Luonto Viestintä. 11 (1): 5978. Bibcode:2020NatCo..11.5978G. kaksi:10.1038/s41467-020-19493-3. ISSN 2041-1723. PMC 7723057. PMID 33293507.
  115. ^ "Biologinen monimuotoisuus Espanjassa". Climatechangepost.com. Haettu 24 syyskuu 2022.
  116. ^ Biodiversidad, Fundación (18. helmikuuta 2014). "Säätiö". Fundación Biodiversidad. Haettu 24 syyskuu 2022.
  117. ^ John Hooper, Uudet espanjalaiset, 2001, Diktatuurista demokratiaan
  118. ^ Espanjan nopeasti elävä kuningas täyttää 70 vuotta Arkistoidut 6. tammikuuta 2010 Wayback Machine BBC News Perjantai, 4. tammikuuta 2008 Poimittu 18. kesäkuuta 2009
  119. ^ Espanjan perustuslaki 1978.
  120. ^ "ESPANJA: Ei paluuta sukupuolten tasa-arvon polulta". Ipsnews.net. 15. maaliskuuta 2007. Arkistoidut alkuperäisestä 19. huhtikuuta 2014. Haettu 5 toukokuuta 2014.
  121. ^ "Naiset kansallisissa parlamenteissa". Ipu.org. 28. helmikuuta 2010. Arkistoidut alkuperäisestä 28. maaliskuuta 2014. Haettu 1 toukokuuta 2010.
  122. ^ "Inhimillisen kehityksen raportti 2007/2008" (PDF). Hdr.undp.org. s. 330. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 29 huhtikuu 2011. Haettu Tammikuu 18 2014.
  123. ^ Shelley, Fred M. (2015). Hallitukset ympäri maailmaa: Demokratioista teokratioihin: Demokratioista teokratioihin. ABC-CLIO. s. 197. ISBN 978-1-4408-3813-2.
  124. ^ "Katalonialaiset äänestävät lisää autonomiaa". CNN. 18. kesäkuuta 2006. Arkistoidut alkuperäisestä 4. Haettu Elokuu 13 2008. Katso myös: "Taloustutkimus: Espanja 2005". Kaupallisen yhteistyön ja kehityksen organisaatio. Arkistoidut alkuperäisestä 17. huhtikuuta 2008. Haettu Elokuu 13 2008. ja "Maatiedotukset: Espanja". Economist. Arkistoidut alkuperäisestä 14. lokakuuta 2012. Haettu Elokuu 9 2008. ja "Sveitsin kokemus hajautetun hallituksen kanssa" (PDF). Maailmanpankki. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 19. elokuuta 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  125. ^ Garcia Cantalapiedra, David ja Ramon Pacheco Pardo, Espanjan nykyaikainen ulkopolitiikka (Routledge, 2014). s. 126
  126. ^ "Tratado de Utretch – Gibraltar (espanja)". mgar.net. Arkistoidut alkuperäisestä 10. Haettu Elokuu 9 2008.
  127. ^ "K&V: Gibraltarin kansanäänestys". BBC News. 8 marraskuuta 2002. Arkistoidut alkuperäisestä 14. maaliskuuta 2007. Haettu Helmikuu 19 2010.
  128. ^ "Resoluutio 2070: Gibraltarin kysymys" (PDF). Yhdistyneet kansakunnat. 16. joulukuuta 1965. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 3 toukokuu 2011. Haettu Helmikuu 19 2010.
  129. ^ "Resoluutio 2231: Gibraltarin kysymys" (PDF). Yhdistyneet kansakunnat. 20. joulukuuta 1966. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 3 toukokuu 2011. Haettu Helmikuu 19 2010.
  130. ^ "La cuestión de Gibraltar" (espanjaksi). Espanjan ulkoasiain- ja yhteistyöministeriö. tammikuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 29 toukokuu 2009. Haettu Tammikuu 3 2010.
  131. ^ Kulta, Peter (2005). Gibraltar: Britti vai espanja?. Routledge. s. 4. ISBN 978-0-415-34795-2.
  132. ^ Yhdistyneen kuningaskunnan ulko- ja kansainyhteisöasioiden ulkoministeri (1999). "Kumppanuus edistyksen ja vaurauden edistämiseksi: Iso-Britannia ja merentakaiset alueet. Liite 1: Caymansaarten, Falklandinsaarten ja Gibraltarin profiilit" (PDF). Kumppanuus edistyksen ja vaurauden puolesta: Iso-Britannia ja merentakaiset alueet, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 13 joulukuu 2005. Haettu 19 joulukuu 2005.
  133. ^ Espanjan kirje YK:lle (PDF) (espanjaksi), YK, syyskuu 2013, arkistoitu (PDF) alkuperäisestä 25
  134. ^ "Espanja kiistää Portugalin saaret" Arkistoidut 8. syyskuuta 2013 Wayback Machine Portugalin uutiset. Haettu 9. syyskuuta 2013.
  135. ^ Fernández Liesa, Carlos R. (2004). "La cuestión de Olivenza, a la luz del Derecho internacional público" (PDF). Encuentros: Revista luso-española de investigadores en Ciencias humanas y sociales. Separatas. Ayuntamiento de Olivenza (4): 234–235. ISSN 1138-6622. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 29. elokuuta 2014.
  136. ^ Espanjan perustuslaki 1978, 62 artikla.
  137. ^ "El jefe del Estado Mayor del Ejército de Tierra y 11 tenientes generales aspiran a JEMAD". La Vanguardia. 6 marraskuuta 2016.
  138. ^ Espanjan perustuslaki 1978, 8 artikla.
  139. ^ Julve, Rafa (9. maaliskuuta 2016). "Señores, se acabó la mili". El Periódico.
  140. ^ "Kokous". worldpridemadrid2017.com (espanjaksi). Arkistoidut alkuperäisestä 12-syyskuusta 2017. Haettu 12 syyskuu 2017.
  141. ^ Espanjan perustuslaki 1978, johdanto.
  142. ^ Espanja 2015/2016 Arkistoidut 8. elokuuta 2016 Wayback Machine Amnesty International. Haettu 22.
  143. ^ "Espanjan sukupuoliväkivaltalain 8 vuoden analyysi | Sukupuoleen perustuva väkivalta ja oikeus". justiciadegenero.com. 4 maaliskuuta 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 25. Haettu 9 toukokuuta 2017.
  144. ^ Rincón, Reyes (25. marraskuuta 2015). "Espanjan perheväkivallan vastaisen taistelun onnistumiset ja epäonnistumiset". MAA. Arkistoidut alkuperäisestä 25. Haettu 9 toukokuuta 2017.
  145. ^ "Homoseksuaalisuuden maailmanlaajuinen hyväksyminen". Pew Research Center. 4. kesäkuuta 2013. Arkistoidut alkuperäisestä 10. marraskuuta 2014.
  146. ^ Espanjan perustuslaki 1978, 143 artikla.
  147. ^ Espanjan perustuslaki 1978, 147 artikla.
  148. ^ "Estatut" (PDF) (espanjaksi). Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 26 maaliskuuta 2009. Haettu 20 heinäkuu 2009.
  149. ^ "Nuevo Estatuto de Autonomía de Canarias". .gobiernodecanarias.org. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 20 tammikuu 2011. Haettu 30 huhtikuu 2011.
  150. ^ "BOCAe32.QXD" (PDF) (katalaaniksi). Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 11 heinäkuu 2009. Haettu 20 heinäkuu 2009.
  151. ^ "Estatuto de Autonomía de Aragón". Narros.congreso.es. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 joulukuu 2009. Haettu 20 heinäkuu 2009.
  152. ^ "Unidad de Policía de la Comunidad Autónoma de Andalucía" (espanjaksi). Cartujo.org. Arkistoidut alkuperäisestä 7. Haettu 23 lokakuu 2007.
  153. ^ 140 ja 141 artikla. Espanjan perustuslaki vuodelta 1978
  154. ^ "Euroalueen työttömyysaste 11 prosenttia". Eurostat. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 31. heinäkuuta 2017.
  155. ^ Nuorisotyöttömyysaste EU-maissa maaliskuussa 2018. Statista.
  156. ^ Benton, Lauren A. (1990). Näkymättömät tehtaat: epävirallinen talous ja teollisuuskehitys Espanjassa. SUNY Press.
  157. ^ Roberto A. Ferdman, Espanjan musta markkinatalous on 20 prosentin arvoinen sen BKT:sta: miljoonalla espanjalaisella on työpaikka harmaan taloudessa Arkistoidut 11. syyskuuta 2017 Wayback Machine, Atlantic (16 heinäkuu 2013)
  158. ^ Angel Alañón ja M. Gómez-Antonio, , Sovelletaan taloustieteitä, Vol 37, Issue 9, s. 1011–1025 (2005).
  159. ^ "OECD:n raportti vuodelta 2006" (PDF). OECD. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 19. elokuuta 2008. Haettu Elokuu 9 2008.
  160. ^ "Hyvä veto?". Economist. Liiketoimintaa. Madrid. 30. huhtikuuta 2009. Arkistoidut alkuperäisestä 4. Haettu 14 toukokuuta 2009.
  161. ^ "Espanjalainen Iberdrola allekirjoittaa investointisopimuksen Persianlahden Taqan kanssa". Forbes. 25. toukokuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 7 kesäkuu 2010.
  162. ^ "Iso Amerikassa?". Economist. Liiketoimintaa. Madrid. 8. huhtikuuta 2009. Arkistoidut alkuperäisestä 12. huhtikuuta 2009. Haettu 14 toukokuuta 2009.
  163. ^ "The Economist Intelligence Unitin elämänlaatuindeksi" (PDF). Economist Intelligence Unit. s. 4. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 2. elokuuta 2012. Haettu Elokuu 19 2010.
  164. ^ "Elämän lotto". Economist. 21 marraskuuta 2012. Arkistoidut alkuperäisestä 20. heinäkuuta 2014.
  165. ^ "Palkintojen saajat". leekuanyewworldcityprize.com.sg. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 28in helmikuussa 2012.
  166. ^ "Maailman pormestari: Vuoden 2012 tulokset". worldmayor.com. Arkistoidut alkuperäisestä 11. tammikuuta 2013.
  167. ^ "Euroopan vihreä pääkaupunki". Europa (verkkoportaali). Arkistoidut alkuperäisestä 18. joulukuuta 2013.
  168. ^ a b c d Méndez-Barreira, Victor (7. elokuuta 2016). "Autontekijät kaatavat rahaa Espanjaan". Wall Street Journal.
  169. ^ "Kiinan visio rakentaa sähköautojen akkutehdas Espanjaan". Automotive News Europe. 20 heinäkuuta 2022. Haettu 5 huhtikuu 2023.
  170. ^ ">> Espanja numeroina". Investoi Espanjaan. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 maaliskuuta 2013. Haettu Maaliskuu 13 2013.
  171. ^ "Espanjaan saapui vuonna 82 ennätysmäärä, 2017 miljoonaa matkailijaa". 10. tammikuuta 2018. Haettu Helmikuu 10 2018.
  172. ^ "Globaali Guru | analyysi". Globaali Guru. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 6 tammikuu 2011. Haettu Elokuu 13 2008.
  173. ^ "Talousraportti" (PDF). Espanjan pankki, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 26 heinäkuu 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  174. ^ "Espanja on aurinkoenergian johtaja maailmassa". NPR.org. NPR. 15. heinäkuuta 2010. Arkistoidut alkuperäisestä 19-syyskuusta 2010. Haettu 4 syyskuu 2010.
  175. ^ "Espanjasta tulee aurinkovoiman maailmanjohtaja". Europeanfutureenergyforum.com. 14. heinäkuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 24 marraskuu 2010. Haettu 4 syyskuu 2010.
  176. ^ Villalobos, Alvaro (6. toukokuuta 2018). "Espanjan Bilbao taistelee Euroopan tuulivoimasektorin johtajuudesta". phys.org (espanjaksi). Haettu 6 heinäkuu 2018.
  177. ^ AFP (6. toukokuuta 2018). "Espanjan Bilbao taistelee Euroopan tuulivoimasektorin johtajuudesta". Paikalliset (espanjaksi). Haettu 6 heinäkuu 2018.
  178. ^ "Espanjasta tulee ensimmäinen eurooppalainen tuulivoiman tuottaja voitettuaan Saksan ensimmäistä kertaa". Eolic Energy -uutisia. 31. joulukuuta 2010. Arkistoidut alkuperäisestä 27. huhtikuuta 2011. Haettu 30 huhtikuu 2011.
  179. ^ "Asociación Empresarial Eólica – Espanjan tuulienergiayhdistys – Energía Eólica". Aeeolica. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 20 lokakuu 2021. Haettu 28 syyskuu 2018.
  180. ^ Méndez, Rafael (9. marraskuuta 2009). "La eólica supera por primera vez la mitad de la producción elektrolectrica". Maa (espanjaksi). Ediciones El País. Arkistoidut alkuperäisestä 13. Haettu Elokuu 8 2010.
  181. ^ "Tuulivoima Espanjassa rikkoi uuden hetkellisen tehoennätyksen". renovablesmadeinspain.es. 9. marraskuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 joulukuu 2011. Haettu 5 kesäkuu 2011.
  182. ^ "14 ydinreaktoria movidos por el viento". Maa. 9. Haettu 5 kesäkuu 2011.
  183. ^ "La Fuerza del Mar". revista.consumer.es. Arkistoidut alkuperäisestä 26. elokuuta 2011. Haettu 5 kesäkuu 2011.
  184. ^ Energia Ruotsissa, Faktaa ja lukuja, Ruotsin energiavirasto, (ruotsiksi: Energiläget i siffror), Taulukko kuvalle 49. Lähde: IEA/OECD . Arkistoidut 16. lokakuuta 2013 Wayback Machine
  185. ^ "Algae Based Biofuels in Plain English: Why it Matters, How It Works. (algae algaebiofuels carbonsequestration valcent vertigro algaebasedbiofuels etanol)". Triplepundit.com. 30. heinäkuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 18 toukokuu 2013. Haettu Marraskuu 19 2008.
  186. ^ "Espanja aikoo saada miljoona sähköautoa liikkeelle". Triplepundit.com. 30. heinäkuuta 2008. Arkistoidut alkuperäisestä 23. Haettu Marraskuu 19 2008.
  187. ^ "The Need for Speed ​​- High Speed ​​Rail Euroopassa: puhutko espanjaa? Eurooppa on raiteilla". Blog.raileurope.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 helmikuu 2011. Haettu Marraskuu 1 2011.
  188. ^ "Espanja on kehittänyt Euroopan suurimman suurten nopeuksien rautatieverkoston | Olive Press Newspaper". Theolivepress.es. 17. marraskuuta 2010. Arkistoidut alkuperäisestä 10. Haettu Marraskuu 1 2011.
  189. ^ "La Moncloa. 19. Transporte y Vivienda [España/España Hoy 11-2019/Otras políticas]". www.lamoncloa.gob.es (espanjaksi). Haettu Helmikuu 1 2020.
  190. ^ Lara Galera, Antonio L. (2015). "El AVE Madrid-Barcelona, ​​una obra de mérito" (PDF). Revista de Obras Públicas (3569): 57. ISSN 0034-8619.
  191. ^ "El AVE español, el más veloz del mundo y el segundo en puntualidad". El Mundo. Espanja. 10. marraskuuta 2010. Arkistoidut alkuperäisestä 9. Haettu 5 kesäkuu 2011.
  192. ^ "Espanja valtaa eteenpäin suurnopeusjunaverkon avulla". railpro.co.uk. tammikuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 21 heinäkuu 2011. Haettu 5 kesäkuu 2011.
  193. ^ "Scimago Institution Rankings". Haettu Tammikuu 5 2018.
  194. ^ Dutta, Soumitra; Lanvin, Bruno; Wunsch-Vincent, Sacha; León, Lorena Rivera; Maailman henkisen omaisuuden järjestö (2022). Global Innovation Index 2022, 15. painos. WIPO. Maailmanlaajuinen innovaatioindeksi. Maailman henkisen omaisuuden järjestö. kaksi:10.34667/tind.46596. ISBN 9789280534320. Haettu Marraskuu 16 2022.
  195. ^ Añón Higón, Dolores; Díez-Minguela, Alfonso (2021). "Onko yliopistoilla väliä ulkomaisen T&K-toiminnan sijainnin kannalta?". Business Research Quarterly: 1; 5. kaksi:10.1177 / 23409444211042382. S2CID 239695136.
  196. ^ Giachi, Sandro; Fernández-Esquinas, Manuel (2020). "Tutkimusjärjestelmän heterogeenisyyden kartoitus: "hybridi" organisaatiokentän synty tieteen ja teollisuuden välille". Tutkimuksen arviointi. 29 (4): 392-405. kaksi:10.1093/reseval/rvaa014.
  197. ^ "Väestöluvut". Instituto Nacional de Estadística (kansallinen tilastolaitos). Arkistoidut alkuperäisestä 24. Haettu Elokuu 13 2008.
  198. ^ Joseph Harrison, David Corkill (2004). "Espanja: moderni eurooppalainen talous". Ashgate Publishing. s. 23. ISBN 0-7546-0145-5
  199. ^ "Indice coyuntural de fecundidad". Instituto Nacional de Estadística.
  200. ^ Roser, Max (2014), "Kokonaishedelmällisyysluku ympäri maailmaa viime vuosisatojen aikana", Meidän maailmaamme, Gapminder Foundation
  201. ^ "World Factbook EUROPE : ESPANJA", The World Factbook, 12 heinäkuu 2018
  202. ^ "Población extranjera por sexo, país de nacionalidad y edad". Instituto Nacional de Estadística. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 25 maaliskuuta 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  203. ^ "EU27:n jäsenvaltiot myönsivät kansalaisuuden 696 000 henkilölle vuonna 2008 Arkistoidut 6. syyskuuta 2014 Wayback Machine" (PDF). Eurostat. 6. heinäkuuta 2010.
  204. ^ "Áreas urbanas +50". Julkisten töiden ja liikenteen ministeriö. 2013. Arkistoidut alkuperäisestä 26. elokuuta 2014.
  205. ^ a b "Maailman kaupunkialueet: väestö ja tiheys" (PDF). Demographia. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 5. elokuuta 2011. Haettu Elokuu 10 2008.
  206. ^ Yhdistyneiden kansakuntien talous- ja sosiaaliministeriö, World Urbanization Prospects (2007-versio) Arkistoidut 25. toukokuuta 2017 Wayback Machine, (Yhdistyneet Kansakunnat, 2008), Taulukko A.12. Tiedot vuodelta 2007.
  207. ^ Yhdistyneiden kansakuntien talous- ja sosiaaliministeriö, World Urbanization Prospects (2009-versio) Arkistoidut 25. huhtikuuta 2010 klo Wayback Machine, (Yhdistyneet Kansakunnat, 2010), Taulukko A.12. Tiedot vuodelta 2007.
  208. ^ OECD (2006). OECD Territorial Reviews Competitive Cities in the Global Economy. Taulukko 1.1. OECD Publishing. ISBN 978-92-64-02708-4.
  209. ^ "Kilpailevat nationalismit moninaisessa valtiossa: Espanja, Katalonia ja Baskimaa". Oxford University Press. Arkistoidut alkuperäisestä 25. toukokuuta 2017.
  210. ^ "España, una nación de naciones" (PDF). Navarran yliopisto. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 25. toukokuuta 2017.
  211. ^ Azaola, José Miguel de (23. elokuuta 1996). "Nacionalidades históricas". Maa. Arkistoidut alkuperäisestä 28. huhtikuuta 2016. Haettu 9 toukokuuta 2016.
  212. ^ "Maahanmuuttotilastot". BBC. 11. joulukuuta 2006. Arkistoidut alkuperäisestä 8. huhtikuuta 2013. Haettu Elokuu 13 2008.
  213. ^ "Diagnóstico social de la comunidad gitana en España" (PDF). Msc.es. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 27. Haettu 21 toukokuuta 2016.
  214. ^ "Arviot" (JPG). Gfbv.it. Arkistoidut alkuperäisestä 5. huhtikuuta 2016. Haettu 21 toukokuuta 2016.
  215. ^ "Romanien tilanne Espanjassa" (PDF). Avoimen yhteiskunnan instituutti. 2002. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 1 joulukuu 2007. Haettu 15 syyskuu 2010. Espanjan hallitus arvioi niiden lukumäärän mustalaisia enintään 650,000 XNUMX.
  216. ^ Viimeaikainen romanien muuttoliike Euroopassa, Claude Cahnin ja professori Elspeth Guildin tutkimus Arkistoidut 25. toukokuuta 2017 Wayback Machine, s. 87–88 (09.2010 luvut)
  217. ^ "Romanien tilanne Espanjassa" (PDF). Avoimen yhteiskunnan instituutti. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 26 kesäkuu 2008. Haettu Elokuu 14 2008.
  218. ^ Sephardim – juutalainen virtuaalikirjasto Arkistoidut 7. syyskuuta 2012 Wayback Machine Kirjailija: Rebecca Weiner
  219. ^ "El regreso de los judíos sefardíes a España". euronewses. 29. elokuuta 2014. Arkistoidut alkuperäisestä 8. syyskuuta 2014.
  220. ^ "Instituto Nacional de Estadística. Estadística del Padrón Continuo". ine.es. Tilastokeskus.
  221. ^ INE Arkistoidut 23. heinäkuuta 2013 Wayback Machine, 2011.
  222. ^ "Talouskriisi paljastaa Espanjan maahanmuuttajien haavoittuvuuden – Ominaisuus". The Earth Times. 18. marraskuuta 2009.
  223. ^ "Avance del Padrón Municipal 1 de enero de 2006. Datos väliaikaiset" (PDF). Instituto Nacional de Estadística. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 26 heinäkuu 2008. Haettu Elokuu 13 2008. ja "Espanja: maahanmuuttajat tervetuloa". Työviikko, Arkistoitu Alkuperäisen on 6 lokakuu 2008. Haettu Elokuu 13 2008. ja "Maahanmuuttajat ruokkivat Euroopan sivilisaatioiden yhteenottoa". MSNBC. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 13 toukokuu 2008. Haettu Elokuu 13 2008. ja "Espanjalaiset nuoret törmäävät maahanmuuttajajoukkoihin". Kansainvälinen Herald Tribune. Arkistoidut alkuperäisestä 3. Haettu Elokuu 13 2008.
  224. ^ "Euroopan väestö vuonna 2005" (PDF). Eurostat. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 19 elokuu 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  225. ^ Espanja lisää maahanmuuttobudjettia Arkistoidut 30. elokuuta 2008 Wayback Machine, 10 lokakuu 2007
  226. ^ Tremlett, Giles (9. toukokuuta 2005). "Espanja myöntää armahduksen 700,000 XNUMX siirtolaiselle". Guardian. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 29. elokuuta 2013. Haettu 20 heinäkuu 2009.
  227. ^ "Väestösarja vuodelta 1998". INE Espanjan tilastoinstituutti. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 marraskuu 2007. Haettu Elokuu 14 2008.
  228. ^ "Eurooppalaiset suosivat Espanjaa ulkomaantyöpaikoissa". News.bg. Arkistoidut alkuperäisestä 10. lokakuuta 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  229. ^ Plan de Retorno Voluntario Arkistoidut 18. lokakuuta 2011 Wayback Machine Espanjan hallitus
  230. ^ Espanjan työllisyyskriisi jättää maahanmuuttajat työttömäksi Arkistoidut 10. heinäkuuta 2017 Wayback Machine, The Wall Street Journal, 24. tammikuuta 2009
  231. ^ a b 580.000 XNUMX henkilöä Espanjasta Arkistoidut 15. marraskuuta 2011 Wayback Machine. El País. Editición Impresa. 8. lokakuuta 2011
  232. ^ Conversi, Daniele (2002). "Smooth Transition: Espanjan 1978 perustuslaki ja kansallisuuksia koskeva kysymys" (PDF). National Identities, osa 4, nro 3. Carfax Publishing, Inc. Arkistoitu osoitteesta Alkuperäisen (PDF) on 11 toukokuu 2008. Haettu Tammikuu 28 2008.
  233. ^ Casado Velarde, Manuel (2011). "Espanja, monikielinen valtio: espanja ja muut viralliset kielet". Julkaisussa Stickel, Gerhard (toim.). Kansalliset, alueelliset ja vähemmistökielet Euroopassa. Frankfurt: Peter long. s. 129. ISBN 978-3-631-60365-9.
  234. ^ Ramallo 2018, s. 465.
  235. ^ Ramallo, Fernando (2018). "Kielellinen monimuotoisuus Espanjassa". paikassa Ayres-Bennett, Wendy; Carruthers, Janice (toim.). Manual of Romance Sociolingvistics. De Gruyter. s. 462. kaksi:10.1515 / 9783110365955-018. ISBN 9783110365955. S2CID 158999790.
  236. ^ Ramallo 2018, s. 463.
  237. ^ "CIA - The World Factbook - 5 Pain". Cia.gov. Haettu 30 huhtikuu 2011.
  238. ^ Recalde Fernández, Montserrat (2016). "A contribución da inmigración ao multilingüismo do Estado español" (PDF). paikassa Recalde Fernández, Montserrat; Silva Domínguez, Carme (toim.). Ser inmigrante en tempos de crise. Unha ollada monitieteinen. Servizo de Publicacións e Intercambio Científico da Universidade de Compostela. s. 175. kaksi:10.15304 / 9788416533015. ISBN 9788416533015.
  239. ^ La Ley Organica 2/2006 Arkistoidut 25. toukokuuta 2011 Wayback Machine. Haettu 23. syyskuuta 2009
  240. ^ Orgaaninen laki 8/2013 Arkistoidut 12. helmikuuta 2015 Wayback Machine. Haettu 9. joulukuuta 2013
  241. ^ De la LGE a la LOMCE: Así son las siete leyes educativas españolas de la democracia Arkistoidut 12. helmikuuta 2015 Wayback Machine. teinteresa.es
  242. ^ "Educación Primaria │Ministerio de Educación y Formación Profesional" (espanjaksi). Haettu Marraskuu 26 2020.
  243. ^ "Educación Secundaria Obligatoria (ESO)│Ministerio de Educación y Formación Profesional" (espanjaksi). Haettu Marraskuu 26 2020.
  244. ^ "Bachillerato│Ministerio de Educación y Formación Profesional". Haettu Marraskuu 26 2020.
  245. ^ "La Formación Profesional todellinen en el sistema educativo – TodoFP│Ministerio de Educación y Formación Profesional" (espanjaksi). Haettu Marraskuu 26 2020.
  246. ^ "Vertaa maatasi - PISA 2018". www2.compareyourcountry.org. Haettu 29 syyskuu 2021.
  247. ^ "The Program for International Student Assessment (PISA): Espanja" (PDF).
  248. ^ Maailman terveysjärjestö, World Health Staff, (2000), Haden, Angela; Campanini, Barbara, toim., Maailman terveysraportti 2000 – Terveysjärjestelmät: suorituskyvyn parantaminen (PDF), Geneve: Maailman terveysjärjestö, ISBN 92-4-156198-X
  249. ^ "Terveydenhuolto Espanjassa: edunsaajat". seg-social.es. Arkistoidut alkuperäisestä 25. Haettu 24 syyskuu 2017.
  250. ^ Laki 26 / 1992 Arkistoidut 26. marraskuuta 2016 Wayback Machine, Documento BOE-A-1992-24855, Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado
  251. ^ Laki 25 / 1992 Arkistoidut 27. joulukuuta 2016 Wayback Machine, Documento BOE-A-1992-24854, Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado
  252. ^ Laki 24 / 1992 Arkistoidut 26. marraskuuta 2016 Wayback Machine, Documento BOE-A-1992-24853, Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado
  253. ^ Centro de Investigaciones Sociológicas: Barómetro de Julio 2020, 21. päivä.¿Cómo se define Ud. en materia religiosa: católico/a practicante, católico/a no practicante, creyente de otra religión, agnóstico/a, indiferente o no creyente, o ateo/a?
  254. ^ a b Centro de Investigaciones Sociológicas (sosiologisen tutkimuksen keskus) (lokakuu 2019). "Macrobarómetro de octubre 2019, Banco de datos" (espanjaksi). s. 160. Haettu 17 joulukuu 2019. Kysymys oli "¿Cómo se define Ud. en materia religiosa: católico/a practicante, católico/a no practicante, creyente de otra uskonto, agnóstico/a, indiferente o no creyente, o ateo/a?", käytetty paino oli "PESOCCAA", joka kuvastaa väestön kokoa Espanjan autonomiset alueet.
  255. ^ "WVS-tietokanta". Maailman arvotutkimus. Vertailevan tutkimuksen tutkimuslaitos. Maaliskuu 2015. Arkistoidut alkuperäisestä 5. tammikuuta 2016.
  256. ^ "Gallupin kansainvälinen uskonnollisuusindeksi" (PDF). Washington Post. WIN-Gallup International. Huhtikuu 2015. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 1. helmikuuta 2016.
  257. ^ "Federación de Entidades Religiosas Evangélicas de España – FEREDE". Ferede.org. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 syyskuu 2011. Haettu 4 syyskuu 2010.
  258. ^ "Espanja – uutishuone". churchofjesuschrist.org. Haettu 4 syyskuu 2010.
  259. ^ "Los musulmanes en España superan por primera vez los 2 millones de persons". Herald. Syyskuu 2020.
  260. ^ Kamen, Henry (1999). Espanjan inkvisitio: historiallinen versio. Yalen yliopiston lehdistö. s. 29-31.
  261. ^ Sanz, Juan Carlos (22. tammikuuta 2016). "Espanja toivottaa vihdoinkin sefardit takaisin". Maa. Tel Aviv. Haettu 26 toukokuuta 2018.
  262. ^ "Beyond Bullfights and Sangria: Viisi vuosisataa Espanjan historiaa musiikin, taiteen ja kirjallisuuden kautta - UC San Diego Extension", Arkistoitu Alkuperäisen on 25 marraskuu 2016. Haettu Marraskuu 27 2016.
  263. ^ "Espanja, tärkein viittaus maailman latinalaisamerikkalaiselle perinnölle". ABC.es. Madrid. 3 heinäkuuta 2014. Haettu 8 kesäkuu 2016.
  264. ^ Townson, N. (2007). Espanjan muutos: Francon diktatuuri, 1959-1975. Routledge. s. 7. ISBN 9780230592643.
  265. ^ "Espanja". Unescon kulttuurisektori. Arkistoidut alkuperäisestä 26-syyskuusta 2014. Haettu 14 syyskuu 2014.
  266. ^ "Espanja – aineeton kulttuuriperintö". Unescon kulttuurisektori. Arkistoidut alkuperäisestä 14-syyskuusta 2014. Haettu 14 syyskuu 2014.
  267. ^ Gies, David T. (2004). Cambridgen espanjalaisen kirjallisuuden historia. Cambridge University Press. s. 73–74. ISBN 0-521-80618-6.
  268. ^ Dapueto Reyes, María de los Ángeles (2015). "Literatura hispanorromance primigenia : la glosa conoajutorio del Codex Aemilianensis 60". kirjeet. Pontificia Universidad Católica Argentina Santa María de los Buenos Aires. 2 (72): 90. ISSN 0326-3363.
  269. ^ Labanyi, Jo (2010). Espanjan kirjallisuus. Erittäin lyhyt johdanto. Oxford University Press. s. 18–19. ISBN 978-0-19-920805-0.
  270. ^ Labanyi 2010, s. 24.
  271. ^ Labanyi 2010, s. 21.
  272. ^ Amorós Negre, Carla (2016), "Kastilian/espanjan kielen leviäminen Espanjassa ja Amerikassa: suhteellisen onnistunut kielten standardointikokemus", Sociolinguistica, 1 (30): 26-28, kaksi:10.1515/soci-2016-0003, ISSN 0933-1883, S2CID 132493573
  273. ^ González Subías, José Luis (2007). "La Extensión del Romanticismo en España". Cuadernos de Ilustración y Romanticismo: Revista del Grupo de Estudios del siglo XVIII. Toimituksellinen UCA (15): 226; 228–229. ISSN 2173-0687.
  274. ^ Abad, Francisco (2007). "La 'Edad de Plata' (1868-1936) y las Generaciones de la Edad de Plata: cultura y filologia" (PDF). Epos. Revista de Filología (23): 244-245.
  275. ^ Orringer, Nelson R. (1998). "Espanjan hopeakauden ja '98 sen sisällä uudelleenmäärittely". Anales de la literatura Española Contemporánea. Espanjan ja espanjalais-amerikkalaisen tutkimuksen yhdistys. 23 (1.): 2. JSTOR 25642011.
  276. ^ Labanyi 2010, s. 61.
  277. ^ Coluzzi, Paolo (2007). Vähemmistökielten suunnittelu ja mikronationalismi Italiassa: Friulilaisen, kimbrian ja läntisen lombardin tilanteen analyysi Espanjan vähemmistökielten perusteella. Peter long. s. 103. ISBN 9783039110414.
  278. ^ Coluzzi 2007, s. 103–104.
  279. ^ Antonova, NV; Myagkov, GP; Nikolaeva, OA (2019). "Filosofisen ajattelun Genesis-ongelma Espanjan historiografiassa" (PDF). Utopia ja Praxis Latinoamericana. Zuldan yliopisto. 24 (5): 66-67.
  280. ^ Caponigri, A. Robert (1967). Nykyaikainen espanjalainen filosofia (PDF).
  281. ^ Antonova, Myagkov & Nikolaeva 2019, s. 67.
  282. ^ Caponigri 1967, s. 169-170.
  283. ^ Anirudh. Diego Velazquezin 10 kuuluisinta maalausta | Learnodo Newtonic. Haettu Marraskuu 21 2020.
  284. ^ Montes Fernández 2011, s. 602–603.
  285. ^ Montes Fernández 2011, s. 603.
  286. ^ Montes Fernández, Francisco José (2011). "Recordando la historia del cine español" (PDF). Anuario Jurídico y Económico Escurialense. XLIV. ISSN 1133-3677.
  287. ^ Montes Fernández 2011, s. 609–610.
  288. ^ Jordan, Barry; Morgan-Tamosunas, Rikki (1998). Nykyaikainen espanjalainen elokuva. Manchester University Press.
  289. ^ Yuste, Javier (13. joulukuuta 2019). "Viaje por la cara B del cine español". Kulttuurinen - sinun Espanjan.
  290. ^ "El Festival de San Sebastián y el de Málaga, entre las diez iniciativas culturales more importantes de España en 2021". Audiovisuaalinen 451. 9 Helmikuu 2022.
  291. ^ La Spina, V (2018). "Maa ja kipsi: teoriasta käytäntöön espanjalaisessa kansanarkkitehtuurissa". julkaisussa Mileto, C.; Vegas López-Manzanares, F.; García-Soriano, L.; Cristini, V. (toim.). Kansankielinen ja maan arkkitehtuuri: suojelu ja kestävä kehitys. Lontoo: Taylor & Francis. s. 153–154. ISBN 978-1-138-03546-1.
  292. ^ Bloom, Jonathan M. (2020). Islamilaisen lännen arkkitehtuuri. Pohjois-Afrikka ja Iberian niemimaa. New Haven ja Lontoo: Yalen yliopiston lehdistö. s. 88. ISBN 978-0-300-21870-1.
  293. ^ Kukki 2020, s. 171.
  294. ^ "Musiikkifestivaalit, UK-festivaalit ja Lontoon festivaalit". Spoonfed.co.uk. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 28 lokakuu 2011. Haettu Marraskuu 1 2011.
  295. ^ "Kitaran historia Espanjassa". Linguatics.com. Arkistoidut alkuperäisestä 29. huhtikuuta 2011. Haettu 30 huhtikuu 2011.
  296. ^ a b Richardson, Paul (19. elokuuta 2007). "Espanjan täydellinen paella". Times. Lontoo. Arkistoidut alkuperäisestä 4. Haettu Elokuu 6 2010.
  297. ^ Smillie, Susan (18. tammikuuta 2010). "Maailman kallein kinkku?". Guardian. ISSN 0261-3077. Haettu 31 lokakuu 2019.
  298. ^ Limón, Raúl (7. maaliskuuta 2016). "Maailman kallein kinkku on Huelvasta ja maksaa 4,100 euroa jalka". Maa. ISSN 1134-6582. Haettu 31 lokakuu 2019.
  299. ^ DiGregorio, Sarah (1. joulukuuta 2009). "Espanjan voitto Mercat Negressä". Village Voice. New York. Arkistoidut alkuperäisestä 8. Haettu Elokuu 6 2010.
  300. ^ "Primera División 2015/2016". worldfootball.net. Haettu 14 heinäkuu 2016.
  301. ^ "Pankkilomat Espanjassa". bank-holidays.com. Arkistoidut alkuperäisestä 18-syyskuusta 2008. Haettu Elokuu 13 2008.
  302. ^ Nogués y Secall (1862), 68.
  303. ^ Paloma Aguilar, Carsten Humlebæk, "Kollektiivinen muisti ja kansallinen identiteetti Espanjan demokratiassa: Fransoismin ja sisällissodan perintö", History & Memory, 1. huhtikuuta 2002, sivu. 121-164
  304. ^ "Acuerdo entre el Reino de España y Nueva Zelanda sobre participación en determinadas elecciones de los nacionales de cada país residentes en el territorio del otro, hecho en Wellington el 23. kesäkuuta 2009". Noticias Jurídicas.

Mainitut teokset

Kirjallisuutta

  • Carr, Raymond, toim. Espanja: historiaa. Oxford University Press, USA, 2000.
  • Callaghan Josephista. Keskiaikaisen Espanjan historia Cornell University Press 1983

Ulkoiset linkit

Hallitus
Kartat
matkailu