Stephen Poliakoff

Aihe Stephen Poliakoff on yksi tämän hetken oleellisimmista ja kiinnostavimmista. Sen vaikutus ulottuu yhteiskunnan eri osa-alueille politiikasta ja taloudesta kulttuuriin ja teknologiaan. Viime vuosina Stephen Poliakoff on herättänyt asiantuntijoiden ja tutkijoiden huomion, jotka haluavat ymmärtää sen luonnetta ja sen vaikutuksia nykymaailmaan. Tässä artikkelissa tutkimme Stephen Poliakoff:n eri puolia ja näkökulmia, analysoimme sen kehitystä ajan myötä ja sen mahdollisia seurauksia tulevaisuudessa.

Stephen Poliakoff jakamassa nimikirjoituksia vuonna 2008.

Stephen Poliakoff (s. 1. joulukuuta 1952) on englantilainen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja sekä elokuva- ja televisio-ohjaaja. Suurin osa Poliakoffin ohjauksista perustuu hänen omiin käsikirjoituksiinsa, joiden tarinat sijoittuvat useimmiten brittiläisen yläluokan pariin.

Poliakoffin varhaisista elokuvaohjauksista kohua herätti Close My Eyes – rakasta minua (1991), kolmiodraamaa ja insestiä käsittelevä tutkielma, jossa kolmion osapuolia näyttelevät Saskia Reeves sekä Clive Owen hänen veljenään ja Alan Rickman aviomiehenään. Vuosituhannen vaihteesta lähtien Poliakoff on ohjannut lähinnä televisiolle. Esimerkiksi minisarja Sukupuu (2001) pohtii tekijälleen ominaisesti muistamisen ja sukusiteiden merkitystä. Siinä Matthew Macfadyenin tulkitsema nuorukainen osallistuu mittavaan sukukokoukseen. Kadonnut prinssi (2003) puolestaan on kuvaus Britannian kuninkaan Yrjö V:n kuopuksen prinssi Johnin (1905–1919) lyhyestä elämästä.

Poliakoffin noin 25 teatterinäytelmästä Breaking the Silence on esitetty suomeksi nimellä Rikottu hiljaisuus. Se sai kantaesityksensä Suomen Kansallisteatterissa 1986. Teoksen suomensi Eeva-Liisa Manner ja ohjasi Terttu Savola.[1] Jo vuonna 1981 Johanna Rajamaa ohjasi Radioteatterille Ari Koskisen kuunnelmasuomennoksen Poliakoffin näytelmästä Strawberry Fields (1977) nimellä Mansikka-ahot[2].

Elokuva- ja televisio-ohjauksia

Lähteet

  1. Rikottu hiljaisuus, Ilona-esitystietokanta, Teatterin tiedotuskeskus, viitattu 17.12.2014.
  2. Kajava, Jukka: Kukkaislapsia ja terroristeja. Helsingin Sanomat, 31.8.1981, s. 48. Näköislehti (maksullinen).

Aiheesta muualla