Nykyään Svenska litteratursällskapet i Finland on erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe nyky-yhteiskunnassa. Monista näkökulmistaan Svenska litteratursällskapet i Finland on onnistunut vangitsemaan tutkijoiden, asiantuntijoiden ja suuren yleisön huomion. Sen vaikutus vaihtelee arkipäiväisistä asioista maailmanlaajuisesti merkittäviin asioihin. Tässä artikkelissa perehdymme Svenska litteratursällskapet i Finland:n maailmaan, tutkimme sen eri puolia, analysoimme sen vaikutuksia eri yhteyksissä ja pohdimme sen merkitystä nykyään. Liity meihin tälle Svenska litteratursällskapet i Finland:n löytämisen ja ymmärtämisen matkalle.
Svenska litteratursällskapet i Finland (lyhenne SLS[1]) on tieteellinen seura, jonka tarkoituksena on vaalia, kehittää ja välittää suomenruotsalaista kulttuuriperintöä.
Seura perustettiin vuonna 1885 Johan Ludvig Runebergin muistoksi.[2]
Svenska Litteratursällskapet i Finland nimitti ja aloitti vuonna 1911 Florinin komitean. Florinin komitea suuntautui perinnöllisyyden merkitystä painottaneeseen rotupuhtaudelliseen työhön.[3]
Seura harjoittaa arkisto-, kustannus- ja tutkimustoimintaa. Seuran tärkeimpiä julkaisuja ovat Runebergin ja Zacharias Topeliuksen kootut teokset.
Seura omistaa ja hallinnoi Svenska kulturfondenia[4] sekä ylläpitää Porvoossa sijaitsevaa Runoilijakotia. Seura jakaa vuosittain stipendejä ja kirjallisuuspalkintoja, joista tärkein on Tollanderin palkinto.
Vuoden 2019 lopussa SLS:n hallinnoiman omaisuuden arvo oli noin 1,8 miljardia euroa, joka koostuu SLS:n ja Svenska kulturfondenin (SKF) rahastoista. SLS sijoittaa pääasiassa kotimaisiin ja ruotsalaisiin kansainvälisesti toimiviin pörssiyhtiöihin.[5] Seura on monen suomalaisen pörssiyhtiön suurimpia osakkeenomistajia.[6] Seuralla on ollut huomattavia omistuksia eri yrityksissä, muun muassa SYP-pankissa, Kymin Oy:ssä ja Wärtsilässä.[7]