Systeemi (termodynamiikka)

Nykyään Systeemi (termodynamiikka) on aihe, joka on kiinnittänyt kaiken ikäisten, sukupuolten ja kansallisuuksien huomion. Syntymisestään lähtien Systeemi (termodynamiikka) on herättänyt suurta kiinnostusta yhteiskunnassa, koska se vaikuttaa jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Ajan myötä Systeemi (termodynamiikka):stä on tullut keskustelunaihe eri alustoilla ja se on synnyttänyt lukemattomia mielipiteitä ja näkökulmia. Systeemi (termodynamiikka):n merkityksen kasvaessa on tärkeää syventyä sen eri puoliin ja ymmärtää sen vaikutus nykymaailmaan. Tässä artikkelissa tutkimme tarkemmin Systeemi (termodynamiikka):n vaikutuksia ja sen merkitystä nyky-yhteiskunnassa.

Tämä artikkeli käsittelee termodynaamisia systeemejä. Systeemiteorian järjestelmistä katso artikkeli Järjestelmä (systeemiteoria).

Systeemi (kr. sýstēma 'yhdistäminen' < synhistánai 'yhdistää') eli järjestelmä on termodynaamisessa tarkastelussa kokonaisuus, joka erottuu ympäristöstään todellisilla rajoilla, kuten astian seinät tai imaginäärisillä rajoilla. Systeemi voi olla yksinkertainen tai kompleksinen, homogeeninen tai heterogeeninen. Järjestelmät eli systeemit voidaan erotella ympäristönsä kanssa tapahtuvan vuorovaikutuksen perusteella seuraavasti:

1. adiabaattinen systeemi ei vaihda lämpöenergiaa ympäristönsä kanssa (esim. neste tyhjiöeristetyssä astiassa, joka on vakiolämpöisessä vesihauteessa)
2. suljettu systeemi vaihtaa energiaa, mutta ei vaihda ainetta ympäristönsä kanssa (esim. toimiva tietokone)
3. avoin systeemi vaihtaa ainetta ja energiaa ympäristönsä kanssa (vesi astiassa, josta höyry voi poistua)
4. eristetty systeemi ei vuorovaikuta ympäristönsä kanssa (esim. maailmankaikkeus, koska sillä ei ole ympäristöä)

Fysiikassa todellisuuden käyttäytymistä joudutaan usein idealisoimaan, ja systeemiajattelu ei ole poikkeus. Siinä missä maapallo saatetaan idealisoida suljetuksi systeemiksi, on eristetyn systeemin löytäminen tai tekeminen erittäin vaikeata. Täydellisen eristetty systeemi onkin ainoastaan maailmankaikkeus itse, koska sillä ei määritelmällisesti ole mitään ympäristöä, jonka kanssa vuorovaikuttaa. Systeemeistä puhutaan varsinkin energiaperiaatteen ja termodynamiikan yhteydessä.