Teatro Bibiena

Nykymaailmassa Teatro Bibiena:stä on tullut laajaa yleisöä kiinnostava aihe. Puhummepa sitten Teatro Bibiena:stä politiikan, tieteen, kulttuurin tai minkä tahansa muun alan kontekstissa, sen merkitys ja vaikutus on kiistaton. Tässä artikkelissa tutkimme Teatro Bibiena:n eri puolia, sen kehitystä ajan myötä sekä sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Alkuperäistään nykypäivään Teatro Bibiena on ollut ratkaisevassa roolissa elävämme maailman muovaamisessa, ja on ratkaisevan tärkeää ymmärtää sen ulottuvuus ja merkitys nykyään.

Teatro Bibienan julkisivu.
Teatro Bibienan sali noudattaa barokin teatteri-ihannetta.

Teatro Bibiena (myös Teatro Bibbiena tai Teatro Scientifico) on Italian Mantovassa toimiva, 1760-luvulla valmistunut teatteri. Sen on suunnitellut arkkitehti Antonio Galli da Bibiena.[1] Talon julkisivun (1773) on suunnitellut Giuseppe Piermarini, jonka käsialaa on myös viereinen rakennus Palazzo del-l’Accademia Virginale.

Barokkiteattereissa katsomo on hevosenkengän muotoinen, ja permantoa ympäröi yleensä 3–6 parveketta. Parvekkeen aitiot oli alkuaan tarkoitettu varakkaalle väelle. Teatro Bibiena noudattaa tätä barokin teatteri-ihannetta. Rakennus on melko pieni ja katunäkymässä huomaamaton. Sen näyttämö on 12,3 metrin levyinen, ja yleisöä voi olla enintään 380 henkeä.[2]

Teatteri otettiin käyttöön joulukuussa 1769. Muutamia viikkoja myöhemmin 16. tammikuuta 1770 siellä esiintyi 13-vuotias musiikin ihmelapsi Wolfgang Amadeus Mozart. Hänen isänsä kerrotaan hämmästelleen teatterin kauneutta.[3]

Lähteet

  1. Reid Bramblett: Milano ja järvet. Kymmenen kärjessä -matkaoppaat, s. 28–29. WSOY, 2009. ISBN 978-951-0-34726-3
  2. Strutture teatrali della provincia di Mantova (Arkistoitu – Internet Archive). Culture, identità a Autonomie. Lombardia. Viitattu 13.11.2015.(italiaksi)
  3. Teatro Scientifico Bibiena. Comune di Mantova, Viitattu 13.11.2015.(italiaksi)