Tässä artikkelissa tutkimme Teleportaatio:n kiehtovaa historiaa ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Teleportaatio on ollut ratkaisevassa roolissa jokapäiväisen elämän eri osa-alueilla vaatimattomasta alustastaan nykypäivän merkitykseen. Ajan mittaan Teleportaatio on ollut kiihkeän keskustelun kohteena ja se on inspiroinut lukemattomia tutkimuksia osoittaen sen tärkeyden niinkin erilaisilla aloilla kuin tiede, kulttuuri, politiikka ja monet muut. Yksityiskohtaisen analyysin avulla tutkimme, kuinka Teleportaatio on kehittynyt vuosien varrella ja miten se edelleen muokkaa ympäröivää maailmaa.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. Tarkennus: En-wikistä voisi kääntää ja ottaa mallia. |
Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä Wikipedian laatuvaatimuksia. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia tai merkitsemällä ongelmat tarkemmin. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Ei lähteitä. Koomisesti virheellinen määritelmä; sen mukaan esim juna tai kottikärryt tai muovikassi ovat teleportaatiota. Sisältönä satunnaisia anekdootteja viihdefiktiosta. Lisäksi olisi hyvä kertoa teleportaatiosta tieteessä enemmän, siitä on varmasti enemmän tutkimuksia kuin artikkelin nykytila antaa olettaa. |
Teleportaatio eli kaukosiirto on menetelmä, jossa siirretään ainetta paikasta toiseen pitkiäkin matkoja. Aihe esiintyy etenkin tieteiskirjallisuudessa. Sanan teleportaatio keksi Charles Fort vuonna 1931 kirjaansa Lo!, mutta teleportaation ideaa oli käytetty jo aikaisemmin. Teleportaation olennaisin idea on se, että energia, materia tai vuorovaikutus siirtyy aika-avaruuden paikasta A paikkaan B kulkematta fyysiseen avaruuden läpi, vaan ilmestymällä.
Teleportaatio voidaan tehdä teleportilla eli kaukosiirtimellä. Tieteiskirjallisuudessa kaukosiirtimiä on kolmea perustyyppiä:
Tunnetuimpia esimerkkejä kaukosiirrosta ovat Star Trek -televisiosarjojen kaukosiirtimet ja Kärpänen-elokuvasarjan pieleen menneet kaukosiirtokokeet.
Elokuvassa Kärpänen (The Fly, 1986), tiedemies rakentaa teleportaatio-laitetta, aluksi hän epäonnistuu mutta onnistuu myöhemmin siirtämään itsensä (ja samassa kopissa olleen kärpäsen) laitteesta toiseen. Yhdessä animaatiosarjan Simpsonit jaksossa mukaillaan samaa ideaa: Bart Simpson ja kärpänen menevät teleporttiin ja yhdistyvät sen siirrosta toiseen paikkaan. Lopuksi Bart ja kärpänen menevät taas teleporttiin ja eroavat jälleen kahdeksi.
Sarjakuvissa esimerkiksi Ryhmä-X:n hahmo Painajainen pystyy kaukosiirtymään. Animessa Dragon Ball Z, Goku osaa taidon eng: "Instant Transmission". Siinä Goku voi siirtyä paikasta toiseen laittamalla kaksi sormea otsalleensa ja ajattelemalla henkilöä, jonka luokse haluaa siirtyä. Harry Potter -kirjoissa taas käytetään porttiavainta, jonka avulla velhot voivat siirtyä hetkessä ennalta määrättyyn paikkaan. Lisäksi velhot voivat ilmiintyä ilmiintymisloitsulla. Sitä kuvataan mustalla tai valkoisella savulla (riippuen onko loihtija hyvä vai paha velho), jota jästit eivät näe. Aku Ankka -sarjakuvalehdessä Pelle Peloton tekee telesiirtokokeiluja.
Descent II -pelissä pelaajan alukseen, Pyro-GX:än, lisätään kaukosiirrin, jolloin päästään lähes mihin tahansa paikkaan avaruudessa. Half Life -pelisarjassa tehdään teleporttikokeita ja teleportataan toisiin paikkoihin ja ulottuvuuksiin. Crash Bandicoot -peleissä teleportit ovat pallomaisia ja vievät ajassa ja paikassa eri paikkaan, mutta Crash löytää alkupisteeseen johtavan teleportin, tai salaisia teleportteja aina yhdestä maasta/paikasta/tasosta riippuen. Portal-tietokonepeli perustuu kokonaan pulmien ratkontaan eräänlaisella portaalinluontilaitteella.
Kvanttiteleportaatiossa on onnistuttu kaukosiirtämään kvanttitiloja atomista toiseen.[1] Australialainen tutkimusryhmä onnistui siirtämään lasersäteen paikasta toiseen Kanariansaarilla.[2]