Texas Cityn onnettomuus

Tässä artikkelissa tutkimme Texas Cityn onnettomuus:n vaikutusta nyky-yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Texas Cityn onnettomuus on ollut viime vuosina erittäin tärkeä aihe, joka on herättänyt keskustelua ja kiinnostusta eri aloilla. Tämän analyysin avulla pyrimme tarkastelemaan syvemmin sitä, kuinka Texas Cityn onnettomuus on muuttanut tapaamme elää, työskennellä ja olla tekemisissä. Texas Cityn onnettomuus on jättänyt merkittävän jäljen yhteiskuntaamme politiikkaan ja talouteen vaikuttamisesta kulttuuriin ja viihteeseen. Lisäksi tarkastelemme Texas Cityn onnettomuus:n mahdollisia tulevaisuuden vaikutuksia ja sitä, miten se voisi muokata maailmaa tulevina vuosina.

Onnettomuuden muistomerkki, yksi S.S. Grandcampin ankkureista

Texas Cityn onnettomuus tapahtui 16. huhtikuuta 1947 Yhdysvalloissa Texas Cityn kaupungin lähellä Galvestoninlahdella, kun S.S. Grandcamp -niminen Liberty-tyyppinen ranskalaisessa rekisterissä ollut laiva tuhoutui räjähdyksessä. Aluksen lastina oli Monsanton tuottamaa ammoniumnitraattilannoitetta. Onnettomuudessa kuoli 581 henkeä.[1][2]

Onnettomuuden tapahtumakulku

Noin kello 8:00 aamupäivällä havaittiin laiturissa olevan Grandcamp-rahtialuksen ruumasta nousevan savua. Paloa ryhdyttiin sammuttamaan, mutta sitä ei saatu hallintaan.

Ensimmäinen räjähdys

Kello 9:12 aamupäivällä Grandcamp-rahtialuksen ruuman ammoniumnitraatti räjähti aiheuttaen 4,5 metriä korkean aallon, joka havaittiin 150 kilometrin säteellä ja vaurioitti tai tuhosi yli tuhat läheistä rakennusta. Ikkunoita särkyi jopa 60 kilometrin päässä sijaitsevassa Houstonissa.

Toinen räjähdys

Ensimmäinen räjähdys sytytti ammoniumnitraatin High Flyer -rahtialuksen ruumassa, ja alus räjähti 15 tuntia ensimmäisestä räjähdyksestä tuhoten itsensä ja viereisen SS Wilson B. Keene -aluksen.

Kuvastoa onnettomuudesta

Lähteet

  1. Stephens, High W.: The Texas City Disaster, 1947. University of Texas Press, 1997. Page 100. ISBN 029277723X
  2. The Texas Disaster