Theban pyhä joukko

Tässä artikkelissa käsitellään Theban pyhä joukko:n aihetta eri näkökulmista, jotta voidaan perehtyä sen merkitykseen ja vaikutuksiin nykyään. Theban pyhä joukko on kiinnittänyt useiden alojen huomion yhteiskuntaan, talouteen, politiikkaan ja kulttuuriin kohdistuvan vaikutuksensa vuoksi. Seuraavilla linjoilla analysoidaan sen alkuperää, kehitystä, haasteita ja mahdollisuuksia sekä sen vaikutusta sosiaaliseen ja teknologiseen muutokseen. Lisäksi tarkastellaan erilaisia ​​tutkimuksia, jotka ovat valaisseet Theban pyhä joukko:tä ja sen suhdetta muihin ilmiöihin. Lyhyesti sanottuna tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota globaali ja päivitetty näkemys Theban pyhä joukko:stä, jonka tarkoituksena on edistää keskustelua ja pohdintaa tästä aiheesta, joka on niin tärkeä nykyään.

Theban pyhä joukko oli antiikin Thebassa toiminut eliittisotilasyksikkö. Joukko koostui tarkoitukseen tarkasti valituista 150 parista miesrakastajia. Plutarkhoksen mukaan thebalainen sotapäällikkö Gorgidas perusti joukon. Aluksi joukon jäseniä käytettiin muiden falangissa taistelevien sotilaiden seassa.[1] Myöhemmin Pelopidas käytti joukkoa omana henkilökohtaisena kaartinaan.

Pyhään joukkoon kuluneet hopliitit oli valittu Theban ylhäisimmistä perheistä. Se oli järjestetty siten, että miesparit, jotka olivat ystäviä elämässä ja kuolemassa, seisoivat vierekkäin. He olivat vannoneet voittavansa tai kuolevansa yhdessä, ja homoseksuaalisuus sitoi heidät lujasti yhteen. Hyökkäyksessä pyhä joukko oli vastustamaton.[2] Pyhä joukko kukistui vuonna 338 eaa. Khaironeian taistelussa, jossa Filippos II:n johtamat makedonialaiset löivät thebalaiset.[1] Plutarkhoksen mukaan pyhä joukko taisteli viimeiseen mieheen asti.

Lähteet

  1. a b Sacred Band of Thebes World History Encyclopedia. Viitattu 26.7.2021. (englanniksi)
  2. Grimberg, Carl: Kansojen historia. Osa 4. Kreikka-Rooma, s. 34-35. WSOY, 1980. ISBN 951-0-09732-2