Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Tildeen tutustuminen vuonna 2023: Kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Tildeen tutustuminen vuonna 2023: Kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Tildeen tutustuminen vuonna 2023: Kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.
Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Tildeen tutustuminen vuonna 2023: Kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Tildeen tutustuminen vuonna 2023: Kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Tildeen tutustuminen vuonna 2023: Kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.
~ | |||||
---|---|---|---|---|---|
tilde | |||||
| |||||
Katso myös | |||||
Kaksinkertainen aaltoviiva ⟨≈⟩ or ⟨~~⟩ Aaltoviiva ⟨〜⟩ |
- tilde (/ˈtɪldeɪ, -di, -də, ˈtɪld/) ˜ or ~, On grafeemi useilla käyttötavoilla. Hahmon nimi tuli englanniksi Spanish, joka puolestaan tuli latinalainen titulus, joka tarkoittaa "otsikkoa" tai "pääkirjoitusta". Sen ensisijainen käyttötarkoitus on a diakriittistä (aksentti) yhdessä peruskirjaimen kanssa; mutta historiallisista syistä sitä käytetään myös erillisessä muodossa useissa yhteyksissä.
Tilde kirjoitettiin alun perin pois jätetyn kirjaimen tai useiden kirjainten päälle muodossa a kirjallisuuden lyhenne, tai "jousituksen merkki" ja "kutistumismerkki", näytetään suorana, kun sitä käytetään isoilla kirjaimilla. Siis yleisesti käytetyt sanat Anno Domini lyhennettiin usein Ao Dñi, jossa on korotettu pääte ja ripustusmerkki, joka on sijoitettu "n":n päälle. Tällainen merkki voi tarkoittaa yhden tai useamman kirjaimen jättämistä pois. Tämä säästi kirjurin työstä sekä perunan ja musteen kustannuksista. Keskiaikaiset eurooppalaiset latinaksi kirjoitetut peruskirjat koostuvat suurelta osin tällaisista lyhennetyistä sanoista, joissa on jousitusmerkkejä ja muita lyhenteitä; vain harvinaiset sanat annettiin kokonaan.
Teksti Englannin maakirja 1086, joka koskee esimerkiksi Mollandin kartano in Devon (katso viereinen kuva), on erittäin korkea lyhennetty kuten lukuisat tildet osoittavat.
Teksti lyhenteineen laajennettuna on seuraava:
Mollande tempore regis Edwardi geldabat pro quattuor hidis et uno ferling. Terra est quadraginta carucae. In dominio sunt tres carucae et decem servi et triginta villani et viginti bordarii cum sedecim carucis. Ibi duodecim akrae prati et quindecim akrae silvae. Pastura tres leugae in longitudine et latitudine. Reddit quattuor et viginti libras ad pensam. Huic manerio est adjuncta Blachepole. Elwardus tenebat tempore regis Edwardi pro manerio et geldabat pro dimidia hida. Terra est duae carucae. Ibi sunt quinque villani cum uno servo. Valet viginti solidos ad pensam et arsuram. Eidem manerio est injuste adjuncta Nimete et valet quindecim solidos. Ipsi manerio pertinet tercius denarius de Hundredis Nortmoltone et Badentone et Brantone et tercium animal pasturae morarum.
On kirjoituskoneet suunniteltu kielille, joita käytetään rutiininomaisesti tarkkeita (aksenttimerkit), on kaksi mahdollista ratkaisua. Avaimet voidaan omistaa valmiita hahmoja tai vaihtoehtoisesti a kuollut avain mekanismi voidaan tarjota. Jälkimmäisellä tehdään merkki, kun näppäin kirjoitetaan, mutta toisin kuin tavallisilla näppäimillä, paperikelkka ei liiku eteenpäin ja siten seuraava kirjoitettava kirjain tulostetaan tämän korostuksen alle. Kirjoituskoneet varten Spanish niillä on yleensä oma avain Ñ/ñ mutta, as Portuguese käyttötarkoituksiin Ã/ã ja Õ/õ, yksi kuollut avain (sen sijaan, että ottaisi kaksi avainta omistukseen) on käytännöllisin ratkaisu.
Tilde-symbolia ei ollut olemassa itsenäisesti nimellä a siirrettävä tyyppi or kuuma lyijy painatusmerkki vuodesta lähtien tyyppisiä tapauksia espanjaksi tai portugaliksi loitsuja korostetuille muodoille.
serif: | -~- |
sans-serif: | -~- |
MPV: | -~- |
Vapaasti seisova aaltoviiva kahden viivan välissä kolmessa kirjasinperheessä |
Ensimmäinen ASCII standardissa (X3.64-1963) ei ollut aaltoviivaa.: 246 Kuten portugali ja espanja, myös ranska, saksa ja skandinaaviset kielet tarvitsivat englannin 26 perussymbolia enemmän. The ASA työskennellyt kanssa ja sen kautta CCITT kansainvälistää koodisarja, joka täyttää ainakin Länsi-Euroopan kielten perustarpeet.
CCITT päätti 13.–15. toukokuuta 1963 pidetyssä kokouksessaan, että ehdotettu 7-bittinen ISO-koodistandardi sopisi heidän tarpeisiinsa, jos siihen lisättäisiin pienet kirjaimet ja viisi diakriittistä merkkiä. Sitten 29.–31. lokakuuta pidetyssä kokouksessa ISO-alakomitea muutti ISO-luonnoksen vastaamaan CCITT:n vaatimuksia, korvaten ylänuoli ja vasen nuoli diakriittisillä merkeillä, lisäsivät heittomerkkiin ja lainausmerkkeihin diakriittisiä merkityksiä ja tekivät numeromerkki kaksinkertainen tildelle.
ISO siis Syntyi 646 (ja ASCII-standardi päivitetty X3.64-1967:ään), joka tarjoaa tilde- ja muut symbolit valinnaisina merkeinä.: 247
ISO 646 ja ASCII sisälsivät monia kirjoituskoneiden päällepainattavia pieniä kirjaimia, mukaan lukien tilde. Ylipainon oli tarkoitus toimia laittamalla a askelpalautin koodi kirjain- ja diakriittisten koodien välissä. Kuitenkin vielä tuolloin mekanismeja, jotka voisivat tehdä tämän tai minkä tahansa muun päällepainatuksen, eivät olleet laajalti saatavilla, eivät toimineet isoilla kirjaimilla ja olivat mahdottomia videonäytöillä, minkä seurauksena tämä konsepti ei saanut merkittävää hyväksyntää. Näin ollen monet näistä vapaasti seisovista diakritiikistä (ja korostaa) ohjelmistot käyttivät niitä nopeasti uudelleen lisäsyntaksina, ja niistä tuli pohjimmiltaan uudenlaisia syntaktisia symboleja, joita ohjelmointikieli voisi käyttää. Kun tämä käyttö tuli vallitsevaksi, tyyppinen suunnittelu kehittyivät vähitellen niin, että näistä diakriittisistä hahmoista tuli suurempia ja pystysuorammin keskitettyjä, mikä teki niistä hyödyttömiä päällepainettuina diakriittisinä merkintöinä, mutta paljon helpompia lukea itsenäisinä hahmoina, joita oli alettu käyttää täysin erilaisiin ja uusiin tarkoituksiin. Useimmat nykyaikaiset fontit kohdistavat tavallisen ASCII:nväli" (vapaasti seisova) tilde samalla tasolla kuin viivojatai vain hieman korkeampi.
Vapaasti seisova tilde on ASCII:n koodilla 126, jossa se periytyi Unicodeen nimellä U+007E.
Samanmuotoinen merkki (⁓) tunnetaan typografiassa ja leksikografia kuten heilautettu viiva: näitä käytetään sanakirjoissa osoittamaan aloitussanan poisjättämistä.
Kuten englanninkielisen sanan "tilde" etymologinen alkuperä osoittaa, tämä symboli on liitetty läheisesti Espanjan kieli. Yhteys johtuu tilden käytöstä kirjaimen yläpuolella ⟨n⟩ muodostamaan (eri) kirjaimen ⟨ñ⟩ espanjaksi, vain ominaisuus muutamalla muulla kielellä, joista suurin osa liittyy historiallisesti espanjaan. Tämä erikoisuus voi auttaa muita kuin äidinkielenään puhuvia tunnistamaan tekstin nopeasti espanjaksi kirjoitetuksi ilman virheiden mahdollisuutta. Lisäksi useimmat äidinkielenään puhuvat, vaikka ei kaikki, käytä sanaa español viitata heidän kielensä. Erityisesti 1990-luvulla espanjankieliset älymystö ja uutiskanavat osoittivat tukea kielelle ja kulttuurille puolustamalla tätä kirjettä vastaan. globalisaatio ja tietotekniikan trendejä, jotka uhkasivat poistaa sen näppäimistöistä ja muista standardoiduista tuotteista ja koodeista. - Instituto Cervantes, perustanut Espanjan hallitus edistääkseen espanjan kieltä kansainvälisesti, valitsi sen logoksi erittäin tyylitellyn Ñ suurella aaltoviivalla. 24 tunnin uutiskanava CNN Yhdysvalloissa hyväksyttiin myöhemmin samanlainen strategia olemassa olevaan logoonsa lanseeratakseen Espanjankielinen versio, joten se kirjoitetaan nimellä CN͠N. Ja samalla tavalla kuin National Basketball Association (NBA), Espanjan miesten koripallomaajoukkue on lempinimi "ÑBA".
Itse sana espanjaksi tilde käytetään yleisemmin diakriittisissä merkeissä, mukaan lukien stressiä merkitsevä akuutti aksentti. Diakriittinen ~ kutsutaan yleisemmin prime or la tilde de la eñe, eikä sitä pidetä espanjan aksenttimerkkinä, vaan yksinkertaisesti osana kirjainta ñ (paljon kuten piste yli ı tekee i hahmo, joka on tuttu englanninkielisille lukijoille).
Tämä on taulukko valmiiksi laaditut kirjaimet tildellä:
Tilde-diakriitti voidaan lisätä lähes mihin tahansa merkkiin käyttämällä a yhdistely aksentti.
- Englanti kieli ei käytä aaltoviivaa diakriteerinä, vaikka sitä käytetään joissakin lainasanat. Symbolin itsenäistä muotoa käytetään laajemmin. epävirallisesti, se tarkoittaa "suunnilleen", "noin" tai "noin", kuten "~30 minuuttia ennen", mikä tarkoittaa "suunnilleen 30 minuuttia ennen". Se voi tarkoittaa myös "samankaltaista" mukaan lukien "sama suuruusjärjestys kuten", kuten "x ~ y"tarkoittaa sitä x ja y ovat samaa suuruusluokkaa. Toinen likimääräinen symboli on kaksinkertainen aaltoviiva ≈, joka tarkoittaa "likimäärin/melkein yhtä suuri". Aaltoviivaa käytetään myös osoittamaan kongruenssi muotoja asettamalla sen päälle = symboli siis ≅.
Uudemmassa digitaalisessa käytössä tildet sanan tai lauseen kummallakin puolella ovat joskus alkaneet välittää tiettyä sävyä, joka "antaa mukana olevien sanojen olla sekä vilpittömyyttä että ironiaa", mikä voi ennaltaehkäisevästi poistaa negatiivisen reaktion. Esimerkiksi BuzzFeed toimittaja Joseph Bernstein tulkitsee tildet seuraavassa piipittää:
keinona tehdä selväksi, että sekä kirjoittaja että lukija ovat tietoisia siitä, että mukana oleva lause "kauden henki" on klisee ja tiedämme, että tämä ominaisuus on tekijämme alapuolella, emmekä halua sinun ajattelevan kirjoittaja on kliseihminen yleensä."
Symbolia käytetään mm sosiaalinen media osoittaa sarkasmia.
Joillakin kielillä aaltoviiva on a diakriittistä merkki sijoitettu a päälle kirjain ilmaisemaan muutos sen ääntämisessä:
Tildeä käytettiin ensin vuonna polytoninen ortografia of Muinainen Kreikka, muunnelmana sirkumfleksi, edustaa nousua piki jota seuraa paluu normaalille sävelkorkeudelle.
Myöhemmin sitä käytettiin valmistukseen lyhenteet keskiajalla latinalainen asiakirjoja. Kun an ⟨n⟩ or ⟨m⟩ seurasi vokaalia, se jätettiin usein pois, ja aaltoviivaa (fyysisesti pieni ⟨N⟩) asetettiin edellisen vokaalin päälle osoittamaan puuttuvaa kirjainta; tästä on peräisin tilden käyttö osoittamaan nasalisaatiota (vertaa umlautin kehitys lyhenteenä sanasta ⟨e⟩.) Käytäntö käyttää aaltoviivaa vokaalin päällä ilmaisemaan an:n poisjättämistä ⟨n⟩ or ⟨m⟩ jatkui painetuissa kirjoissa vuonna French keinona lyhentää tekstin pituutta 17-luvulle asti. Sitä käytettiin myös mm Portuguese ja Spanish.
Tildeä käytettiin toisinaan myös muiden lyhenteiden tekemiseen, kuten kirjaimen päälle ⟨q⟩, Jolloin q̃, merkitsemään sanaa että ("että").
Se on myös pieni ⟨n⟩ että tilde syntyi, kun se kirjoitettiin muiden kirjainten yläpuolelle ja merkitsee a latinalainen ⟨n⟩ mikä oli ollut elid vanhalla galicia-portugaliksi. Modernissa Portuguese se osoittaa nasalisointi perusvokaalista: käsi "käsi", lat. manu-; syyt "syyt", lat. rationes. Tämä käyttö on omaksuttu useiden ortografioissa Etelä-Amerikan äidinkielet, Kuten Guarani ja Nheengatu, samoin kuin Kansainvälinen foneettiset aakkoset (IPA) ja monet muut foneettiset aakkoset. Esimerkiksi, on IPA-transkriptio ranskankielisen paikannimen ääntämisestä Lyon.
In Breton, symboli ⟨ñ⟩ vokaalin jälkeen tarkoittaa kirjainta ⟨n⟩ toimii vain antamaan vokaalille nasalisoidun ääntämisen, ilman että sitä itseään lausutaan, kuten se tavallisesti on. Esimerkiksi, ⟨an⟩ antaa ääntämisen taas ⟨añ⟩ antaa .
In Mg romanisointi Tunisian arabia, aaltoviivaa käytetään nenävokaaleille õ ja ṏ.
Tilded ⟨n⟩ (⟨ñ⟩, ⟨Ñ⟩) kehitetty digraafista ⟨nn⟩ espanjaksi. Tällä kielellä ⟨ñ⟩ pidetään erillisenä kirjeenä nimeltä tammikuu (IPA: ), kirjain-diakriittisen yhdistelmän sijaan; se on sijoitettu espanjan sanakirjoihin kirjainten väliin ⟨n⟩ ja ⟨o⟩. Espanjaksi sana tilde Itse asiassa viittaa diakriittisiin merkkeihin yleensä, esim. akuuttia aksenttia in José, kun diakritiikki sisään ⟨ñ⟩ kutsutaan "virgulillaksi" (IPA: ). Nykyiset kielet, joilla tilded ⟨n⟩ (⟨ñ⟩) käytetään palataalinen nenä konsonantti /ɲ/ sisältää
In vietnam, aaltoviiva vokaalin päällä edustaa narisevaa nousua sävy (Nga). Tildellä varustettuja kirjaimia ei pidetä erillisinä kirjaimina Vietnamilainen aakkoset.
In fonetiikka, aaltoviivaa käytetään a asetettava diakriitti kirjaimen yläpuolella, sen alapuolella tai päällekkäin sen keskelle:
In virolainen, symboli ⟨õ⟩ tarkoittaa tiivis-mid back pyöristämätön vokaali, ja sitä pidetään itsenäisenä kirjeenä.
Jotkut kielet ja aakkoset käyttävät aaltoviivaa muihin tarkoituksiin, kuten:
Aaltoviivaa käytetään eri tavoilla välimerkeissä, kuten:
Joillakin kielillä (vaikkakaan ei yleensä englanniksi)[muokkaa] tildemäistä aaltoilevaa viivaa voidaan käyttää välimerkit (välittömän merkin sijaan tavuviiva, en viiva or em viiva) kahden välillä numerot, osoittamaan a alue sen sijaan, vähennys tai tavutusnumero (kuten osanumero tai mallinumero). Esimerkiksi "12-15" tarkoittaa "12-15", "~3" tarkoittaa "enintään kolmea" ja "100~" tarkoittaa "100 tai enemmän". Itä-Aasian kielet Käytännössä lähes aina tätä käytäntöä, mutta se tehdään usein selvyyden vuoksi myös joillakin muilla kielillä. Kiinan kieli käyttää aaltoilevaa viivaa ja täysleveää em-viivaa vaihtokelpoisesti tähän tarkoitukseen. Englannissa tildeä käytetään usein ilmaisemaan alueita ja mallinumeroita elektroniikka, mutta harvoin virallisessa kieliopissa tai kirjoitusasuissa, koska numeroa edeltävä aaltoileva viiva edustaa joskus likiarvoa (katso alla).
Ennen numeroa tilde voi tarkoittaa 'suunnilleen'; "~42" tarkoittaa "noin 42". Käytettäessä yhdessä valuuttasymbolit jotka edeltävät numeroa (kansalliset käytännöt vaihtelevat), tilde ennen symbolia, joten esimerkiksi "~$10" tarkoittaa "noin kymmentä dollaria".
Symbolit ≈ (melkein yhtä suuri kuin) ja ≅ (suunnilleen yhtä suuri kuin) ovat muiden joukossa symbolit, joita käytetään ilmaisemaan likiarvo.
- aaltoviiva (波ダッシュ, nami dasshu) käytetään eri tarkoituksiin japaniksi, mukaan lukien numeroalueiden merkitsemiseen (esim. 5~10 tarkoittaa 5-10) väliviivojen tai hakasulkeiden sijasta ja alkuperän osoittamista. Aaltoviivaa käytetään myös erottamaan otsikko ja alaotsikko samalla rivillä, kuten a kaksoispiste käytetään englanniksi.
Kun sitä käytetään keskusteluissa sähköpostin tai pikaviestin kautta, sitä voidaan käyttää a sarkasmin merkki.
Kylttiä käytetään korvaajana chōon, katakana-merkki, japaniksi, joka laajentaa viimeistä tavua.
Käytännössä täysleveä tilde (全角チルダ, zenkaku chiruda) (Unicode U+FF5E ~ TÄYSLEVEYS TILDE), käytetään usein aaltoviivan sijaan (波ダッシュ, nami dasshu) (Unicode U+301C ~ WAVE DASH), koska Vaihda JIS koodi aaltoviivalle 0x8160, joka tulee yhdistää U+301C:hen, on sen sijaan yhdistetty U+FF5E:hen in Windowsin koodisivu 932 (Microsoft's koodisivu japanille), laajalti käytetty Shift JIS:n laajennus.
Tämä päätös välttää muodonmäärittelyvirheen alkuperäisissä (6.2) Unicode-koodikaavioissa: aaltoviivaviittausmerkki JIS:ssä / Shift JIS:ssä vastaa Unicode-viitemerkkiä U+FF5E:lle TÄYSLEVEYS TILDE, kun taas alkuperäinen viitemerkki U+301C:lle heijastui väärin, kun Unicode toi JIS-aaltoviivan. Muilla alustoilla, kuten klassinen Mac OS ja macOS, 0x8160 on yhdistetty oikein U+301C:hen. Japanilaisen Windowsin käyttäjien on yleensä vaikeaa, ellei mahdotonta, kirjoittaa U+301C, erityisesti vanhoissa, ei-Unicode-sovelluksissa.
Samanlainen tilanne vallitsee myös korealaisten kohdalla KS X 1001 merkistö, johon Microsoft kartoittaa EUC-KR or UHC koodi aaltoviivalle (0xA1AD) to U+223C ~ TILDE-OPERAATTORI, vaikka IBM ja omena yhdistä se U+301C:hen. Microsoft käyttää myös U+FF5E:tä KS X 1001 -kohotetun tilden kartoittamiseen (0xA2A6), kun Apple käyttää U+02DC ˜ PIENI TILDE.
U+301C:n nykyinen Unicode-viitemerkki on korjattu vastaamaan JIS-standardia vastauksena vuoden 2014 ehdotukseen, jossa todettiin, että vaikka olemassa olevaa Unicode-viittausmerkkiä oli sovitettu lopetetun version kirjasimilla Windows XP, kaikki muut suuret alustat, mukaan lukien Microsoft Windowsin uudemmat versiot, toimitetaan fonteilla, jotka vastaavat U+301C:n JIS-viitemerkkiä.
JIS / Shift JIS -aaltoviiva on edelleen muodollisesti kartoitettu U+301C:hen JIS X 0213, ottaa huomioon, että MITÄ Käyttämä koodausstandardi HTML5 seuraa Microsoftia yhdistäessään 0x8160:n U+FF5E:hen. Näillä kahdella koodipisteellä on samanlainen tai identtinen kuvio useissa kirjasimissa, mikä vähentää sekaannusta ja yhteensopimattomuutta.
Aaltoviiva yhden suuren edessä voi tarkoittaa "suunnilleen", "noin" tai "samaa suuruusjärjestys kuten."
Kirjallisesti matemaattinen logiikka, aaltoviiva edustaa kieltäminen: "~p" tarkoittaa "ei p", missä "p" on ehdotus. Nykyaikainen käyttö usein korvaa aaltoviivan negatiivisella symbolilla (¬) tätä tarkoitusta varten, jotta vältetään sekaannukset vastaavuussuhteet.
In matematiikka, tilde-operaattoria (Unicode U+223C), jota joskus kutsutaan nimellä "twiddle", käytetään usein merkitsemään ekvivalenssisuhde kahden kohteen välillä. Täten "x ~ y"tarkoittaa"x is vastaava että y". Se on heikompi lausunto kuin sen toteaminen x on yhtä suuri kuin y. Ilmaus "x ~ y"luetaan joskus ääneen"x pyörittelee y", ehkä analogina sanalle "x = y".
Aaltoviiva voi osoittaa likimääräisen tasa-arvon monin eri tavoin. Sitä voidaan käyttää merkitsemään asymptoottinen tasa-arvo kahdesta toiminnosta. Esimerkiksi, f (x) ~ g(x) tarkoittaa että .
Aaltoviivaa käytetään myös osoittamaan "suunnilleen yhtä suuri kuin" (esim. 1.902 ~= 2). Tämä käyttö on luultavasti kehitetty tyypitysvaihtoehdoksi vaaka symboli käytetään samaan tarkoitukseen kirjallisessa matematiikassa, joka on yhtäläisyysmerkki, jonka yläpalkki on korvattu pylväällä, jonka keskellä on ylöspäin kohoava, kohouma tai silmukka (︍︍♎︎) tai joskus aaltoviiva (≃). Myös symbolia "≈" käytetään tähän tarkoitukseen.
In fysiikka ja tähtitiede, aaltoviivaa voidaan käyttää kahden lausekkeen välissä (esim h ~ 10-34 Js) todetakseen, että nämä kaksi ovat samaa suuruusjärjestys.
In tilasto ja todennäköisyysteoria, tilde tarkoittaa "jaetaan muodossa"; nähdä Satunnaismuuttuja(esim. X ~ B(n,p) binomijakaumassa).
Aaltoviivaa voidaan käyttää myös geometrisen esittämiseen samankaltaisuus (esim ΔABC ~ ∆DEF, merkitys kolmio ABC on samanlainen kuin DEF). Kolminkertainen aalto (≋) käytetään usein näyttämään kongruenssi, ekvivalenssisuhde geometriassa.
In kaavion teoria, aaltoviivaa voidaan käyttää edustamaan pisteiden välistä vierekkäisyyttä. Reuna yhdistää pisteitä ja jonka voidaan sanoa olevan vierekkäinen, ja tämä viereisyys voidaan merkitä .
Symboli "" lausutaan nimellä "eff tilde" tai epävirallisesti "eff twiddle". Tätä voidaan käyttää merkitsemään Fourier-muunnos of f, Tai hissi of f, ja niillä voi olla monia muita merkityksiä kontekstista riippuen.
Matematiikassa kirjaimen alle sijoitettu tilde voi edustaa a vektori määrä (esim ).
In tilasto ja todennäköisyysteoria, muuttujan päälle sijoitettua aaltoviivaa käytetään joskus edustamaan mediaani kyseisestä muuttujasta; täten osoittaisi muuttujan mediaanin . Aaltoviiva n-kirjaimen päällä () käytetään joskus osoittamaan harmoninen keskiarvo.
Koneoppimisessa tilde voi edustaa solun tilan ehdokasarvoa GRU:t or LSTM yksiköitä. (esim. c̃)
Usein sisään fysiikka, voidaan harkita an tasapainoratkaisu yhtälöön ja sitten häiriö tähän tasapainoon. Alkuperäisen yhtälön muuttujille (esim ) vaihto voidaan tehdä, missä on tasapainoosa ja on häiriintynyt osa.
Myös aaltoviivaa käytetään hiukkasfysiikka ilmaisemaan hypoteettista supersymmetrinen kumppani. Esimerkiksi an elektroni kirjeessä viitataan e, Ja sen superkumppani Ishayoiden opettaman Selectron on kirjoitettu e.
Monikappalemekaniikassa tilde-operaattori kartoittaa kolmiulotteisia vektoreita vinosymmetrisiin matriiseihin (Ks. or ).
Suhteet, joihin liittyy etusija, ekonomistit Käytä joskus aaltoviivaa edustamaan välinpitämättömyys kahden tai useamman tavaranipun välillä. Esimerkiksi sanoa, että kuluttaja on välinpitämätön nippujen välillä x ja y, taloustieteilijä kirjoittaisi x ~ y.
Se voi arvioida siniaallon symbolia (∿, U+223F), jota käytetään elektroniikka ilmoittamaan vaihtovirta, merkin +, − tai ⎓ tilalle tasavirta.
Aaltoviiva voi tarkoittaa vuorottelua allomorfi or morfologinen vuorottelu, kuten //ˈniː~ɛl+t// varten polvistu ~ polvistui ( plus-merkki '+' osoittaa morfeemin rajaa).
Tildi voi edustaa jonkinlaista foneettista tai foneettista vaihtelua kahden äänen välillä, mikä saattaa olla allofoni tai ilmainen vaihtelu. Esimerkiksi, voi edustaa "joko or ".
In muodollinen semantiikka, sitä käytetään myös merkintänä squiggle-operaattori jolla on keskeinen rooli monissa teorioissa keskittää.
Tietokoneohjelmoijat käytä aaltoviivaa eri tavoilla ja joskus kutsu symbolia (toisin kuin diakriittistä merkkiä) a koukero, koukeroinen, heilutellatai pyörittää. Mukaan Jargon tiedosto, muita ohjelmoinnissa joskus käytettyjä synonyymejä ovat mm emme, noin, heiluminen, enyay (jälkeen tammikuu) ja (huumori) kiemurtelee /ˈskɪɡ.l/.
On unix-Like käyttöjärjestelmät (Mukaan lukien AIX, BSD, Linux ja macOS), tilde ilmaisee tavallisesti nykyisen käyttäjän kotihakemisto. Esimerkiksi, jos nykyisen käyttäjän kotihakemisto on /koti/käyttäjä, sitten komento cd ~ vastaa cd / home / user, cd $ HOMEtai cd. Tämä sopimus on peräisin Lear-Siegler ADM-3A 1970-luvulla yleisessä käytössä ollut pääte, jossa sattui olemaan tilde-symboli ja sana "Home" (kohdistimen siirtämiseksi vasempaan yläkulmaan) samassa näppäimessä.[muokkaa] Kun tilde liitetään tietyn käyttäjänimen eteen, se osoittaa kyseisen käyttäjän kotihakemiston (esim. ~janedoe käyttäjän kotihakemistolle janedoe, Kuten /home/janedoe).
Käytetty URL på den World Wide Web, se tarkoittaa usein henkilökohtaista verkkosivustoa osoitteessa unix-pohjainen palvelin. Esimerkiksi, http://www.example.com/~johndoe/ saattaa olla John Doen henkilökohtainen verkkosivusto. Tämä jäljittelee tilden Unix-kuoren käyttöä. Kuitenkin, kun sitä käytetään verkosta, tiedostojen käyttöoikeus ohjataan yleensä osoitteeseen a alihakemistosta käyttäjän kotihakemistossa, esim /Koti/käyttäjätunnus/ Public_html or /Koti/käyttäjätunnus/ www.
URL-osoitteissa merkit %7E (Tai % 7e) voi korvata aaltoviivan, jos syöttölaitteesta puuttuu aaltonäppäin. Täten http://www.example.com/~johndoe/ ja http://www.example.com/%7Ejohndoe/ käyttäytyy samalla tavalla.
Tilde on käytössä AWK ohjelmointikieli osana mallin vastaavuusoperaattoreita säännölliset lausekkeet:
variable ~ /regex/
palauttaa tosi, jos muuttuja täsmää.variable !~ /regex/
palauttaa false, jos muuttuja täsmää.Tämän muunnelma, jossa tavallinen tilde on korvattu =~
, hyväksyttiin vuonna Perl, ja tämä puolistandardointi on johtanut näiden operaattoreiden käyttöön muissa ohjelmointikielissä, kuten Rubiini tai SQL tietokannan muunnos PostgreSQL.
In APL ja MATLAB, tilde edustaa monadista loogista funktiota EI, ja APL:ssä se edustaa lisäksi dyadista funktiota multiset toiminto ilman (aseta ero).
In C tilde-merkkiä käytetään muodossa bittikohtaisesti EI epätavallinen operaattori, noudattaen logiikan merkintää (an !
aiheuttaa sen sijaan loogisen EI). Tätä käyttävät myös useimmat kielet, jotka perustuvat C:hen tai joihin C on vaikuttanut, kuten C + +, D ja C#. MySQL-tietokanta käytä myös tildea bittikohtaisena käänteisenä samoin kuin Microsoftin SQL Server Transact-SQL (T-SQL) Kieli. JavaScript käyttää myös tildea bittikohtaisena EI, ja koska JavaScript käyttää sisäisesti kellukkeita ja bittimuotoinen komplementti toimii vain kokonaisluvuilla, luvuista poistetaan niiden desimaaliosa ennen toiminnon käyttöönottoa. Tämä on myös johtanut kahden tilden käyttöön ~~x
lyhyenä syntaksina kokonaislukujen muuttamiselle (luvuista poistetaan niiden desimaaliosa ja ne muutetaan komplementiksi ja sitten takaisin).
C++:ssa ja C#:ssa aaltoviivaa käytetään myös ensimmäisenä merkkinä a:ssa luokka's menetelmä nimi (jossa muun nimen on oltava sama nimi kuin luokassa) a tuhoaja – erikoismenetelmä, jota kutsutaan lopussa esineen elämää.
ASP.NET-sovelluksessa tildea ('~') käytetään pikakuvakkeena sovelluksen virtuaalisen hakemiston juureen.
In CSS tyylisivukielessä aaltoviivaa käytetään epäsuoraan viereiseen kombinaattoriin osana valitsinta.
In D-ohjelmointikieli, aaltoviivaa käytetään ryhmä ketju operaattori, sekä osoittaa objektidestruktorin ja bittikohtaisesti ei operaattorin. Tilde-operaattori voi olla ylikuormitettu käyttäjätyypeille, ja binaarista tilde-operaattoria käytetään useimmiten kahden objektin yhdistämiseen tai joidenkin objektien lisäämiseen objektijoukkoon. Se otettiin käyttöön, koska plus-operaattorilla voi olla eri merkitys monissa tilanteissa. Mitä tehdä esimerkiksi "120" + "14" kanssa? Onko tämä merkkijono "134" (kahden luvun lisäys) vai "12014" (merkkijonojen ketjuttaminen) vai jotain muuta? D ei salli + -operaattoria taulukoille (ja merkkijonoille) ja tarjoaa erillisen operaattorin ketjutusta varten (samalla tavalla PHP ohjelmointikieli ratkaisi tämän ongelman käyttämällä piste-operaattoria ketjuttamiseen ja +-operaattoria numeroiden yhteenlaskemiseen, mikä toimii myös numeroita sisältäville merkkijonoille).
In Eiffel, aaltoviivaa käytetään objektien vertailuun. Jos a ja b merkitsee objekteja, boolen lauseke a ~ b on arvo tosi, jos ja vain, jos nämä objektit ovat yhtä suuret, kuten kirjastorutiinin sovellettava versio määrittää on yhtä kuin, joka oletuksena tarkoittaa kenttäkohtaista objektien yhtäläisyyttä, mutta se voidaan määritellä uudelleen missä tahansa luokassa tukemaan tiettyä yhtäläisyyden käsitettä. Jos a ja b ovat viittauksia, objektien tasa-arvolauseke a ~ b on vastakohtana a = b joka tarkoittaa vertailutasa-arvoa. Toisin kuin puhelu a.on yhtä kuin (b), ilmaisu a ~ b is tyyppiturvallinen jopa kovarianssi.
In Apache Groovy ohjelmointikieli tilde-merkkiä käytetään operaattorina, joka on yhdistetty bitwiseNegate()-menetelmään. Merkkijonolla menetelmä tuottaa java.util.regex.Pattern. Kun annetaan kokonaisluku, se kumoaa kokonaisluvun bittikohtaisesti, kuten C:ssä. =~
ja ==~
voidaan Groovyssa käyttää säännöllisen lausekkeen yhdistämiseen.
In Haskell, aaltoviivaa käytetään tyyppirajoituksissa osoittamaan tyypin yhtäläisyyttä. Myös kuvion sovituksessa aaltoviivaa käytetään osoittamaan laiska kuviosovitus.
In ilmoittaa ohjelmointikielellä aaltoviivaa käytetään osoittamaan lainausmerkki lainausmerkkijonon sisällä.
"tekstitilassa". LaTeX ladontakielellä tilde-diakriitti voidaan saada esim. \~{n}
, jolloin saadaan "ñ". Erillinen tilde voidaan saada käyttämällä \textasciitilde
or \string~
. "Math-tilassa" tilde-diakriitti voidaan kirjoittaa esim. \tilde{x}
. Leveämmälle tildelle \widetilde
voidaan käyttää. \sim
komento tuottaa tilden kaltaisen binäärirelaatiosymbolin, jota käytetään usein matemaattisissa lausekkeissa, ja kaksoistilden ≈ saadaan \approx
. url
paketti tukee myös aaltojen syöttämistä suoraan, esim. \url{http://server/~name}
. Sekä teksti- että matemaattisessa tilassa tilde yksinään (~
) tekee tyhjän välilyönnin ilman rivinvaihtoa.
In MediaWiki syntaksi, neljää tildettä käytetään käyttäjän allekirjoituksen pikakuvakkeena.
In Yhteinen lisp, aaltoviivaa käytetään muotomerkkijonojen muotomääritteiden etuliitteenä.
In Max/MSP, aaltoviivaa käytetään kuvaamaan objekteja, jotka prosessoivat tietokoneen näytteenottotaajuudella, eli pääasiassa niitä, jotka käsittelevät ääntä.
In Vakio ML, tildettä käytetään negatiivisten lukujen etuliitteenä ja unaarinegaation operaattorina.
In OCaml, aaltoviivaa käytetään määrittämään tunniste merkitylle parametrille.
In R, tilde-operaattoria käytetään mallikaavan vasemman ja oikean puolen erottamiseen.
In Objekti REXX, twiddleä käytetään "viestin lähetys" -symbolina. Esimerkiksi, Employee.name~lower()
aiheuttaisi lower()
tapa toimia esineeseen Employee
's name
attribuutti, joka palauttaa toiminnon tuloksen. ~~
palauttaa menetelmän vastaanottaneen objektin tuotetun tuloksen sijaan. Siten sitä voidaan käyttää, kun tulosta ei tarvitse palauttaa tai kun halutaan käyttää kaskadimenetelmiä. team~~insert("Jane")~~insert("Joe")~~insert("Steve")
lähettäisi useita samanaikaisesti insert
viestejä, jolloin se kutsuu insert
menetelmällä kolme peräkkäistä kertaa team
esine.
In Raku, ~~
käytetään sen sijasta =~
päästäksesi tavallinen ilme. Koska pisteoperaattoria käytetään jäsenten pääsyyn sen sijaan ->
, ketju tehdään yhdellä tildellä.
my $concatResult = "Hei " ~ "maailman!";
$concatResult ~~ /<|w><><>*<|w>/;
sanoa $/; # tulostaa "Hei"
# $/-muuttuja sisältää viimeisen säännöllisen lausekkeen hakutuloksen
Näppäimistölle kaiverretun tilden olemassaolo (tai puuttuminen) riippuu alueesta, jolla se myytiin. Kummassakin tapauksessa tietokoneen järjestelmäasetukset määräävät näppäimistön kartoitus ja oletusasetus vastaa näppäinten kaiverruksia. Siitä huolimatta on varmasti mahdollista määrittää näppäimistö eri kielialueille kuin jälleenmyyjän toimittama. Amerikkalaisilla ja brittiläisillä näppäimistöillä tilde on tavallinen näppäimistö ja sen painaminen tuottaa vapaasti seisova "ASCII Tilde". Kirjeen luominen tilde-diakriittisellä merkillä edellyttää Yhdysvaltain kansainvälinen or UK laajennettu näppäimistön asetus.
Muiden kansallisten kielten ja näppäimistöjen ohjeet eivät kuulu tämän artikkelin piiriin.
Yhdysvalloissa ja Euroopassa Windows järjestelmät, Alt-koodi yksi tilde on 126
.
Hallitseva unix tiedostojen varmuuskopioiden nimeämiskäytäntö on liittää aaltoviiva alkuperäisen tiedoston nimeen. Se sai alkunsa Emacs tekstieditori ja monet muut editorit ja jotkut komentorivityökalut omaksuivat sen.
Emacs esitteli myös monimutkaisen numeroidun varmuuskopiointijärjestelmän, jossa tiedostot nimettiin tiedostonimi.~1~, tiedostonimi.~2~ ja niin edelleen. Se ei tarttunut, kuten nousu versionhallinta ohjelmisto poistaa tämän käytön tarpeen.
Tilde oli osa Microsoft's tiedostonimien muokkaus järjestelmää, kun se laajensi FAT tiedostojärjestelmästandardi, joka tukee pitkiä tiedostonimiä Microsoft Windows. Ennen tätä kehitystä kirjoitetut ohjelmat voivat käyttää vain ns 8.3-muoto—Tiedostonimet koostuivat enintään kahdeksasta merkistä rajoitetusta merkistöstä (esim. ei välilyöntejä), joita seurasi piste ja kolme muuta merkkiä. Jotta nämä vanhat ohjelmat voisivat käyttää FAT-tiedostojärjestelmän tiedostoja, jokaiselle tiedostolle oli annettava kaksi nimeä – yksi pitkä, kuvaavampi ja toinen, joka vastasi 8.3-muotoa. Tämä tehtiin nimenhajotusmenetelmällä, jossa tiedostonimen kuuden ensimmäistä merkkiä seuraa aaltoviiva ja numero. Esimerkiksi, "Program Files"saattaa tulla"OHJELMA~1".
Tilde-symbolia käytetään usein myös piilotettujen väliaikaisten tiedostojen etuliitteenä, jotka luodaan, kun asiakirja avataan Windowsissa. Esimerkiksi kun asiakirja "Dokumentti1.doc" avataan Wordissa, samaan hakemistoon luodaan tiedosto nimeltä "~$cument1.doc". Tämä tiedosto sisältää tietoja siitä, kenellä käyttäjällä tiedosto on auki, jotta useat käyttäjät eivät yrittäisi muuttaa asiakirjaa samanaikaisesti.
In jongleeraa merkintää system Beatmap, tilde voidaan lisätä jompaankumpaan "käteen" kenttien parissa sanoakseen "risteä kädet tämä käsi päällä". Mills Mess on siis esitetty muodossa (~2x,1)(1,2x)(2x,~1)*.
Unicodessa on koodipisteitä monille ei-yhdistetyille aaltomuodoille, aaltoja sisältäville symboleille ja merkeille, jotka ovat visuaalisesti samanlaisia kuin aalto.
Merkki | Koodipiste | Nimi | Kommentit |
---|---|---|---|
~ | U+007E | tilde | Näppäimistön tilde. Keskikorkeuden kohdistus. |
˜ | U+02DC | PIENI TILDE | Välilyöntiversio yhdistävästä tilde-diakriittistä. |
˷ | U + 02F7 | MUOKKAUSKIRJAIN ALATILANNE | Välilyöntiversio yhdistävästä tilde-diakriittistä. |
◌̃ | U + 0303 | TILDEN YHDISTÄMINEN | Käytetty IPA osoittamaan a nenävokaali. |
◌̰ | U + 0330 | YHDISTÄMINEN ALLA | Käytetty IPA ilmoittamaan Nariseva ääni. |
◌̴ | U + 0334 | YHDISTÄMINEN TILDE-PÄÄLLYSKUVAUS | Yliviivaa edellisen kirjaimen. Käytetään IPA:ssa osoittamaan velarisaatio or nielun muodostuminen. |
◌̾ | U+033E | YHDISTÄVÄ PYSTYVÄLINEN TILDE | |
◌͂ | U + 0342 | YHDISTÄVÄ KREIKKAINEN PERISPOMENI | Käytetään an Muinainen Kreikka aksentti nimen alla "sirkumfleksi"; se voidaan kirjoittaa myös an käänteinen breve. |
◌͊ | U+034A | YHDISTÄMINEN EI TILA YLLÄ | Käytetty extIPA osoittamaan a denasalisaatio. |
◌͋ | U+034B | YHDESSÄ HOMOTEETTI | Käytetty extIPA osoittamaan a Nareal frikatiivista. |
◌͠◌ | U + 0360 | YHDISTÄMINEN DOUBLE TILDE | Diakriitti, joka koskee kirjainparia. |
◌֘ | U + 0598 | HEPRALAINEN AKSENTTI ZARQA | Heprean kantilaatio merkki. |
◌֮ | U+05AE | HEPRALAINEN Aksentti ZINORI | Heprealainen kantamerkki. |
◌᷉ | U+1DC9 | YHDISTÄMINEN AKUTTI-HAATA-AKUUTTIA | Käytetään IPA:ssa a sävy merkki. |
⁓ | U + 2053 | SWUNG DASH | Välimerkki. |
~ | U+223C | TILDE-OPERAATTORI | Matematiikassa käytetty. Linjassa. Päät eivät ole yhtä kaarevia. |
∽ | U+223D | KÄÄNTEINEN TILDE | Joissakin fonteissa se on yksinkertainen tilde peilikuva; toiset laajentavat kärjet muistuttamaan ᔕ tai avointa ∞. |
∿ | U+223F | SINIAALTO | Käytetään elektroniikassa osoittamaan vaihtovirtaa tasavirran +, − tai ⎓ sijaan. |
≁ | U + 2241 | EI TILDE | |
≂ | U + 2242 | MIINUS TILDE | |
≃ | U + 2243 | ASYMPTOTTISESTI YHTÄÄN | |
≄ | U + 2244 | EI ASYMPTOTTISESTI YHTÄÄN | |
≅ | U + 2245 | likimäärin YHTÄ KUIN | |
≆ | U + 2246 | SUUNKIIN MUTTA EI OIKEASTI YHTÄÄN | |
≇ | U + 2247 | EI OLE SUUNKIIN EIKÄ OIKEASTI YHTÄÄN | |
≈ | U + 2248 | LÄHES YHTÄÄN | |
≉ | U + 2249 | EI MÄÄRÄSTÄ YHTÄÄN | |
≊ | U+224A | LÄHTEIS YHTÄÄN TAI VERTAAN KUIN | |
≋ | U+224B | KOLME TILDE | |
≌ | U+224C | KAIKKI TASUA | |
⋍ | U+22 CD | KÄÄNTEINEN TILDE YHTÄÄN | |
⍨ | U + 2368 | APL TOIMINNALLINEN SYMBOLI TILDIDIAERESI | |
⍫ | U+236B | APL TOIMINNALLINEN SYMBOLI DEL TILD | |
⍭ | U+236D | APL TOIMINNALLINEN SYMBOLI STILE TIILDE | |
⍱ | U + 2371 | APL TOIMINNALLINEN SYMBOLI DOWN CARET TILD | |
⍲ | U + 2372 | APL TOIMINNALLINEN SYMBOLI YLÖS CARET TILD | |
⥲ | U + 2972 | TILTOJEN OPERAATTORI OIKEA NUOLEN YLLÄ | |
⥳ | U + 2973 | NUOLI VASEMMALLE TILDE-OPERAATTORIN YLLÄ | |
⥴ | U + 2974 | OIKEA NUOLI TILA-OPERAATTORIN YLLÄ | |
⧤ | U+29E4 | YLLÄ YLLÄ OLEVAN TILVON KANSSA ON TASASUUNTAINEN JA KATTO RINNAKKAISIN | |
⨤ | U + 2A24 | PLUS-KIRJOITUS YLÄLLÄ olevalla TILDELLÄ | |
⨦ | U + 2A26 | PLUS ALLEKIRJOITUS ALALLA | |
⩪ | U+2A6A | TILDE-OPERAATTORI, JOLLA PISTE YLLÄ | |
⩫ | U+2A6B | TILDE-OPERAATTORI NOUSUVILLA PISTEILLÄ | |
⩳ | U + 2A73 | TASUUSMERKKI TILDE-OPERAATTORIN YLLÄ | |
⫇ | U+2AC7 | YLLÄ OLEVAN TILDE-OPERAATTORIN ALAJOUKKO | |
⫈ | U+2AC8 | YLÄLLÄ OLEVA TILA-OPERAATTORIN SUPERSET | |
⫳ | U+2AF3 | RINNAKKAINEN TILTOJEN OPERAATTORIN KANSSA | |
⭁ | U + 2B41 | KÄÄNTÄ TILDE-OHJAIN VASEMMAN NUOLEN YLLÄ | |
⭇ | U + 2B47 | KÄÄNTÄ TILTOJEN OPERAATTORIA OIKEA NUOLEN YLLÄ | |
⭉ | U + 2B49 | TILTOJEN OPERAATTORI VASEMMALLE NUOLEN YLLÄ | |
⭋ | U+2B4B | VASEMMALLE NUOLI KÄÄNTEISTÄ TILDE-OPERAATTORIN YLLÄ | |
⭌ | U+2B4C | OIKEALLE PÄÄLLÄ oleva NUOLI KÄÄNTEISTÄ TILDE-OHJAIN | |
⸛ | U+2E1B | TILDE YLLÄ RENKAAN | |
⸞ | U+2E1E | TILDE YLÄLLÄ PISKELLÄ | |
⸟ | U+2E1F | TILDE PISKELLÄ ALALLA | |
ⸯ | U+2E2F | PYSTYTILVONTA | |
~ | U+301C | WAVE DASH | Käytetty Japanilaiset välimerkit. |
〰 | U + 3030 | WAVY DASH | |
◌︢ | U+FE22 | YHDISTÄMINEN DOUBLE TILDE VASEN PUOLIKO | |
◌︣ | U+FE23 | YHDISTÄMINEN DOUBLE TILDE OIKEA PUOLI | |
◌︩ | U+FE29 | YHDISTÄMINEN TILVIEN VASEN PUOLIKKO ALLE | |
◌︪ | U+FE2A | YHDISTÄMINEN ALLE | |
﹋ | U+FE4B | LAITTAVA YLILINE | |
﹏ | U+FE4F | AALTOINEN ALARAJA | |
~ | U+FF5E | TÄYSLEVEYS TILDE | Em leveä. Linjassa. Päät eivät kovin kaarevat. |
~ | U+E007E | TAG TILD | Muotoilu tag ohjaushahmo. |
Useissa Unicode-merkeissä on aaltoviiva valmiiksi laadittu.
Unicode valmiiksi kirjoitetut merkit tilde-diakriittisillä merkillä | ||
---|---|---|
Kirje | Koodipiste | Nimi |
Ẵ | U+1EB4 | LATINALAINEN PÄÄKIRJAIN A, BREVE JA TILDE |
ẵ | U+1EB5 | LATINAN PIENI KIRJAIN A, BREVE JA TILDE |
Ẫ | U+1EAA | LATINALAINEN SUURI KIRJAIN A, JOKA YMPÄRÄ JA TILDE |
ẫ | U+1EAB | LATINALAINEN PIENI KIRJAIN A, YMPÄRISTÖ JA TILDE |
à | U+00C3 | LATINALAINEN ISOT KIRJAIN A, JA TILA |
ã | U+00E3 | LATINALAINEN PIENI A-KIRJAIN, JOLLA TILDE |
ᵬ | U+1D6C | LATINALAINEN PIENI KIRJAIN B KESKIMILLÄ TIIVELLÄ |
ᵭ | U+1D6D | LATINALAINEN PIENI D-KIRJAIN KESKIMILLÄ TILDELLA |
Ễ | U+1EC4 | LATINALAINEN SUURI E KIRJAIN YMPÄRISTÖLLÄ JA TILDELLA |
e | U+1EC5 | LATINALAINEN PIENI E-KIRJAIN, JOKA YMPÄRÄ JA TILDE |
Ḛ | U+1E1A | LATINALAINEN ISOT KIRJAIN E, JOLLA ALALLA TILDI |
ḛ | U+1E1B | LATINALAINEN PIENI E-KIRJAIN, JOLLA ALALLA TILDE |
Ẽ | U+1EBC | LATINALAINEN SUURI E-KIRJAIN, JOLLA TILVITYS |
e | U+1EBD | LATINALAINEN PIENI E-KIRJAIN, JOLLA TILDE |
ᵮ | U+1D6E | LATINAN PIENI F-KIRJAIN KESKIMILLÄ TIIVELLÄ |
Ḭ | U+1E2C | LATINALAINEN ISOT KIRJAIN I, JOKA ALLA TIIVOT |
ḭ | U+1E2D | LATINALAINEN PIENI KIRJAIN I, ALPAAN TIIVOT |
Ĩ | U + 0128 | LATINALAINEN ISOT KIRJAIN I JA TILA |
ĩ | U + 0129 | LATINALAINEN PIENI KIRJAIN I TILVOJEN KANSSA |
Ɫ | U+2C62 | LATINALAINEN L-KIRJAIN KESKIMILLÄ TILDELLA |
ɫ | U+026B | LATINALAINEN PIENI L-KIRJAIN KESKIMILLÄ TILDELLA |
ꭞ | U+AB5E | MUOKKAUSKIRJAIN PIENI L KESKIMILLÄ TILDELLA |
ꬸ | U+AB38 | LATINALAINEN PIENI L-KIRJAIN, KAKSIN KESKIMINEN |
ᷬ | U+1DEC | YHDISTÄMINEN LATINAISIN PIENKIRJAIN L KAKSIN KESKIMÄÄN |
ᵯ | U+1D6F | LATINALAINEN PIENI M-KIRJAIN KESKIMILLÄ TIIVELLÄ |
ᵰ | U+1D70 | LATINALAINEN PIENI KIRJAIN N KESKIMILLÄ TILDELLA |
Ñ | U+00D1 | LATINALAINEN SUURI N-KIRJAIN, JOKA TILDE |
ñ | U + 00F1 | LATINALAINEN PIENI N-KIRJAIN, JOKA TILDE |
Ỗ | U+1ED6 | LATINALAINEN SUURI KIRJAIN O YMPÄRISTÖLLÄ JA TILDILLÄ |
O | U+1ED7 | LATINALAINEN PIENI O-KIRJAIN, JOKA YMPÄRÄ JA TILDE |
Ỡ | U+1EE0 | LATINALAINEN SUURI KIRJAIN O, SARVI JA TILDE |
O | U+1EE1 | LATINALAINEN PIENI O-KIRJAIN, SARVI JA TILDE |
Ṍ | U+1E4C | LATINALAINEN ISOT KIRJAIN O, TILVOKSI JA Akuutti |
ṍ | U+1E4D | LATINALAINEN PIENI O-KIRJAIN, JOKA TIIVOT JA Akuutti |
Ṏ | U+1E4E | LATINALAINEN ISOT KIRJAIN O, TILTIDE JA DIAREREESI |
ṏ | U+1E4F | LATINALAINEN PIENI O-KIRJAIN, TILDEN JA DIAERESISIN |
Ȭ | U+022C | LATINALAINEN ISOT KIRJAIN O, TILA JA MAKRON |
ȭ | U+022D | LATINALAINEN PIENI O-KIRJAIN, TILTOJEN JA MAKRONIN KANSSA |
Õ | U+00D5 | LATINALAINEN SUURI KIRJAIN O, JOLLA TILA |
õ | U + 00F5 | LATINALAINEN PIENI O-KIRJAIN TILVOJEN KANSSA |
ᵱ | U+1D71 | LATINAN PIENI KIRJAIN P KESKIMILLÄ TILDELLA |
ᵳ | U+1D73 | LATINALAINEN PIENI R-KIRJAIN, JOKA KUVAA JA KESKIMÄÄN |
ᵲ | U+1D72 | LATINALAINEN PIENI R-KIRJAIN KESKIMILLÄ TILDELLA |
ꭨ | U+AB68 | LATINAN PIENI KIRJAIN KÄÄNTYNYT R-KIRJAIN KESKIMILLÄ TIIVOTUKSELLA |
ᵴ | U+1D74 | LATINALAINEN PIENI S-KIRJAIN KESKIMILLÄ TILVELLA |
ᵵ | U+1D75 | LATINALAINEN PIENI T-KIRJAIN KESKIMILLÄ TILDELLA |
Ữ | U+1EEE | LATINALAINEN SUURI KIRJAIN U, SARVI JA TILDE |
U | U+1EEF | LATINALAINEN PIENI U-KIRJAIN, SARVI JA TILDE |
Ṹ | U+1E78 | LATINALAINEN SUURIN KIRJAIN U, TILVOKSI JA Akuutti |
ṹ | U+1E79 | LATINAINEN PIENI KIRJAIN U, TILVOKSI JA AKUUTTI |
Ṵ | U+1E74 | LATINALAINEN SUURI KIRJAIN U, KUIN ALLA KÄYTETÄÄN TILDI |
ṵ | U+1E75 | LATINALAINEN PIENI KIRJAIN U, JOLLA ALLA TIIVOT |
Ũ | U + 0168 | LATINALAINEN SUURIN KIRJAIN U, KUVA TILVITYS |
ũ | U + 0169 | LATINALAINEN PIENI U-KIRJAIN TILVOJEN KANSSA |
Ṽ | U+1E7C | LATINALAINEN ISOT KIRJAIN V, JOKA TILDE |
ṽ | U+1E7D | LATINALAINEN PIENI V-KIRJAIN, JOLLA TILDE |
Ỹ | U+1EF8 | LATINALAINEN SUURI Y-KIRJAIN, JOKA TILDE |
ý | U+1EF9 | LATINALAINEN PIENI Y-KIRJAIN TILVOJEN kanssa |
ᵶ | U+1D76 | LATINALAINEN PIENI KIRJAIN Z KESKIMILLÄ TILDELLA |