Tässä artikkelissa analysoimme Torstai:tä yksityiskohtaisesti ja tutkimme sen vaikutusta eri yhteyksissä ja sen merkitystä nykyään. Torstai on aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta yhteiskunnassa ja herättänyt keskustelua eri alueilla. Muutaman viime vuosikymmenen aikana Torstai:n merkitys on kasvanut merkittävästi ja se on vaikuttanut sekä talouteen että populaarikulttuuriin. Tämän analyysin avulla pyrimme ymmärtämään syvällisesti Torstai:n eri puolia tutkimalla sen vaikutuksia ja roolia modernissa yhteiskunnassa.
Torstai (lyhenne to tai torst.[1]) on SFS-EN 28601 -standardin mukaan viikon neljäs päivä. Torstaita ennen on keskiviikko ja sen jälkeen tulee perjantai.
Torstai-sana on tullut suomen kieleen todennäköisimmin ruotsin kielen torstaita tarkoittavasta sanasta, torsdag (Tor-jumalan päivä).[2] Myös saksassa 'torstai' on ukkosen jumalan päivä: Donnerstag (Donner tarkoittaa sekä ukkosta että on myös ukkosen jumalan nimi).
Myös englannin Thursday-sanan etymologia on sama kuin ruotsin ja saksan torstaita merkitsevillä sanoilla.
Useissa muissa kielissä se on Rooman Juppiterin päivä. Juppiter-nimen latinalaisesta genetiivistä Iovis (Jovis) johtuvat muun muassa espanjan Jueves ja ranskan jeudi. Myös japaniksi torstai on planeetta Jupiterin (木星, mokusei) päivä 木曜日 (mokuyōbi).[3]
Venäjässä torstai on четверг (tšetverg) (neljäs päivä), samaa perua lienee unkarin kielen csütörtök. Portugalissa torstai on taas Quinta-feira (viides päivä).
Kreikaksi torstai on Πέμπτη (Viides).