Tukivoima

Nykymaailmassa Tukivoima:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe laajalle yhteiskunnalle. Sen vaikutukset vaihtelevat tieteellisistä ja teknologisista näkökohdista sosiaalisiin, taloudellisiin ja poliittisiin kysymyksiin. Tukivoima on vanginnut asiantuntijoiden ja fanien huomion ja synnyttänyt laajaa keskustelua. Sen vaikutus heijastuu useilla jokapäiväisen elämän osa-alueilla kommunikaatiotavasta tapaamme suorittaa päivittäisiä toimintojamme. Tässä artikkelissa tutkimme Tukivoima:n eri puolia ja sen vaikutusta nykyiseen ympäristöömme.

Kuvassa FN on pintaa vastaan kohtisuora tukivoima.

Tukivoima eli normaalivoima on voima, jolla kuvataan kiinteiden kappaleiden välistä mekaanista vuorovaikutusta.[1] Tukivoima on suuntautunut kohtisuorasti kontaktipinnan suhteen ja se estää kappaleita työntymästä toistensa sisään.[2] Esimerkiksi pöydällä olevaan kirjaan vaikuttaa pääasiallisesti kaksi voimaa: painovoima sekä pöydän kirjaan kohdistama tukivoima. Nämä voimat kumoavat toisensa niin että kirja pysyy paikallaan.

Amontonsin ensimmäisen lain mukaan kappaleeseen vaikuttavan kitkan suuruus on suoraan verrannollinen siihen vaikuttavaan tukivoimaan. Suhdeluku tunnetaan nimellä kitkakerroin. Kitka ja tukivoima vaikuttavat kuitenkin eri suuntiin: tukivoima on aina pintaa vastaan kohtisuora, kun taas kitka vaikuttaa pinnan suuntaisesti pinnan suuntaista liikettä vastustaen.

Lähteet

  1. Kurki-Suonio, Kaarle: Voimat, vuorovaikutukset ja työ. Dimensio, 2/2000, nro 58, s. 58-60. Artikkelin verkkoversio.
  2. George Arfken: University Physics, s. 113. Academic Press, 1984. ISBN 9780323142021 (englanniksi)

Aiheesta muualla