Yhdysvallat



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Yhdysvaltoihin vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Yhdysvaltoihin vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Yhdysvaltoihin vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Yhdysvaltoihin vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Yhdysvaltoihin vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Yhdysvaltoihin vuonna 2023 tutustuminen: kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

Yhdysvallat
Motto: "Luotamme Jumalaan"
Muita perinteisiä tunnuslauseita:
Hymni: "Star-Spangled Banner"
Yhdysvaltain ortografinen kartta Pohjois-Amerikassa
Maailmankartta, jossa näkyy Yhdysvallat ja sen alueet
NOAA:n kartta Yhdysvaltain EEZ.svg
PääomaWashington, DC
38 ° 53 77 ° 01'W /38.883 ° N 77.017 ° W / 38.883; -77.017
Suurin kaupunkiNew York City
40 ° 43 74 ° 00'W /40.717 ° N 74.000 ° W / 40.717; -74.000
Viralliset kieletEi yhtään osoitteessa liittovaltion tasolla
kansallisella kielelläEnglish (tosiasiallinen)
Etniset ryhmät
(2020)
Uskonto
(2021)
  • 29% ei uskontoa
  • 1% Buddhalaisuus
  • 1% Hindulaisuus
  • 1% islam
  • 1% Juutalaisuus
  • 2% muut
  • 2 % vastaamatta
Demonyymi (t)amerikkalainen
HallitusLiitto- presidentin- perustuslaillinen tasavalta ja Liberaali edustuksellinen demokratia
Joe Biden
Kamala Harris
Kevin McCarthy
John Roberts
lainsäätäjäKongressi
Senaatti
edustajainhuone
itsenäisyys 
22. maaliskuuta 1765 (+1765 03 22 XNUMX)
• Ilmoitus
4. heinäkuuta 1776 (+1776 07 04 XNUMX)
1. maaliskuuta 1781 (+1781 03 01 XNUMX)
3. syyskuuta 1783 (+1783 09 03 XNUMX)
21. kesäkuuta 1788 (+1788 06 21 XNUMX)
5. toukokuuta 1992 (+1992 05 05 XNUMX)
alue
• Kokonaisalue
3,796,742 km2) (3.)
• Vesi (%)
4.66 (2015)
• Maa-alue
3,531,905 km2) (3.)
väestö
• 2022 arvio
Neutraali nousu 333,287,557
• Vuoden 2020 väestönlaskenta
331,449,281 (3.)
• Tiheys
87 33.6/neliömili (XNUMX XNUMX/km2) (185.)
BKT (PPP)2023 arvio
• Kaikki yhteensä
Kasvaa 26.855 biljoonaa dollaria (2.)
• Asukasta kohti
Kasvaa $ 80,035 (8.)
BKT (nimellinen)2023 arvio
• Kaikki yhteensä
Kasvaa 26.855 biljoonaa dollaria (1st)
• Asukasta kohti
Kasvaa $ 80,035 (7.)
Gini (2020)Negatiivinen nousu 39.4
keskikokoinen
HDI (2021)Kasvaa 0.921
erittäin korkea · 21st
valuuttaUSA: n dollari ($) (USD)
AikavyöhykeUTC−4 - −12, +10, +11
• Kesä (STD)
UTC-4 - -10
Päivämäärämuotomm/dd/yyy
Ajopuolioikein
Soittokoodi+1
ISO 3166 -koodiUS
Internet -aluetunnus.com, . US

- Yhdysvallat (Yhdysvallat or USA), joka tunnetaan yleisesti nimellä Yhdysvallat (USA or US) Tai Amerikka, on maa ensisijaisesti sijaitsevat in Pohjois-Amerikka. Se koostuu 50: stä toteaa, The liittovaltion piiri, viisi suurta rekisteröimättömät alueet, yhdeksän Pienet syrjäseutat, ja 326 Intian varaukset. Yhdysvallat on maailman kolmanneksi suurin maata sekä maan että kokonaispinta-alan mukaan. Se jakaa maarajat Kanadan kanssa sen pohjoiseen ja Meksikon kanssa sen eteläpuolella ja sillä on merirajat Bahama-saaret, Kuuba, Venäjäja muut kansakunnat. Yli 333 miljoonan asukkaan se on väkirikkain maassa Amerikka ja kolmanneksi väkirikkain maailmassa. Yhdysvaltain kansallinen pääkaupunki on Washington, DC, Ja sen väkirikkain kaupunki ja rehtori rahoituskeskus is New York City.

Alkuperäiset ihmiset ovat asuneet Amerikassa tuhansia vuosia. Vuodesta 1607 alkaen Ison-Britannian kolonisaatio johti perustamiseen Kolmetoista siirtomaa mitä nyt on Itäinen Yhdysvallat. He riitelivät kanssa Britannian kruunu yli verotuksen ja poliittinen edustus, joka johtaa Amerikkalainen vallankumous ja etenee Vallankumouksellinen sota. Yhdysvallat julistautui itsenäiseksi on Heinäkuu 4, 1776, tulossa ensimmäiseksi kansallisvaltio perustettu Enlightenment periaatteet luovuttamattomat luonnolliset oikeudet, hallintoneuvoston suostumuksellaja liberaali demokratia. XNUMX-luvulla Yhdysvaltojen poliittiseen filosofiaan vaikutti käsite ilmeinen kohtalo, maana laajentunut mantereelle useissa sodissa, maanostoissa ja sopimuksissa, jotka lopulta saavuttivat Tyynenmeren vuosisadan puoliväliin mennessä. Osastojako ympäröivä orjuus vuonna Eteläinen Yhdysvallat johti eroon Etelävaltiot, joka taisteli jäljellä olevia osavaltioita vastaan Liitto aikana Amerikan sisällissota (1861-1865). Unionin voiton ja säilymisen myötä orjuus poistettiin kansallisesti Kolmastoista muutos.

Vuoteen 1900 mennessä Yhdysvalloissa oli vakiinnutti itsensä kuten maailman voimaa, tulossa maailman suurin taloutta. Jälkeen Japani's hyökkäys Pearl Harboriin vuonna 1941 Yhdysvallat liittyi World War II på den Liittoutuneiden puoli. Sodan jälkivaikutukset jättivät Yhdysvaltoja ja Neuvostoliitto kuin maailman kaksi suurvaltojen ja johti siihen Kylmä sota. Kylmän sodan aikana molemmat maat kamppailivat ideologisesta ylivallasta, mutta välttelivät suoraa sotilaallista konfliktia. He kilpailivat myös Avaruuskisa, joka huipentui vuoden 1969 laskeutumiseen Apollo 11, mikä tekee Yhdysvalloista ensimmäisen ja ainoan maan, joka on koskaan laskenut ihmisiä alueelle Kuu. Kanssa Neuvostoliiton hajoaminen ja kylmän sodan päättyessä vuonna 1991 Yhdysvalloista tuli maailman ainoa supervalta.

- Yhdysvaltain hallitus on liittotasavalta ja edustuksellinen demokratia with kolme erillistä hallinnon haaraa. Sillä on kaksikamarinen kansallinen lainsäätäjä koostuu edustajainhuone, The alempi talo; ja Senaatti, ylempi talo joka perustuu tasapuoliseen edustukseen olivat. Monet politiikkakysymykset ovat hajautettu, kanssa hyvin erilaisia ​​lakeja lainkäyttövallan mukaan. Yhdysvallat on erittäin korkea kansainvälisissä mittauksissa elämänlaatu, tulo ja rikkaus, taloudellista kilpailukykyä, ihmisoikeudet, innovaatioja koulutus; sillä on alhaiset tasot havaittu korruptio ja korkein mediaanitulot per henkilö mistä tahansa politiikka maailmassa. Sillä on korkea taso vangitsemisen ja eriarvoisuus ja puutteita yleinen terveydenhuolto. Kuten a sulamisastia of kulttuurien ja etnisyydet, Yhdysvallat on muovannut maailman suurin maahanmuuttajaväestö.

A kehittynyt maa, The Amerikan talous osuus on noin neljännes maailmanlaajuisesti BKT ja on maailman suurin bruttokansantuotteella markkinoiden valuuttakursseilla. Yhdysvallat on maailman suurin maahantuoja ja toiseksi suurin viejä. Yhdysvallat on järjestön perustajajäsen Yhdistyneet kansakunnat, Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto, Amerikan valtioiden organisaatio, NATO, Maailman terveysjärjestö, ja on a pysyvä jäsen että Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto. USA on tärkein sotilaallinen voima maailmassa ja hallitseva poliittinen, kulttuuriset ja tieteellinen voimaan kansainvälisesti.

Etymologia

Ensimmäinen asiakirjatodiste ilmauksesta "Amerikan Yhdysvallat" juontaa juurensa 2. tammikuuta 1776 päivättyyn kirjeeseen, jonka kirjoitti Stephen Moylan että Joseph Reed, George Washingtonin avustaja. Moylan ilmaisi haluavansa mennä "täydellisillä ja runsailla voimilla Amerikan yhdysvalloista Espanjaan" hakemaan apua vallankumouksellisessa sodankäynnissä. Ensimmäinen tunnettu ilmaisun "Yhdysvallat" julkaisu julkaistiin nimettömässä esseessä vuonna Virginia Gazette sanomalehti Williamsburg, 6. huhtikuuta 1776.

Kesäkuuhun 1776 mennessä nimi "Yhdysvallat" oli esiintynyt luonnoksissa Valaliiton perussäännöt ja Ikuinen liitto, valmistelija John Dickinson ja Itsenäisyysjulistus, kirjoittanut Thomas Jefferson.

Ilmaus "Yhdysvallat" oli alun perin monikkoa amerikkalaisessa käytössä. Se kuvasi kokoelman osavaltioita - esim. "Yhdysvallat ovat..." Yksikkömuodosta tuli suosittu sisällissodan päätyttyä ja se on nyt vakiokäyttö. A Yhdysvaltain kansalainen kutsutaan "amerikkalainen". "Yhdysvallat", "Amerikkalainen" ja "USA" viittaavat maan adjektiiviin ("Amerikan arvot", "Yhdysvaltain voimat"). Englannin kielessä sana "amerikkalainen" viittaa harvoin aiheisiin tai aiheisiin, jotka eivät liity suoraan Yhdysvallat.[epäonnistui vahvistus]

Historia

Esikolumbiaaninen aika (ennen vuotta 1492)

Ilmakuva Cliff Palacesta
Cliffin palatsi, joka sijaitsee nykypäivänä Colorado, rakensi Esivanhemmat Puebloans 1190–1260 jKr.

On yleisesti hyväksytty, että Pohjois-Amerikan ensimmäiset asukkaat siirtynyt Siperia kautta Beringin maan silta ja saapui vähintään 12,000 XNUMX vuotta sitten; Jotkut todisteet viittaavat kuitenkin vieläkin aikaisempaan saapumispäivään. - Clovis-kulttuuri, joka ilmestyi noin 11,000 XNUMX eKr., uskotaan edustavan Amerikan mantereen ensimmäistä ihmisasutusaaltoa. Tämä oli todennäköisesti ensimmäinen kolmesta suuresta muuttoliikkeestä Pohjois-Amerikkaan; myöhemmät aallot toivat nykyajan esi-isät athabaskialaiset, Aleutsja eskimos.

Ajan myötä alkuperäiskansojen kulttuurit Pohjois-Amerikassa kehittyivät yhä kehittyneemmiksi, ja jotkut, kuten esikolumbiaaniset kulttuurit Mississippiläinen kulttuuri kaakossa kehittynyt pitkälle maatalous, arkkitehtuurija monimutkaisissa yhteiskunnissa. Kaupunkivaltio Cahokia on suurin, monimutkaisin esikolumbiaaninen arkeologinen kohde nykypäivän Yhdysvalloissa. In Neljä kulmaa alue, Puebloan esi-isien kulttuuri kehittyi vuosisatoja kestäneistä maatalouden kokeiluista. - Algonquian ovat Pohjois-Amerikan väkirikkaimpia ja levinneimpiä Alkuperäiset ihmiset. Tämä ryhmä koostuu puhuvista kansoista Algonkilaiset kielet. Historiallisesti nämä kansat olivat näkyviä pitkin Atlantin rannikkoa ja sen sisäosia pitkin Saint Lawrence -joki ja ympäri Suurten järvien. Ennen kuin eurooppalaiset tulivat kosketuksiin, useimmat algonquian siirtokunnat elivät metsästyksellä ja kalastuksella, vaikka monet täydensivät ruokavaliotaan viljelemällä maissi, pavut ja squash ("Kolme siskoa"). Ojibwe viljellyt villi riisi. - Haudenosaunee konfederaatio Iroquois, joka sijaitsee eteläisellä Suurten järvien alueella, perustettiin jossain vaiheessa XNUMX-XNUMX-luvuilla.

Pohjois-Amerikan alkuperäisväestön arvioiminen eurooppalaisen yhteydenpito on vaikeaa. Douglas H. Ubelaker että Smithsonian instituutti Arviolta 93,000 XNUMX asukasta Etelä-Atlantin osavaltiot ja 473,000 XNUMX asukkaan Persianlahden osavaltioissa, mutta useimmat tutkijat pitävät tätä lukua liian alhaisena. Antropologi Henry F. Dobyns uskoi populaation olevan paljon suurempi, mikä viittaa noin 1.1 miljoonaan saaren rannoille Meksikon lahtivälillä asuu 2.2 miljoonaa ihmistä Florida ja Massachusetts, 5.2 miljoonaa vuonna Mississippi Valley ja sivujoet, ja noin 700,000 XNUMX ihmistä Floridan niemimaa.

Siirtomaakausi (1492–1763)

- Mayflower Compact allekirjoitettu Mayflower vuonna 1620 loi ennakkotapauksen itsehallinto ja perustuslaillisuus.

Väitteet hyvin varhaisesta kolonisaatiosta rannikko New England mukaan Norjalainen ovat kiistanalaisia ​​ja kiistanalaisia.[epäonnistui vahvistus] Kristoffer Kolumbus oli laskeutunut sisään Puerto Rico hänen 1493 matkaja San Juan Espanjalaiset asettivat sen kymmenen vuotta myöhemmin. Ensimmäinen dokumentoitu eurooppalaisten saapuminen Manner-Yhdysvaltoihin on espanjalainen valloittajat kuten Juan Ponce de León, joka teki ensimmäisen tutkimusmatkansa Florida vuonna 1513.[muokkaa] Italialainen tutkimusmatkailija Giovanni da Verrazzano, lähettäjä Ranska että New World vuonna 1525, tavattiin intiaanien asukkaat siitä, mitä nyt kutsutaan New Yorkin lahti. Espanjalaiset perustivat ensimmäiset siirtokunnat Floridaan ja New Mexicoon, kuten Saint Augustine, jota pidetään usein maan vanhimpana kaupunkina, ja Santa Fe. Ranskalaiset vakiintunut omia siirtokuntiaan pitkin Mississippi Joki ja Meksikon lahti, etenkin New Orleans ja mobile.

Onnistunut Englannin kolonisaatio Pohjois-Amerikan itärannikolla alkoi Virginian siirtomaa 1607: ssa osoitteessa Jamestown ja Pyhiinvaeltajat' siirtomaa Plymouthissa vuonna 1620. Mantereen ensimmäinen vaaleilla valittu lakiasäätävä edustajakokous, Virginia Burgessin talo, perustettiin vuonna 1619. Harvardin yliopisto perustettiin vuonna Massachusettsin lahden siirtomaa vuonna 1636 ensimmäisenä korkeakouluna. The Mayflower Compact ja Connecticutin peruskunnat luotu ennakkotapauksia edustajalle itsehallinto ja perustuslaillisuus joka kehittyisi kaikkialla Amerikan siirtomaissa. Monet englantilaiset uudisasukkaat olivat eriävät kristityt joka tuli etsimään uskonvapaus. Amerikan alkuperäisväestö väheni Euroopan saapumisen jälkeen eri syistä, pääasiassa sairauksista, kuten isorokko ja tuhkarokko. 1670-luvun puoliväliin mennessä britit olivat kukistaneet ja vallannut hollantilaisten uudisasukkaiden alueen Uusi Hollanti, Keski-Atlantin alueella.

Yhdysvaltojen kartta, jossa näkyy alkuperäinen kolmetoista siirtomaa itäisellä merenrannalla
- Yhdistyneet siirtokunnat vuonna 1775: * Tummanpunainen = Uuden Englannin siirtokunnat. * Kirkkaan punainen = Keski-Atlantin siirtomaat. * Puna-ruskea = Eteläiset siirtomaat

Kolonisoinnin alkuaikoina monet eurooppalaiset uudisasukkaat kokivat ruokapulaa, sairauksia ja konflikteja intiaanien kanssa, kuten Kuningas Philipin sota. Alkuperäiset amerikkalaiset taistelivat usein myös naapuriheimoja ja eurooppalaisia ​​uudisasukkaita vastaan. Monissa tapauksissa alkuperäisasukkaat ja uudisasukkaat tulivat riippuvaisiksi toisistaan. uudisasukkaat vaihdettiin Elintarvikkeille ja eläinten nahkoille; syntyperäisiä aseita, työkaluja ja muita eurooppalaisia ​​tavaroita. Amerikan intiaanit opettivat monia uudisasukkaita viljelemään maissia, papuja ja muita elintarvikkeita. Eurooppalaiset lähetyssaarnaajat ja muut pitivät sitä tärkeänä "sivilisoida" intiaanit ja kehotti heitä omaksumaan eurooppalaiset maatalouskäytännöt ja elämäntavat. Kuitenkin lisääntyneen Euroopan verkkokauppa asuttaminen Pohjois-Amerikassa intiaanit joutuivat kotiseudulleen ja tapettiin usein konfliktien aikana.

Myös eurooppalaiset uudisasukkaat alkoivat kauppa afrikkalaiset orjat siirtomaa-Amerikkaan kautta transatlanttinen orjakauppa. 18-luvun vaihteeseen mennessä orjuus oli syrjäytynyt indentured orjuuteen pääasiallisena maataloustyövoiman lähteenä käteisviljelykasvit Amerikan etelässä. Siirtomaayhteiskunta jakautui orjuuden uskonnollisista ja moraalisista vaikutuksista, ja useat siirtokunnat hyväksyivät lakeja tämän käytännön puolesta tai sitä vastaan.

- Kolmetoista siirtomaa joista tuli Amerikan yhdysvaltoja, britit hallitsivat ulkomaisena riippuvuutena. Kaikilla oli kuitenkin kunnat vaalit ovat avoinna valkoisille miespuolisille kiinteistönomistajille, paitsi Juutalaiset ja Katoliset joillakin alueilla. Erittäin korkean syntyvyyden, alhaisen kuolleisuuden ja vakaan asutuksen ansiosta siirtomaaväestö kasvoi nopeasti ja syrjäytti intiaaniväestön. - Kristillinen herättäjä 1730- ja 1740-luvun liike, joka tunnetaan nimellä Suuri herääminen herätti kiinnostusta sekä uskontoa että uskonnonvapautta kohtaan.

Aikana Seitsemän vuoden sota (1756–1763), joka tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä Ranskan ja Intian sota, brittijoukot vangittiin Kanada ranskasta. The Pariisin sopimus (1763) loi paljon pienemmän Quebecin maakunta, joka sisälsi edelleen Ohion laakson ja Mississippin ylemmän laakson, mikä eristi Kanadan ranskalainen väestö englanninkielisistä siirtomaariippuvuudesta Nova Scotia, Newfoundlandin ja kolmetoista siirtomaa.[asiaankuuluva?] Lukuun ottamatta siellä asuneita alkuperäisasukkaita, kolmetoista siirtomaa asui vuonna 2.1 yli 1770 miljoonaa, mikä on noin kolmannes Britannian väkiluvusta. Huolimatta jatkuvista uusista tuloksista, luonnollinen kasvuvauhti oli sellainen, että 1770-luvulle mennessä vain pieni vähemmistö amerikkalaisista oli syntynyt ulkomailla. Siirtokuntien etäisyys Britanniasta oli mahdollistanut itsehallinnon kehittymisen, mutta niiden ennennäkemätön menestys motivoi brittiläisiä hallitsijoita ajoittain pyrkimään vahvistamaan kuninkaallista auktoriteettia.

Vallankumouskausi (1763-1789)

Katso kuvateksti
Itsenäisyysjulistus, maalaus John Trumbull, kuvaa Viiden komitea esittelemällä luonnoksen Ilmoitus että Manner-kongressi, 28. kesäkuuta 1776, Philadelphia.

- Amerikkalainen vallankumous erotti kolmetoista siirtomaata Brittiläinen imperiumi, ja mukana ensimmäinen onnistunut sota itsenäisyydestä ei-eurooppalainen yhteisö eurooppalaista suurvaltaa vastaan moderni historia. 18-luvulle mennessä Amerikkalainen valistus ja liberalismin poliittiset filosofiat olivat yleisiä johtajien keskuudessa. Amerikkalaiset alkoivat kehittää ideologiaa "republikaanisuus", väittäen, että hallitus lepää hallintoneuvoston suostumuksella. He vaativat heidän"oikeuksia kuin englantilaiset"Ja"ei verotusta ilman edustusta". Britit vaativat siirtokuntien hallinnointia a Eduskunta jolla ei ollut yhtäkään edustajaa, joka olisi vastuussa mistään amerikkalaisesta vaalipiiristä, ja konflikti kärjistyi sodaksi.

In 1774, Ensimmäinen mannermaankongressi läpäissyt Manneryhdistys, joka velvoitti a pesäkkeiden laajuisia brittiläisten tuotteiden boikotointi. The Amerikan vallankumouksellinen sota alkoi seuraavana vuonna, katalysaattorina tapahtumia, kuten Leimalaki ja Bostonin teejuhlat jotka johtuivat siirtomaa-erittelystä Britannian hallinnon kanssa.[muokkaa] - Toinen manner-kongressi, kokoonpano, joka edustaa Yhdistyneet siirtokunnat, hyväksyi yksimielisesti Itsenäisyysjulistus 4. heinäkuuta 1776 (vuosittain vietetään nimellä Itsenäisyyspäivä). Julistus totesi: "Pidämme näitä totuuksia itsestäänselvyytenä, se kaikki ihmiset on luotu tasavertaisiksi, että heidän Luojansa on antanut heille tiettyjä luovuttamattomia oikeuksia, joita näistä on Elämä, vapaus ja onnen tavoitteluStephen Lucas kutsui sitä "yhdeksi tunnetuimmista englanninkielisistä lauseista", historioitsijan kanssa Joseph Ellis kirjoittaa, että asiakirja sisältää "voimakkaimmat ja merkittävimmät sanat Amerikan historiassa". Aikana Brittiläinen siirtomaa aikakaudella orjuus oli laillista kaikissa Amerikan siirtomaissa, joka koostuu a pitkäaikainen instituutio maailmanhistoriassa, ja "sen moraalisen legitimiteetin haasteet olivat harvinaisia". Kuitenkin vallankumouksen aikana monet siirtomaissa alkoivat kyseenalaistaa käytäntöä.

In 1781, Valaliiton perussäännöt ja Ikuinen liitto perusti hajautetun hallituksen, joka toimi vuoteen 1789 asti. Vuonna 1777 amerikkalainen voitto Saratogan taistelu johti brittiläisen armeijan vangitsemiseen ja johti siihen Ranska ja heidän liittolaisensa Espanja liittyä sotaan heitä vastaan. Toisen brittiarmeijan antautumisen jälkeen Yorktownin piiritys vuonna 1781 Britannia allekirjoitti a rauhansopimus. Amerikan itsemääräämisoikeus tunnustettiin kansainvälisesti, ja uusi kansakunta otti haltuunsa huomattavan alueen itäpuolella. Mississippi Joki, nykyisestä Kanada pohjoisessa ja Florida etelässä.

Kun kävi yhä selvemmäksi, että konfederaatio ei riittänyt hallitsemaan uutta maata, nationalistit puolusti ja johti Philadelphian vuosikongressi vuodelta 1787 kirjallisesti Yhdysvaltojen perustuslaki korvata se, ratifioitu osavaltion konventeissa vuonna 1788.

Varhainen kansalliskausi (1789–1849)

Yhdysvaltain perustuslaki on vanhin ja pisin kirjoitettu ja kodifioitu kansallinen perustuslaki, joka on voimassa nykyään. Se tuli voimaan vuonna 1789, ja se järjesti hallituksen uudelleen a liittovaltio hallinnoi kolme haaraa (täytäntöönpano-, oikeudellinen ja lainsäädäntävallan) periaatteella luoda terveellinen tarkastukset ja saldot. George Washington, joka oli johtanut Manner-armeija voittoon ja sitten vapaaehtoisesti luopunut vallasta, oli ensimmäinen Presidentti valitaan uuden perustuslain mukaisesti. The Bill of Rights, joka kieltää liittovaltion rajoittamisen henkilökohtaisia ​​vapauksia ja joka takaa laajan oikeudellisen suojan, hyväksyttiin vuonna 1791. 1803 Louisiana -osto lähes kaksinkertaistaa maan pinta-alan. Jännitteet Britannian kanssa säilyivät, joka johtaa Sota 1812, joka taisteltiin tasapeliin. Espanja luovutti Floridan ja muut Persianlahden rannikon alueet vuonna 1819.

William L. Sheppard "Ensimmäinen käyttö a Puuvilla Gin" (1790-1800), Harperin viikoittain, 18. joulukuuta 1869

Alueelliset erimielisyydet orjuudesta kasvoivat seuraavien vuosikymmenten aikana. Sisään pohjoinen, useita näkyviä Perustajaisät kuten John Adams, Roger Sherman, Alexander Hamilton, John Jayja Benjamin Franklin kannattanut orjuuden poistaminen, ja 1810-luvulle mennessä kaikilla alueen osavaltioilla oli, ja nämä vapautukset olivat ensimmäisiä Atlantin maailma. - Missourin kompromissi (1820) myönsi Missouri orjavaltiona ja Maine vapaana osavaltiona ja julisti politiikan, joka kieltää orjuuden jäljellä olevilla Louisiana Purchase -mailla pohjoispuolella. 36°30′ yhdensuuntainen. Lopputulos tosiasiallinen jakoi maan kahteen ryhmään: vapaat valtiot, jotka kielsivät orjuuden; ja orjavaltiot, jotka suojelivat instituutiota; se oli kiistanalainen, ja sen katsottiin yleisesti jakavan maan lahkolais- linjat.

In Etelä, keksintö puuvilla gin vauhditti orjuuden juurtumista alueellisten eliittien ja intellektuellien katsoessa yhä enemmän laitos positiivisena hyvänä asiana sijaan a pakollinen paha. Vaikka liittovaltion hallitus kiellettiin Amerikkalaisten osallistuminen Atlantin orjakauppa vuonna 1807, vuoden 1820 jälkeen, erittäin kannattavan puuvillasadon viljely räjähti Deep South, ja sen ohella käyttö orjatyötä. - Toinen suuri herääminen, erityisesti vuosina 1800–1840, muutettu miljooniksi evankelinen Protestanttisuus. Pohjoisessa se vauhditti useita sosiaalisia uudistusliikkeitä, mukaan lukien abolitionismi; etelässä, metodistit ja Baptistit orjaväestön keskuudessa käännettyinä.

USA:n animaatio alueellinen laajentuminen ajan myötä.

18-luvun lopulla amerikkalainen uudisasukkaat alkoi laajentaa edelleen länteen, jotkut heistä tunne ilmeinen kohtalo. 1803 Louisiana -osto lähes kaksinkertaistaa maan pinta-alan, Espanja luovutti Floridan ja muut Persianlahden rannikon alueet vuonna 1819, Ishayoiden opettaman Texasin tasavalta oli liitteenä vuonna 1845 ekspansionismin aikana, ja 1846 Oregonin sopimus Britannian kanssa johti USA:n hallintaan nykypäivänä Amerikan luoteisosa.

Kun se laajeni edelleen maalle, jossa asuttiin Intiaanejaliittovaltion hallitus sovelsi usein politiikkaa of Intian poisto or assimilaatio. - Kyyneleiden polku 1830-luvulla oli esimerkkinä Intian poistopolitiikka jotka väkisin uudelleensijoittivat intiaanit. Siirtyminen aiheutti pitkän sarjan Amerikan intiaanien sodat länteen Mississippi Joki ja lopulta konflikti Meksikon kanssa. Suurin osa näistä konflikteista päättyi intiaanien alueen luopumiseen ja niiden sulkemiseen Intian varaukset. Voitto vuonna Meksikon ja Amerikan sota johti vuonna 1848 Meksikon sessio of Kalifornia ja suuri osa nykyajasta Amerikan lounais, ja Yhdysvallat kattaa nyt maanosan. - Kalifornian kultakausi 1848–1849 vauhditti muuttoa Tyynenmeren rannikolle, mikä johti Kalifornian kansanmurha ja uusien länsivaltioiden luominen.

USA:n laajentuminen lisäsi viljelyalaa alle mekaaninen viljely ja ylijäämät kansainvälisille markkinoille kasvoivat. Taloudellista kehitystä vauhditti valtavien maa-alueiden, lähes 10 % Yhdysvaltojen kokonaispinta-alasta, antaminen valkoisille eurooppalaisille uudisasukkaille osana Homestead Acts, sekä tekeminen maa-avustukset yksityisille rautatieyhtiöille ja oppilaitokset. Ennen sisällissotaa orjuuden kieltäminen tai laajentaminen näille alueille kärjistyneet jännitteet keskustelua abolitionismista.

Sisällissota ja jälleenrakennus (1849–1877)

Yhdysvaltain kartta, jossa näkyy kahdenlaisia ​​unionin osavaltioita, kaksi eroamisvaihetta ja alueita
Osavaltioiden asema, 1861
   Orjavaltiot, jotka erosivat ennen 15. huhtikuuta 1861
   Orjavaltiot, jotka erosivat 15. huhtikuuta 1861 jälkeen
   Unionin valtiot, jotka sallivat orjuuden (rajavaltiot)
   Unioni kieltää orjuuden
   alueiden

Yhteensopimaton osaristiriita liittyen mustien afrikkalaista syntyperää olevien orjuutta oli Yhdysvaltain sisällissodan ensisijainen syy. Kanssa 1860 vaalit republikaanien Abraham Lincoln, yleissopimukset XNUMX orjavaltiossa – kaikki Eteläinen Yhdysvallat– julisti eroaminen ja muodostivat Etelävaltiot, kun taas liittovaltion hallitus ("Liitto") piti sitä eroaminen oli perustuslain vastaista ja laitonta. 12. huhtikuuta 1861 Konfederaatio aloitti sotilaallisen konfliktin pommittamalla Fort Sumteria, liittovaltion varuskunta Charlestonin satama, Etelä-Carolina. Sitä seurannut sisällissota (1861–1865) oli Yhdysvaltain historian tappavin sotilaallinen konflikti, joka johti noin 620,000 50,000 sotilaan kuolemaan molemmilta puolilta ja yli XNUMX XNUMX siviiliä, lähes kaikki etelässä.

Jälleenrakennus alkoi tosissaan Konfederaation tappion jälkeen. Presidentti Lincoln yritti edistää unionin ja entisen konfederaation välistä yhteistyötä ja sovintoa, hänen salamurhansa 14. huhtikuuta 1865 ajoi jälleen kiilan pohjoisen ja etelän väliin.[muokkaa] Liittohallituksen republikaanit asettivat tavoitteekseen valvoa etelän jälleenrakennusta varmistaa afroamerikkalaisten oikeudet, ja ns Jälleenrakennusmuutokset perustuslakiin taattu orjuuden poistaminen, täyden kansalaisuuden afrikkalaisille amerikkalaisilleja äänioikeus aikuisille mustille miehille. Ne jatkuivat kunnes 1877in kompromissi, kun republikaanit suostuivat lopettamaan afroamerikkalaisten oikeuksien täytäntöönpanon etelässä, jotta demokraatit voisivat myöntää vuoden 1876 presidentinvaalit.[muokkaa] Vaikuttavat etelän valkoiset, kutsuvat itseään "Lunastajat", otti etelän paikalliseen hallintaansa jälleenrakennuksen päätyttyä, alkaneen amerikkalaisten rotusuhteiden alhaisimmillaan. Vuodesta 1890 vuoteen 1910 Lunastajat perustivat ns Jim Crow lait, oikeuden riistäminen lähes kaikki mustat ja jotkut köyhtyneet valkoiset koko alueella. Mustat kohtasivat rotuerottelu valtakunnallisesti, erityisesti etelässä. He elivät myös jatkuvan valppaan väkivallan uhan alla, mukaan lukien lynkkaaminen.

Kulta-aika, progressiivinen aikakausi ja ensimmäinen maailmansota (1877–1929)

Elokuvan tekijä Edison Studios näyttää maahanmuuttajia klo Ellis Island in New Yorkin satama, se oli tärkeä sisääntulopaikka eurooppalaiselle maahanmuutto Yhdysvaltoihin

Kansallinen infrastruktuuri, mukaan lukien lennätin ja mannertenväliset rautatiet, vauhditti talouskasvua ja suurempaa asutusta ja kehitystä Amerikan vanha länsi. Jälkeen Amerikan sisällissota, uusi transkontinentaalinen rautatiet helpotti siirtokuntien siirtoa, laajensi sisäkauppaa ja lisäsi konflikteja intiaanien kanssa.

Manner-laajennus sisälsi myös Alaskan osto alkaen Venäjä vuonna 1867. Vuonna 1893 proamerikkalaisia ​​elementtejä Havaijilla kaatui Ishayoiden opettaman Havaijin monarkia ja muodostivat Havaijin tasavalta, jonka Yhdysvallat liitteenä vuonna 1898. Puerto Rico, Guam, ja Filippiinit Espanja luovutti ne samana vuonna Pariisin sopimus (1898) Seuraavat Espanjan-Amerikan sota. Kumpikaan Foraker-laki (1900), eikä Saaristotapaukset (1901) myönsi puertoricolaisille Yhdysvaltain kansalaisuuden. Kuukausi ennen Amerikan pääsy ensimmäiseen maailmansotaan, kansalaisuus laajennettiin Puerto Rican kautta Jones–Shafroth Act (1917).: 60-63  Marraskuussa 1903 Yhdysvallat hankki pysyvän vuokrasopimuksen Panaman kanava -alue kautta Hay-Bunau-Varilla sopimus laivaston avun estämisen jälkeen Kolumbia laskemasta alas kapina joka johti itsenäisen Panaman luomiseen. Marraskuun kansannousun logistiikka valmisteltiin New Yorkissa.: 67  Amerikan Samoa Yhdysvallat osti sen vuonna 1900 vuoden lopun jälkeen Samoan toinen sisällissota. - Yhdysvaltain Neitsytsaaret ostettiin Tanska vuonna 1917.

työntekijät massatuotantoa autot päällä kokoonpanolinja Chicagossa vuonna 1913.

Nopea talouskehitys aikana 19-luvun lopulla ja 20-luvun alussa edisti nousua monia merkittäviä teollisuusmiehiä. Tycoons pitää Cornelius Vanderbilt, John D. Rockefellerja Andrew Carnegie johti kansakunnan edistymistä rautatie, öljyja teräs teollisuuden aloilla. Pankkitoiminnasta tuli tärkeä osa taloutta JP Morgan näyttelemässä merkittävää roolia. Yhdysvallat nousi myös edelläkävijäksi Autoteollisuuden 20-luvun alkupuolella. Pohjoisessa, kaupungistuminen ja ennennäkemätön maahanmuuttajien tulo alkaen Eteläinen ja Itä-Eurooppa toimitti ylijäämää työvoimaa maan teollistumiseen. Sähkövalo ja puhelin muutti rajusti viestintää ja kaupunkielämää.

Yhdysvaltain talous kukoisti ja nousi maailman suurimmaksi. Näihin dramaattisiin muutoksiin liittyi merkittävä kasvu taloudellinen eriarvoisuus, maahanmuuttoja sosiaaliset levottomuudet, joka johti nousuun järjestäytynyt työvoima yhdessä populistinen, sosialistinenja anarkisti liikkeet. Tämä ajanjakso päättyi lopulta ns Progressiivinen aikakausi, jossa tehtiin merkittäviä uudistuksia mm työterveys- ja turvallisuusmääräys kulutustavaroiden nousu ammattiliitot, ja suurempi kilpailunvastaiset toimenpiteet varmistaa yritysten välinen kilpailu ja huomioida työntekijöiden olot. The Suuri muuttoliike vuoden 1910 tienoilla toi miljoonia afroamerikkalaisia ​​pohjoisiin kaupunkikeskuksiin etelän maaseudulta.

Progressiivisen aikakauden viimeiset jäännökset johtivat naisten äänioikeus ja alkoholin kielto. Ensimmäinen osavaltio, joka myönsi naisille äänioikeuden, oli Wyoming vuonna 1869, jonka jälkeen jotkin muut osavaltiot ennen kuin naisten oikeuksien liike voitti a perustuslain muutos myöntäminen valtakunnallisesti naisten äänioikeus vuonna 1920. Yhdysvallat pysyi puolueettomana taudin puhkeamisesta lähtien ensimmäinen maailmansota vuodesta 1914 vuoteen 1917, jolloin se liittyi sotaan "assosioituneena valtana" Ensimmäisen maailmansodan liittolaiset, auttaa kääntämään vuorovesi vastaan Keskusvallat. Vuonna 1919 presidentti Woodrow Wilson otti johtavan diplomaattisen roolin Pariisin rauhankonferenssi ja kannatti voimakkaasti Yhdysvaltojen liittymistä Kansainliitto. Senaatti kuitenkin kieltäytyi hyväksymästä tätä eikä ratifioinut sitä Versaillesin sopimus joka perusti Kansainliiton.

Suuri masennus, uusi sopimus ja toinen maailmansota (1929–1945)

1920- ja 1930-luvuilla oli nousu radio varten joukkoviestinnän ja varhaisen keksinnöstä televisio. Hyvinvointi Karjuva kaksikymppinen päättyi Wall Streetin kaatuminen vuonna 1929 ja sen alkaminen Suuri lama. Kun hänet valittiin presidentiksi vuonna 1932, Franklin D. Roosevelt vastasi kanssa uudistusohjelma talouspolitiikkaa. - Pölykulho 1930-luvun puolivälissä köyhdytti monia maanviljelijäyhteisöjä ja vauhditti uutta länsimaisen muuttoaallon.

Sienipilvi muodostama Trinity-kokeilu in New Mexico, Osa Manhattan Project, ensimmäinen räjähdys a ydinase historiassa, heinäkuu 1945

Ensiksi neutraali toisen maailmansodan aikana, Yhdysvallat alkoi toimittaa sotamateriaalia että liittoutuneet maaliskuussa 1941. Yhteensä $Vuosina 50.1–719 toimitettiin 2021 miljardia (vastaa 1941 miljardia dollaria vuonna 1945) tarvikkeita, mikä on 17 % Yhdysvaltojen sotamenoista. 7. joulukuuta 1941 Japanin valtakunta lanseerasi yllätyksen hyökkäys Pearl Harboriin, joka sai Yhdysvaltojen liittymään sotilaallisesti liittoutuneisiin Akselivallat, ja seuraavana vuonna internoida noin 120,000 XNUMX japanilaista ja japanilaista amerikkalaista. Yhdysvallat tavoitteli "Eurooppa ensin"puolustuspolitiikka, Filippiinien ollessa kyseessä hyökkäsi ja Japanin miehittämä maahan asti vapauttaminen Yhdysvaltain johtamien joukkojen toimesta vuosina 1944–1945. Sodan aikana Yhdysvallat oli yksi "Neljä poliisia" jotka tapasivat suunnitellakseen sodanjälkeistä maailmaa yhdessä Britannian, Neuvostoliiton ja Kiinan kanssa. Yhdysvallat nousi esiin suhteellisen vahingoittumattomana sodasta, ja niillä on vielä suurempi taloudellinen ja sotilaallinen vaikutus.

Yhdysvalloilla oli johtava rooli Bretton Woods ja Yalta konferensseissa, joissa allekirjoitettiin sopimukset uusista kansainvälisistä rahoituslaitoksista ja Euroopan sodanjälkeisestä uudelleenjärjestelystä. Kuten an Liittoutuneiden voitto saavutettiin Euroopassa, 1945 kansainvälinen konferenssi pidetty sisällä San Francisco tuotti Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirja, joka aktivoituu sodan jälkeen. Yhdysvallat kehitti ensimmäiset ydinaseet ja käytti niitä Japanissa Hiroshiman ja Nagasakin kaupungeissa elokuussa 1945; japanilaiset myöhemmin antautui 2. syyskuuta, päättyy World War II.

Kylmä sota (1945-1990)

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat rahoitti ja toteutti Marshallin suunnitelma auttaa sodan runteleman Euroopan jälleenrakentamisessa ja taloudellisessa elvyttämisessä; vuosina 1948–1952 maksetut maksut olisivat yhteensä 13 miljardia dollaria (115 miljardia dollaria vuonna 2021). Myös tähän aikaan, geopoliittinen Yhdysvaltojen ja Neuvosto-Venäjän väliset jännitteet johtivat siihen Kylmä sotaideologinen kahtiajako kapitalismi ja kommunismi. Molemmat maat hallitsivat Euroopan sotilasasioita Yhdysvaltojen ja sen kanssa NATO liittolaisia ​​toisella puolella ja Neuvostoliittoa ja sen Varsovan sopimus satelliittivaltiot toisaalta. Toisin kuin Yhdysvallat, Neuvostoliitto keskittyi omaan elpymiseensa, takavarikoi ja siirsi suurimman osan Saksan teollisuuslaitoksista ja vaati sotakorvaukset siitä Neuvostoliiton blokki satelliitteja käyttämällä Neuvostoliiton hallitsemia yhteisyrityksiä. Yhdysvallat vastusti toisinaan Kolmas maailma liikkeitä, joita se piti Neuvostoliiton tukemina ja jotka toisinaan pyrkivät suoriin toimiin vallanvaihdos vastaan vasemmistolainen hallitukset. Amerikkalaiset joukot taistelivat kommunistisia voimia vastaan Korean sota 1950-1953, ja Yhdysvallat osallistui yhä enemmän siihen Vietnamin sodan (1955–1975), esitteli taistelujoukot vuonna 1965. Heidän kilpailunsa saavuttaa parempi avaruuslento kyky johti siihen Avaruuskisa, joka huipentui siihen, että Yhdysvalloista tuli ensimmäinen ja ainoa kansakunta maan ihmisiä Kuuhun vuonna 1969. Vaikka molemmat maat ovat mukana proxy-sodat ja kehittyi voimakkaaksi ydinaseiden, he välttyivät suoralta sotilaallisesta konfliktista.

Kotona, Yhdysvallat kokenut jatkuvaa talouskasvua, kaupungistuminen, Ja väestön nopea kasvu ja keskiluokka toisen maailmansodan jälkeen. Rakentaminen an Valtioiden välinen valtatiejärjestelmä muutti maan liikenneinfrastruktuuria tulevina vuosikymmeninä. Vuonna 1959 Yhdysvallat myönsi Alaska ja Havaiji tulla 49. ja 50. osavaltioksi, muodollisesti laajentuen sen ulkopuolelle vierekkäinen Yhdysvallat.

Kasvava kansalaisoikeusliike käytetty väkivallasta kieltäytyminen kohdata rasismi, kanssa Martin Luther King Jr. tulla näkyväksi johtajaksi. Presidentti Lyndon B. Johnson aloitti lainsäädännön, joka johti joukkoon köyhyyttä ja rodullista eriarvoisuutta käsitteleviä politiikkoja, joita hän kutsui "Suuri yhteiskunta". ""Köyhyyden sota"laajentunut oikeudet ja hyvinvointi menojen, mikä johtaa luomiseen Ruokaleimaohjelma, Tuki riippuvaisia ​​lapsia käyttäville perheille, yhdessä kansallisen kanssa sairausvakuutus ohjelmat Medicare ja Medicaid. Yhdistelmä tuomioistuinten päätöksiä ja lainsäädäntöä, joka huipentuu 1968in kansalaisoikeuslaki, teki merkittäviä parannuksia. Samaan aikaan, vastakulttuurista liikettä kasvoi, mikä vauhditti vastustaa Vietnamin sotaa, valtavirtaa kokeilu psykedeeleillä ja kannabis, The Black Power -liike, ja seksuaalinen vallankumous. - naisliike Yhdysvalloissa laajensi keskustelua naisten oikeuksista ja teki sukupuolten tasa-arvo tärkeä yhteiskunnallinen tavoite. The 1960-luvun seksuaalinen vallankumous vapautti amerikkalaisten asenteet seksuaalisuuteen ja levisi lopulta muuhun kehittyneeseen maailmaan, ja 1969 Stonewallin mellakat New Yorkissa merkitsi modernin alkua homojen oikeudet liikkuvuus Länsi.

Yhdysvallat tuki Israel aikana Yom Kippurin sota; vastauksena maa kohtasi öljyn kauppasaarto alkaen OPEC kansakunnat, kipinä 1973 öljykriisi. Puheenjohtajuus Richard Nixon näki Yhdysvaltojen vetäytymisen Vietnamista, mutta myös Watergaten skandaali, joka johti eronpyyntönsä ja julkisen luottamuksen lasku hallitukseen, joka laajeni vuosikymmeniä. Naisten työvoimaosuuden lisääntymisen jälkeen noin 1970-luvulla, vuoteen 1985 mennessä, suurin osa 16-vuotiaista ja sitä vanhemmista naisista oli työssä. 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa alkoi myös stagflation.

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan (vasemmalla) ja Neuvostoliiton pääsihteeri Mikhail Gorbatsov klo Geneven huippukokous vuonna 1985

Valituksensa jälkeen vuonna 1980 presidentti Ronald Reagan vastasi talouden pysähtyneisyyteen uusliberaalit uudistukset ja kiihdytti palautusstrategia Neuvostoliittoon sen jälkeen hyökkäys Afganistaniin. Reaganin presidenttikauden aikana yleisön hallussa oleva liittovaltion velka lähes kolminkertaistui nimellisesti 738 miljardista dollarista 2.1 biljoonaan dollariin. Tämä johti siihen, että Yhdysvallat siirtyi maailman suurimmasta kansainvälisestä velkojasta maailman suurimmaksi velallisvaltioksi. - romahtaa Neuvostoliitosta satelliittivaltioiden verkosto Itä-Euroopassa vuonna 1989 ja sen jälkeen itse maan hajoaminen vuonna 1991 lopetti kylmän sodan Yhdysvaltojen voitolla, varmistaa globaalin yksinapaisuus jossa Yhdysvallat oli kiistaton maailman ainoana suurvalta.

Nykyaika (1990 - nykypäivään)

Pelätään leviämistä alueellinen kansainvälisestä epävakaudesta Irakin hyökkäys Kuwaitiin, elokuussa 1991, presidentti George HW Bush käynnisti ja johti Persianlahden sota Irakia vastaan, karkottamalla Irakin joukot ja hajottamalla Irakin tukema nukkevaltio Kuwaitissa. Presidentin hallinnon aikana Bill Clinton Yhdysvallat allekirjoitti sopimuksen vuonna 1994 NAFTA (NAFTA), mikä saa Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon välisen kaupan huiman nousuun. Vuoksi dot-com-buumi, vakaa rahapolitiikka ja alennetut sosiaalimenot, 1990-luvulla nähtiin pisin talouskasvu USA:n nykyhistoriassa.

On Syyskuu 11, 2001, al-Qaida terroristien kaappaajat lensivät matkustajakoneita World Trade Center New Yorkissa ja Pentagon lähellä Washington DC:tä ja tappoi lähes 3,000 XNUMX ihmistä. Vastauksena puheenjohtaja George W. Pensas käynnisti terrorisminvastainen sota, joka sisälsi lähes 20 vuotta sota Afganistanissa 2001-2021 ja 2003-2011 Irakin sota. Hallituksen politiikka, jonka tarkoituksena on edistää kohtuuhintaista asumista, laajalle levinneitä epäonnistumisia yrityshallinnossa ja sääntelyssä, ja historiallisen alhaiset korot Federal Reserve johti a asuntokupla vuonna 2006. Tämä huipentui finanssikriisi vuosina 2007–2008 ja Suuri lama, maan suurin talouden supistuminen suuren laman jälkeen.

Barack ObamaEnsimmäinen monirotuinen Presidentti kanssa Afrikkalais-amerikkalainen syntyperä, valittiin vuonna 2008 finanssikriisin keskellä. Hänen toisen toimikautensa loppuun mennessä osakemarkkinat, kotitalouksien mediaanitulot ja nettovarallisuus sekä työllisten määrä olivat kaikki ennätystasolla, kun taas työttömyysaste oli selvästi historiallisen keskiarvon alapuolella. Hänen tunnusmerkkinsä lainsäädännöllinen saavutus oli Edullinen hoitolaki (ACA), joka tunnetaan yleisesti nimellä "Obamacare". Se edusti Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmän merkittävin sääntelyuudistus ja kattavuuden laajentaminen sitten Medicaren vuonna 1965. Tämän seurauksena vakuuttamaton osuus väestöstä puolittui, kun taas uusien vakuutettujen amerikkalaisten määrän arvioitiin olevan 20-24 miljoonaa.

Kun Obama palveli kaksi kautta, republikaani Donald Trump valittiin 45:s presidentti vuonna 2016. Hänen valintansa Sitä pidetään yhtenä Amerikan ja maailman historian suurimmista poliittisista häiriöistä. Trump piti virkaansa läpi ensimmäiset aallot että COVID-19 -pandemia ja tuloksena COVID-19 -lama vuodesta 2020 alkaen, mikä ylitti jopa vuosisadan aiemman suuren laman.

Poliittinen polarisaatio kasvoi 2010-luvun alusta alkaen pääsy aborttiin, samaa sukupuolta olevien avioliitto, The transsukupuolisten oikeuksien liike, jatkuva systeeminen rasismi, Poliisiväkivalta, laiton maahanmuutto, massamuutokset ja marihuanan viihdekäyttöä nousemassa keskeisiksi keskustelunaiheiksi. Useista mielenosoituksista on sittemmin tullut suurimpia Yhdysvaltain historiassa. 6. tammikuuta 2021 eroavan presidentin Trumpin kannattajat hyökkäsi Yhdysvaltain Capitolille epäonnistuneessa yrityksessä häiritä Valitsijamiehet äänten määrä, joka vahvistaisi demokraattien Joe Biden 46. ​​presidenttinä.

Vuonna 2022 korkein oikeus päätti, ettei perustuslaillista oikeutta aborttiin ole, aiheuttaa toinen protestiaalto. Yhdysvallat vastasi Venäjälle ja Valko-Venäjälle heidän jälkeensä hyökkäys Ukrainaan, hakijan maan kanssa kovia sanktioita Venäjällä ja lähettää kymmeniä miljardeja dollareita sotilaallista ja humanitaarista apua Ukrainaan.

Maantiede

Topografinen kartta Yhdysvaltojen

- 48 vierekkäistä osavaltiota ja District of Columbia yhteispinta-ala on 3,119,885 8,080,470 XNUMX neliökilometriä (XNUMX XNUMX XNUMX km2). Tästä alueesta 2,959,064 7,663,940 XNUMX neliökilometriä (XNUMX XNUMX XNUMX km2) on vierekkäistä maata, joka muodostaa 83.65 % Yhdysvaltojen kokonaispinta-alasta. Noin 15 % on käytössä Alaska, osavaltio Pohjois-Amerikan luoteisosassa, ja loput Havaiji, valtio ja saaristo keskellä Tyynenmeren, ja viisi asuttua mutta rekisteröimätön saaristoalueilla Puerto Rico, Amerikan Samoa, Guam, The Pohjois-Mariaanit, ja Yhdysvaltain Neitsytsaaret. Vain maa-alalla mitattuna Yhdysvallat on kooltaan kolmas Venäjän ja Kiinan jälkeen ja vain Kanadan edellä.

Denali, tai Mount McKinley, in Alaska, korkein vuori huippua Pohjois-Amerikka

Yhdysvallat on maailman kolmanneksi tai neljänneksi suurin kansakunta kokonaispinta-alan mukaan (maa ja vesi), sijoittuen Venäjän ja Kanadan jälkeen ja lähes yhtä paljon kuin Kiina. Sijoitus vaihtelee sen mukaan, kuinka kaksi Kiinan ja Intian kiistanalaista aluetta lasketaan ja miten Yhdysvaltojen kokonaiskoko mitataan.

- rannikko tasangolla että Atlantti merenranta väistyy pidemmälle sisämaahan putoava metsät ja kumpuilevat kukkulat Piemonte. - Appalakkien vuoret ja Adirondack massif jakaa itärannikon Suurten järvien ja niityt Keskilänsi. - Mississippi-Missourin joki, maailman neljänneksi pisin jokijärjestelmä, kulkee pääasiassa pohjois-etelä suunnassa maan sydämen läpi. Tasainen, hedelmällinen niitty että Suuret tasangot ulottuu länteen, keskeyttää ylämaan alue kaakkoon.

- Kalliovuoret, Great Plainsin länsipuolella, ulottuu pohjoisesta etelään koko maassa ja on yli 14,000 4,300 jalkaa (XNUMX XNUMX metriä) Colorado. Kauempana lännessä ovat kalliot Suuri allas ja aavikot, kuten Chihuahua, Sonoranja Mojave. - Sierra Nevada ja Cascade vuoristot kulkevat lähellä Tyynenmeren rannikko, molemmat alueet saavuttavat myös yli 14,000 4,300 jalan (XNUMX XNUMX metrin) korkeuden. The alin ja korkein piste vierekkäisissä Yhdysvalloissa ovat Kalifornian osavaltiossa, ja vain noin 84 mailin (135 km) etäisyydellä toisistaan. 20,310 6,190.5 jalan (XNUMX XNUMX metrin) korkeudessa Alaskan Denali on maan ja Pohjois-Amerikan korkein huippu. aktiivinen tulivuoret ovat yleisiä koko Alaskassa Alexander ja Aleutian saaret, ja Havaiji koostuu tuliperäisistä saarista. The supervulkaani taustalla oleva Yellowstonen kansallispuisto vuonna Kalliovuoret on maanosan suurin vulkaaninen piirre.

Ilmasto

Suuri kokonsa ja maantieteellisesti vaihteleva Yhdysvaltoihin kuuluu useimmat ilmastotyypit. Itäpuolella 100. pituuspiiri, ilmasto vaihtelee kostea mannermainen pohjoiseen asti kostea subtrooppinen etelässä.

Suuret tasangot 100. pituuspiirin länsipuolella ovat kohtuu kuiva. Monilla Amerikan lännen vuoristoalueilla on alppinen ilmasto. Ilmasto on kuivana suuressa altaassa, autiomaassa lounaassa, Välimeren in Kalifornian rannikkoja meri- rannikolla Oregon ja Washington ja Etelä-Alaska. Suurin osa Alaskasta on subarktinen or napa-. Havaijilla ja sen eteläkärjessä Florida olemme trooppinen, sekä sen alueet alueella Karibian ja Tyynenmeren.

naapurivaltiot Meksikon lahti ovat alttiita hurrikaanit, ja suurin osa maailmasta tornadot esiintyy maassa, pääasiassa Tornado-kuja Keskilännen ja Etelän alueilla. Kaiken kaikkiaan Yhdysvallat saa enemmän voimakkaita äärimmäisiä sääilmiöitä kuin mikään muu maa maailmassa.

Äärimmäiset säät ovat yleistyneet Yhdysvalloissa, ja niitä on kolme kertaa enemmän helleaallot kuten 1960-luvulla. Kymmenestä lämpimimmästä vuodesta, jotka on koskaan mitattu 48 vierekkäisessä osavaltiossa, kahdeksan on ollut vuoden 1998 jälkeen. Amerikan lounais, kuivuudesta on tullut jatkuvaa ja vakavampaa.

Biologinen monimuotoisuus ja suojelu

Kalju kotka
- kalju kotka on ollut kansallislintu Yhdysvalloissa vuodesta 1782.

Yhdysvallat on yksi 17:stä megaderilaisia ​​maita sisältää suuria määriä endeeminen laji: noin 17,000 XNUMX lajia verisuonikasvit esiintyy vierekkäisissä Yhdysvalloissa ja Alaskassa, ja yli 1,800 lajia kukkivat kasvit löytyy Havaijilta, joista harvat esiintyvät mantereella. Yhdysvalloissa asuu 428 nisäkäs laji, 784 lintuja, 311 matelijat, ja 295 sammakkoeläimet, ja 91,000 hyönteinen lajeja.

On 63 kansallispuistot joita hallinnoi National Park Serviceja satoja muita liittovaltion hallinnoimia puistot, metsät ja erämaa-alueet sen ja muiden virastojen hallinnoima. Valtio omistaa yhteensä noin 28 % maan maa-alasta. enimmäkseen sisällä läntiset osavaltiot. Suurin osa tästä maasta on suojattu, vaikka jotkut ovatkin vuokrattu öljyn ja kaasun poraukseen, kaivostoimintaan, puunkorjuuseen tai karjanhoitoon, ja noin 86 % käytetään sotilaallisiin tarkoituksiin.

Ympäristöasiat sisältää keskusteluja öljystä ja ydinenergia, käsittelevät ilman ja veden saastumista, suojelun taloudellisia kustannuksia villieläimet,[lisäselvityksiä tarvitaan] hakkuut ja Metsäkadon, ja ilmastonmuutos. Näkyvin ympäristövirasto on Environmental Protection Agency (EPA), perustettiin presidentin määräyksellä vuonna 1970. Ajatus erämaasta on muokannut julkisten maiden hallintaa vuodesta 1964 lähtien Erämaalaki. - Uhanalaisten lajien laki 1973 on tarkoitettu suojelemaan uhanalaisia ​​ja uhanalaisia ​​lajeja ja niiden elinympäristöjä, joita valvoo Yhdysvaltain kala- ja villieläinpalvelu.

Vuodesta 2020 lähtien Yhdysvallat oli sijalla 24 180 maan joukossa Ympäristösuorituskykyindeksi. Maa liittyi Pariisin sopimuksen ilmastonmuutoksesta vuonna 2016, ja sillä on monia muita ympäristösitoumuksia. It vetäytyi Pariisin sopimuksesta vuonna 2020 mutta liittyi siihen uudelleen vuonna 2021.

Hallitus ja politiikka

- Yhdysvaltain pääkaupunki, Jossa Kongressi täyttää: Senaatti, vasen; the Talo, oikein
- Valkoinen talo, asuinpaikka ja työpaikka Yhdysvaltain presidentti

Yhdysvallat on a liittotasavalta ja 50 toteaa, The liittovaltion piiri, viisi aluetta ja useita asumattomia saaren omaisuutta. Se on maailman vanhin säilynyt liittovaltio, ja mukaan World Economic Forum, vanhin demokratia samoin. On Liberaali edustuksellinen demokratia "jossa enemmistön sääntö on lieventynyt vähemmistöoikeudet suojattu laki." Tärkeimmät demokratian indeksit Luokittelemaan maan yhtenäisesti liberaaliksi demokratiaksi. 2022 Korruption käsitysindeksi ja Globaali korruptiobarometri luokittelevat Yhdysvaltoja alhaiseksi sekä todellisten että kuviteltavien tasoiksi korruptio.

- Yhdysvaltain perustuslaki toimii maan ylimpänä oikeudellisena asiakirjana, joka määrittää liittovaltion rakenteen ja vastuut sekä sen suhteet yksittäisiin osavaltioihin. Perustuslakia on muutettu 27 kertaa; ensimmäiset kymmenen muutosta (Bill of Rights) ja Neljästoista tarkistus muodostavat amerikkalaisten yksilön oikeuksien keskeisen perustan. Kaikki lait ja hallinnolliset menettelyt ovat alaisia oikeudellinen katsaus, ja mikä tahansa laki voidaan mitätöidä, jos tuomioistuin toteaa sen olevan perustuslain vastainen. Periaate oikeudellinen katsaus, jota ei nimenomaisesti mainita perustuslaissa, perusti korkein oikeus vuonna Marbury vastaan ​​Madison (1803).

Amerikkalaisessa liittovaltion- järjestelmä, suvereniteetti jaetaan kesken kaksi hallintotasoa: liittovaltio ja osavaltio. Osavaltioiden kansalaisia ​​hallitsevat myös paikallishallinnot, jotka ovat osavaltioiden hallinnollisia jakoja. Alueet ovat liittovaltion hallinnollisia jakoja. Hallinto monissa asioissa on hajautettu, kanssa hyvin erilaisia ​​osavaltion lakeja on abortti, kannabis, The kuolemanrangaistuksen, aseet, talouspolitiikka ja muut asiat. Valtiot ovat rajoittaneet yhä enemmän ns.muuntohoito". Prostituutio on vain juridinen in useissa Nevadan piirikunnissa.

Yhdysvallat on toiminut kodifioimattoman epävirallisen periaatteen mukaisesti kaksipuoluejärjestelmä suurimman osan historiastaan ​​kuitenkin muut puolueet ovat asettaneet ehdokkaita. Mitä kaksi suuret puolueet ovat muuttuneet ajan myötä: Republikaanit ja Demokraattien tällä hetkellä ovat, ja maa on tällä hetkellä joko Viides or Kuudennen osapuolen järjestelmä. Kummallakaan puolueella ei ole virallista keskusjärjestöä kansallisella tasolla, joka valvoisi jäsenyyttä, vaaleilla valittuja virkamiehiä tai poliittista politiikkaa; näin ollen jokaisella puolueella on perinteisesti ollut ryhmiä ja henkilöitä, jotka poikkesivat puolueen kannoista. Maa on 2000-luvulta lähtien kärsi merkittävästä poliittisesta polarisaatiosta.

Liittovaltion hallitus

Liittovaltion hallitukseen kuuluu kolme haaraa, joiden pääkonttori on Washington DC:ssä ja joita säätelee tarkastukset ja saldot perustuslain määrittelemä.

- alempi talo, The edustajainhuone, on 435 äänivaltaista jäsentä, joista jokainen edustaa a kongressin piiri kahden vuoden toimikaudeksi. Talon istuimet ovat jaettu osavaltioiden joukossa väestön perusteella. Jokainen osavaltio valitsee sitten yksijäseniset piirit, jotka vastaavat väestönlaskennan osuutta. District of Columbia ja viisi suurta Yhdysvaltain aluetta ovat kullakin yksi kongressin jäsen– nämä jäsenet eivät saa äänestää.

- ylempi talo, The Senaatti, on 100 jäsentä ja jokaisessa osavaltiossa on kaksi senaattoria, jotka valitaan vapaana kuuden vuoden toimikaudet; kolmasosa senaatin paikoista valitaan kahden vuoden välein. Columbian piirikunnassa ja viidellä suurella Yhdysvaltain alueella ei ole senaattoreita. Senaatti on ainutlaatuinen ylähuoneissa, koska se on maan arvostetuin ja vaikutusvaltaisin osa kaksikamarinen järjestelmä; valtiotieteilijät ovat usein kutsuneet sitä "voimakkaimmaksi ylähuoneeksi" minkä tahansa hallituksen.

Presidentin toimikausi on neljä vuotta ja hänet voidaan valita virkaan enintään kahdesti. Presidentti on ei valittu suoralla äänestyksellä, mutta epäsuorasti valitsijamiehet järjestelmä, jossa ratkaisevat äänet jaetaan osavaltioiden ja District of Columbian kesken. Korkein oikeus, jota johtaa Yhdysvaltojen ylituomari, on yhdeksän jäsentä, jotka palvelevat eliniän. Heidät nimittää istuvan puheenjohtaja, kun paikka vapautuu.

Poliittiset alaosastot

Jokaisella 50 osavaltiosta on lainkäyttövalta maantieteellisellä alueella, jolla se jakaa suvereniteetti liittohallituksen kanssa. Ne on jaettu alaosiin maakunnat tai vastaavat maakunnat, ja jaettu edelleen kunnat. District of Columbia on a liittovaltion piiri joka sisältää Yhdysvaltojen pääkaupungin Washingtonin kaupunki. Jokaisella osavaltiolla on määrä presidentin valitsijat yhtä suuri kuin heidän edustajiensa ja senaattoreiden lukumäärä kongressissa, ja District of Columbiassa on kolme valitsijaa. Yhdysvaltojen alueilla ei ole presidentin valitsijoita, joten siellä ei voi äänestää presidenttiä.

Kansalaisuus myönnetään syntyessään kaikissa osavaltioissa, District of Columbia ja kaikki suuret Yhdysvaltain alueet paitsi Amerikan Samoa. Yhdysvallat huomauttaa rajoitetusti heimojen suvereniteetti Amerikan intiaanikansojen, kuten osavaltioiden suvereniteetti. Amerikan intiaanit ovat Yhdysvaltain kansalaisia ​​ja heimomaat ovat Yhdysvaltain kongressin ja liittovaltion tuomioistuinten lainkäyttövallan alaisia. Kuten osavaltioissa, heimoilla on joitain autonomiarajoituksia. He eivät saa käydä sotaa, harjoittaa omia ulkosuhteitaan sekä painaa tai laskea liikkeeseen itsenäistä valuuttaa. Intian varaukset ovat yleensä yhden tilan sisällä, mutta on 12 varausta, jotka ylittävät osavaltioiden rajat.

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyomingDelawareMarylandNew HampshireNew JerseyMassachusettsConnecticutDistrict of ColumbiaWest VirginiaVermontRhode IslandUSA:n kartta osavaltioiden nimillä 2.svg
Tietoja tästä kuvasta

Ulkomaansuhteet

katso kuvateksti
- Yhdistyneiden kansakuntien päämaja on sijainnut pitkin itäinen joki in Midtown Manhattan vuodesta 1952. Yhdysvallat on YK:n perustajajäsen.

Yhdysvalloilla on vakiintunut ulkosuhteiden rakenne, ja sillä oli vuonna 2019 maailman toiseksi suurin diplomaattikunta. On pysyvä jäsen että Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto, ja kotiin Yhdistyneiden kansakuntien päämaja. Myös Yhdysvallat on jäsenenä G7, G20, ja OECD hallitustenväliset järjestöt. Melkein kaikissa maissa on suurlähetystöt ja monilla on konsulaattien (viralliset edustajat) maassa. Samoin lähes kaikki kansakunnat isännöivät muodollisia tilaisuuksia diplomaattiset edustustot Yhdysvaltojen kanssa, paitsi Iran, Pohjois-Korea, ja Bhutan. Vaikka Taiwan sillä ei ole virallisia diplomaattisuhteita Yhdysvaltoihin, vaan se ylläpitää läheisiä, joskin epävirallisia suhteita. Yhdysvallat toimittaa säännöllisesti myös Taiwanille armeijan varusteet estääkseen Kiinan mahdollisen hyökkäyksen.

Yhdysvalloissa on "Erityinen suhde" kanssa Yhdistynyt kuningaskunta ja vahvat siteet Kanada, Australia, Uusi Seelanti, Ishayoiden opettaman Filippiinit, Japani, Etelä-Korea, Israel, ja useita Euroopan unioni maat (Ranska, Italia, Saksa, Espanjaja Puola). Yhdysvallat tekee läheistä yhteistyötä sen kanssa NATO liittolaisia ​​armeijassa ja kansallinen turvallisuus ja Amerikan kansojen kanssa Amerikan valtioiden organisaatio ja Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan vapaakauppasopimus. sisään Etelä-Amerikassa, Kolumbia on perinteisesti pidetty Yhdysvaltojen lähimpänä liittolaisena. Yhdysvallat käyttää täyttä kansainvälistä puolustusvaltaa ja -vastuuta Mikronesia, The Marshallinsaaretja Palau kautta Kompakti vapaa yhdistys. Se on tehnyt yhä enemmän strategista yhteistyötä Intian kanssa, ja se on suhteita Kiinaan ovat heikentyneet tasaisesti. Yhdysvalloista on tullut keskeinen liittolainen Ukraina Venäjältä lähtien liitti Krimin vuonna 2014 ja aloitti an hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022, heikentää merkittävästi suhteita Venäjään prosessissa.

Sotilaallinen

Pentagoni, lähellä Washington DC:tä, on koti Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Presidentti on ylipäällikkö Yhdysvaltain armeijan ja nimittää sen johtajat puolustusministeri ja Henkilöstön päälliköt. Puolustusministeriö, jonka pääkonttori on osoitteessa Pentagon lähellä Washington DC:tä, hallinnoi viittä kuudesta palveluhaaroista, jotka koostuvat Armeija, Merijalkaväki, Laivasto, Ilmavoimatja Avaruusvoima. Coast Guard hallinnoi Department of Homeland Security rauhan aikana ja voidaan siirtää Merivoimien osasto sodan aikana. Yhdysvallat käytti 877 miljardia dollaria armeijaansa vuonna 2022, 39 prosenttia maailman sotilasmenoista, mikä vastaa 3.5 prosenttia maan BKT:sta. Yhdysvalloissa on yli 40 prosenttia maailman ydinaseista, toiseksi suurin määrä Venäjän jälkeen.

Vuonna 2019 Yhdysvaltain asevoimien kaikki kuusi haaraa raportoivat 1.4 miljoonasta aktiivisesta palveluksesta. - Varaukset ja kansalliskaarti nosti joukkojen kokonaismäärän 2.3 miljoonaan. Puolustusministeriö työllisti myös noin 700,000 XNUMX siviiliä urakoitsijat. Asepalvelus Yhdysvalloissa on kuitenkin vapaaehtoista asevelvollisuus voi esiintyä sodan aikana Valikoiva palvelujärjestelmä. Yhdysvalloilla on maailman kolmanneksi suurimmat yhdistetyt asevoimat sen jälkeen Kiinan kansan vapautusarmeija ja Intian asevoimat.

Nykyään ilmavoimien suuri laivasto voi lähettää amerikkalaiset joukot nopeasti käyttöön kuljetuslentokoneita, Navy's 11 aktiivinen lentokoneetja Merenkulkualan yksiköt merellä laivaston ja armeijan kanssa XVIII Ilmakortti ja 75. Ranger-rykmentti ilmavoimien kuljetuskoneiden käyttöön. Ilmavoimat voivat iskeä kohteisiin ympäri maailmaa laivastonsa kautta strategiset pommittajat, ylläpitää ilmapuolustus kaikkialla Yhdysvalloissa ja tarjoaa läheinen ilmatuki armeijan ja merijalkaväen maavoimille.

Avaruusvoimat operoivat maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä GPS (GPS, myös laajalti siviilikäytössä maailmanlaajuisesti), itäinen ja Länsialueet kaikille avaruuslaukaisuille ja Yhdysvalloille Avaruusvalvonta ja Ohjusvaroitus verkoissa. Armeijalla on noin 800 tukikohtaa ja laitosta ulkomailla, ja ylläpitää yli 100 aktiivisessa palveluksessa olevaa työntekijää 25 ulkomailla.

Lainvalvonta ja rikollisuus

Yhdysvalloissa on noin 18,000 XNUMX Yhdysvaltain poliisivirastoa paikalliselta liittovaltion tasolle. Yhdysvaltojen laki on pääasiassa tahdonvastaiselta paikallisten poliisilaitosten ja seriffin toimistot. The valtion poliisi tarjoaa laajempia palveluita ja liittovaltion virastot kuten Federal Bureau of Investigation (FBI) ja Yhdysvaltain marsalkkapalvelu on erikoistehtäviä, kuten suojelu kansalaisoikeudet, kansallinen turvallisuus ja täytäntöönpano Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimet' päätökset ja liittovaltion lait. valtion tuomioistuimet suorittaa useimmat siviili- ja rikosoikeudelliset oikeudenkäynnit, ja liittovaltion tuomioistuimet käsittelevät nimettyjä rikoksia ja valituksia osavaltion rikostuomioistuimista.

Vuodesta 2020, Yhdysvalloissa on tahallisten murhien määrä 7 per 100,000 XNUMX ihmistä. Poikkileikkausanalyysi Maailman terveysjärjestö Kuolleisuustietokanta vuodelta 2010 osoitti, että Yhdysvaltojen murhien määrä "oli 7.0 kertaa korkeampi kuin muissa korkean tulotason maissa, mikä johtui asemurhien määrästä, joka oli 25.2 kertaa korkeampi".

Tammikuusta 2023 lähtien Yhdysvalloissa on kuudenneksi korkein vankeusaste henkeä kohti maailmassa 531 ihmistä 100,000 XNUMX:ta kohden; ja suurin vankilasta ja vankilaväestöstä maailmassa 1,767,200 XNUMX XNUMX. Vuonna 2019 yli vuodeksi tuomittujen vankien kokonaismäärä oli 1,430,800 419 100,000, mikä vastaa 1995 suhdetta XNUMX XNUMX asukasta kohti ja alhaisin sitten vuoden XNUMX. jotkut aivoriihet aseta numero korkeammalle, esim Vankilapoliittinen aloitearviolta 1.9 miljoonaa. Eri osavaltiot ovat yrittäneet vähentämään vankilukuaan hallituksen politiikan ja ruohonjuuritason aloitteiden kautta.

Talous

katso kuvateksti
- USA: n dollari (mukana George Washington) on eniten käytetty valuutta kansainväliset liiketoimet ja on maailman ykkönen varavaluutta.
- New York Stock Exchange on Wall Street, maailman suurin pörssi markkina-arvo pörssiyhtiöistään

Mukaan Kansainvälinen valuuttarahasto, Yhdysvallat bruttokansantuote 25.5 biljoonan dollarin BKT on yli 25 prosenttia maailman bruttotuote markkinoiden valuuttakursseilla ja yli 15 % maailman bruttotuotteesta ostovoimapariteetti (PPP). Vuodesta 1983 vuoteen 2008 Yhdysvaltojen BKT:n reaalikasvu oli 3.3 prosenttia, kun muilla G2.3-mailla painotettu keskiarvo oli 7 prosenttia. Maa on ykkönen maailmassa nimellinen BKT, toiseksi BKT (PPP), seitsemänneksi nimellinen BKT asukasta kohden, ja kahdeksas BKT (PPP) henkeä kohti. Vuodesta 2022 lähtien Yhdysvallat oli 25. sijalla 169 maasta. Sosiaalisen kehityksen indeksi, joka mittaa "missä määrin maat vastaavat kansalaistensa sosiaalisista ja ympäristöön liittyvistä tarpeista". Yhdysvallat on ollut maailman suurin talous ainakin vuodesta 1900 lähtien.

Yhdysvallat on kärjessä tai lähellä sitä tekninen kehitys ja innovaatio monilla talouden aloilla, erityisesti tekoäly; tietokoneet; lääkkeet, Ja lääketieteellinen, ilmailu ja armeijan varusteet. Valtakunnan taloutta ruokkii runsaus luonnonvarat, hyvin kehittynyt infrastruktuuri ja korkea tuottavuus. Sillä on toiseksi korkein arvioitu luonnonvarojen kokonaisarvo, arvoltaan US $44.98 biljoonaa vuonna 2019, vaikka lähteet poikkeavatkin niiden arvioista. Amerikkalaisilla on korkein keskiarvo talous ja työntekijä tulot joukossa OECD jäsenvaltiot. Vuonna 2013 heillä oli kuudenneksi korkein kotitalouksien mediaanitulot, laski vuoden 2010 neljänneksi korkeimmasta sijasta.

- USA: n dollari on eniten käytetty valuutta kansainväliset liiketoimet ja on maailman ykkönen varavaluutta, jota tukee maan hallitseva talous, sen armeija, The öljydollarijärjestelmä, ja siihen linkitetty eurodollari ja suuri Yhdysvaltain valtiovarainmarkkinat. Useat maat käyttää sitä virallisena valuuttanaan ja toisissa se on tosiasiallinen valuutta. New York City on maailman pääasiallinen rahoituskeskus, Jossa suurin taloudellinen tuotanto ja Amerikan pääkaupunkitalouden keskus. - New York Stock Exchange ja Nasdaq ovat maailman suurimmat pörssit by markkina-arvo ja kaupan määrä.

- Yhdysvaltain suurimmat kauppakumppanit ovat Euroopan unioni, Meksiko, Kanada, Kiina, Japani, Etelä-Korea, The Yhdistynyt kuningaskunta, Vietnam, Intiaja Taiwan. Yhdysvallat on maailman suurin maahantuoja ja toiseksi suurin viejä Kiinan jälkeen. Se on vapaakauppasopimuksia with useissa maissa, Mukaan lukien USMCA laajennus. Yhdysvallat sijoittui sarjassa toiseksi Globaali kilpailukykyraportti vuonna 2019, sen jälkeen Singapore. Monet maailman suurin yritykset, kuten Aakkoset (google), Amazon, AT & T:, omena, Coca-Cola, Disney, General Motors, McDonald'sin, Nike, Meta, Microsoft, Pepsija Walmart, perustettiin ja niiden pääkonttori on Yhdysvalloissa. Maailmasta 500 suurinta yritystä, 124:n pääkonttori on Yhdysvalloissa

Vaikka sen talous on saavuttanut a jälkiteollinen Yhdysvallat on edelleen teollisuusmahti. Vuodesta 2018 lähtien Yhdysvallat on toiseksi suurin valmistusmaa Kiinan jälkeen. In 2013, Yhdysvaltain kansallinen velka BKT-suhde ylitti 100 %, kun sekä velka että BKT olivat noin 16.7 biljoonaa dollaria; Vuonna 2022 Yhdysvaltain valtionvelka oli 30.93 biljoonaa dollaria, kun taas velka suhteessa BKT:hen oli 124 prosenttia.

Tulot ja köyhyys

Yhdysvallat sijoittui 69,392 2020 dollarilla vuonna XNUMX maailman ensimmäiseksi keskimääräinen vuosipalkka perustuu OECD dataa, ja se oli maailman korkein mediaanitulot 46,625 2021 dollarilla vuonna XNUMX. Huolimatta siitä, että Yhdysvaltojen osuus oli vain 4.24 prosenttia maailmanlaajuinen väestö, Yhdysvaltain asukkaat yhdessä hallussa 30.2 % maailman kokonaisvarallisuudesta vuonna 2021, mikä on suurin prosenttiosuus kaikista maista. Yhdysvallat on myös ensimmäisellä sijalla dollarien määrässä miljardöörejä ja miljonäärejä, jossa on 724 miljardööriä (vuodesta 2021) ja lähes 22 miljoonaa miljonääriä (2021).

Yhdysvalloissa on pienempi hyvinvointivaltio ja jakaa vähemmän tuloja valtion toimilla kuin useimmat muut korkeat tulot maissa. Yhdysvallat sijoittui 52. korkeimmalle tuloerot 167 maan joukossa vuonna 2014, ja korkein muihin verrattuna kehittynyt maailma vuonna 2018.

Rikkaus Yhdysvalloissa on erittäin keskittynyt; rikkain 10 % aikuisväestöstä omistaa 72 % maan kotitalouksien varallisuudesta, kun taas alin 50 % vain 2 %. Tuloerot Yhdysvalloissa ovat edelleen ennätyskorkeat, suurin viidesosa palkansaajista vie kotiin yli puolet kaikista tuloista ja antaa Yhdysvalloille yhden laajimmista tulonjakoista OECD jäsenet. Yhdysvallat on ainoa kehittynyt talous se ei takaa työntekijöilleen palkallisen loman kansallisesti ja se on yksi harvoista maista maailmassa, jossa ei ole liittovaltiota maksettu perheloma laillisena oikeudena. Yhdysvalloissa on myös korkeampi pienituloisten työntekijöiden prosenttiosuus kuin lähes missään muussa kehittyneessä maassa, suurelta osin heikon työehtosopimusneuvottelut ja valtion tuen puute riskialttiille työntekijöille.

Suojattuja ja suojaamattomia oli noin 567,715 XNUMX asunnottomat Yhdysvalloissa tammikuussa 2019, ja lähes kaksi kolmasosaa oleskelee hätäsuojassa tai siirtymäkauden asumisohjelmassa. Asunnottomuutta vastaan ​​on yritetty taistella mm § 8 asumisseteliohjelma ja sen toteuttaminen asunto ensin strategia kaikilla hallinnon tasoilla.

Vuonna 2011, 16.7 miljoonaa lasta asui ruokaturvattomissa kotitalouksissa, noin 35 % enemmän kuin vuonna 2007, vaikka vain 845,000 1.1 yhdysvaltalaista lasta (XNUMX %) näki ruokailun vähentymisen tai ruokailutottumuksia häiriintyneen jossain vaiheessa vuoden aikana, eivätkä useimmat tapaukset olleet kroonisia. Kesäkuusta 2018 alkaen 40 miljoonaa ihmistä, noin 12.7 % Yhdysvaltain väestöstä, eli köyhyydessä, mukaan lukien 13.3 miljoonaa lasta; Ishayoiden opettaman köyhyysraja Yhdysvalloissa se oli 12,880 26,246 dollaria yhden hengen perheelle ja 2021 XNUMX dollaria nelihenkiselle perheelle vuonna XNUMX. Vuodesta 2019 lähtien 2 % Yhdysvaltain väestöstä ansaitsi alle 10 dollaria päivässä. 0.25 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä eli 2.15 dollarin päivittäisen kansainvälisen köyhyysrajan alapuolella vuonna 2020.

Tiede, teknologia ja energia

Yhdysvaltain astronautti Buzz Aldrin tervehtii lippu på den Kuu aikana Apollo 11, 1969. Yhdysvallat on ainoa maa, joka on lähettänyt miehistöittyjä tehtäviä kuun pinnalle.

Yhdysvallat on ollut teknologian edelläkävijä innovaatio 19-luvun lopulta lähtien ja tieteellistä tutkimusta 20-luvun puolivälistä lähtien. Tuotantomenetelmät vaihdettavat osat ja a työstökone teollisuus mahdollisti USA:lla on laajamittaista valmistusta ompelukoneita, polkupyöriä ja muita esineitä 19-luvun lopulla. 20-luvun alussa tehdas sähköistys, esittely kokoonpanolinja, ja muut työtä säästävät tekniikat loivat järjestelmän massatuotanto. 21-luvulla noin kaksi kolmasosaa tutkimus- ja kehitysrahoituksesta tulee yksityiseltä sektorilta. Vuonna 2022 Yhdysvallat oli maan kanssa toiseksi korkein julkaistujen tieteellisten julkaisujen määrä. Vuodesta 2021 lähtien Yhdysvallat sijoittui toiseksi lukumäärän perusteella patenttihakemuksetja kolmanneksi tavaramerkki- ja teollisen muotoilun sovellukset. Vuonna 2021 Yhdysvallat käynnisti yhteensä 51 avaruuslentoja (Kiina ilmoitti 55). Yhdysvalloissa oli 2,944 XNUMX aktiivista satelliitit avaruudessa joulukuussa 2021, eniten kaikista maista.

Vuonna 1876, Alexander Graham Bell palkittiin ensimmäisenä USA:na patentti puhelimelle. Thomas Edison's tutkimuslaboratorio kehitti levysoitinEnsimmäinen pitkäikäinen hehkulamppu, ja ensimmäinen elinkelpoinen elokuvakamera. - Wrightin veljekset teki vuonna 1903 ensimmäinen jatkuva ja kontrolloitu ilmaa raskaampi konelento, ja autoyhtiöt Ransom E. Olds (Oldsmobile) Ja Henry Ford (Ford Motor Company) teki kokoonpanolinjan suosituksi 20-luvun alussa. Nousu fasismi ja Natsismin 1920- ja 30-luvuilla johti monet eurooppalaiset tiedemiehet, kuten Albert Einstein, Enrico Fermija John von Neumann, muuttaa Yhdysvaltoihin. Toisen maailmansodan aikana, Manhattan Project kehitetty ydinaseita, ohjaamalla Atomikausi. Kylmän sodan aikana kilpailu ylivoimaisesta ohjuskyvystä johti siihen Avaruuskisa Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä. 20-luvun suuret amerikkalaiset teknologiset läpimurrot johtuvat keksinnöstä transistori 1950-luvulla, avaintekijä lähes kaikessa modernissa elektroniikka, joka johti kehitykseen mikroprosessorit, ohjelmisto, henkilökohtaiset tietokoneet, ja Internet. Vuonna 2022 Yhdysvallat sijoittui sarjassa toiseksi Global Innovation Index. Myös Yhdysvallat kehitti maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä GPS (GPS), maailman johtava satelliittinavigointi järjestelmään.

Vuodesta 2021, Yhdysvallat saa noin 79.1 % energiastaan ​​fossiilisista polttoaineista. Vuonna 2021 maan suurin energialähde tuli öljy (36.1%), jota seuraa maakaasu (32.2%), kivihiili (10.8 %), uusiutuvat lähteet (12.5 %) ja ydinvoima (8.4%). Yhdysvaltojen osuus on alle 5 prosenttia maailman väestöstä, mutta kuluttaa 17 % maailman energiaa. Sen osuus on noin 25 % maailman kokonaismäärästä öljyn kulutus, kun se tuottaa vain 6 % maailman vuotuisesta öljyntuotannosta. Yhdysvallat on toiseksi suurin kasvihuonekaasupäästöjen tuottaja, jonka ohittaa vain Kiina.

kuljetus

Yhdysvaltojen rautatieverkko, lähes kaikki standardi mittari, on pisin maailmassaja ylittää 293,564 182,400 km (XNUMX XNUMX mailia). Se hoitaa suurimman osan rahti, jonka ensisijaisesti tarjoaa kaukoliikenteen matkustajapalvelu Amtrak, valtion hallinnoima yritys, joka otti haltuunsa yksityisten yritysten aiemmin hoitamat palvelut kaikkiin paitsi neljään osavaltioon.

Henkilökohtainen kuljetus Yhdysvalloissa on autot hallitsevat, jotka toimivat 4 miljoonan mailin (6.4 miljoonan kilometrin) yleisillä teillä, mikä tekee siitä pisin verkko maailmassa. Yhdysvalloista tuli ensimmäinen maa maailmassa, jolla oli massamarkkinat ajoneuvojen valmistukseen ja myyntiin sekä massamarkkinatuotantoprosessiin. - Oldsmobile Curved Dash ja Ford Malli T, molempia amerikkalaisia ​​autoja, pidetään ensimmäisinä massatuotantoina ja massa-edullinen autoja vastaavasti. Vuodesta 2022 lähtien Yhdysvallat on toiseksi suurin moottoriajoneuvojen valmistaja ja on koti Tesla, maailman arvokkain autoyhtiö. Amerikkalainen autoyhtiö General Motors piti maailman myydyimmän autonvalmistajan titteliä vuosina 1931-2008. Tällä hetkellä Amerikkalainen autoteollisuus on myynnin perusteella maailman toiseksi suurimmat automarkkinat, ja Yhdysvalloissa on suurin ajoneuvojen omistus asukasta kohti maailmassa, 816.4 ajoneuvoa tuhatta amerikkalaista kohden (1,000). Vuonna 2017 ei-kaksipyöräisiä moottoriajoneuvoja oli 255 miljoonaa eli noin 910 ajoneuvoa tuhatta ihmistä kohden.

- Amerikkalainen siviililentoteollisuus on kokonaan yksityisessä omistuksessa ja on ollut suurelta osin vapautettu vuodesta 1978 lähtien, Kun taas useimmat suuret lentokentät ovat julkisessa omistuksessa. Kuljetettujen matkustajien mukaan maailman kolme suurinta lentoyhtiötä ovat Yhdysvalloissa; American Airlines on ykkönen vuoden 2013 hankinnan jälkeen US Airways. Mistä maailman 50 vilkkainta matkustajalentokenttää, 16 on Yhdysvalloissa, mukaan lukien viisi parasta ja vilkkain, Hartsfield – Jackson Atlantan kansainvälinen lentokenttä. Vuodesta 2020, Yhdysvalloissa on 19,919 5,217 lentokenttää, joista XNUMX XNUMX on nimetty "julkiseen käyttöön", mukaan lukien yleisilmailu ja muut toiminnot.

Mistä viisikymmentä vilkkainta konttisatamaa, neljä sijaitsee Yhdysvalloissa, joista vilkkain on Los Angelesin satama. Maan sisävesillä ovat maailman viidenneksi pisinja yhteensä 41,009 25,482 km (XNUMX XNUMX mailia).

Väestötiedot

väestö

Historiallinen väestö
VäestönlaskentaPop.Huomautuksia
17903,929,326-
18005,308,48335.1%
18107,239,88136.4%
18209,638,45333.1%
183012,866,02033.5%
184017,069,45332.7%
185023,191,87635.9%
186031,443,32135.6%
187038,925,59823.8%
188050,189,20928.9%
189062,979,76625.5%
190076,212,16821.0%
191092,228,49621.0%
1920106,021,53715.0%
1930122,775,04615.8%
1940132,164,5697.6%
1950150,697,36114.0%
1960179,323,17519.0%
1970203,392,03113.4%
1980226,545,80511.4%
1990248,709,8739.8%
2000281,421,90613.2%
2010308,745,5389.7%
2020331,449,2817.4%
2022 (arvio)333,287,5570.6%
Yhdysvaltain kymmenvuotislaskenta

- US Census Bureau ilmoitti 331,449,281 1 2020 asukkaasta XNUMX. huhtikuuta XNUMX, tekee Yhdysvalloista kolmanneksi väkirikkain kansakunta maailmassa Kiinan ja Intian jälkeen. Toimiston mukaan Yhdysvaltain väestön kello, 28. tammikuuta 2021 Yhdysvaltain väestön nettovoitto oli yksi henkilö 100 sekunnissa eli noin 864 ihmistä päivässä. Vuonna 2018 52 prosenttia 15-vuotiaista ja sitä vanhemmista amerikkalaisista oli naimisissa, 6 prosenttia leskiä, ​​10 prosenttia eronneita ja 32 prosenttia ei ollut koskaan ollut naimisissa. In 2021, kokonaishedelmällisyysluku Yhdysvalloissa syntyi 1.7 lasta naista kohden. ja siellä asui maailman eniten lapsia (23 %) yksinhuoltaja kotitaloudet vuonna 2019.

Yhdysvalloissa on monipuolinen väestö; 37 esi-isien ryhmät on yli miljoona jäsentä. Valkoiset amerikkalaiset joiden syntyperä on Euroopasta, Lähi-idästä tai Pohjois-Afrikasta, muodostavat suurimmat rodullinen ja etninen ryhmä 57.8 % Yhdysvaltojen väestöstä. Latinalaisamerikkalaiset ja latinalaisamerikkalaiset muodostavat toiseksi suurimman ryhmän ja ovat 18.7 prosenttia Yhdysvaltojen väestöstä. Afro-amerikkalaiset muodostavat kansakunnan kolmanneksi suurimman syntyperäryhmän ja ovat 12.1 % Yhdysvaltojen koko väestöstä. Aasialaiset amerikkalaiset ovat maan neljänneksi suurin ryhmä, jotka muodostavat 5.9 prosenttia Yhdysvaltojen väestöstä, kun taas maan 3.7 miljoonaa Intiaaneja osuus on noin 1 %. In 2020, keski-ikä Yhdysvaltain väestöstä oli 38.5 vuotta.

maahanmuutto

Yhdysvalloissa on ylivoimaisesti korkein maahanmuuttajaväestön määrä maailmassa, 50,661,149 XNUMX XNUMX ihmistä. Vuonna 2018 maahanmuuttajia oli lähes 90 miljoonaa ja Yhdysvalloissa syntyneet maahanmuuttajien lapset Yhdysvalloissa, mikä muodostaa 28 % Yhdysvaltojen koko väestöstä. Vuonna 2017 Yhdysvaltojen ulkomaalaissyntyisestä väestöstä noin 45 % (20.7 miljoonaa) oli kansalaisuuden saaneita kansalaisia, 27 % (12.3 miljoonaa) laillisesti asuvia, 6 % (2.2 miljoonaa) tilapäisiä laillisia asukkaita ja 23 % (10.5). miljoonaa) olivat laittomia maahanmuuttajia.

Yhdysvallat johti maailmaa pakolaisten uudelleensijoittaminen vuosikymmenien ajan, vastaanottaen enemmän pakolaisia ​​kuin muu maailma yhteensä.

Kieli

Vaikka Yhdysvalloissa puhutaan monia kieliä, englanti on yleisin. Vaikka sitä ei ole virallinen kieli liittovaltion tasolla jotkin lait - kuten Yhdysvaltain kansalaisuusvaatimukset-standardoi englanti, ja useimmat osavaltiot ovat julistaneet englannin viralliseksi kieleksi. Kolme osavaltiota ja neljä Yhdysvaltain aluetta ovat tunnustaneet paikallisia tai alkuperäiskansojen kieliä englannin lisäksi, mukaan lukien Havaiji (havaijilainen), Alaska (kaksikymmentä äidinkieltä), Etelä-Dakota (Sioux), Amerikan Samoa (samoa), Puerto Rico (Spanish), Guam (Chamorro) ja Pohjois-Mariaanit (Karoliini ja Chamorro).

Puerto Ricossa puhutaan enemmän espanjaa kuin englantia.

Mukaan American Community Survey, vuonna 2010 noin 229 miljoonaa ihmistä (USA:n 308 miljoonan koko väestöstä) puhui vain englantia kotonaan. Yli 37 miljoonaa puhui Spanish kotona, mikä tekee siitä toiseksi yleisimmin käytetyn kielen Yhdysvalloissa. Muita kieliä, joita puhuu kotona yli miljoona ihmistä, ovat mm Kiinan kieli (2.8 miljoonaa), tagalog (1.6 miljoonaa), vietnam (1.4 miljoonaa), French (1.3 miljoonaa), Korean (1.1 miljoonaa) ja German (1 miljoonaa).

- eniten opetettuja vieraita kieliä Yhdysvalloissa ilmoittautuneiden määrä päiväkodista yliopistoon perusopetuksen, ovat espanjalaisia, ranskalaisia ​​ja German. Muita yleisesti opetettuja kieliä ovat mm latinalainen, Japanese, Amerikkalainen viittomakieli, Italianja Kiinan kieli.

Uskonto

Itsenäinen uskonnollinen kuuluvuus Yhdysvalloissa (2023 Wall Street Journal-NORC kysely):

  Katolisuus (21%)
  "Vain kristillinen" (20 %)
  mormonismia (2%)
  Unitarismi (1%)
  Juutalaisuus (2%)
  Buddhalaisuus (2%)
  Muu uskonnollinen kuuluvuus (2 %)
  islam (1%)
  Agnostismi (8%)
  Ateismi (4%)

Uskonnollinen kuuluvuus Yhdysvalloissa on yksi niistä maailman monipuolisin ja vaihtelee huomattavasti alueittain ja ikä.

- Ensimmäinen tarkistus takaa ilmainen harjoitus uskontoa ja kieltää kongressia säätämästä sitä kunnioittavia lakeja perustaminen. Maalla on maailman suurin kristitty väestö ja suurin osa amerikkalaisista tunnustaa olevansa kristillinen, pääosin Katolinen, pääprotestanttitai evankelinen. Gallupin mukaan raportoijista 58 % ja 17 % rukoileva usein tai joskus vastaavasti ja 46 % ja 26 % ilmoittivat, että uskonnolla on erittäin tärkeä tai melko tärkeä rooli heidän elämässään. Suurin osa ei käy säännöllisesti jumalanpalveluksissa ja heillä on heikko luottamus uskonnollisiin instituutioihin. 1990-luvulle asti maa oli a merkittävä poikkeava keskuudessa erittäin kehittynyt maissa, erityisesti joilla on korkea uskonnollisuus ja varallisuus, vaikka se on vähentynyt sen jälkeen.

Gallupin ja Pew'n mukaan 81–90 % amerikkalaisista uskoo a suurempi teho kun taas "31 % ilmoittaa käyvänsä kirkossa, synagogassa, moskeijassa tai temppelissä viikoittain tai lähes viikoittain tänään." "Raamatun vyö", joka sijaitsee sisällä Eteläinen Yhdysvallat, evankelikaalisella protestantismilla on merkittävä kulttuurinen rooli. Uusi-Englanti ja Länsi-Yhdysvallat taipumus olla vähemmän uskonnollinen. Noin 6 % amerikkalaisista väittää olevansa ei-kristillinen; joista suurimmat ovat Juutalaisuus, islam, Hindulaisuusja Buddhalaisuus. Yhdysvalloissa joko on ensimmäinen tai toiseksi suurin juutalainen väestö maailmassa, suurin ulkopuolella Israel. "Seremoniallinen deismi"on yleistä amerikkalaisessa kulttuurissa. Noin 30 prosenttia amerikkalaisista kuvailee itseään sellaiseksi ei uskontoa. Jumalanpalvelushuoneen jäsenmäärä laski 70 prosentista vuonna 1999 47 prosenttiin vuonna 2020.

Kaupungistuminen

Noin 82% amerikkalaisista asuu kaupunkialueilla, mukaan lukien esikaupunkialueet; noin puolet heistä asuu kaupungeissa, joissa on yli 50,000 XNUMX asukasta. 2008, 273 yhdistyneitä kuntia asukkaita oli yli 100,000 XNUMX, yhdeksässä kaupungissa oli yli miljoona asukasta ja neljässä kaupungissa (New York City, Los Angeles, Chicagoja Houston) joiden väkiluku oli yli kaksi miljoonaa. Monet Yhdysvaltain suurkaupunkiväestöt kasvavat nopeasti, erityisesti etelässä ja lännessä.

 
Suurimmat metropolialueet Yhdysvalloissa
arvo Nimi Alue Pop. arvo Nimi Alue Pop.
New York
New York
Los Angeles
Los Angeles
1 New York Koilliseen 19,768,458 11 Boston Koilliseen 4,899,932 Chicago
Chicago
Dallas - Fort Worth
Dallas - Fort Worth
2 Los Angeles Länsi 12,997,353 12 Riverside – San Bernardino Länsi 4,653,105
3 Chicago Keskilänsi 9,509,934 13 San Francisco Länsi 4,623,264
4 Dallas - Fort Worth Etelä 7,759,615 14 Detroit Keskilänsi 4,365,205
5 Houston Etelä 7,206,841 15 Seattle Länsi 4,011,553
6 Washington, DC Etelä 6,356,434 16 Minneapolis – Saint Paul Keskilänsi 3,690,512
7 Philadelphia Koilliseen 6,228,601 17 San Diego Länsi 3,286,069
8 Atlanta Etelä 6,144,050 18 Tampa – St. Pietari Etelä 3,219,514
9 Miami Etelä 6,091,747 19 Denver Länsi 2,972,566
10 Feeniks Länsi 4,946,145 20 Baltimore Etelä 2,838,327

koulutus

Valokuva Virginian yliopistosta
- University of Virginia, perustanut Thomas Jefferson, on yksi monista julkisista korkeakouluista ja yliopistoista Yhdysvalloissa.

amerikkalainen julkinen koulutus on osavaltion ja paikallishallinnon ylläpitämä ja säännelty Yhdysvaltojen opetusministeriö liittovaltion avustusten rajoitusten kautta. Useimmissa osavaltioissa lasten on käytävä koulua viiden tai kuuden vuoden iästä alkaen (alkaen lastentarha or ensiluokkainen), kunnes he täyttävät 18 vuotta (yleensä tuovat heidät läpi kahdestoista luokka, vuoden loppuun lukio); Jotkut osavaltiot sallivat opiskelijoiden lopettaa koulun 16- tai 17-vuotiaana. Yli 25-vuotiaista amerikkalaisista 84.6 % valmistui lukiosta, 52.6 % opiskeli yliopistossa ja 27.2 % ansaitsi kandidaatintutkinto, ja 9.6 % ansaitsi korkeakoulututkinnon. Perus lukutaito korko on noin 99 %.

Yhdysvalloissa on monia yksityisiä ja julkisia korkeakoulut. On myös paikallisia yhteisön korkeakoulut yleensä avoimemmilla pääsykäytännöillä, lyhyemmillä akateemisilla ohjelmilla ja alhaisemmalla opetusmaksulla. Yhdysvallat kuluttaa koulutukseen enemmän opiskelijaa kohden kuin mikään kansakunta maailmassa, kuluttaa keskimäärin 12,794 2016 dollaria vuodessa julkisiin perus- ja lukion oppilaisiin lukuvuonna 2017–XNUMX. Kuten julkiset menot USA käyttää korkea-asteen koulutukseen enemmän rahaa opiskelijaa kohden OECD keskimäärin ja enemmän kuin kaikissa maissa julkisissa ja yksityisissä menoissa. Osasta opiskelijasta huolimatta lainan anteeksianto ohjelmat paikallaan, opintolainan velka on kasvanut 102 % viimeisen vuosikymmenen aikana, ja ylitti 1.7 biljoonaa dollaria vuonna 2022.

Suurin osa maailman parhaista yliopistoista, jotka eri rankingorganisaatiot ovat listanneet, on Yhdysvalloissa, mukaan lukien 19 25 parhaan joukosta ja arvostetuimmat.[lumikko sanat][alkuperäinen tutkimus?] - Harvardin yliopisto. Maassa on myös ylivoimaisesti eniten Nobel-palkinnon saajat historiassa 403:lla (voitettuaan 406 palkintoa).

terveys

Texas Medical Center, nykyaikaisten pilvenpiirtäjien joukko, yöllä
- Texas Medical Center keskustassa Houston on maailman suurin lääketieteellinen kompleksi.

Alustavassa raportissa Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ilmoitti, että USA elinajanodote syntymähetkellä ikä oli laskenut 76.4 vuoteen vuonna 2021 (73.2 vuoteen miehillä ja 79.1 vuoteen naisilla), mikä on 0.9 vuotta vähemmän kuin vuonna 2020. Tämä oli toinen vuosi kokonaislaskemisesta, ja tärkeimmät luetellut syyt olivat Covid-19 pandemia, onnettomuudet, huumeiden yliannostukset, sydän- ja maksasairaudet ja itsemurhat. Elinajanodote oli korkein aasialaisten ja latinalaisamerikkalaisten joukossa ja alhaisin mustien ja Amerikan intiaanien ja alaskalaisten syntyperäisten (AIAN) kansat. Vuodesta 1998 lähtien keskimääräinen elinajanodote Yhdysvalloissa jäi muiden varakkaiden teollisuusmaiden jälkeen, ja amerikkalaisten "terveyshaittojen" ero on kasvanut siitä lähtien. Yhdysvalloissa on myös yksi korkeimmista itsemurha hinnat joukossa korkean tulotason maat, ja noin kolmasosa Yhdysvaltain aikuisväestöstä on lihavia ja toinen kolmasosa on ylipainoisia.

Vuonna 2010, sepelvaltimotauti, keuhkosyöpä, tahti, kroonisten obstruktiivisten keuhkosairauksien, ja liikenneonnettomuudet aiheuttivat eniten menetettyjä elinvuosia Yhdysvalloissa Alaselän kipu, Masennus, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, niskakipuja levottomuus aiheutti eniten työkyvyttömyysvuosia. Kaikkein haitallisin riskitekijät oli huono ruokavalio, tupakointi, lihavuus, korkea verenpaine, korkea verensokeri, fyysinen passiivisuusja alkoholin kulutus. Alzheimerin tauti, aineen käytön häiriöt, munuaissairaus, syöpä, ja kaatumiset aiheuttivat eniten menetettyjä elinvuosia vuoden 1990 ikäkorjattuihin asukaslukuihin verrattuna. Teiniraskaus ja abortti Yhdysvalloissa määrät ovat huomattavasti korkeammat kuin muissa länsimaissa, erityisesti mustien ja latinalaisamerikkalaisten keskuudessa.

Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä pitkälle kuluja mikä tahansa muu kansakunta, mitattuna sekä menoina asukasta kohden että prosentteina BKT:sta, mutta saavuttaa huonommat terveydenhuoltotulokset verrattuna vastaaviin maihin. Yhdysvallat on ainoa kehittynyt valtio ilman yleistä terveydenhuoltojärjestelmää, Ja merkittävä osa väestöstä, jolla ei ole sairausvakuutusta. Yhdysvallat on kuitenkin maailman johtava lääketieteen innovaatioita mitattuna joko tuloilla tai uusien markkinoille tuotujen lääkkeiden ja laitteiden määrällä. Foundation for Research on Equal Opportunity sijoitti Yhdysvallat 11. sijalle sen World Index of Healthcare Innovation -indeksissä; se päätteli, että Yhdysvallat hallitsee tiedettä ja teknologiaa, joka "oli täysillä näkyvissä COVID-19-pandemian aikana, kun Yhdysvaltain hallitus rokottaa koronavirusta paljon nopeammin kuin kukaan oli koskaan aikaisemmin tehnyt", mutta on jäljessä julkisen talouden kestävyydessä "menojen kasvaessa" kestämättömällä nopeudella."

Valtion rahoittama köyhien terveydenhuolto (Medicaid, perustettu vuonna 1965) ja 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille (Medicare, aloitettu vuonna 1966) on saatavilla amerikkalaisille, jotka täyttävät ohjelmien tulo- tai ikävaatimukset. Vuonna 2010 entinen presidentti Obama hyväksyi Potilaiden suojelu ja edullinen hoitolaki tai ACA, Laki puolittaa väestön vakuuttamattoman osuuden CDC:n mukaan. Useat tutkimukset ovat päätyneet siihen, että ACA oli vähentänyt ilmoittautuneiden kuolleisuutta. Kuitenkin sen perintö on edelleen kiistanalainen.

Kulttuuri ja yhteiskunta

Vapaudenpatsas, suuri sinivihreä pronssinen veistos kivijalustalla
- Vapaudenpatsas (Liberty valaiseva maailma), lahja käyttäjältä Ranska, on tullut ikoninen symboli American Dream.

Amerikkalaiset ovat perinteisesti luonnehdittu yhdistävällä uskolla "Amerikkalainen uskontunnustus"korostaa vapautta, tasa-arvo lain nojalla, demokratia, sosiaalista tasa-arvoa, omistus oikeudet, ja etusija rajoitettu hallitus. Individualismi, jolla on vahva työmoraali, kilpailukykyä, ja epäitsekkyys ovat myös lainattuja arvoja. Vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan Hyväntekeväisyysapurahasto, amerikkalaiset lahjoittivat hyväntekeväisyyteen 1.44 % BKT:sta suurin maailmassa suurella marginaalilla. Yhdysvallat on koti a laaja valikoima etnisistä ryhmistä, perinteistä ja arvoista, ja sillä on suuri kulttuurinen vaikutus maailmanlaajuisesti, ilmiötä kutsutaan nimellä amerikkalaistaminen. Sellaisenaan Yhdysvaltoja pidetään a kulttuurinen suurvalta.

Lähes kaikki nykyiset amerikkalaiset tai heidän esi-isänsä olivat kotoisin Eurafrasia (" Vanha maailma") viimeisen viiden vuosisadan aikana. Valtavirta Amerikkalainen kulttuuri on a länsimaalainen kulttuuri suurelta osin peräisin eurooppalaisten maahanmuuttajien perinteitä vaikutteita monista muista lähteistä, kuten Afrikasta orjien tuomia perinteitä. Tuore maahanmuutto Aasia ja varsinkin Latinalainen Amerikka on lisännyt kulttuurisekoitukseen, jota on kuvattu homogenisoivaksi sulamisastia, ja heterogeeninen salaattikulho, maahanmuuttajien osallistuessa ja usein assimiloivaa valtavirtaan amerikkalaiseen kulttuuriin. - American Dream, tai käsitys, että amerikkalaiset nauttivat korkeasta sosiaalinen liikkuvuus, on avainasemassa maahanmuuttajien houkuttelemisessa. Se, pitääkö tämä käsitys paikkansa, on ollut keskustelunaihe. Vaikka valtavirran kulttuuri katsoo, että Yhdysvallat on a luokkaton yhteiskunta, tutkijat tunnistavat merkittäviä eroja maan yhteiskuntaluokat, vaikuttavat sosialisointi, kieli ja arvot. Amerikkalaiset arvostavat sitä suuresti sosioekonominen saavutus, vaan oleminen tavallinen tai keskimääräinen jotkut pitävät sitä jalona ehtona.

Yhdysvalloissa katsotaan olevan minkä tahansa maan vahvin sananvapauden suoja alla olevassa maailmassa Ensimmäinen tarkistus, korkeimman oikeuden päätöksellä lipun häväistystä, vihaan, jumalanpilkkaja lese-majesteetti ovat kaikki suojatun ilmaisun muotoja. 2016 Pew Research Center kyselyssä todettiin, että amerikkalaiset tukivat ilmaisunvapautta eniten kaikista politiikoista mitattuna. He ovat myös "tukevimpia lehdistön vapaus ja oikeus käyttää Internetiä ilman hallituksen sensuuria." On sosiaalisesti edistyksellinen maa with salliva ympäröivät asenteet ihmisen seksuaalisuus. LGBT-oikeudet Yhdysvalloissa ovat maailman edistyksellisimpiä.

Kirjallisuus ja kuvataide

Valokuva Mark Twainista
Mark Twain, amerikkalainen kirjailija ja humoristi

18- ja 19-luvun alussa amerikkalainen taide ja kirjallisuus ottivat suurimman osan vihjeistään Euroopasta ja vaikuttivat länsimaiseen kulttuuriin. Kirjailijat, kuten washington irving, nathaniel hawthorne, Edgar Allan Poeja Henry David Thoreau loi erottuvan amerikkalaisen kirjallisuuden äänen 19-luvun puoliväliin mennessä. Mark Twain ja runoilija Walt Whitman olivat merkittäviä hahmoja vuosisadan toisella puoliskolla; Emily Dickinson, käytännöllisesti katsoen tuntematon hänen elinaikanaan, tunnetaan tärkeänä amerikkalaisena runoilijana.

Vuonna 1920s, Uusi neekeriliike yhtyi Harlemiin, jonne monet kirjailijat olivat muuttaneet (jotkut tulivat etelästä, toiset Länsi-Intiasta). Sen yleisafrikkalainen näkökulma oli merkittävä kulttuurivienti vuoden aikana Jazz-aikakausi Pariisissa ja oli sellaisenaan keskeinen varhainen vaikutus nigritude filosofia.

Ehdokkaita on ollut useita "Suuri amerikkalainen romaani"-teoksia nähdään ilmentävän ja tutkivana Yhdysvaltojen olemusta ja luonnetta - mukaan lukien Herman Melville's Moby Dick (1851) Harriet Beecher Stowe's Setä Tomin mökki (1852), Twain's Huckleberry Finnin seikkailut (1885) F. Scott Fitzgerald's Kultahattu (1925) John Steinbeck's Vihan (1939) Harper Lee's Kuin surmaisi satakielen (1960) Toni Morrison's Rakastettu (1987), ja David Foster Wallace's Rajaton Jest (1996).

Kolmetoista Yhdysvaltain kansalaista on voittanut Nobelin kirjallisuuspalkinto, äskettäin Louise glück, Bob Dylanja Toni Morrison. Aikaisemmat voittajat William Faulkner, Ernest Hemingway ja John Steinbeck on myös tunnustettu vaikutusvaltaisiksi 20-luvun kirjailijoiksi.

Kuvataiteessa mm Hudson River School oli 19-luvun puolivälin liike eurooppalaisen perinteen mukaisesti naturalismi. 1913 Armory Show New Yorkissa, eurooppalaisten näyttely modernistinen taide, järkytti yleisöä ja muutti Yhdysvaltain taidemaailman. Georgia O'Keeffe, Marsden Hartley, ja muut kokeilivat uusia, individualistisia tyylejä, jotka tunnetaan nimellä Amerikkalainen modernismi.

Tärkeimmät taiteelliset liikkeet, kuten abstrakti ekspressionismi of Jackson Pollock ja Willem de Kooning ja pop art of Andy Warhol ja Roy Lichtenstein kehitetty suurelta osin Yhdysvalloissa. Modernismin tulva ja sitten postmodernismi on tuonut maailmanlaajuista mainetta amerikkalaisille arkkitehdeille, kuten Frank Lloyd Wright, Philip Johnsonja Frank Gehry. Tärkeimpiä valokuvaajia ovat mm Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Dorothea Lange, Edward Weston, James Van Der Zee, Ansel Adamsja Gordon Parks.

Merkittävin amerikkalainen arkkitehtoninen innovaatio on ollut pilvenpiirtäjä. Joidenkin mittareiden mukaan nykymaailmassa "pilvenpiirtäjäksi" kutsuttu ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna Chicago Vuonna 1885 valmistui maailman ensimmäinen pitkälti teräsrunkoinen rakenne Kotivakuutuksen rakentaminen. Yksi kulttuurisesti merkittävä varhainen pilvenpiirtäjä oli New Yorkin Woolworth -rakennus arkkitehti suunnittelema Cass Gilbert. Se nosti aiemman teknologian uusiin korkeuksiin, 793 jalkaan (233 m), ja se oli maailman korkein rakennus vuosina 1913–1930.

Elokuva ja teatteri

Hollywood-kyltti, suuret valkoiset painokirjaimet rinteessä
Kuvake Hollywood -merkki in Los Angeles, Kalifornia

Yhdysvaltain elokuvateollisuudella on maailmanlaajuinen vaikutus ja seuraajia. Hollywood, Los Angelesin pohjoinen alue Kaliforniassa, on elokuvatuotannon johtaja ja maailman tunnetuin elokuvateollisuus. - suuret elokuvastudiot Yhdysvalloista ovat ensisijainen lähde kaupallisesti menestynein ja eniten lippuja myyviä elokuvia maailmassa.

Maailman ensimmäinen kaupallinen elokuvanäyttely pidettiin New Yorkissa vuonna 1894 käyttäen Kinetoskooppi. 20-luvun alusta lähtien Yhdysvaltain elokuvateollisuus on suurelta osin keskittynyt Hollywoodiin ja sen ympäristöön, vaikka 21-luvulla siellä ei tehdä yhä enemmän elokuvia, ja elokuvayhtiöt ovat olleet globalisaation voimien alaisia. - Academy Awards, joka tunnetaan yleisesti nimellä Oscar-gaala, on järjestänyt vuosittain Academy of Motion Picture Arts and Sciences koska 1929, ja Golden Globe-palkinnot on järjestetty vuosittain tammikuusta 1944 lähtien.

Johtaja DW Griffith, Amerikkalainen elokuvantekijä aikana mykkäelokuva kaudella, oli keskeinen kehitystyössä elokuvan kielioppi, ja tuottaja/yrittäjä Walt Disney oli molemmissa johtaja animaatioelokuva ja elokuva tuotemyynti. Ohjaajat mm John Ford määritteli uudelleen kuvan amerikkalaisesta vanhasta lännestä, ja kuten muutkin, kuten John Huston, laajensi elokuvan mahdollisuuksia paikkakuvauksella. Teollisuus nautti kultaisista vuosistaan, joita yleisesti kutsutaan "Hollywoodin kulta-aika", varhaisesta äänikaudesta 1960-luvun alkuun, näyttönäyttelijöiden kanssa, kuten John Wayne ja Marilyn Monroe tulossa ikonisiksi hahmoiksi. 1970-luvulla"Uusi Hollywood" tai "Hollywoodin renessanssi" määriteltiin karkeammilla elokuvilla, jotka ovat saaneet vaikutteita ranskalaisista ja italialaisista realistisista kuvista sodan jälkeinen aika.

21-lukua on leimannut amerikkalaisten suoratoistoalustojen nousu, kuten Netflix, disney +, Paramount +ja Apple TV +, joka tuli kilpailemaan perinteisen elokuvan kanssa.

Yhdysvaltain valtavirran teatteri on peräisin vanhasta eurooppalaisesta teatteriperinteestä, ja siihen on vaikuttanut voimakkaasti brittiläinen teatteri. Amerikkalaisen teatterin keskeinen keskus on ollut Manhattan, sen jakoineen broadway, Off-Broadwayja pois Broadwaylta. Monet elokuvat ja televisiot tähdet ovat saaneet suuren tauon työskennellä New Yorkin tuotannoissa. New Yorkin ulkopuolella monissa kaupungeissa on ammattilaisia alueelliset tai kotimaiset teatterit jotka tuottavat omia kausiaan, ja jotkut teokset tuotetaan alueellisesti toivoen lopulta muuttavan New Yorkiin. Suurimman budjetin teatterituotannot ovat musikaaleja. Yhdysvaltain teatterissa on myös aktiivista yhteisöteatteri kulttuuri, joka perustuu pääasiassa paikallisiin vapaaehtoisiin, jotka eivät välttämättä ole aktiivisesti teatteriuralla.

Musiikki

Amerikkalainen kansanmusiikki kattaa lukuisia musiikkigenrejä, jotka tunnetaan eri tavoin nimellä perinteinen musiikki, perinteinen kansanmusiikki, nykykansanmusiikkia tai juurimusiikkia. Monia perinteisiä lauluja on laulettu samassa perheessä tai kansanryhmässä sukupolvien ajan, ja joskus ne ovat peräisin sellaisista alkuperästä kuin britteinsaaret, Manner-Euroopassatai Afrikka.

Maan varhaisimpia säveltäjiä oli William Billings joka syntyi Bostonissa ja sävelsi isänmaallisia virsiä 1770-luvulla; Billings oli osa Ensimmäinen New England School, joka hallitsi amerikkalaista musiikkia sen varhaisina vaiheina. Anthony Heinrich oli tunnetuin säveltäjä ennen sisällissotaa. 1800-luvun puolivälistä loppuun John Philip Sousa myöhäisestä Romanttinen aikakausi säveltänyt lukuisia sotilaslaulujaerityisesti marsseja– ja häntä pidetään yhtenä maan suurimmista säveltäjistä.

Rytminen ja lyyrinen tyyli Afroamerikkalainen musiikki ovat vaikuttaneet merkittävästi amerikkalaiseen musiikkiin yleisesti erottaen sen eurooppalaisesta ja afrikkalaisesta perinteestä. The Smithsonian instituutti toteaa: "Afrikkalais-amerikkalaiset vaikutteet ovat niin perustavanlaatuisia amerikkalaiselle musiikille, ettei amerikkalaista musiikkia olisi ilman niitä." Country Music kehitettiin 1920-luvulla ja rhythm and blues 1940-luvulla. Elementtejä kansankielistä, kuten blues ja mikä tunnetaan nimellä vanhan ajan musiikkia otettiin käyttöön ja muutettiin suosittuja genrejä maailmanlaajuisen yleisön kanssa. jazz sen ovat kehittäneet innovaattorit, kuten Louis Armstrong ja Duke Ellington 20-luvun alussa. Tunnettu laulamisesta monenlaisissa genreissä, Aretha Franklin pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista amerikkalaisista laulajista.

Elvis Presley ja Chuck Berry olivat pioneereja rock and roll 1950-luvun puolivälissä. Rock-yhtyeitä mm Metallica, The Eaglesja Aerosmith ovat suurin brutto maailmanlaajuisessa myynnissä. 1960-luvulla Bob Dylan nousi esiin kansan herätys tulla yhdeksi maan tunnetuimmista lauluntekijöistä. 20-luvun puolivälin amerikkalainen poptähdet kuten Bing Crosby, Frank Sinatra, ja Elvis Presleystä tuli maailmankuuluja, samoin kuin 20-luvun lopun taiteilijat, kuten Prinssi, Michael Jackson, Madonna, Whitney Houstonja Mariah Carey. Musiikin muodot punk ja hip hop molemmat ovat peräisin Yhdysvalloista. Amerikkalaiset ammattioopperalaulajat ovat saavuttaneet korkeimman menestystason tässä muodossa, mukaan lukien Renée Fleming, Leontyne Price, Beverly Sills, Nelson Eddy, ja monet muut.

Amerikkalainen populaarimusiikki, osana laajempaa yhdysvaltalaista popkulttuuria, on maailmanlaajuinen vaikutus ja seuraaja. Beyoncé, Taylor Swift, Miley Cyrus, Ariana Grande, Eminem, Lady Gaga, Katy Perry, ja monet muut nykytaiteilijat hallitsevat maailmanlaajuiset streaming-sijoitukset.

Yhdysvalloilla on maailman suurimmat musiikkimarkkinat joiden vähittäismyyntiarvo vuonna 4.9 oli 2014 miljardia dollaria. Amerikkalainen musiikkiteollisuus sisältää useita aloja levy-yhtiöistä radioasemat ja yhteisön orkesterit. Suurin osa maailmasta suuret levy-yhtiöt sijaitsevat Yhdysvalloissa; heitä edustaa Recording Industry Association of America (RIAA).

joukkotiedotusvälineet

Yhdysvaltain neljä suurinta lähetysyhtiötä ovat Kansallinen yleisradioyhtiö (NBC), Columbia Broadcasting System (CBS) American Broadcasting Company (ABC) ja Fox Broadcasting Company (KETTU). Neljä suurta lähetystä televisioverkot ovat kaikki kaupallisia yksiköitä. Kaapelitelevisio tarjoaa satoja kanavia, jotka palvelevat erilaisia ​​markkinarakoja. Vuodesta 2021, noin 83 % yli 12-vuotiaista amerikkalaisista kuuntelee lähettää radiota, kun taas noin 41 % kuuntelee podcasteja. 30 mennessä, Yhdysvalloissa on 15,433 XNUMX lisensoitua täysitehoista radioasemaa Yhdysvaltojen mukaan Federal Communications Commission (FCC). Suurin osa julkisista radiolähetyksistä toimittaa NPR, perustettiin helmikuussa 1970 1967in yleisradiolaki.

Kansainvälisesti tunnettuja yhdysvaltalaisia ​​sanomalehtiä ovat mm Wall Street Journal, New York Times, Washington Post ja USA Today. Yli 800 julkaisua tuotetaan espanjaksi, joka on toiseksi yleisin kieli Yhdysvalloissa englannin jälkeen. Harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki sanomalehdet Yhdysvalloissa ovat yksityisessä omistuksessa, joko suurten ketjujen, kuten Gannett or McClatchy, jotka omistavat kymmeniä tai jopa satoja sanomalehtiä; pienet ketjut, jotka omistavat kourallisen papereita; tai yhä harvinaisemmassa tilanteessa yksilöiden tai perheiden toimesta. Suurissa kaupungeissa on usein vaihtoehtoisia sanomalehtiä täydentämään valtavirran päivälehtiä, kuten New Yorkin lehtiä Village Voice tai Los Angelesin LA Weekly. Viisi suosituinta Yhdysvalloissa käytettyä verkkosivustoa ovat google, YouTube, Amazon, Yahooja Facebook, ja ne kaikki ovat amerikkalaisia ​​yrityksiä.

Sitä pidetään laajalti modernin syntymäpaikkana videopeliteollisuus,[muokkaa] Ishayoiden opettaman Yhdysvaltojen videopelimarkkinat on liikevaihdoltaan maailman toiseksi suurin. Suurimmat kustantajat, joiden pääkonttori on Yhdysvalloissa, ovat Sony Interactive Entertainment, Ota kaksi, Activision Blizzard, Electronic Arts, Xbox Game Studios, Bethesda, eeppinen Games, venttiili, Warner Bros, Riot Games, Ja toiset. Siellä on 444 julkaisijaa, kehittäjää ja laitteistoyritystä Kalifornia yksin.

ruoanlaitto

Alkuperäisamerikkalaiset esittelivät varhaiset uudisasukkaat sellaisiin alkuperäiskansojen, ei-eurooppalaisiin ruokiin kuin kalkkuna, Bataatit, maissi, squashja vaahterasiirappi. He ja myöhemmin maahanmuuttajat yhdistivät niitä tuntemiinsa elintarvikkeisiin, kuten vehnäjauho, naudanlihaa ja maitoa luomaan erottuva amerikkalainen keittiö. Kotimaiset ruoat ovat osa yhteistä kansallista ruokalistaa yhtenä Amerikan suosituimmista juhlapäivistä, kiitospäivä, kun monet amerikkalaiset valmistavat tai ostavat perinteisiä ruokia juhlan kunniaksi. Amerikkalainen Pikaruoka teollisuutta, joka on maailman ensimmäinen ja suurin, pidetään usein myös Yhdysvaltojen markkinoinnin dominanssin symbolina. Yritykset, kuten McDonald'sin, Burger King, Pizza Hut, Kentucky Fried Chickenja Domino Pizza muun muassa sillä on lukuisia myyntipisteitä ympäri maailmaa, ja oli edelläkävijä ajaa läpi muodossa 1940-luvulla. Tyypillisiä amerikkalaisia ​​ruokia, kuten omenapiirakka, friteerattu kana, munkkeja, ranskanperunat, juustomakaroni, jäätelö, pizza, hampurilaisiaja makkarasta ovat peräisin erilaisten maahanmuuttajien resepteistä. Meksikolainen astiat, kuten burritos ja ystävä ja pasta astioista vapaasti muokattuja Italian lähteitä kulutetaan laajalti.

amerikkalainen kokit ovat olleet vaikuttavia sekä elintarviketeollisuudessa että populaarikulttuurissa. Joitakin tärkeitä 19-luvun amerikkalaisia ​​kokkeja ovat mm Charles Ranhofer of Delmonicon ravintola in New Yorkja Bob Payton, jonka tunnustetaan amerikkalaistyylisen pizzan tuomisesta Isoon-Britanniaan. Myöhemmin kokit Charles Scotto, Louis Pacquet ja John Massironi perustivat American Culinary Federation vuonna 1930 ja otti perässä samanlaisia ​​järjestöjä kaikkialla Euroopassa. 1940-luvulla kokki James Beard isännöi ensimmäistä valtakunnallisesti televisioitua ruoanlaittoohjelmaa Rakastan syödä. Hänen nimeään kantavat myös säätiö ja arvostettu ruoanlaittopalkinto, joka tunnustaa huippuosaamisen amerikkalaisessa ruoanlaittoyhteisössä. Koska Beard, monet kokit ja ruoanlaitto persoonallisuudet ovat ottaneet televisioon, ja menestys Cooking Channel ja Food Network ovat edistäneet amerikkalaisen keittiön suosiota. Todennäköisesti tunnetuin television kokki oli Julia Child joka opetti ranskalaista ruokaa viikoittaisessa ohjelmassaan, Ranskalainen kokki. In 1946, Culinary Institute of America perusti Katharine Angell ja Frances Roth. Tästä tulisi Yhdysvaltojen arvostetuin kulinaarinen koulu, jossa monet lahjakkaimmista amerikkalaisista kokeista opiskelisivat ennen menestyvää uraa.

Urheilu

Amerikkalainen jalkapallo on suosituin urheilulaji Yhdysvalloissa.

Suosituimmat katsojaurheilulajit Yhdysvalloissa ovat Amerikkalainen jalkapallo, koripallo, baseball, jalkapalloja jääkiekko, vuoden 2017 mukaan Gallup kyselyssä. Vaikka useimmat yhdysvaltalaiset suuret urheilulajit, kuten baseball ja amerikkalainen jalkapallo, ovat kehittyneet eurooppalaisista harjoituksista, koripallo, lentopallo, rullalautailuja lumilautailu ovat amerikkalaisia ​​keksintöjä, joista osa on tullut suosittuja maailmanlaajuisesti. Lacrosse ja lainelautailu syntyi alkuperäiskansojen ja havaijilaisten toiminnasta, joka edelsi eurooppalaista kontaktia. Markkinat ammattiurheilu Yhdysvalloissa oli noin 69 miljardia dollaria heinäkuussa 2013, mikä on noin 50 % suurempi kuin koko Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa yhteensä.

Amerikkalainen jalkapallo on useilla mittareilla suosituin katsojalaji Yhdysvalloissa; Ishayoiden opettaman Kansallinen jalkapalloliiga (NFL) on korkein keskimääräinen osallistujamäärä kaikista urheiluliigasta maailmassa, ja Super Bowl sitä katsovat kymmenet miljoonat maailmanlaajuisesti. Baseballia on pidetty USA:na kansallinen urheilu 19-luvun lopulta lähtien Major League Baseball olla huippuliiga. Koripallo ja jääkiekko ovat maan kaksi seuraavaksi suosituinta ammattilaisjoukkueurheilua, ja huippuliigat ovat National Basketball Association ja NHL, jotka ovat myös näiden urheilulajien huippuliigat maailmanlaajuisesti. Katsotuin yksilölajit Yhdysvalloissa ovat golf ja Ralliautoilu, erityisesti NASCAR ja IndyCar. On kollegiaalinen tasolle, jäseninstituutioiden tulot ylittävät miljardi dollaria vuodessa, ja college jalkapallo ja koripallo houkuttelevat suuria yleisöjä, kuten NCAA Final Four on yksi katsotuimmista kansallisista urheilutapahtumista.

Kahdeksan Olympialaiset on tapahtunut Yhdysvalloissa. The 1904 Kesäolympialaiset in St. Louis, Missouri, olivat ensimmäiset Euroopan ulkopuolella järjestetyt olympialaiset. Olympialaiset järjestetään Yhdysvalloissa yhdeksännen kerran Los Angeles isännöi 2028 Kesäolympialaiset. Yhdysvaltain urheilijat on voittanut yhteensä 2,959 1,173 mitalia (XNUMX XNUMX kultaa). Olympialaiset, ylivoimaisesti suurin kaikista maista.

Kansainvälisesti jalkapallo, The miesten jalkapallomaajoukkue pätevä yksitoista MM-kisoja, samalla kun naisten maajoukkue on voitti Ishayoiden opettaman FIFA: n naisten maailmancup ja Jalkapallon olympiaturnaus neljä kertaa kukin. Yhdysvallat isännöi 1994 FIFA World Cup ja isännöi 2026 FIFA World Cup yhdessä Kanada ja Meksiko.

Katso myös

Huomautuksia

  1. ^ 30 osavaltiota 50:stä tunnustaa vain englannin viralliseksi kieleksi. Tila Havaiji tunnistaa molemmat havaijilainen ja englanti virallisina kielinä, ja osavaltio Alaska tunnustaa virallisesti 20 Alaska äidinkielet englannin rinnalla.
  2. ^ Historiallinen ja epävirallinen demonyymi Jenkki on sovellettu amerikkalaisiin, uusienglantilaisiin tai koilliseen 18-luvulta lähtien.
  3. ^ a b c 3,531,900 9,147,590 XNUMX neliömailia (XNUMX XNUMX XNUMX km2), Yhdysvallat on pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurin maa jälkeenpäin Venäjä ja Kiina. Kokonaispinta-alalla (maa ja vesi) se on kolmanneksi suurin Venäjän ja Kanada, jos sen rannikko- ja aluevesialueet otetaan mukaan. Kuitenkin, jos vain sen sisäiset vedet otetaan mukaan (lahdet, äänet, joet, järvet ja Suurten järvien), Yhdysvallat on neljänneksi suurin Venäjän, Kanadan ja Kiinan jälkeen.

    Rannikko-/aluevedet mukana: 3,796,742 9,833,517 XNUMX neliömailia (XNUMX XNUMX XNUMX km2)
    Vain sisävedet sisältyvät: 3,696,100 9,572,900 XNUMX neliömailia (XNUMX XNUMX XNUMX km2)
  4. ^ Ei sisällä Puerto Rico ja se toinen yhdistymättömät saaret koska ne lasketaan erikseen Yhdysvaltain väestönlaskenta tilastoissa.
  5. ^ Verojen ja siirtojen oikaisun jälkeen
  6. ^ nähdä Aika Yhdysvalloissa saadaksesi lisätietoja Yhdysvaltojen aikavyöhykkeitä säätelevistä laeista.
  7. ^ nähdä Päivämäärän ja kellonajan merkintä Yhdysvalloissa.
  8. ^ Yksi lainkäyttöalue, Yhdysvaltain Neitsytsaaret, käyttää vasemmanpuoleista liikennettä.
  9. ^ Viisi suurta aluetta ovat Amerikan Samoa, Guam, The Pohjois-Mariaanit, Puerto Rico, ja Yhdysvallat Neitsytsaaret. Pienempiä saarialueita on yksitoista ilman pysyvää asutusta: Baker Island, Howland Island, Jarvis Island, Johnston atolli, Kingman Reef, Keskitie-atollija Palmyra Atoll. USA:n suvereniteetti ohi Bajo Nuevo Bank, Navassa Island, Serranilla Pankkija Wake Island on kiistanalainen.
  10. ^ Yhdysvalloilla on meriraja Yhdysvaltojen kanssa Britannian Neitsytsaaret, Ison-Britannian alue, koska BVI rajaa Yhdysvaltain Neitsytsaaret. BVI on a Britannian merentakainen alue mutta se ei ole osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Puerto Rico on meriraja kanssa Dominikaaninen tasavalta. Amerikan Samoa on meriraja kanssa Cook Islands, joita ylläpidetään Cookinsaarten ja Yhdysvaltojen välinen merirajasopimus. Amerikan Samoalla on myös merirajat itsenäinen Samoa ja Niue.
  11. ^ - US Census Bureau tarjoaa lisäksi jatkuvasti päivittyvän, mutta epävirallisen väestökellon sen kymmenvuotislaskenta ja vuosittaiset väestöarviot:
  12. ^ New Hampshire, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolinaja Georgia
  13. ^ John Adams, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, Roger Sherman ja Robert R. Livingston
  14. ^ otettiin käyttöön kauppajärjestelyjä, jotka on suunniteltu tarkoituksellisesti suosimaan maata. Moskova hallitsi satelliittivaltioita hallinneita kommunistisia puolueita, ja ne seurasivat Kremlin käskyjä. Historioitsija Mark Kramer päättelee: "Resurssien nettovirta Itä-Euroopasta Neuvostoliittoon oli noin 15-20 miljardia dollaria toisen maailmansodan jälkeisenä ensimmäisen vuosikymmenen aikana, mikä on suunnilleen yhtä suuri kuin Yhdysvaltojen Länsi-Euroopalle antaman avun kokonaismäärä. Marshall-suunnitelman mukaisesti."
  15. ^ Kuolemanrangaistus on a de jure laillinen rangaistus koko maassa liittovaltion tasolla, 27 osavaltiossa ja Amerikan Samoassa. Kuolemantuomio on määrätty tietyistä liittovaltion ja sotilasrikoksista. Maalla oli korkea asukasta kohti toteutusaste 1960- ja 1990-luvuilla, mutta toteutusaste ja julkinen tuki ovat laskeneet jyrkästi sen jälkeen. Mukaan Ian Millhiser of vox, "vain viisi osavaltiota - Texas, Alabama, Georgia, Missouri ja Tennessee - toteuttivat teloitukset vuonna 2020. Ja näistä viidestä osavaltiosta vain yksi, Texas, tappoi enemmän kuin yhden kuolemantuomion saaneen ihmisen."
  16. ^ Amerikan Samoalla syntyneet eivät ole Yhdysvaltain kansalaisia, ellei toinen heidän vanhemmistaan ​​ole Yhdysvaltain kansalainen. Vuonna 2019 tuomioistuin päätti, että amerikkalaiset samoalaiset ovat Yhdysvaltain kansalaisia, mutta oikeudenkäynti on kesken.
  17. ^ Tämä luku, kuten useimmat viralliset tiedot koko Yhdysvalloista, ei sisällä viittä rekisteröimätöntä aluetta (Puerto Rico, Guam, The Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Amerikan Samoa, ja Pohjois-Mariaanit) ja pienet saariomaisuudet.
  18. ^ Inupiaq, Siperian Yupik, Keski-Alaskan yup'ik, Alutiiq, Unanga (Aleut), Dena'ina, Deg Xinag, Holikachuk, Koyukon, Ylä-Kuskokwim, Gwichʼin, Tanana, Ylä Tanana, Tanacross, HAN, Ahtna, Eyak, Tlingit, Haidaja Tsimshian
  19. ^ Tunnetaan myös vähemmän muodollisesti nimellä Obamacare

Viitteet

  1. ^ 36 USC 302 §
  2. ^ "Yhdysvaltojen suuri sinetti" (PDF). US Department of State, Julkisten asioiden toimisto. 2003. Haettu Helmikuu 12, 2020.
  3. ^ "Aktio tehdä Star-Spangled Bannerista Amerikan yhdysvaltojen kansallislaulu". HR 14, laki 3. maaliskuuta 1931. Yhdysvaltain 71. kongressi.
  4. ^ "2020 väestönlaskenta valaisee maan rodullista ja etnistä koostumusta". Yhdysvaltain väestönlaskenta. Haettu Elokuu 13, 2021.
  5. ^ "Rotu ja etnisyys Yhdysvalloissa: 2010 väestönlaskenta ja 2020 väestönlaskenta". Yhdysvaltain väestönlaskenta. Haettu Elokuu 13, 2021.
  6. ^ "Vuoden 2020 väestönlaskennan väestötietojen erittely". NPR. 13. elokuuta 2021.
  7. ^ "Noin kolme kymmenestä yhdysvaltalaisista aikuisista on nyt uskonnollisesti sitoutumattomia". Uskonnon mittaaminen Pew Research Centerin American Trends -paneelissa. Pew Research Center. 14. joulukuuta 2021. Haettu Joulukuu 21, 2021.
  8. ^ Compton's Pictured Encyclopedia ja Fact-indeksi: Ohio. 1963. Sivumäärä 336.
  9. ^ Elving, Ron (10. syyskuuta 2022). "Onko Amerikka demokratia vai tasavalta? Kyllä, se on". National Public Radio.
  10. ^ Alueet 50 osavaltiosta ja District of Columbiasta, mutta ei Puerto Ricosta tai muista saarialueista per "Valtion aluemittaukset ja sisäiset pistekoordinaatit". Census.gov. Elokuu 2010. Haettu Maaliskuu 31, 2020. heijastavat MAF/TIGER-tietokannassa elokuuhun 2010 mennessä tehtyjä perusominaisuuspäivityksiä.
  11. ^ "Pintavesi ja pintaveden muutos". Kaupallisen yhteistyön ja kehityksen organisaatio (OECD). 2015. Haettu Lokakuu 11, 2020.
  12. ^ Bureau, US Census. "Yhdysvaltain väestönkasvu osoittaa varhaista toipumista COVID-19-pandemian keskellä". Census.gov. Haettu Joulukuu 24, 2022.
  13. ^ "Census Bureaun 2020 väestömäärä". Yhdysvaltain väestönlaskenta. Haettu Huhtikuu 26, 2021. Vuoden 2020 väestönlaskenta on 1.
  14. ^ a b c d e f g "World Economic Outlook Database, huhtikuu 2023". IMF.org. Kansainvälinen valuuttarahasto. Huhtikuu 10, 2023. Arkistoidut alkuperäisestä 11. Haettu Huhtikuu 10, 2023.
  15. ^ Bureau, US Census. Tulot ja köyhyys Yhdysvalloissa: 2020. Census.gov. s. 48. Haettu Heinäkuu 26, 2022.
  16. ^ "Inhimillisen kehityksen raportti 2021/2022" (PDF). Yhdistyneiden Kansakuntien kehitysohjelma. 8. syyskuuta 2022. Haettu Syyskuu 8, 2022.
  17. ^ "Ero .us:n ja .comin välillä". Cozab. 3. tammikuuta 2022.
  18. ^ Yhdysvaltain ulkoministeriö, YK:n ihmisoikeuskomitean yhteinen ydinasiakirja, 30. joulukuuta 2011, kohta 22, 27, 80. Ja Yhdysvaltain yleisen tilitoimiston raportti, Yhdysvaltain saaristoalueet: Yhdysvaltain perustuslain soveltaminen Arkistoidut 3. marraskuuta 2013 klo Wayback Machine, marraskuu 1997, s. 1, 6, 39n. Molemmat katsottu 6.
  19. ^ "Kiina". CIA World Factbook. Haettu Kesäkuu 10, 2016.
  20. ^ "Yhdysvallat". Encyclopædia Britannica, Arkistoitu Alkuperäisen joulukuuta 19, 2013. Haettu Tammikuu 31, 2010.
  21. ^ "Yhdysvaltain Neitsytsaaret". Encyclopædia Britannica (Verkkopainos). Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen huhtikuuta 29, 2020. Haettu Heinäkuu 3, 2020. joka sisältää myös sen lähinaapurin, Brittiläiset Neitsytsaaret.
  22. ^ "Yhdistyneen kuningaskunnan merentakaiset alueet – paikkanimitiedot" (PDF). Nykyinen maantieteellisten nimien komitea. Haettu Tammikuu 7, 2023. - Isännöi Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus -sivustolta.
  23. ^ "Puerto Rico". Encyclopædia Britannica (Verkkopainos). Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 2, 2020. Haettu Heinäkuu 3, 2020.
  24. ^ Anderson, Ewan W. (2003). Kansainväliset rajat: Geopoliittinen atlas. Routledge: New York. ISBN 9781579583750; OCLC 54061586
  25. ^ Charney, Jonathan I., David A. Colson, Robert W. Smith. (2005). Kansainväliset merenkulun rajat, 5 osaa. Hotei Kustantaja: Leiden.
  26. ^ "Tyynenmeren merirajat". pacgeo.org, Arkistoitu Alkuperäisen heinäkuuta 31, 2020. Haettu Heinäkuu 3, 2020.
  27. ^ DeLear, Byron (4. heinäkuuta 2013) Kuka loi "Yhdysvallat"? Mysteerillä voi olla kiehtova vastaus. "Historioitsijat ovat pitkään yrittäneet määrittää tarkalleen, milloin nimeä "Yhdysvallat" käytettiin ensimmäisen kerran ja kuka... Tämä viimeisin löytö tulee kirjeestä, jonka Stephen Moylan, Esq., kirjoitti eversti Joseph Reedille Manner-Armeijasta. Päämaja Cambridgessa, Massachusettsissa, Bostonin piirityksen aikana. Kaksi miestä asui Washingtonin kanssa Cambridgessa, Reedin ollessa Washingtonin suosikki sotilassihteeri ja Moylan täytti roolin Reedin poissa ollessa." Christian Science Monitor (Boston, MA).
  28. ^ Touba, Mariam (5. marraskuuta 2014) Kuka loi lauseen "Amerikan Yhdysvallat"? Et ehkä koskaan arvaa "Täällä, 2. tammikuuta 1776, seitsemän kuukautta ennen itsenäisyysjulistusta ja viikkoa ennen Painen julkaisemista Common Sense, Stephen Moylan, kenraali George Washingtonin virkaatekevä sihteeri, sanoo: "Haluaisin todellakin mennä täydellä ja runsaalla valtuudella Amerikan yhdysvalloista Espanjaan" hakemaan ulkomaista apua asian hyväksi." New Yorkin historiallisen seuran museo ja kirjasto
  29. ^ Fay, John (15. heinäkuuta 2016) Unohdettu irlantilainen, joka antoi nimen "Yhdysvallat" "NY Historical Societyn mukaan Stephen Moylan oli mies, joka oli vastuussa aikaisimmasta dokumentoidusta ilmaisun "Yhdysvallat" käytöstä. Mutta kuka oli Stephen Moylan?" IrishCentral.com
  30. ^ ""Virginian asukkaille", kirjoittaja A PLANTER. Dixon ja Hunter's. 6. huhtikuuta 1776 Williamsburg, Virginia. Kirje sisältyy myös Peter Forcen kirjaan Yhdysvaltain arkisto". Virginia Gazette. Voi. 5, ei. 1287. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen Joulukuussa 19, 2014.
  31. ^ a b Safiiri 2003, s. 199.
  32. ^ Mostert 2005, s. 18.
  33. ^ Wilson, Kenneth G. (1993). Columbia-opas tavalliseen amerikkalaiseen englannin kieleen. New York: Columbia University Press. s. 27-28. ISBN 978-0-231-06989-2.
  34. ^ Erlandson, Rick & Vellanoweth 2008, s. 19.
  35. ^ Villi 2011, s. 55.
  36. ^ Haviland, Walrath & Prins 2013, s. 219.
  37. ^ Waters & Stafford 2007, s. 1122–1126.
  38. ^ Flanneria 2015, s. 173–185.
  39. ^ Gelo 2018, s. 79–80.
  40. ^ Lockard 2010, s. 315.
  41. ^ Martinez, Sage & Ono 2016, s. 4.
  42. ^ Fagan 2016, s. 390.
  43. ^ Stoltz, Julie Ann (2006). "Kirja-arvostelu "The Continuance—An Algonquian Peoples Seminar: Selected Research Papers 2000", toimittanut Shirley Dunn, 2004, New Yorkin osavaltion koulutusosasto, Albany, New York, 144 sivua, 19.95 dollaria (paperi)". Koillishistoriallinen arkeologia. 35 (1): 201-202. kaksi:10.22191/neha/vol35/iss1/30. ISSN 0048-0738.
  44. ^ Raster, Amanda; Hill, Christina Gish (24. toukokuuta 2016). "Kiista villiriisistä: sopimusten ja Ojibwen elintarvikesuvereniteetin tutkiminen". Maatalous ja inhimilliset arvot. 34 (2): 267-281. kaksi:10.1007/s10460-016-9703-6. ISSN 0889-048X. S2CID 55940408.
  45. ^ Snow, Dean R. (1994). Irokeesit. Blackwell Publishers, Ltd. ISBN 978-1-55786-938-8. Haettu Heinäkuu 16, 2010.
  46. ^ a b c Perdue & Green 2005, s. 40.
  47. ^ a b Haines, Haines & Steckel 2000, s. 12.
  48. ^ Thornton 1998, s. 34.
  49. ^ "Uuden-Englannin siirtokunnat ja intiaanit | National Geographic Society". Historia. Haettu Tammikuu 7, 2023.
  50. ^ "Unohdettu historia: kuinka New Englandin siirtolaiset omaksuivat orjakaupan". NPR. 21. kesäkuuta 2016. Haettu Tammikuu 7, 2023.
  51. ^ Ooppera, Fernando (2008). Intiaanivankeus espanjalaisessa Amerikassa: rajatarinat. University of Virginia Press. s. 1. ISBN 978-0-8139-2587-5.
  52. ^ Morison, Samuel Eliot (1971). Amerikan eurooppalainen löytö: pohjoiset matkat. New York: Oxford University Press. s. 490. ISBN 0-19-215941-0.
  53. ^ "Ei niin nopeasti, Jamestown: St. Augustine oli täällä ensin". NPR. 28. helmikuuta 2015. Haettu Maaliskuu 5, 2021.
  54. ^ Petto, Christine Marie (2007). Kun Ranska oli kartografian kuningas: karttojen asiakassuhde ja tuotanto varhaismodernissa Ranskassa. Lexington kirjat. s. 125. ISBN 978-0-7391-6247-7.
  55. ^ Seelye, James E. Jr.; Selby, Shawn (2018). Pohjois-Amerikan muokkaaminen: Tutkimisesta Amerikan vallankumoukseen [3 osaa]. ABC-CLIO. s. 344. ISBN 978-1-4408-3669-5.
  56. ^ Bellah, Robert Neelly; Madsen, Richard; Sullivan, William M.; Swidler, Ann; Tipton, Steven M. (1985). Sydämen tottumukset: individualismi ja sitoutuminen amerikkalaiseen elämään. University of California Press. s. 220. ISBN 978-0-520-05388-5. OL 7708974M.
  57. ^ Remini 2007, s. 2–3
  58. ^ Johnson 1997 XNUMX, s. 26–30
  59. ^ Cook, Noble (1998). Born to Die: Disease and New World Conquest, 1492–1650. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-62730-6.
  60. ^ Treuer, David. "Uusi kirja "The Other Slavery" saa sinut ajattelemaan uudelleen Amerikan historiaa". Los Angeles Times. Haettu Lokakuu 10, 2019.
  61. ^ Stannard, 1993 p. XII
  62. ^ "Cambridgen ihmisen paleopatologian tietosanakirja Arkistoidut 8. helmikuuta 2016 klo Wayback MachineArthur C. Aufderheide, Conrado Rodríguez-Martín, Odin Langsjoen (1998). Cambridge University Press. s. 205. ISBN 978-0-521-55203-5
  63. ^ Bianchine, Venäjä, 1992 s. 225 – 232
  64. ^ Ripper, 2008 s. 6
  65. ^ Ripper, 2008 s. 5
  66. ^ Calloway, 1998P. 55
  67. ^ Joosef 2016, s. 590.
  68. ^ Thomas, Hugh (1997). Orjakauppa: Atlantin orjakaupan tarina: 1440–1870. Simon ja Schuster. s. 516. ISBN 0-684-83565-7.
  69. ^ Outo, 2011P. 195
  70. ^ Lien, 1913P. 522
  71. ^ Davis, 1996P. 7
  72. ^ Bilhartz, Terry D.; Elliott, Alan C. (2007). Amerikan historian virtaukset: Yhdysvaltojen lyhyt historia. MINÄ Sharpe. ISBN 978-0-7656-1817-7.
  73. ^ Wood, Gordon S. (1998). Amerikan tasavallan luominen, 1776–1787. UNC Press Books. s. 263. ISBN 978-0-8078-4723-7.
  74. ^ Ratcliff 2013, s. 220.
  75. ^ Walton, 2009, s. 38–39
  76. ^ Foner, Eric (1998). Amerikan vapauden tarina (1. painos). WW Norton. s. 4-5. ISBN 978-0-393-04665-6. tarina Amerikan vapaudesta.
  77. ^ Walton, 2009P. 35
  78. ^ Otis, James (1763). Brittiläisten siirtomaiden oikeudet vahvistettiin ja todistettiin. ISBN 9780665526787.
  79. ^ Reid, John Phillip (maaliskuu 2003). Amerikan vallankumouksen perustuslaillinen historia. ISBN 9780299139841.
  80. ^ Amerikan tasavallan uudelleenluominen – Charles A. Kromkowski. Haettu 2013.
  81. ^ Humphrey, Carol Sue (2003). Vallankumouksellinen aika: tärkeimmät asiakirjat tapahtumista 1776–1800. Greenwood Publishing. s. 8–10. ISBN 978-0-313-32083-5.
  82. ^ a b Fabian Young, Alfred; Nash, Gary B.; Raphael, Ray (2011). Vallankumoukselliset perustajat: kapinalliset, radikaalit ja uskonpuhdistajat kansakunnan luomisessa. Random House Digital. s. 4–7. ISBN 978-0-307-27110-5.
  83. ^ Lucas, Stephen E. (1989). "Justifying America: itsenäisyysjulistus retorisena asiakirjana". Teoksessa Benson, Thomas W. (toim.). Amerikkalainen retoriikka: konteksti ja kritiikki. Carbondale, Illinois: Southern Illinois University Press. s. 85.
  84. ^ Ellis, Joseph (2007). American Creation: Voitot ja tragediat tasavallan perustamisen yhteydessä. New York: Knopf. s. 55–56. ISBN 978-0-307-26369-8.
  85. ^ Walker Howe 2007, s. 52-54; Wright xnumx.
  86. ^ Miller, Hunter (toim.). "Brittiläis-amerikkalainen diplomatia: Pariisin rauhansopimus 30. syyskuuta 1783". Avalon-projekti Yalen lakikoulussa.
  87. ^ Goodlatte sanoo, että Yhdysvalloissa on vanhin toimiva kansallinen perustuslaki, Politifact Virginia -sivusto, 22. syyskuuta 2014.
  88. ^ Boyer, 2007, s. 192–193
  89. ^ "Louisiana-ostos" (PDF). National Park Service. Haettu Maaliskuu 1, 2011.
  90. ^ Odota, Eugene M. (1999). Amerikka ja vuoden 1812 sota. Nova Publishers. s. 78. ISBN 978-1-56072-644-9.
  91. ^ Klose, Nelson; Jones, Robert F. (1994). Yhdysvaltojen historia vuoteen 1877. Barronin koulutussarja. s. 150. ISBN 978-0-8120-1834-9.
  92. ^ Walker Howe 2007, s. 52-54; Rodriguez 2015, s. XXXIV; Wright xnumx.
  93. ^ Walker Howe 2007, s. 153-157.
  94. ^ Walker Howe 2007, s. 478, 481-482, 587-588.
  95. ^ Cogliano, Francis D. (2008). Thomas Jefferson: Maine ja perintö. University of Virginia Press. s. 219. ISBN 978-0-8139-2733-6.
  96. ^ Walton, 2009P. 43
  97. ^ Gordon, 2004, s. 27,29
  98. ^ Clark, Mary Ann (toukokuu 2012). Sitten laulamme uuden laulun: Afrikkalaiset vaikutteet Amerikan uskonnolliseen maisemaan. Rowman & Littlefield. s. 47. ISBN 978-1-4422-0881-0.
  99. ^ Heinemann, Ronald L. ym., Old Dominion, New Commonwealth: a History of Virginia 1607–2007, 2007 ISBN 978-0-8139-2609-4P. 197
  100. ^ a b Carlisle, Rodney P.; Golson, J. Geoffrey (2007). Ilmeinen kohtalo ja Amerikan laajentuminen. Historiasarjan käännekohdat. Santa Barbara, Kalifornia: ABC-CLIO. s. 238. ISBN 978-1-85109-834-7. OCLC 659807062.
  101. ^ a b Morrison, Michael A. (28. huhtikuuta 1997). Orjuus ja Amerikan länsi: Manifest Destinyn pimennys ja sisällissodan tulo. University of North Carolina Press. s. 13–21. ISBN 978-0-8078-4796-1.
  102. ^ "Louisiana-ostos" (PDF). National Park Service. Haettu Maaliskuu 1, 2011.
  103. ^ Klose, Nelson; Jones, Robert F. (1994). Yhdysvaltojen historia vuoteen 1877. Barronin koulutussarja. s. 150. ISBN 978-0-8120-1834-9.
  104. ^ Kemp, Roger L. (2010). Documents of American Democracy: Kokoelma keskeisiä teoksia. McFarland. s. 180. ISBN 978-0-7864-4210-2. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  105. ^ Frymer, Paul (2017). Amerikkalaisen imperiumin rakentaminen: alueellisen ja poliittisen laajentumisen aikakausi. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. ISBN 978-1-4008-8535-0. OCLC 981954623.
  106. ^ Calloway, Colin G. (2019). Ensimmäiset kansat: dokumentaarinen katsaus Amerikan intiaanien historiaan (6. painos). Boston. ISBN 978-1-319-10491-7. OCLC 1035393060.
  107. ^ Michno, Gregory (2003). Encyclopedia of Indian Wars: Länsi taistelut ja taistelut, 1850–1890. Mountain Press Publishing. ISBN 978-0-87842-468-9.
  108. ^ Billington, Ray Allen; Ridge, Martin (2001). Laajennus länteen: Amerikan rajan historia. UNM Press. s. 22. ISBN 978-0-8263-1981-4.
  109. ^ McIlwraith, Thomas F.; Muller, Edward K. (2001). Pohjois-Amerikka: muuttuvan mantereen historiallinen maantiede. Rowman & Littlefield. s. 61. ISBN 978-0-7425-0019-8. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  110. ^ Susi, Jessica. "Kalifornian intiaanien kansanmurhan historian paljastaminen". UCLA Newsroom. Haettu Heinäkuu 8, 2018.
  111. ^ Rawls, James J. (1999). Golden State: Kaivostoiminta ja talouskehitys Gold Rushissa Kaliforniassa. University of California Press. s. 20. ISBN 978-0-520-21771-3.
  112. ^ Paul Frymer, "Building an American Empire: The Era of Territorial and Political Expansion" (Princeton: Princeton University Press, 2017)
  113. ^ Murray, Stuart (2004). Amerikan sotahistorian atlas. Infobase Publishing. s. 76. ISBN 978-1-4381-3025-5. Haettu Lokakuu 25, 2015.
    Lewis, Harold T. (2001). Kristillinen sosiaalinen todistaja. Rowman & Littlefield. s. 53. ISBN 978-1-56101-188-9.
  114. ^ Woods, Michael E. (2012). "Mitä XNUMX. vuosisadan historioitsijat ovat sanoneet eripuraisuuden syistä: sisällissodan XNUMX-vuotiskatsaus viimeaikaiseen kirjallisuuteen". The Journal of American History. . 99 (2): 415-439. kaksi:10.1093/jahist/jas272. ISSN 0021-8723. JSTOR 44306803. Haettu Huhtikuu 29, 2023.
  115. ^ Silkenat, D. (2019). Valkoisen lipun nostaminen: Kuinka antautuminen määritti Amerikan sisällissodan. Amerikan sisällissota. University of North Carolina Press. s. 25. ISBN 978-1-4696-4973-3. Haettu Huhtikuu 29, 2023.
  116. ^ Vinovskis, Maris (1990). Kohti Yhdysvaltain sisällissodan sosiaalista historiaa: Tutkivia esseitä. Cambridge; New York: Cambridge University Press. s. 4. ISBN 978-0-521-39559-5.
  117. ^ Shearer Davis Bowman (1993). Mestarit ja herrat: 19-luvun puolivälin yhdysvaltalaiset istuttajat ja preussilaiset junkkerit. Oxford UP. s. 221. ISBN 978-0-19-536394-4.
  118. ^ Pierce, Jason E. (2016). Valkoisen miehen lännen tekeminen: Valkoisuus ja Amerikan lännen luominen. University Press of Colorado. s. 256. ISBN 978-1-60732-396-9.
  119. ^ Price, Marie; Benton-Short, Lisa (2008). Maahanmuuttajat metropoliin: Maahanmuuttajien porttikaupunkien nousu. Syracuse University Press. s. 51. ISBN 978-0-8156-3186-6.
  120. ^ Musta, Jeremy (2011). Fighting for America: The Struggle for Mastery in North America, 1519–1871. Indiana University Press. s. 275. ISBN 978-0-253-35660-4.
  121. ^ "Alaskan osto, 1867". Historioitsijan toimisto. Yhdysvaltain ulkoministeriö. Haettu Joulukuu 23, 2014.
  122. ^ "Espanjan-Amerikan sota, 1898". Historioitsijan toimisto. Yhdysvaltain ulkoministeriö. Haettu Joulukuu 24, 2014.
  123. ^ a b Gonzalez, Juan (2011). Harvest of Empire: Latinojen historia Amerikassa. Pingviini.
  124. ^ Ryden, George Herbert. Yhdysvaltain ulkopolitiikka suhteessa Samoaan. New York: Octagon Books, 1975.
  125. ^ "Neitsytsaarten historia". Vinow.com. Haettu Tammikuu 5, 2018.
  126. ^ Rubin, A. (2021). Postiteollinen Amerikka. SP Hollandissa (toim.), Amerikan tutkimuksen tietosanakirja. Johns Hopkins University Press.
  127. ^ The Pit Boss (26. helmikuuta 2021). "Pit Stop: Amerikan autoteollisuus on täynnä historiaa". Rumble On. Haettu Joulukuu 5, 2021.
  128. ^ Powell, John (2009). Encyclopedia of North American Immigration. Infobase Publishing. s. 74. ISBN 978-1-4381-1012-7. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  129. ^ Winchester 2013, s. 351, 385.
  130. ^ Kirkland, Edward. Toimiala tulee ikääntymään: liiketoiminta, työ ja julkinen politiikka (1961 toim.). s. 400–405.
  131. ^ Tindall, George Brown ja Shi, David E. (2012). America: A Narrative History (lyhyt yhdeksäs painos) (Vol. 2). WW Norton & Company. ISBN 978-0-393-91267-8 s. 589
  132. ^ Zinn, 2005, s. 321–357
  133. ^ Fraser, Steve (2015). Myöntämisen aika: Amerikan järjestäytyneen varallisuuden ja vallan vastustuksen elämä ja kuolema. Pikku, ruskea ja yritys. s. 66. ISBN 978-0-316-18543-1.
  134. ^ "Suuri muuttoliike (1910-1970)". 20. toukokuuta 2021.
  135. ^ Paige Meltzer, "The Pulse and Conscience of America" ​​The General Federation and Women's Citizenship, 1945–1960", Frontiers: Journal of Women Studies (2009), voi. 30 Numero 3, s. 52–76.
  136. ^ James Timberlake, Kielto ja edistysliike, 1900–1920 (Harvard UP, 1963)
  137. ^ George B. Tindall, "Business Progressivism: Southern Politics in Twenties", Etelä-Atlantin neljännesvuosittain 62 (talvi 1963): 92–106.
  138. ^ "Aikajana ja kartta naisten äänioikeuslainsäädännöstä". Amerikkalaisten sosiaalisten liikkeiden projekti. Washingtonin yliopisto. Haettu Syyskuu 25, 2022.
  139. ^ Voris, Jacqueline Van (1996). Carrie Chapman Catt: Julkinen elämä. Naiset ja rauha -sarja. New York City: Feminist Press at CUNY. s. vii. ISBN 978-1-55861-139-9. Carrie Chapmann Catt johti äänettömän naisen armeijaa vuonna 1919 painostaakseen kongressia hyväksymään perustuslakimuutoksen, joka antoi heille äänioikeuden, ja vakuutti osavaltioiden lainsäätäjät ratifioimaan sen vuonna 1920. ... Catt oli yksi tunnetuimmista naisista Yhdysvalloissa osavaltioissa XNUMX-luvun ensimmäisellä puoliskolla ja oli kaikilla kuuluisien amerikkalaisten naisten luetteloilla.
  140. ^ McDuffie, Jerome; Piggrem, Gary Wayne; Woodworth, Steven E. (2005). Yhdysvaltain historian superkatsaus. Piscataway, NJ: Research & Education Association. s. 418. ISBN 978-0-7386-0070-3.
  141. ^ Winchester 2013, s. 410–411.
  142. ^ Axinn, kesäkuu; Stern, Mark J. (2007). Sosiaalihuolto: Historia Amerikan tarpeista (7. painos). Boston: Allyn & Bacon. ISBN 978-0-205-52215-6.
  143. ^ James Noble Gregory (1991). American Exodus: Dust Bowl Migration ja Okie Culture Kaliforniassa. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-507136-8. Haettu Lokakuu 25, 2015.
    "Mass Exodus from the Plains". Amerikkalainen kokemus. WGBH Educational Foundation. 2013. Haettu Lokakuu 5, 2014.
    Fanslow, Robin A. (6. huhtikuuta 1997). "Maahanmuuttajakokemus". American Folklore Center. Kongressin kirjasto. Haettu Lokakuu 5, 2014.
    Stein, Walter J. (1973). Kalifornia ja pölykulhojen muuttoliike. Greenwood Press. ISBN 978-0-8371-6267-6. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  144. ^ McNeill. Amerikassa, Britanniassa ja Venäjällä. s. 778.
  145. ^ Virallinen WRA-ennätys vuodelta 1946 kertoo, että se oli 120,000 XNUMX ihmistä. Katso War Relocation Authority (1946). Evakuoidut ihmiset: määrällinen tutkimus. s. 8. Tämä luku ei sisällä ihmisiä, joita pidetään muilla leireillä, kuten DoJ:n tai Yhdysvaltain armeijan leireillä. Muut lähteet voivat antaa lukuja hieman enemmän tai vähemmän kuin 120,000 XNUMX.
  146. ^ Yamasaki, Mitch. "Pearl Harbor ja Amerikan tulo toiseen maailmansotaan: Dokumenttihistoria" (PDF). Toisen maailmansodan internointi Havaijilla. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) joulukuuta 13, 2014. Haettu Tammikuu 14, 2015.
  147. ^ Stoler, Mark A. "George C. Marshall ja "Europe-First" -strategia, 1939–1951: Tutkimus diplomaatti- ja sotahistoriasta (PDF). Haettu Huhtikuu 4, 2016.
  148. ^ Kelly, Brian. "Neljä poliisia ja. Sodanjälkeinen suunnittelu, 1943–1945: Realististen ja idealististen näkökulmien törmäys". Haettu Kesäkuu 21, 2014.
  149. ^ Hoopes & Brinkley 1997, s. 100.
  150. ^ Gaddis 1972, s. 25.
  151. ^ Kennedy, Paul (1989). Suurvaltojen nousu ja lasku. New York: Vintage. s. 358. ISBN 978-0-679-72019-5
  152. ^ "Yhdysvallat ja Yhdistyneiden Kansakuntien perustaminen, elokuu 1941 - lokakuu 1945". Yhdysvaltain ulkoministeriö, Bureau of Public Affairs, Office of the Historian. lokakuuta 2005. Haettu Kesäkuu 11, 2007.
  153. ^ "Miksi Japani antautui toisessa maailmansodassa? | Japan Times". Japan Times. Haettu Helmikuu 8, 2017.
  154. ^ Pacific War Research Society (2006). Japanin pisin päivä. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö. ISBN 978-4-7700-2887-7.
  155. ^ nähdä Frankenfeld, Peter (2012). "Marshall-suunnitelma Kreikalle? Euroopan unioni ja Kreikan finanssikriisi. Teoreettinen ja poliittinen analyysi globaalissa maailmassa alueellisen yhdentymisen taustalla: Taulukko 1. Euroopan elvytysohjelma – Marshall-suunnitelma (miljoonaa dollaria)". Prace i Materiały Instytutu Handlu Zagranicznego Uniwersytetu Gdańskiego (31.): 1. ISSN 2300-6153.
  156. ^ Wagg, Stephen; Andrews, David (2012). East pelaa West: Sport and the Cold Waria. Routledge. s. 11. ISBN 978-1-134-24167-5.
  157. ^ a b Blakemore, Erin (22. maaliskuuta 2019). "Mikä oli kylmä sota?". National Geographic. Haettu Elokuu 28, 2020.
  158. ^ Mark Kramer, "Neuvostoblokki ja kylmä sota Euroopassa", julkaisussa Larresm, Klaus, toim. (2014). Euroopan kumppani vuodesta 1945. Wiley. s. 79. ISBN 978-1-118-89024-0.
  159. ^ Blakeley, 2009, s. 92
  160. ^ a b Collins, Michael (1988). Liftoff: Tarina Amerikan seikkailusta avaruudessa. New York: Grove Press. ISBN 9780802110114.
  161. ^ Chapman, Jessica M. (5. elokuuta 2016). "Vietnamin sodan alkuperä". Oxford Research Encyclopedia of American History. Oxford University Press. kaksi:10.1093 / acrefore / 9780199329175.013.353. ISBN 978-0-19-932917-5. Haettu Elokuu 28, 2020.
  162. ^ Winchester 2013, s. 305–308.
  163. ^ Blas, Elisheva. "Dwight D. Eisenhowerin kansallinen valtioiden välinen ja puolustusvaltateiden järjestelmä" (PDF). Societyforhistoryeducation.org. Historiakasvatuksen seura. Haettu Tammikuu 19, 2015.
  164. ^ Lightner, Richard (2004). Havaijin historia: Annotoitu bibliografia. Greenwood Publishing Group. s. 141. ISBN 978-0-313-28233-1.
  165. ^ "Kansalaisoikeusliike". PBS.org. Haettu Tammikuu 5, 2019.
  166. ^ "Sosiaaliturva". ssa.gov. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  167. ^ Dallek, Robert (2004). Lyndon B. Johnson: Presidentin muotokuva. Oxford University Press. s. 169. ISBN 978-0-19-515920-2.
  168. ^ "Asiakirjamme – kansalaisoikeuslaki (1964)". Yhdysvaltain oikeusministeriö. Haettu Heinäkuu 28, 2010.
  169. ^ "Huomautuksia maahanmuuttolain allekirjoituksessa Liberty Islandilla, New Yorkissa". 3. lokakuuta 1965. Arkistoidut alkuperäisestä 16. Haettu Tammikuu 1, 2012.
  170. ^ Levy, Daniel (19. tammikuuta 2018). "Vietnamin sodan vastaisten mielenosoitusten takana vuonna 1968". Aika:. Haettu Toukokuu 5, 2021.
  171. ^ Svetlana Ter-Grigoryan (12. helmikuuta 2022). "Seksuaalisen vallankumouksen alkuperä ja vaikutus". study.com. Haettu Huhtikuu 27, 2023.
  172. ^ "Playboy: American Magazine". Encyclopedia Britannica. 25. elokuuta 2022. Haettu Helmikuu 2, 2023. ...ns. seksuaalinen vallankumous Yhdysvalloissa 1960-luvulla, jolle oli tunnusomaista huomattavasti sallivammat asenteet seksuaalista kiinnostusta ja aktiivisuutta kohtaan kuin aiempien sukupolvien aikana.
  173. ^ Goicichea, Julia (16. elokuuta 2017). "Miksi New York on LGBT-matkustajien tärkein kohde". Kulttuurimatka. Haettu Heinäkuu 15, 2022.
  174. ^ "Homojen ja lesbojen oikeuksien liikkeen lyhyt historia Yhdysvalloissa". Kentuckyn yliopisto. Haettu Heinäkuu 15, 2022.; Frizzell, Nell (28. kesäkuuta 2013). "Ominaisuus: Kuinka Stonewall-mellakat aloittivat LGBT-oikeusliikkeen". Pink News UK. Haettu Heinäkuu 15, 2022.; "Kivimuurin mellakoita". Encyclopædia Britannica. Haettu Heinäkuu 15, 2022.
  175. ^ Ervin, Sam, et ai., Watergate-komitean loppuraportti.
  176. ^ "Naiset työvoimassa: tietokirja" (PDF). Yhdysvaltain työtilastotoimisto. 2013. s. 11. Haettu Maaliskuu 21, 2014.
  177. ^ Allen, Robert C. (marraskuu 2001). "Neuvostotalouden nousu ja lasku". Canadian Journal of Economics. 34 (4): 859-881. kaksi:10.1111 / 0008-4085.00103. ISSN 0008-4085.
  178. ^ Gerstle 2022, s. 106–108, 121–128.
  179. ^ Soss, 2010P. 277
  180. ^ Fraser, 1989
  181. ^ Yleisön hallussa oleva liittovaltion velka (Raportti). Federal Reserve Bank of St. Louis. 31. toukokuuta 2018. Haettu Kesäkuu 12, 2018.
  182. ^ "Reaganin politiikka antoi vihreää valoa punaiselle musteelle". Washington Post. 9. kesäkuuta 2004. Haettu Toukokuu 25, 2007.
  183. ^ Gaĭdar, ET (2007). Imperiumin romahtaminen: opetusta nykyaikaiselle Venäjälle. Washington, DC: Brookings Institution Press. s. 190–205. ISBN 978-0-815-73114-6.
  184. ^ Howell, Buddy Wayne (2006). Presidentin huippukokouksen diplomatian retoriikka: Ronald Reagan ja Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton huippukokoukset, 1985–1988. Texas A&M -yliopisto. s. 352. ISBN 978-0-549-41658-6.
  185. ^ Kissinger, Henry (2011). diplomatia. Simon & Schuster. s. 781–784. ISBN 978-1-4391-2631-8. Haettu Lokakuu 25, 2015.
    Mann, James (2009). Ronald Reaganin kapina: Kylmän sodan lopun historia. Pingviini. s. 432. ISBN 978-1-4406-8639-9.
  186. ^ Hayes, 2009
  187. ^ Charles Krauthammer, "Yksinapainen hetki", Ulkomaanasiat, 70/1, (talvi 1990/1), 23–33.
  188. ^ Judt, Tony; Lacorne, Denis (2005). Kanssamme tai meitä vastaan: tutkimukset maailmanlaajuisesta antiamerikkalaisvastaisuudesta. Palgrave Macmillan. s. 61. ISBN 978-1-4039-8085-4.
    Samuels, Richard J. (2005). Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden tietosanakirja. Sage-julkaisut. s. 666. ISBN 978-1-4522-6535-3.
    Pillar, Paul R. (2001). Terrorismi ja Yhdysvaltain ulkopolitiikka. Brookings Institution Press. s. 57. ISBN 978-0-8157-0004-3.
    Wang, Gabe T. (2006). Kiina ja Taiwan-kysymys: Taiwanin salmen uhkaava sota. University Press of America. s. 179. ISBN 978-0-7618-3434-2.
    "Voitotaudin" ymmärtäminen Little Bighornista Mogadishuun ja sen ulkopuolelle. Diane Publishing. 2004. s. 1. ISBN 978-1-4289-1052-2.
    Kalaitzidis, Akis; Streich, Gregory W. (2011). Yhdysvaltain ulkopolitiikka: Dokumentti ja opas. ABC-CLIO. s. 313. ISBN 978-0-313-38375-5.
    Cohen, 2004: Historia ja hypervalta
  189. ^ Halliday, Fred (huhtikuu 1991). "Persianlahden sota ja sen jälkimainingit: ensimmäiset pohdiskelut". Kansainväliset asiat. Oxford University Press. 67 (2): 223-234. kaksi:10.2307 / 2620827. JSTOR 2620827. S2CID 154565052.
  190. ^ "Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus (NAFTA) | Yhdysvaltain kauppaedustaja". www.ustr.gov, Arkistoitu Alkuperäisen maaliskuuta 17, 2013. Haettu Tammikuu 11, 2015.
    Thakur; Manab Thakur Gene E Burton BN Srivastava (1997). Kansainvälinen johtaminen: käsitteet ja tapaukset. Tata McGraw-Hill koulutus. s. 334–335. ISBN 978-0-07-463395-3. Haettu Lokakuu 25, 2015.
    Kalaitzidis, Akis; Streich, Gregory W. (2011). Yhdysvaltain ulkopolitiikka: Dokumentti ja opas. ABC-CLIO. s. 201. ISBN 978-0-313-38376-2.
  191. ^ Dale, Reginald (18. helmikuuta 2000). "Teikö Clinton sen vai oliko hänellä onnea?". New York Times. Haettu Maaliskuu 6, 2013.
    Mankiw, N. Gregory (2008). makrotaloustiede. Cengage Learning. s. 559. ISBN 978-0-324-58999-3. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  192. ^ Takauma 9.: Kuten se tapahtui. Fox News. 9. syyskuuta 2011. Haettu Maaliskuu 6, 2013.
    "Amerikka muistaa syyskuun 11. päivän hyökkäykset 11 vuotta myöhemmin". CBS News. Associated Press. 11. syyskuuta 2012. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen lokakuuta 17, 2013. Haettu Maaliskuu 6, 2013.
    "Terrorin päivän videoarkisto". CNN. 2005. Haettu Maaliskuu 6, 2013.
  193. ^ Walsh, Kenneth T. (9. joulukuuta 2008). ""Sota terrorismia vastaan" on kriittinen presidentti George W. Bushin perinnölle". Yhdysvaltain uutiset ja maailmanraportti. Haettu Maaliskuu 6, 2013.
    Atkins, Stephen E. (2011). 9/11 Encyclopedia: Toinen painos. ABC-CLIO. s. 872. ISBN 978-1-59884-921-9. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  194. ^ Wong, Edward (15. helmikuuta 2008). "Yleiskatsaus: Irakin sota". New York Times. Haettu Maaliskuu 7, 2013.
    Johnson, James Turner (2005). Sota Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi: oikeudenmukainen sota ja konfliktin uudet kasvot. Rowman & Littlefield. s. 159. ISBN 978-0-7425-4956-2. Haettu Lokakuu 25, 2015.
    Durando, Jessica; Green, Shannon Rae (21. joulukuuta 2011). "Aikajana: Irakin sodan tärkeimmät hetket". USA Today. Associated Press. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen syyskuuta 4, 2020. Haettu Maaliskuu 7, 2013.
  195. ^ Wallison, Peter (2015). Piilossa näkyvissä: mikä todella aiheutti maailman pahimman finanssikriisin ja miksi se voisi tapahtua uudelleen. Encounter kirjat. ISBN 978-978-59407-7-0.
  196. ^ Finanssikriisin tutkintakomissio (2011). Raportti rahoituskriisistä (PDF). ISBN 978-1-60796-348-6.
  197. ^ Taylor, John B. (Tammikuu 2009). "Rahoituskriisi ja poliittiset vastaukset: empiirinen analyysi siitä, mikä meni pieleen" (PDF). Hoover Institution Economics Paper Series. Haettu Tammikuu 21, 2017.
  198. ^ Hilsenrath, Jon; Ng, Serena; Paletta, Damian (18. syyskuuta 2008). "Pahin kriisi sitten 30-luvun, jonka loppua ei vielä näy". Wall Street Journal.
  199. ^ "Barack Obama: uuden monirotuisen liikkeen kasvot?". NPR. Marraskuu 12, 2008.
  200. ^ Washington, Jesse; Rugaber, Chris (10. heinäkuuta 2011). "Afrikkalais-amerikkalaiset taloudelliset voitot kumosivat suuren taantuman". Associated Press, Arkistoitu Alkuperäisen kesäkuuta 16, 2013.
  201. ^ "Obaman puolustuksessa". Kuljeksija. 8. lokakuuta 2014. Arkistoitu Alkuperäisen marraskuuta 19, 2016. Haettu Marraskuu 19, 2016.
  202. ^ "CEA 2017:n talousraportti presidentin luvusta - Kahdeksan vuotta elpymistä ja uudelleensijoittamista" (PDF). Whitehouse.gov. Haettu Maaliskuu 12, 2017.
  203. ^ "Kaikki on mahtavaa". Politico.com. 29. joulukuuta 2016. Haettu Joulukuu 30, 2016.
  204. ^ Jackson, Brooks (20. tammikuuta 2017). "Mitä presidentti Trump peri" – Factcheck.org:n kautta.
  205. ^ Jackson, Brooks (29. syyskuuta 2017). "Obaman lopulliset numerot" – Factcheck.org:n kautta.
  206. ^ Uberoi, Namrata; Finegold, Kenneth; Hei, Emily (2. maaliskuuta 2016). "Sairausvakuutusturva ja edullinen hoitolaki, 2010–2016" (PDF). Suunnittelusta ja arvioinnista vastaava apulaissihteeri. Yhdysvaltain terveys- ja henkilöstöministeriö. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen joulukuuta 5, 2011. Haettu Joulukuu 7, 2016.
  207. ^ Smith, Harrison (9. marraskuuta 2016). "Donald Trump on valittu Yhdysvaltain presidentiksi". Washington Post. Haettu Lokakuu 27, 2020.
  208. ^ Kochhar, Rakesh "Työttömyys nousi korkeammalle COVID-19:n kolmen kuukauden aikana kuin kahtena suuren taantuman vuoden aikana". Pew Research Center. Haettu Lokakuu 1, 2022.
  209. ^ Hamid, Shadi (8. tammikuuta 2022). "Ikuinen kulttuurisota". Atlantic. Haettu Huhtikuu 18, 2023.
  210. ^ Hammond, Michael (2018). "Luku 30: Lähimenneisyys". Stanfordin yliopiston kirjasto. Haettu Huhtikuu 18, 2023.
  211. ^ Peñaloza, Marisa (6. tammikuuta 2021). "Trumpin kannattajat hyökkäävät Yhdysvaltain pääkaupunkiin, törmäsivät poliisiin". NPR. NPR. Haettu Tammikuu 16, 2021.
  212. ^ "Protestit puhkeavat DC:ssä, ympäri maata, kun Roe v. Wade putoaa". Washington Post. ISSN 0190-8286. Haettu Syyskuu 28, 2022.
  213. ^ "Senaatti on hyväksynyt noin 40 miljardin dollarin avun Ukrainalle". NPR.org. Haettu Syyskuu 28, 2022.
  214. ^ "Penttäluettelo: Alue". The World Factbook. cia.gov. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 7, 2020. Haettu Huhtikuu 21, 2020.
  215. ^ "Osavaltion alueen mittaukset ja sisäiset pistekoordinaatit - maantiede - Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto". Valtion aluemittaukset ja sisäiset pistekoordinaatit. Yhdysvaltain kauppaministeriö. Haettu Syyskuu 11, 2017.
  216. ^ "2010 väestönlaskenta-alue" (PDF). census.gov. US Census Bureau. s. 41. Haettu Tammikuu 18, 2015.
  217. ^ "alue". The World Factbook. Keskustiedustelupalvelu. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen tammikuuta 31, 2014. Haettu Tammikuu 15, 2015.
  218. ^ a b c "Yhdysvallat". The World Factbook. Keskustiedustelupalvelu. 3. tammikuuta 2018. Haettu Tammikuu 8, 2018.
  219. ^ "Georgian maantieteelliset alueet". Georgian tiedot. Georgian digitaalinen kirjasto. Haettu Joulukuu 24, 2014.
  220. ^ a b Lew, Alan. "YHDYSVALTAIN FYSIKAALINEN MAANTIETE". GSP 220 – Yhdysvaltojen maantiede. North Arizonan yliopisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen huhtikuuta 9, 2016. Haettu Joulukuu 24, 2014.
  221. ^ Harms, Nicole. "Faktioita Rocky Mountain Rangesta". Matkavinkit. USA tänään. Haettu Joulukuu 24, 2014.
  222. ^ Tinkham, Ernest R. (maaliskuu 1944). "Biologiset, taksonomiset ja faunistiset tutkimukset Pohjois-Amerikan aavikoiden Shield-Back Katydideista". Amerikkalainen Midlandin luonnontieteilijä. Notre Damen yliopisto. 31 (2): 257-328. kaksi:10.2307 / 2421073. JSTOR 2421073.
  223. ^ "Mount Whitney, Kalifornia". Peakbagger. Haettu Joulukuu 24, 2014.
  224. ^ "Etsi etäisyys ja atsimuutit kahden koordinaattijoukon välillä (Badwater 2-36-15-N, 01-116-49-W ja Mount Whitney 33-36-34-N, 43-118-17-W)". Federal Communications Commission. Haettu Joulukuu 24, 2014.
  225. ^ Poppick, Laura (28. elokuuta 2013). "USA:n korkeimman vuoren yllättävä sijainti selitetty". LiveScience. Haettu Toukokuu 2, 2015.
  226. ^ O'Hanlon, Larry (14. maaliskuuta 2005). "America's Explosive Park". Discovery-kanava. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen maaliskuuta 14, 2005. Haettu Huhtikuu 5, 2016.
  227. ^ Boyden, Jennifer. "Yhdysvaltojen ilmastoalueet". Matkavinkit. USA tänään. Haettu Joulukuu 24, 2014.
  228. ^ "Köppen-Geiger-ilmastoluokitus maailmankartta" (PDF), Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) tammikuuta 26, 2022. Haettu Elokuu 19, 2015.
  229. ^ Perkins, Sid (11. toukokuuta 2002). "Tornado Alley, USA". Science News, Arkistoitu Alkuperäisen heinäkuuta 1, 2007. Haettu Syyskuu 20, 2006.
  230. ^ Rice, Doyle. "Yhdysvalloissa on maailman äärimmäisin sää". USA Today. Haettu Toukokuu 17, 2020.
  231. ^ US EPA, OAR (27. kesäkuuta 2016). "Ilmastonmuutosindikaattorit: sää ja ilmasto". www.epa.gov. Haettu Kesäkuu 19, 2022.
  232. ^ McDougall, Len (2004). Jäljitysten ja scattien tietosanakirja: Kattava opas Yhdysvaltojen ja Kanadan jäljitettäviin eläimiin. Lyons Press. s. 325. ISBN 978-1-59228-070-4.
  233. ^ Morin, Nancy. "Yhdysvaltojen verisuonikasvit" (PDF). Kasvit. Kansallinen biologinen palvelu. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) heinäkuuta 24, 2013. Haettu Lokakuu 27, 2008.
  234. ^ Osborn, Liz. "Kotoperäisten lajien lukumäärä Yhdysvalloissa". Nykyiset tulokset Nexus. Haettu Tammikuu 15, 2015.
  235. ^ "Hyönteisten lukumäärä (lajit ja yksilöt)". Smithsonian-instituutti. Haettu Tammikuu 20, 2009.
  236. ^ Puisto, Kansallinen. "Kansallispuiston UKK". NPS. Haettu Toukokuu 8, 2015.
  237. ^ Lipton, Eric; Krauss, Clifford (23. elokuuta 2012). "Ohjojen antaminen valtioille porauksen yli". New York Times. Haettu Tammikuu 18, 2015.
  238. ^ Vincent, Carol H.; Hanson, Laura A.; Argueta, Carla N. (3. maaliskuuta 2017). Liittovaltion maanomistus: yleiskatsaus ja tiedot (Raportti). Kongressin tutkimuspalvelu. s. 2. Haettu Kesäkuu 18, 2020.
  239. ^ Gorte, Ross W.; Vincent, Carol Hardy; Hanson, Laura A.; Marc R., Rosenblum. "Liittovaltion maanomistus: Yleiskatsaus ja tiedot" (PDF). fas.org. Kongressin tutkimuspalvelu. Haettu Tammikuu 18, 2015.
  240. ^ "Luku 6: Liittovaltion ohjelmat resurssien käytön, talteenoton ja kehittämisen edistämiseksi". doi.gov. Yhdysvaltain sisäministeriö. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen maaliskuuta 18, 2015. Haettu Tammikuu 19, 2015.
  241. ^ Amerikan yhdysvaltojen kansallisatlas (14. tammikuuta 2013). "Yhdysvaltojen metsävarat". Nationalatlas.gov. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen toukokuuta 7, 2009. Haettu Tammikuu 13, 2014.
  242. ^ "Yhdysvaltojen metsätaloutta koskevat maankäytön muutokset: 1952-1997, ennusteet vuoteen 2050" (PDF). 2003. Haettu Tammikuu 13, 2014.
  243. ^ Daynes & Sussman, 2010, s. 3, 72, 74–76, 78
  244. ^ Hays, Samuel P. (2000). Ympäristöpolitiikan historia vuodesta 1945.
  245. ^ Collin, Robert W. (2006). Environmental Protection Agency: Cleaning Up America's Act. Greenwood Publishing Group. s. 1. ISBN 978-0-313-33341-5. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  246. ^ Turner, James Morton (2012). Lupaus erämaasta
  247. ^ Uhanalaiset lajit Kala- ja villieläinpalvelu. Kirjanpitotoimisto, Diane Publishing. 2003. s. 1. ISBN 978-1-4289-3997-4. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  248. ^ "Mikä on maailman vihrein maa?". Atlas ja saappaat. Environmental Performance Index. 6. kesäkuuta 2020. Haettu Marraskuu 18, 2020.
  249. ^ "Yhdysvallat". Maailmanlaajuinen ilmastotoimi – NAZCA. Yhdistyneet kansakunnat. Haettu Marraskuu 18, 2020.
  250. ^ Nugent, Ciara (4. marraskuuta 2020). "USA erosi juuri virallisesti Pariisin sopimuksesta. Voiko se olla taas johtaja ilmastotaistelussa?". Ajat. Haettu Marraskuu 18, 2020.
  251. ^ "Biden ilmoittaa palaavansa maailmanlaajuiseen ilmastosopimukseen, uusista rajoituksista Yhdysvaltain öljyteollisuudelle". Raha-uutisia. Reuters. 20. tammikuuta 2021. Haettu Helmikuu 9, 2021.
  252. ^ "Yhdysvaltojen yhteinen ydinasiakirja". US Department of State. 30. joulukuuta 2011. Haettu Heinäkuu 10, 2015.
  253. ^ New York Times 2007, s. 670.
  254. ^ Onuf 2010, s. xvii.
  255. ^ Desjardins, Jeff (8. elokuuta 2019) "Kartta: maailman vanhimmat demokratiat" World Economic Forum
  256. ^ Scheb, John M.; Scheb, John M. II (2002). Johdatus Yhdysvaltain oikeusjärjestelmään. Florence, KY: Delmar, s. 6. ISBN 978-0-7668-2759-2.
  257. ^ Greenwood, Shannon (6. joulukuuta 2022). "Liite A: Demokratioiden luokittelu". Pew Research Centerin Global Attitudes -projekti. Haettu Maaliskuu 5, 2023.
  258. ^ "Globaali korruptiobarometri". Transparency International. Haettu Maaliskuu 5, 2023.
  259. ^ "2022 korruption käsitysindeksi". Transparency International. 31. tammikuuta 2023. Haettu Maaliskuu 5, 2023.
  260. ^ Feldstein, Fabozzi, 2011P. 9
  261. ^ Schultz, 2009, s. 164, 453, 503
  262. ^ "Kuolemanrangaistusvaltiot". Kuolemanrangaistuksen tiedot. Haettu Syyskuu 8, 2022.
  263. ^ DPIC lisää 185 tapausta viattomuusluetteloon ja nostaa kansalliset kuolemantuomiot XNUMX:een., Kuolemanrangaistuksen tietokeskus, Robert Durham, 18. helmikuuta 2021. Haettu 9. marraskuuta 2021.
  264. ^ Millhiser, Ian (30. joulukuuta 2020). "Amerikkalaisen kuolemanrangaistuksen väheneminen ja kaatuminen". vox. Haettu Huhtikuu 6, 2023.
  265. ^ Feldstein, Martin (maaliskuu 2017). "Miksi kasvu on parempi Yhdysvalloissa kuin muissa teollisuusmaissa?". Kansantalouden tutkimuskeskus. Cambridge, MA. kaksi:10.3386/w23221.
  266. ^ Migdon, Brooke (17. helmikuuta 2023). "Utahin senaatti äänestää muuntoterapian kieltämisestä terveydenhuollon tarjoajilta". Hill. Haettu Huhtikuu 6, 2023.
  267. ^ Drescher, Jack; Schwartz, Alan; Casoy, Flávio; McIntosh, Christopher A.; Hurley, Brian; Ashley, Kenneth; Parturi, Mary; Goldenberg, David; Herbert, Sarah E.; Lothwell, Lorraine E.; Mattson, Marlin R.; McAfee, Scot G.; Pula, Jack; Rosario, Vernon; Tompkins, D. Andrew (2016). "Käännösterapian kasvava määräys". Journal of Medical Regulation. 102 (2): 7-12. kaksi:10.30770 / 2572-1852-102.2.7. PMC 5040471. PMID 27754500.
  268. ^ Rodriguez, Barbara (29. heinäkuuta 2021). "Mikä on prostituution ja seksityön tulevaisuus? Kaksi valtiota poikkeavat toisistaan". 19th. Haettu Huhtikuu 6, 2023.
  269. ^ Etheridge, Eric; Deleith, Asger (19. elokuuta 2009). "Tasavalta vai demokratia?". New York Timesin blogit. Haettu Marraskuu 7, 2010. Yhdysvaltain järjestelmä näyttää pohjimmiltaan kaksipuoluejärjestelmältä. ...
  270. ^ Mosler, David; Catley, Robert (1998). Amerikka ja amerikkalaiset Australiassa. Greenwood Publishing Group. s. 83. ISBN 978-0-275-96252-4. Haettu Huhtikuu 11, 2016.
  271. ^ "Poliittinen puolue - perustajaisät ja poliittiset puolueet". Shmoop. Haettu Helmikuu 25, 2022.
  272. ^ McCoy, Jennifer; Press, Benjamin (18. tammikuuta 2022). "Mitä tapahtuu, kun demokratiat polarisoituvat tuhoisasti?". Carnegie Endowment for International Peace. Haettu Huhtikuu 2, 2023.
  273. ^ Killian, Johnny H. "Yhdysvaltojen perustuslaki". Senaatin sihteerin toimisto. Haettu Helmikuu 11, 2012.
  274. ^ "Lakiasäätävä osasto". Yhdysvaltain diplomaattinen edustusto Saksassa. Haettu Elokuu 20, 2012.
  275. ^ "Syytemenettely". ThinkQuest. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen huhtikuuta 8, 2013. Haettu Elokuu 20, 2012.
  276. ^ "Toimeenpanoelin". Valkoinen talo. Haettu Helmikuu 11, 2017.
  277. ^ Hall, Kermit L.; McGuire, Kevin T. (2005). Amerikan demokratian instituutiot: oikeuslaitos. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-988374-5.
    Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttovirasto (2013). Lisätietoja Yhdysvalloista: Nopeat kansalaisoppitunnit kansalaisuustestiä varten. Valtion painotoimisto. s. 4. ISBN 978-0-16-091708-0.
    Giddens-White, Bryon (2005). Korkein oikeus ja oikeuslaitos. Heinemannin kirjasto. ISBN 978-1-4034-6608-2.
    Zelden, Charles L. (2007). Liittovaltion oikeudellinen haara: ihmiset, prosessit ja politiikka. ABC-CLIO. ISBN 978-1-85109-702-9. Haettu Lokakuu 25, 2015.
    "liittovaltion tuomioistuimet". Yhdysvaltain tuomioistuimet. Haettu Lokakuu 19, 2014.
  278. ^ a b c Locker, Melissa (9. maaliskuuta 2015). "Katso, kuinka John Oliver äänesti Yhdysvaltain alueiden äänioikeudesta". Aika:. Haettu Marraskuu 11, 2019.
  279. ^ Shell, Donald; Baldwin, Nicholas (2013). Toiset kammiot. Taylor & Francis. s. 43. ISBN 9781136337000. Yhdysvaltain senaattia kuvataan usein maailman vaikutusvaltaisimmaksi ylähuoneeksi.
  280. ^ Avaliktos, Neal (2004). Vaaliprosessi tarkistettu. Nova Publishers. s. 111. ISBN 978-1-59454-054-7.
  281. ^ Cossack, Roger (13. heinäkuuta 2000). "Politiikan ulkopuolella: miksi korkeimman oikeuden tuomarit nimitetään elinikäiseksi". CNN, Arkistoitu Alkuperäisen heinäkuuta 12, 2012.
  282. ^ 8 USC 1101 §(a)(36) ja 8 USC 1101 §(a)(38) Yhdysvaltain liittovaltion laki, maahanmuutto- ja kansalaisuuslaki. 8 USC § 1101a
  283. ^ "Electoral College Fast Facts | Yhdysvaltain edustajainhuone: historia, taide ja arkistot". historia.talo.gov. Haettu Elokuu 21, 2015.
  284. ^ a b "American Samoa ja kansalaisuuslauseke: tutkimus saaristotapauksissa revisionismi". harvardlawreview.org. 10. huhtikuuta 2017. Haettu Tammikuu 5, 2018.
  285. ^ Alvarez, Priscilla (12. joulukuuta 2019). "Liittovaltion tuomari määrää, että amerikkalaiset samoalaiset ovat syntymästään Yhdysvaltain kansalaisia". CNN. Haettu Lokakuu 6, 2020.
  286. ^ Romboy, Dennis (13. joulukuuta 2019). "Tuomari asettaa amerikkalaisten samoalaisten kansalaisuuspäätöksen odottamaan". KSL.com. Haettu Lokakuu 6, 2020.
  287. ^ Keating, Joshua (5. kesäkuuta 2015). "Miksi amerikkalaisilla samoalaisilla ei vieläkään ole Yhdysvaltain kansalaisuutta syntyessään?". Liuskekivi.
  288. ^ "Usein Kysytyt Kysymykset". Yhdysvaltain sisäasiainministeriö intiaaniasiat. Haettu Tammikuu 16, 2016.
  289. ^ "Heimomaantiede suhteessa valtion rajoihin".
  290. ^ "Global Diplomacy Index – Country Rank". Lowy-instituutti. Haettu Heinäkuu 15, 2022.
  291. ^ "Nykyiset jäsenet". Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto. Haettu Heinäkuu 15, 2022.
  292. ^ "Yhdistyneiden kansakuntien päämajasopimus". American Journal of International Law. Cambridge University Press. 42 (2): 445–447. huhtikuuta 1948. kaksi:10.2307 / 2193692. JSTOR 2193692. S2CID 246008694.
  293. ^ "Minne G7 on menossa?". Council on Foreign Relations. New York City. 28. kesäkuuta 2022.
  294. ^ "Yhdysvallat ja G20: Rauhanomaisemman, vakaamman ja vauraamman maailman rakentaminen yhdessä". Yhdysvaltain ulkoministeriö. Heinäkuu 6, 2022. Haettu Heinäkuu 15, 2022.
  295. ^ "Meidän globaali ulottuvuus". OECD. Haettu Heinäkuu 15, 2022.
  296. ^ Fialho, Livia Pontes; Wallin, Matthew (1. elokuuta 2013). Yleisön tavoittaminen: Yhdysvaltain julkinen diplomatia Irania kohtaan (raportti). Amerikkalainen turvallisuusprojekti. JSTOR resrep06070.
  297. ^ Oliver, Alex; Graham, Euan (19. joulukuuta 2017). "Mitkä maat puhuvat edelleen Pohjois-Korean kanssa?". BBC News. Lontoo. Haettu Heinäkuu 15, 2022. Yhdysvallat ei ole koskaan solminut diplomaattisuhteita Pohjois-Korean kanssa.
  298. ^ Ferraro, Matthew F. (22. joulukuuta 2014). "Bhutanin ja Yhdysvaltojen välisten vahvempien suhteiden asia". Diplomat. Haettu Heinäkuu 15, 2022. Vaikka Bhutan liittyi Yhdistyneisiin Kansakuntiin vuonna 1971, sillä ei ole diplomaattisia suhteita mihinkään YK:n turvallisuusneuvoston pysyviin jäseniin, mukaan lukien Yhdysvallat ja Kiina.
  299. ^ "USA jatkaa "epävirallisten siteiden" vahvistamista Taiwanin kanssa, Harris sanoo.. Etelä-Kiinan aamu-viesti. 28. syyskuuta 2022. Haettu Syyskuu 28, 2022.
  300. ^ Ruwitch, John (22. syyskuuta 2020). "Muodolliset siteet Yhdysvaltoihin? Ei toistaiseksi, sanoo Taiwanin ulkoministeri". NPR. Haettu Heinäkuu 15, 2022.
  301. ^ Dumbrell, John; Schäfer, Axel (2009). Amerikan "erikoissuhteet": Allianssipolitiikan ulkoiset ja kotimaiset näkökohdat. s. 45. ISBN 978-0-203-87270-3. Haettu Lokakuu 25, 2015.
  302. ^ Ek, Carl & Fergusson, Ian F. (3. syyskuuta 2010). "Kanadan ja Yhdysvaltojen suhteet" (PDF). Kongressin tutkimuspalvelu. Haettu Elokuu 28, 2011.
  303. ^ Vaughn, Bruce (8. elokuuta 2008). Australia: Tausta ja Yhdysvaltojen suhteet. Kongressin tutkimuspalvelu. OCLC 70208969.
  304. ^ Vaughn, Bruce (27. toukokuuta 2011). "Uusi-Seelanti: tausta ja kahdenväliset suhteet Yhdysvaltoihin" (PDF). Kongressin tutkimuspalvelu. Haettu Elokuu 28, 2011.
  305. ^ Lum, Thomas (3. tammikuuta 2011). "Filippiinien tasavalta ja Yhdysvaltojen edut" (PDF). Kongressin tutkimuspalvelu. Haettu Elokuu 3, 2011.
  306. ^ Chanlett-Avery, Emma; et ai. (8. kesäkuuta 2011). "Japanin ja Yhdysvaltojen suhteet: Kongressin kysymykset" (PDF). Kongressin tutkimuspalvelu. Haettu Elokuu 28, 2011.
  307. ^ Manyin, Mark E.; Chanlett-Avery, Emma; Nikitin, Mary Beth (8. heinäkuuta 2011). "USA:n ja Etelä-Korean suhteet: Kongressin kysymyksiä" (PDF). Kongressin tutkimuspalvelu. Haettu Elokuu 28, 2011.
  308. ^ Zanotti, Jim (31. heinäkuuta 2014). "Israel: tausta ja Yhdysvaltojen suhteet" (PDF). Kongressin tutkimuspalvelu. Haettu Syyskuu 12, 2014.
  309. ^ "USA:n suhteet Puolaan".
  310. ^ Kimer, James (26. syyskuuta 2019). "Yhdysvaltain ja Kolumbian kumppanuuden käyttämätön potentiaali". Atlantin neuvosto. Haettu Toukokuu 30, 2020.
  311. ^ Zelden, Charles L. (2007). Liittovaltion oikeudellinen haara: ihmiset, prosessit ja politiikka. ABC-CLIO. s. 217. ISBN 978-1-85109-702-9. Haettu Lokakuu 25, 2015.
    Yager, Loren; Friberg, Emil; Holen, Leslie (2003). Ulkosuhteet: Muuttoliikkeellä Mikronesian maista on ollut merkittävä vaikutus Guamiin, Havaijiin ja Pohjois-Mariaanien yhteisöön. Diane Publishing. s. 7. ISBN 978-0-7567-3394-0.
  312. ^ "YHDYSVALTOJEN INDO-TYYNENMEREN STRATEGIA" (PDF). Valkoinen talo. Haettu Helmikuu 3, 2022.
  313. ^ Meidan, Michal (1. heinäkuuta 2019). USA ja Kiina: Suuri irrottautuminen (raportti). Oxford Institute for Energy Studies. JSTOR resrep33982.
  314. ^ Bala, Sumathi (28. maaliskuuta 2023). "Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat menossa alamäkeen ilman luottamusta kummallakaan puolella", Stephen Roach sanoo.. CNBC. Haettu Toukokuu 7, 2023.
  315. ^ Rumer, Eugene; Sokolsky, Richard (20. kesäkuuta 2019). "Kolmekymmentä vuotta Yhdysvaltain politiikkaa Venäjää kohtaan: voidaanko noidankehä katkaista?". Carnegie Endowment for International Peace. Washington, DC. Haettu Heinäkuu 14, 2022.
  316. ^ Macias, Amanda (17. kesäkuuta 2022). "Tässä on katsaus 5.6 miljardin dollarin tulivoimaan, jonka Yhdysvallat on luvannut Ukrainalle taistelussa Venäjää vastaan.". CNBC. Haettu Syyskuu 28, 2022.
  317. ^ Lindsay, James M. (4. elokuuta 2021). "Hyvää 231-vuotispäivää Yhdysvaltain rannikkovartiostolle!". New York City: Council on Foreign Relations. Haettu Heinäkuu 16, 2022. Rauhan aikana se on osa sisäisen turvallisuuden ministeriötä. Sodan aikana tai kun presidentti tai kongressi niin määrää, siitä tulee osa puolustusministeriötä ja se sisällytetään merivoimien ministeriöön.
  318. ^ "Trends in World Military Expenditure, 2022" (PDF). Tukholman kansainvälisen rauhantutkimuslaitos. Huhtikuu 2023. Haettu Huhtikuu 29, 2023.{{cite web}}: CS1 maint: url-status (linkkiä)
  319. ^ "Kaikkien maiden tiedot vuosilta 1988–2020 vakioina (2019) USD (pdf)" (PDF). SIPRI. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 28. Haettu Huhtikuu 28, 2021.
  320. ^ Reichmann, Kelsey (16. kesäkuuta 2019). "Tässä on kuinka monta ydinkärjeä on olemassa ja mitkä maat omistavat ne". defensenews.com. Sightline Media Group. Arkistoidut alkuperäisestä 23. Haettu Syyskuu 23, 2020.
  321. ^ a b Sotilaallinen tasapaino 2019. Lontoo: International Institute for Strategic Studies. 2019. s. 47. ISBN 978-1-85743-988-5, Arkistoitu Alkuperäisen syyskuuta 22, 2020. Haettu Syyskuu 23, 2020.
  322. ^ "Lue: James Mattisin erokirje". CNN. 21. joulukuuta 2018. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen joulukuuta 4, 2019. Haettu Tammikuu 8, 2020.
  323. ^ "Mitä Selective Service tarjoaa Amerikalle?". Valikoiva palvelujärjestelmä. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen syyskuuta 15, 2012. Haettu Helmikuu 11, 2012.
  324. ^ IISS 2020, s. 46
  325. ^ "Jalo kotka ilman loppua". Haettu Helmikuu 1, 2005.
  326. ^ "Close Air -tuen ylä- ja alamäkiä". Haettu Joulukuu 1, 2019.
  327. ^ "Tulevaisuuden avaruusalueen rakentaminen". Haettu Toukokuu 1, 2020.
  328. ^ "Maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä GPS". www.schriever.spaceforce.mil.
  329. ^ "Avaruusvalvontateknologiat ovat Yhdysvaltain armeijan suurin tarve". 22. marraskuuta 2020. Haettu Marraskuu 22, 2020.
  330. ^ Harris, Johnny (18. toukokuuta 2015). "Miksi Yhdysvalloilla on 800 sotilastukikohtaa ympäri maailmaa?". vox, Arkistoitu Alkuperäisen syyskuuta 24, 2020. Haettu Syyskuu 23, 2020.
  331. ^ "Aktiivinen sotilashenkilöstön vahvuudet alueittain ja maittain (309A)" (PDF). Puolustusministeriö. 31. maaliskuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) heinäkuuta 24, 2013. Haettu Lokakuu 7, 2010.
  332. ^ Banks, Duren; Hendrix, Joshua; Hickman, Mathhew (4. lokakuuta 2016). "Lainvalvontaviranomaisten työllisyystietojen kansalliset lähteet" (PDF). Yhdysvaltain oikeusministeriö: 1.
  333. ^ "Yhdysvaltain liittovaltion lainvalvontavirastot, kuka hallitsee ja mitä he tekevät". Chiff.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen helmikuuta 10, 2014. Haettu Marraskuu 10, 2021.
  334. ^ Manweller, Mathew (2006). "Luku 2, Valtion tuomioistuinten roolit, tehtävät ja toimivalta". Teoksessa Hogan, Sean O. (toim.). Valtionhallinnon oikeudellinen haara: ihmiset, prosessit ja politiikka. Santa Barbara, Kalifornia: ABC-Clio. s. 37–96. ISBN 978-1-851-09751-7. Haettu Lokakuu 5, 2020.
  335. ^ "Johdatus liittovaltion oikeusjärjestelmään". Yhdysvaltain asianajaja. Washington, DC: Yhdysvaltain oikeusministeriö. 7. marraskuuta 2014. Haettu Heinäkuu 14, 2022.
  336. ^ "Tahalliset murhat (100,000 XNUMX ihmistä kohti) - Yhdysvallat". Maailmanpankki. Haettu Heinäkuu 14, 2022.
  337. ^ Grinshteyn, Erin; Hemenway, David (maaliskuu 2016). "Volent Death Rates: Yhdysvallat verrattuna muihin korkean tulotason OECD-maihin, 2010". American Journal of Medicine. 129 (3): 226-273. kaksi:10.1016 / j.amjmed.2015.10.025. PMID 26551975. Haettu Kesäkuu 18, 2017.
  338. ^ Yhdysvallat. World Prison Brief.
  339. ^ Korkeimmasta pienimpään. World Prison Brief (WPB). Käytä avattavaa valikkoa valitaksesi maaluettelot alueittain tai koko maailmalta. Käytä valikkoa valitaksesi luettelot korkeimmasta pienimpään vankien kokonaismäärästä, vankilamäärästä, tutkintavankien/tutkinnassa olevien prosenttiosuudesta, naisvankien prosenttiosuudesta, ulkomaalaisten vankien prosenttiosuudesta ja käyttöasteesta. WPB-taulukoiden sarakeotsikoita voidaan napsauttaa järjestelläksesi sarakkeet alimmasta korkeimpaan tai aakkosjärjestyksessä. Saat yksityiskohtaiset tiedot kustakin maasta napsauttamalla minkä tahansa maan nimeä luetteloissa. Katso myös WPB:n päätietosivu ja napsauta karttalinkkejä ja/tai sivupalkin linkkejä päästäksesi haluamallesi alueelle ja maahan.
  340. ^ "Yhdysvaltain oikeusministeriö, 22. lokakuuta 2020" (PDF).
  341. ^ Sawyer, Wendy; Wagner, Peter (14. maaliskuuta 2023). Joukkovankeus: The Whole Pie 2023 (Raportti). Vankilapoliittinen aloite. Haettu Toukokuu 13, 2023.
  342. ^ Schrantz, Dennis; DeBor, Stephen; Mauer, Marc (5. syyskuuta 2018). "Hävitysstrategiat: Kuinka 5 osavaltiota onnistui vähentämään vankiloiden määrää merkittävästi". Washington, DC: Lausuntohanke. Haettu Heinäkuu 16, 2022.
  343. ^ a b "Rahapolitiikan täytäntöönpano – Federal Reserve kansainvälisellä alalla" (PDF). Haettu Elokuu 24, 2010.
  344. ^ Kat Tretina ja Benjamin Curry (9. huhtikuuta 2021). "NYSE: Mikä on New Yorkin pörssi". Forbes. Haettu Heinäkuu 24, 2022.
  345. ^ Jones, Huw (24. maaliskuuta 2022). "New York laajentaa johtoaan Lontooseen verrattuna finanssikeskusten kärkiindeksissä". www.reuters.com. Haettu Kesäkuu 25, 2022.
  346. ^ a b "Raportti valituista maista ja aiheista". www.imf.org.
  347. ^ Hagopian, Kip; Ohanian, Lee (1. elokuuta 2012). "Epätasa-arvon väärä mittaus". Käytännön tarkistus (174). Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen joulukuuta 3, 2013. Haettu Tammikuu 23, 2020.
  348. ^ "Bruttokansantuote, neljäs vuosineljännes ja vuosi 2022 (kolmas arvio), BKT toimialoittain ja yritysten voitot". Yhdysvaltain kauppaministeriö.
  349. ^ "Tutustu vuoden 2022 sosiaalisen edistyksen indeksikarttaan: Yhdysvallat". Sosiaalinen kehitys pakollinen. Haettu Huhtikuu 18, 2023.
  350. ^ Fordham, Benjamin (lokakuu 2017). "Protekcionistinen valtakunta: kauppa, tullit ja Yhdysvaltojen ulkopolitiikka, 1890–1914". Amerikan poliittisen kehityksen tutkimukset. 31 (2): 170-192. kaksi:10.1017/s0898588x17000116. ISSN 0898-588X. S2CID 148917255.
  351. ^ WIPO (2022). Global Innovation Index 2022, 15. painos. www.wipo.int. Maailmanlaajuinen innovaatioindeksi. Maailman henkisen omaisuuden järjestö. kaksi:10.34667/tind.46596. ISBN 9789280534320. Haettu Helmikuu 25, 2023.
  352. ^ "Yhdysvaltain viiteresurssi". The World Factbook keskustiedustelupalvelu. Haettu Toukokuu 31, 2019.
  353. ^ Wright, Gavin ja Jesse Czelusta, "Resource-Based Growth Past and Present", kirjassa Luonnonvarat: Ei kirous eikä kohtalo, toim. Daniel Lederman ja William Maloney (Maailmanpankki, 2007), s. 185. ISBN 0821365452.
  354. ^ "Tulo". Parempi elämän indeksi. OECD. Haettu Syyskuu 28, 2019. Yhdysvalloissa kotitalouksien keskimääräinen oikaistu nettotulo asukasta kohti on 45 284 dollaria vuodessa, mikä on paljon korkeampi kuin OECD:n keskiarvo, joka on 33 604 dollaria, ja se on OECD:n korkein luku.
  355. ^ "Kotitalouden tulot". Society at a Glance 2014: OECD Social Indicators. Yhteiskunta yhdellä silmäyksellä. OECD Publishing. 18. maaliskuuta 2014. kaksi:10.1787/soc_glance-2014-en. ISBN 9789264200722. Haettu Toukokuu 29, 2014.
  356. ^ "OECD Better Life -indeksi". OECD. Haettu Marraskuu 25, 2012.
  357. ^ Benjamin J. Cohen, Rahan tulevaisuus, Princeton University Press, 2006, ISBN 0691116660; vrt "Dollari on tosiasiallinen valuutta Kambodžassa", Charles Agar, Frommer Vietnam, 2006, ISBN 0471798169P. 17
  358. ^ "Yhdysvaltain BKT:n kasvu vuosittain". multpl.com. Yhdysvaltain talousanalyysitoimisto. 31. maaliskuuta 2014. Haettu Kesäkuu 18, 2014.
  359. ^ Jones, Huw (24. maaliskuuta 2022). "New York laajentaa johtoaan Lontooseen verrattuna finanssikeskusten kärkiindeksissä". www.reuters.com. Haettu Heinäkuu 29, 2022.
  360. ^ "Global Financial Centers Index 32". Pitkä rahoitus. 22. syyskuuta 2022. Haettu Syyskuu 22, 2022.
  361. ^ Iman Ghosh (24. syyskuuta 2020). "Tämä 3D-kartta näyttää Yhdysvaltain kaupungit, joilla on suurin taloudellinen tuotto". Maailman talousfoorumi. Haettu Maaliskuu 5, 2023. New Yorkin metroalue kääpiöi kaikki muut kaupungit taloudellisen tuotoksen osalta suurella marginaalilla.
  362. ^ "Kuukausiraportit - World Federation of Exchanges". WFE.
  363. ^ Taulukko A – Maailman parhaiden pörssien markkina-arvo (kesäkuun 2012 lopussa). Securities and Exchange Commission (Kiina).
  364. ^ "Parhaat kauppakumppanit - lokakuu 2022". US Census Bureau. lokakuuta 2022. Haettu Toukokuu 12, 2023.
  365. ^ "World Trade Statistical Review 2019" (PDF). Maailman kauppajärjestö. s. 100. Haettu Toukokuu 31, 2019.
  366. ^ "Yhdysvaltojen vapaakauppasopimukset". Yhdysvaltain kauppaedustajan toimisto. Haettu Toukokuu 31, 2019.
  367. ^ Rankings: Global Competitiveness Report 2013–2014 (PDF). Maailman talousfoorumi. Haettu Kesäkuu 1, 2014.
  368. ^ a b "Globaali 500". rikkaus. Haettu Elokuu 25, 2022.
  369. ^ "USA:n talous lyhyesti". Yhdysvaltain osavaltion osasto, kansainväliset tiedotusohjelmat. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen maaliskuussa 12, 2008.
  370. ^ "Nämä ovat maailman 10 suurinta valmistusmaata". World Economic Forum. 25. helmikuuta 2020. Haettu Huhtikuu 3, 2023.
  371. ^ "Mikä on valtionvelka?". Yhdysvaltain valtiovarainministeriö.
  372. ^ "Työ > Ansiot > Keskimääräiset vuosipalkat". OECD.
  373. ^ "Tulonjako: Mediaani ekvivalenttinen käytettävissä oleva tulo". OECD. Haettu Tammikuu 21, 2023.
  374. ^ Shorrocks, Anthony; Davies, James; Lluberas, Rodrigo (2021). Globaali varallisuustietokirja 2021 (PDF). Credit Suisse Tutkimuslaitos.
  375. ^ Jackson, Sarah. "Näissä 20 maassa ja alueella asuu suurin osa maailman 2,755 miljardööristä". Business Insider. Haettu Heinäkuu 15, 2022.
  376. ^ Exley, Robert Jr. (22. joulukuuta 2021). "Lähes 22 miljoonaa amerikkalaista on miljonäärejä. Näin he rikastuivat". CNBC. Haettu Heinäkuu 16, 2022.
  377. ^ Joumard, Isabelle; Pisu, Mauro; Bloch, Debbie (2012). "Tulojen eriarvoisuuden torjunta Verojen ja tulonsiirtojen rooli" (PDF). OECD. Haettu Toukokuu 21, 2015.
  378. ^ Monino, Jean-Louis; Sedkaoui, Soraya (11. maaliskuuta 2016). Tiedonkehitysmekanismit. Big Data, avoin data ja datakehitys. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc., s. 43–72. kaksi:10.1002/9781119285199.ch3. ISBN 978-1-119-28519-9. Haettu Kesäkuu 26, 2021.
  379. ^ Gray, Sarah (4. kesäkuuta 2018). "Trumpin politiikkaa korostettiin ällöttävässä YK:n raportissa Yhdysvaltojen köyhyydestä". rikkaus. Haettu Syyskuu 13, 2018. "Yhdysvalloissa on länsimaista suurin tuloerot", raportissa todetaan.
  380. ^ a b ""Yhdysvaltojen köyhien halveksuminen ajaa julmaa politiikkaa", sanoo YK-asiantuntija.. Ihmisoikeusvaltuutetun toimisto. 4. kesäkuuta 2018. Haettu Kesäkuu 5, 2018.
  381. ^ Pickett, Thomas (2014). Capital vuosisadalla. Belknap Press. s. 257. ISBN 978-0-674-43000-6
  382. ^ "Tulojen eriarvoisuus Amerikassa on korkein sen jälkeen, kun Census Bureau alkoi seurata sitä, tiedot osoittavat". Washington Post. Haettu Heinäkuu 27, 2020.
  383. ^ Long, Heather (12. syyskuuta 2017). "Yhdysvaltain keskiluokan tulot saavuttivat kaikkien aikojen korkeimman tason vuonna 2016, Census Bureau sanoo". Washington Post. Haettu Marraskuu 11, 2019.
  384. ^ Smeeding, TM (2005). "Julkinen politiikka: taloudellinen epätasa-arvo ja köyhyys: Yhdysvallat vertailussa". Sosiaalitieteen neljännesvuosittain. 86: 955-983. kaksi:10.1111 / j.0038-4941.2005.00331.x. S2CID 154642286.
  385. ^ Min, Sarah (24. toukokuuta 2019). "Yhdysvalloissa yksi neljästä työntekijästä ei saa palkallista loma-aikaa tai lomia". CBS News. Haettu Heinäkuu 15, 2022. Yhdysvallat on ainoa kehittynyt talous, joka ei liittovaltion velvoita palkallisiin lomapäiviin tai vapaapäiviin.
  386. ^ Bernard, Tara Siegel (22. helmikuuta 2013). "Palkaisella perhevapaalla USA kulkee suurimman osan maapallosta". New York Times. Haettu Elokuu 27, 2013.
  387. ^ Van Dam, Andrew (4. heinäkuuta 2018). "Onko hienoa olla työntekijä Yhdysvalloissa? Ei verrattuna muuhun kehittyneeseen maailmaan". Washington Post. Haettu Heinäkuu 12, 2018.
  388. ^ Anne McDonald Culp, toim. (25. kesäkuuta 2013). Lasten ja perheen edunvalvonta: Tutkimuksen, käytännön ja politiikan välisten kuilujen kurominen umpeen. Springer Science & Business Media. s. 77–. ISBN 978-1-4614-7456-2. OCLC 1026456872.
  389. ^ Fowler, PJ; Hovmand, PS; Marcal, KE; Das, S. (2019). "Kodittomuuden ratkaiseminen monimutkaisten järjestelmien näkökulmasta: näkemyksiä ennaltaehkäisytoimiin". Kansanterveyden vuosikatsaus. 40: 465-486. kaksi:10.1146/annurev-publhealth-040617-013553. PMC 6445694. PMID 30601718.
  390. ^ "Kotitalouksien elintarviketurva Yhdysvalloissa vuonna 2011" (PDF). USDA. syyskuuta 2012. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) lokakuuta 7, 2012. Haettu Huhtikuu 8, 2013.
  391. ^ Rakesh Kochhar (22. heinäkuuta 2015). "Mitä tarkoittaa olla köyhä maailmanlaajuisesti mitattuna". Pew Research Center.
  392. ^ "Vuoden 2021 köyhyyden suuntaviivat". aspe.hhs.gov. Haettu Huhtikuu 27, 2023.
  393. ^ "Köyhyyden ja eriarvoisuuden foorumi". Maailmanpankki. Haettu Huhtikuu 27, 2023.
  394. ^ "Fact Sheet: Sopeutuminen maailmanlaajuisiin köyhyysrajoihin". Maailmanpankki. Haettu Huhtikuu 27, 2023.
  395. ^ "Maaprofiili: Yhdysvallat". Maailmanpankki. Haettu Huhtikuu 27, 2023.
  396. ^ Hounshell, David A. (1984) Amerikkalaisesta järjestelmästä massatuotantoon, 1800–1932: Valmistustekniikan kehitys Yhdysvalloissa, Baltimore, Maryland: Johns Hopkins University Press, ISBN 978-0-8018-2975-8, LCCN 83016269, OCLC 1104810110
  397. ^ "Tutkimus- ja kehitysmenot (T&K) lähteen ja tavoitteen mukaan: 1970-2004". US Census Bureau. Arkistoidut alkuperäisestä 10. Haettu Kesäkuu 19, 2007.
  398. ^ "SJR - International Science Ranking". www.scimagojr.com. Haettu Helmikuu 5, 2022.
  399. ^ Maailman henkisen omaisuuden järjestö. (2021). Maailman henkisen omaisuuden indikaattorit 2021. www.wipo.int. Maailman IP-indikaattorit (WIPI). Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO). kaksi:10.34667/tind.44461. ISBN 9789280533293. Haettu Huhtikuu 27, 2022.
  400. ^ Hines, R. Lincoln; Ben-Itzhak, Svetla. "NASA:n johtaja varoitti, että Kiina saattaa yrittää ottaa kuun haltuunsa – kaksi avaruustutkijaa selittää, miksi näin ei todennäköisesti tapahdu.". Conversation. Haettu Heinäkuu 11, 2022.
  401. ^ "Satelliittitietokanta". Union of Concerned Scientists. Haettu Heinäkuu 14, 2022.
  402. ^ "Thomas Edisonin kuuluisimmat keksinnöt". Thomas A Edison Innovation Foundation, Arkistoitu Alkuperäisen maaliskuuta 16, 2016. Haettu Tammikuu 21, 2015.
  403. ^ Benedetti, François (17. joulukuuta 2003). "100 vuotta sitten Ikaruksen unelmasta tuli totta". Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen syyskuuta 12, 2007. Haettu Elokuu 15, 2007.
  404. ^ Fraser, Gordon (2012). Quantum Exodus: juutalaiset pakolaiset, atomipommi ja holokausti. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö. ISBN 978-0-19-959215-9.
  405. ^ 10 pientä amerikkalaista. ISBN 978-0-615-14052-0. Haettu Syyskuu 15, 2014 – Google-kirjojen kautta.
  406. ^ "NASA:n Apollo-tekniikka on muuttanut historiaa". Sharon Gaudin. 20. heinäkuuta 2009. Haettu Syyskuu 15, 2014.
  407. ^ Sawyer, Robert Keith (2012). Luovuuden selittäminen: inhimillisen innovaation tiede. Oxford University Press. s. 256. ISBN 978-0-19-973757-4.
  408. ^ WIPO (2022). Global Innovation Index 2022, 15. painos. www.wipo.int. Maailmanlaajuinen innovaatioindeksi. Maailman henkisen omaisuuden järjestö. kaksi:10.34667/tind.46596. ISBN 9789280534320. Haettu Marraskuu 16, 2022.
  409. ^ Ngak, Chenda (4. heinäkuuta 2012). "Made in USA: American tech keksinnöt". CBS News.
  410. ^ a b "Energian vuokaaviot: energian, veden ja hiilen monimutkaisten suhteiden kartoittaminen". Lawrence Livermoren kansallinen laboratorio. Haettu Toukokuu 16, 2023.
  411. ^ "Mikä on Yhdysvaltojen osuus maailman energiankulutuksesta?". US Energy Information Administration. Marraskuu 5, 2021.
  412. ^ "YVA – Petroleum Basic Data". Eia.doe.gov. Haettu Maaliskuu 30, 2012.
  413. ^ US EPA, OAR (8. helmikuuta 2017). "Yhdysvaltain kasvihuonekaasupäästöjen ja -nielujen luettelo". Yhdysvaltain EPA. Haettu Joulukuu 3, 2020.
  414. ^ Hunter, Marnie (11. huhtikuuta 2022). "Tämä Yhdysvaltain lentokenttä on lunastanut takaisin maailman vilkkaimman lentokentän tittelinsä". CNN.com.
  415. ^ "Rautatiet – maailman faktakirja". The World Factbook. keskustiedustelupalvelu. Haettu Heinäkuu 14, 2022.
  416. ^ "Kausittain mukautetut liikennetiedot". Washington, DC: Bureau of Transportation Statistics. 2021. Haettu Helmikuu 16, 2021.
  417. ^ Fitzsimmons, Emma G. (24. huhtikuuta 2017). "Amtrak risteyksessä: investoi parannuksiin tai riskiä pahentaviin ongelmiin". New York Times. Haettu Huhtikuu 16, 2023.
  418. ^ "Autot hallitsevat edelleen amerikkalaista työmatkaa". World Economic Forum. 19. toukokuuta 2022. Haettu Toukokuu 21, 2023.
  419. ^ "Roadways - The World Factbook". www.cia.gov. Arkistoidut alkuperäisestä 12. Haettu Heinäkuu 15, 2021.
  420. ^ "Julkiset tie- ja katukilometrit Yhdysvalloissa pintatyypin mukaan". Yhdysvaltojen liikenneministeriö, Arkistoitu Alkuperäisen tammikuuta 2, 2015. Haettu Tammikuu 13, 2015.
  421. ^ Rae, John Bell. "autoteollisuus". Encyclopædia Britannica. Haettu Joulukuu 5, 2021.
  422. ^ "JOITAKIN AUTOAIKAN virstanpylväitä". New York Times. 26. tammikuuta 1986. ISSN 0362-4331. Haettu Kesäkuu 1, 2023.
  423. ^ "1926 Ford Model T Sports Touring Car". Washington Post. ISSN 0190-8286. Haettu Kesäkuu 1, 2023.
  424. ^ "2022 tuotantotilastot". Kansainvälinen moottoriajoneuvojen valmistajien järjestö. Haettu Huhtikuu 14, 2023.
  425. ^ Klebnikov, Sergei. "Tesla on nyt maailman arvokkain autoyhtiö, jonka arvo on 208 miljardia dollaria". Forbes. Haettu Huhtikuu 14, 2023.
  426. ^ Bunkley, Nick (21. tammikuuta 2009). "Toyota GM:n edellä vuonna 2008 myynnissä". New York Times. ISSN 0362-4331. Haettu Huhtikuu 14, 2023.
  427. ^ "Kiina ohitti USA:n autokaupassa". Guardian. Lontoo. 8. tammikuuta 2010. Haettu Heinäkuu 10, 2011.
  428. ^ "Fact #962: Ajoneuvot asukasta kohti: Muut alueet/maat Yhdysvaltoihin verrattuna". Energy.gov. 30. tammikuuta 2017. Haettu Tammikuu 23, 2021.
  429. ^ "Ajoneuvotilastot: autoja asukasta kohti". Capitol Renkaat. Elokuu 2017.
  430. ^ Edwards, Chris (12. heinäkuuta 2020). "yksityistäminen". Liittovaltion hallituksen supistaminen. Cato-instituutti. Haettu Tammikuu 23, 2021.
  431. ^ "Säännölliset matkustajat kuljetettu". International Air Transport Association (IATA). 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen tammikuuta 2, 2015. Haettu Helmikuu 17, 2012.
  432. ^ "2021 lentoaseman liikenneraportti" (PDF). New Yorkin ja New Jerseyn satamaviranomaiset. huhtikuuta 2022. s. 32.
  433. ^ "Preliminary World Airport Traffic and Rankings 2013 - High Growth Dubai nousi 7. vilkkaimmalle lentoasemalle". 31. maaliskuuta 2014. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen huhtikuuta 1, 2014. Haettu Toukokuu 17, 2014.
  434. ^ "Yhdysvaltain lentokenttien määrä". Liikennetilastovirasto. Haettu Huhtikuu 16, 2023.
  435. ^ "50 parasta konttiporttia". Maailman merenkulkuneuvosto. Washington, DC Haettu Heinäkuu 14, 2022.
  436. ^ "Waterways – The World Factbook". The World Factbook. keskustiedustelupalvelu. Haettu Heinäkuu 14, 2022.
  437. ^ "US Census Bureau QuickFacts: Yhdysvallat". Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto. Haettu Maaliskuu 13, 2023.
  438. ^ "Census Bureaun 2020 väestömäärä". Yhdysvaltain väestönlaskenta. Haettu Huhtikuu 26, 2021.
  439. ^ a b "The World Factbook: Yhdysvallat". keskustiedustelupalvelu. Haettu Marraskuu 10, 2018.
  440. ^ "Väestökello". www.census.gov.
  441. ^ "Taulukko MS-1. Yli 15-vuotiaan väestön siviilisääty sukupuolen, rodun ja latinalaisamerikkalaisen alkuperän mukaan: 1950 tähän hetkeen". Historialliset siviilisäätytaulukot. US Census Bureau. Haettu Syyskuu 11, 2019.
  442. ^ McPhillips, Deidre (31. tammikuuta 2023). "Covid-19 "baby bump" toi lisääntynyttä syntyvyyttä Yhdysvalloissa vuonna 2021 – mutta myös ennätykselliset ennenaikaiset synnytykset". CNN. Haettu Huhtikuu 16, 2023.
  443. ^ "Yhdysvalloissa on maailman eniten yksinhuoltajaperheissä asuvia lapsia". Pew Research Center. Haettu Maaliskuu 17, 2020.
  444. ^ a b c "Esivanhemmat 2000" (PDF). US Census Bureau. kesäkuuta 2004. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 4. Haettu Joulukuu 2, 2016.
  445. ^ "Mahdollisuus, että kaksi satunnaisesti valittua henkilöä on eri roduista tai etnisistä ryhmistä, on kasvanut vuodesta 2010".
  446. ^ "Taulukko 52. Väestö valitun esivanhemman ryhmän ja alueen mukaan: 2009" (PDF). US Census Bureau. 2009. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) joulukuuta 25, 2012. Haettu Helmikuu 11, 2017.
  447. ^ "KANSAINVÄLINEN SIIRTOPAIKAN 2019 DOKUMENTAATIO" (PDF).
  448. ^ "UN_MigrantStockTotal_2019".
  449. ^ "Usein pyydetyt tilastot maahanmuuttajista ja maahanmuutosta Yhdysvalloissa". Maahanmuuttopolitiikan instituutti. 14. maaliskuuta 2019.
  450. ^ "Tärkeimmät havainnot yhdysvaltalaisista maahanmuuttajista". Pew Research Center. 17. kesäkuuta 2019.
  451. ^ Jens Manuel Krogstad (7. lokakuuta 2019). "Avaintietoa pakolaisista Yhdysvaltoihin" Pew-tutkimuskeskus.
  452. ^ Kaur, Harmeet (20). "Tietoa: Englanti ei ole Yhdysvaltojen virallinen kieli". CNN. Haettu Toukokuu 11, 2023.
  453. ^ "Osavaltiot, joissa englanti on virallinen kieli". Washington Post. 12. elokuuta 2014. Haettu Syyskuu 12, 2020.
  454. ^ "Havaijin osavaltion perustuslaki, XV artiklan 4 jakso". Hawaii Legislative Reference Bureau. 7. marraskuuta 1978. Arkistoitu Alkuperäisen heinäkuuta 24, 2013. Haettu Kesäkuu 19, 2007.
  455. ^ Chapel, Bill (21. huhtikuuta 2014). "Alaska hyväksyy lain, joka tekee äidinkielet viralliseksi". NPR.
  456. ^ "Etelä-Dakota tunnustaa virallisen alkuperäiskansan kielen". Argus-johtaja. Haettu Maaliskuu 26, 2019.
  457. ^ "Käännös Puerto Ricossa". Puerto Ricon kanava, Arkistoitu Alkuperäisen joulukuuta 30, 2013. Haettu Joulukuu 29, 2013.
  458. ^ Bureau, US Census. "American FactFinder – Tulokset", Arkistoitu Alkuperäisen helmikuuta 12, 2020. Haettu Toukokuu 29, 2017.
  459. ^ Vieraskieliset ilmoittautumiset peruskouluissa (PDF). Amerikan vieraiden kielten opettamisen neuvosto (ACTFL). helmikuuta 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) huhtikuuta 8, 2016. Haettu Lokakuu 17, 2015.
  460. ^ Goldberg, David; Looney, Dennis; Lusin, Natalia (helmikuu 2015). "Muilla kielillä kuin englannin ilmoittautumiset Yhdysvaltojen korkeakouluissa, syksy 2013" (PDF). Moderni kieliliitto. Haettu Toukokuu 20, 2015.
  461. ^ a b "Maaliskuu 2023 NORC/AP kysely" (PDF). Wall Street Journal. 2022. Haettu Maaliskuu 27, 2023.
  462. ^ Alesina, Alberto; et ai. (2003). "fraktiointi" (PDF). Journal of Economic Growth. 8 (2): 155-194. kaksi:10.1023 / A: 1024471506938. Haettu Syyskuu 13, 2012.
  463. ^ a b Williams, Daniel (1. maaliskuuta 2023). ""Christian America" ​​ei kuole. Se jakaa". Christianity Today. Haettu Maaliskuu 25, 2023.
  464. ^ Burge, Ryan (Huhtikuu 3, 2023). "Gen Z ja uskonto vuonna 2022". Uskonto julkisuudessa. Haettu Huhtikuu 4, 2023.
  465. ^ a b Donadio, Rachel (22. marraskuuta 2021). "Miksi Ranska niin pelkää Jumalaa?". Atlantic. Haettu Maaliskuu 25, 2023.
  466. ^ "Ensimmäinen muutos". Perustuslaki Annotoitu. Yhdysvaltain kongressi.
  467. ^ ANALYYSI (19. joulukuuta 2011). "Globaali kristinusko". Pewforum.org. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen heinäkuuta 30, 2013. Haettu Elokuu 17, 2012.
  468. ^ "Uskontohistorialliset suuntaukset". Gallup. 2022.
  469. ^ McCarthy, Justin (8. heinäkuuta 2019). "USA:n luottamus järjestäytyneeseen uskontoon on edelleen matala". Gallup.com. Haettu Tammikuu 1, 2023.
  470. ^ a b c Nadeem, Reem (13. syyskuuta 2022). "Uskontojen tulevaisuuden mallinnus Amerikassa". Pew Research Center. Haettu Tammikuu 1, 2023.
  471. ^ Thompson, Derek (26. syyskuuta 2019). "Kolme vuosikymmentä sitten Amerikka menetti uskontonsa. Miksi?". Atlantic. Haettu Lokakuu 2, 2022.
  472. ^ Jones, Jeffrey (17. kesäkuuta 2022). "Usko Jumalaan US