Tässä artikkelissa perehdymme Unssi:n kiehtovaan aiheeseen ja tutkimme sen alkuperää, kehitystä ja merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Perustamisestaan lähtien Unssi on ollut ratkaisevassa roolissa jokapäiväisen elämän eri osa-alueilla ja vaikuttanut kaikkeen kulttuurista ja taiteesta teknologiaan ja talouteen. Vuosien varrella Unssi on kokenut merkittäviä muutoksia mukautuen uusiin paradigmoihin ja haasteisiin, jotka ovat nousseet ajan myötä. Syvän ja yksityiskohtaisen analyysin avulla löydämme Unssi:n monet puolet ja sen vaikutuksen nykymaailmaan sekä erilaisia näkökulmia tämän tärkeän aiheen ympärille.
Unssi (lat. uncia, kahdestoistaosa; lyhenne oz.[1]), on vanha painomitta, joka on edelleen käytössä brittiläisiä yksiköitä käyttävissä maissa. Kansainvälisesti käytetty Avoirdupois-unssi on noin 28,35 grammaa.[2] 16 unssia (oz) = 1 pauna (lb) eli avoirdupois-naula.
Useimmissa Euroopan maissa on ollut Rooman valtakunnan perua käytössä naulaa ja unssia vastaavat painon yksiköt. Roomalainen naula (libra) oli massaltaan noin 327 g ja roomalainen unssi (uncia) 27,75 g. Viimeinen Suomessa standardoitu naula oli massaltaan n. 425 g ja sitä vastaava unssi 35,4 g.
Apteekkimittana naula eli libra oli 12 unssia eli 356,247 g[3]. Yksi unssi (29,687 g[3]) jakaantui 8 drakmaan[3] (tunnus ʒ).
Troy-unssi oli alun perin ranskalaisen Troyesin kaupungin naulan prototyypin kahdestoistaosa. Troy-mittayksiköitä käytettiin jalometallien, jalokivien, kemikaalien, apteekkitavaroiden ja muiden arvotavaroiden punnitsemisessa. Jalometalleja, kuten kultaa ja hopeaa, mitataan vieläkin yleisesti troy-unsseissa, joka on nykyään määritelty 31,103 476 8 grammaksi.[2] Kultaunssi ja hopeaunssi tarkoittavat troy-unssia. Troy-unssi on hyväksytty jalometallien massan yksiköksi Suomessakin voimassa olevassa mittayksikköasetuksessa, joka määrittelee sen suuruudeksi 31,10 grammaa.[4]
12 troy-unssia = 1 troy-naula (troy pound)
Unssia käytetään mittayksikkönä myös tekstiiliteollisuudessa määriteltäessä kuitujen ja kankaiden tiheyttä. Yleisesti käytetty yksikkö on unssia neliöjaardia kohti, joka lyhennettynä ilmaistaan vain luvulla sekä sanalla unssi tai lyhenteellä oz. Esimerkiksi "kahdeksan unssin" materiaali on siis materiaalia, josta leikatun neliöjaardin kokoisen kappaleen massa on 8 unssia.[5]
Tällä tavoin unssit ovat käytössä esimerkiksi nyrkkeilyhansikkaiden mitoituksessa. Mitä pienempi on unssiluku, sitä kevyempi on käytetty materiaali ja sitä vähemmän suojaava hansikas. [6] Yleiset harjoitteluhansikkaat voivat vaihdella 14 ja 20 unssin välillä, mutta säkki-, amatööri- ja ammattitaisteluhansikkaat vaihtelevat 8 ja 10 unssin paikkeilla.lähde?