Uvaroviitti

Tässä artikkelissa perehdymme Uvaroviitti:n kiehtovaan maailmaan tutkimalla sen monia puolia ja sen vaikutuksia eri alueilla. Uvaroviitti on ollut yhteiskunnassa ratkaisevassa roolissa syntymästään nykyiseen evoluutioonsa, mikä on herättänyt kaikenikäisten ja -taustaisten ihmisten kiinnostuksen ja uteliaisuuden. Näillä linjoilla saamme selville, kuinka Uvaroviitti on vaikuttanut ja inspiroinut kokonaisia ​​sukupolvia, sekä sen merkityksen nykyisessä kontekstissa. Lyhyesti sanottuna uppoudumme jännittävälle matkalle Uvaroviitti:n läpi, selvitämme sen mysteerit ja paljastamme sen kiehtovimmat salaisuudet. Oletko valmis astumaan tähän jännittävään maailmaan?

Uvaroviittikiteitä
Uvaroviittiriipus.

Uvaroviitti, Ca3Cr2(SiO4)3, on kalsiumkromisilikaatti ja kuuluu granaattiryhmään. Kiderakenteeltaan uvaroviitti on kuutiollinen. Se on yleinen kidemuotoisena, mutta esiintyy myös kasaumina. Väriltään uvaroviitti on smaragdinvihreä, mikä johtuu sen sisältämästä kromista. Viiru on valkoinen ja kiilto on lasikiilto, hartsikiilto tai rasvakiilto. Uvaroviitti voi olla läpinäkyvä tai läpinäkymätön, ja läpinäkyviä uvaroviittejä pidetään jalokivinä. Uvaroviitin kovuus on 6,5–7,5 Mohsin asteikolla ja ominaispaino 3,5–4,5 g/cm³.

Uvaroviitti esiintyy kromiitin, peridotiitin ja serpentiinin yhteydessä. Uvaroviitti on melko harvinainen, ja sitä tavataan muun muassa Venäjän Uralvuorilla, Suomessa (muun muassa Outokummussa)[1], Etelä-Afrikassa, Italiassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa.

Uvaroviittiä käytetään jalokivinä, korukivinä ja hionta-aineena.

Lähteet

Viitteet

  1. Parkkonen, Mika: Vihreä timantti houkuttaa kerääjiä. Helsingin Sanomat, 23.7.1996, s. 10. Näköislehden aukeama (tilaajille).