Seuraavassa artikkelissa aiomme syventyä Vaisheshika:een, aiheeseen, joka on ollut kiinnostuksen ja keskustelun aiheena useiden vuosien ajan. Vaisheshika on aihe, joka kattaa monia näkökohtia ja jolla on erilaisia ulottuvuuksia, joita kannattaa tutkia. Alkuperäistään sen vaikutuksiin nyky-yhteiskuntaan asti Vaisheshika on ollut eri alojen asiantuntijoiden tutkimuksen ja analyysin kohteena. Tässä artikkelissa yritämme käsitellä Vaisheshika:tä eri näkökulmista, jotta voimme tarjota laajan ja täydellisen näkemyksen tästä erittäin tärkeästä aiheesta. Toivomme, että tämä analyysi rikastuttaa Vaisheshika-tietoa ja toimii lähtökohtana tulevalle tutkimukselle ja pohdinnalle.
Vaisheshika (sanskritiksi वैशॆषिक, Vaiśeṣika) on yksi hindulaisen filosofian kuudesta ”oikeaoppisesta” astika-koulukunnasta. Sen perustajana pidetään 500-luvulla eaa. elänyttä Kanadaa, joka esitti ajatuksensa Vaisheshika-Sutrassa.[1]
Vaisheshika-filosofia on atomismin muoto. Sen mukaan kaikki fysikaalisen kaikkeuden oliot ovat palautettavissa äärelliseen määrään atomeita. Historiallisesti vaisheshika on liittynyt läheisesti yhteen hindulaisen logiikan koulukunnan, nyayan, kanssa.
Vaisheshikassa todellisuuden luonne selitetään seitsemän kategorian avulla:[1]
Vaisheshikan mukaan perussubstansseja on yhdeksää lajia, joista viisi ovat materiaalisia ja neljä ei-materiaalisia:[1]