Villa Cooper

Villa Cooper:stä puhuminen on aihe, joka on herättänyt kiinnostusta ja keskustelua eri alueilla. Villa Cooper on ollut eri tieteenalojen tutkimuksen ja tutkimuksen kohteena sen vaikutuksista yhteiskuntaan ja sen merkitykseen historiassa. Ajan myötä Villa Cooper on kehittynyt ja tullut tärkeäksi eri yhteyksissä, mikä on johtanut syvempään ja yksityiskohtaisempaan analyysiin sen merkityksestä ja vaikutuksesta jokapäiväiseen elämäämme. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia ​​näkökohtia, jotka liittyvät Villa Cooper:een ja sen merkitykseen nykyään, ottaen huomioon sen vaikutukset kulttuuriin, talouteen ja politiikkaan muun muassa.

Villa Cooper.

Villa Cooper, alkujaan Villa Enckell tai Villa Vårbacka, on nykyisin Järvenpään Käsityöntekijöiden myyntinäyttelytilana toimiva jugendtyylinen hirsihuvila Järvenpäässä Pöytäalhon kaupunginosassa. Taidemaalari Gösta Enckellin ja hänen vaimonsa Sigrid Ehrströmin rakennuttama ja arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema huvila valmistui vuonna 1904 Järvenpään kartanon palstatilalle. Villa Cooper on samaan aikaan rakennetun Ainolan sisarhuvila, ja se on aikanaan ollut keskeisimpiä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kotipaikkoja yhdessä Ainolan, Aholan ja Halosenniemen kanssa.

Vuonna 1918 Enckellit myivät huvilan ja palstan takaisin Järvenpään kartanolle. Kartanon omistaja Bjarne Westermarck siirrätti huvilarakennuksen uuteen paikkaan kartanon työntekijöiden ruokala- ja asuntolarakennukseksi. Vuonna 1931 huvilan osti mattotehtailija Edward Cooper vaimonsa Agneta Cooperin kanssa, jolloin huvila sai myös nykyisen nimensä. Edvard Cooper asui talossa kuolemaansa vuoteen 1966 saakka, minkä jälkeen Agneta Cooper asui talossa niin ikään kuolemaansa asti vuoteen 2004. Agneta Cooper oli innokas käsityön harrastaja, ja huvila on edelleen käsityöläisten käytössä.

Järvenpään kaupunki sai talon omistukseensa testamenttilahjoituksena vuonna 1973. Talossa vuodesta 2008 toimineessa myyntinäyttelyssä on runsas valikoima muun muassa keramiikkaa, kudottuja tuotteita, ompelutöitä, neuleita, huovutustöitä, kynttilöitä, koruja ja sisustustuotteita.[1]

Lähteet

Viitteet

  1. Villa Cooper Visit Tuusulanjärvi. Viitattu 20.4.2020.

Aiheesta muualla