Würzburgin suurherttuakunta

Nykymaailmassa Würzburgin suurherttuakunta:stä on tullut erittäin tärkeä ja suuren yleisön kiinnostava aihe. Sen vaikutukset ylittävät rajat ja kattavat jokapäiväisen elämän eri osa-alueet terveydestä talouteen, mukaan lukien teknologia ja kulttuuri. _Var1 on kiinnittänyt tutkijoiden, tutkijoiden, liikemiesten, aktivistien ja suuren yleisön huomion ja synnyttänyt kaikenlaisia ​​keskusteluja, tutkimuksia ja toimia. Sen vaikutus on kiistaton, ja sen tutkiminen on ratkaisevan tärkeää ymmärtääksemme paremmin maailmaa, jossa elämme. Tässä artikkelissa tutkimme Würzburgin suurherttuakunta:n eri puolia ja sen merkitystä nykyisessä yhteiskunnassamme, analysoimme sen vaikutusta globaalilla tasolla ja pohdimme sen mahdollisia tulevia vaikutuksia.

Würzburgin suurherttuakunta
Großherzogtum Würzburg
1805–1814


Würzburgin suurherttuakunta vuonna 1812.

Valtiomuoto absoluuttinen monarkia
Suurherttua Ferdinand III (1805–1814)
Pääkaupunki Würzburg
Uskonnot roomalaiskatolisuus
Historia
– Pressburgin rauha 26. joulukuuta 1805
– Wienin kongressi 3. kesäkuuta 1814
Kielet saksa
Edeltäjä Baijerin vaaliruhtinaskunnan lippu Baijerin vaaliruhtinaskunta
Seuraaja Baijerin kuningaskunnan lippu Baijerin kuningaskunta

Würzburgin suurherttuakunta (saks. Großherzogtum Würzburg) oli saksalainen Würzburgin kaupunkiin keskittynyt suurherttuakunta, joka oli olemassa vuosien 1805 ja 1814 välillä.

Vuoden 1801 Lunévillen rauhansopimuksen johdosta Würzburgin hiippakunta sekularisoitiin vuonna 1803 ja myönnettiin Baijerin vaaliruhtinaskunnalle. Samana vuonna Ferdinand III, entisen Toscanan suurherttuakunnan suurherttua, hyvitettiin Salzburgin vaaliruhtinaskunnalla. Pressburgin rauhassa 26. joulukuuta 1805 Ferdinand menetti Salzburgin Itävallan keisarikunnalle, mutta hyvitettiin Würzburgin alueella Baijerin luopuessa siitä vastineeksi Tirolin kreivikunnasta.

Ferdinandin asema tunnettiin lyhyen aikaa nimeltä Würzburgin vaaliruhtinas (saks. Kurfürstentum Würzburg), mutta se korotettiin suurherttuaksi Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan purkamisen jälkeen 6. elokuuta 1806. Se liittyi Reinin liittoon 30. syyskuuta 1806.

Napoleonin kärsittyä tappion Leipzigin taistelussa Ferdinand purki liittouman Ranskan ensimmäisen keisarikunnan kanssa 26. lokakuuta 1813. Itävallan ja Baijerin tekemän sopimuksen kautta 3. kesäkuuta 1814 Ferdinand menetti alueensa Baijerin kuningaskunnalle ja suurherttuakunta purettiin.

Lähteet

  • Köbler, Gerhard: Historisches Lexikon der deutschen Länder. München: Verlag C. H. Beck, 1988. ISBN 3-406-33290-0 (saksaksi)