Wikikirjasto

Tämän päivän artikkelissa aiomme syventyä aiheeseen Wikikirjasto, tutkimalla sen eri puolia ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Wikikirjasto on ollut asiantuntijoiden ja harrastajien mielenkiinnon kohteena Wikikirjasto:n alkuperästä sen merkitykseen nykyään. Analysoimme sen kulttuurisia, poliittisia ja sosiaalisia vaikutuksia sekä sen kehitystä ajan myötä. Lisäksi tutkimme, kuinka Wikikirjasto on vaikuttanut jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin muodista teknologiaan. Epäilemättä Wikikirjasto on aihe, joka ansaitsee erityistä huomiota, ja tässä artikkelissa aiomme sukeltaa sen kiehtovaan maailmaan.

Wikikirjaston tunnus

Wikikirjasto (Wikibooks) on ilmainen internetissä julkaistava kokoelma vapaita kirjoja. Se perustuu wiki-tekniikkaan. Wikikirjastoa kirjoitetaan useilla kielillä. Sen sisältö on vapaaehtoisten kirjoittama, ja se tulee aina olemaan vapaata GNU Free Documentation -lisenssin mukaisesti. Aatteellinen Wikimedia-säätiö ylläpitää mutta ei omista Wikikirjastoa. Wikikirjaston tunnetuin sisarhanke on Wikipedia.

Wikikirjasto aloitettiin 10. heinäkuuta 2003. Suomenkielinen Wikikirjasto aloitettiin 27. elokuuta 2004. Englanninkielinen Wikikirjasto on suurin ja suomenkielinen 12:nneksi suurin.

Wikikirjasto tarjoaa laajat siteerausoikeudet: kuka tahansa voi käyttää sen sisältöä ilmaiseksi ja joitakin kuvia lukuun ottamatta myös kaupallisesti, kunhan samat oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde mainitaan. Wikikirjaston kuvituksen tärkeimpänä lähteenä toimii media-arkisto Wikimedia Commons, joka sisältää 200 000 tekijänoikeuksista vapaata tai vapaasti levitettävää kuvaa ja muuta mediatiedostoa.

Suomenkielisessä Wikikirjastossa on tällä hetkellä noin 3 300 sivua (2016). Wikikirjastosta voi ladata kirjoja myös PDF-muodossa. Suomenkielinen Wikikirjasto käyttää yleisten kirjastojen kymmenluokittelua. Wikijunior on Wikikirjaston alahanke.

Joitakin wikikirjastoja

Yli 1 000 sivun kirjastoja

Englanti (English) - Saksa (Deutsch) - Ranska (Français) - Suomi (Finnish)

Yli 100 sivun kirjastoja

Tanska (Dansk) - Espanja (Español) - Heprea (עברית) - Italia (Italiano) - Japani (日本語) - Hollanti (Nederlands) - Puola (Polski) - Portugali (Português) - Venäjä (русский) - Ruotsi (Svenska)

Alle 100 sivun kirjastoja

Bulgaria (Български) - Tšekki (čeština) - Kreikka (Ελληνικά) - Esperanto - Viro (Eesti) - Iran (فارسی) - Galego (Galego) - Unkari (Magyar) - Interlingue - Islanti (Íslenska) - Korea (한국어) - Nauru (Dorerin Naoero) - Romania (Română) - Serbia (српски) - Turkki (Türkçe) - Tataari (Tatar) - Ukraina (українська) - Vietnam (Tiếng Việt) - Kiina (中文)

Aiheesta muualla