Wolfram von Eschenbach

Wolfram von Eschenbachia esittävä patsas

Wolfram von Eschenbachia (1160/80–1220) pidetään yhtenä suurimmista keskiaikaisista saksalaista runonlaulajista. Hän jätti jälkeensä useita tunnettuja, "kertomuksellisia runoja", joista tunnetuin on Parzival (nyk. Parsifal), joka perustuu Chrétien de Troyes’n Le conte del Graal -nimiseen teokseen ja ehkä myös toiseen, tuntemattomaan, lähteeseen. Sen pohjalta on muun muassa Richard Wagner säveltänyt samannimisen oopperan. Eschenbach kuului köyhtyneeseen baijerilaiseen ritarisukuun.

Von Eschenbachin elämästä tiedetään kovin vähän. Edes syntymäpaikkaa ei tiedetä. Hänen epäillään olleen baijerilaisen, sillä hän mainitsee Parsifalissa wir Beier, 'me baijerilaiset'. Lisäksi hän mainitsee olevansa lukutaidoton, jota nykyaikana ei uskota, vaikka se ei liene ollut mahdotonta. Häntä pidettiin jo keskiajalla suurena mestarina.

Eschenbachin teosten aiheet ovat peräisin keskiaikaisesta ranskalaisesta ritarirunoudesta, mutta hän käsitteli aiheita vapaasti. Keskeneräisiksi jäivät hänen Parzivalin lisäksi kirjoittamat muut eeppiset teokset, ranskalaisen sankarirunoelman La bataille d’Aliscansin mukaelma, joka on kertomus Orangen maakreivistä Willehalmista, ja rakkaustarina Titurel. Lisäksi hän kirjoitti rakkauslauluja, joista tunnettuja ovat päivälaulut.

Lähteet

  1. Nino Runebergs nya dikter. Finsk Tidskrift, 1.4.1909, nro 4, s. 60-64. Kansalliskirjasto. Viitattu 20.7.2015.
  2. a b Wolfram von Eschenbach. Tietosanakirja osa 10. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1917
  3. Oxford Music Online

Kirjallisuutta

Aiheesta muualla