Nykymaailmassa World Cleanup Day on ongelma, joka on saanut merkitystä yhteiskunnan eri osa-alueilla. Politiikasta populaarikulttuuriin World Cleanup Day on kiinnittänyt kaikentyyppisten yleisöjen huomion. Maantieteellisiä rajoja ylittävällä vaikutuksella World Cleanup Day:stä on tullut vertailukohta nykyajan panoraaman ymmärtämiselle. Tässä artikkelissa tutkimme tätä ilmiötä perusteellisesti ja analysoimme sen vaikutuksia ja seurauksia eri alueilla. Alkuperäistään tulevaisuuden ennusteeseen World Cleanup Day ansaitsee tarkastelun yksityiskohtaisesti ymmärtääkseen sen nykyisen vaikutuksen.
World Cleanup Day eli Maailman siivouspäivä on maailmanlaajuinen yhden päivän kestävä ympäristön siivoustempaus - siis siivoustalkoopäivä. Tapahtuman pääorganisaattori on Let’s do it!, joka on Virossa vuonna 2008 perustettu ja rekisteröity yleishyödyllinen, voittoatavoittelematon säätiö. Sittemmin siivoustalkoopäivä on levinnyt ympäri maailmaa ja mukana on yli 150 valtiota. [1]
Seuraava maailmanlaajuinen siivoustempaus järjestetään 15. syyskuuta 2018, alkaen kello 10.00 jokaisella aikavyöhykkeellä, yltäen Japanista ja Havaijille. Useat eri organisaatiot johtavat ja järjestävät World Cleanup Day -tapahtumia globaalisti. Aivan kuten Earth Day (suom. Maan päivä), myös World Cleanup Day on puolueeton, ei poliittinen ja sitoutumaton mihinkään kansalliseen tai kansainväliseen puolueeseen tai erityiseen aatteeseen.
Vuoden 2018 tavoiteena on saada 5 % maailman väestöstä osallistumaan talkoisiin[2] ja siivoamaan omaa lähiympäristöään roskista. Siivoustapahtuman voi perustaa kuka tahansa vapaaehtoinen, ja ilmoittaa omasta tapahtumastaan kansallisella World CleanUp Day - Siivotaan Suomi yhdessä! -sivustolla.