Yhtenäinen valtiollinen koe

Tässä artikkelissa tutkimme Yhtenäinen valtiollinen koe:tä, aihetta, joka on viime vuosina kiinnittänyt sekä tutkijoiden, asiantuntijoiden että harrastajien huomion. Yhtenäinen valtiollinen koe on osoittautunut monimutkaiseksi ja monitahoiseksi aiheeksi, joka sisältää monenlaisia ​​näkökulmia ja lähestymistapoja. Yhtenäinen valtiollinen koe on ollut keskustelun ja keskustelun kohteena eri piireissä ja tieteenaloilla yhteiskunnallisista vaikutuksistaan ​​sen merkitykseen tieteen alalla. Näillä sivuilla perehdymme Yhtenäinen valtiollinen koe:n eri puoliin ja tutkimme sen alkuperää, kehitystä ja mahdollisia tulevaisuuden vaikutuksia. Toivomme voivamme tarjota lukijoillemme kattavan ja rikastuttavan käsityksen tästä kiehtovasta aiheesta.

Vuonna 2009 käytetty Yhtenäisen valtiollisen kokeen vastauslomake.

Yhtenäinen valtiollinen koe eli JeGE (ven. Еди́ный госуда́рственный экза́мен, ЕГЭ, Jedinyi gosudarstvennyi ekzamen, JeGE) on Venäjällä järjestettävä, vuodesta 2009 lähtien valtakunnallisesti yhtenäinen toisen asteen koulujen päättökoe.[1] Se vastaa lähinnä Suomen ylioppilastutkintoa. Kokeen tuloksia käytetään laajalti myös pääsykokeen tavoin korkeakoulujen opiskelupaikkojen valinnassa.[1]

Päättökokeessa on kaksi pakollista ainetta: matematiikka ja venäjän kieli. Näiden lisäksi on yhdeksän valinnaisainetta.[2] Kukin koe kestää ajallisesti 3-4 tuntia. Valinnaisaineita ovat: biologia, fysiikka, historia, informatiikka ja informaatio- ja viestintäteknologiat, kemia, maantiede, Venäjän kirjallisuus, vieras kieli (englanti, ranska, saksa tai espanja) ja yhteiskuntatiede.

Korkeakoulut tyypillisesti edellyttävät pääsyvaatimuksissaan opiskelijoiltaan tarpeellisten valinnaisaineiden suoritusta. Esimerkiksi lääketieteen opiskelijaksi pyrkiviltä edellytetään pakollisten aineiden ohella ainakin biologian ja kemian valinnaisaineiden suoritusta. Yhtenäisen valtiollisen kokeen kussakin aineessa maksimipistemäärä on 100. Hyväksytyn suorituksen minimipisteet ja arvosanojen pisterajat määrätään kullekin aineelle vuosittain. Arvosanat kirjataan todistukseen arvosteluasteikkoa 1-5 käyttäen, jossa 5 on kiitettävä.[2]

Lähteet

  1. a b JeGE v Rossii Rossiskaja Gazeta, rg.ru. Viitattu 5.7.2013. (venäjäksi)
  2. a b Yleissivistävä koulutus Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, maatieto.net. Viitattu 5.7.2013. (suomeksi)

Aiheesta muualla