Zimbabwe



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Zimbabwen tutkiminen vuonna 2023: kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Zimbabwen tutkiminen vuonna 2023: kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Zimbabwen tutkiminen vuonna 2023: kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Zimbabwen tutkiminen vuonna 2023: kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Zimbabwen tutkiminen vuonna 2023: kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Zimbabwen tutkiminen vuonna 2023: kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

19 ° S 30 ° E /19 ° S 30 ° E / -19; 30

Zimbabwen tasavalta
15 muuta virallista nimeä
Motto: "Yhteisyys, vapaus, työ"
Hymni: "Siunattu olkoon Zimbabwen maa"
Zimbabwen sijainti (tummanvihreä)
Zimbabwen sijainti (tummanvihreä)
Pääoma
ja suurin kaupunki
Harare
17 ° 49′45 ″ eteläistä leveyttä 31 03'08 ° "E /17.82917 ° S 31.05222 ° E / -17.82917; 31.05222
Viralliset kielet16-kielellä.:
Etniset ryhmät
(2012 väestönlaskenta)
Uskonto
(2017)
Demonyymi (t)zimbabwelainen
Zimbo (puhekielen)
Hallitusyhtenäinen hallitseva puolue presidentin- tasavalta
Emmerson Mnangagwa
Constantino chiwenga
lainsäätäjäEduskunta
Senaatti
Kansalliskokous
itsenäisyys mistä Yhdistynyt kuningaskunta
11 marraskuu 1965
• Tasavalta
2 maaliskuuta 1970
1 kesäkuu 1979
18 huhtikuu 1980
15 toukokuuta 2013
alue
• Kaikki yhteensä
390,757 km2 (150,872 XNUMX neliömailia) (60.)
• Vesi (%)
1
väestö
• 2023 arvio
15,418,674 (73.)
• Vuoden 2022 väestönlaskenta
15,178,979
• Tiheys
39/km2 (101.0 XNUMX/neliömaili)
BKT (PPP)2023 arvio
• Kaikki yhteensä
Kasvaa $ 42.4 miljardia (131st)
• Asukasta kohti
Kasvaa $ 2,627 (175.)
BKT (nimellinen)2023 arvio
• Kaikki yhteensä
vähennys $ 29.9 miljardia (110.)
• Asukasta kohti
vähennys $ 1,851 (154.)
Gini (2019)Negatiivinen nousu 50.3
korkea
HDI (2021)Kasvaa 0.593
keskikokoinen · 146.
valuuttaZimbabwen dollari
USA: n dollari ($) (USD)
Etelä-Afrikan randi; Muut valuutat[huomautus 1]
AikavyöhykeUTC+2 (KISSA)
Päivämäärämuotopp / mm / yyyy
Ajopuolivasemmalle
Soittokoodi+ 263
ISO 3166 -koodiZW
Internet -aluetunnus.zw

Zimbabwe (/zɪmˈbɑːbw, -wi/), virallisesti Zimbabwen tasavalta, On sisämaavaltio in Etelä-Afrikka, välissä Zambezi ja Limpopo-joet, reunustaa Etelä-Afrikka etelään, Botswana lounaaseen, Sambia pohjoiseen ja Mosambik itään. Pääkaupunki ja suurin kaupunki on Harare, ja toiseksi suurin on Bulawayo. Noin 15 miljoonan asukkaan maa Zimbabwen suurin ja hallitseva etninen ryhmä ovat shona, jotka muodostavat 82 % väestöstä, jota seuraa Pohjois-Ndebele ja muut pienemmät vähemmistöt. Zimbabwessa on 16 viralliset kielet, englannin kanssa, shonaja Ndebele yleisin. Alkaen 9-luvulla, sen loppupuolella rautakausi, The Bantu ihmiset (josta tulisi etninen Shona) rakensi kaupunkivaltion Suuri Zimbabwe; kaupunkivaltiosta tuli yksi suurimmista Afrikan kauppakeskuksista 11-luvulle mennessä, ja se hallitsi kulta, norsunluu ja kupari- käy kauppaa kanssa Swahilin rannikko, jotka olivat yhteydessä arabien ja Intian osavaltioihin. 15-luvun puoliväliin mennessä kaupunkivaltio oli hylätty. Sieltä Zimbabwen kuningaskunta perustettiin, jota seurasi Rozvi ja Mutapa imperiumit.

- Brittiläinen Etelä-Afrikan yritys of Cecil Rhodes rajannut Rhodesian alue vuonna 1890, kun he valloittivat Mashonaland ja myöhemmin vuonna 1893 Matabeleland kovan vastustuksen jälkeen Matabele ihmiset tunnetaan nimellä Ensimmäinen Matabele-sota. Yrityksen sääntö päättyi vuonna 1923 perustamalla Etelä-Rodesiassa kuten itsehallinnollinen brittiläinen siirtomaa. 1965issa valkoinen vähemmistöhallitus julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi as Rhodesia. Valtio kesti kansainvälistä eristäytymistä ja 15 vuotta sissisota with musta nationalisti voimat; tämä huipentui a rauhansopimus joka loi yleismaailmallisen äänioikeuden ja de jure Zimbabwen suvereniteetti huhtikuussa 1980. Sitten Zimbabwe liittyi Kansakuntien yhteisö, josta se keskeytettiin vuonna 2002, koska sen hallitus rikkoi kansainvälistä oikeutta Robert Mugabe ja josta se vetäytyi joulukuussa 2003.

Mugabesta tuli Zimbabwen pääministeri vuonna 1980, kun hänen ZANU–PF puolue voitti yleiset vaalit valkoisten vähemmistösäännön päättymisen jälkeen; hän oli Zimbabwen presidentti vuodesta 1987 eroamiseensa vuonna 2017. Mugaben johdolla autoritäärinen Valtion turvallisuuskoneisto hallitsi maata ja oli vastuussa laajalle levinneestä ihmisoikeudet rikkomuksia. Vuodesta 2000 vuoteen 2009 talous oli laskussa ja hyperinflaation ennen elpymistä muiden valuuttojen käytön jälkeen Zimbabwen dollari oli sallittu, vaikka kasvu on sittemmin hiipunut. 15. marraskuuta 2017 loppujen lopuksi protestien vuosi hänen hallitustaan ​​sekä Zimbabwen nopeasti heikkenevää taloutta vastaan, Mugabe asetettiin kotiarestiin by maan kansallisarmeija vuonna vallankaappaus, ja Mugabe erosi kuusi päivää myöhemmin. Emmerson Mnangagwa on sittemmin toiminut Zimbabwen presidenttinä.

Zimbabwe on jäsen Yhdistyneet kansakunnat, The Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö, The Afrikan unioni, ja Itä- ja eteläisen Afrikan yhteismarkkinat.

Etymologia

Nimi "Zimbabwe" juontaa juurensa a shona termi Suuri Zimbabwe, keskiaikainen kaupunki (Masvingo) maan kaakkoisosassa, jonka jäännökset ovat nyt suojeltu alue. Kaksi eri teoriaa käsittelee sanan alkuperää. Monet lähteet väittävät, että "Zimbabwe" on peräisin dzimba-dza-mabwe, käännetty Shonan Karanga-murteesta "kivitaloiksi" (dzimba = monikko IMBA, "talo"; Mabwe = monikko ibwe, "kivi"). - Karangaa puhuva Shona-ihmisiä asuu nykypäivänä suuren Zimbabwen ympärillä Masvingo maakunnassa. Arkeologi Peter Garlake väittää, että "Zimbabwe" edustaa sopimusmuotoa dzimba-hwe, joka tarkoittaa "kunnioitettuja taloja" Shonan Zezurun murreessa ja viittaa yleensä päälliköiden taloihin tai haudoihin.

Zimbabwe tunnettiin aiemmin nimellä Etelä-Rodesiassa (1898) Rhodesia (1965), ja Zimbabwen Rhodesia (1979). Ensimmäinen kirjattu sana "Zimbabwe" kansallisena viitesanana on peräisin vuodelta 1960 mustan nationalistin Michael Maweman kolikosta. jonka Zimbabwen kansallispuolue käytti ensimmäisenä virallisesti nimeä vuonna 1961. Termi "Rhodesia" - johdettu sukunimestä Cecil Rhodes, 19-luvun lopun brittiläisen alueen kolonisoinnin ensisijainen aloittelija – afrikkalaiset nationalistit pitivät sitä sopimattomana sen siirtomaaperäisen alkuperän ja konnotaatioiden vuoksi.

Maweman mukaan mustat nationalistit pitivät kokouksen vuonna 1960 valitakseen maalle vaihtoehtoisen nimen ja ehdottivat nimiä, kuten "Matshobana" ja "MonomotapaEnnen kuin hänen ehdotuksensa "Zimbabwe" voitti. Toinen vaihtoehto, jonka nationalistit esittivät vuonna Matabeleland, oli ollut "Matopos", viitaten Matopoksen kukkulat etelään Bulawayo.

Aluksi oli epäselvää, kuinka valittua termiä käytetään - Maweman vuonna 1961 kirjoittama kirje viittaa "Zimbabwelandiin". — mutta "Zimbabwe" oli riittävän vakiintunut vuoteen 1962 mennessä tullakseen mustien nationalistisen liikkeen yleisesti suosituksi termiksi. Vuoden 2001 haastattelussa musta nationalisti Eddison Zvobgo muistutti, että Mawema mainitsi nimen poliittisen mielenosoituksen aikana, "ja se tarttui, ja siinä se". Mustat nationalistiryhmät käyttivät myöhemmin nimeä toisen aikana Chimurenga aikana kampanjoita Rhodesian hallitusta vastaan Rhodesian Bushin sota 1964-1979. Tämän leirin suurimpia ryhmiä olivat mm Zimbabwen Afrikan kansallinen unioni (johdolla Robert Mugabe vuodesta 1975) ja Zimbabwen Afrikan kansanliitto (johdolla Joshua Nkomo perustamisestaan ​​1960-luvun alussa).[muokkaa]

Kuten monissa Afrikan maissa sai itsenäisyyden aikana Kylmä sota, Zimbabwe on etnisesti neutraali nimi. On kyseenalaista, missä määrin Zimbabwe on yli 80 % homogeenisesti shona ja hallitsevat ne eri, voidaan kuvata a kansallisvaltio. Perustuslaissa tunnustetaan 16 kieltä, mutta vain kaksi niistä kansallisesti, shona ja englanti. Shonaa opetetaan laajasti kouluissa, toisin kuin Ndebele. Zimbabwella ei ole myöskään koskaan ollut ei-Shona-valtionpäämiestä.

Historia

Esikolonialistinen aikakausi

Arkeologiset tallenteet ajoittavat nykyisen Zimbabwen ihmisasutuksen ainakin 500,000 XNUMX vuotta sitten. Zimbabwen varhaisimmat tunnetut asukkaat olivat todennäköisesti san-kansalaisia, jotka jättivät jälkeensä nuolenkärkiä ja luolamaalauksia. Noin 2,000 vuotta sitten ensimmäiset bantua puhuvat maanviljelijät saapuivat bantu-laajentumisen aikana.

Yhteiskunnat puhuvat proto-Shona kielet ilmestyi ensin keskellä Limpopo-joki laaksossa 9-luvulla ennen siirtymistä Zimbabwen ylängöille. Zimbabwen tasangosta tuli myöhempien Shonan osavaltioiden keskus noin 10-luvulta alkaen. Noin 10-luvun alussa kauppa kehittyi arabikauppiaat Intian valtameren rannikolla, auttaen kehittämään Mapungubwen kuningaskunta 11-luvulla. Tämä oli edeltäjä shona-sivilisaatioille, jotka hallitsivat aluetta 13-15-luvuilla, mistä todistavat rauniot Suuri ZimbabweLähellä Masvingoja muilta pienemmiltä sivustoilta. Pääarkeologisella paikalla käytettiin ainutlaatuista kuivakiviarkkitehtuuria. Mapungubwen kuningaskunta oli ensimmäinen kauppavaltioiden sarjasta, joka oli kehittynyt Zimbabween, kun ensimmäiset eurooppalaiset tutkimusmatkailijat saapuivat Portugalista. Nämä osavaltiot vaihtoivat kultaa, norsunluua ja kuparia kankaaseen ja lasiin.

1220: n avulla Zimbabwen kuningaskunta varjosti Mapungubwen. Tämä Shonan osavaltio jalosti ja laajensi edelleen Mapungubwen kiviarkkitehtuuria, joka on säilynyt tähän päivään valtakunnan pääkaupungin Suuren Zimbabwen raunioilla. From c. 1450-1760 Mutapan kuningaskunta hallitsi suurta osaa nykyisen Zimbabwen alueesta sekä osia Keski-Mosambikista. Se tunnetaan monilla nimillä, mukaan lukien Mutapa-imperiumi, joka tunnetaan myös nimellä Mwene Mutapa or Monomotapa sekä "Munhumutapa", ja se oli tunnettu strategisista kauppareiteistään arabien ja Portugalin kanssa. Portugalilaiset yrittivät monopolisoida tämän vaikutuksen ja aloittivat sarjan sotia, jotka jättivät imperiumin lähes romahtamiseen 17-luvun alussa.

Suorana vastauksena Euroopan lisääntyneeseen läsnäoloon sisämaassa syntyi uusi Shona-valtio, joka tunnetaan nimellä The Rozwin valtakunta. Vuosisatojen sotilaalliseen, poliittiseen ja uskonnolliseen kehitykseen tukeutuen Rozwi (tarkoittaa "tuhoajia") karkotti portugalilaiset Zimbabwen tasangolta vuonna 1683 asevoimin. Noin 1821 zulu yleinen Mzilikazi että Khumalon klaani onnistuneesti kapinoi Kingiä vastaan Shaka ja perusti oman klaaninsa, the Ndebele. Ndebele taisteli tiensä pohjoiseen päin Transvaaljättäen jälkeensä tuhon jälkiä ja aloittaen laajalle levinneen tuhon aikakauden, joka tunnetaan nimellä Mfecane. Kun Dutch trekboers yhtyivät Transvaaliin vuonna 1836, he ajoivat heimon vielä pidemmälle pohjoiseen tswana Barolong soturit ja Griqua kommandot. Vuoteen 1838 mennessä ndebelet olivat valloittaneet Rozwi-imperiumin muiden pienempien Shonan osavaltioiden kanssa ja vähentäneet ne vasallikunta.

Matabele helmi, kuvan mukaisesti William Cornwallis Harris, 1836

Menetettyään jäljellä olevat Etelä-Afrikan maansa vuonna 1840 Mzilikazi ja hänen heimonsa asettuivat pysyvästi nykyisen Zimbabwen lounaisosaan Matabelelandiksi ja perustivat Bulawayo heidän pääkaupunkinaan. Mzilikazi järjesti sitten yhteiskuntansa sotilasjärjestelmäksi rykmentin kanssa kraals, samanlainen kuin Shaka, joka oli riittävän vakaa torjumaan uusia buurien hyökkäyksiä. Mzilikazi kuoli vuonna 1868; väkivaltaisen valtataistelun jälkeen hänen poikansa Lobengula seurasi häntä.

Siirtomaakausi ja Rhodesia (1888–1964)

- Ison-Britannian lippu nostettiin yli Salisburyn linnoitus 13-syyskuussa 1890.

1880-luvulla eurooppalaiset siirtolaiset saapuivat Cecil Rhodes's Brittiläinen Etelä-Afrikan yritys (vuokrattu vuonna 1889). Vuonna 1888 Rhodes sai a kaivosoikeuksia koskeva toimilupa Kingiltä Lobengula Ndebelen kansoista. Hän esitti tämän myönnytyksen saadakseen Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen myöntämään a kuninkaallinen peruskirja yritykselle Matabelelandin yli ja sen alaisille valtioille, kuten Mashonaland samoin. Rhodes käytti tätä asiakirjaa vuonna 1890 perustellakseen lähettämisen Pioneerikolonni, ryhmä eurooppalaisia, joita suojelevat hyvin aseistetut Britannian Etelä-Afrikan poliisi (BSAP) Matabelelandin kautta Shonan alueelle Fort Salisburyn perustamiseksi (nykyään Harare) ja siten vahvistaa yrityksen sääntö alueen yli. Vuosina 1893 ja 1894 uusien avustuksella Maksiimi aseet, BSAP kukisti Ndebelen vuonna Ensimmäinen Matabele-sota. Rhodes pyysi lisäksi lupaa neuvotella samanlaisia ​​myönnytyksiä, jotka kattavat koko Limpopo-joen ja Tanganyika-järvi, joka tunnettiin silloin nimellä "Zambesia". Edellä mainittujen myönnytysten ja sopimusten ehtojen mukaisesti massasijoitusta rohkaistiin, kun britit säilyttivät hallinnan työvoimasta sekä jalometalleista ja muista mineraalivaroista.

- Shanganin taistelu on 25 lokakuu 1893

Vuonna 1895 BSAC otti nimen käyttöön "Rhodesia" alueelle, Rodoksen kunniaksi. Vuonna 1898 "Etelä-Rhodesia" tuli Zambezin eteläpuolisen alueen virallinen nimi. joka myöhemmin otti käyttöön nimen "Zimbabwe". Pohjoisessa olevaa aluetta, jota hallinnoitiin erikseen, kutsuttiin myöhemmin nimellä Pohjois-Rhodesia (nykyinen Sambia). Pian tuhoisan Rodoksen sponsoroima Jameson Raid (joulukuu 1895 - tammikuu 1896) Etelä-Afrikan tasavaltandebelet kapinoivat valkoista valtaa vastaan ​​karismaattisen uskonnollisen johtajansa Mlimon johdolla. The Toinen Matabele-sota 1896–1897 kesti Matabelelandissa vuoteen 1896, jolloin amerikkalainen partiolainen murhasi Mlimon Frederick Russell Burnham. Shona-agitaattorit järjestivät epäonnistuneita kapinoita (tunnetaan nimellä Chimurenga) yhtiösääntöä vastaan ​​vuosina 1896 ja 1897.[muokkaa] Näiden epäonnistuneiden kapinoiden jälkeen Rodoksen hallinto kukisti Ndebele- ja Shona-ryhmät ja järjesti maan suhteettomasti eurooppalaisia ​​suosien ja syrjäytti näin monet alkuperäiskansat.

Yhdistynyt kuningaskunta liitti Etelä-Rhodesian liittoon 12. syyskuuta 1923. Pian liittämisen jälkeen, 1. lokakuuta 1923, uuden Etelä-Rhodesian siirtokunnan ensimmäinen perustuslaki tuli voimaan. Uuden perustuslain mukaan Etelä-Rhodesiasta tuli a itsehallinnollinen brittiläinen siirtomaa, jälkeen a Vuoden 1922 kansanäänestys. Kaikenrotuiset rhodesialaiset palvelivat Yhdistyneen kuningaskunnan puolesta kahden maailmansodan aikana 20-luvun alussa. Valkoiseen väestöön suhteutettuna Etelä-Rhodesian osuus oli suurempi asukasta kohti molemmille Etunimi ja Toiset maailmansodat kuin mikään muu osa imperiumia, mukaan lukien Britannia.

- Vuoden 1930 maanjakolaki rajoitti mustan maan omistuksen tietyille maan osille ja varasi suuria alueita yksinomaan valkoisen vähemmistön ostamiseen. Tästä nopeasti kasvavaan epätasa-arvoon johtaneesta teosta on usein vaadittu myöhempää maareformia. Vuonna 1953 Afrikan vastustuksen edessä Iso-Britannia yhdisti kaksi Rhodesiaa Nyasaland (Malawi) epäonnisessa Keski-Afrikan liitto, jota Etelä-Rhodesia pääosin hallitsi. Kasvava Afrikkalainen nationalismi ja yleinen erimielisyys, erityisesti Nyasalandissa, sai Britannian hajottamaan liiton vuonna 1963 ja muodostivat kolme erillistä divisioonaa. Sillä aikaa monirotuinen demokratia vihdoin esiteltiin Pohjois-Rhodesiaan ja Nyasamaan, eurooppalaiset etelärhodesialaiset nauttivat edelleen vähemmistösääntö.

Jälkeen Sambian itsenäisyys (voimassa lokakuusta 1964), Ian Smith's Rhodesian rintama Salisburyn hallitus luopui nimityksestä "Southern" vuonna 1964 (kerran Pohjois-Rhodesia oli vaihtanut nimensä muotoon Sambia, jolla on sana Eteläinen ennen nimeä Rhodesia muuttui tarpeettomaksi ja maasta tuli yksinkertaisesti tunnettu Rhodesia jälkeenpäin). Tarkoituksena on tehokkaasti torjua äskettäin hyväksytty brittiläinen politiikka "ei itsenäisyyttä ennen enemmistön valtaa", Smith julkaisi a Yksipuolinen itsenäisyysjulistus (UDI) Yhdistyneestä kuningaskunnasta 11. marraskuuta 1965. Tämä oli ensimmäinen tällainen kurssi, jonka kapinallinen brittiläinen siirtomaa otti sitten Amerikkalainen julistus vuodelta 1776, jonka Smith ja muut todella väittivät tarjoavan sopivan ennakkotapauksen heidän omille toimilleen.

Itsenäisyysjulistus ja sisällissota (1965-1980)

Ian Smith allekirjoittamalla Yksipuolinen itsenäisyysjulistus 11. marraskuuta 1965 kabinettinsa kanssa

Yhdistynyt kuningaskunta piti Rhodesian julistusta kapinateona, mutta se ei palauttanut hallintaansa väkisin. Britannian hallitus vetosi Yhdistyneisiin Kansakuntiin seuraamukset Rhodesiaa vastaan ​​odotettaessa epäonnistuneita neuvotteluja Smithin hallinnon kanssa vuosina 1966 ja 1968. Joulukuussa 1966 järjestö noudatti määräyksiä ja määräsi ensimmäisen pakollisen kauppasaarron autonomiselle valtiolle. Näitä pakotteita laajennettiin uudelleen vuonna 1968.

Sisällissota syttyi, kun Joshua Nkomo's Zimbabwen Afrikan kansanliitto (ZAPU) ja Robert Mugaben Zimbabwen Afrikan kansallinen unioni (ZANU), jota kommunistivallat ja naapurimaiden Afrikan valtiot tukevat aktiivisesti, aloitti sissioperaatiot Rhodesian pääosin valkoista hallitusta vastaan. ZAPU:ta tukivat Neuvostoliitto, The Varsovan sopimus ja assosioituneet maat, kuten Kuuba, ja hyväksyivät a Marxilainen-leninistinen ideologia; Sillä välin ZANU linjasi itsensä kanssa Maolaisuus ja Kiinan kansantasavallan johtama blokki. Smith julisti Rhodesian tasavallaksi vuonna 1970 a kansanäänestys edellisenä vuonna, mutta tätä ei tunnustettu kansainvälisesti. Samaan aikaan Rhodesian sisäinen konflikti kiihtyi ja pakotti hänet lopulta aloittamaan neuvottelut militanttien kommunistien kanssa.

Piispa Abel Muzorewa allekirjoittaa Lancaster House -sopimuksen vieressä istuva Britannian ulkoministeri Lordi Carrington.

Maaliskuussa 1978 Smith pääsi sopimukseen kolmen afrikkalaisen johtajan kanssa, joita johti piispa Abel Muzorewa, joka tarjoutui jättämään valkoisen väestön mukavasti juurtumaan vastineeksi kaksirotuisen demokratian perustamisesta. Seurauksena on Sisäinen selvitys, vaalit pidettiin huhtikuussa 1979, jonka päätteeksi Yhdistyneen Afrikan kansallinen neuvosto (UANC), jolla on enemmistö parlamenttipaikoista. 1. kesäkuuta 1979 UANC:n johtaja Muzorewa nousi pääministeriksi ja maan nimi muutettiin Zimbabwe Rhodesiaksi. Sisäinen sovintoratkaisu jätti määräysvallan Rhodesian turvallisuusjoukot, virkamieskunta, oikeuslaitos ja kolmasosa parlamenttipaikoista valkoisille. On 12 kesäkuuta Yhdysvaltain senaatti äänesti entisen Rhodesian taloudellisen paineen poistamiseksi.

Sen jälkeen viides Kansainyhteisön hallitusten päämiesten kokous, pidetty sisällä LusakaSambiassa 1.-7. elokuuta 1979 Britannian hallitus kutsui Muzorewan, Mugaben ja Nkomon osallistumaan perustuslakikonferenssiin Lancaster-talo. Konferenssin tarkoituksena oli keskustella ja päästä sopimukseen itsenäisyyden perustuslain ehdoista sekä järjestää Britannian vallan alaisina valvotut vaalit, jotka mahdollistavat Zimbabwen Rhodesian oikeudellisen itsenäisyyden. Yhdistyneen kuningaskunnan ulko- ja kansainyhteisöasioiden ulkoministeri lordi Carringtonin johdolla näitä keskusteluja käytiin 10. syyskuuta 15. joulukuuta 1979, jolloin saatiin yhteensä 47 täysistunnot. 21. joulukuuta 1979 valtuuskunnat kaikista tärkeimmistä edustettuina edustettuina saapuivat paikalle Lancaster House sopimus, joka lopetti tehokkaasti sissisodan.

11. joulukuuta 1979 Rhodesian House of Assembly äänesti 90 vastaan ​​nolla-äänestyksellä palatakseen Britannian siirtomaa-asemaan ("aye"-ääniin sisältyi Ian Smith). Laki hyväksyttiin sitten senaatissa, ja presidentti hyväksyi sen. Saapumisen myötä Christopher Soames, uusi kuvernööri 12. joulukuuta 1979, Iso-Britannia otti virallisesti haltuunsa Zimbabwen Rhodesian Etelä-Rhodesian siirtokuntana, vaikka Soames ilmoitti 13. joulukuuta, että hänen toimikautensa aikana nimiä Rhodesia ja Zimbabwe Rhodesia käytetään edelleen. Britannia poisti pakotteet 12. joulukuuta ja YK 16. joulukuuta.

Aikana helmikuuta 1980 pidetyt vaalit, Mugabe ja ZANU-puolue varmistivat maanvyörymän voiton. Prinssi CharlesBritannian edustajana myönsi muodollisesti itsenäisyyden uudelle Zimbabwen kansakunnalle Hararessa pidetyssä seremoniassa huhtikuussa 1980.

Itsenäisyysaika (1980- nykypäivään)

Trendit Zimbabwessa Moniulotteinen köyhyysindeksi, 1970-2010

Zimbabwen ensimmäinen presidentti itsenäistymisen jälkeen Kanaanin banaani alun perin pääasiassa seremoniallisessa roolissa valtionpäämies. Mugabe oli maan ensimmäinen pääministeri ja hallituksen päämies. Vuonna 1980, Samora Machel kertoi Mugabelle, että Zimbabwe oli "Afrikan jalokivi", mutta lisäsi: "Älä tahraa sitä!".

Matabelelandin ympärillä puhkesi välittömästi vastustus Shona-vallankaappaukseksi pidettyä vastaan. Matabeleen levottomuudet johtivat ns Gukurahundi (Shona: 'aikainen sade, joka huuhtoo pois akanat ennen kevätsateita'). - Viides prikaati, Pohjois-Korean kouluttama eliittiyksikkö, joka raportoi suoraan Mugabelle, saapui Matabelelandiin ja tappoi tuhansia siviilejä, joita syytettiin "toisinajattelijoiden" tukemisesta. Arviot kuolleiden määrästä viiden vuoden aikana Gukurahundi Kampanja vaihteli välillä 3,750 XNUMX on 80,000. Tuhansia muita kidutettiin armeijan internointileireillä. Kampanja päättyi virallisesti vuonna 1987, kun Nkomo ja Mugabe tekivät yhtenäisyyssopimuksen, joka yhdisti heidän puolueensa ja loi Zimbabwen Afrikan kansallisliiton – Patriotic Front (ZANU–PF). Vaalit maaliskuussa 1990 johti Mugaben ja ZANU–PF-puolueen uuteen voittoon, joka saavutti 117 paikasta 120:sta kiistelystä.

1990-luvulla opiskelijat, ammattiyhdistystyöntekijät ja muut työntekijät osoittivat usein ilmaistakseen kasvavaa tyytymättömyyttään Mugaben ja ZANU–PF-puolueen politiikkaan. Vuonna 1996 virkamiehet, sairaanhoitajat ja nuoremmat lääkärit aloittivat lakon palkka-asioista. Myös väestön yleinen terveys alkoi merkittävästi heikentyä; vuoteen 1997 mennessä arviolta 25 % väestöstä oli saanut HIV-tartunnan pandemiassa, joka vaikutti suurimmassa osassa Etelä-Afrikkaa.

Maan uudelleenjako nousi uudelleen ZANU–PF-hallituksen pääasiaksi vuoden 1997 tienoilla. Huolimatta "halullinen ostaja - halukas myyjä" -maauudistusohjelma 1980-luvulta lähtien, zimbabwelaisten noin 0.6 prosentin vähemmistövalkoinen väestö jatkoi omistaa 70 prosenttia maan hedelmällisimmästä maatalousmaasta.

Vuonna 2000 hallitus ajoi eteenpäin Nopeutettu maareformi ohjelma, pakollinen maanhankintapolitiikka, jonka tavoitteena on jakaa maa uudelleen valkoisesta vähemmistöstä mustien enemmistöväestölle. Valkoisen viljelymaan takavarikointi, jatkuvat kuivuus sekä ulkoisen rahoituksen ja muun tuen vakava pudotus johtivat maatalousviennin jyrkäseen laskuun, joka oli perinteisesti maan johtava vientituottaja. Noin 58,000 XNUMX riippumatonta mustaa maanviljelijää on sittemmin kokenut vähäistä menestystä perattujen rahakasvien alojen elvyttämisessä pienemmällä mittakaavalla.

Presidentti Mugabe ja ZANU–PF-puolueen johto joutuivat useiden kansainvälisten pakotteiden vaivaamaan. Vuonna 2002 kansakunta erotettiin Kansakuntien yhteisö holtittomien maatilan takavarikointien ja räikeän takia vaalien peukalointia. Seuraavana vuonna Zimbabwen viranomaiset irtisanoivat sen Kansainyhteisön jäsenyyden vapaaehtoisesti. Vuonna 2001 Yhdysvallat sääti Zimbabwen demokratia- ja talouden elvytyslaki (ZDERA). Se tuli voimaan vuonna 2002 ja jäädytti luottojen Zimbabwen hallitukselle. Lakiesitystä sponsoroi Bill Frist ja Yhdysvaltain senaattorien yhteissponsoroima Hillary Clinton, Joe Biden, Russ Feingoldja Jesse Helms. ZDERA:n osion 4C ("Multilateral Financing Restriction") kautta valtiovarainministeri on määrätty jaksossa 3 lueteltujen kansainvälisten rahoituslaitosten Yhdysvaltain johtajille "vastustamaan ja äänestämään vastaan ​​-- (1) asianomaisen laitoksen pidennystä mikä tahansa laina, luotto tai takaus Zimbabwen hallitukselle; tai (2) mikä tahansa Zimbabwen hallituksen Yhdysvalloille tai mille tahansa kansainväliselle rahoituslaitokselle velkojen peruuttaminen tai vähentäminen."

Vuoteen 2003 mennessä maan talous oli romahtanut. Arvioiden mukaan jopa neljännes Zimbabwen 11 miljoonasta ihmisestä oli paennut maasta. Kolme neljäsosaa jäljellä olevista zimbabwelaisista eläsi alle yhdellä Yhdysvaltain dollarilla päivässä.

Jälkeen vuoden 2005 vaaleissa, hallitus aloitti "Operaatio Murambatsvina", yritys tukahduttaa kaupunkeihin syntyviä laittomia markkinoita ja slummeja, jotka jättävät suuren osan kaupunkien köyhistä kodittomaksi. Zimbabwen hallitus on kuvaillut operaatiota yritykseksi tarjota kunnollisia asuntoja väestölle, vaikka kriitikot, kuten mm. Amnesty International, viranomaisten ei ole vielä perusteltu kunnolla väitteitään.

Kartta, joka näyttää Zimbabwen ruokaturvan kesäkuussa 2008

Zimbabwessa pidettiin 29. maaliskuuta 2008 a presidentinvaalit yhdessä eduskuntavaalit. Näiden vaalien tuloksia ei pidetty kahden viikon ajan, minkä jälkeen yleisesti tunnustettiin, että Demokraattisen muutoksen liike – Tsvangirai (MDC-T) oli saavuttanut yhden paikan enemmistön parlamentin alahuoneessa.

10. heinäkuuta 2008 Venäjä ja Kiina vetosivat YK:n Zimbabwea vastaan ​​asettamiin pakotteisiin, joita Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat painoivat. Yhdysvallat laati asiakirjan, joka olisi asettanut Mugaben hallinnolle asevientikiellon. Yhdeksän YK:n turvallisuusneuvoston 15 maasta kuitenkin vastusti sitä, mukaan lukien Vietnam, Etelä-Afrikka ja Libya, jotka väittivät, ettei Zimbabwe ollut "uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle".

Vuoden 2008 lopulla Zimbabwen ongelmat saavuttivat kriisin elintason ja kansanterveyden aloilla (suuri puhjennut kolera joulukuussa) ja erilaisia ​​perusasioita. Tänä aikana kansalaisjärjestöt ottivat haltuunsa hallitukselta ensisijaisen ruoan tarjoajan Zimbabwen elintarviketurvan puutteen aikana.

Syyskuussa 2008, a vallanjakosopimus Tsvangirain ja presidentti Mugaben välillä päästiin, mikä antoi entiselle mahdollisuuden toimia pääministerin virassa. Poliittisten puolueiden välisten ministeri-erojen vuoksi sopimus pantiin täysimääräisesti täytäntöön vasta 13. helmikuuta 2009. Joulukuuhun 2010 mennessä Mugabe uhkasi pakkolunastaa Zimbabwessa jäljellä olevat yksityisomistuksessa olevat yritykset kokonaan, ellei "länsimaisia ​​pakotteita" poisteta.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe osallistui itsenäisyyspäivän juhliin Etelä-Sudanissa heinäkuussa 2011.

Vuoden 2011 tutkimus Freedom House ehdotti, että elinolosuhteet olivat parantuneet vallanjakosopimuksen jälkeen. Yhdistyneet kansakunnat Toimisto n humanitaaristen asioiden totesi vuosien 2012–2013 suunnitteluasiakirjassaan, että "humanitaarinen tilanne on parantunut Zimbabwessa vuodesta 2009, mutta olosuhteet ovat edelleen epävarmat monille ihmisille".

17. tammikuuta 2013 varapuheenjohtaja John Nkomo kuoli syöpään St Anne's Hospitalissa Hararessa 78-vuotiaana. Uusi perustuslaki hyväksyttiin vuonna Zimbabwen perustuslakiäänestys, 2013 kaventaa presidentin valtaa.

Mugabe valittiin uudelleen presidentiksi heinäkuussa 2013 Zimbabwen parlamenttivaalit joka Economist kuvattu "takatuksi" ja Daily Telegraph "varastetuksi". Movement for Democratic Change väitti valtavia petoksia ja yritti hakea apua tuomioistuimista. Yllättävässä vilpittömyydessä ZANU–PF:n kongressissa joulukuussa 2014 presidentti Robert Mugabe myönsi vahingossa, että oppositio oli itse asiassa voittanut vuoden 2008 kiistanalaiset vaalit hämmästyttävällä 73 prosentilla. Vaalien voittamisen jälkeen Mugaben ZANU–PF-hallitus asettui uudelleen yhden puolueen sääntö, kaksinkertaisti virkamieskunnan ja sen mukaan Economist, ryhtyi "väärin johtamiseen ja häikäisevään korruptioon". Vuonna 2017 tekemä tutkimus Turvallisuustutkimuslaitos (ISS) päätteli, että hallituksen ja talouden heikkenemisen vuoksi "hallitus rohkaisee korruptiota kompensoimaan kyvyttömyyttään rahoittaa omia instituutioitaan" ja laajalle levinneet ja epäviralliset poliisin tiesulkut määrätä sakkoja matkustajille on yksi ilmentymä tästä.

Presidentti Robert Mugabe sai palkinnon 22. lokakuuta 2015 Konfutsen rauhanpalkinto, kiinalainen vaihtoehto Nobelin rauhanpalkinto hänen sitoutumisestaan ​​kansan poliittiseen ja taloudelliseen järjestykseen.

Heinäkuussa 2016 valtakunnalliset mielenosoitukset tapahtui maan taloudellisen romahduksen johdosta, ja valtiovarainministeri myönsi "Juuri nyt meillä ei ole kirjaimellisesti mitään."

Marraskuussa 2017, armeija johti vallankaappausta varapuheenjohtajan erottamisen jälkeen Emmerson Mnangagwa, asetti Mugaben kotiarestiin. Armeija kiisti, että heidän toimintansa muodostivat a vallankaappaus. 19. marraskuuta 2017 ZANU–PF erotti Robert Mugaben puoluejohtajasta ja nimitti entisen varapresidentin Emmerson Mnangagwan hänen tilalleen. 21. marraskuuta 2017 Mugabe tarjosi eroaan ennen virkasyytemenettelyn päättymistä. Vaikka alla Zimbabwen perustuslaki Mugaben seuraajaksi tulee varapresidentti Phelekezela Mphoko, kannattaja Grace Mugabe, ZANU–PF:n pääpiiska Lovemore Matuke totesi Reuters uutistoimisto, että Mnangagwa nimitetään presidentiksi.

Zimbabwe piti 30. heinäkuuta 2018 yleiset vaalit, jonka voitti Mnangagwan johtama ZANU-PF-puolue. Nelson chamisa joka johti suurinta oppositiopuoluetta MDC Alliance kiisti vaalituloksen väittäen äänestäjien petosta, ja jätti myöhemmin vetoomuksen Zimbabwen perustuslakituomioistuimelle. Oikeus vahvisti Mnangagwan voiton, jolloin hänestä tuli vasta valittu presidentti Mugaben jälkeen.

Joulukuussa 2017 Zimbabwe News -sivusto, joka laski Mugaben aikakauden kustannuksia eri tilastojen avulla, kertoi, että itsenäistymisen aikaan vuonna 1980 maan taloudellinen kasvu oli noin viisi prosenttia vuodessa, ja se oli kasvanut jo melko pitkään. aika. Jos tämä kasvuvauhti olisi säilynyt seuraavat 37 vuotta, Zimbabwen BKT olisi vuonna 2016 52 miljardia dollaria. Sen sijaan sen virallinen sektorin BKT oli vain 14 miljardia dollaria, mikä maksoi 38 miljardia dollaria menetetystä kasvusta. Väestönkasvu vuonna 1980 oli Afrikan korkeimpia, noin 3.5 prosenttia vuodessa, joka kaksinkertaistui 21 vuoden välein. Jos tämä kasvu olisi säilynyt, väkiluku olisi ollut 31 miljoonaa. Sen sijaan vuonna 2018 se on noin 13 miljoonaa. Erojen uskottiin johtuvan osittain nälkään ja sairauksista johtuvasta kuolemasta ja osittain heikentyneestä hedelmällisyydestä. Elinajanodote on puolittunut, ja hallituksen sponsoroiman poliittisen väkivallan aiheuttamia kuolemia on yli 200,000 1980 vuodesta 37 lähtien. Mugaben hallitus on suoraan tai välillisesti aiheuttanut vähintään kolmen miljoonan zimbabwelaisen kuoleman XNUMX vuoden aikana. Maailman elintarvikeohjelman mukaan yli kaksi miljoonaa ihmistä näkee nälkään maan viimeaikaisten kuivuuden vuoksi.

Vuonna 2018 presidentti Mnangagwa ilmoitti, että hänen hallituksensa pyrkii liittymään uudelleen Kansainyhteisö, joka on vuodesta 2023 lähtien suorittamassa tiedonhankintamatkaa ennen kuin pyytää Pääsihteeri antamaan suosituksen.

6. syyskuuta 2019 entinen presidentti Robert Mugabe kuoli Singaporessa 95-vuotiaana.

Maantiede

Zimbabwen kartta Köppenin ilmastoluokituksesta

Zimbabwe on sisämaavaltio Etelä-Afrikassa, joka sijaitsee leveysasteilla 15 ° ja 23 ° S, ja pituusasteet 25 ° ja 34 ° E. Sitä rajaa Etelä-Afrikka etelään, Botswana länteen ja lounaaseen, Sambia luoteeseen ja Mosambik itään ja koilliseen. Sen luoteiskulma on noin 150 metrin päässä Namibia, muodostaen lähes neljän kansan nelipiste. Suurin osa maasta on kohonnutta, ja se koostuu lounaasta pohjoiseen ulottuvasta keskitasangosta (korkea veld), jonka korkeus on 1,000 1,600–XNUMX XNUMX metriä. Maan äärimmäinen itäosa on vuoristoinen, ja tämä alue tunnetaan nimellä Itäiset ylängöt, kanssa Nyangani-vuori korkein kohta 2,592 m.

Ylämaat tunnetaan luonnollisesta ympäristöstään, ja matkailukohteita ovat mm Nyanga, Troutbeck, Chimanimani, Vumba ja Chirindan metsä at Selinda-vuori. Noin 20 % maasta koostuu matalista alueista, jotka ovat alle 900 metrin korkeudessa. Victoria Falls, yksi maailman suurimmista ja upeimmista vesiputouksista, sijaitsee maan äärimmäisellä luoteisosassa ja on osa Zambezi joki.

Geologia

Geologisen ajan kuluessa Zimbabwe on kokenut kaksi merkittävääGondwana eroosiosyklit (tunnetaan afrikkalaisina ja jälkiafrikkalaisina) ja hyvin toissijainen plio-pleistoseenisykli.

Ilmasto

Zimbabwessa on a subtrooppinen ilmasto monilla paikallisilla variaatioilla. Eteläiset alueet tunnetaan kuumuudestaan ​​ja kuivuudestaan, kun taas osa keskitasangosta saa pakkasta talvella. Zambezin laakso tunnetaan äärimmäisestä kuumuudestaan ​​ja Itäiset ylängöt kokevat yleensä viileät lämpötilat ja maan korkeimmat sateet. Maan oma sadekausi kestää yleensä lokakuun lopusta maaliskuuhun, ja kuumaa ilmastoa hillitsee kasvava korkeus. Zimbabwe kärsii toistuvista kuivuudesta. Vuonna 2019 ainakin 55 norsua kuoli kuivuuden vuoksi. Kovat myrskyt ovat harvinaisia.

Luonnon monimuotoisuus

Elefantti vesikuolassa Hwangen kansallispuisto

Zimbabwessa on seitsemän maanpäällistä ekoaluetta: Kalahari-akasia-baikiaea-metsät, Etelä-Afrikka bushveld, Eteläiset miombometsät, Sambezian Baikiaea-metsät, Sambesia ja mopaanimetsiä, Sambesialaiset halofyytit, ja Itä-Zimbabwen vuoristometsän ja niityn mosaiikki itäisellä ylängöllä.

Maa on enimmäkseen savanni, vaikka kosteat ja vuoristoiset Itäylängöt tukevat trooppisia ikivihreitä ja lehtipuumetsiä. Itäylämailla löydettyjä puita ovat mm teak, mahonki-, valtavia yksilöitä kuristaja kuva, metsä Newtonia, iso lehti, valkoista haisevaa puuta, chirinda stinkwood, kyynärpisara ja monet muut.

Maan alavilla osissa kuume puita, mopani, combretum ja Baobabs runsaasti. Suuri osa maasta on miombo-metsän peitossa, jota hallitsevat brakystegia lajit ja muut. Lukuisten kukkien ja pensaiden joukossa ovat hibiscus, liekki lilja, käärmelilja, hämähäkki lilja, leonotis, Cassia, puu Wisteria ja dombeya. Zimbabwesta löytyy noin 350 nisäkäslajia. Siellä on myös monia käärmeitä ja liskoja, yli 500 lintulajia ja 131 kalalajia.

Ympäristöasiat

Suuri osa Zimbabwesta oli aikoinaan metsien peittämä, ja siellä oli runsaasti villieläimiä. metsäkadon ja salametsästyksen on vähentänyt villieläinten määrää. Metsän rappeutuminen ja aiheuttamat metsäkadot väestönkasvu, kaupunkien laajentuminen ja käyttö polttoaineena ovat suuria huolenaiheita ja ovat johtaneet eroosioon, joka vähentää hedelmällisen maaperän määrää. Ympäristönsuojelijat ovat arvostelleet paikallisia maanviljelijöitä kasvillisuuden polttamisesta tupakkalattojensa lämmittämiseksi. Maalla oli vuosi 2019 Metsämaiseman eheysindeksi keskiarvo 6.31/10, mikä on 81. sija maailmanlaajuisesti 172 maan joukossa.

Hallitus

Zimbabwe on tasavalta, jossa on a presidentin järjestelmä hallituksen. puolipresidenttijärjestelmä lakkautettiin uuden perustuslain hyväksymisen jälkeen kansanäänestys vuonna 2013. Vuonna 2005 tehtyjen perustuslain muutosten mukaisesti an ylähuone, The Senaatti, palautettiin. - Assembly House on alempi kammio eduskunnan. Vuonna 1987 Mugabe muutti perustuslakia ja kumosi sen seremoniallinen puheenjohtajuus ja pääministerin virat, jotka muodostavat toimeenpanevan presidentin – presidenttijärjestelmän. Hänen ZANU-PF-puolueensa on voittanut kaikki vaalit itsenäistymisen jälkeen – vuoden 1990 vaaleissa toiseksi sijoittunut puolue, Edgar TekereZimbabwen yhtenäisyysliike (ZUM) sai 20 prosenttia äänistä.

Politiikka

Vuoden 1995 parlamenttivaalien aikana useimmat oppositiopuolueet, mukaan lukien ZUM, boikotoivat äänestystä, mikä johti hallitsevaan puolueeseen lähes pyyhkäisyyn. Kun oppositio palasi vaaleihin vuonna 2000, se sai 57 paikkaa, vain viisi vähemmän kuin ZANU-PF. Presidentinvaalit järjestettiin uudelleen vuonna 2002 äänestysväärennöksiä, uhkailua ja petoksia koskevien syytösten keskellä. - Vuoden 2005 Zimbabwen parlamenttivaalit pidettiin 31. maaliskuuta, ja parlamentti esitti useita väitteitä äänten väärentämisestä, vaalipetoksesta ja pelottelusta. Demokraattisen muutoksen liike juhliin ja Jonathan Moyo32 vaalipiiristä 120:ssa. Moyo osallistui vaaleihin syytöksistä huolimatta ja voitti paikan riippumattomana kansanedustajana.

Tukijat Demokraattisen muutoksen liike vuonna 2005

Vuonna 2005 MDC jakautui kahteen ryhmään: Movement for Democratic Change – Mutambara (MDC-M), johdolla Arthur Mutambara joka kiisti senaatinvaalit, ja Demokraattisen muutoksen liike – Tsvangirai (MDC-T) johti Morgan Tsvangirai joka vastusti vaaleissa kiistämistä ja totesi, että osallistuminen vääriin vaaleihin merkitsee tukea Mugaben väitteelle, jonka mukaan menneet vaalit olivat vapaat ja oikeudenmukaiset. Kahden MDC-leirin kongressi oli vuonna 2006, jolloin Tsvangirai valittiin johtamaan MDC-T:tä, josta tuli suositumpi kuin toinen ryhmä.

In 2008: n yleiset vaalit, viralliset tulokset vaativat jatkokierroksen Mugaben ja Tsvangirain välillä. MDC-T kyseenalaisti nämä tulokset väittäen Mugaben hallituksen laajalle levinneeseen vaalipetokseen. Toinen kierros oli määrä pitää 27. kesäkuuta 2008. Tsvangirai vetäytyi 22. kesäkuuta presidentinvaalien uusintakierroksesta vedoten prosessin jatkuvaan epäoikeudenmukaisuuteen ja kieltäytyessään osallistumasta "väkivaltaiseen, laittomaan vaaliprosessiin". Vaalilautakunta piti toisen kierroksen, ja presidentti Mugabe sai ylivoimaisen enemmistön. MDC-T ei osallistunut senaatin vaaleihin, kun taas MDC-M sai viisi paikkaa senaatissa. MDC-M:tä heikensivät parlamentin jäsenten ja manifestiinsa pettyneiden henkilöiden loikkaukset. 28. huhtikuuta 2008 Tsvangirai ja Mutambara ilmoittivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa Johannesburg että kaksi MDC-kokoonpanoa tekivät yhteistyötä, mikä mahdollisti MDC:llä selvän parlamentaarisen enemmistön. Tsvangirai sanoi, että Mugabe ei voi jäädä presidentiksi ilman parlamentin enemmistöä.

Syyskuun puolivälissä 2008 Etelä-Afrikan ja Mosambikin johtajien valvomien pitkittyneiden neuvottelujen jälkeen Mugabe ja Tsvangirai allekirjoittivat vallanjakosopimuksen, jossa Mugabe säilytti hallinnan armeijassa. Avunantajavaltiot omaksuivat odotusasenteen ja halusivat nähdä tämän fuusion tuovan todellista muutosta ennen kuin sitoutuvat rahoittamaan jälleenrakennustoimia, joiden arvioidaan kestävän vähintään viisi vuotta. Mugabe vannoi Tsvangirain pääministerivalan 11. helmikuuta 2009.

Marraskuussa 2008 Zimbabwen hallitus käytti 7.3 miljoonaa dollaria lahjoittajina Maailmanlaajuinen rahasto AIDSin, tuberkuloosin ja malarian torjuntaan. Järjestön edustaja kieltäytyi spekuloimasta rahojen käyttöä, paitsi että se ei ollut aiottuun tarkoitukseen, eikä hallitus ole noudattanut rahojen palautuspyyntöjä.

Helmikuussa 2013 Zimbabwen vaalipäällikkö, Simpson Mtambanengwe, erosi sairauden vuoksi. Hänen eronsa tapahtui kuukausia ennen maan perustuslakiäänestystä ja vaaleja.

Zimbabwen politiikan asema on kyseenalaistettu marraskuussa 2017 tapahtuneen vallankaappauksen seurauksena, joka päätti Mugaben 30-vuotisen presidenttikauden. Emmerson Mnangagwa nimitettiin presidentiksi tämän vallankaappauksen jälkeen ja hänet valittiin virallisesti 50.8 prosentilla äänistä. 2018 Zimbabwen parlamenttivaalit, välttyi uusintakierrosta ja teki hänestä Zimbabwen kolmannen presidentin.

Hallitus on saanut kielteisiä kommentteja kansalaistensa keskuudessa siitä, että se on aina sulkenut internetin aiemmin 31. heinäkuuta suunnitellun kaltaisten mielenosoitusten keskellä. 2020.

Armeija

Zimbabwen puolustusvoimat perustettiin yhdistämällä kolme kapinallista voimaa Zimbabwen Afrikan kansallinen vapautusarmeija (ZANLA), Zimbabwen kansanvallankumouksellinen armeija (ZIPRA) ja Rhodesian Security Forces (RSF) – sen jälkeen Toinen Chimurenga ja Zimbabwen itsenäisyys vuonna 1980. Integraatiokaudella syntyi Zimbabwen kansallinen armeija (ZNA) ja Zimbabwen ilmavoimat (AFZ) erillisinä kokonaisuuksina kenraalin alaisuudessa Solomon Mujuru ja ilmamarsalkka Norman Walsh, joka jäi eläkkeelle vuonna 1982 ja hänen tilalleen tuli ilmamarsalkka Azim Daudpota, joka luovutti komennon ilmailupäällikkömarsalkkalle Josiah Tungamirai vuonna 1985. Vuonna 2003 kenraali Constantine Chiwenga, ylennettiin ja nimitettiin Zimbabwen puolustusvoimien komentajaksi. Kenraaliluutnantti PV Sibanda korvasi hänet armeijan komentajana.

ZNA:n aktiivinen käyttövoima on 30,000 5,139. Ilmavoimissa on noin XNUMX XNUMX pysyvää henkilökuntaa. - Zimbabwen tasavallan poliisi (sisältää poliisin tukiyksikön, puolisotilaallisen poliisin) kuuluu Zimbabwen puolustusvoimiin ja on 25,000 XNUMX.

1980-luvun alun enemmistösäännön mukaisesti Ison-Britannian armeija kouluttajat valvoivat sissitaistelijoiden integroimista a pataljoona olemassa olevien Rhodesian asevoimien päälle. Ensimmäisenä vuonna noudatettiin järjestelmää, jossa parhaiten suoriutuneesta ehdokkaasta tuli pataljoonan komentaja. Jos hän oli kotoisin ZANLAsta, hänen johtajansa oli parhaiten suoriutunut ZIPRA-ehdokas ja päinvastoin. Tämä varmisti tasapainon kahden liikkeen välillä komentorakenteessa.

ZNA muodostettiin alun perin neljäksi prikaatit, joka koostuu yhteensä 28 pataljoonasta. Prikaatin tukiyksiköt koostuivat lähes kokonaan entisen Rhodesian armeijan asiantuntijoista, kun taas integroitumattomat pataljoonat Rhodesian afrikkalaiset kiväärit määrättiin 1., 3. ja 4. prikaattiin. Viides prikaati perustettiin vuonna 1981 ja hajotettiin vuonna 1988 sen jälkeen, kun prikaati miehitti Matabelelandin, joka tuli tunnetuksi ns. Gukurahundi. Prikaati oli muodostettu uudelleen vuoteen 2006 mennessä, ja sen komentaja, prikaatinkenraali John Mupande ylisti sen "rikasta historiaa".

Ihmisoikeudet

Mielenosoitus sisään Lontoo vastaan Robert Mugabe. Zimbabwen poliisi hillitsee mielenosoituksia.

Mugaben hallinnon ja hallitsevan ZANU–PF-puolueen alaisuudessa on laajalti raportoitu järjestelmällisistä ja laajenevista ihmisoikeusloukkauksista Zimbabwessa. Ihmisoikeusjärjestöjen, kuten Amnesty Internationalin, mukaan ja Human Rights Watch Zimbabwen hallitus rikkoo oikeutta asuntoon, ruokaan, liikkumisvapaus ja asuinpaikka, kokoontumisvapaus ja lain suojelua. Vuonna 2009 Kansainvälisen kansanmurhatutkijoiden yhdistyksen puheenjohtaja Gregory Stanton totesi, että oli "selviä todisteita siitä, että Mugaben hallitus on syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan ​​ja että rikoksista ihmisyyttä vastaan ​​oli riittävästi todisteita Mugaben saattamiseksi oikeuden eteen. Kansainvälinen rikostuomioistuin."

Mies homoseksuaalisuus is laitonta Zimbabwessa. Hallitus on vuodesta 1995 lähtien toteutti kampanjoita sekä homoseksuaalisia miehiä että naisia ​​vastaan. Presidentti Mugabe on syyttänyt homoja monista Zimbabwen ongelmista ja pitänyt homoseksuaalisuutta "e-afrikkalaisena" ja moraalittomana kulttuurina, jonka ovat tuoneet eurooppalaiset kolonistit ja jota harjoittavat vain "muutamat valkoiset" hänen maassaan.

Opposition kokoontumiset ovat usein poliisivoimien kostotoimien kohteena, kuten 11. maaliskuuta 2007 järjestetyn MDC:n mielenosoituksen tukahduttaminen ja useat muut vuoden 2008 vaalikampanjan aikana. Poliisin toimet on tuomittu jyrkästi YK: n pääsihteeri Ban Ki-moon, Euroopan unioni ja Yhdysvallat. Myös Fox Southwestin mediaoikeuksista ja pääsystä ollaan huolissaan. Zimbabwen hallitusta syytetään lehdistön- ja sananvapauden tukahduttamisesta. Sitä on toistuvasti syytetty yleisradioyhtiön käyttämisestä Zimbabwe Broadcasting Corporation, propagandan välineenä. Hallitusta kritisoivat sanomalehdet, kuten Daily News, suljettiin, kun pommit räjähtivät heidän toimistoissaan ja hallitus kieltäytyi uusimasta heidän lupaansa. BBC News, Sky Newsja CNN Heitä kiellettiin kuvaamasta tai raportoimasta Zimbabwesta. Vuonna 2009 BBC:n ja CNN:n raportointirajoitukset poistettiin. Sky News raportoi edelleen Zimbabwen tapahtumista naapurimaista, kuten Etelä-Afrikasta.

On 24 heinäkuu 2020, The Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) ilmaisi huolensa väitteistä, joiden mukaan Zimbabwen viranomaiset olisivat saattaneet käyttää sitä Covid-19 kriisi tekosyynä tukahduttaa sananvapaus ja rauhanomaiset kokoontumiset kaduilla. OHCHR:n tiedottaja Liz Throssell totesi, että ihmisillä on oikeus protestoida korruptiota tai muuta vastaan. Zimbabwen viranomaiset käyttivät voimaa hajottaakseen ja pidättääkseen sairaanhoitajia ja terveydenhuollon työntekijöitä, jotka protestoivat rauhanomaisesti parempien palkkojen ja työolojen puolesta. Raporttien mukaan myös muutamia oppositiopuolueen jäseniä ja tutkivia toimittajia pidätettiin mielivaltaisesti ja pidätettiin mielenosoituksiin osallistumisen vuoksi.

5 #ZimbabweanLivesMatter -kampanja käynnissä Twitter kiinnitti kansainvälisten julkkisten ja poliitikkojen huomion maassa tapahtuviin ihmisoikeusloukkauksiin, mikä lisäsi painetta Emmerson Mnangagwan hallitukseen. Kampanja oli vastaus poliittisten aktivistien pidätyksiin, sieppauksiin ja kidutukseen sekä toimittajan vangitsemiseen. Hopewell Chin'ono ja Booker-palkinto kirjoittaja Tsitsi Dangarembga.

Hallinnolliset jaot

Zimbabwessa on a keskitetty hallitus ja se on jaettu hallinnollisiin tarkoituksiin kahdeksaan provinssiin ja kahteen maakunnallisen aseman omaavaan kaupunkiin. Jokaisella maakunnalla on maakunnan pääkaupunki, josta valtion hallinto yleensä suoritetaan.

Maakunta Pääoma
Bulawayo Bulawayo
Harare Harare
Manicalland Liikkua
Mashonaland Central Bindura
Mashonaland East Marondera
Mashonaland West chinhoyi
Masvingo Masvingon kaupunki
Matabeleland North Lupanen alue
Matabeleland Etelä Gwanda
midlands Gweru

Useimpien provinssien nimet syntyivät Mashonalandin ja Matabelelandin jaosta kolonisaation aikaan: Mashonaland oli alue, jonka ensimmäisenä miehitti brittiläinen Etelä-Afrikan Company Pioneer Column ja Matabeleland, joka valloitti ensimmäisen Matabele-sodan aikana. Tämä vastaa karkeasti Shona-kansan ja Matabele-kansan esisiirtomaa-aluetta, vaikka useimmissa maakunnissa on merkittäviä etnisiä vähemmistöjä. Jokaista maakuntaa johtaa maakunnan kuvernööri, jonka presidentti nimittää. Lääninhallitusta johtaa julkisen palvelun toimikunnan nimittämä lääninvalvoja. Muita maakuntatason hallituksen tehtäviä hoitavat kansallisten ministeriöiden lääninvirastot.

Provinssit on jaettu 59:ään piirit ja 1,200 osastoilla (kutsutaan joskus kunniksi). Jokaista piiriä johtaa julkisen palvelun toimikunnan nimittämä piirivastaava. Siellä on myös maaseutuneuvosto, joka nimittää toimitusjohtajan. Maaseutuneuvosto koostuu vaaleilla valituista seurakuntavaltuutetuista, piirin hallintovirkailijasta ja yhdestä piirin päälliköiden (tavanomaisten lakien mukaan nimitettyjen johtajien) edustajasta. Muut piiritason hallituksen tehtävät hoitavat kansallisten ministeriöiden piiritoimistot.

Seurakuntatasolla on seurakunnan kehittämistoimikunta, johon kuuluu seurakunnanvaltuutettu, kraalheadit (perinteiset päälliköiden alaiset johtajat) ja kyläkehitystoimikuntien edustajat. Seurakunnat on jaettu kyliin, joista jokaisella on valittu kyläkehityskomitea ja johtaja (perinteinen johtaja kraalheadin alaisuudessa).

seuraamukset

Zimbabwe on ollut 2000-luvun alusta lähtien Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin asettamien pakotteiden alaisena, jotka ovat muokanneet Zimbabwen sisäpolitiikkaa sekä maan suhteita Länsimaat. Vuonna 2002 Zimbabwessa järjestettiin parlamenttivaalit, ja ennen niitä EU lähetti tarkkailijoita, mutta vaalitarkkailijaryhmän oli pakko lähteä maasta. Helmikuussa 2002 EU asetti kohdennettuja tai rajoittavia toimenpiteitä Zimbabween. Ainakin 20 valtion virkamieheltä määrättiin pääsy Eurooppaan, ja EU-rahoitus keskeytettiin. Ennen vaaleja Zimbabwen hallitukselle budjetoitiin 128 miljoonaa dollaria vuosina 2002–2007, tämä peruutettiin. Siitä huolimatta EU lopetti vain hallituksen suoran rahoituksen, mutta jatkoi rahan lähettämistä vain avustusjärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kautta.

Muutaman vuoden kuluttua EU ja Zimbabwe ratkaisivat osan kiistoistaan ​​ja monet EU:n pakotteet poistettiin. Listalle jäivät vain Mugabe ja hänen vaimonsa, kun taas muut hallituksen virkamiehet poistettiin. EU ei kuitenkaan edelleenkään antanut Zimbabwelle rahaa. Valtio siis kanavoi rahaa kansalaisjärjestöjen kautta, kuten nähtiin 4-2019 Sykloni Idai.

Yhdysvallat määräsi myös pakotteita Zimbabwelle. USA:lla on kahdenlaisia ​​pakotteita Zimbabwea vastaan. Ensimmäinen on Zimbabwen demokratia- ja talouden elvytyslaki (ZIDERA) ja toinen on Targeted Sanctions Program. ZIDERA esitti useita vaatimuksia, joista ensimmäinen oli, että Zimbabwen on kunnioitettava ihmisoikeuksia, ja toiseksi Zimbabwen on lopetettava puuttumisensa Demokraattinen tasavalta KongonKolmanneksi Zimbabwen on lopetettava valkoisten maatilojen pakkolunastus. Jos mikään näistä vaatimuksista ei täyty, Yhdysvallat estäisi sen IMF ja Maailmanpankki lainaamasta rahaa Zimbabween. Uusi ZIDERA astui voimaan vuonna 2018 mottona, että "Palauta demokratia tai ei ole ystävyyttä, on oltava vapaat vaalit, vapaat tiedotusvälineet ja ihmisoikeudet, Zimbabwen on pantava täytäntöön demokratian päätös". SADC:n tuomioistuin. Targeted Sanctions Program otettiin käyttöön vuonna 2003, ja siinä luetellaan Zimbabwen yritykset ja ihmiset, jotka eivät saa olla tekemisissä yhdysvaltalaisten yritysten kanssa. Zimbabwea koskevat pakotteet ovat olleet voimassa yli kaksi vuosikymmentä. Maaliskuussa 2021 Yhdysvallat uusii Zimbabwea vastaan ​​asettamansa pakotteet.

Talous

Historiallinen BKT henkeä kohden kehitys Etelä-Afrikan maissa vuodesta 1950
Suhteellinen esitys Zimbabwen viennistä, 2019

Zimbabwen tärkeimmät ulkomaiset vientituotteet ovat mineraalit, kulta, ja maatalous. Zimbabwe on Etelä-Afrikan suurin kauppakumppani mantereella. Yksityisten yritysten verot ja tariffit ovat korkeat, kun taas valtion yrityksiä tuetaan voimakkaasti. Valtion sääntely on kallista yrityksille; yrityksen perustaminen tai lopettaminen on hidasta ja kallista. Myös matkailulla on keskeinen rooli taloudessa mutta se on epäonnistunut viime vuosina. Zimbabwen luonnonsuojelutyöryhmä julkaisi kesäkuussa 2007 raportin, jonka mukaan 60 prosenttia Zimbabwen villieläimistä oli kuollut vuodesta 2000 lähtien salametsästyksen ja metsien hävittämisen seurauksena. Raportissa varoitetaan, että ihmishenkien menetys yhdistettynä laajalle levinneeseen metsien hävittämiseen voi olla tuhoisaa matkailualalle. - informaatio ja kommunikaatio teknologia sektori on kasvanut kovaa vauhtia. Mobiili-internetselainyhtiö Operan vuonna 2011 tekemä raportti arvioi Zimbabwen Afrikan nopeimmin kasvavaksi markkinaksi.

Markkinat sisään Mbare, Harare

Hallituksen luottolimiitit kansainvälisissä rahoituslaitoksissa on jäädytetty tammikuusta 2002 lähtien Yhdysvaltain lainsäädännöllä, jota kutsutaan Zimbabwen demokratia- ja talouden elvytyslakiksi 2001 (ZDERA). Osa 4C kehottaa valtiovarainministeriä ohjaamaan kansainväliset rahoituslaitokset estämään Zimbabwen hallitukselle myönnettävien lainojen ja luottojen myöntämisen. Yhdysvaltojen mukaan nämä pakotteet kohdistuvat vain seitsemään tiettyyn valtion virkamiesten eivätkä tavallisten kansalaisten omistamaan tai hallitsemaan yritykseen.

BKT asukasta kohden (nykyinen) verrattuna naapurimaihin (maailman keskiarvo = 100)

Zimbabwe säilytti positiivisen talouskasvun koko 1980-luvun (BKT:n kasvu 5 % vuodessa) ja 1990-luvulla (BKT:n kasvu 4.3 % vuodessa). Talous heikkeni vuodesta 2000: 5 prosenttia vuonna 2000, 8 prosenttia vuonna 2001, 12 prosenttia vuonna 2002 ja 18 prosenttia vuonna 2003. Zimbabwen osallistuminen Kongon demokraattisen tasavallan sotaan vuosina 1998–2002 vei satoja miljoonia dollareita taloudesta. Vuosina 1999–2009 Zimbabwen talouskasvu oli kaikkien aikojen alhaisin, ja BKT laski 6.1 prosenttia vuodessa. Talouden laskukierre on johtunut pääasiassa hallituksen huonosta hallinnosta ja korruptiosta sekä yli 4,000 2000 valkoisen maanviljelijän häädöstä vuoden XNUMX kiistanalaisen maan takavarikoinnin yhteydessä. Zimbabwen hallitus ja sen kannattajat todistavat, että länsimainen politiikka kostaa heidän sukulaistensa karkottamisen sabotoi taloutta.

Vuoteen 2005 mennessä keskimääräisen zimbabwelaisen ostovoima oli laskenut reaalisesti samalle tasolle kuin vuonna 1953. Vuonna 2005 hallitus, jota johti keskuspankin pääjohtaja Gideon Gono, alkoi tehdä alkusoittoja, että valkoiset maanviljelijät voisivat palata. Maassa oli vielä 400–500 jäljellä, mutta suuri osa takavarikoidusta maasta ei ollut enää tuottavaa. Vuoteen 2016 mennessä valkoisten viljelijöiden omistuksessa oli jäljellä noin 300 alkuperäisestä 4,500 XNUMX tilasta. Lähtevät maatilat olivat joko liian syrjäisiä tai niiden omistajat olivat maksaneet suojelusta tai tehneet yhteistyötä hallinnon kanssa. Tammikuussa 2007 hallitus myönsi pitkäaikaisia ​​vuokrasopimuksia joillekin valkoisille maanviljelijöille. Samaan aikaan hallitus kuitenkin vaati myös, että kaikki jäljellä olevat valkoiset maanviljelijät, joille on annettu häätöilmoitus, jättäisivät maan tai uhkaavat joutua pidätykseen. Mugabe viittasi ulkomaisiin hallitukseen ja väitti "sabotaasin" Zimbabwen talouden romahtamisen syyksi sekä maan muodollisen 80 prosentin työttömyysasteen.

Inflaatio nousi vuoden 32 1998 prosentista korkeimmalle 11,200,000 2008 XNUMX prosenttiin elokuussa XNUMX Tilastokeskuksen mukaan. Tämä edusti tilaa hyperinflaation, ja keskuspankki esitteli uuden 100 biljoonan dollarin setelin. Tammikuussa 2009 vt. valtiovarainministeri pyrkiessään torjumaan karkaavaa inflaatiota Patrick Chinamasa ilmoitti, että zimbabwelaiset saavat käyttää liiketoimintaansa muita, vakaampia valuuttoja Zimbabwen dollari. Inflaation torjumiseksi ja talouskasvun edistämiseksi Zimbabwen dollari keskeytettiin määräämättömäksi ajaksi huhtikuussa 2009. Vuonna 2016 Zimbabwe salli kaupankäynnin Yhdysvaltain dollari ja monet muut valuutat, kuten rand (Etelä-Afrikka), pula (Botswana), euro, ja Ison-Britannian punta (UK). Helmikuussa 2019, Zimbabwen varantopankki Maaherra John Mangudya otti käyttöön uuden paikallisen valuutan Reaaliaikainen bruttomaksu dollari, jolla pyritään vastaamaan joihinkin Zimbabwen taloudellisiin ja rahoituksellisiin haasteisiin.

Sen jälkeen kun yhtenäishallitus muodostettiin ja useat valuutat otettiin käyttöön Zimbabwen dollarin sijasta vuonna 2009, Zimbabwen talous elpyi. BKT kasvoi 8–9 prosenttia vuodessa vuosina 2009–2012. Marraskuussa 2010, Kansainvälinen valuuttarahasto kuvaili Zimbabwen taloutta "täyttääkseen toista voimakkaan talouskasvunsa vuotta". Yleisafrikkalainen investointipankki IMARA julkaisi helmikuussa 2011 myönteisen raportin investointinäkymistä Zimbabwessa, vedoten parantuneeseen tulopohjaan ja korkeampiin verotuloihin. Tammikuussa 2013 valtiovarainministeriö ilmoitti, että heillä oli kassassaan vain 217 dollaria ja että he aikovat hakea lahjoituksia tulevien vaalien rahoittamiseen. Vuoteen 2014 mennessä Zimbabwe oli toipunut 1990-luvun tasolle mutta kasvu hidastui vuosien 2012 ja 2016 välillä. Inflaatio oli 42 % vuonna 2018; kesäkuussa 2019 inflaatio oli 175 %, mikä johti joukkolevottomuuksiin kaikkialla maassa.

Minerals

Kaivosala on tuottoisa, ja se on yksi maailman suurimmista platina louhia varoja Anglo American plc, Zimplats ja Impala Platinum. Zimplats, maan suurin platinayhtiö, on jatkanut 500 miljoonan dollarin laajennuksia ja jatkaa myös erillistä 2 miljardin dollarin projektia huolimatta Mugaben uhkauksista kansallistaa yritys.

- Marange timanttikentätVuonna 2006 löydettyjä timanttilöytöjä pidetään suurimpana timanttilöytönä yli vuosisataan. Niillä on potentiaalia parantaa maan finanssitilannetta huomattavasti, mutta lähes kaikki kentältä saadut tulot ovat kadonneet armeijan upseerien ja ZANU–PF-poliitikkojen taskuihin. Marange-kenttä on tuotettujen karaattien osalta yksi suurimmista timanttien tuotantoprojekteista maailmassa. arvioitu tuottaneen 12 miljoonaa karaattia vuonna 2014 arvoltaan yli 350 miljoonaa dollaria.

Lokakuusta 2014, Metallon Corporation oli Zimbabwen suurin kullankaivos.

Maatalous

Zimbabwen kaupallinen maataloussektori oli perinteisesti viennin ja valuutan lähde, ja se tarjosi 400,000 XNUMX työpaikkaa. Hallituksen maareformiohjelma vahingoitti kuitenkin alaa pahasti, mikä teki Zimbabwesta elintarvikkeiden nettotuojan. Esimerkiksi vuosina 2000–2016 vuotuinen vehnän tuotanto laski 250,000 60,000 tonnista 500,000 605,000 tonniin, maissi väheni kahdesta miljoonasta tonnista 244,000 XNUMX tonniin ja naudanlihaa varten teurastettu nauta XNUMX XNUMX eläimestä XNUMX XNUMX eläimeen. Kahvin tuotanto, joka oli aikoinaan arvostettu vientihyödyke, pysähtyi käytännössä valkoisten omistamien kahvitilojen takavarikoinnin tai pakkolunastuksen jälkeen vuonna 2000, eikä se ole koskaan toipunut.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Kansainvälinen viljelykasvien tutkimuslaitos puolikuiville tropiikoille on auttanut Zimbabwen maanviljelijöitä adoptiossa säilyttäminen maatalous kestävä viljelymenetelmä, joka voi auttaa lisäämään satoa. Maanviljelijät voivat parantaa imeytymistä, vähentää haihtumista ja maaperän eroosiota sekä kasvattaa maaperän orgaanista pitoisuutta noudattamalla kolmea periaatetta, jotka koskevat maaperän mahdollisimman vähän häiriöitä, palkokasveista viljelyä ja orgaanista multaa. Vuosina 2005–2011 luonnonsuojelua harjoittavien pienviljelijöiden määrä Zimbabwessa kasvoi 5,000 150,000:sta yli 15 100:een. Viljasadot nousivat XNUMX-XNUMX prosenttia eri alueilla. Hallitus julisti perunan kansalliseksi strategiseksi elintarviketurvan satoksi vuonna 2012.

Mvurwi, alue Mashonalandin keskiprovinssissa, sijoittui kerran Zimbabwen "leipäkorialueelle", jossa oli hedelmällistä maaperää. Viimeisten 30 vuoden aikana tämä on kuitenkin yksi niistä alueista, joihin maareformit ovat vaikuttaneet kielteisesti, minkä vuoksi se on heikentynyt 20-luvun lopulla.

matkailu

Victoria Falls, yläosan loppu Zambezi ja keski-Sambezin alku

Koska maauudistusohjelma vuonna 2000 Zimbabwen matkailu on laskenut tasaisesti. Vuonna 2018 matkailun huippu oli 2.6 miljoonaa turistia. Vuonna 2016 matkailun kokonaispanos Zimbabween oli 1.1 miljardia dollaria (USD) eli noin 8.1 % Zimbabwen bruttokansantuotteesta. Matkailun ja matkailun sekä matkailun ja matkailun välillisesti tukemien toimialojen työllisyys oli 5.2 % kansallisesta työllisyydestä.

Useat lentoyhtiöt vetäytyivät Zimbabwesta vuosina 2000-2007. Australian Qantas, Saksan Lufthansaja Austrian Airlines vetäytyivät ensimmäisten joukossa ja vuonna 2007 British Airways keskeytti kaikki suorat lennot Harareen. Maan lippulaivayhtiö, Ilma Zimbabwe, joka liikennöi kaikkialla Afrikkaan ja muutamaan kohteeseen Euroopassa ja Aasiassa, lopetti toimintansa helmikuussa 2012.[tarvitsee päivitystä] Vuodesta 2017 lähtien useat suuret kaupalliset lentoyhtiöt olivat jatkaneet lentoja Zimbabween.

Zimbabwessa on useita merkittäviä matkailukohteita. Zambezin Victorian putoukset, jotka jaetaan Sambian kanssa, sijaitsevat Zimbabwen luoteisosassa. Ennen taloudellisia muutoksia suuri osa näiden paikkojen matkailusta tuli Zimbabwen puolelle, mutta nyt Sambia on suurin edunsaaja. The Victoria Fallsin kansallispuisto on myös tällä alueella ja on yksi Zimbabwen kahdeksasta suurimmasta kansallispuistosta, joista suurin on Hwangen kansallispuisto.

Itäylängöt ovat joukko vuoristoisia alueita lähellä Mosambikin rajaa. Zimbabwen korkein huippu, Nyangani-vuori 2,593 8,507 m (XNUMX XNUMX jalkaa) sijaitsee siellä sekä Bvumba-vuoret ja Nyangan kansallispuisto. Maailman näkemys on näillä vuorilla, ja juuri täältä näkyy jopa 60–70 km:n (37–43 mailin) ​​päässä olevia paikkoja ja kirkkaina päivinä kaupungin Rusap voidaan nähdä.

Zimbabwe on epätavallinen Afrikassa, koska siellä on useita muinaisia ​​ja keskiaikaisia ​​rauniokaupunkeja, jotka on rakennettu ainutlaatuiseen kuiva kivi tyyli. Tunnetuimpia näistä ovat Suuret Zimbabwen rauniot Masvingossa. Muita raunioita ovat mm Khami, Dhlo-Dhlo ja Naletale. Matobo Hills on graniittialue kopjes ja metsäiset laaksot, jotka alkavat noin 35 km (22 mailia) etelään Bulawayosta Etelä-Zimbabwessa. Kukkulat muodostuivat yli kaksi miljardia vuotta sitten, kun graniitti pakotettiin pintaan, sitten eroosio tuotti sileitä "valasselkä-dwaloja" ja rikkoutuneita kopjeja, jotka olivat täynnä lohkareita ja joita peittää kasvillisuus. Mzilikazi, Ndebele-kansakunnan perustaja, antoi alueelle sen nimen, joka tarkoittaa "kaljupäitä". Niistä on tullut turistinähtävyys muinaisten muotojensa ja paikallisen villieläinnsä vuoksi. Cecil Rhodes ja muut varhaiset valkoiset siirtolaiset pitävät Leander Starr Jameson on haudattu näille World's Viewin kukkuloille.

Vesihuolto ja sanitaatio

On monia onnistuneita pienimuotoisia vesihuolto- ja sanitaatioohjelmia, mutta parannetuista vesi- ja sanitaatiojärjestelmistä puuttuu yleisesti ottaen suurimmassa osassa Zimbabwea. Mukaan Maailman terveysjärjestö Vuonna 2012 80 prosentilla zimbabwelaisista oli pääsy parempiin (eli puhtaaseen) juomavesilähteisiin, ja vain 40 prosentilla zimbabwelaisista oli parannetut sanitaatiotilat. Paremman vesihuollon ja sanitaatiojärjestelmän saatavuus on huomattavasti rajallista maaseutualueilla. On monia tekijöitä, jotka määräävät edelleen Zimbabwen vesihuollon ja sanitaatiotilanteen luonteen lähitulevaisuudessa; kolme tärkeintä tekijää ovat Zimbabwen talouden vakavasti lamaantunut tila, ulkomaisten avustusjärjestöjen haluttomuus rakentaa ja rahoittaa infrastruktuurihankkeita sekä valtion poliittinen epävakaus.

Tiede ja teknologia

Tieteellisen tutkimuksen tuotos julkaisuissa Etelä-Afrikassa, kumulatiiviset kokonaismäärät alakohtaisesti, 2008–2014. Lähde: UNESCO Science Report: kohti 2030 (2015), kuva 20.6.

Zimbabwessa on suhteellisen hyvin kehittynyt kansallinen infrastruktuuri ja pitkät perinteet tutkimuksen ja kehityksen edistämisessä, mistä on osoituksena tupakanviljelijöiltä 1930-luvulta lähtien peritty maksu markkinatutkimuksen edistämiseksi. Maassa on hyvin kehittynyt koulutusjärjestelmä, ja yhdellä 11:stä aikuisesta on korkea-asteen tutkinto. Maan vankan tietopohjan ja runsaiden luonnonvarojen ansiosta Zimbabwella on suuri kasvupotentiaali. Zimbabwe oli sarjassa sijalla 113 Global Innovation Index vuonna 2021, vuonna 122 sijasta 2019.

Kasvupotentiaalinsa saavuttamiseksi Zimbabwen on korjattava useita rakenteellisia heikkouksia. Siitä puuttuu esimerkiksi innovoinnin käynnistämiseen tarvittava kriittinen massa tutkijoita. Vaikka infrastruktuuri on olemassa tutkimuksen ja kehityksen valjastamiseksi Zimbabwen sosioekonomiseen kehitykseen, yliopistoilla ja tutkimuslaitoksilla ei ole taloudellisia ja inhimillisiä resursseja tutkimuksen tekemiseen, ja sääntely-ympäristö haittaa uuden teknologian siirtoa yrityssektorille. Talouskriisi on johtanut korkeakouluopiskelijoiden ja avainosaamisalojen (lääketiede, insinööritieteet jne.) ammattilaisten pakosta, mikä on kasvava huolenaihe. Yli 22 prosenttia Zimbabwen korkea-asteen opiskelijoista suoritti tutkintonsa ulkomailla vuonna 2012, kun Saharan eteläpuolisessa Afrikassa keskimäärin 4 prosenttia. Vuonna 2012 julkisella sektorilla työskenteli 200 tutkijaa (henkilömäärä), joista neljäsosa oli naisia. Tämä on kaksinkertainen mantereen keskiarvoon verrattuna (91 vuonna 2013), mutta vain neljännes Etelä-Afrikan tutkijatiheydestä (818 miljoonaa asukasta kohti). Hallitus on luonut Zimbabwen inhimillisen pääoman verkkosivuston tarjotakseen tietoa diasporalle työ- ja investointimahdollisuuksista Zimbabwessa.

Tieteellisten julkaisujen trendit tuottavimmissa SADC-maissa 2005–2014. Lähde: UNESCO Science Report: kohti 2030 (2015), tiedot Thomson Reutersin Web of Sciencesta, Science Citation Index Expanded.

Huolimatta siitä, että henkilöresurssit ovat kaiken tutkimus- ja innovaatiopolitiikan tukipilari, Keskipitkän aikavälin suunnitelma 2011-2015 ei keskustellut mistään nimenomaisesta politiikasta tieteen ja tekniikan jatko-opintojen edistämiseksi. Uusien tieteen ja tekniikan tohtoreiden niukkuus Zimbabwen yliopistosta vuonna 2013 oli osoitus tästä laiminlyönnistä.

Ei myöskään vuoden 2018 kehitysohjelma Zimbabwen kestävän talouden muutosohjelma, sisältää erityisiä tavoitteita tutkijoiden ja insinöörien määrän lisäämiseksi tai teollisuuden ja muiden tuotantoalojen henkilöstötarpeisiin. Lisäksi hallintorakenteiden välisen koordinaation ja johdonmukaisuuden puute on johtanut tutkimuksen painopisteiden moninkertaistumiseen ja nykyisten politiikkojen huonoon täytäntöönpanoon.

Maan Toinen tiede- ja teknologiapolitiikka käynnistettiin kesäkuussa 2012 sen jälkeen, kun se oli laadittu Unescon tuella. Se korvaa aiemman, vuodelta 2002 peräisin olevan politiikan. Vuoden 2012 politiikassa asetetaan etusijalle biotekniikka, tieto- ja viestintäteknologiat (ICT), avaruustieteet, nanoteknologia, alkuperäiskansojen tietojärjestelmät, teknologiat, joita ei ole vielä kehitetty, ja tieteelliset ratkaisut esiin nouseviin ympäristöhaasteisiin. The Toinen tiede- ja teknologiapolitiikka vahvistaa myös hallituksen sitoumuksen osoittaa vähintään 1 % BKT:sta tutkimukseen ja kehitykseen, keskittää vähintään 60 % yliopistokoulutuksesta luonnontieteiden ja teknologian taitojen kehittämiseen ja varmistaa, että koululaiset käyttävät vähintään 30 % ajastaan ​​luonnontieteiden opiskeluun .

Vuonna 2014 Zimbabwessa oli 21 julkaisua miljoonaa asukasta kohden kansainvälisesti luetteloiduissa aikakauslehdissä Thomson Reutersin Web of Sciencen (Science Citation Index Expanded) mukaan. Tämä sijoitti Zimbabwen kuudenneksi 15 SADC-maasta Namibian (59), Mauritiuksen (71), Botswanan (103) ja ennen kaikkea Etelä-Afrikan (175) ja Seychellien (364) jälkeen. Saharan eteläpuolisen Afrikan keskiarvo oli 20 tieteellistä julkaisua miljoonaa asukasta kohden, kun globaali keskiarvo oli 176 miljoonaa asukasta kohti.

Väestötiedot

Etniset ryhmät

Tongan nainen
Tongalainen nainen laskostelee koria

Vuoden 2012 väestönlaskentaraportin mukaan 99.7 prosenttia väestöstä on afrikkalaista alkuperää. Suurin osa ihmisistä, shonat, muodostaa 82 %, kun taas ndebeleet muodostavat 14 % väestöstä. Ndebelet polveutuivat 19-luvun zulujen muuttoliikkeestä ja muista heimoista, joiden kanssa he menivät naimisiin. Jopa miljoona ndebeleä on voinut lähteä maasta viimeisen viiden vuoden aikana,[kun?] lähinnä Etelä-Afrikkaan. Muita etnisiä ryhmiä ovat mm bändi, Tonga, Tsonga, Kalanga, sotho, Ndau, Nambya, tswana, xhosa ja lozi.

Etnisiä vähemmistöryhmiä ovat mm valkoiset zimbabwelaiset, jotka muodostavat alle 1 % koko väestöstä. Valkoiset zimbabwelaiset ovat enimmäkseen brittiläisiä, mutta niitä on myös afrikandi, kreikkalainen, Portuguese, French ja hollantilaiset yhteisöt. Valkoisten väestö putosi huipultaan noin 278,000 4.3 eli 1975 % väestöstä vuonna XNUMX. Vuoden 2012 väestönlaskennan mukaan valkoisen väestön kokonaismäärä on 28,782 0.22 (noin XNUMX % väestöstä), joka on yksi kahdeskymmenes huipusta. Suurin osa maastamuutosta on suuntautunut Isoon-Britanniaan (välillä 200,000 ja 500,000 Britit ovat peräisin Rhodesiasta tai Zimbabwesta), Etelä-Afrikasta, Botswanasta, Sambia, Mosambik, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti. Värilliset muodostavat 0.5 % väestöstä ja erilaisia Aasian etnisiä ryhmiä, joista suurin osa on intialaista ja kiinalaista alkuperää, on myös 0.5 prosenttia.

Suurimmat kaupungit

 
 
Zimbabwen suurimmat kaupungit
Vuoden 2012 väestönlaskennan mukaan
arvo Nimi Maakunta Pop.
Harare
Harare
Bulawayo
Bulawayo
1 Harare Harare 1,485,231 Liikkua
Liikkua
2 Bulawayo Bulawayo 653,337
3 Chitungwiza Harare 356,840
4 Liikkua Manicalland 186,208
5 Epworth Harare 167,462
6 Gweru midlands 154,825
7 Kwekwe midlands 100,900
8 Kadoma Mashonaland West 91,633
9 Masvingo Masvingo 87,886
10 chinhoyi Mashonaland West 68,273

kielet

Zimbabwessa on 16 virallista kieltä, ja perustuslain mukaan parlamentti voi määrätä muita kieliä virallisesti tunnustetuiksi kieliksi. Englanti on tärkein kieli, jota käytetään koulutus- ja oikeusjärjestelmissä. The Bantu kielet shona ja Ndebele ovat Zimbabwen tärkeimpiä alkuperäiskieliä. Shonaa puhuu 78 % väestöstä ja ndebeleä 20 %. Muita vähemmistöbantukieliä ovat venda, Tsonga, Shangaan, Kalanga, Sotho, Ndau ja Nambya. Alle 2.5 %, pääasiassa valkoiset ja "värilliset" (sekarotuiset) vähemmistöt pitävät englantia äidinkielenään. Shonalla on rikas suullinen perinne, joka sisällytettiin ensimmäiseen Shona-romaaniin, fesus by Solomon Mutswairo, julkaistu 1956issa. Englantia puhutaan pääasiassa kaupungeissa, mutta vähemmän maaseudulla. Radio- ja televisiouutiset lähetetään shona-, sindebele- ja englanniksi.[muokkaa]

Zimbabwessa on suuri portugalinkielisten yhteisö, pääasiassa Mosambikin raja-alueilla ja suurimmissa kaupungeissa. Vuodesta 2017 alkaen portugalin opetus sisällytettiin Zimbabwen toisen asteen koulutukseen.

Uskonto

Katolinen kirkossa sisään Harare

Vuoden 2017 Inter Censal Demography Surveyn mukaan Zimbabwen kansallinen tilastovirasto84 % zimbabwelaisista on kristittyjä, 10 % ei kuulu mihinkään uskontoon ja 0.7 % on Muslimi. Arviolta 62 prosenttia väestöstä osallistuu jumalanpalvelukseen säännöllisesti. Noin 69 % zimbabwelaisista kuuluu Protestanttinen kristinuskoa, kun taas 8 % on roomalaiskatolisia. Etenkin helluntailais-karismaattiset kristinuskon muodot ovat kasvaneet nopeasti viime vuosina ja niillä on merkittävä rooli julkisessa, yhteiskunnallisessa ja poliittisessa elämässä. Suurimmat kristilliset kirkot ovat anglikaaninen, roomalaiskatolinen, Seitsemännen päivän adventisti ja metodisti.

Kuten muissakin Afrikan maissa, kristinuskoon voi sekoittua pysyviä perinteisiä uskomuksia. Alkuperäinen uskonto, joka edelsi kolonialismia, on tullut suhteellisen marginaaliksi, mutta se on edelleen tärkeä osa Zimbabwen uskonnollista kenttää. Esi-isien palvonta on eniten harjoitettu ei-kristillinen uskonto, johon liittyy hengellinen esirukous; keskeinen monissa seremoniallisissa tapahtumissa on mbira dzavadzimu, joka tarkoittaa "esi-isien ääntä", joka on moniin liittyvä instrumentti lamellofonit kaikkialla Afrikassa.

terveys

Elinajanodote tietyissä Etelä-Afrikan maissa, 1950–2019. HIV / AIDS on aiheuttanut elinajanodotteen laskun.
Rauhanäidin AIDS-orpokoti, Mutoko (2005)

Itsenäistymisen aikaan rodullinen eriarvoisuus heijastui mustan enemmistön sairausmalleissa. Ensimmäiset viisi vuotta itsenäistymisen jälkeen saavuttivat nopeasti muun muassa rokotusten kattavuuden, terveydenhuollon saatavuuden ja ehkäisyn yleisyyden. Zimbabwen katsottiin siis saavuttaneen kansainvälisesti hyvän ennätyksen terveydenhuollon kehityksessä.

Zimbabwessa esiintyi satunnaisia ​​akuutteja sairauksia. Kansanterveyden hyötyjä heikensivät 1990-luvun rakennesopeutus, HIV/aids-pandemian vaikutuksia ja talouskriisi vuodesta 2000. Vuonna 2006 Zimbabwessa oli yksi maailman alhaisimmista elinajanodoteista YK:n lukujen mukaan – 44 miesten ja 43 naisten elinajanodote, kun se vuonna 60 oli 1990, mutta elpyi 60:een vuonna 2015. Nopea pudotus johtui pääasiassa HIV/aids-pandemiasta. Lapsikuolleisuus nousi 6-luvun lopun 1990 prosentista 12.3 prosenttiin vuoteen 2004 mennessä. Viralliset syntyvyysluvut viimeisen vuosikymmenen aikana olivat 3.6 (2002). 3.8 (2006) ja 3.8 (2012). Vuonna 2014 äitiyskuolleisuus 100,000 614 syntymää kohti Zimbabwessa oli XNUMX verrattuna 960:een vuosina 2010–11 ja 232 vuonna 1990. Alle viisivuotiaiden kuolleisuus 1,000 75 syntymää kohden oli 2014 vuonna 94 (2009 vuonna XNUMX). Kätilöiden lukumäärä 1,000 2016 elävänä syntynyttä kohden ei ollut saatavilla vuonna 1 ja raskaana olevien naisten elinikäinen kuolemanriski 42:XNUMX.

Vuonna 2006 Zimbabwen lääkäreiden yhdistys kehotti Mugabea ryhtymään toimiin sairaiden terveyspalveluiden auttamiseksi. - HIV-tartuntojen määrä Zimbabwessa Vuonna 14 15–49-vuotiaiden osuus arvioitiin 2009 prosentiksi. UNESCO ilmoitti HIV:n esiintyvyyden laskun raskaana olevien naisten 26 prosentista vuonna 2002 21 prosenttiin vuonna 2004. Vuoteen 2016 mennessä HIV:n/aidsin esiintyvyys oli laskenut 13.5 prosenttiin verrattuna 40 prosenttiin vuonna 1998.

Marraskuun 2008 lopussa jotkin leikkaukset kolmessa Zimbabwen neljästä suuresta lähetesairaalasta sekä Zimbabwen lääketieteellinen koulu oli suljettu, ja neljännessä suuressa sairaalassa oli kaksi osastoa, eikä leikkaussaleja toiminut. Vielä avoinna olevat sairaalat eivät pystyneet hankkimaan peruslääkkeitä ja lääkkeitä. Tilanne muuttui radikaalisti yhtenäishallituksen ja monivaluuttajärjestelmän käyttöönoton jälkeen helmikuussa 2009, vaikka poliittinen ja taloudellinen kriisi vaikutti myös lääkäreiden ja lääketieteellistä tietämystä omaavien ihmisten maastamuuttoon.

Kartta, joka näyttää leviämisen kolera Zimbabwessa ja sen ympäristössä koottu useista lähteistä

Elokuussa 2008 meneillään oleva koleraepidemia iski laajalle alueelle Zimbabwessa. Joulukuuhun 2008 mennessä yli 10,000 XNUMX ihmistä oli saanut tartunnan kaikissa Zimbabwen maakunnissa yhtä lukuun ottamatta, ja epidemia oli levinnyt Botswanaan, Mosambikiin, Etelä-Afrikkaan ja Sambiaan. Zimbabwen hallitus julisti 4. joulukuuta 2008 epidemian kansalliseksi hätätilanteeksi ja pyysi kansainvälistä apua. Maailman terveysjärjestö arvioi 9. maaliskuuta 2009 mennessä, että 4,011 89,018 ihmistä oli kuollut vesivälitteiseen tautiin epidemian alkamisen jälkeen, ja todettujen tapausten kokonaismäärä oli XNUMX XNUMX. Hararessa kaupunginvaltuusto tarjosi ilmaisia ​​hautoja koleran uhreille.

koulutus

St. George's College, Harare ranskalainen perusti vuonna 1896 jesuiitta.

Suuret investoinnit koulutukseen itsenäistymisen jälkeen ovat johtaneet Afrikan korkeimpaan aikuisten lukutaitoasteeseen, joka vuonna 2013 oli 90.70 %. Tämä on pienempi kuin vuonna 92 kirjaama 2010 % Yhdistyneiden Kansakuntien kehitysohjelma ja 97.0 % vuoden 2002 väestönlaskennassa, mutta silti huomattavasti korkeampi kuin 80.4 % vuoden 1992 väestönlaskennassa.

Väestön varakkaampi osa lähettää yleensä lapsensa itsenäisiin kouluihin, toisin kuin valtion ylläpitämiin kouluihin, joihin enemmistö osallistuu, koska valtio tukee niitä. Kouluopetus tehtiin maksuttomaksi vuonna 1980, mutta vuodesta 1988 lähtien hallitus on jatkuvasti korottanut kouluun ilmoittautumiseen liittyviä maksuja, kunnes ne ylittävät nyt huomattavasti maksujen todellisen arvon vuonna 1980. Zimbabwen opetusministeriö ylläpitää ja ylläpitää valtion kouluja, mutta riippumattomien koulujen perimiä maksuja säätelee Zimbabwen hallitus. Koulutusosasto on ilmoittanut, että 20,000 2007 opettajaa on lähtenyt Zimbabwesta vuoden XNUMX jälkeen ja että puolet Zimbabwen lapsista ei ole edennyt peruskoulun jälkeen. Koulutus oli uhattuna vuoden 2000 taloudellisten muutosten jälkeen, kun opettajat aloittivat lakon alhaisen palkan vuoksi, opiskelijat eivät pystyneet keskittymään nälän vuoksi ja univormujen hinnat nousivat huimasti, mikä teki tästä standardista luksusta. Opettajat olivat myös yksi Mugaben hyökkäysten pääkohteista, koska hänen mielestään he eivät olleet vahvoja kannattajia.

Zimbabwen koulutusjärjestelmä koostuu kahdesta esikouluvuodesta, seitsemän vuoden peruskoulusta ja kuuden vuoden keskiasteen koulutuksesta, ennen kuin opiskelijat pääsevät yliopistoon maassa tai ulkomailla. Lukuvuosi Zimbabwessa kestää tammikuusta joulukuuhun, ja siinä on kolme lukukautta, joita erottavat kuukauden tauot, yhteensä 40 viikkoa vuodessa. Valtakunnalliset kokeet kirjoitetaan kolmannen lukukauden aikana marraskuussa "O" taso ja "Taso aiheita tarjotaan myös kesäkuussa.

Zimbabwessa on seitsemän julkista (valtion) yliopistoa sekä neljä kirkkoon liittyvää yliopistoa, jotka ovat kansainvälisesti akkreditoituja. - Zimbabwen yliopisto, ensimmäinen ja suurin, rakennettiin vuonna 1952 ja sijaitsee Hararen esikaupunkialueella Mount Pleasant. Zimbabwen yliopistojen huomattavia alumneja ovat Welshman Ncube, Peter Moyo, Tendai Biti, Chenjerai Hove ja Arthur Mutambara. Monet Zimbabwen hallituksen poliitikoista ovat hankkineet tutkinnon yhdysvaltalaisista yliopistoista tai muista yliopistoista ulkomailla.

Kansallinen tiede- ja tekniikkayliopisto on Zimbabwen toiseksi suurin julkinen tutkimusyliopisto, joka sijaitsee Bulawayossa. Se perustettiin vuonna 1991. National University of Science and Technology pyrkii tulemaan kukoistavaksi ja hyvämaineiseksi laitokseksi Zimbabwen ja Etelä-Afrikan lisäksi myös kansainvälisen yliopistoveljeskunnan joukossa. Afrikan yliopisto on United Methodist yliopisto Manicalandissa, joka houkuttelee opiskelijoita vähintään 36 Afrikan maasta.

Sukupuolten tasa-arvo

Zimbabwen naiset ovat epäedullisessa asemassa monilta osin, mukaan lukien taloudelliset, poliittiset ja sosiaaliset osa-alueet, ja he kokevat seksiä ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa. YK:n vuoden 2014 raportissa todettiin, että syvään juurtuneet kulttuurikysymykset, patriarkaaliset asenteet ja uskonnolliset käytännöt vaikuttivat negatiivisesti naisten oikeuksiin ja vapauksiin maassa. Nämä kielteiset näkemykset naisia ​​kohtaan sekä yhteiskunnalliset normit vaikuttavat naisten kannustimiin osallistua talouteen ja estävät heidän taloudellista tuotantoaan. Zimbabwen perustuslaissa on määräyksiä, jotka kannustavat saavuttamaan suurempaa sukupuolten tasa-arvoa, mutta tiedot osoittavat, että täytäntöönpano on ollut löysää ja hyväksyminen hidasta. Joulukuussa 2016 Kansainvälinen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten liitto suoritti tapaustutkimuksen selvittääkseen, kuinka tehokkaita käytäntöjä voidaan parhaiten toteuttaa sukupuoleen perustuvan väkivallan ja tasa-arvolakien täytäntöönpanon kaltaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Todettiin, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva sukupuoleen ja sukupuoleen perustuva väkivalta lisääntyi alueilla, jotka olivat kokeneet katastrofeja (tulvat, kuivuus, sairaudet), mutta lisääntymisen laajuutta ei voitu mitata. Eräitä esteitä näiden asioiden torjunnassa ovat taloudelliset esteet, jotka estävät seksin ja sukupuoleen perustuvan väkivallan julistamista hyväksyttäviksi, sekä sosiaaliset esteet. Lisäksi valtion palvelut, jotka on asennettu auttamaan väestön kouluttamista näistä asioista sekä tarjoamaan palveluja uhreille, ovat alirahoitettuja eivätkä pysty suorittamaan tehtäviään. YK tarjosi myös taloudellisia kannustimia sellaisten politiikkojen omaksumiseen, jotka vähentäisivät näitä käytäntöjä, jotka vaikuttivat kielteisesti Zimbabwen naisiin.

Naiset nähdään usein alempana, kohdellaan esineinä ja alisteisissa rooleissa historiassa ja filosofiassa. Ubuntu, afrikkalaisen filosofian henkinen puoli, juurruttaa uskon, että poikia pitäisi arvostaa enemmän kuin tyttöjä, kun pojat siirtävät sukulinjaa, ja uskomusjärjestelmä asettaa esi-isiensä kunnioittamisen korkealle arvolle. Oikeudessa käytetty yleinen ilmaus, "vakadzi ngavanyarare", kääntää "naisten pitäisi olla hiljaa,"ja sen seurauksena naisia ​​ei kuulla päätöksenteossa, vaan heidän tulee toteuttaa miesten toiveita. Naisten alisteisuus Zimbabwessa ja kulttuuriset voimat, jotka sanelevat, mitä heidän tulee olla, ovat johtaneet kuolemaan ja ammatillisen edistymisen uhraamiseen, jotta he voisivat täyttää roolinsa vaimona, äitinä ja alaisena. Naisille opetetaan, että he eivät saa koskaan kieltäytyä aviomiehensä seksuaalisesta edistymisestä, vaikka he tietäisivät olevansa HIV-tartunnan uskottomia. Tämän käytännön seurauksena 15–49-vuotiailla zimbabwelaisilla naisilla on 16.1 %:n HIV-tartunta, ja heitä on 62 % koko HIV-tartunnan saaneesta väestöstä tässä ikäryhmässä.

Zimbabwelaiset naiset kohtaavat työelämässään kulttuurisia ja sosiaalisia vastoinkäymisiä, jotka vaikuttavat heidän koulutustasoonsa, ammatilliseen kehitykseensä ja etenemiseensa. Vuonna 2009 South African Journal of Education totesi, että vaikka suurin osa satunnaisotoksensa ala-asteen opettajista oli päteviä ylentämään hallinnollisiin tehtäviin, kukaan heistä ei ollut hakenut hallinnollisia virkoja. Naiset eivät nähneet itseään tasavertaisina miespuolisten kollegojensa kanssa ja uskoivat, että heidän roolinsa vaimona ja äitinä syrjäytti kaiken muun heidän elämänsä. Tässä tutkimuksessa tutkituilla naisilla todettiin myös alhainen itsetunto, mikä saattaa liittyä heidän yhteiskunnallisiin rooleihinsa ja sukupuolistereotypioihinsa. Vuonna 2016 FAO havaitsi, että vain 60 prosenttia naisista osallistui talouteen jossain muodossa, kun heidän miespuolisten kollegoidensa osuus oli 74.3 prosenttia. Naiset muodostivat myös suurimman osan matalan koulutustason tehtävistä, kuten 70 prosenttia maatalouden työvoimasta, mutta vain 16.7 prosenttia paikallisviranomaisista ja 21 prosenttia yksityisen sektorin johtajista. Julkisella sektorilla naisia ​​oli 14 prosenttia Zimbabwen House of Assemblystä ja 33 prosenttia senaatista, vaikka väestösuhde oli 0.95 miestä yhtä naista kohti. Sukupuolten epätasa-arvon poistamiseksi taloudessa YK tukee politiikkaa, joka auttaa lisäämään naisten määrää johtavissa tehtävissä, kuten koulujen rehtoreissa, lisäämällä rahoitusta hahmoteltujen vuosituhattavoitteiden 3. mukaisesti. Näiden politiikkojen avulla Zimbabwe on onnistunut kaventamaan sukupuolten välistä kuilua kouluun ilmoittautumisessa: 50.5 prosenttia miehistä käy toisen asteen oppilaitoksissa, kun taas naisista 49.5 prosenttia.

Zimbabwessa tapahtuu paljon perhe- ja seksuaalista väkivaltaa; Zimbabwen kansallinen tilastotoimisto osoittaa, että hinnat ovat nousussa. Zimbabwessa raportoidaan 21 raiskausta päivässä - 0.12 raiskausta päivässä 100,000 42 ihmistä kohti. Koska kaikkia raiskauksia ei ole raportoitu, todellinen määrä on todennäköisesti suurempi. Ilmoitettu raiskaus lisääntyi 2010 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen XNUMX. Kaikista Zimbabwessa raportoiduista tyttöihin ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta 78 prosenttia oli heidän puolisonsa, isänsä tai kotikumppaninsa aiheuttamia. UNICEF:n raportit osoittavat, että joka kolmas Zimbabwessa varttuva tyttö kokee seksuaalisen väkivallan ennen kuin täyttää 18 vuotta; tätä pahentaa entisestään kulttuuriset normit, kuten lapsiavioliitot. Nuoret tytöt pakenevat usein vanhempien miesten kanssa, kun heidän koulutusmahdollisuudet ovat rajalliset tai pakenevat väkivaltaista kotitaloutta. Näitä perheväkivaltatapauksia tai nuorten tyttöjen karkaamista vanhempien miesten kanssa poliisi ei yleensä tutki, koska miehiä pidetään Zimbabwen kulttuurissa naisia ​​parempana ja heidän roolinsa hallitsevana ihmisenä suhteessa on kurittaa puolisoaan, usein väkivaltaisesti. On juurtunut kulttuurinen normi, jonka mukaan väkivalta voi olla vallan ja rakkauden osoitus, mikä tekee perheväkivallan lopettamisen Zimbabwessa vaikeaksi. Zimbabwe Women's Lawyers Association on järjestö, joka avustaa oikeudellisen kehyksen täytäntöönpanoa, sellaisena kuin se on määritelty vuoden 2013 perustuslaissa naisten auttamiseksi. Yhdistys tarjoaa ohjelmia, jotka auttavat naisia ​​valistamaan heidän oikeuksistaan ​​ja tarjoaa heille mahdollisuuksia torjua perhe- ja seksuaalista väkivaltaa.

Kulttuuri

Zimbabwessa on monia erilaisia ​​kulttuureja, joissa Shona-uskomukset ja seremoniat ovat merkittäviä. Shona-ihmisillä on monenlaisia ​​veistoksia ja kaiverruksia.

Zimbabwe juhli itsenäisyyttään ensimmäisen kerran 18. huhtikuuta 1980. Juhlat järjestetään joko Kansallinen urheilustadion or Rufaron stadion Hararessa. Ensimmäiset itsenäisyysjuhlat pidettiin vuonna 1980 Zimbabwen alueella. Näissä juhlissa kyyhkysiä vapautetaan symboloimaan rauhaa, hävittäjät lentävät yli ja kansallis hymni lauletaan. Presidentti sytyttää itsenäisyyden liekin presidenttiperheen ja Zimbabwen asevoimien paraatien jälkeen. Presidentti pitää myös puheen Zimbabwen kansalle, joka televisioidaan niille, jotka eivät voi osallistua stadionille. Zimbabwessa järjestetään myös kansallinen kauneuskilpailu Miss Heritage Zimbabwe kilpailu, joka on järjestetty vuosittain vuodesta 2012 lähtien.

Arts

"Sovitus", a kiviveistos by Amos Supuni

Zimbabwen perinteiset taiteet sisältävät keramiikka, korityöt, tekstiilit, korut ja kaiverrus. Tunnusomaisia ​​ominaisuuksia ovat symmetrisesti kuvioidut kudotut korit ja jakkarat, jotka on veistetty yhdestä puusta. Shona-veistos, jolla on pitkä kulttuurihistoria, alkoi kehittyä nykyaikaiseen muotoonsa 20-luvun puolivälissä ja saavutti kasvavan kansainvälisen suosion. Suurin osa mm. tyyliteltyjen lintu- ja ihmishahmojen veistetyistä hahmoista on tehty sedimenttikivistä, kuten esim. vuolukivi, sekä kovempia magmaisia ​​kiviä, kuten kiemurteleva ja harvinainen kivi arvo. Zimbabwen esineitä löytyy esimerkiksi Singaporesta, Kiinasta ja Kanadasta. esim Dominic Benhuran patsas Singaporen kasvitieteellinen puutarha.

Shona-veistos on säilynyt läpi aikojen, ja moderni tyyli on yhdistelmä afrikkalaista kansanperinnettä ja eurooppalaisia ​​vaikutteita. Maailmankuuluja zimbabwelaisia ​​kuvanveistäjiä ovat Nicholas, Nesbert ja Anderson Mukomberanwa, Tapfuma Gutsa, Henry Munyaradzi ja Locardia Ndandarika. Kansainvälisesti zimbabwelaiset kuvanveistäjät ovat onnistuneet vaikuttamaan uuteen taiteilijoiden sukupolveen, erityisesti mustiin amerikkalaisiin, pitkien oppisopimuskoulujen kautta Zimbabwen mestarien kuvanveistäjien kanssa.

Useita kirjailijoita tunnetaan hyvin Zimbabwessa ja ulkomailla. Charles Mungoshi tunnetaan Zimbabwessa perinteisten tarinoiden kirjoittamisesta englanniksi ja shonaksi, ja hänen runojaan ja kirjojaan on myyty hyvin sekä mustavalkoisten yhteisöjen keskuudessa. Catherine Buckle on saavuttanut kansainvälistä tunnustusta kahdella kirjallaan Afrikan kyyneleet ja Beyond Tears jotka kertovat koettelemuksesta, jonka hän kävi läpi vuoden 2000 maareformin aikana. Ensimmäinen Rhodesian pääministeri, Ian Smith, kirjoitti kaksi kirjaa - Suuri petos ja Bitter Harvest. Kirja Nälkä talo by Dambudzo Marechera voitti palkinnon Isossa-Britanniassa vuonna 1979 ja Nobel-palkittu kirjailija Doris vähemmänensimmäinen romaani Ruoho laulaa, neljä ensimmäistä osaa Väkivallan lapset sarja sekä novellikokoelma Afrikan tarinoita sijoittuu Rhodesiaan. Vuonna 2013 NoViolet Bulawayon romaani Tarvitsemme uusia nimiä oli ehdokkaana Booker-palkinto. Romaani kertoo 1980-luvun alussa Gukurahundin aikana tapahtuneen Zimbabwen siviilien julman tukahduttamisen aiheuttamasta tuhosta ja muuttoliikkeestä.[muokkaa]

Huomattavia taiteilijoita ovat Henry Mudzengerere ja Nicolas Mukomberanwa. Zimbabwen taiteen toistuva teema on ihmisen muodonmuutos pedoksi. Zimbabwelaiset muusikot pitävät Thomas Mapfumo, Oliver Mtukudzi, The Bhundu pojat; Stella Chiweshe, Alick Macheso ja Audius Mtawarira ovat saavuttaneet kansainvälistä tunnustusta. Valkoisten vähemmistöyhteisön jäsenten joukossa Theaterilla on paljon seuraajia, ja lukuisat teatteriryhmät esiintyvät Zimbabwen kaupunkialueilla.

ruoanlaitto

Ateria noki (Oikealla), vihreitä ja vuohia sisäelimet. Vuohen ohutsuolet kääritään pienten paksusuolenpalojen ympärille ennen keittämistä.

Kuten monissa Afrikan maissa, suurin osa zimbabwelaisista on riippuvaisia ​​muutamista peruselintarvikkeista. "Mealie-ateria", joka tunnetaan myös nimellä cornmeal, käytetään valmistukseen noki or isitshwalaSekä puuro tunnetaan tavaratila or ilambazi. Sadza valmistetaan sekoittamalla maissijauho veteen paksun tahnan/puuron muodostamiseksi. Kun tahna on kypsynyt useita minuutteja, siihen lisätään vielä maissijauhoa tahnan sakeuttamiseksi. Tämä syödään yleensä lounaana tai illallisena, yleensä lisukkeena, kuten kastikkeen, vihannesten (pinaatti, chomoliatai kevään vihreät/collard greens), pavut ja liha (haudutettu, grillattu, paahdettu tai aurinkokuivattu). Sadza syödään yleisesti myös juoksevan maidon kanssa (hapan maito), joka tunnetaan yleisesti nimellä "lacto" (mukaka wakakora) tai kuivattu Tanganyika sardiini, joka tunnetaan paikallisesti nimellä kapenta or matemba. tavaratila on ohuempi puuro, keitetty ilman ylimääräistä maissijauhoa ja yleensä maustettu maapähkinävoilla, maidolla, voilla tai hillolla. tavaratila syödään yleensä aamiaiseksi.

Valmistujaisia, häitä ja muita perhejuhlia juhlitaan yleensä vuohen tai lehmän tappamisella, jonka perhe grillaa tai paistaa.

raaka boerewors

Vaikka afrikanterit ovat pieni ryhmä (10 %) valkoisten vähemmistöryhmässä, afrikanner-reseptit ovat suosittuja. kuivatut lihasuikaleet, eräänlainen jerky, on suosittu välipala, joka valmistetaan ripustamalla maustettua raakaa lihaa kuivumaan varjoon. boerewors tarjoillaan kanssa noki. Se on pitkä, usein hyvin maustettu makkara, joka koostuu pikemminkin naudanlihasta kuin sianlihasta ja grillattua.[muokkaa]

Koska Zimbabwe oli brittiläinen siirtomaa, jotkut ihmiset ovat omaksuneet joitain siirtomaa-ajan englantilaisia ​​ruokailutottumuksia. Esimerkiksi useimmat ihmiset nauttivat puuroa aamulla sekä kello 10 teetä (keskipäivätee). Heillä on lounas, usein edellisen illan ylijäämät, juuri keitettynä nokitai voileipiä (joka on yleisempää kaupungeissa). Lounaan jälkeen on yleensä kello 4 teetä (iltapäivätee), joka tarjoillaan ennen illallista. Ei ole harvinaista, että teetä juodaan päivällisen jälkeen.[muokkaa]

Riisi, pasta ja perunapohjaiset ruoat (ranskalaiset perunat ja perunamuusi) ovat myös osa zimbabwelaista ruokaa. Paikallinen suosikki on maapähkinävoin kanssa kypsennetty riisi, joka otetaan paksun kastikkeen, vihannesten ja lihan kanssa.[muokkaa] Popurri maapähkinöitä tunnetaan nimellä nzungu, keitetty ja aurinkokuivattu maissi, mustasilmäherneet tunnetaan nimellä nyembaja Bambara maapähkinät tunnetaan nyimo tekee perinteistä ruokaa ns mutakura. Mutakura voi olla myös yksittäin kypsennettynä edellä mainitut ainekset.

Urheilu

jalkapallo (tunnetaan myös nimellä jalkapallo) on Zimbabwen suosituin urheilulaji. Sotilaat ovat päteviä Afrikan kansankokouksessa viisi kertaa (2004, 2006, 2017, 2019, 2021) ja voitti Etelä-Afrikan mestaruus kuusi kertaa (2000, 2003, 2005, 2009, 2017, 2018) ja Itä-Afrikan cup kerran (1985). Joukkue on sijalla 68 vuonna 2022. Rugby-liitto on merkittävä urheilulaji Zimbabwessa. Kansallinen puoli ovat edustaneet maata 2 Rugby World Cup turnauksissa 1987 ja 1991. Kriketti sillä on myös kannattajia valkoisen vähemmistön joukossa. Se on yksi kahdestatoista Testaa krikettiä pelaavat kansakuntia ja an ICC myös täysjäsen. Merkittäviä kriketin pelaajia Zimbabwesta ovat mm Andy Flower, Heath Streak ja Brendan Taylor.

Zimbabwe on voittanut kahdeksan olympiamitalia, joista yksi jääkiekko naisten joukkueen kanssa klo 1980 Kesäolympialaiset Moskovassa ja seitsemän uimari Kirsty Coventry, kolme klo 2004 Kesäolympialaiset ja neljä klo 2008 Kesäolympialaiset. Zimbabwe on menestynyt hyvin Kansainyhteisön pelit ja Koko Afrikan pelit uinnissa Coventryn kanssa saamalla 11 kultamitalia eri kilpailuissa. Zimbabwe on kilpaillut klo Wimbledon ja Davis Cup tenniksessä, erityisesti Black-perheen kanssa, johon kuuluu Wayne Black, Byron Black ja Cara Musta. Zimbabwelainen Nickin hinta piti virallista World Number 1 -golf-statusta pidempään kuin yksikään afrikkalainen pelaaja.

Muita Zimbabwessa pelattavia urheilulajeja ovat koripallo, lentopallo, koripalloja vesipalloSekä squash, motorsport, itsepuolustuslajit, shakki, pyöräily, polocrosse, melonta ja kilparatsastus. Suurimmalla osalla näistä lajeista ei kuitenkaan ole kansainvälisiä edustajia, vaan ne pysyvät juniori- tai kansallisella tasolla.

Zimbabwen ammattilainen rugby-liigassa ulkomailla pelaavat pelaajat ovat Masimbaashe Motongo ja Juuda Mazive. Entiset pelaajat myös nyt SANZAAR CEO Andy Marinos joka esiintyi puolesta Etelä-Afrikka klo Super League World Nines ja esitelty Sydneyn Bulldogit sekä Zimbabwessa syntynyt entinen Kansainvälinen Skotlannin rugbyliitto Scott Gray, joka vietti aikaa Brisbane Broncos.

Zimbabwe on menestynyt karatessa kuten Zimbabwe Simson Muripo tuli kyokushin maailmanmestari Osakassa, Japanissa 2009. Muripo on kaksinkertainen Kyokushi Karaten maailmanmestari ja oli ensimmäinen musta afrikkalainen, joka tuli Kyokushin karaten maailmanmestariksi.

Media

- Zimbabwen tiedotusvälineet on nyt jälleen monipuolinen, sillä hallitus on joutunut tiukan rajoituksen alaisena vuosina 2002–2008 taloudellisen ja poliittisen kriisin aikana. Zimbabwen perustuslaki lupaa tiedotusvälineiden ja sananvapauden. Uuden media- ja tiedotusministerin nimityksen jälkeen vuonna 2013 tiedotusvälineiden poliittinen puuttuminen on vähentynyt, ja korkein oikeus on todennut, että jotkin tiukkojen medialakien kohdat ovat perustuslain vastaisia. Heinäkuussa 2009 BBC ja CNN pystyivät jatkamaan toimintaansa ja raportoimaan laillisesti ja avoimesti Zimbabwesta. Zimbabwen media-, tiedotus- ja julkisuusministeriö totesi, että "Zimbabwen hallitus ei koskaan kieltänyt BBC:tä harjoittamasta laillista toimintaa Zimbabwessa". BBC suhtautui siirtoon myönteisesti sanoen: "Olemme iloisia, että voimme jälleen toimia avoimesti Zimbabwessa".

Vuonna 2010 osallistava, vallanjakoinen hallitus perusti Zimbabwen mediakomission. Toukokuussa 2010 komissio lisensoi kolme yksityisomistuksessa olevaa sanomalehteä, mukaan lukien aiemmin kielletyt Daily News, julkaistavaksi. Toimittajat ilman rajoja kuvaili päätöksiä "merkittäväksi edistykseksi". Kesäkuussa 2010 NewsDay siitä tuli ensimmäinen Zimbabwessa julkaistu riippumaton päivälehti seitsemään vuoteen. ZBC:n monopoli lähetyssektorilla päättyi kahden yksityisen radioaseman lisensoinnilla vuonna 2012.

Koska 2002 Tietosuoja- ja tietosuojalaki hyväksyttiin, hallitus sulki joukon yksityisomistuksessa olevia uutispisteitä, mukaan lukien Daily News jonka toimitusjohtaja Wilf Mbanga muodosti vaikutusvaltaisen Zimbabwen. Tämän seurauksena maanpaossa olevat zimbabwelaiset ovat perustaneet monia lehdistöjärjestöjä sekä naapurimaihin että länsimaihin. Koska Internetiä ei ole rajoitettu, monet zimbabwelaiset voivat käyttää maanpaossa olevien toimittajien perustamia online-uutissivustoja. Toimittajat ilman rajoja väittää, että Zimbabwen mediaympäristöön kuuluu "tarkkailu, uhkaukset, vangitseminen, sensuuri, kiristys, vallan väärinkäyttö ja oikeuden epääminen, jotta uutiset pysyvät lujasti hallinnassa". Tärkeimmät ilmestyvät sanomalehdet ovat Herald ja Kronikko jotka on painettu Hararessa ja Bulawayossa. Median tiukkakätisyys on vähentynyt asteittain vuodesta 2009 lähtien.

Reporters Without Borders sijoitti vuoden 2021 raportissaan Zimbabwen tiedotusvälineet 130. sijalle 180 joukosta, ja totesi, että "tietojen saanti on parantunut ja itsesensuuri on vähentynyt, mutta toimittajia vastaan ​​hyökätään edelleen usein tai heitä pidätetään". Hallitus kieltää myös monet ulkomaiset lähetysasemat Zimbabwesta, mukaan lukien CBC, Sky News, kanavan 4, American Broadcasting Company, Australian Broadcasting Corporationja Fox News. Myös muiden länsimaiden ja Etelä-Afrikan uutistoimistot ja sanomalehdet on kielletty maasta.

Kansalliset symbolit

Perinteinen Zimbabwe Bird -design

Kiveen veistetty Zimbabwen lintu esiintyy sekä Zimbabwen että Rhodesian kansallisissa lipuissa ja vaakunoissa sekä setelit ja kolikot (ensin Rhodesian punta ja sitten Rhodesian dollari). Se todennäköisesti edustaa bateleur kotka tai Afrikkalainen kalakotka. Kuuluisat vuolukivilintukaiverrukset seisoivat muinaisen Suuren Zimbabwen kaupungin seinillä ja monoliitteilla.

Tasapainottavat kivet ovat geologisia muodostumia kaikkialla Zimbabwessa. Kivet ovat täysin tasapainossa ilman muita tukia. Ne syntyvät, kun muinaiset graniitin tunkeutumiset altistuvat säälle, kun niitä ympäröivät pehmeämmät kivet kuluvat pois. Niitä on usein huomautettu ja ne on kuvattu molemmissa Zimbabwen seteleitä ja Rhodesian dollarin seteleitä. Nykyisistä Zimbabwen seteleistä löytyvät setelikivet, jotka ovat nimeltään Banknote Rocks Epworth, noin 14 km (9 mailia) kaakkoon Hararesta. On olemassa monia erilaisia ​​kivimuodostelmia, jotka sisältävät yksittäisiä ja parillisia kolmen tai useamman kiven pylväitä. Nämä muodostelmat ovat ominaisia ​​Etelä- ja Itä-trooppiselle Afrikalle pohjoisesta Etelä-Afrikasta pohjoiseen Sudaniin. Zimbabwen merkittävimmät muodostelmat sijaitsevat Matobon kansallispuistossa Matabelelandissa.

- Zimbabwen kansallislaulu on "Siunattu olkoon Zimbabwen maa" (shona: Simudzai Mureza Wedu WeZimbabwessa; Pohjois-Ndebele: Kalibusiswe Ilizwe leZimbabwe). Se otettiin käyttöön maaliskuussa 1994 valtakunnallisen kilpailun jälkeen sen korvaamiseksi Ishe Komborera Afrikka selvästi zimbabwelaisena kappaleena. Voittajatyö oli professorin kirjoittama laulu Solomon Mutswairo ja säveltäjä Fred Changundega. Se on käännetty kaikille kolmelle Zimbabwen pääkielelle.

Katso myös

Viitteet

Huomautuksia

  1. ^ Sen jälkeen, kun Zimbabwen dollari keskeytettiin määräämättömäksi ajaksi 12. huhtikuuta 2009 alkaen, euro, Yhdysvaltain dollari, Ison-Britannian punta, Etelä-Afrikan randi, Botswana pula, Australian dollari, Kiinan yuan, Intian rupia ja Japanin jeni käytetään laillisina maksuvälineinä.

Lainaukset

  1. ^ "Zimbabwen tasavallan perustuslaki 2013, sellaisena kuin se on muutettuna vuoteen 2017". constitutions.unwomen.org. Haettu Marraskuu 26 2022.
  2. ^ "Zimbabwe". Beaver County Times. 13. syyskuuta 1981. Haettu Marraskuu 2 2011.
  3. ^ a b c "The World Factbook - Zimbabwe". Keskustiedustelupalvelu. 2 päivänä joulukuuta 2021.
  4. ^ a b c "Zimbabwen perustuslaki (lopullinen luonnos)" (PDF). Zimbabwen hallitus. tammikuuta 2013. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) 2. lokakuuta 2013 – Kubatana.netin kautta.
  5. ^ a b c "Census 2012 National Report" (PDF). ZIMSTAT, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 1 syyskuu 2014. Haettu 4 toukokuuta 2016.
  6. ^ a b c "Inter Censal Demography Survey 2017 -raportti" (PDF). Zimbabwen kansallinen tilastovirasto. 2017
  7. ^ Kehitys englanniksi. Kansainvälisen englannin yliopiston professorien yhdistyksen konferenssi. Cambridge University Press. 31. lokakuuta 2014. ISBN 9781107038509 – Google-kirjojen kautta.
  8. ^ "Zimbabwe". The World Factbook (2023 painos). keskustiedustelupalvelu. Haettu 24 syyskuu 2022.
  9. ^ "Vuoden 2022 väestö- ja asuntolaskenta - alustava raportti - Zimbabwen tietoportaali". zimbabwe.opendataforafrica.org. Haettu 27 heinäkuu 2022.
  10. ^ a b c d "World Economic Outlook Database, huhtikuu 2023". IMF.org. Kansainvälinen valuuttarahasto. Huhtikuu 2023. Haettu 24 huhtikuu 2023.
  11. ^ "GINI-indeksi". Maailmanpankki. Haettu 16 kesäkuu 2021.
  12. ^ "Inhimillisen kehityksen raportti 2021/2022" (PDF). Yhdistyneiden Kansakuntien kehitysohjelma. 8. syyskuuta 2022. Haettu 30 syyskuu 2022.
  13. ^ a b "Zimbabwe ottaa käyttöön uuden inflaation, joka perustuu Yhdysvaltain dollariin, paikalliseen valuuttaan". Reuters. Harare. 3. maaliskuuta 2023. Haettu Maaliskuu 25 2023.
  14. ^ "Zimbabwen aika". Greenwichin aika. Greenwich 2000. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 19 heinäkuu 2011. Haettu Marraskuu 17 2017.
  15. ^ "Zimbabwen väestö 1950-2021". macrotrends.net. Haettu 29 kesäkuu 2021.
  16. ^ "Kuka rakensi suuren Zimbabwen? Ja miksi? - Breeanna Elliott". TED-toim. Haettu Maaliskuu 13 2022.
  17. ^ "Zimbabwen ihmisoikeusraportti 2015". Yhdysvaltain ulkoministeriö Demokratian, ihmisoikeuksien ja työvoiman toimisto. 2015. Haettu 6 toukokuuta 2016.
  18. ^ "Zimbabwe – iso kivitalo". Somali Press. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 3 toukokuu 2011. Haettu 14 joulukuu 2008.
  19. ^ Lafon, Michel (1994). "Shona Class 5 uudelleenkäynnistetty: tapaus *ri:tä vastaan ​​luokan 5 nimellisenä etuliiteenä" (PDF). zambezia. 21: 51-80.
  20. ^ Vale, Lawrence J. (1999). "Välitetty monumentit ja kansallinen identiteetti". Arkkitehtuurin lehti. 4 (4): 391-408. kaksi:10.1080 / 136023699373774.
  21. ^ Garlake, Peter (1973). Suuri Zimbabwe: Arkeologian uudet näkökohdat. Lontoo, Iso-Britannia: Thames & Hudson. s. 13. ISBN 978-0-8128-1599-3.
  22. ^ a b c d Fontein, Joost (syyskuu 2006). Suuren Zimbabwen hiljaisuus: kiistanalaiset maisemat ja perinnön voima (Ensimmäinen painos). Lontoo: University College London Press. s. 119–20. ISBN 978-1844721238.
  23. ^ a b c Ndlovu-Gatsheni, Sabelo J. (2009). Onko "zimbabwelaisia" olemassa? Nationalismin, kansallisen identiteetin muodostumisen ja kriisin kehityskulkuja postkoloniaalisessa valtiossa (Ensimmäinen painos). Bern: Peter Lang AG. s. 113–14. ISBN 978-3-03911-941-7.
  24. ^ "Mitä nimessä on? Tervetuloa "Machobanan tasavaltaan"". Jatka lukemista. Harare: Training Aids Development Group: 40. 1991.
  25. ^ a b Mlambo, Alois S. (2013). "Zimbabweksi tai Zimbabweksi tuleminen: identiteetti, nationalismi ja valtion rakentaminen". Afrikan spektri. 48 (1): 49-70. kaksi:10.1177 / 000203971304800103. ISSN 0002-0397. JSTOR 43941319. S2CID 127302759.
  26. ^ "Kunkunnasta kansakunnaksi: Shonan herääminen". Trad-lehti. 29. Haettu 10 toukokuuta 2023.
  27. ^ "Zimbabwe - Kulttuurielämä | Britannica". www.britannica.com. Haettu Helmikuu 11 2022.
  28. ^ "SA:n esikolonialistinen historia". Etelä -Afrikan historia verkossa, Arkistoitu Alkuperäisen on 2 heinäkuu 2016. Haettu 17 heinäkuu 2016.
  29. ^ "Zimbabwe". Etelä -Afrikan historia verkossa, Arkistoitu Alkuperäisen on 7 tammikuu 2019. Haettu Tammikuu 19 2019.
  30. ^ a b Hall, Martin; Stephen W. Silliman (2005). Historiallinen arkeologia. Wiley Blackwell. s. 241–44. ISBN 978-1-4051-0751-8.
  31. ^ Nelson, Harold (1983). Zimbabwe: Maatutkimus. Tutkimukset. s. 1–317.
  32. ^ Hensman, Howard (1901). Cecil Rhodes: Uratutkimus (uudelleenpainos). Creative Media Partners, LLC (julkaistu 2018). s. 106–107. ISBN 9781376448528. Haettu 12 heinäkuu 2020.
  33. ^ a b c Parsons, s. 178 – 81.
  34. ^ Bryce, James (2008). Vaikutelmia Etelä-Afrikasta. s. 170; ISBN 055430032X.
  35. ^ Etelä-Rhodesian määräys neuvostossa 20. lokakuuta 1898, jonka 4 jakso sisältää: "Tämän määräyksen rajoissa oleva alue tunnetaan toistaiseksi Etelä-Rhodesiana."
  36. ^ Gray, JA (1956). "Maa etsii nimeä". The Northern Rhodesia Journal. 3 (1): 78. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 huhtikuu 2009. Haettu 16 toukokuuta 2007.
  37. ^ a b "Zimbabwe | Etelä-Afrikan historia verkossa". www.sahistory.org.za, Arkistoitu Alkuperäisen on 7 tammikuu 2019. Haettu Helmikuu 3 2020.
  38. ^ Etelä-Rhodesian (liittäminen) määräys neuvostossa, 30. heinäkuuta 1923, jossa määrätään sen 3 jaksossa: "Tämän määräyksen voimaantulosta lähtien mainitut alueet liitetään Hänen Majesteettinsa dominioihin ja ovat osa niitä, ja ne tunnetaan nimellä Etelä-Rhodesian siirtomaa."
  39. ^ Stella Madzibamuto vastaan ​​Desmond William Larder – Burke, Fredrick Phillip George (1969) AC 645 – Valtuutus liittämispäivämääräksi oli 12. syyskuuta 1923, jolloin neuvoston Rhodesian (liittäminen) määräys tuli voimaan
  40. ^ a b Kollektiiviset vastaukset kansainvälisen oikeuden laittomiin toimiin: Yhdistyneiden kansakuntien toimet Etelä-Rhodesian kysymyksessä Kirjailija: Vera Gowlland-Debbas
  41. ^ Stella Madzibamuto vastaan ​​Desmond William Larder – Burke, Fredrick Phillip George (1969) AC 645
  42. ^ Southern Rhodesia Constitution Letters Patent, 1923
  43. ^ a b Moorcraft, Paul (31. elokuuta 1990). "Rhodesian vapaussota". Historia tänään. 40 (9). (valkoisen) väestön johtaja Rhodesia oli osallistunut molemmissa maailmansodissa enemmän kuin mikään muu valtakunnan osa, mukaan lukien Yhdistynyt kuningaskunta. ... Nyt ei ole epäilystäkään siitä, että muutaman eron jälkeen siellä täällä armeija, kuninkaallinen laivasto ja jopa kuninkaalliset ilmavoimat (oletettavasti tyytymättömin palvelu) olisivat toteuttaneet kaikki käskyt kukistaa ensimmäinen kansallinen maanpetos. Kruunu Yhdysvaltain itsenäisyyssodan jälkeen.
  44. ^ Machingaidze, Victor EM (1991). "Maatalousmuutos ylhäältä: Etelä-Rhodesian kotimaanhoitolaki ja afrikkalainen vastaus". International Journal of African Historical Studies -lehti. 24 (3): 557-588. kaksi:10.2307 / 219092. JSTOR 219092.
  45. ^ Parsons, P. 292.
  46. ^ a b Hastedt, Glenn P. (2004) Encyclopedia of American Foreign Policy, Infobase Publishing, s. 537; ISBN 143810989X.
  47. ^ "Tänä päivänä". BBC News. 1. kesäkuuta 1979. Haettu 14 joulukuu 2008.
  48. ^ a b Chung, Fay (2006). Toisen Chimurengan uudelleeneläminen: muistoja Zimbabwen vapaustaistelusta, Preben (INT) Kaarsholm. s. 242; ISBN 9171065512.
  49. ^ Preston, Matthew (2004). Sisällissodan lopettaminen: Rhodesia ja Libanon näkökulmasta. s. 25; ISBN 1850435790.
  50. ^ Lord Soames, "Rhodesiasta Zimbabween". Kansainväliset asiat 56#3 (1980): 405–419. verkossa
  51. ^ Zimbabwe, toukokuu 1980 / Ulko- ja puolustusasioiden sekavaliokunta, Canberra: Government Printer, 1980. s. 122.
  52. ^ Waddy, Nicholas (2014). ""Zimbabwe-Rhodesian" outo kuolema: kysymys brittiläisestä Muzorewa-hallinnon tunnustamisesta Rhodesian yleisessä mielipiteessä, 1979". Etelä-Afrikan historiallinen lehti. 66 (2): 227-248. kaksi:10.1080 / 02582473.2013.846935. S2CID 159650816.
  53. ^ George M. Houser. "Amerikan Afrikan komitean (ACOA) pääjohtajan George M. Houserin kirje vuoden 1980 itsenäisyysvaaleista Rhodesiassa". Haettu 1 joulukuu 2007.
  54. ^ Smith, Ian (2008). Bitter Harvest. Lontoo: John Blake Publishing Ltd. s. 367. ISBN 978-1-85782-604-3.
  55. ^ Godwin, Peter; Hancock, Ian (1995). "Rhodesians eivät koskaan kuole": Sodan ja poliittisen muutoksen vaikutus Valkoiseen Rhodesiaan, c. 1970–1980. Harare: Baobab Books. s. 312. ISBN 978-0-908311-82-8.
  56. ^ Johnson, Boris (15. marraskuuta 2017). "Robert Mugabe tahrasi Zimbabwen jalokiviä. Nyt on sen mahdollisuus loistaa jälleen". Telegraph. Arkistoidut alkuperäisestä 10. tammikuuta 2022 – www.telegraph.co.uk:n kautta.
  57. ^ Lessing, Doris (10. huhtikuuta 2003). "Afrikan jalokivi". New York Review of Books.
  58. ^ Chifera, Irwin. "Mitä tapahtui Zimbabwelle, joka tunnettiin kerran Afrikan jalokivinä?".
  59. ^ a b Nyarota, Geoffrey (2006). Vastarannan kiiski, Zebra, s. 134; ISBN 1770071121.
  60. ^ a b c Meredith, Martin (Syyskuu 2007) . Mugabe: Valta, ryöstö ja taistelu Zimbabwesta. New York: Julkiset toimet. s. 62-73. ISBN 978-1-58648-558-0.
  61. ^ a b Hill, Geoff (2005). Taistelu Zimbabwesta: Lopullinen lähtölaskenta. Johannesburg: Struik Publishers. s. 77. ISBN 978-1-86872-652-3.
  62. ^ "Raportti 1980-luvun levottomuuksista Matabelelandissa ja Midlandsissa, katolisen oikeuden ja rauhan toimikunta Zimbabwessa, maaliskuu 1997 – Johtopäätös – LOPULLINEN ARVIO: Kuolleiden ja kadonneiden määrä on vähintään 3000. Tämä lausunto on nyt kohtuuttoman suuri. Yllä tehdyt konservatiiviset ehdotukset laskettuna yhteen luku on melko varmasti 3750 kuollutta. Sen enempää ei ole vieläkään mahdollista sanoa, paitsi että todellinen kuolleiden luku voisi olla mahdollisesti kaksinkertainen 3000 tai jopa suurempi. lisätutkimukset ratkaisevat ongelman" (PDF).
  63. ^ "Gukurahundi tappoi 80,000 XNUMX: Eddie Cross", Arkistoitu Alkuperäisen on 12 marraskuu 2016. Haettu Marraskuu 11 2016.
  64. ^ Katolinen oikeuden ja rauhan komissio Zimbabwessa; Legal Resources Foundation (1. tammikuuta 1997). "Hiljaisuuden rikkominen, todellisen rauhan rakentaminen" – Internet-arkiston kautta.
  65. ^ "RAPORTTI 1980-LUVUN HÄIRIÖISTÄ MATABELELANDISSA JA KESKIPALAISISTA". Katolinen oikeuden ja rauhan komissio Zimbabwessa. Maaliskuu 1997. Haettu Elokuu 8 2015.
  66. ^ "Zimbabwen kronologia". badley.info. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 23 marraskuu 2008. Haettu 9 joulukuu 2008.
  67. ^ "Aikajana: Zimbabwe". BBC News. 15. lokakuuta 2009. Haettu 9 joulukuu 2008.
  68. ^ "Zimbabwe: Vuoden 1990 vaalit". EISA. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 5 joulukuu 2008. Haettu 9 joulukuu 2008.
  69. ^ Moyo, Jonathon N. "Demokratian äänestäminen: Zimbabwen vaalipolitiikan tutkimus". Zimbabwen yliopisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 2 syyskuu 2009. Haettu 9 joulukuu 2008.
  70. ^ "Zimbabwen lyhyt historia". about.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 8 tammikuu 2008.
  71. ^ "Zimbabwe: ZANU PF:n hegemonia ja sen hajoaminen (1990–1999)". EISA. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 5 joulukuu 2008. Haettu 9 joulukuu 2008.
  72. ^ "Zimbabwen historia". infoplease.com.
  73. ^ "HI-viruksen ja aidsin historia Afrikassa". VAROITUS. 20 heinäkuuta 2015. Haettu Elokuu 8 2015.
  74. ^ "Britannian ongelmat Mugaben kanssa". BBC News. 3. huhtikuuta 2000.
  75. ^ a b "Fast Track maareformi Zimbabwessa" (PDF). Human Rights Watch. (175 kt)
  76. ^ Polgreen, Lydia (20. heinäkuuta 2012). "Zimbabwen maan haltuunotto, kultainen vuori". New York Times. Haettu 21 heinäkuu 2012.
  77. ^ "Neuvoston yhteinen kanta Zimbabwea koskevien rajoittavien toimenpiteiden uusimisesta" (PDF). Euroopan unionin neuvosto. 26 tammikuu 2009.
  78. ^ "Zimbabwe jäädytetty määräämättömäksi ajaksi Kansainyhteisöstä". Ihmisoikeudet ensin. 8. joulukuuta 2003. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 29 kesäkuu 2007.
  79. ^ "Commonwealth-sivusto vahvistaa, että Zimbabwe "lopetti" jäsenyytensä 7. joulukuuta 2003 alkaen". Thecommonwealth.org. 12. joulukuuta 2003. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 5-heinäkuussa 2008.
  80. ^ "S. 494:n teksti (107.): Zimbabwen demokratia ja talouden elvytyslaki 2001 (hyväksytty kongressi/lakiversio)". GovTrack. 12. joulukuuta 2001. Haettu 29 joulukuu 2016. Julkinen verkkotunnus Tämä artikkeli sisältää tekstiä tästä lähteestä, joka on julkisia.
  81. ^ "Etsimme polttoainetta ja muita tarinoita Zimbabwesta". 1. lokakuuta 2003.
  82. ^ "Zimbabwen tuho: yhden miehen tarina". BBC. 30 elokuuta 2005. Haettu 19 joulukuu 2008.
  83. ^ "Ajamassa lian pois Zimbabwessa". 31 tammikuu 2007.
  84. ^ "Zimbabwe: epäonnistumisten ja valheiden perustalle rakennettu asuntopolitiikka – Amnesty International". 9. elokuuta 2006. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 10 lokakuu 2006. Haettu 30 joulukuu 2013.
  85. ^ Kenneth Ingham; Clyde William Sanger; Kenneth Bradley. "Zimbabwe - 2008 vaalit ja niiden jälkeiset seuraukset | Britannica". Encyclopedia Britannica. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 15 tammikuu 2023. Haettu Tammikuu 15 2023.
  86. ^ Nasaw, Daniel (11. heinäkuuta 2008). "Kiina ja Venäjä vetosivat Zimbabwen pakotteisiin". Guardian. ISSN 0261-3077. Haettu 9 kesäkuu 2019.
  87. ^ "Venäjä ja Kiina vetosivat YK:n Zimbabwen pakotteisiin". Reuters. 12 heinäkuuta 2008. Haettu 9 kesäkuu 2019.
  88. ^ Jacobson, Celean (24. marraskuuta 2008). "Carter varoittaa, että tilanne näyttää pahalta Zimbabwessa". Fox News. Associated Press.
  89. ^ Ndlovu, Nompilo (2009). Tapaustutkimus kansalaisjärjestöjen (NGOS) vastauksista elintarviketurvaan Matabelelandissa Zimbabwessa (DI). Kapkaupungin yliopisto.
  90. ^ "Mugabe haluaa pakotteiden poistamista". United Press International. 18. joulukuuta 2010. Haettu Elokuu 21 2011.
  91. ^ Booysen, Susan (4. maaliskuuta 2011). Muuttuvat käsitykset Zimbabwessa – Valtakunnallinen tutkimus Zimbabwen poliittisesta ilmastosta marraskuu 2010 – tammikuu 2011 (PDF) (Raportti). Freedom House, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 12 joulukuu 2012. Haettu Helmikuu 16 2012.
  92. ^ OCHA vuosina 2012–2013: Suunnitelma ja budjetti: Zimbabwe (Raportti). Yhdistyneet kansakunnat Toimisto n humanitaaristen asioiden. joulukuuta 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 tammikuu 2012. Haettu Helmikuu 16 2012.
  93. ^ Chinaka, Cris (17. tammikuuta 2013). "Mugaben varajäsen John Nkomo kuoli syöpätaistelun jälkeen". Reuters. Haettu 30 joulukuu 2013.
  94. ^ Dzirutwe, MacDonald. "Zimbabwelaiset alkavat äänestää uuden perustuslain hyväksymisestä". Reuters, Arkistoitu Alkuperäisen on 27 syyskuu 2013. Haettu Maaliskuu 16 2013.
  95. ^ a b c "Rostojen pelastaminen". Economist. Voi. 420, ei. 8997. 9. heinäkuuta 2016. s. 43–44. ISSN 0013-0613. Haettu 8 heinäkuu 2016.
  96. ^ a b c d Fletcher, Martin (7. helmikuuta 2017). "Pois talosta ja kotoa". Telegraph (Telegraph Magazine toim.). s. 39.
  97. ^ "Zimbabwen vaalit: opas syytösten väärentämiseen". BBC News. 7. elokuuta 2013. Haettu 7 kesäkuu 2016.
  98. ^ "Kun talo palaa, minne Zimbabwen oppositio? - Nicole Beardsworth". 23. huhtikuuta 2015.
  99. ^ Matyszak, Derek (20. syyskuuta 2017). "Zimbabwen hämärät poliisin tiesulut heijastavat sen epäonnistunutta hallintoa – ISS Africa". ISS Africa. Haettu 22 syyskuu 2017.
  100. ^ "Zimbabwe "sulkeutui" talouden romahduksen vuoksi". BBC News. Haettu 7 heinäkuu 2016.
  101. ^ Raath, Jan; Graham, Stuart (25. heinäkuuta 2016). "Mugabe sodassa miliisejä vastaan, jotka pitävät hänet vallassa". Times. Haettu 25 heinäkuu 2016.
  102. ^ McKenzie, David; Swails, Brent; Dewan, Angela. "Zimbabwe myllerryksessä näennäisen vallankaappauksen jälkeen". CNN. Haettu Marraskuu 15 2017.
  103. ^ "Zimbabwen Robert Mugabe jää kotiin, kun armeija ottaa vallan". Guardian. 15. Haettu Marraskuu 15 2017.
  104. ^ "Hallitseva puolue erotti Mugaben johtajasta". BBC News. 19. Haettu Marraskuu 19 2017.
  105. ^ a b "Zimbabwen presidentti Mugabe" eroaa"". BBC News. 21. Haettu Marraskuu 21 2017.
  106. ^ Gondo, Talent. "RIKKO - Ennätys 23 presidenttiehdokasta Zimbabwen heinäkuun 30. päivän äänestyksessä". zimeye.net, Arkistoitu Alkuperäisen on 17 tammikuu 2019. Haettu Tammikuu 17 2019.
  107. ^ Mabhena, Charles (2. elokuuta 2018). "UUTISET: Emerson Mnangagwa voitti Zimbabwen presidentinvaalit 2018, ZEC". ZWNews. Haettu Tammikuu 17 2019.
  108. ^ Bruce Mutsvairo; Cleophas T. Muneri (29. marraskuuta 2019). Journalismi, demokratia ja ihmisoikeudet Zimbabwessa. Rowman & Littlefield. s. 14–. ISBN 978-1-4985-9977-1. OCLC 1128426040.
  109. ^ "Zimbabwen Chamisa haastaa vaalituloksen". TRTWORLD. 10. elokuuta 2018. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 17 tammikuu 2019. Haettu 26 syyskuu 2019.
  110. ^ "Zim ConCourt hylkää MDC:n haasteen, vahvistaa Mnangagwan voittajan - SABC News - Breaking News, erikoisraportit, maailman, liiketoiminnan, urheilun kattavuus kaikista Etelä-Afrikan ajankohtaisista tapahtumista. Afrikan uutisjohtaja". www.sabcnews.com. 24. elokuuta 2018. Haettu Tammikuu 17 2019.
  111. ^ "Zimbabwen korkein oikeus vahvistaa Mnangagwan presidentinvaalien voiton". Reuters. 25. elokuuta 2018. Haettu Tammikuu 17 2019.
  112. ^ "Robert Mugaben aikakauden kustannukset". newzimbabwe.com, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 helmikuu 2018. Haettu Maaliskuu 12 2018.
  113. ^ Mark Chingono ja Bukola Adebayo (7. elokuuta 2019). "Miljoonia Zimbabwessa näkee nälkään ankaran kuivuuden jälkeen, YK:n elintarvikevirasto sanoo". CNN. Haettu Elokuu 14 2019.
  114. ^ "Kanada ja muut keskustelevat Zimbabwen pyrkimyksestä liittyä uudelleen Kansainyhteisöön". Globe and Mail. 7. helmikuuta 2023. s. A4.
  115. ^ "Entinen Zimbabwen johtaja Robert Mugabe kuoli – DW – 09". dw.com.
  116. ^ "Inyangani, Zimbabwe". Peakbagger. Haettu Elokuu 23 2020.
  117. ^ Helicon, toim. (2018). Hutchinsonin lyhentämätön tietosanakirja atlasen ja sääoppaan kanssa – Credo Referencen kautta.
  118. ^ "Victorian putoukset". Victoria Fallsin matkailu. 2019. Haettu 3 joulukuu 2019.
  119. ^ Moore, AE; et ai. (2009). "Maiseman evoluutio Zimbabwessa permikaudesta nykypäivään, mikä vaikuttaa kimberliitin etsintään" (PDF). Etelä-Afrikan geologinen yhdistys. 112 (1): 65. Bibcode:2009SAJG..112...65M. kaksi:10.2113/gssajg.112.1.65.
  120. ^ "Ainakin 55 norsua kuolee Zimbabwen kuivuudessa". 21. lokakuuta 2019. Haettu 22 lokakuu 2019.
  121. ^ a b Baughan, M. (2005). Manner tasapainossa: Zimbabwe - Nuorten kirjallisuus. Philadelphia, PA: Mason Crest Publishers; ISBN 1590848101.
  122. ^ Dinerstein, Eric; et ai. (2017). "Ekoaluepohjainen lähestymistapa puoleen maanpäälliseen maailmaan". BioScience. 67 (6): 534-545. kaksi:10.1093/biosci/bix014. ISSN 0006-3568. PMC 5451287. PMID 28608869.
  123. ^ Chipika, J; Kowero, G. (2000). "Metsän hakkuu Zimbabwen kunnallisalueilla: johtuuko se maatalouspolitiikasta?". Maatalous, ekosysteemit ja ympäristö. 79 (2–3): 175. kaksi:10.1016/S0167-8809(99)00156-5.
  124. ^ "Kaaos tupakan myynnin alkaessa". NewsdezeZimbabwe. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 27 syyskuu 2013. Haettu Maaliskuu 21 2015.
  125. ^ Grantham, HS; et ai. (2020). "Antropogeeninen metsien muunnos tarkoittaa, että vain 40 prosentilla jäljellä olevista metsistä on korkea ekosysteemin eheys - lisämateriaali". Luonto Viestintä. 11 (1): 5978. Bibcode:2020NatCo..11.5978G. kaksi:10.1038/s41467-020-19493-3. ISSN 2041-1723. PMC 7723057. PMID 33293507.
  126. ^ "Zimbabwen perustuslain muutos (nro 17) Act, 2005". kubatana.net. NGO Network Alliance -projekti. 16. syyskuuta 2005. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 27-syyskuussa 2007.
  127. ^ "Tekere sanoo Mugaben olevan "epävarma" uudessa kirjassa, Arkistoitu Alkuperäisen on 27 joulukuu 2007. Haettu Tammikuu 6 2008.
  128. ^ Mugabe, Robert. (2007). Encyclopædia Britannica 2007 Ultimate Reference Suite, Chicago: Encyclopædia Britannica.
  129. ^ a b Frankel, Matthew (26. toukokuuta 2010). "Myanmarin boikotti on harhaan johdettu". Los Angeles Times. Arkistoidut alkuperäisestä 23. helmikuuta 2021.
  130. ^ Zimbabwe: Vaalipetosraportti, 04. University of Pennsylvania, 18. huhtikuuta 2005.
  131. ^ "Mugaben entinen liittolainen syyttää häntä rikoksesta", Itsenäinen online Zimbabwe, 12. maaliskuuta 2005.
  132. ^ Makgetlaneng, Sehlare. "ZIMBABWEN PARLAMENTTIVAALIT 2005: Demokraattisen muutosliikkeen oppitunteja" (PDF). Etelä-Afrikan Afrikan instituutti: 124.
  133. ^ a b Latham, Brian (4. maaliskuuta 2002). "Tyylien kontrasti, kun kilpailijat pitävät mielenosoituksia Hararen paikkakunnilla". Independent. Iso-Britannia. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 29-joulukuu 2013.
  134. ^ "Mugaben kriitikot ennustavat petoksia Zimbabwen vaaleissa". CNN. 28 maaliskuuta 2008.
  135. ^ "Zimbabwe seisoo "jyrkänteellä"". BBC News. 31. maaliskuuta 2008. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  136. ^ "Mugaben kilpailija lopettaa vaalikilpailun". BBC News. 22. kesäkuuta 2008.
  137. ^ "Zimbabwen MDC-ryhmät yhdistyvät", Arkistoitu Alkuperäisen on 2 toukokuu 2008. Haettu Helmikuu 13 2009., SABC News, 28. huhtikuuta 2008.
  138. ^ a b "Opositio yhdistyy Zimbabwessa". BBC News. 28. huhtikuuta 2008. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  139. ^ Palvelut, Msnbc com -uutiset (11. helmikuuta 2009). "Tsvangirai vannoi virkavalan Zimbabwen pääministeriksi". msnbc.com. Haettu 10 heinäkuu 2020.
  140. ^ "Tsvangirai vannoi virkavalan Zimbabwen pääministeriksi - CNN.com". www.cnn.com. Haettu 10 heinäkuu 2020.
  141. ^ Dugger, Celia W. (3. marraskuuta 2008). "Avustusryhmä sanoo, että Zimbabwe käytti väärin 7.3 miljoonaa dollaria". New York Times.
  142. ^ "Zimbabwe: Vaalijohtaja Mutambanengwe eroaa". BBC News. 2013.
  143. ^ Shiangala, Mike (31. heinäkuuta 2020). "Zimbabwen väitetään sulkevan Internetin 31. heinäkuuta". Smatt Geeks Media. Haettu 31 heinäkuu 2020.
  144. ^ "Zimbabwen puolustusministeriö", Arkistoitu Alkuperäisen on 2 marraskuu 2007. Haettu Marraskuu 17 2007.
  145. ^ "Zimbabwen puolustusvoimien uutiset". ZDF-uutiset. Haettu 17 huhtikuu 2009.
  146. ^ Chari, Freeman Forward (24. joulukuuta 2007). "ZIMBABWEN MILITARISAMINEN: Onko oppositiolla mahdollisuuksia?". zimbabwejournalists.com. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 5 tammikuu 2008.
  147. ^ Godwin, Peter (1996). Mukiwa – Valkoinen poika Afrikassa. Lontoo, Iso-Britannia: Macmillan. ISBN 978-0-333-67150-4.
  148. ^ "Zimbabwen puolustusministeriö", Arkistoitu Alkuperäisen on 2 marraskuu 2007. Haettu Marraskuu 11 2007.
  149. ^ "5. prikaati saa uuden komentajan". Zimbabwen puolustusvoimien uutiset. 22 helmikuuta 2006. Haettu 18 huhtikuu 2009.
  150. ^ "Poliisipapula syyttää Hararen mielenosoittajia". ABC News. 3. joulukuuta 2008.
  151. ^ Howard-Hassmann, Rhoda E. (24. marraskuuta 2010). "Mugaben Zimbabwe, 2000–2009: Massiiviset ihmisoikeusloukkaukset ja suojelun epäonnistuminen". Human Rights Quarterly. 32 (4): 898-920. kaksi:10.1353/hrq.2010.0030. ISSN 1085-794X. S2CID 143046672.
  152. ^ a b "Zimbabwe". Amnesty International. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 3 joulukuu 2007. Haettu 2 joulukuu 2007.
  153. ^ "Zimbabwe – Vuoden 2006 tapahtumat". Human Rights Watch. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 lokakuu 2007. Haettu 2 joulukuu 2007.
  154. ^ Howard-Hassmann 2010, s. 909
  155. ^ "State Sponsored Homophobia 2016: Maailmanlaajuinen tutkimus seksuaalisen suuntautumisen laeista: kriminalisointi, suojelu ja tunnustaminen" (PDF). Kansainvälinen lesbo-, homo-, biseksuaali-, trans- ja interseksuaaliliitto. 17. toukokuuta 2016.
  156. ^ "BBC News - Afrikka - Zimbabwen homojen oikeuksilla on hämärä tulevaisuus". news.bbc.co.uk.
  157. ^ Whitaker, Raymond (22. kesäkuuta 2008). "Zimbabwen vaaliväkivalta leviää Harareen". Uusi-Seelanti Herald. Haettu 7 joulukuu 2008.
  158. ^ "Kumartamaton Tsvangirai kehottaa uhmaamaan". BBC. 14 maaliskuuta 2007. Haettu 2 joulukuu 2007.
  159. ^ Zimbabwen lehdistö, media, televisio, radio, sanomalehdet Paina Viite, 2006.
  160. ^ "Zimbabwen sanomalehti pommitettiin". BBC News. 28. tammikuuta 2001. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  161. ^ Wines, Michael (7. helmikuuta 2004). "Zimbabwe: Sanomalehti vaientunut". New York Times. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  162. ^ a b "Zimbabwe poistaa BBC:n ja CNN:n raportointikiellon", Daily Telegraph, 30 heinäkuu 2009.
  163. ^ Nkosi, Milton (1. huhtikuuta 2005). "Miksi Zimbabwe kielsi BBC:n?". BBC News. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  164. ^ "Al Jazeera potkittiin Zimbabwesta", Arkistoitu Alkuperäisen on 23 kesäkuu 2008. Haettu 1 kesäkuu 2016., zimbabwemetro.com, 22. kesäkuuta 2008.
  165. ^ "Zimbabwe: COVID-19:ää ei saa käyttää vapauksien tukahduttamiseen", sanoo YK:n oikeustoimisto. YK: n uutiset. 24 heinäkuuta 2020. Haettu 24 heinäkuu 2020.
  166. ^ "#ZimbabweanLivesMatter: julkkikset liittyvät kampanjaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan". Guardian. 5. elokuuta 2020. Haettu Elokuu 5 2020.
  167. ^ "Zimbabwen tasavallan perustuslaki" (PDF). Zimbabwen parlamentti. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 21 joulukuu 2008. Haettu 19 joulukuu 2008.
  168. ^ "Laki maakuntaneuvostoista ja hallinnosta (luku 29:11)" (PDF). Zimbabwen parlamentti. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 27 joulukuu 2013. Haettu 19 joulukuu 2008.
  169. ^ "Rural District Councils Act (luku 29:13)" (PDF). Zimbabwen parlamentti. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 27 joulukuu 2013. Haettu 19 joulukuu 2008.
  170. ^ "Perinteisten johtajien laki (luku 29:17)" (PDF). Zimbabwen parlamentti. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 4 syyskuu 2015. Haettu 19 joulukuu 2008.
  171. ^ Ndakaripa, Musiwaro (3. huhtikuuta 2021). "Zimbabwen talouden romahdus: ovatko pakotteet todella syyllisiä?". Washington Quarterly. 44 (2): 95-120. kaksi:10.1080 / 0163660X.2021.1934997. ISSN 0163-660X. S2CID 235465633.
  172. ^ "Zimbabwe: Tausta". www.everycrsreport.com. Haettu Marraskuu 14 2021.
  173. ^ "Syklonit Idai ja Kenneth". OCHA. 18. maaliskuuta 2019. Haettu Marraskuu 14 2021.
  174. ^ a b "Zimbabwe". EU:n pakotteet. Haettu Marraskuu 14 2021.
  175. ^ "Zimbabwen ja Etelä-Afrikan taloussuhteet vuodesta 2000". Afrikan uutiset. 31. lokakuuta 2007. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 1 tammikuu 2008. Haettu 3 joulukuu 2007. Zimbabwe on edelleen Etelä-Afrikan tärkein kauppakumppani Afrikassa.
  176. ^ "Zimbabwen talous: tosiasiat, tiedot ja analyysi taloudellisesta vapaudesta". Heritage.org. 12 tammikuuta 2012. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  177. ^ "Maaprofiili - Zimbabwe". Ulkoasiat ja kansainvälinen kauppa Kanada. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 26 helmikuu 2008. Haettu 2 joulukuu 2007. Koska maalla on runsaasti luonnonvaroja, kuten mineraaleja, pelto ja villieläimet, monet mahdollisuudet ovat luonnonvaroihin perustuvissa toimissa, kuten kaivostoiminnassa, maataloudessa ja matkailussa, ja niiden loppupään teollisissa toimissa.
  178. ^ Wadhams, Nick (1. elokuuta 2007). "Zimbabwen villieläinten tuhoama talouskriisi". Nairobi: National Geographic -uutiset. Haettu Elokuu 5 2007.
  179. ^ Zimbabwe on nopeimmin kasvava Internet-markkina. Biztechafrica.com (10. elokuuta 2011); haettu 4.
  180. ^ Miksi ICT on kriittistä "lukutaidottoman" Afrikassa|BiztechAfrica Business, Telecom, Technology & IT Uutiset Afrikka. Biztechafrica.com (3. joulukuuta 2012); haettu 4.
  181. ^ "Zimbabwen demokratia ja talouden elvytyslaki 2001 Govtrack.us Newsissa". 18. lokakuuta 2011.
  182. ^ Boucher, Richard (2. maaliskuuta 2004). "Zimbabwe: pakotteiden tehostaminen" (Lehdistötiedote). Yhdysvaltain ulkoministeriö.
  183. ^ Richardson, Craig J. "Omistusoikeuksien menetys ja Zimbabwen romahdus" (PDF). Cato Journal. 25: 541-565. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 2 tammikuu 2011. Haettu Marraskuu 10 2010.
  184. ^ "Järjestynyt väkivalta ja kidutus Zimbabwessa vuonna 1999". Zimbabwen ihmisoikeusjärjestöfoorumi, Arkistoitu Alkuperäisen on 2 kesäkuu 2010. Haettu Maaliskuu 16 2007.
  185. ^ Glenday, Craig (2013). Guinnessin ennätysten kirja 2014. s. 123. ISBN 9781908843159.
  186. ^ "Zimbabwen presidentti Mugabe leimaa valkoiset maanviljelijät "vihollisiksi"". CNN.com. Harare, Zimbabwe. 18. huhtikuuta 2000. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 29 kesäkuu 2006. Haettu 20 syyskuu 2007.
  187. ^ Robinson, Simon (18. helmikuuta 2002). "Tarina kahdesta maasta", Aika:; nähty 4.
  188. ^ "Zimbabwe kieltää valkoisia viljelijöitä sadonkorjuun". USA Today. 24. kesäkuuta 2002. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  189. ^ "Valkoiset maanviljelijät piiritettyinä Zimbabwessa". BBC News. 15. elokuuta 2002. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 6 tammikuu 2012. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  190. ^ Mugaben haastattelu: Koko teksti, News.sky.com (24. toukokuuta 2004); haettu 4.
  191. ^ Clemens, Michael; Moss, Todd (20. heinäkuuta 2005). Zimbabwen kriisin kustannukset ja syyt (Raportti). Globaalin kehityksen keskus, Arkistoitu Alkuperäisen on 4 toukokuu 2011. Haettu 4 huhtikuu 2011.
  192. ^ Meldrum, Andrew (21. toukokuuta 2005). "Maa lähestyy katastrofia, ja Zimbabwe vaatii valkoisten maanviljelijöiden palauttamista". Guardian. Lontoo, Iso-Britannia. Haettu 4 huhtikuu 2011.
  193. ^ Timberg, Craig (6. tammikuuta 2007). "Valkoisille viljelijöille myönnettiin vuokrasopimuksia Zimbabwessa". Washington Post. Haettu 4 huhtikuu 2011.
  194. ^ "Zimbabwe uhkaa valkoisia maanviljelijöitä". Washington Post. Associated Press. 5 helmikuuta 2007. Haettu 4 huhtikuu 2011.
  195. ^ Chinaka, Cris (8. elokuuta 2007). "Zimbabwe uhkaa valkoisia maanviljelijöitä häätöillä". Reuters. Haettu 4 huhtikuu 2011.
  196. ^ "Kuinka pysyä hengissä, kun kaikki loppuu". Economist. 12 heinäkuuta 2007. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  197. ^ "Zimbabwen inflaatio yltää 11,200,000 XNUMX XNUMX prosenttiin". CNN. 19 elokuuta 2008. Haettu 4 toukokuuta 2016.
  198. ^ "Zimbabwe tulostaa ensimmäisen 100 biljoonan dollarin setelin". CNN. 16 tammikuu 2009. Arkistoidut alkuperäisestä 27-syyskuusta 2013. Haettu 1 kesäkuu 2019.
  199. ^ "Zimbabwe hylkää valuutansa". BBC News. 29. tammikuuta 2009. Haettu 4 huhtikuu 2011.
  200. ^ "Zimbabwe keskeyttää oman valuutan käytön". VOA-uutiset. 12 huhtikuuta 2009.
  201. ^ Giokos, Eleni (29. helmikuuta 2016). "Tässä maassa on yhdeksän valuuttaa". CNNMoney. Haettu Tammikuu 8 2017.
  202. ^ Staff Reporter (20). "RBZ esittelee "RTGS-dollarit"". Zimbabwen posti. Haettu 20 toukokuuta 2019.
  203. ^ a b c d e f "Zimbabwen yleiskatsaus". Maailmanpankki. Maailmanpankkiryhmä. 4 lokakuuta 2016. Haettu Tammikuu 8 2017.
  204. ^ "Zimbabwen talous kukoistaa, tarvitaan lisää uudistuksia: IMF". Reuters. 8. marraskuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 marraskuu 2010.
  205. ^ "Zimbabwen talous kasvaa: IMF". talkzimbabwe.co. 9. marraskuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 12 marraskuu 2010.
  206. ^ "IMARA: Maailmanlaajuiset sijoittajat saavat positiivista tiedotusta Zimin näkymistä" (Lehdistötiedote). IMARA. 17. helmikuuta 2011. Arkistoitu Alkuperäisen on 11 toukokuu 2011. Haettu 4 huhtikuu 2011.
  207. ^ Nyathi, Kitsepile (30. tammikuuta 2013). "Zimbabwella on vain 217 dollaria pankissa, valtiovarainministeri sanoo". AfricaReview.com. Nation Media Group, Arkistoitu Alkuperäisen 22-joulukuu 2019.
  208. ^ Chitiyo, Knox; Vines, Alex; Vandome, Christopher (syyskuu 2016). "Zimbabwen talousuudistuksen ja sitouttamisohjelman kotimaiset ja ulkoiset vaikutukset". Chatham House. Kuninkaallinen kansainvälisten asioiden instituutti. Haettu Tammikuu 8 2017.
  209. ^ Marima, Tendai (19. elokuuta 2019). "Zimbabwessa talouskriisi, jonka inflaatio on 175 prosenttia, aiheuttaa tyytymättömyyttä". NPR.org. Haettu Elokuu 20 2019.
  210. ^ a b c Madslien, Jorn (14. huhtikuuta 2008). "Ei nopeaa ratkaisua Zimbabwen taloudelle"BBC. Haettu 19 joulukuu 2008.
  211. ^ Dube, Jennifer (3. huhtikuuta 2011). "Zimplats jättää takavarikointiuhan huomioimatta". Standardi. Harare, Zimbabwe. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 toukokuu 2011. Haettu 4 huhtikuu 2011.
  212. ^ "Timanttiyhtiö vaikeuksissa Hararen kansanedustajien kanssa", Riippumaton Online, Etelä-Afrikka, 2. helmikuuta 2010.
  213. ^ "Diamonds in the rough, raportti Human Rights Watchista". Human Rights Watch. 26. kesäkuuta 2009. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 8 syyskuu 2012. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  214. ^ "Maailman timanttikaivosten sijoitus arvioidun vuoden 2013 tuotannon mukaan", Kitco, 20. elokuuta 2013.
  215. ^ "Zimbabwen timanttien vienti laski 34 prosenttia vuonna 2014: virallinen". Reuters. 14. toukokuuta 2015. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 17 toukokuu 2015. Haettu 11 huhtikuu 2019.
  216. ^ Marawanyika, Godfrey, Suurin Zimbabwen kultakaivosyhtiö hallitsee Lontoon kauppaa maaliskuuhun mennessä, Bloomberg News, 17. lokakuuta 2014. Haettu 3. elokuuta 2016.
  217. ^ Mumera, Wisdom (9. tammikuuta 2016). "Zimbabwen kahvintuotanto laskee". newsofhesouth.com.
  218. ^ "|| ICRISAT || Vaikutus". www.icrisat.org. Haettu Helmikuu 23 2022.
  219. ^ Suojeleva maatalous ja mikroannostus Zimbabwessa, WRENmedia, tammikuu 2013
  220. ^ yliopisto, Wageningen; lomake, tutkimuksen yhteyshenkilö (23). "Perunan (Solanum tuberosum L.) maatalous- ja ympäristötutkimukset ja sen arvoketjun analyysi Zimbabwessa". WUR. Haettu 17 joulukuu 2020.
  221. ^ "Zimbabwe 2018 turistien huippu 2,6 miljoonaa". Sunnuntain Uutiset. 17. maaliskuuta 2019.
  222. ^ "Matkailu ja turismi: Taloudelliset vaikutukset 2017 Zimbabwe" (PDF). WTTC. maaliskuuta 2017. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 10 marraskuu 2017.
  223. ^ Machipisa, Lewis (14. maaliskuuta 2001). "Aurinko laskee Zimbabwen matkailuun". BBC News. Haettu Marraskuu 16 2007.
  224. ^ Berger, Sebastien (29. lokakuuta 2007). "British Airways hylkää lennot Zimbabween". Daily Telegraph. Lontoo, Iso-Britannia. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 marraskuu 2007. Haettu Marraskuu 16 2007.
  225. ^ Sibanda, Tichaona (23. helmikuuta 2012). "Zimbabwe: Air Zimbabwe katoaa taivaalta loputtomasti". allAfrica.com. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  226. ^ "Zimbabwen matkailuviranomainen". zimbabwetourism.net, Arkistoitu Alkuperäisen on 3 joulukuu 2007. Haettu Marraskuu 16 2007.
  227. ^ "Zimbabwe: Matobon henki". zimbabwe.safari.co.za, Arkistoitu Alkuperäisen on 1 marraskuu 2013.
  228. ^ "Altistumistiedot maittain". Maailman terveysjärjestö, Arkistoitu Alkuperäisen on 4 maaliskuuta 2015. Haettu 19 lokakuu 2014.
  229. ^ a b "Vesihuolto ja sanitaatio Zimbabwessa, rahoituksen muuttaminen palveluiksi 2015 ja sen jälkeen" (PDF). wsp.org. AMCOW (yhteistyössä julkaistu raportti). 2011. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) on 30 tammikuu 2020. Haettu 4 toukokuuta 2016.
  230. ^ Ongelmallinen vesi: putkien rikkoutuminen, saastuneita kaivoja ja avoin ulostaminen Zimbabwen pääkaupungissa (PDF). hrw.org. Human Rights Watch. 2013. ISBN 978-1-62313-0800. Arkistoidut (PDF) alkuperäisestä 30. elokuuta 2014.
  231. ^ a b c d e f Lemarchand, Guillermo A.; Schneegans, Susan, toim. (2014). Tutkimuksen ja innovaation kartoitus Zimbabwen tasavallassa (PDF). Pariisi: Unesco. s. Volume 2. GO–SPIN-profiilit tieteessä, teknologiassa ja innovaatioissa. ISBN 978-92-3-100034-8.
  232. ^ a b c d e f g Unescon tiederaportti: kohti vuotta 2030 (PDF). Pariisi: Unesco. 2015. s. 535–555. ISBN 978-92-3-100129-1.
  233. ^ "Globaali innovaatioindeksi 2021". Maailman henkisen omaisuuden järjestö. Yhdistyneet kansakunnat. Haettu Maaliskuu 5 2022.
  234. ^ "Globaali innovaatioindeksi 2019". www.wipo.int. Haettu 2 syyskuu 2021.
  235. ^ "RTD - tuote". ec.europa.eu. Haettu 2 syyskuu 2021.
  236. ^ "Globaali innovaatioindeksi". INSEAD-tieto. 28. lokakuuta 2013. Arkistoitu Alkuperäisen on 2 syyskuu 2021. Haettu 2 syyskuu 2021.
  237. ^ "Etnisyys ja rotu maittain". Info kiitos. 21. toukokuuta 2020.
  238. ^ Wiley, David ja Isaacman, Allen F. (1981). Etelä-Afrikka: yhteiskunta, talous ja vapautuminen. Michigan State University, Minnesotan yliopisto. s. 55
  239. ^ Quarterly Digest Of Statistics, Zimbabwen paino- ja paperitavaratoimisto, 1999.
  240. ^ "Business Zimbabwen maareformi: Sambian voitto, varoitustarina Etelä-Afrikalle?". Deutsche Welle. 16 tammikuu 2019.
  241. ^ "Zimbabwen valkoiset maanviljelijät aloittavat alusta Mosambikissa". Al Jazeera. 28. lokakuuta 2015.
  242. ^ Quarterly Digest of Statistics, 1998, Zimbabwen paino- ja paperitavaratoimisto.
  243. ^ "Zimbabwe". citypopulation.de. Haettu Helmikuu 28 2022.
  244. ^ "Zimbabwe" (PDF), Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 25 maaliskuuta 2009. Haettu 1 kesäkuu 2016., gapadventures.com; nähty 4.
  245. ^ Williams, Angela A. (huhtikuu 1998). "Äidinkieli: Musaemura B. Zimunyan ja Solomon Mutswairon haastattelut". Journal of African Travel-Writing (4): 36–44. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 26-maaliskuussa 2018.
  246. ^ Martins, Margarida (12. maaliskuuta 2019). "Português em África" ​​[portugali Afrikassa]. Tietoa meistä | (Portugalin kielessä). Portugali.
  247. ^ "Português vai ser introduzido no ensino secundário no Zimbabué". SAPO 24 (Portugalin kielessä). Haettu 21 heinäkuu 2020.
  248. ^ "Zimbabwe: Português vai ser introduzido no ensino secundário do país - Africa - Angola Press - ANGOP". www.angop.ao (Euroopan portugaliksi). Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 6 elokuu 2020. Haettu 21 heinäkuu 2020.
  249. ^ "Taulukko: Uskonnollinen kokoonpano maittain" (PDF). pewforum.org. Washington, DC: Pew Research Center. 2012. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen (PDF) 10-maaliskuussa 2016.
  250. ^ "Zimbabwe – kansainvälinen uskonnonvapausraportti 2005". Yhdysvaltain ulkoministeriö. Haettu 3 joulukuu 2007. Arviolta 1 % koko väestöstä on muslimeja.
  251. ^ MSN Encarta, Arkistoitu Alkuperäisen on 31 lokakuu 2007. Haettu Marraskuu 13 2007.
  252. ^ Chitando, Ezra (2021). Innovaatiot ja kilpailu Zimbabwen helluntailaisuudessa. Bloomsbury. ISBN 978-1-3501-7601-0.
  253. ^ "Zimbabwe", Arkistoitu Alkuperäisen on 24 heinäkuu 2011. Haettu Tammikuu 22 2008.
  254. ^ Shoko, Tabona (2007). Karangan alkuperäiskansojen uskonto Zimbabwessa: terveys ja hyvinvointi. Lontoo: Routledge. ISBN 978-0-754-65881-8.
  255. ^ Moyo, menetelmä (2020). Perinteinen uskonto ja sen vaikutus apostolisten ja sionististen kirkkojen käytäntöihin Zimbabwessa. GRIN Verlag. ISBN 978-3-346-21835-3.
  256. ^ Davies, R. ja Sanders, D. (1998). "Sopeutumispolitiikka ja lasten hyvinvointi: Zimbabwe, 1980–1985". Julkaisussa: Cornia, GA, Jolly, R. ja Stewart, F. (toim.) Säätö ihmiskasvoilla, Voi. II: maakohtaiset tapaustutkimukset. Clarendon Press, Oxford, s. 272–99; ISBN 0198286112.
  257. ^ Dugbatey, K. (1999). "Kansallinen terveyspolitiikka: Saharan eteläpuolisen Afrikan tapaustutkimukset (1980–1990)". Soc. Sci. Med. 49 (2): 223-239. kaksi:10.1016/S0277-9536(99)00110-0. PMID 10414831.
  258. ^ Marquette, CM (1997). "Nykyinen köyhyys, rakennesopeutus ja kuivuus Zimbabwessa". Maailman kehitys. 25 (7): 1141-1149. kaksi:10.1016/S0305-750X(97)00019-3.
  259. ^ a b "Zimbabwe 10 numerossa". BBC News. 18. Haettu Marraskuu 18 2017.
  260. ^ "Yhdistyneiden kansakuntien tilastoosasto". Haettu 7 joulukuu 2008.
  261. ^ "Zimbabwen profiili perustuu vuoden 2002 väestönlaskentaan" (PDF). ZIMSTAT, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) 2 huhtikuussa 2015.
  262. ^ "Zimbabwen väestö- ja terveystutkimus 2005–06" (PDF). ZIMSTAT, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 2 huhtikuu 2015. Haettu 4 toukokuuta 2016.
  263. ^ "Maailman kätilön tila". Yhdistyneiden kansakuntien väestörahasto. Haettu 1 kesäkuu 2016.
  264. ^ Thornycroft, Peta (10. huhtikuuta 2006). "Zimbabwessa elämä päättyy ennen 40:tä". Sydney Morning Herald. Harare. Haettu 10 huhtikuu 2006.
  265. ^ "Zimbabwe". UNAIDS. Haettu Tammikuu 16 2011.
  266. ^ "HIV-tartuntojen määrä laskee Zimbabwessa". UNESCO. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 30 maaliskuuta 2008. Haettu 3 joulukuu 2007.
  267. ^ Hungwe, Brian (7. marraskuuta 2008). "Haaren sairaaloiden kuolemantuuli"BBC. Haettu 3 joulukuu 2008.
  268. ^ "Zimbabwe: selviytyminen koleraepidemiasta". 26. Haettu 3 joulukuu 2008.
  269. ^ "Zimbabwen kolerakuolemien määrä lähes 500". BBC. 2. joulukuuta 2008. Haettu 2 joulukuu 2008.
  270. ^ "Pääministeri kehottaa Zimbabwen koleratoimiin". BBC News. 6. joulukuuta 2008. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  271. ^ "Miliband tukee Afrikan vaatimuksia Mugaben lopettamisesta", Times, 5 joulukuun 2008.
  272. ^ "Zimbabwe julisti kansallisen hätätilan koleran vuoksi". Reuters. 4. joulukuuta 2008. Haettu 4 joulukuu 2008.
  273. ^ "Zimbabwe julisti koleraepidemian kansalliseksi hätätilanteeksi". Agence France-Presse. 4. joulukuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 27 syyskuu 2013. Haettu 4 joulukuu 2008.
  274. ^ Koleran etulinjassa. IRIN. 9. maaliskuuta 2009
  275. ^ "Zimbabwe sanoo, että koleraepidemia voi levitä sateen mukana". Reuters. 30. marraskuuta 2008. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 6 joulukuu 2008. Haettu 3 joulukuu 2008.
  276. ^ "Afrikan maiden sijoitus lukutaitoasteen mukaan: Zimbabwe nro 1". Afrikkalainen taloustieteilijä.
  277. ^ "Zimbabwe: Ei lisenssiä ja ulkona tai ei koulua ollenkaan". irinnews.org. Epworth, Zimbabwe: OCHA. 23. heinäkuuta 2010. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 11 toukokuu 2011.
  278. ^ Nyathi, Kitsepile (14. heinäkuuta 2010). "Zimbabwe: Maa johtaa Afrikan lukutaitokilpailua". AllAfrica.com.
  279. ^ Köyhyys tulojen kulutus- ja menotutkimuksen 2011/12 raportti (Raportti). Zimstat. 2013. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 27-syyskuussa 2013.
  280. ^ Nkepile Mabuse (28. syyskuuta 2009). "Zimbabwen koulut aloittavat taistelun". CNN. Haettu 28 syyskuu 2009.
  281. ^ "BBC:n raportti 40 vuodesta Zimbabwen kouluissa". BBC News. 19. huhtikuuta 2007. Haettu Marraskuu 3 2007.
  282. ^ a b "Zimbabwen Yhdysvaltain suurlähetystö", Arkistoitu Alkuperäisen on 18 marraskuu 2007. Haettu Marraskuu 15 2007.
  283. ^ a b c d "Sukupuolten tasa-arvo | YK Zimbabwessa". www.zw.one.un.org, Arkistoitu Alkuperäisen on 14 elokuu 2018. Haettu 2 lokakuu 2018.
  284. ^ a b c d "Tehokas laki ja politiikka sukupuolten tasa-arvosta ja suojelusta seksuaaliselta ja sukupuoleen perustuvalta väkivallalta katastrofeissa – Zimbabwe". Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten. Haettu 18 lokakuu 2018.
  285. ^ a b c "7. Naisten vaikutusvallan lisääminen, sukupuolten tasa-arvo ja tasa-arvo | YK Zimbabwessa". www.zw.one.un.org, Arkistoitu Alkuperäisen on 5 joulukuu 2018. Haettu 18 lokakuu 2018.
  286. ^ a b c d e Manyonganise, Molly (2015). "Alistava ja vapauttava: Zimbabwelaisen naisen pohdintoja ubuntusta". Verbum et Ecclesia. 36 (2): 1-7. kaksi:10.4102/VE.V36I2.1438. ISSN 2074-7705.
  287. ^ a b c d e Chabaya, O.; Rembe, S.; Wadesango, N. (1. tammikuuta 2009). "Sukupuolten epätasa-arvon jatkuminen Zimbabwessa: tekijät, jotka estävät naisten etenemisen johtaviin asemiin peruskouluissa". Etelä-Afrikan koulutuslehti. 29 (2): 235-251. kaksi:10.15700/saje.v29n2a259. ISSN 2076-3433.
  288. ^ "Zimbabwe". www.unaids.org. Haettu 4 joulukuu 2018.
  289. ^ a b "Maatalouden ja maaseudun toimeentulon kansallinen sukupuoliprofiili: Zimbabwe | FAO". www.fao.org. Haettu 25 lokakuu 2018.
  290. ^ a b "CountrySTAT – Zimbabwe". countrystat.org, Arkistoitu Alkuperäisen on 5 joulukuu 2018. Haettu 18 lokakuu 2018.
  291. ^ a b c d e f g h "Miksi maailman on kiinnitettävä huomiota naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan Zimbabwessa". Independent. Arkistoidut alkuperäisestä 7. Haettu Marraskuu 26 2018.
  292. ^ Berliner, Paul (kesäkuu 1993). Mbiran sielu: Zimbabwen shona-kansan musiikki ja perinteet. University of Chicago Press. ISBN 9780226043791. zimbabwe shona.
  293. ^ Owomoyela, Oyekan (2002). Zimbabwen kulttuuri ja tavat. Westport, Conn.: Greenwood Press. s. 77. ISBN 978-0-313-31583-1.
  294. ^ "Zimbabwe juhlii 25-vuotista itsenäisyyttä". Konrad Adenauer Stiftung. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 10 lokakuu 2006. Haettu Tammikuu 6 2008.
  295. ^ "Zimbabwen taide: Shona Sculpture - Sculpture Park". Oletuskaupanäkymä. 6. maaliskuuta 2019. Haettu 19 huhtikuu 2022.
  296. ^ "Charles Mungoshi". Zimbabwe – Poetry International Web. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 16 lokakuu 2007.
  297. ^ "Tribute to Cathy Buckle", Arkistoitu Alkuperäisen on 30 lokakuu 2007. Haettu Marraskuu 2 2007.
  298. ^ "Taiteen kulttuuriset alkuperät", Arkistoitu Alkuperäisen on 1 lokakuu 2000. Haettu Tammikuu 6 2008.
  299. ^ "Afrikkalainen teatteri - Etelä- ja Etelä-Afrikka | taide". Encyclopedia Britannica. Haettu Tammikuu 19 2018.
  300. ^ "Sadza ne Nyama: Shona Staple Dish". Zambuko.com. Haettu Marraskuu 3 2007.
  301. ^ Stephanie Hanes (20. syyskuuta 2006). "Biltong: paljon enemmän kuin pelkkä välipala". Christian Science Monitor. Haettu 3 lokakuu 2006.
  302. ^ Alao, Abiodun; Tofa, Mooses (2015). "Zimbabwe". sisään Falola, Toyin; Jean-Jacques, Daniel (Toim.). Afrikka: Kulttuurin ja yhteiskunnan tietosanakirja . ABC-CLIO. s. 1305–1326. ISBN 978-1598846652.
  303. ^ "Miesten ranking". www.fifa.com, Arkistoitu Alkuperäisen on 22 lokakuu 2021. Haettu 23 heinäkuu 2022.
  304. ^ worldrugby.org. "Maailman rugby".
  305. ^ "2004 olympialaisten uintitulokset". CNN. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 9 toukokuu 2006. Haettu 22 heinäkuu 2007.
  306. ^ "Montreal 2005 tulokset", Arkistoitu Alkuperäisen on 28 tammikuu 2007. Haettu 9 kesäkuu 2007.
  307. ^ "12. FINA-maailmanmestaruuskilpailut", Arkistoitu Alkuperäisen on 6 kesäkuu 2007. Haettu 9 kesäkuu 2007.
  308. ^ "BBC Sport Commonwealth Games 2002 -tilastot". BBC News. Haettu Elokuu 29 2007.
  309. ^ Gold, Jack Of (29. toukokuuta 2012). "Afrikka ylittää painonsa golfissa". Ilmainen TV 4 Africa. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 8 helmikuu 2013. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  310. ^ "Zimbabwesta Hull FC:hen: Masimbaashe Matongon 'unelma' matka on vasta alkamassa". Hull Daily Mail. 17. marraskuuta 2015. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 25 joulukuu 2015. Haettu Helmikuu 18 2017.
  311. ^ "Zimbabwen teini-ikäinen Judah Mazive allekirjoitti sopimuksen rugbyn pelaamisesta Englannissa". Zimbabwe tänään, Arkistoitu Alkuperäisen on 13 tammikuu 2017. Haettu Helmikuu 18 2017.
  312. ^ "Etelä-Afrikan Marinos nimitetty SANZARin uudeksi toimitusjohtajaksi - Super Rugby - Super 18 Rugby ja Rugby Championship -uutisia, tuloksia ja otteluita Super XV Rugbysta". 23. Haettu Helmikuu 18 2017.
  313. ^ "Samson Muripon tekeminen | Standardi". 22. lokakuuta 2017. Haettu 21 heinäkuu 2021.
  314. ^ "Korkein oikeus kumosi sortomedialainsäädännön". Toimikunta toimittajan suojelemiseksi. 7. toukokuuta 2003.
  315. ^ Williams, Jon (29. heinäkuuta 2009). "Toiminnan jatkaminen Zimbabwessa". BBC.
  316. ^ Banya, Nelson (26. toukokuuta 2010). "Zimbabwe lisensoi uusia yksityisiä sanomalehtiä". Reuters.
  317. ^ "riippumattomat päivälehdet saavat jatkaa julkaisua", Kansainvälinen sananvapauden vaihto, 28. toukokuuta 2010.
  318. ^ Chinaka, Cris (4. kesäkuuta 2010). "Zimbabwe saa ensimmäisen yksityisen päivälehden vuosiin". Reuters.
  319. ^ "Lopuksi Zimbabwen "yksityinen" radioasema lähtee lähetykseen". zimeye.org. 26. kesäkuuta 2012. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 25-heinäkuussa 2014.
  320. ^ a b c "Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksi". Raportit ilman rajoja. Haettu Helmikuu 24 2022.
  321. ^ Ruzengwe, siunaus (17. maaliskuuta 2005) "Wilf Mbangan yhdeksän elämää", Lontoon Globe kautta Metrovox.
  322. ^ "Freedom House 2007 Lehdistönvapauden kartta: Zimbabwe". Freedomhouse.org. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 27 joulukuu 2010. Haettu 6 kesäkuu 2012.
  323. ^ Huffman, Thomas N. (1985). "Vuolukivilinnut Suuresta Zimbabwesta". Afrikkalainen taide. 18 (3): 68–73, 99–100. kaksi:10.2307 / 3336358. JSTOR 3336358.
  324. ^ Sinclair, Paul (2001). "Arvio: The Soapstone Birds of Great Zimbabwe Symbols of a Nation by Edward Matenga". Etelä-Afrikan arkeologinen tiedote. 56 (173.): 174–105. kaksi:10.2307 / 3889033. JSTOR 3889033.
  325. ^ Landow, George P. "Suuri Zimbabwe". Brownin yliopisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen 9in elokuussa 2007.
  326. ^ "Tasapainottavat kivet", Arkistoitu Alkuperäisen on 17 elokuu 2009. Haettu Marraskuu 15 2007.
  327. ^ a b "Zimbabwe | Historia, kartta, lippu, väestö, pääkaupunki ja faktat". Encyclopedia Britannica. Haettu 29 toukokuuta 2020.

Lähteet

Kirjallisuutta

Ulkoiset linkit