Zarathustralaisuus



Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut näin paljon tietoa Zoroastrianin tutkiminen vuonna 2023: kattava opas kuten nykyään Internetin ansiosta. Kuitenkin tämä pääsy kaikkeen liittyvään Zoroastrianin tutkiminen vuonna 2023: kattava opas ei ole aina helppoa. Kylläisyys, huono käytettävyys ja vaikeus erottaa oikeat ja väärät tiedot Zoroastrianin tutkiminen vuonna 2023: kattava opas niitä on usein vaikea voittaa. Tämä motivoi meitä luomaan luotettavan, turvallisen ja tehokkaan sivuston.

Meille oli selvää, että tavoitteemme saavuttamiseksi ei riittänyt, että meillä oli oikeaa ja varmennettua tietoa Zoroastrianin tutkiminen vuonna 2023: kattava opas . Kaikki, mistä olimme keränneet Zoroastrianin tutkiminen vuonna 2023: kattava opas piti myös esittää selkeästi, luettavalla tavalla, käyttökokemusta helpottavalla rakenteella, selkeällä ja tehokkaalla suunnittelulla sekä latausnopeudella etusijalla. Olemme varmoja, että olemme saavuttaneet tämän, vaikka pyrimme jatkuvasti tekemään pieniä parannuksia. Jos olet löytänyt sen, mistä olet löytänyt hyödyllistä Zoroastrianin tutkiminen vuonna 2023: kattava opas ja olet tuntenut olosi mukavaksi, olemme erittäin iloisia, jos palaat scientiaen.com aina kun haluat ja tarvitset.

Zarathustralaisuus
Zoroastrian Fire Temple, Yazd (2).jpg
TyyppiUniversaali uskonto
Luokitteluiranilainen
KirjoituksetAvesta
TeologiaMonoteistinen
AlueIran, Intia, Yhdysvallat, Pakistan, Kurdistanin alue
Kieliavestan
PerustajaZarathustra (Perinteinen)
Alkuperä15.-6. vuosisadalla eaa
Iran
Seuraajien lukumääräc. 110,000 - 120,000

Zarathustralaisuus On Iranin uskonto ja yksi maailman vanhimmat järjestäytyneet uskonnot, joka perustuu opetukseen Iraninkielinen profeetta Zarathustra. Sillä on dualistinen kosmologia of hyvä ja paha a:n puitteissa monoteistinen ontologian ja eskatologia joka ennustaa hyvän lopullisen pahan voiton. Zoroastrianismi korottaa luomatonta ja hyväntahtoista viisauden jumalaa, joka tunnetaan nimellä Ahura Mazda (valaistu'Lord of Wisdom') ylimpänä olemuksensa. Historiallisesti zoroastrismin ainutlaatuiset piirteet, kuten sen monoteismi, messianismi, uskoa vapaa tahto ja tuomio kuoleman jälkeen, käsitys taivas, helvetti, enkelitja demonit, muiden käsitteiden ohella, saattoi vaikuttaa muihin uskonnollisiin ja filosofisiin järjestelmiin, mukaan lukien Abrahamin uskonnot ja Gnostilaisuus, Pohjoinen buddhalaisuus, ja Kreikan filosofia.

Mahdolliset juuret juontavat juurensa vuoteen 2. vuosituhat eaa, Zoroastrianismi tulee sisään tallennettu historia noin 6-luvun puolivälissä eaa. Se toimi valtion uskonto että muinaiset Iranin imperiumit yli vuosituhannen (noin 600 eaa - 650 jKr.), mutta vähentynyt 7-luvulta lähtien suorana seurauksena Arabi-muslimien Persian valloitus (633–654 jKr.), mikä johti laajamittaiseen Zoroastrian kansan vainoaminen. Viimeaikaisten arvioiden mukaan zoroastrialaisten määrä maailmassa on noin 110,000 120,000–XNUMX XNUMX korkeintaan siten, että suurin osa tästä henkilöstä asuu Intia, Iranja Pohjois-Amerikka; niiden määrän on uskottu laskevan.

Zoroastrismin tärkeimmät tekstit ovat ne, jotka sisältyvät tekstiin Avesta, joka sisältää keskeiset kirjoitukset, joiden arveltiin olevan Zoroasterin, joka tunnetaan nimellä gathas, jotka määrittelevät Zoroasterin opetukset ja ovat runoja liturgia palvonnasta, Yasna jotka toimivat palvonnan perustana. Zoroasterin uskonnollinen filosofia jakoi varhaiset iranilaiset jumalat Proto-Indo-Iranin perinne luonnonmaailman emanaatioihin ahuras ja daevas, joista jälkimmäisiä ei pidetty palvonnan arvoisina. Zoroaster julisti, että Ahura Mazda oli ylin luoja, maailmankaikkeuden luova ja ylläpitävä voima Asha, ja että ihmisille on annettu mahdollisuus valita tuetaanko Ahura Mazdaa vai ei, jolloin he ovat viime kädessä vastuussa valinnoistaan. Vaikka Ahura Mazdalla ei ole yhtä kilpailevaa voimaa, Angra Mainyu (tuhoava henki/mentaliteetti), jonka voimat syntyvät Aka Manah (paha ajatus), pidetään uskonnon pääasiallisena vastustavana voimana Spenta Mainyu (luova henki/mentaliteetti). Keski-Persialainen kirjallisuus kehitti Angra Mainyua edelleen Ahrimanilla, nostaa hänet Ahura Mazdan suoraksi vastustajaksi.

Lisäksi elämänvoima, joka on peräisin Ahura Mazdasta, joka tunnetaan nimellä Asha (totuus, kosminen järjestys), vastustaa Druj (valhe, petos). Ahura Mazdaa pidetään kaikin puolin hyvänä, eikä jumaluudesta kumpua pahaa. Ahura Mazda toimii gētīg (näkyvä materiaalimaailma) ja mēnōg (näkymätön henkinen ja mentaalinen maailma) seitsemän kautta (kuusi ilman Spenta Mainyua) Amesha Spentas.

Terminologia

Nimi Zarathustra (Ζωροάστηρ) on kreikkalainen renderöinti avestan nimi Zarathustra. Hänet tunnetaan nimellä Zartosht ja Zardosht in persialainen ja Zaratosht in gujarati. Uskonnon zoroastrilainen nimi on Mazdayasna, joka yhdistää Mazda- avestan sanalla Yasna, joka tarkoittaa "palvontaa, antaumusta". In English, uskon kannattajaa kutsutaan yleisesti zoroastrilaiseksi tai zarathustilaiseksi. Vanhempi ilmaisu, jota käytetään edelleen nykyäänkin Behdin, joka tarkoittaa "hyvän uskonnon", joka on johdettu sanasta beh < Keski-Persia murhe 'hyvä' + alkaen < Keski-Persia den <Avestan daēnā". Zoroastriassa liturgia, tätä termiä käytetään nimikkeenä maallikolle, joka on virallisesti otettu uskontoon a Navjote seremonia, toisin kuin pappien arvonimi ostaa, osti, ervad (hirbod), mobed ja dastur.

Ensimmäinen säilynyt viittaus Zoroasteriin englanninkielisessä stipendissä johtuu Thomas Browne (1605–1682), joka viittaa lyhyesti Zoroasteriin vuonna 1643 Religio Medici. Termi Mazdaismi (/ˈmæzdə.ɪzəm/) on vaihtoehtoinen englanninkielinen muoto, jota käytetään myös uskon ottamiseen Mazda- nimestä Ahura Mazda ja liitteen lisääminen -ismi ehdottaa uskomusjärjestelmää.

Yleiskatsaus

Teologia

Zoroastrialaiset uskovat, että on olemassa yksi universaali, transsendentti, kaikki hyvä ja luomaton ylin luojajumala, Ahura Mazdatai "Viisas Herra" (Ahura tarkoittaa "Herra" ja Mazda tarkoittaa "viisautta". avestan). Zarathustra pitää nämä kaksi attribuuttia erillään kahtena eri käsitteenä useimmissa gathas mutta joskus yhdistää ne yhteen muotoon. Zoroaster väittää myös, että Ahura Mazda on kaikkitietävä, mutta ei kaikkivoipa. Gathasissa Ahura Mazdan havaitaan toimivan emanaatioiden kautta, jotka tunnetaan nimellä Amesha Spenta ja "muiden" avulla ahuras", joista Sraosha on ainoa, joka on nimenomaisesti nimetty jälkimmäiseen kategoriaan.[muokkaa]

Tutkijat ja teologit ovat pitkään keskustelleet zoroastrismin luonteesta, ja dualismi, monoteismi ja polyteismi ovat pääasiallisia käsitteitä uskonnossa. Jotkut tutkijat väittävät, että zoroastrismin käsitys jumaluudesta kattaa sekä olemisen että mielen immanentti entiteetit, jotka kuvailevat zoroastrismia uskoksi immanenttiin itseään luovaan universumiin, jonka erityispiirteenä on tietoisuus, mikä asettaa zoroastrismin panteistisen kertaiseksi jakaa sen alkuperä Intian hindulaisuus. Joka tapauksessa Asha, tärkein henkinen voima, joka tulee Ahura Mazdasta, on kosminen järjestys, joka on vastakohta kaaoksesta, mikä on ilmeistä druj, valhe ja epäjärjestys. Tuloksena oleva kosminen konflikti kattaa kaiken luomisen, henkisen/hengellisen ja aineellisen, mukaan lukien ihmiskunnan ytimessä, jolla on aktiivinen rooli konfliktissa.

Zoroastrian perinteessä druj tulee Angra Mainyusta (kutsutaan myös myöhemmissä teksteissä "Ahrimaniksi"), tuhoisasta hengestä/mentaliteettista, kun taas Ashan pääedustaja tässä konfliktissa on Spenta Mainyu, luova henki/mentaliteetti. Ahura Mazda on immanentti ihmiskunnassa ja on vuorovaikutuksessa luomakunnan kanssa Emanaatioiden kautta, jotka tunnetaan nimellä Amesha Spenta, runsaat/pyhät kuolemattomat, jotka edustavat ja suojelevat luomisen eri puolia ja ihannepersoonallisuutta. Ahura Mazdaa auttaa näiden Amesha Spentan kautta joukko lukemattomia jumaluuksia nimeltä Yazatas, joka tarkoittaa "palvonnan arvoista", ja jokainen on yleensä a hypostaasi luomisen moraalista tai fyysistä puolta. Zoroastrianin mukaan kosmologia, artikuloitaessa Ahuna Vairya kaava, Ahura Mazda teki lopullisen hyvän voiton Angra Mainyuta vastaan. Ahura Mazda voittaa lopulta pahan Angra Mainyu, jolloin todellisuus käy läpi kosmisen uudistuksen nimeltä Frashokereti ja rajoitettu aika päättyy. Lopullisessa remontissa koko luomakunta – jopa ne kuolleiden sielut, jotka alun perin karkotettiin "pimeyteen" tai jotka päättivät laskeutua "pimeyteen" - yhdistyvät Ahura Mazdan kanssa Kshatra Vairya (tarkoittaa "parasta valtaa"), herätetään kuolleista kuolemattomuuteen. Sisään Keski-Persialainen kirjallisuus, näkyvä uskomus oli, että aikojen lopulla pelastaja-hahmo tunnettiin nimellä Saoshyant aiheuttaisi Frashokeretin, kun taas gathalaisissa teksteissä termi Saoshyant (tarkoittaa "hyötyä") viittasi kaikkiin Mazdayasnan uskoviin, mutta muuttui myöhemmissä kirjoituksissa messiaaniseksi käsitteeksi.[muokkaa]

Zoroastrian teologiaan kuuluu ennen kaikkea se, kuinka tärkeää on seurata Ashan kolminkertaista polkua, joka pyörii hyvien ajatusten, hyvien sanojen ja hyvien tekojen ympärillä. Myös onnen levittämistä painotetaan voimakkaasti, enimmäkseen hyväntekeväisyyden kautta, ja kunnioittaa sekä miesten että naisten henkistä tasa-arvoa ja velvollisuutta. Zoroastrismin painotus luonnon ja sen elementtien suojeluun ja kunnioittamiseen on saanut jotkut julistamaan sen "maailman ensimmäiseksi ekologian kannattajaksi". Avesta ja muut tekstit vaativat suojelua vesi, maa, tuli ja ilma tekee siitä itse asiassa ekologisen uskonnon: "Ei ole yllättävää, että mazdaismia… kutsutaan ensimmäiseksi ekologiseksi uskonnoksi. Yazatojen (jumalien henkien) kunnioittaminen korostaa luonnon säilyttämistä (Avesta: Yasnas 1.19, 3.4, 16.9; Yashts 6.3 –4, 10.13). Tämä erityinen väite rajoittuu kuitenkin luonnonvoimiin, joita pidetään ashan emanaatioina, koska varhaisilla zoroastrilaisilla oli velvollisuus tuhota "pahat" lajit, sanelua ei enää noudatettu modernissa zoroastrismissa.

Zoroastrianismi ei ole täysin yhtenäistä teologisessa ja filosofisessa ajattelussa, varsinkin historiallisilla ja moderneilla vaikutuksilla, jotka vaikuttavat merkittävästi yksilöllisiin ja paikallisiin uskomuksiin, käytäntöihin, arvoihin ja sanavarastoon, joskus sulautuen perinteeseen ja toisinaan syrjäyttäen sen. Perimmäinen tarkoitus harjoittavan zoroastrialaisen elämässä on tulla ashavan (Ashan mestari) ja tuoda onnea maailmaan, mikä edistää kosmista taistelua pahaa vastaan. Zoroastrismin ydinopetuksia ovat:

Käytännöt

8-luvulla Tang-dynastia Kiinalainen savihahmo a sogdialainen mies, jolla on erottuva lippis ja kasvohunnu, mahdollisesti kamelin ratsastaja tai jopa zoroastrilainen pappi, joka osallistuu rituaaliin tulitemppeli, koska kasvohuunoita käytettiin estämään pyhän tulen saastuttamisesta hengityksellä tai syljellä; Itämaisen taiteen museo (Torino), Italia.

Uskonto sanoo, että aktiivinen ja eettinen osallistuminen elämään hyvistä ajatuksista ja hyvistä sanoista muodostuvien hyvien teoin on välttämätöntä onnen turvaamiseksi ja kaaoksen hillitsemiseksi. Tämä aktiivinen osallistuminen on keskeinen osa Zoroasterin konseptia vapaa tahto, ja zoroastrianismi sellaisenaan hylkää äärimmäiset muodot askeesi ja munkkilaitos mutta historiallisesti on sallinut näiden käsitteiden maltillisen ilmaisun.

Zoroastrian perinteessä elämä on väliaikainen tila, jossa kuolevaisen odotetaan osallistuvan aktiivisesti jatkuvaan taisteluun Ashan ja Drujin välillä. Ennen inkarnaatiota lapsen syntymän yhteydessä urvan yksilön (sielu) on edelleen yhdistetty sen kanssa fravashia (henkilökohtainen/korkeampi henki), joka on ollut olemassa siitä lähtien, kun Ahura Mazda loi maailmankaikkeuden. Ennen eroamista urvan, fravashi osallistuu Ahura Mazdan johtamaan luomisen ylläpitoon. Tietyn yksilön elämän aikana fravashi toimii inspiraation lähteenä hyvien tekojen tekemiseen ja henkisenä suojelijana. Esivanhempien kulttuuriset, henkiset ja sankarilliset fravashit, jotka liittyvät maineikkaan verilinjoihin, ovat kunnioitettuja ja niitä voidaan kutsua auttamaan eläviä. Neljäntenä päivänä kuoleman jälkeen urvan yhdistyy fravashiinsa, jolloin aineellisen maailman elämänkokemukset kerätään käytettäväksi jatkuvassa taistelussa hyvän puolesta henkisessä maailmassa. Suurimmaksi osaksi zoroastrismilla ei ole käsitystä reinkarnaatio. Seuraajia Ilm-e-Kshnoom Intiassa uskovat reinkarnaatioon ja harjoittavat kasvissyöntiä muiden tällä hetkellä epäperinteisten mielipiteiden ohella, vaikka zoroastrismin historiassa on ollut useita kasvissyöjä tukevia teologisia lausuntoja ja väitteitä, että Zoroaster oli kasvissyöjä.

Ossuary Tulipalossa osallistuvien zoroastrialaisten pappien reliefeillä, Mullakurgan (lähellä Samarkandia), Uzbekistan, 7-8-luvulla jKr.

Zoroastrismissa vesi (Kielto) ja tuli (Atar) ovat rituaalisen puhtauden tekijöitä, ja niihin liittyviä puhdistusseremonioita pidetään rituaalielämän perustana. Zoroastrian kielellä Kosmogonia, vesi ja tuli ovat vastaavasti toinen ja viimeinen alkuaine, joka on luotu, ja pyhät kirjoitukset katsovat tulen saaneen alkunsa vesistä (katso tämä käsitys, ks. Apam Napat). Sekä vettä että tulta pidetään elämää ylläpitävinä, ja sekä vesi että tulta ovat edustettuina alueen sisällä. tulitemppeli. Zoroastrialaiset rukoilevat yleensä jonkinlaisen tulen läsnä ollessa (jota voidaan pitää ilmeisenä missä tahansa valonlähteessä), ja huipentuva riitti palvonnan pääasiallinen teko on "vesien vahvistaminen". Tulta pidetään välineenä, jonka kautta hengellistä ymmärrystä ja viisautta saadaan, ja vettä pidetään tämän viisauden lähteenä. Sekä tuli että vesi hypostasoidaan myös Yazatoiksi Atar ja Anahita, niille omistetuilla palvontavirreillä ja litanioilla.[muokkaa]

Ruumiista pidetään rappeutumisen isäntänä, ts druj. Näin ollen pyhät kirjoitukset määräävät kuolleiden turvallisen hävittämisen siten, että ruumis ei saastuta hyvää luomusta. Nämä käskyt ovat opillinen perusta nopeasti häipyvälle perinteiselle rituaalialtistuskäytännölle, joka on yleisimmin tunnistettu ns. Hiljaisuuden tornit joille ei ole olemassa standardia teknistä termiä kirjoituksissa tai perinteissä. Rituaalialtistusta harjoittavat tällä hetkellä pääasiassa zoroastrilaiset yhteisöt Intian maanosa, paikoissa, joissa se ei ole laitonta ja diklofenaakki myrkytys ei ole johtanut raadonsalintujen todelliseen sukupuuttoon. Myös muut zoroastrilaiset yhteisöt polttaa heidän kuolleensa tai haudata heidät hautoihin, jotka on päällystetty kalkkilaasti, vaikka zoroastrialaiset ovat halukkaita hävittämään kuolleensa ympäristölle mahdollisimman vaarattomalla tavalla.[muokkaa]

Useista sosiaalisista ja poliittisista tekijöistä johtuen Intian niemimaalla asuvat zoroastrilaiset, nimittäin parsilaiset ja iranilaiset, eivät ole ryhtyneet kääntymykseen ainakaan 18-luvun jälkeen. Zoroastrialaiset ylipapit ovat historiallisesti katsoneet, ettei ole mitään syytä olla sallimatta kääntymystä, jota myös Revayats ja muut kirjoitukset, vaikka myöhemmät papit ovat tuominneet nämä tuomiot. Iranissa monet kiusatut zoroastrilaiset ovat myös historiallisesti vastustaneet kääntymystä tai eivät ole käytännössä kiinnostuneita siitä. Tällä hetkellä Teheranin Mobeds-neuvosto (Iranin korkein kirkollinen auktoriteetti) kuitenkin tukee kääntymystä, mutta kääntyminen islamista zarathustralaisuuteen on Iranin islamilaisen tasavallan lakien mukaan laitonta.

Historia

Aikainen historia

Likimääräinen sijainti kuusitoista täydellistä maata mainittu Nuorempi Avesta sellaisena kuin se on luonut Ahura Mazda iranilaisten puolesta.

Zoroastrismin juurten uskotaan olevan yhteisessä esihistoriallisessa indoiranilainen uskonnollinen järjestelmä, joka juontaa juurensa 2. vuosituhannen alkuun eaa. Profeetta Zoroaster itse, vaikka se on perinteisesti ajoitettu 6. vuosisadalle eaa., monet nykyajan historioitsijat uskovat olleen polyteistisen iranilaisen uskonnon uudistaja, joka eli paljon aikaisemmin toisen vuosituhannen toisella puoliskolla eaa. Zoroastrian perinteen nimet Airyanem Vaejah Zarathustran kotina ja uskonnon syntymäpaikkana. Ei ole olemassa yksimielisyyttä Airyanem Vaejahin sijainnista, mutta alueesta Khwarezm nykyajan tutkijat ovat pitäneet sitä ehdokkaana. Zoroastrianismi uskontona vakiintui lujasti vasta vuosisatoja myöhemmin Nuori Avestan aika. Tänä aikana zoroastrilainen yhteisö oli keskittynyt itäosaan Suur-Iran. Vaikka Avestan-kauden kronologiasta ei ole olemassa yksimielisyyttä, ei ole havaittavissa persialainen ja Mediaani vaikutusvaltaa Avesta tekee todennäköisesti ajanjakson ensimmäisen vuosituhannen ensimmäisellä puoliskolla eaa.

Silk Road Seattle uskoo, että kiinalainen wu käytännöt 9th century BCE, joka inspiroi myöhemmin taolainen uskomukset, kadonneet historiaan saattoivat olla zoroastrialaisten inspiroimia. Silk Road Seattle -kirjailija uskoo myös, että Zoroastrian itämaan tietäjät olisi voinut palvella Länsi Zhou tuomioistuimissa, ja se tarkoittaa sitä Victor H. Mairkirjoittaa aiheesta ristiin voimakasesiintymisiä molemmissa neoliittinen Länsi-Aasia ja myöhemmin Kiina, ja ristivoiman siteet wu:n hahmoon ovat mahdollinen todiste tästä yhteydestä.


Klassinen antiikki

Maalattu savi ja alabasteri mahdollisen pää Zarathustralainen pappi yllään a Kaksikyttyräinen- tyylinen päähine, Takhti-Sangin, Tadžikistan, Kreikkalais-baktrilainen valtakunta, 3.–2. vuosisadalla eaa

Zoroastrianismi astuu tallennettuun historiaan 5-luvun puolivälissä eaa. Herodotus' Historiat (valmistunut n. 440 eaa.) sisältää kuvauksen Suur-Iranin yhteiskunta, jolla on mahdollisesti tunnistettavia zoroastrilaisia ​​piirteitä, mukaan lukien kuolleiden paljastaminen.

Historiat on ensisijainen tietolähde kauden alkukaudesta Akhemenidin aikakausi (648–330 eaa.), erityisesti mitä tulee rooliin Itämaan tietäjät. Herodotoksen mukaan tietäjät olivat kuudes heimo Meedit (Persian imperiumin yhdistymiseen asti Cyrus SuuriMuinaisen maailman ihmiset kutsuivat kaikkia iranilaisia ​​nimellä "Mede" tai "Mada") ja heillä oli huomattava vaikutusvalta Mediaanin keisarien tuomioistuimissa.

Mediaanin ja Persian valtakuntien yhdistymisen jälkeen vuonna 550 eaa., Kyros Suuri ja myöhemmin hänen poikansa Kambysit II kavensi tietäjien valtaa sen jälkeen, kun he olivat yrittäneet kylvää erimielisyyttä vaikutusvallan menettämisen jälkeen. Vuonna 522 eaa. magit kapinoivat ja asettivat kilpailevan valtaistuimen vaatijan. Ristiri, joka teeskentelee olevansa Cyrusin nuorempi poika Smerdis, otti vallan pian sen jälkeen. Seurauksena: despoottinen sääntö Kambyksesta ja hänen pitkästä poissaolostaan ​​Egyptissä "koko kansa, persialaiset, meedialaiset ja kaikki muut kansat" tunnusti anastajan, varsinkin kun hän myönsi veronpalautuksen kolmeksi vuodeksi.

Darius I ja myöhemmin Akemenidien keisarit tunnustivat omistautumisensa Ahura Mazdalle kirjoituksissa, kuten useaan otteeseen on todistettu Behistun kirjoitus, ja näyttävät jatkaneen rinnakkaiselon mallia muiden uskontojen kanssa. Sitä, oliko Darius Zoroasterin opetusten seuraaja, ei ole lopullisesti vahvistettu, koska ei ole viitteitä siitä, että Ahura Mazdan palvonta olisi ollut yksinomaan zoroastrilainen käytäntö.

Myöhemmän zoroastrilaisen legendan mukaan (Denkard ja Arda Virafin kirja), monet pyhät tekstit katosivat, kun Aleksanteri Suurijoukot hyökkäsivät Persepolis ja myöhemmin tuhosi kuninkaallisen kirjaston siellä. Diodorus Siculus's Bibliotheca historica, joka valmistui noin 60 eaa., näyttää tukevan tätä zoroastrilaista legendaa. Erään arkeologisen tutkimuksen mukaan palatsin rauniot Xerxes kantavat jälkiä palamisesta. Olipa kyseessä laaja kokoelma (puoli)uskonnollisia tekstejä, jotka on "kirjoitettu pergamentille kultamusteella", kuten Denkard, todella olemassa, jää spekulaatioksi.

Aleksanterin valloitukset syrjäyttivät suurelta osin zoroastrismin hellenistiset uskomukset, vaikka uskontoa harjoitettiin edelleen useita vuosisatoja akhemenidien tuhon jälkeen Manner-Persiassa ja entisen Akhemenidi-imperiumin ydinalueilla, erityisesti Anatolia, Mesopotamiassa, ja Kaukasus. Vuonna Kappadokian valtakunta, jonka alue oli aiemmin akhemenidien hallussa, persialaiset siirtomaalaiset, jotka olivat erossa uskontoveristaan ​​varsinaisessa Iranissa, jatkoivat esi-isiensä uskon harjoittamista; ja siellä Strabo, havaitsi ensimmäisellä vuosisadalla eKr., muistiinpanoja (XV.3.15), että näillä "tulensytyttimillä" oli monia "persialaisten jumalien pyhiä paikkoja" sekä tulitemppeleitä. Strabo toteaa lisäksi, että nämä olivat "huomautuksen arvoisia aitauksia; ja niiden keskellä on alttari, jolla on suuri määrä tuhkaa ja jossa maagit säilyttävät tuli aina palamassa." Se oli vasta vuoden lopussa Parthian aikakausi (247 bc-ilmoitus 224), että zoroastrianismi saisi uutta kiinnostusta.

Myöhäinen antiikin aika

Zoroastrilainen ossuaari, 7-8-luvulla jKr., Hirman Tepe, Uzbekistan.

Niinkin myöhään kuin Partialainen aikana, zoroastrismin muoto oli epäilemättä hallitseva uskonto maassa armenian laskeutuu. - Sassanidit edisti aggressiivisesti Zurvaniitti zoroastrianismi, joka usein rakensi tulitemppeleitä vangituille alueille uskonnon edistämiseksi. Heidän vuosisatojensa aikana ylivalta yli Kaukasus, sassanidit yrittivät edistää zoroastrismia siellä huomattavalla menestyksellä, ja se oli näkyvä esikristillisessä Kaukasiassa (erityisesti nykyajan Azerbaidžan).[muokkaa]

Syynä sen siteisiin kristittyyn Rooman imperiumi, Persian arkkikilpailija vuodesta Partialainen kertaa, sassanidit epäilivät Rooman kristinusko, ja hallituskauden jälkeen Konstantinus Suuri, joskus vainottu sitä. Sassanidiviranomaiset joutuivat yhteen heidän kanssaan armenian aiheita Avarayrin taistelu (ilmoitus 451), jolloin he eroavat virallisesti roomalaisesta kirkosta. Mutta Sassanidit suvaitsevat tai jopa suosivat joskus kristinuskoa Idän kirkko. Kristinuskon hyväksyminen Georgiassa (Kaukasian Iberia) näki siellä zoroastrilaisen uskonnon hiipuvan hitaasti mutta varmasti, mutta 5-luvun lopulla ilmoitus sitä harjoitettiin edelleen laajalti toisena vakiintuneena uskontona.

Väheneminen keskiajalla

Kohtaus kohteesta Hamzanama jossa Hamza ibn 'Abd al-Muttalib Polttaa Zarthustin arkun ja särkee uurnan tuhkallaan

Useimmat Arabit kukistivat Sasanian valtakunnan 16 vuoden aikana 7-luvulla. Vaikka valtion hallinto islamisoitui nopeasti ja sulautui valtion alaisuuteen Umayyadin kalifaatti, alussa "oli vähän vakavaa painostusta" kohdistettu äskettäin alistettuihin ihmisiin omaksua islamin. Valloitettuja zoroastrilaisia ​​piti kohdella heidän suuren lukumääränsä vuoksi dhimmis (huolimatta vuosisatojen ajan jatkuneista epäilyistä tämän tunnistamisen paikkansapitävyydestä) mikä teki heistä suojelukelpoisia. Islamilaiset juristit omaksuivat kannan, että vain muslimit voivat olla täydellisen moraalisia, mutta "epäuskoiset voitaisiin yhtä hyvin jättää pahoihin tekoihinsa, kunhan nämä eivät kiusaa yliherroitaan". Pääasiassa, kun valloitus oli ohi ja "paikallisista ehdoista sovittiin", arabikuvernöörit suojelivat paikallista väestöä vastineeksi kunnianosoituksesta.

Arabit omaksuivat Sasanian verojärjestelmän, sekä maanomistajilta perittävän maaveron että maaveron äänestysvero peritään yksilöiltä, nimeltään jizya, ei-muslimeista perittävä vero (eli dhimmis). Ajan myötä tätä äänestysveroa alettiin käyttää ei-muslimien nöyryyttämiseen, ja joukko lakeja ja rajoituksia kehitettiin korostamaan heidän huonompaa asemaansa. Varhaisten ortodoksien alaisuudessa kalifit, niin kauan kuin ei-muslimit maksoivat veronsa ja noudattavat dhimmi lait, hallintovirkamiesten määrättiin jättämään ei-muslimit "uskontoonsa ja maahansa". (Kalifi Abu Bakr, qtd. sisään Boyce 1979, s. 146).

Alle Abbasidien Iranilaiset muslimit (jotka olivat tuolloin enemmistönä) osoittivat monissa tapauksissa vakavaa piittaamattomuutta paikallisia zoroastrilaisia ​​kohtaan ja kohtelivat niitä huonosti. Esimerkiksi 9-luvulla syvästi kunnioitettu sypressi in Khorasan (jonka Parthian aikakauden legendan mukaan Zoroaster itse oli istuttanut) kaadettiin palatsin rakentamista varten Bagdadissa, 2,000 3,200 kilometrin päässä. 10. vuosisadalla, sinä päivänä, kun a Hiljaisuuden torni oli saatu päätökseen suurella vaivalla ja kustannuksilla, muslimiviranomainen keksi nousta sen päälle ja soittaa adhān (muslimien kutsu rukoukseen) sen seinistä. Tämä muutettiin tekosyyksi liittää rakennus.

Lopulta muslimitutkijat pitävät Al-Biruni löysi muutamia tallenteita jäljellä esimerkiksi uskomuksesta Khawarizmilaiset koska luvut pitävät Qutayba ibn Muslim "sammutti ja tuhosi kaikin mahdollisin tavoin kaikki ne, jotka osasivat kirjoittaa ja lukea Khawarizmi-kirjoitusta, jotka tunsivat maan historian ja jotka opiskelivat heidän tieteitään." Tämän seurauksena "nämä asiat ovat niin hämärässä, että on mahdotonta saada tarkkaa tietoa maan historiasta islamin ajoista lähtien..."

Muuntaminen

Vaikka zoroastrilaiset joutuivatkin uuteen johtajuuteen ja häirinnän kohteeksi, he pystyivät jatkamaan entisiä tapojaan, vaikka käännynnäisyyteen kohdistuikin hidas mutta tasainen sosiaalinen ja taloudellinen paine, aatelisto ja kaupunkilaiset olivat ensimmäisiä, jotka tekivät niin, kun taas islam hyväksyttiin hitaammin talonpoikaisväestön ja maaherran keskuudessa. "Valta ja maallinen etu" kuuluivat nyt islamin seuraajille, ja vaikka "virallinen politiikka oli syrjäistä halveksuntaa", oli yksittäisiä muslimeja, jotka halusivat käännyttää ja valmis käyttämään kaikenlaisia ​​keinoja tehdäkseen sen."

Ajan mittaan kehittyi perinne, jonka mukaan islam ilmaantui osittain iranilaisena uskonnona. Yksi esimerkki tästä oli legenda Husayn, neljännen kalifin poika Ali ja islamin profeetan pojanpoika Muhammed, oli naimisissa vangitun Sassanidin prinsessan kanssa Shahrbanu. Tämä "täysin fiktiivinen hahmo" sanottiin kantaneen Husaynin poika, historiallinen neljäs Shiia Imam, joka väitti, että kalifaatti kuului oikeutetusti hänelle ja hänen jälkeläisilleen, ja että Umayyadit oli lunastanut sen häneltä väärin. Väitetty laskeutuminen Sassanidien talosta tasapainotti sen Arabien nationalismi Umayyadit, ja Iranin kansallinen yhdistys, jolla oli zoroastrilainen menneisyys, riisuttiin aseista. Siten tutkijan mukaan Mary Boyce"Eivät enää olleet vain zoroastrialaiset, jotka puolustivat isänmaallisuutta ja uskollisuutta menneisyyttä kohtaan." Muslimiksi tuleminen oli "tuhottava syyte". Epäiraanilainen pysyi vain kielenkäytönä zoroastrilaisissa teksteissä.

Iranin tuella Abbasidit kukisti Omayyadit vuonna 750, ja myöhemmässä kalifaattihallituksessa, joka kesti nimellisesti vuoteen 1258, iranilaiset muslimit saivat huomattavan suosion uudessa hallituksessa sekä Iranissa että vuoden pääkaupungissa. Bagdad. Tämä lievensi arabien ja iranilaisten välistä antagonismia, mutta terävöitti eroa muslimien ja ei-muslimien välillä. Abbasidit vainosivat kiihkeästi kerettiläisiä, ja vaikka tämä oli suunnattu pääasiassa muslimeille lahkot, se loi myös ankaramman ilmaston ei-muslimeille.

Eloonjääminen

- tulitemppeli of Baku, c. 1860

Huolimatta taloudellisista ja sosiaalisista kannustimista käännynnäisyyteen, zoroastrianismi pysyi vahvana joillakin alueilla, erityisesti niillä, jotka ovat kauimpana kalifaatin pääkaupungista Bagdadista. Sisään Bukhara (nykyisinä uzbekistan), islamin vastustus vaati 9-luvun arabikomentajan Qutaiba muuttaa maakuntansa neljä kertaa. Ensimmäiset kolme kertaa kansalaiset palasivat vanhaan uskontoonsa. Lopuksi kuvernööri teki heidän uskonnostaan ​​"vaikeaksi heille kaikin tavoin", muutti paikallisen palotemppelin moskeijaksi ja rohkaisi paikallista väestöä osallistumaan perjantairukouksiin maksamalla jokaiselle osallistujalle kaksi. DH. Kaupungit, joissa arabikuvernöörit asuivat, olivat erityisen haavoittuvia tällaisille paineille, ja näissä tapauksissa zoroastrilaisilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin joko mukautua tai muuttaa alueille, joilla oli ystävällisempi hallinto.

9-luku määritteli suuren joukon zoroastrilaisia ​​tekstejä, jotka on sävelletty tai kirjoitettu uudelleen 8- ja 10-luvuilla (pois lukien kopiointi ja pienemmät muutokset, jotka jatkuivat jonkin aikaa sen jälkeen). Kaikki nämä teokset ovat Keski-Persia tuon ajanjakson murre (ilman arabialaisia ​​sanoja) ja kirjoitettu vaikeasti Pahlavi käsikirjoitus (siksi termi "Pahlavi" otettiin näiden zoroastrilaisten kirjojen kielen ja genren muunnelman nimeksi). Jos nämä kirjat luettaisiin ääneen, ne olisivat silti olleet ymmärrettäviä maallikot. Monet näistä teksteistä ovat vastauksia ajan koettelemuksiin, ja ne kaikki sisältävät kehotuksia pysyä lujina uskonnollisissa vakaumuksissaan. Jotkut, kuten "Denkard", ovat uskonnon opillisia puolustuskeinoja, kun taas toiset ovat selityksiä teologisista näkökohdista (kuten Bundahishn's) tai sen käytännön näkökohdat (esim. rituaalien selitys).[muokkaa]

In Khorasan Koillis-Iranissa 10. vuosisadalla elänyt iranilainen aatelismies kokosi neljä zoroastrilaista pappia litteroimaan Sassanidien aikakauden keskipersialaisen teoksen nimeltä Herran kirja (Khwaday Namag) Pahlavi-kirjoituksesta arabiaksi. Tämä transkriptio, joka säilyi keskipersialaisena proosana (arabialainen versio, kirjoittaja al-Muqaffa, on myös olemassa), valmistui vuonna 957 ja siitä tuli myöhemmin perusta Firdausi's Kuninkaiden kirja. Siitä tuli valtavan suosittu sekä zoroastrilaisten että muslimien keskuudessa, ja se myös levitti sassanidien oikeutta kaataa arsasidit (eli että sassanidit olivat palauttaneet uskon "ortodoksiseen" muotoonsa sen jälkeen, kun hellenistiset arsakidit olivat sallineet sarastrismin turmeltua).[muokkaa]

Muuttoliikkeet olivat suurien suola-aavioiden (tai niiden reuna-alueiden) kaupunkeihin, erityisesti niihin Yazd ja Kerman, jotka ovat edelleen Iranin zoroastrismin keskuksia. Yazdista tuli aikanaan Iranin ylipappien paikka Mongolien Il-Khanate sääntö, kun "paras eloonjäämistoivo oli olla huomaamaton". Ratkaisevaa zoroastrismin nykyiselle selviytymiselle oli muuttoliike koillis-Iranin kaupungista "Sanjan lounais-Khorasanissa", että Gujarat, lännessä Intia. Tämän ryhmän jälkeläisiä tunnetaan nykyään nimellä Parsis-"kuten Gujaratis, pitkästä perinteestä, soitti kenelle tahansa Iranista"– jotka edustavat nykyään suurinta Intian kahdesta zoroastrilaisten ryhmästä.

Erityinen astia, joka kuljettaa pyhää tulta Aden Lonavala Agiaryyn, Intiaan

Zoroastrismin ja islamin välinen taistelu hiipui 10. ja 11. vuosisadalla. Paikalliset iranilaiset dynastiat, "kaikki voimakkaasti muslimeja", oli noussut pitkälti itsenäiseksi vasalleja kalifien. 16-luvulla eräässä varhaisessa kirjeessä Iranin zoroastrilaisten ja heidän intialaisten uskontovereidensa välillä Yazd valitti, että "ei jaksoa, ei edes että Aleksanteri, oli ollut uskollisille ankarampi tai vaivalloisempi kuin 'tämä vuosituhat vihan demoni'."

Moderni

Moderni zoroastrilainen tulitemppeli in Länsi-Intia
Sadeh in Teheran, 2011

Zoroastrianismi on säilynyt nykyaikana, erityisesti Intiassa, jossa parsisien uskotaan olleen läsnä noin 9-luvulta lähtien.[muokkaa]

Nykyään zoroastrianismi voidaan jakaa kahteen pääajatteluun: reformistit ja tradicionalisti. Traditionalistit ovat enimmäkseen Parsis ja hyväksy Gathien ja Avestan lisäksi myös Keski-Persialainen kirjallisuus ja uudistusmielisten tavoin kehittyivät enimmäkseen nykyaikaisessa muodossaan 19-luvun kehityksestä. Yleensä ne eivät salli Muuntaminen uskoon ja sellaisenaan, jotta joku olisi zoroastrilainen, hänen täytyy syntyä zoroastrilaisista vanhemmista. Jotkut traditionalistit tunnustavat seka-avioliittojen lapset zoroastrilaisiksi, mutta yleensä vain, jos isä on syntynyt zoroastrilaiseksi. Reformistit pyrkivät kannattamaan "paluuta" Gathaan, uskon universaalia luonnetta, ritualisoinnin vähenemistä ja uskon painottamista filosofiana eikä uskonnona.[muokkaa] Kaikki zoroastrilaiset eivät samaistu kumpaankaan koulukuntaan, ja merkittävät esimerkit saavat vetoa, mukaan lukien uuszoroastrialaiset/herättäjät, jotka ovat yleensä zoroastrismin uudelleentulkintoja, jotka vetoavat länsimaisiin huolenaiheisiin. ja keskittää ajatuksen zoroastrismista elävänä uskonnona ja puolustaa vanhojen rituaalien ja rukousten elvyttämistä ja ylläpitämistä samalla kun tuetaan eettisiä ja sosiaalisia edistyksellisiä uudistuksia. Molemmilla jälkimmäisillä koulukunnilla on taipumus keskittää Gathas hylkäämättä suoraan muita tekstejä paitsi Vendidad. Ilm-e-Khshnoom ja Pundol Group ovat zoroastrilaisia ​​mystisiä ajatuskouluja, jotka ovat suosittuja parsi-yhteisön pienen vähemmistön keskuudessa ja jotka ovat saaneet vaikutteita enimmäkseen 19-luvulta. Teosofia ja sille on tyypillistä henkinen etnosentrinen mentaliteetti.[muokkaa]

19-luvulta lähtien parsilaiset saivat mainetta koulutuksestaan ​​ja laajasta vaikutuksestaan ​​kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Heillä oli keskeinen rooli alueen taloudellisessa kehityksessä useiden vuosikymmenten ajan; Parsi-Zoroastrialaiset johtavat useita Intian tunnetuimpia yritysryhmittymiä, mukaan lukien Tata, Godrej, Wadia perheet ja muut.[muokkaa]

Vaikka armenialaisilla on rikas historia, joka liittyy zoroastrilaisuuteen (joka lopulta heikkeni kristinuskon myötä), raportit osoittavat, että Zoroastrian armenialaiset in Armenia 1920-luvulle saakka. Suhteellisen pieni väestö pysyi sisällä Keski-Aasia, Kaukasiaan ja Persiaan, ja kasvava suuri ulkomaalainen yhteisö on muodostunut Yhdysvaltoihin pääasiassa Intiasta ja Iranista sekä vähäisemmässä määrin Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja Australiassa.[muokkaa]

Vuoden hallituksen pyynnöstä Tadžikistan, UNESCO julistettiin 2003 vuodeksi juhlimaan "Zoroastrian kulttuurin 3000-vuotispäivää" erityistapahtumilla kaikkialla maailmassa. Vuonna 2011 Teheran Mobeds Anjuman ilmoitti, että ensimmäistä kertaa nykyaikaisen Iranin ja nykyaikaisten zoroastrilaisten yhteisöjen historiassa maailmanlaajuisesti naisia ​​vihittiin Iranissa ja Pohjois-Amerikassa mobedyariksi eli naisten avustajiksi. väkijoukot (Zoroastrian papisto). Naisilla on viralliset todistukset ja he voivat suorittaa alemman asteen uskonnollisia tehtäviä ja vihkiä ihmisiä uskontoon.

Suhde muihin uskontoihin ja kulttuureihin

Kartta Achaemenid-imperiumi 5-luvulla eaa

Indo-Iranin alkuperä

Zoroastrismin uskonto on lähimpänä Vedinen uskonto vaihtelevassa määrin. Jotkut historioitsijat uskovat, että zoroastrianismi, samoin kuin vastaavat filosofiset vallankumoukset Etelä-Aasiassa, olivat toisiinsa yhdistettyjä uskonpuhdistuksen ketjuja yhteistä indoarjalaista säiettä vastaan. Monet zoroastrismin piirteet voidaan jäljittää esihistoriallisen indoiranilaisen ajanjakson kulttuuriin ja uskomuksiin, toisin sanoen aikaan ennen siirtolaisuutta, joka johti indoarjalaiset ja iranilaiset muuttumassa erillisiksi kansoiksi. Zoroastrianismi siis jakaa elementtejä historiallinen vedalainen uskonto joka myös juontaa juurensa tuolta aikakaudelta. Joitakin esimerkkejä ovat sukulaiset sanan välissä avestan sana Ahura ("Ahura Mazda") ja Vedic Sanskrit sana Asura ("demoni; paha puolijumala"); yhtä hyvin kuin Daeva ("demoni") ja Deva ("jumala") ja ne molemmat polveutuvat yhteisestä Proto-Indo-Iranin uskonto.[muokkaa]

Zoroastrianismi itse peri ideoita muista uskomusjärjestelmistä ja, kuten muut "harjoitetut" uskonnot, ottaa huomioon jonkinasteisen synkretismin, zoroastrismin kanssa Sogdia, The Kushanin valtakunta, Armenia, Kiinaja muut paikat, joissa on paikallisia ja ulkomaisia ​​käytäntöjä ja jumalia. Zoroastrian vaikutteita Unkarin kieli, slaavilainen, Ossetialainen, Turkkilaiset ja Mongolialainen on myös havaittu mytologioita, jotka kaikki sisältävät laajoja valo-pimeä dualismeja ja mahdollisia auringonjumala-teonyymejä, jotka liittyvät Hvare-khshaeta.

Abrahamin uskonnot

Zoroastrismin ja zoroastrismin välillä on monia yhtäläisyyksiä Abrahamin uskonnot kuten jo osoitti Juutalainen Encyclopedia (1906). Vaikka jotkut tutkijat katsovat, että zoroastrilaisen dualismin (hyvä ja paha; jumalalliset kaksoset Ahura Mazda "Jumala" ja Angra Mainyu "Saatana") avainkäsitteet, jumaluuden kuva, eskatologia, ylösnousemus ja lopullinen tuomio, messianismi, ilmestys Zoroaster vuorella Mooses on Mount Sinai, kolme poikaa Fereydun kolmen kanssa Nooan pojat, taivas ja helvetti, enkelologia ja demonologia, kuuden päivän tai luomisjakson kosmologia, vapaa tahto muun muassa vaikuttaneet aabrahamilaiset uskonnot, muut tutkijat vähentävät tai hylkäävät tällaiset vaikutteet. Lester L. Grabbe vuonna 2006 totesi, että "on yleinen yksimielisyys siitä, että persialaisella uskonnolla ja perinteellä oli vaikutusta Juutalaisuus vuosisatojen ajan" ja "kysymys kuuluu, missä tämä vaikutus oli ja mikä juutalaisuuden kehityksestä voidaan katsoa Iranin puolelle verrattuna kreikkalaisten tai muiden kulttuurien vaikutukseen". Zoroastrian ja sarjojen välillä on eroja, mutta myös yhtäläisyyksiä Juutalainen laki avioliitosta ja lisääntymisestä. Mary Boyce totesi, että Abrahamilaisten uskontojen lisäksi sillä oli vaikutusta myös itään Pohjoinen buddhalaisuus.

Manikealaisuus

Zoroastrismia verrataan usein Manikealaisuus. Nimellisesti iranilainen uskonto, manikeismi oli vahvasti inspiroitunut zoroastrilaisuudesta Manin iranilaisen alkuperän vuoksi, ja se oli myös juurtunut aikaisempaan Lähi-itä gnostilainen uskomuksia.

Manikeismi hyväksyi monet niistä Yazatas omalle panteonilleen.[muokkaa] Gherardo Gnoli, sisään Uskonnon tietosanakirja, sanoo, että "voimme väittää, että manikeismin juuret ovat Iranin uskonnollisessa perinteessä ja että sen suhde mazdaismiin tai zoroastrianisuuteen on enemmän tai vähemmän kuin kristinuskon ja juutalaisuuden suhde".

Näillä kahdella uskonnolla on merkittäviä eroja. Manikeismi rinnasti pahan aineeseen ja hyvän hengen, ja oli siksi erityisen sopiva opilliseksi perustaksi kaikenlaiselle asketismille ja monille sen muodoille mystiikka. Zoroastrianismi puolestaan ​​hylkää kaikenlaisen asketismin, sillä ei ole aineen ja hengen (vain hyvän ja pahan) dualismia, ja hän näkee henkisen maailman olevan vähän erilainen kuin luonnollinen (sana "paratiisi", tai pairi.daeza, koskee yhtä lailla molempia.)[muokkaa]

Manikeismin perusoppi oli, että maailma ja kaikki ruumiilliset ruumiit rakennettiin Saatanan substanssista, mikä on pohjimmiltaan ristiriidassa zoroastrilaisen käsityksen kanssa jumalan luomasta maailmasta, joka on kaikki hyvää, ja kaikki sen turmeltuminen on pahan vaikutus.[muokkaa]

Nykypäivän Iran

Monet zoroastrismin piirteet ovat läsnä alueen kansojen kulttuurissa ja mytologioissa Suur-Iranei vähiten siksi, että zoroastrianismi oli hallitseva vaikutus kulttuurimantereen ihmisiin tuhannen vuoden ajan. Jopa islamin nousun ja välittömän vaikutusvallan menettämisen jälkeen zoroastrianismi pysyi osana maan kulttuuriperintöä. Iranin kieli-puhuva maailma, osittain festivaalina ja tapoina, mutta myös siksi Ferdowsi sisälsi useita hahmoja ja tarinoita Avesta hänen eeposssaan Shahname, joka on keskeinen iranilaisen identiteetin kannalta. Yksi merkittävä esimerkki on Yazatan sisällyttäminen Sraosha kuin sisällä kunnioitettu enkeli Shia Islam Iranissa.

Uskonnollinen teksti

Avesta

Avesta on kokoelma zoroastrismin keskeisiä uskonnollisia tekstejä, jotka on kirjoitettu vanhalla iranilaisella murteella. avestan. Avestan historiaa spekuloidaan monissa Pahlavin tekstejä vaihtelevalla auktoriteetilla, ja Avestan nykyinen versio on vanhin Sasanian valtakunnan ajoilta. Keski-Persian perinteen mukaan Ahura Mazda loi alkuperäisen Avestan kaksikymmentäyksi Naskia Zarathustra tuotiin Vishtaspa. Täällä luotiin kaksi kopiota, joista toinen sijoitettiin arkiston taloon ja toinen keisarilliseen aarrekammioon. Kun Aleksanteri valloitti Persian, Avesta (kirjoitettu 1200 härän nahalle) poltettiin, ja kreikkalaisten käyttämät tieteelliset osat hajaantuivat keskenään. Näille väitteille ei kuitenkaan ole historiallisesti vahvaa näyttöä, ja ne ovat edelleen kiistanalaisia ​​huolimatta zoroastrilaisen perinteen vakuutuksista, olipa kyse sitten Denkart, Tansar-nāma, Ardāy Wirāz Nāmag, Bundahsin, Zand ja Wahman Yasn tai siirretty suullinen perinne.

Kuten perinne jatkuu, kuningas Valaxin hallituksessa (tunnistettu a Vologases että Arsacid-dynastia), yritettiin palauttaa Avestan näkemys. Aikana Sassanidin valtakunta, Ardeshir määräsi Tansarin, hänen ylipappinsa, saattamaan päätökseen kuningas Valaxin aloittama työ. Shapur I lähetti pappeja etsimään Avestan tieteellisiä tekstiosia, jotka olivat kreikkalaisten hallussa. Alla Shapur II, Arderbad Mahrespandand tarkisti kaanonia varmistaakseen sen ortodoksisen luonteen. Khosrow I, Avesta käännettiin pahlaviksi.

Avestan kokoelma voidaan kuitenkin arvovaltaisesti jäljittää Sasanian valtakuntaan, josta vain murto-osa on säilynyt nykyään, jos Keski-Persialainen kirjallisuus on oikea. Myöhemmät käsikirjoitukset ovat kaikki peräisin Sasanian valtakunnan kaatumisen jälkeen, viimeisin vuodelta 1288, 590 vuotta Sasanian valtakunnan kaatumisen jälkeen. Nykyään jäljellä olevat tekstit ovat gathas, Yasna, Visperad ja Vendidad, jonka sisällyttäminen uskossa on kiistanalainen. Näiden tekstien ohella on yksilöllinen, yhteisöllinen ja seremoniallinen rukouskirja nimeltä the Khordeh Avesta, joka sisältää Yashts ja muita tärkeitä virsiä, rukouksia ja rituaaleja. Loput Avestan materiaalit ovat nimeltään "Avestan fragmentit", koska ne on kirjoitettu avestaniksi, epätäydellisiä ja yleensä tuntematon alkuperä.

keskipersia (pahlavi)

9- ja 10-luvuilla syntyneet keskipersialaiset ja pahlavilaiset teokset sisältävät monia uskonnollisia zarathustralaisia ​​kirjoja, sillä suurin osa kirjoittajista ja kopioijista kuului zarathustralaisen papiston piiriin. Tämän aikakauden merkittävimpiä ja tärkeimpiä kirjoja ovat mm Denkard, Bundahishn, Menog-i Khrad, Valikoima Zadspram, Jamasp Namag, Manucherin kirjeet, Rivayats, Dadestan-i-Denig ja Arda Viraf Namag. Kaikki keskipersialaiset tekstit, jotka on kirjoitettu zoroastrismista tänä aikana, katsotaan toissijaisiksi uskonnollisiksi teoiksi, eikä Raamattu. Näillä teksteillä on kuitenkin ollut vahva vaikutus uskontoon.[muokkaa]

Zarathustra

Zoroastrismin perusti Zoroaster (tai Zarathushtra) muinaisessa Iranissa. Uskonnon tarkka perustamisajankohta on epävarma ja arviot vaihtelevat hurjasti vuodesta 2000 eaa. ja "200 vuotta ennen Aleksanteria". Zoroaster syntyi - joko Koillis-Iranissa tai Lounais-Afganistanissa - kulttuuriin, jolla on polyteistinen uskonto, jota esiintyi liikaa eläinten uhraus. ja liiallinen päihteiden rituaalikäyttö, ja hänen elämäänsä vaikuttivat syvästi hänen kansansa yritykset löytää rauhaa ja vakautta jatkuvan hyökkäyksen ja konfliktin uhkien edessä. Zoroasterin syntymää ja varhaista elämää dokumentoidaan vähän, mutta niitä spekuloidaan voimakkaasti myöhemmissä teksteissä. Se mitä tiedetään kirjataan muistiin gathas, muodostavat Avestan ytimen, ja ne sisältävät hymnejä, joiden uskotaan olevan Zoroasterin itsensä säveltämiä. Syntynyt Spitama klaani, hän viittaa itseensä runoilija-pappina ja profeetta. Hänellä oli vaimo, kolme poikaa ja kolme tytärtä, joiden numerot on koottu eri teksteistä.

Zoroaster hylkäsi monet jumalat Pronssikausi iranilaiset ja heidän sortajansa luokkarakenne, jossa kavit ja karapanit (prinssit ja papit) hallitsivat tavallisia ihmisiä. Hän vastusti myös julmia eläinuhreja ja mahdollisen liiallista käyttöä hallusinogeenisten Haoma kasvi (oletettu olleen laji ephedra ja / tai Peganum harmala), mutta ei tuominnut kumpaakaan käytäntöä suoraan, edellyttäen, että maltillisuutta noudatettiin.

Zoroaster legendassa

Myöhemmän zoroastrilaisen perinteen mukaan, kun Zoroaster oli 30-vuotias, hän meni Daiti-jokeen ottamaan vettä Haoma seremonia; kun hän ilmestyi, hän sai näyn Vohu Manah. Tämän jälkeen Vohu Manah vei hänet kuuteen muuhun Amesha Spentaan, missä hän sai visionsa valmiiksi. Tämä visio muutti radikaalisti hänen näkemystään maailmasta, ja hän yritti opettaa tämän näkemyksen muille. Zoroaster uskoi yhteen korkeimpaan luojajumalaisuuteen ja tunnusti tämän luojan emanaatiot (Amesha Spenta) ja muut jumalat, joita hän kutsui Ahuraksi (Yazata). Jotkut vanhan uskonnon jumaluuksista, Daevas (Etymologisesti samanlainen kuin Sanskrit devas), näyttivät nauttivan sodasta ja riidasta, ja Zoroaster tuomitsi heidät Angra Mainyun pahoiksi työntekijöiksi.[muokkaa]

Zoroasterin ideoita ei otettu nopeasti käyttöön; hänellä oli alun perin vain yksi käännynnäinen: hänen serkkunsa Maidhyoimanha. Paikalliset uskonnolliset viranomaiset vastustivat hänen ajatuksiaan, koska heidän uskonsa, voimansa ja erityisesti heidän rituaalinsa uhkasivat Zoroasterin opetusta uskonnollisten seremonioiden huonoa ja liian monimutkaista ritualisointia vastaan. Monet eivät pitäneet siitä, että Zoroaster alensi Daevat pahoiksi, jotka eivät ole palvonnan arvoisia. Kahdentoista vuoden vähäisen menestyksen jälkeen Zoroaster jätti kotinsa.[muokkaa]

Kuninkaan maassa Vishtaspa, kuningas ja kuningatar kuulivat Zoroasterin keskustelevan maan uskonnollisten johtajien kanssa ja päättivät hyväksyä Zoroasterin ideat valtakuntansa viralliseksi uskonnoksi saatuaan Zoroasterin todistamaan itsensä parantamalla kuninkaan suosikkihevosen. Zoroasterin uskotaan kuolleen 70-luvun lopulla joko a turanilainen tai vanhuus. Zoroasterin ja sen välisestä ajasta tiedetään hyvin vähän Akemenialainen aikana, paitsi että zoroastrianismi levisi Länsi-Iraniin ja muille alueille. Achaemenid-imperiumin perustamisen aikaan zoroastrismin uskotaan olleen jo vakiintunut uskonto.[muokkaa]

Kashmarin sypressi

Kashmarin sypressi on myyttinen sypressipuu, jolla on legendaarinen kauneus ja valtavat mitat. Sen sanotaan syntyneen tuomasta oksasta Zarathustra Paratiisista ja on seissyt nykypäivänä cashmar Koillis-Iranissa ja Zoroaster on istuttanut sen muuntamisen kunniaksi Kuningas Vishtaspa zoroastrismiin. Iranilaisen fyysikon ja historioitsijan mukaan Zakariya al-Qazwini Kuningas Vishtaspa oli ollut Zoroasterin suojelija, joka istutti puun itse. Hänen ʿAjā'ib al-makhlūqāt wa gharā'ib al-mawjūdāt, hän kuvailee tarkemmin, kuinka Al-Mutawakkil 247 AH:ssa (861 AD) aiheutti mahtavan sypressin kaatamisen ja kuljetti sen sitten Iranin poikki käytettäväksi palkkeina uudessa palatsissaan klo. Samarra. Ennen hän halusi, että puu rakennettaisiin hänen silmiensä edessä. Tämä tehtiin huolimatta iranilaisten vastalauseista, jotka tarjosivat erittäin suuren rahasumman puun pelastamiseksi. Al-Mutawakkil ei koskaan nähnyt sypressiä, koska hänet murhasi a turkki sotilas (mahdollisesti poikansa palveluksessa) sinä yönä, kun se saapui Tigris-joen rannoille.

Kashmarin tulitemppeli

Kashmarin tulitemppeli oli ensimmäinen zarathustralainen tulitemppeli, jonka rakensi Vishtaspa pyynnöstä Zarathustra Kashmarissa. Osassa Ferdowsi's Shahnameh, tarina Zarathustran löytämisestä ja Vishtaspan uskonnon hyväksymisestä on säännelty, että zarathustralaisen uskonnon hyväksymisen jälkeen Vishtaspa lähettää pappeja ympäri maailmankaikkeutta ja Azar astuu tulitemppeleihin (kupoliin) ja ensimmäinen niistä on Adur Burzen-Mihr joka perusti Kashmariin ja istutti sypressipuun tulitemppelin eteen ja teki siitä symbolin Bahin uskonnon hyväksymisestä. Hän lähetti pappeja kaikkialle maailmaan ja käski kaikkia kuuluisia miehiä ja naisia ​​tulemaan tuohon palvontapaikkaan.

Mukaan Paikuli kirjoitus, aikana Sasanian valtakunta, Kashmar oli osa Suur-Khorasan, ja sasanilaiset työskentelivät kovasti elvyttääkseen muinaisen uskonnon. Se on edelleen muutaman kilometrin päässä muinaisen Kashmarin kaupungin yläpuolella Atashgahin linnakompleksi.

Pääasialliset uskomukset

Humata, Huxta, Huvarshta (hyvät ajatukset, hyvät sanat, hyvät teot), Ashan kolminkertainen polku, pidetään zoroastrismin ydinperiaatteena erityisesti nykyaikaisten harjoittajien keskuudessa. Zoroastrismissa hyvää tapahtuu niille, jotka tekevät vanhurskaita tekoja itsensä vuoksi, eivät palkkion etsimiseksi. Pahaa tekevien sanotaan joutuneen drujin kimppuun ja hämmentymään, ja he ovat vastuussa asettumisesta takaisin Ashaan seuraamalla tätä polkua.

faravahar (tai Ferohar), yksi zoroastrismin tärkeimmistä symboleista, jonka uskotaan kuvaavan Fravashi tai Khvarenah.

Zoroastrismissa, Ahura Mazda on alku ja loppu, kaiken, mitä voidaan ja ei voida nähdä, luoja, ikuinen ja luomaton, kaiken hyvä ja Ashan lähde. In gathas, Zoroastrian pyhimmät tekstit, joiden arveltiin olevan Zoroasterin itsensä säveltämä, Zoroaster tunnusti korkeimman antaumuksensa Ahura Mazdalle, palvoen ja palvoen myös Ahura Mazdan ilmentymiä (Amesha Spenta) ja muut ahurat (Yazata), jotka tukevat Ahura Mazdaa.

Daena (alkaen modernissa persialainen ja tarkoittaa "se mikä näkyy") edustaa ihmisen henkisen omantunnon ja ominaisuuksien summaa, jota Asha joko vahvistaa tai heikentää valinnan kautta Daenassa. Perinteisesti manthrashengellisten rukouskaavojen uskotaan olevan valtava voima, ja Ashan ja luomakunnan välineitä käytetään ylläpitämään hyvää ja taistelemaan pahaa vastaan. Daena ei pidä sekoittaa perusperiaatteeseen Asha, jonka uskotaan olevan kosminen järjestys, joka hallitsee ja läpäisee kaikkea olemassaoloa ja jonka käsite hallitsi muinaisten indoiranilaisten elämää. Näiden vuoksi, Asha oli kaiken havaittavan kulku – planeettojen ja astraalikappaleiden liike; vuodenaikojen eteneminen; ja päivittäisen nomadipaimenelämän mallia, jota säätelevät säännölliset metronomiset tapahtumat, kuten auringonnousu ja auringonlasku, ja jota vahvistettiin totuuden kertomisen ja kolminkertaisen polun seuraamisen kautta.

Kaikki fyysinen luomus (getig) oli näin ollen päättänyt toimia yleissuunnitelman mukaan - joka on luontainen Ahura Mazdalle - ja määräysrikkomusten mukaan (druj) olivat loukkauksia luomista vastaan ​​ja siten Ahura Mazdaa vastaan. Tämä käsite Asha vs. druj ei pidä sekoittaa länsimaisiin ja varsinkin aabrahamilaisiin käsityksiin hyvästä ja pahasta, sillä vaikka molemmat vastustuksen muodot ilmaisevat moraalista konfliktia, Asha vastaan druj käsite on järjestelmällisempi ja vähemmän henkilökohtainen, edustaen esimerkiksi kaaosta (joka vastustaa järjestystä); tai "luomattomuus", joka ilmenee luonnollisena rappeutumisena (joka vastustaa luomista); tai yksinkertaisesti "valhe" (joka vastustaa totuutta ja hyvyyttä). Lisäksi Ahura Mazda, joka on kaikkien luomaton luoja, ei ole luoja druj, joka on "ei mitään", luomisen vastainen ja siten (samoin) luomaton ja kehittynyt valinnan kautta olemassaolon vastakohtana.

A Parsi Häät, 1905

Tässä malli of Asha vastaan drujkuolevaisilla olennoilla (sekä ihmisillä että eläimillä) on kriittinen rooli, sillä myös ne on luotu. Täällä he ovat elämässään aktiivisia osallistujia konfliktiin, ja heidän hengellinen velvollisuutensa on puolustaa Ashaa, joka on jatkuvan hyökkäyksen kohteena ja joka rappeutuisi ilman vastarintaa.toiminta. Koko gathas, Zoroaster korostaa tekoja ja tekoja yhteiskunnan sisällä ja sen mukaisesti äärimmäisiä askeesi paheksuu zoroastrismissa, mutta maltilliset muodot ovat sallittuja.

Zoroastrismin keskeistä on moraalisten valintojen korostaminen, valita vastuu ja velvollisuus, jota varten ihminen on kuolevaisten maailmassa, tai luopua tästä velvollisuudesta ja siten helpottaa druj. Samalla lailla, predestinaatio on hylätty zoroastrilaisessa opetuksessa ja kaikkien tietoisten olentojen ehdoton vapaa tahto on ydin, ja jopa jumalallisilla olennoilla on kyky valita. Ihminen kantaa vastuun kaikista tilanteista, joissa he ovat, ja tavasta, jolla he käyttäytyvät toisiaan kohtaan. Palkkio, rangaistus, onni ja suru riippuvat kaikki siitä, kuinka ihmiset elävät elämäänsä.

Zoroastrianismi koki 19-luvulla länsimaisten akateemikoiden ja lähetyssaarnaajien kanssa yhteyksissä valtavan teologisen muutoksen, joka vaikuttaa siihen edelleen. The Pastori John Wilson johti erilaisia ​​lähetystyökampanjoita Intiassa parsi-yhteisöä vastaan, halveksien parsia heidän "dualismi" ja "polyteismi" ja tarpeettomia rituaaleja julistaessaan Avestan olevan "jumalan inspiroima". Tämä aiheutti massaa tyrmistyksen suhteellisen kouluttamattomassa Parsi-yhteisössä, joka syytti pappejaan ja johti joihinkin kääntymykseen kristinuskoon.

Saksalaisen saapuminen orientalisti ja filologi Martin Haug johti uskon tiiviiseen puolustamiseen Haugin Avestan uudelleentulkinnan kautta kristinuskon ja eurooppalaisen orientalistisen linssin kautta. Haug oletti, että zoroastrianismi oli yksinomaan monoteistinen ja kaikki muut jumaluudet alennettiin enkelien asemaan, kun taas Ahura Mazdasta tuli sekä kaikkivoipa että pahan ja hyvän lähde. Myöhemmin Haugin ajattelua levitettiin parsi-tulkinnaksi, mikä vahvisti Haugin teorian, ja ideasta tuli niin suosittu, että se hyväksytään nykyään melkein yleisesti opiksi (vaikka se on arvioitu uudelleen modernissa zoroastrialismissa ja akateemisessa maailmassa). Tohtori Almut Hintze on väittänyt, että tämä monoteismin nimitys ei ole täysin täydellinen ja että zoroastrismilla on sen sijaan "oma monoteismin muoto", joka yhdistää dualismin ja polyteismin elementtejä. Muutoin on väitetty, että zoroastrismi on täysin monoteistinen ja sisältää vain dualistisia elementtejä.

Zoroastrian historian aikana pyhäköt ja temppelit ovat olleet uskonnon kannattajien palvonnan ja pyhiinvaelluksen keskipiste. Varhaiset zoroastrilaiset kirjattiin palvonnan 5. vuosisadalla eaa. kumpuilla ja kukkuloilla, joilla sytytettiin tulta avoimen taivaan alla. Akhemenidin laajentumisen jälkeen pyhäkköjä rakennettiin kaikkialle valtakuntaan, ja ne vaikuttivat erityisesti Mithras, Aredvi Sura Anahita, Veretragna ja Tishtrya, muiden perinteisten yazatojen rinnalla, joilla kaikilla on hymnit Avestassa, sekä paikallisia jumalia ja kulttuurisankareita. Nykyään suljetut ja katetut tulitemppelit ovat yleensä yhteisön jumalanpalveluksen painopisteitä, joissa temppeleihin määrätyt papistot ylläpitävät eri tasoisia tulipaloja.

Kosmologia: Universumin luominen

Zoroastrian mukaan luomisen myytti, Ahura Mazda oli olemassa valossa ja hyvyydessä ylhäällä, kun Angra Mainyu olemassa pimeydessä ja tietämättömyydessä alhaalla. Ne ovat olleet olemassa toisistaan ​​riippumatta koko ajan ja ilmentävät vastakkaisia ​​aineita. Ahura Mazda ilmeni ensin seitsemän jumalallista olentoa nimeltä Amesha Spentas, jotka tukevat häntä ja edustavat persoonallisuuden ja luomisen hyviä puolia sekä monia Yazatas, palvonnan arvoisia jumalia. Ahura Mazda loi sitten itse aineellisen ja näkyvän maailman vangitakseen pahan. Ahura Mazda loi kelluvan, munanmuotoisen maailmankaikkeuden kahdessa osassa: ensin henkinen (menog) ja 3,000 vuotta myöhemmin fyysinen (getig). Ahura Mazda loi sitten Gayomard, arkkityyppinen täydellinen mies ja Gavaevodata, ikiaikainen nauta.

Kun Ahura Mazda loi maailmankaikkeuden ja ihmiskunnan, Angra Mainyu, jonka luonne on tuhota, loi väärin demoneita, pahuutta. daevasja haitallisia olentoja (khrafstar), kuten käärmeet, muurahaiset ja kärpäset. Angra Mainyu loi vastakkaisen, pahan olennon jokaiselle hyvälle olennolle, paitsi ihmisille, joita hän ei voinut verrata. Angra Mainyu tunkeutui maailmankaikkeuteen taivaan pohjan kautta aiheuttaen Gayomardille ja härälle kärsimystä ja kuolemaa. Pahat voimat olivat kuitenkin loukussa maailmankaikkeudessa eivätkä voineet vetäytyä. Kuoleva alkuihminen ja nauta lähettivät siemeniä, joita suojeli mah, kuu. Härän siemenestä kasvoivat kaikki maailman hyödylliset kasvit ja eläimet ja miehen siemenestä kasvoi kasvi, jonka lehdistä tuli ensimmäinen ihmispari. Ihmiset taistelevat siten kaksinkertaisessa universumissa, jossa aineellinen ja henkinen on loukussa ja pitkässä taistelussa pahuutta vastaan. Tämän fyysisen maailman pahuudet eivät ole luontaisen heikkouden tuotteita, vaan ne johtuvat Angra Mainyun hyökkäyksestä luomakuntaa vastaan. Tämä hyökkäys muutti täydellisen tasaisen, rauhallisen ja aina päivän valaiseman maailman vuoristoiseksi, väkivaltaiseksi paikaksi, joka on puoli yötä.

Eskatologia: peruskorjaus ja tuomio

Zoroastrianismi sisältää myös uskomuksia siitä maailman kunnostamiseen (Frashokereti) ja yksilöllinen arviointi (vrt. yleinen ja erityinen tuomio), sisältäen kuolleiden ylösnousemus, joihin viitataan Gathasissa, mutta joita kehitettiin myöhemmissä Avestan ja Keski-Persian kirjoituksissa.[muokkaa]

Yksilöllinen tuomio kuolemassa on Chinvatin silta ("tuomion silta" tai "valintojen silta"), joka jokaisen ihmisen on ylitettävä hengellisen tuomion edessä, vaikka nykyaikainen usko on jakautunut sen suhteen, edustaako se henkistä päätöstä elämän aikana valita hyvän ja pahan välillä. jälkimaailman sijainti. Ihmisten vapaan tahdon mukaiset teot valinnan kautta määräävät lopputuloksen. Perinteen mukaan yazatat arvostelevat sielua Mithras, Sraoshaja Rashnu, jossa tuomiosta riippuen sillalla tervehtii joko kaunis, hyväntuoksuinen neito tai ruma, pahanhajuinen vanhus, joka edustaa heidän omaansa. Daena vaikuttaa heidän teoistaan ​​elämässä. Neito johdattaa kuolleet turvallisesti levenevän ja vanhurskaille miellyttävän sillan yli kohti Laulutaloa. Hag johdattaa kuolleet alas partakoneen teräksi kapenevaa siltaa, joka on täynnä hajua, kunnes kuollut putoaa kuiluun kohti Valheiden taloa. Ne, joilla on tasapaino hyvän ja pahan välillä, menevät Hamistagan9. vuosisadan teoksessa mainittu kiirastulimaailma Dadestan-i Denig.

House of Lies katsotaan väliaikaiseksi ja uudistavaksi; rangaistukset sopivat rikoksiin, eivätkä sielut lepää ikuisessa kadotuksessa. Helvetissä on pahoja hajuja ja pahaa ruokaa, tukahduttavaa pimeyttä, ja sielut ovat pakattu tiiviisti yhteen, vaikka he uskovat olevansa täydellisessä eristyksissä.

Muinaisessa Zoroastrian eskatologia, 3,000 vuotta kestävä hyvän ja pahan välinen taistelu käydään pahan viimeisellä hyökkäyksellä. Viimeisen hyökkäyksen aikana aurinko ja kuu pimenevät ja ihmiskunta menettää kunnioituksensa uskontoa, perhettä ja vanhimpia kohtaan. Maailma putoaa talveen, ja Angra Mainyun pelottavin pahantekijä, Azi Dahaka, vapautuu ja terrorisoi maailmaa.

Legendan mukaan maailman lopullinen pelastaja, joka tunnetaan nimellä Saoshyant, syntyy neitsyelle, joka on kyllästetty Zoroasterin siemenellä kylpeessään järvessä. Saoshyant herättää kuolleet – mukaan lukien ne kaikissa tuonpuoleisissa maailmoissa – viimeistä tuomiota varten ja palauttaa jumalattomat helvettiin puhdistettavaksi ruumiillisesta synnistä. Seuraavaksi kaikki kahlaavat sulan metallin virran läpi, jossa vanhurskaat eivät pala, mutta jonka läpi epäpuhtaat puhdistuvat täysin. Hyvän voimat voittaa lopulta pahan, tehden siitä ikuisesti kyvyttömän, mutta ei tuhoutuneena. Saoshyant ja Ahura Mazda tarjoavat härän viimeisenä uhrina kaikkien aikojen ja kaikista ihmisistä tulee kuolemattomia. Vuoret taas tasoittuvat ja laaksot nousevat; Lauluhuone laskeutuu kuuhun, ja maa nousee heitä molempia vastaan. Ihmiskunta tarvitsee kaksi tuomiota, koska olemuksessamme on yhtä monta aspektia: henkinen (menog) ja fyysinen (getig). Siten zoroastrismin voidaan sanoa olevan a universalisti uskonto pelastuksen suhteen siinä mielessä, että kaikki sielut lunastetaan viimeisellä tuomiolla.[muokkaa]

Rituaali ja rukous

Zoroastrismin keskeinen rituaali on Yasna, joka on lausunta samannimisestä Avestan kirjasta ja uhrirituaalista, johon kuuluu Haoma. Yasna-rituaalin laajentaminen on mahdollista käyttämällä Visperad ja Vendidad, mutta tällainen laajennettu rituaali on harvinaista nykyaikaisessa zoroastrismissa. Yasna itse polveutui indoiranilainen uhriseremoniat ja eriasteiset eläinten uhraukset mainitaan Avestassa, ja niitä harjoitetaan edelleen zoroastrismissa, vaikkakin pelkistetyissä muodoissa, kuten rasvan uhraus ennen ateriaa. Korkeat rituaalit, kuten Yasna, katsotaan kuuluviksi Mobedit jossa on joukko yksilöllisiä ja yhteisöllisiä rituaaleja ja rukouksia Khordeh Avesta. Zoroastrilainen toivotetaan tervetulleeksi uskoon Navjote/Sedreh Pushi -seremonia, joka järjestetään perinteisesti pyrkijän myöhemmässä lapsuudessa tai teini-iässä, vaikka rituaalille ei ole määritelty ikärajaa. Seremonian jälkeen zoroastrialaisia ​​kannustetaan käyttämään sedrehiä (rituaalipaita) ja kustia (rituaalivyö) päivittäin hengellisenä muistutuksena ja mystisenä suojana, vaikka uudistusmieliset zoroastrilaiset käyttävät niitä yleensä vain juhlien, seremonioiden ja rukousten aikana.

Kulttuuristen ja paikallisten rituaalien sisällyttäminen on melko yleistä, ja perinteet ovat siirtyneet historiallisesti zoroastrilaisiin yhteisöihin, kuten yrttihoitokäytännöt, hääseremoniat ja vastaavat. Perinteisesti myös zoroastrialaiset rituaalit ovat olleet mukana shamaanien mukana olevia elementtejä mystinen menetelmät kuten henkimatka näkymättömään maailmaan ja sisältää kulutuksen väkevöity viini, Haoma, Mangja muita rituaalisia apuvälineitä. Historiallisesti zoroastrialaisia ​​rohkaistaan ​​rukoilemaan viittä päivittäin Gāhs ja ylläpitää ja juhlia erilaisia ​​pyhiä juhlia Zoroastrian kalenteri, joka voi vaihdella yhteisöstä toiseen. Zoroastrian rukoukset, ns manthras, suoritetaan yleensä kädet ojennettuina jäljittelemällä Zoroasterin rukoustyyliä, joka on kuvattu Gathissa, ja ne ovat luonteeltaan heijastavia ja rukoilevia, joilla uskotaan olevan kyky karkottaa pahaa. Hartaat zoroastrialaiset peittävät päänsä rukouksen aikana joko perinteisellä rukouksella Topi, huivit, muut päähineet tai jopa vain heidän kätensä. Täysi peittäminen ja verhoilu, joka on perinteinen islamilaisessa käytännössä, ei kuitenkaan kuulu zoroastrilaisuuteen, ja Iranin zoroastrilaiset naiset käyttävät päänsuojaimia, joissa näkyvät hiukset ja kasvot uhmatakseen sarjoastrismia. Iranin islamilainen tasavalta.

Väestötiedot

pyhä zoroastrilainen pyhiinvaelluspyhäkkö Chak Chak in Yazd, Iran.

Zoroastrian yhteisöt koostuvat kansainvälisesti yleensä kahdesta pääryhmästä: Intialainen Parsis ja Iranin zoroastrialaiset. Vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan Pohjois-Amerikan zoroastrilaisten yhdistysten liitto, zoroastrialaisten lukumäärän maailmanlaajuisesti arvioitiin olevan 111,691 121,962 ja XNUMX XNUMX välillä. Luku on epätarkka, koska Iranin luvut vaihtelevat.

Iran ja Keski-Aasia

Parsi Navjote seremonia (zoroastrian uskoon ottamista koskevat rituaalit)

Iranin zoroastrilaisluvut ovat vaihdelleet laajasti; viimeinen väestönlaskenta (1974) ennen vallankumous 1979 paljasti 21,400 XNUMX zoroastrilaista. Jäljellä on noin 10,000 XNUMX kannattajaa Keski-Aasian alueet, joita pidettiin aikoinaan zoroastrismin perinteisenä linnoituksena, ts. Baktria (Ks. myös Balkhin), joka sijaitsee Pohjois-Afganistanissa; sogdiana; Margiana; ja muut lähellä olevat alueet Zoroasterin kotimaa. Iranissa maastamuutto, ulkonaiset avioliitot ja alhainen syntyvyys johtavat myös zoroastrian väestön vähenemiseen. Iranissa olevien zoroastrilaisten ryhmien mukaan heidän lukumääränsä on noin 60,000 XNUMX. Iranin vuoden 2011 väestönlaskentatietojen mukaan Iranissa oli 25,271 XNUMX zoroastrialaista.

Yhteisöt ovat olemassa Teheran, samoin kuin Yazd, Kerman ja Kermanshah, jossa monet puhuvat edelleen iranilaista kieltä, joka eroaa tavallisesta persialainen. He kutsuvat kieltään Dari (ei pidä sekoittaa Dari Afganistanista). Niiden kieltä kutsutaan myös Gavri or Behdini, kirjaimellisesti "hyvästä uskonnosta". Joskus heidän kielensä on nimetty niiden kaupunkien mukaan, joissa sitä puhutaan, kuten yazdi or Kermani. Iranin zoroastrilaisia ​​kutsuttiin historiallisesti Gabrs, alun perin ilman halventavaa konnotaatiota, mutta nykyään sitä halventavasti kaikkiin ei-muslimeihin.[muokkaa]

Kurdien zoroastrialaisten ja ei-etnisten käännynnäisten lukumäärä on arvioitu eri tavalla. Kurdistanin aluehallituksen zoroastrilainen edustaja Irakissa on väittänyt, että jopa 100,000 XNUMX ihmistä Irakin kurdistani ovat äskettäin kääntyneet zoroastrilaisuuteen, kun yhteisön johtajat toistavat tämän väitteen ja spekuloivat, että vielä useammat alueen zoroastrilaiset harjoittavat uskoaan salaa. Riippumattomat lähteet eivät kuitenkaan ole vahvistaneet tätä.

Zoroastrilaisuuteen kääntyvien kurdimuslimien määrä johtuu suurelta osin pettymyksestä islamiin sen jälkeen, kun he ovat kokeneet väkivallan ja sorron. ISIS alueella.

Etelä-Aasia

Parsiksen historiallinen väestö Intiassa
VuosiPop.± % pa
1941 114,000-    
1971 91,266-0.74%
1981 71,630-2.39%
2001 69,601-0.14%
2011 57,264-1.93%
2019 69,000+ 2.36%
Lähteet:

Intiaa pidetään suuren zoroastrilaisen väestön kotina – Iranista tulleiden siirtolaisten jälkeläisiä, jotka nykyään tunnetaan nimellä Parsis. Intian vuoden 2001 väestönlaskennassa parsien väkiluku oli 69,601 0.006, mikä edustaa noin XNUMX prosenttia Intian kokonaisväestöstä, ja keskittyi kaupunkiin ja sen ympäristöön Mumbai. Vuoteen 2008 mennessä syntyneiden ja kuolleiden suhde oli 1:5; 200 syntymää vuodessa 1,000 kuolemaan. Intian vuoden 2011 väestönlaskennassa kirjattiin 57,264 XNUMX parsin zoroastrilaista.

In Pakistanvuonna 1,675 zoroastrian väestön arvioitiin olevan 2012 XNUMX, enimmäkseen asuu Sindh (erityisesti Karachi) jonka jälkeen Khyber Pakhtunkhwa. - Kansallinen tietokanta- ja rekisteriviranomainen Pakistanin (NADRA) väitti, että Pakistanin vaaleissa vuonna 3,650 oli 2013 4,235 parsi-äänestäjää ja vuonna 2018 XNUMX XNUMX.

Länsimaissa

Pohjois-Amerikka sen uskotaan asuvan 18,000 25,000–XNUMX XNUMX zoroastrilaista molemmista Etelä-Aasian ja iranilainen tausta. Lisäksi 3,500 XNUMX asuu Australia (pääasiassa sisään Sydney). Vuodesta 2012 lähtien Yhdysvaltain zoroastrilaisten väkiluku oli 15,000 XNUMX, mikä tekee siitä maailman kolmanneksi suurimman zoroastrilaisen väestön Intian ja Iranin jälkeen. On väitetty, että 3,000 kurdia on kääntynyt zoroastrilaisuuteen Ruotsissa. Mukaan 2021 Yhdistyneen kuningaskunnan väestönlaskenta, siellä oli 4,105 XNUMX zoroastrialaista Englannissa ja Walesissa, joista 4,043 51 oli Englannissa. Suurin osa (2,050 %) heistä (XNUMX XNUMX) oli mukana Lontoo, erityisesti kaupunginosat Barnet, Äes ja Westminster. Loput 49 % Englannin zoroastrilaisista olivat hajallaan suhteellisen tasaisesti ympäri maata, ja toiseksi ja kolmanneksi suurimmat pitoisuudet olivat Birmingham (72) ja Manchester (47). Vuonna 2020, Historiallinen Englanti julkaistu Tutkimus zarathustralaisista rakennuksista Englannissa Tavoitteena on tarjota tietoa rakennuksista, joita zoroastrialaiset käyttävät Englannissa, jotta hän voi työskennellä yhteisöjen kanssa parantaakseen ja suojellakseen näitä rakennuksia nyt ja tulevaisuudessa. Laajuustutkimuksessa tunnistettiin neljä rakennusta Englannissa.

Katso myös

Viitteet

  1. ^ Tunnetaan myös nimellä: Mazdayasna ja Behdin (hyvä uskonto tai paras uskonto)

Lainaukset

  1. ^ "Zoroastrian maailman väestötaulukko" (PDF). FEZANA-lehti, Arkistoitu Alkuperäisen (PDF) on 16 elokuu 2017. Haettu Maaliskuu 7 2023.
  2. ^ "Zarathustra - Iranin profeetta". Haettu 9 kesäkuu 2017.
  3. ^ "Tervetuloa Encyclopaedia Iranicaan". www.iranicaonline.org. Haettu Maaliskuu 29 2021.
  4. ^ Skjærvø, Prods Oktor (2005). "Johdatus zoroastrismiin" (PDF). Iranin opinnot Harvardin yliopistossa.
  5. ^ a b c d e f g "AHURA MAZDĀ – Encyclopaedia Iranica". Encyclopædia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  6. ^ Dastur, Francoise (1996). Kuolema: Essee äärellisyydestä. A&C musta. s. 11. ISBN 978-0-485-11487-4.; Mehr, Farhang (2003). Zoroastrian perinne: Johdatus Zarathushtran muinaiseen viisauteen. Mazda Publishers. s. 44. ISBN 978-1-56859-110-0.; Russell, James R. (1987). Zoroastrianismi Armeniassa. Harvardin yliopisto, Lähi-idän kielten ja sivilisaatioiden laitos. s. 211, 437. ISBN 978-0-674-96850-9.; Boyd, James W. (1979). "Onko zoroastrianismi dualistista vai monoteistista?". Amerikan uskonnollisen akatemian lehti. XLVII (4): 557-88. kaksi:10.1093/jaarel/xlvii.4.557. ISSN 0002-7189.; Karaka, Dosabhai Framji (1884). Parsiksen historia. Macmillan ja yritys. s. 209–.
  7. ^ a b Nigosian, Solomon Alexander (1993). Zoroastrian usko: perinne ja moderni tutkimus. McGill-Queen's Press. s. 95–97, 131. ISBN 9780773511330.
  8. ^ a b c Boyce 2001, s. 1, 77.
  9. ^ a b c Grabbe, Lester L. (2006). Juutalaisten ja juutalaisuuden historia toisella temppelikaudella (osa 1): Persialainen aika (539-331 eaa.). Bloomsbury Publishing. s. 361–364. ISBN 9780567216175.
  10. ^ "Kreikka iii. Persian vaikutus kreikkalaiseen ajatteluun". Encyclopaedia Iranica. Haettu 14 heinäkuu 2019.
  11. ^ "ZOROASTRIANISMI i. HISTORIA ARABIEN VALLUTUKSEEN – Encyclopaedia Iranica". Encyclopædia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  12. ^ Hourani 1947, s. 87.
  13. ^ a b c Rivetna, Roshan. "Zarathushti World, 2012 demografinen kuva" (PDF). Fezana.org.
  14. ^ "Zoroastrialaiset säilyttävät uskonsa ja jatkavat hupenemista". Laurie Goodstein. 6. syyskuuta 2006. Haettu 25 syyskuu 2017.
  15. ^ Deena Guzder (9. joulukuuta 2008). "Viimeinen zoroastrianeista". Aika:. Haettu 25 syyskuu 2017.
  16. ^ "AHURA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  17. ^ "DAIVA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  18. ^ a b "AHRIMAN". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  19. ^ Boyce 1979, s. 6–12.
  20. ^ a b c d e "AṦA (Asha "Totuus")". Encyclopaedia Iranica. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  21. ^ a b c "Druj". Encyclopaedia Iranica. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  22. ^ "Ahura Mazdā". Encyclopaedia Iranica. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  23. ^ a b c "GĒTĪG JA MĒNŌG". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  24. ^ a b c "AMƎŠA SPƎNTA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  25. ^ "ZOROASTER i. NIMI". Encyclopaedia Iranica. Haettu Elokuu 1 2019.
  26. ^ "BEHDĪN". Encyclopaedia Iranica. Haettu Elokuu 1 2019.
  27. ^ Giara, Marzban Jamshedji (2002). Maailmanlaajuinen zoroastrian tulitemppelien hakemisto. Marzban J. Giara.
  28. ^ Karanjia, Ramiyar P. (14. elokuuta 2016). "Uskonnollisten nimikkeiden ymmärtäminen". Parsi Times. Haettu Tammikuu 30 2021.
  29. ^ Browne, T. (1643) "Religio Medici"
  30. ^ "Mazdaismi". Oxfordin viite. Haettu Elokuu 1 2019.
  31. ^ Duchesne-Guillemin, Jacques. "Zoroastrianismi". Encyclopedia Britannica.
  32. ^ a b c d e Hinnels, John; Williams, Alan (2007). Parsis Intiassa ja diasporassa. Routledge. s. 165. ISBN 978-1-134-06752-7.
  33. ^ Boyd, James W.; et ai. (1979), "Onko zoroastrianismi dualistista vai monoteistista?", Amerikan uskonnollisen akatemian lehti, XLVII (4): 557-88, kaksi:10.1093/jaarel/XLVII.4.557
  34. ^ Hintze, Almut (2013). "Monoteismi Zoroastrian tapa". Royal Asiatic Society -lehti. 24 (2): 225-49. kaksi:10.1017 / S1356186313000333. S2CID 145095789 – ResearchGaten kautta.
  35. ^ François Lenormant ja E. Chevallier Opiskelijan käsikirja itämaisesta historiasta: meedialaiset ja persialaiset, fonikialaiset ja arabialaisetP. 38
  36. ^ Constance E. Plumpre (2011). Yleispiirros panteismin historiasta. s. 81. ISBN 9781108028011. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  37. ^ "Zoroastrianismi: pyhä teksti, uskomukset ja käytännöt". Encyclopedia Iranica. 1. maaliskuuta 2010. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  38. ^ a b "AHUNWAR". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  39. ^ "FRAŠŌ.KƎRƎTI". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  40. ^ "ŠAHREWAR". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  41. ^ a b c "HUMATA HŪXTA HUVARŠTA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  42. ^ a b "Hyväntekeväisyyssäätiöt". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  43. ^ a b "NAISTOT ii. Avestassa". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  44. ^ "Mitä zoroastrianismi opettaa meille ekologiasta?". Maailman uskontojen parlamentti.
  45. ^ Foltz, Richard; Saadi-Nejad, Manya (2008). "Onko zoroastrianismi ekologinen uskonto?". Uskonto-, luonto- ja kulttuuritutkimuslehti. 1 (4). kaksi:10.1558/jsrnc.v1i4.413.
  46. ^ Foltz, Richard (2010). "Zoroastrian asenteet eläimiä kohtaan". Yhteiskunta ja eläimet. 18 (4): 367-78. kaksi:10.1163 / 156853010X524325.
  47. ^ Goodstein, Laurie (6. syyskuuta 2008). "Zoroastrialaiset säilyttävät uskonsa ja jatkavat hupenemista". New York Times. Haettu 3 lokakuu 2009.
  48. ^ Lee Lawrence. (3. syyskuuta 2011). "Salaperäinen muukalainen Kiinassa". Wall Street Journal. Käytetty 31. elokuuta 2016.
  49. ^ a b "DARVĪŠ". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  50. ^ "FRAVAŠI". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  51. ^ Boyce 2001, s. 205.
  52. ^ "Interreith Vegan Coalition: Zoroastrian KIt" (PDF). Eläinten puolustuksessa.
  53. ^ Frantz, Grenet (2022). Splendeurs des Oasis d'Ouzbékistan. Pariisi: Louvre Editions. s. 159. ISBN 978-8412527858.
  54. ^ Kirjailija, Rashna (1994). Contemporary Zoroastrians: An Unstructured Nation. University Press of America. s. 146. ISBN 978-0-8191-9142-7.
  55. ^ "Tervetuloa Encyclopaedia Iranicaan". www.iranicaonline.org. Haettu Maaliskuu 29 2021.
  56. ^ Foltz 2013, s. 10–18.
  57. ^ Malandra, William W. (2009). "ZOROASTER ii. YLEINEN TUTKIMUS". Encyclopædia Iranica. Iranica Foundation. Zaraθuštran päivämäärää koskeva kiista on ollut pitkään hämmentävä zoroastrian tutkimus. Jos on olemassa jotain, joka lähestyy konsensusta, se on, että hän eli n. 1000 eaa antaa tai ottaa noin vuosisadan, vaikka hyvämaineiset tutkijat ovat ehdottaneet, että päivämäärät ovat niinkin kaukana toisistaan ​​kuin noin 1750 eaa. ja "258 vuotta ennen Aleksanteria.
  58. ^ Boyce, Mary (1996). Zoroastrismin historia: Varhainen kausi. Silokampela. s. 3.
  59. ^ Daniel, Elton L. (2012). Iranin historia. Greenwood. s. 47. ISBN 978-0313375095. Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin herättäneet huomattavaa epäilyä tämän päivämäärän ja maantieteellisen sijainnin suhteen. Gathien kielen ja metrijärjestelmän samankaltaisuus Vedan kanssa, koko Avestassa kuvatun yhteiskunnan yksinkertaisuus ja tietoisuuden puute suurista kaupungeista, historiallisista hallitsijoista tai valtakunnista viittaavat kaikkiin erilaiseen aikakehykseen. Kaiken kaikkiaan näyttää todennäköiseltä, että Zoroaster ja Avestan kansa kukoisti Itä-Iranissa paljon aikaisemmin (missä tahansa 1500-900 eKr.) kuin koskaan luultiin.
  60. ^ a b c Patrick Karl O'Brien, toim. Maailmanhistorian Atlas&pg=PA45, ytimekäs edn. (NY: Oxford UP, 2002), 45.
  61. ^ Vogelsang, Willhelm (2000). "Videvdatin kuusitoista maata - Airyanem Vaejah ja iranilaisten kotimaa". persica. 16: 9. kaksi:10.2143/PERS.16.0.511. Airyanem Vaejahin maa, jota tekstissä kuvataan äärimmäisen kylmän maana, on usein tunnistettu muinaiseen Choresmiaan.
  62. ^ Witzel, Michael (2000). "Arjalaisten koti". Julkaisussa Hinze, A.; Tichy, E. (toim.). Festschrift für Johanna Narten zum 70. Geburtstag (PDF). JH Roell. s. 283–338. kaksi:10.11588/xarep.00000114. Koska todisteet nuorista avestalaisista paikannimistä viittaavat selvästi itäisempään sijaintiin, Avesta ymmärretään nykyään jälleen itä-iranilaiseksi tekstiksi, jonka sävellysalueeseen kuuluivat - ainakin - Sīstån/Arachosia, Herat, Merw ja Bakteerit.
  63. ^ Skjaervø, P. Oktor (1995). "Avesta iranilaisten varhaisen historian lähteenä". Teoksessa Erdosy, George (toim.). Muinaisen Etelä-Aasian indoarjalaiset. De Gruyter. s. 166. ISBN 9783110144475. Se tosiasia, että vanhimmat Young Avestan -tekstit eivät ilmeisesti sisällä mitään viittausta Länsi-Iraniin, Media mukaan lukien, näyttäisi viittaavan siihen, että ne on sävelletty Itä-Iranissa ennen kuin mediaanivalta saavutti alueen.
  64. ^ Cleary, Thomas F. (1998). Essential Tao: Initiaatio taolaisuuden sydämeen aidon Tao Te Chingin ja Chuang-Tzun sisäisten opetusten kautta. Edison, New Jersey: Castle Books. s. 123. ISBN 0-7858-0905-8. OCLC 39243466.
  65. ^ a b "Zoroastrianismi". Silkkitie Seattlessa. Washingtonin yliopisto. 7 toukokuuta 2002. Haettu Maaliskuu 1 2023.
  66. ^ "Herodotos, historiat, kirja 1, luku 140". Perseus digitaalinen kirjasto. Haettu Maaliskuu 21 2021.
  67. ^ a b "Herodotos, Historiat, kirja 3, luku 67, osa 3". Perseus digitaalinen kirjasto. Haettu Elokuu 3 2019.
  68. ^ Sala, Joan Cortada I. (1867), Resumen de la Historia Universal: escrito con su conocimiento, y aprobado… – Joan Cortada i Sala, haettu Marraskuu 7 2012 – Google Librosin kautta
  69. ^ "BISOTUN iii. Dariuksen kirjoitukset". Encyclopaedia Iranica. Haettu Elokuu 3 2019.
  70. ^ Siculus, Diodorus. Bibliotheca Historica. s. 17.72.2–6.
  71. ^ Chisholm, Hugh, toim. (1911). "Persepolis" . Encyclopædia Britannica. Voi. 21 (11. painos). Cambridge University Press. s. 186.
  72. ^ "Aleksanteri SUURI ii. Zoroastrismissa – Encyclopaedia Iranica". Encyclopædia Iranica. Haettu Elokuu 3 2019.
  73. ^ a b Boyce 2001, s. 85.
  74. ^ Frantz, Grenet (2022). Splendeurs des Oasis d'Ouzbékistan. Pariisi: Louvre Editions. s. 157. ISBN 978-8412527858.
  75. ^ Boyce 2001, s. 84.
  76. ^ Wigram, WA (2004), Johdatus Assyrian kirkon tai Sassanidin Persian valtakunnan kirkkoon, 100–640 jKr., Gorgias Press, s. 34, ISBN 978-1593331030
  77. ^ Tohtori Stephen H Rapp Jr. Sasanian maailma Georgian silmin: Kaukasia ja Iranin kansainyhteisö myöhäisantiikissa Georgian kirjallisuudessa Ashgate Publishing, Ltd., 28. syyskuuta 2014. ISBN 1472425529P. 160
  78. ^ Ronald Grigor Suny. Georgian kansakunnan luominen Indiana University Press, 1994, ISBN 0253209153P. 22
  79. ^ Roger Rosen, Jeffrey Jay Foxx. Georgian tasavalta, osa 1992 Passport Books, 1992 s. 34
  80. ^ Boyce 1979, s. 150.
  81. ^ a b c d Boyce 1979, s. 146.
  82. ^ Boyce 1979, s. 158.
  83. ^ "Kamar Oniah Kamaruzzaman, Al-Biruni: Vertailevan uskonnon isä". Lib.iium.edu.my, Arkistoitu Alkuperäisen on 13 heinäkuu 2015. Haettu 9 kesäkuu 2017.
  84. ^ Bulliet 1979, s. 37, 138.
  85. ^ a b c d Boyce 1979, s. 147.
  86. ^ Bulliet 1979, s. 59.
  87. ^ a b c Boyce 1979, s. 151.
  88. ^ Boyce 1979, s. 152.
  89. ^ Boyce 1979, s. 163.
  90. ^ a b c Boyce 1979, s. 157.
  91. ^ Shastri, Padmaja (21. maaliskuuta 2004). "Mikä erottaa zoroastrialaiset iranit muista". 21 maaliskuuta 2004. Intian ajat. Haettu 12 lokakuu 2021.
  92. ^ Boyce 1979, s. 175.
  93. ^ "MUUNNUS vii. Zoroastrian usko mod. per.". Encyclopaedia Iranica. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  94. ^ Stausberg, Michael (2007). "Para-Zoroastrianismit: Memeettiset lähetykset ja määrärahat". julkaisussa Hinnels, John; Williams, John (toim.). Parsit Intiassa ja heidän diasporat. Lontoo: Routledge. s. 236–54.
  95. ^ Anne Sofie Roald, Anh Nga Longva. Uskonnolliset vähemmistöt Lähi-idässä: ylivalta, itsensä vahvistaminen, majoitus Brill, 2011, ISBN 9004216847P. 313
  96. ^ "Tuomaristossa on edelleen naisia ​​parsipappeina". Parsi Khabar. 9. maaliskuuta 2011. Haettu 12 lokakuu 2013.
  97. ^ "8 Zartoshti-naisen ryhmä sai Mobedyar-todistuksensa Anjoman Mobedanilta Iranista". Amordad6485.blogfa.com. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  98. ^ "Sedreh Pooshi, nainen Mobedyar Torontossa Kanadassa". Parsinews.net. 19. kesäkuuta 2013. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  99. ^ "گزارش تصویری-موبدیاران بانوی زرتشتی، به جرگه موبریه موبریه موبریا". Arkistoitu alkuperäisestä 27. syyskuuta 2013. Haettu Elokuu 10 2013.{{cite web}}: CS1 maint: sopimaton URL (linkkiä)
  100. ^ esimerkiksi, Boyce 1982, s. 202.
  101. ^ Wiley-Blackwellin zoroastrismin seuralainen. John Wiley & Sons. 2015. s. 83–191. ISBN 9781444331356.
  102. ^ Š. Kulišić; P.Ž. Petrović; N. Pantelić. "Бели бог". Српски митолошки речник (serbiaksi). Belgrad: Nolit. s. 21–22.
  103. ^ Juha Pentikäinen, Walter de Gruyter, shamanismi ja pohjoisen ekologia 11
  104. ^ Diószegi, Vilmos (1998). A sámánhit emlékei a magyar népi műveltségben (unkariksi) (1. reprint kiadás toim.). Budapest: Akadémiai Kiadó. ISBN 963-05-7542-6. Otsikko tarkoittaa: "Shamanististen uskomusten jäänteitä unkarin kansanperinteessä".
  105. ^ a b Kaufmann Kohler; AV Williams Jackson (1906). "Zoroastrianismi ("Samankaltaisuudet zoroastrismin ja juutalaisuuden välillä" ja "Analogioiden syyt epävarmat")". Juutalainen Ensyklopedia. Haettu Helmikuu 3 2022.
  106. ^ Black & Rowley 1982, s. 607b.
  107. ^ Duchesne-Guillemin 1988, s. 815.
  108. ^ Weisberg, Dvora E. (2000). "Babylonian Talmudin kohtelu leviraattiavioliitosta". Rabbiinijuutalaisuuden vuosilehti: muinainen, keskiaikainen ja moderni. SILOKAMPELA. s. 63–65. ISBN 9789004118935.
  109. ^ Harari, Yuval Noah (2015). Sapiens: lyhyt ihmiskunnan historia. Kääntänyt Harari, Yuval Noah; Purcell, John; Watzman, Haim. Lontoo: Penguin Random House UK. s. 247. ISBN 978-0-09-959008-8. OCLC 910498369.
  110. ^ Gherardo Gnoli, "Manikeismi: Yleiskatsaus", julkaisussa Uskonnonkielitiede, toim. Mircea Eliade (NY: MacMillan Library Reference USA, 1987), 9: 165.
  111. ^ Toisin kuin Henningin havainnot: Henning, WB, Jättiläisten kirja, BSOAS, Voi. XI, osa 1, 1943, s. 52–74:

    On huomionarvoista, että Mani, joka kasvatettiin ja vietti suurimman osan elämästään Persian valtakunnan provinssissa ja jonka äiti kuului kuuluisaan partiolaiseen perheeseen, ei käyttänyt iranilaista mytologista perinnettä hyväkseen. Ei voi enää olla epäilystäkään siitä, että Sāmin, Narīmānin jne. iranilaiset nimet, jotka esiintyvät Jättiläisten kirjan persian- ja sogdinkielisissä versioissa, eivät esiintyneet alkuperäisessä painoksessa, jonka Mani kirjoitti syyriaksi.

  112. ^ Zaehner 1961, s. 53–54.
  113. ^ Harari, Yuval Noah (2015). Sapiens: lyhyt ihmiskunnan historia. Kääntänyt Harari, Yuval Noah; Purcell, John; Watzman, Haim. Lontoo: Penguin Random House UK. s. 248. ISBN 978-0-09-959008-8. OCLC 910498369.
  114. ^ "SRAOSA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  115. ^ a b c "AVESTA i. Katsaus historiaan ja sisältöön o". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  116. ^ "Aleksanteri SUURI ii. Zoroastrismissa – Encyclopaedia Iranica". iranicaonline.org. Haettu Tammikuu 30 2021.
  117. ^ Curtis, Vesta Sarkhosh (2016). "Muinaiset iranilaiset aiheet ja zoroastrilainen ikonografia". Alan Williamsissa; Sarah Stewart; Almut Hintze (toim.). Zoroastrian liekki. Uskonto, historia ja perinteet. IB Tauris.
  118. ^ "Onko Vandidad Zarathushtrian kirjoitus?". Englanti Zoroastrian. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  119. ^ Bromiley, Geoffrey W. (1979). International Standard Bible Encyclopedia, osa III: KP. Wm. B. Eerdmans Publishing. s. 124. ISBN 978-0-8028-3783-7. Haettu Marraskuu 6 2022.
  120. ^ Boyce 2001, s. 26.
  121. ^ "ZOROASTER". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  122. ^ a b "UHRAUS i. ZOROASTRINISMISESSÄ". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  123. ^ "HAOMA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  124. ^ Boyce 2001, s. 19.
  125. ^ Boyce 2001, s. 30-31.
  126. ^ "Pyhien puiden tuhoaminen". www.goldenassay.com. Haettu Helmikuu 6 2020.
  127. ^ "Kashmarin sypressi ja Zoroaster". www.zoroastrian.org.uk. Haettu Helmikuu 6 2020.
  128. ^ "تاریخچه و نقشه جامع شهر کاشمر در ویکی آنا". ana.press. Haettu 27 lokakuu 2020.{{cite web}}: CS1 maint: url-status (linkkiä)
  129. ^ "ترشیز؛ دروازه ورود اسلام به خراسان". khorasan.iqna.ir. Haettu 11 lokakuu 2020.
  130. ^ "GATHAS". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  131. ^ "DĒN". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  132. ^ a b c d "ZOROASTRIAlaiset rituaalit". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  133. ^ a b c d e f g h Cavendish, Richard; Ling, Trevor Oswald (1980), Mytologia: kuvitettu tietosanakirja, Rizzoli, s. 40–5, ISBN 978-0847802869
  134. ^ HINTZE, ALMUT (2014). "Monoteismi Zoroastrian tapa". Royal Asiatic Society -lehti. 24 (2): 225-49. ISSN 1356-1863. JSTOR 43307294.
  135. ^ Mehr, Farhang (2003). Zoroastrian perinne: Johdatus Zarathushtran muinaiseen viisauteen. Mazda Publishers. s. 44. ISBN 978-1-56859-110-0.
  136. ^ "Herodotos, historiat, kirja 1, luku 131". Perseus digitaalinen kirjasto. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  137. ^ "ĀTAŠKADA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  138. ^ "ČINWAD PUHL". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  139. ^ "Dadestan-i Denig ("Uskonnolliset päätökset"): luvut 1-41". Avesta. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  140. ^ a b "YASNA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  141. ^ "VISPERAD". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  142. ^ "VENDĪDĀD". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  143. ^ "KHORDEH AVESTĀ". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  144. ^ a b "Zoroastrian rituaalit: Navjote/Sudre-Pooshi (vihkimisseremonia"). Avesta. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  145. ^ "KUSTĪG". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  146. ^ Ajiri, Denise Hassanzade; kirjeenvaihtaja, Teheran Bureau (11. huhtikuuta 2016). "Yrttielämä: perinteinen lääketiede saa modernin käänteen Iranissa". Guardian. ISSN 0261-3077. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  147. ^ "Zoroastrian rituaalit: häät". Avesta. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  148. ^ "ARDĀ WĪRĀZ". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  149. ^ "KARTIR". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  150. ^ "PAMAUS". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  151. ^ "MAAGIA i. MAAGIA ELEMENTTIÄ AVESTA- JA NĒRANG-KIRJALLISESSA". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  152. ^ "GĀH". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  153. ^ "Festivaalit i. Zoroastrian". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  154. ^ "YEŊ́HĒ HĀTĄM". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  155. ^ "AŠƎM VOHŪ (Ashem vohu)". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  156. ^ "ČĀDOR (2)". Encyclopaedia Iranica. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  157. ^ KE Eduljee (28. kesäkuuta 2008). "Zoroastrian väestötiedot ja ryhmien nimet". Heritageinstitute.com. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  158. ^ Yhdysvaltain ulkoministeriö (26. lokakuuta 2009). "Iran – kansainvälinen uskonnonvapausraportti 2009". Sähköisen tiedon toimisto, julkisten asioiden toimisto. Arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 29 lokakuu 2009. Haettu 1 joulukuu 2009.
  159. ^ "Census: Iran nuori, kaupungistunut ja koulutettu". Egypti itsenäinen. 29 heinäkuuta 2012. Haettu 14 kesäkuu 2017.
  160. ^ Fatah, Lara (26. marraskuuta 2015). "Zoroastrismin utelias uudestisyntyminen Irakin Kurdistanissa". Projects21.org. Haettu Helmikuu 27 2018.
  161. ^ "Hamazor Issue #2 2017: "Kurdistan saa takaisin muinaisen zoroastrilaisen uskonsa" (PDF). Hamazor.
  162. ^ "Zoroastrian usko palaa Kurdistaniin vastauksena Isisin väkivaltaan". Rudaw. 2. kesäkuuta 2015. Haettu 17 toukokuuta 2016.
  163. ^ "Kurdistan, ainoa hallitus Lähi-idässä, joka tunnustaa uskonnollisen monimuotoisuuden". Kurdistan 24. Haettu 13 heinäkuu 2019.
  164. ^ "Zoroastrian usko palaa Kurdistaniin vastauksena ISILin väkivaltaisuuteen". Rudaw. Haettu 18 syyskuu 2015.
  165. ^ "Irakin kurdit kääntyvät zarathustralaisuuden puoleen uskon, identiteetin kietoutuneena". France24. 23. lokakuuta 2019.
  166. ^ "Parsiväestö putoaa 22 prosenttia vuosina 2001-2011: tutkimus". Hindu. 26. heinäkuuta 2016 – osoitteessa www.thehindu.com.
  167. ^ "Viimeinen zoroastrianeista". huoltaja. 6. elokuuta 2020.
  168. ^ "Uskon tuomittu", Independent, 28 kesäkuu 2008, arkistoitu alkuperäisestä 7, haettu 28 kesäkuu 2008
  169. ^ "Parsiväestö putosi 22 prosenttia vuosina 2001–2011: tutkimus", Hindu, PTI, 26. heinäkuuta 2016, haettu 26 heinäkuu 2016
  170. ^ "Parsi-yhteisö Karachissa, Pakistanissa". Public Radio International.
  171. ^ Khan, Iftikhar A. (28. toukokuuta 2018). "Ei-muslimien äänestäjien määrä Pakistanissa on kasvanut yli 30 prosentilla". Dawn. Haettu 12 syyskuu 2019.
  172. ^ "Yli 35,000 XNUMX buddhalaista, baháʼít kutsuvat Pakistania kotikseen". Express Tribune. 2. syyskuuta 2012. Haettu 12 syyskuu 2019.
  173. ^ NIAC inSight, Washingtonin näkemyksiä iranilais-amerikkalaiselle yhteisölle National Iranian American Councililta (16. joulukuuta 2016). "Vanha usko uuteen maailmaan – zoroastrianismi Yhdysvalloissa". NIAC inSight.
  174. ^ Stewart, Sarah; Hintze, Almut; Williams, Alan (2016). Zoroastrian liekki: Uskonnon, historian ja perinteiden tutkiminen. Lontoo: IB Tauris. ISBN 9781784536336.
  175. ^ "Uskonto, Englanti ja Wales - Kansallinen tilastotoimisto". www.ons.gov.uk. Haettu 29 joulukuu 2022.
  176. ^ Tomalin, Emma (2020). "A Survey of Zoroastrianism Buildings in England. Historic England Research Report 203/2020". research.historicengland.org.uk. Haettu 16 kesäkuu 2020.

Lähteet

  • Musta, Matthew; Rowley, HH, toim. (1982), Peaken kommentit Raamatusta, New York: Nelson, ISBN 978-0-415-05147-7
  • Boyce, Mary (1984) Tekstilähteet zoroastrismin tutkimiseen, Manchester: Manchester UP, ISBN 978-0-226-06930-2
  • Boyce, Mary (1987), Zoroastrianismi: hämärä mutta voimakas läsnäolo juutalais-kristillisessä maailmassa, Lontoo: William's Trust
  • Boyce, Mary (1979), Zoroastrialaiset: heidän uskonnolliset vakaumuksensa ja käytäntönsä, Lontoo: Routledge, ISBN 978-0-415-23903-5 (huomautus luettelon etsijille: tämän painoksen selkäosassa on virheellinen otsikko "Zoroastrians" ja "Zoroastians", mikä voi johtaa luettelovirheisiin; toinen painos on julkaistu vuonna 2001 samalla ISBN-numerolla)
  • Boyce, Mary (2001). Zoroastrialaiset: heidän uskonnolliset vakaumuksensa ja käytäntönsä. Lontoo: Routledge. ISBN 978-0415239028.
  • Boyce, Mary (1975), Zoroastrismin historia, voi. 1, Leiden: Brill, ISBN 978-90-04-10474-7, (tois. 1996)
  • Boyce, Mary (1982), Zoroastrismin historia, voi. 2, Leiden: Brill, ISBN 978-90-04-06506-2, (tois. 1997)
  • Boyce, Mary (1991), Zoroastrismin historia, voi. 3, Leiden: Brill, ISBN 978-90-04-09271-6, (tois. 1997)
  • Boyce, Mary (1983), "Ahura Mazdā", Encyclopaedia Iranica, voi. 1, New York: Routledge & Kegan Paul s. 684–687
  • Bulliet, Richard W. (1979), Kääntyminen islamiin keskiajalla: essee kvantitatiivisesta historiasta, Cambridge: Harvard UP, ISBN 978-0-674-17035-3
  • Carroll, Warren H. (1985), Kristikunnan perustaminen: Kristikunnan historia, voi. 1, Urbana: Illinois UP, ISBN 978-0-931888-21-2, (tois. 2004)
  • Clark, Peter (1998), Zoroastrianismi: Johdatus muinaiseen uskoon, Brighton: Sussex Academic Press, ISBN 978-1-898723-78-3
  • Dhalla, Maneckji Nusservanji (1938), Zoroastrismin historia, New York: OUP
  • Duchesne-Guillemin, Jacques (1988), "Zoroastrianism", Encyclopedia Americana, voi. 29, Danbury: Grolier s. 813–815
  • Duchesne-Guillemin, Jacques (2006), "Zoroastrianismi: Suhde muihin uskontoihin", Encyclopædia Britannica (Verkkopainos), arkistoitu kohteesta Alkuperäisen on 14 joulukuu 2007, haettu 31 toukokuuta 2006
  • Eliade, Mircea; Couliano, Ioan P. (1991), Eliade-opas maailman uskontoihin, New York: Harper Collins
  • Foltz, Richard (2013) Iranin uskonnot: esihistoriasta nykypäivään, Lontoo: Oneworld-julkaisut, ISBN 978-1-78074-308-0
  • Hourani, Albert (1947) Vähemmistöt arabimaailmassa, New York: AMS Press
  • Kellens, Jean, "Avesta", Encyclopaedia Iranica, voi. 3, New York: Routledge ja Kegan Paul s. 35–44.
  • Khan, Roni K (1996), Zoroastrismin opit
  • King, Charles William (1998), Gnostikot ja heidän jäännöksensä muinaisia ​​ja keskiaikaisia, Lontoo: Bell & Daldy, ISBN 978-0-7661-0381-8
  • Melton, J. Gordon (1996), Encyclopedia of American Religions, Detroit: Gale Research
  • Malandra, William W. (1983), Johdatus muinaiseen Iranin uskontoon. Lukemat Avesta- ja Achaemenid-kirjoituksista, Minneapolis: U. Minnesota Press, ISBN 978-0-8166-1114-0
  • Malandra, William W. (2005), "Zoroastrianismi: historiallinen katsaus", Encyclopaedia Iranica, New York: iranicaonline.org
  • Moulton, James Hope (1917), Maagien aarre: Tutkimus modernista zoroastrismista, Lontoo: OUP, 1-564-59612-5 (repr. 1997)
  • Robinson, BA (2008), Zoroastrianismi: Pyhä teksti, uskomukset ja käytännöt, haettu Maaliskuu 1 2010
  • Russell, James R. (1987), Zoroastrianismi Armeniassa (Harvardin iranilainen sarja), Oxford: Harvard University Press, ISBN 978-0-674-96850-9
  • Simpson, John A.; Weiner, Edmund S., toim. (1989), "Zoroastrianism", Oxford Englanti Dictionary (2. painos), Lontoo: Oxford UP, ISBN 978-0-19-861186-8
  • Stolze, Franz (1882), Die Achaemenidischen und Sasanidischen Denkmäler und Inschriften von Persepolis, Istakhr, Pasargadae, Shâpûr, Berliini: A. Asher
  • Verlag, Chronik (2008), Maailmanhistorian kronikka, Yhdysvallat: Konecky ja Konecky
  • Zaehner, Robert Charles (1961), Zoroastrismin aamunkoitto ja hämärä, Lontoo: Phoenix Press, ISBN 978-1-84212-165-8

Ulkoiset linkit