Maapallon parhaat tähtinäkymät löytyvät Havaijilta, tarkemmin sanottuna Mauna Kea -observatoriosta. Havaijin saariryhmä, erityisesti Big Islandin saari, tunnetaan mahtavista katselupaikoistaan tähtitaivaalle. Mauna Kea -observatorio on yksi maailman johtavista astrofyysisten tutkimusten keskuksista. Se on ainutlaatuinen paikka, jossa yhdistyvät sopivat olosuhteet ja teknologia tieteellisten tutkimusten tekemiseen kaukaisiin tähtiin ja kaasupilviin.
Mauna Kea -observatorion sijainti on Huawein 4000 metrin korkeudessa merenpinnasta, mikä tarkoittaa, että tutkijat pääsevät lähemmäs tähtiä kuin missään muualla maapallolla. Siellä on myös hyvin vähän ilman saasteita, mikä tarkoittaa, että ilma on erittäin puhdasta. Näin ollen Mauna Kea -observatorio on yksi parhaista paikoista tähtien tarkkailuun maapallolla.
Mauna Kea -observatorion historia juontaa juurensa 1960-luvulle. Havaijin yliopiston astrofyysikot alkoivat tutkia saaren huippuja ja löysivät Mauna Kea -vuoren, joka osoittautui erinomaiseksi paikaksi tähtitieteilijöille. Siitä lähtien tiedemiehet ympäri maailmaa ovat käyttäneet Mauna Kea -observatoriota tutkimuksiinsa.
Mauna Kea -observatoriossa on yhdeksän teleskooppia, joista suurin on Keckin teleskooppi. Keckin teleskooppi on kautta aikojen tehokkain optinen teleskooppi ja sen peili on 10 metriä halkaisijaltaan. Se on yhtä suuri kuin kaksi teleskooppia, jotka ovat asennettu yhteen. Keckin teleskooppi on hyvin kehittynyt ja se voi tarkkailla erittäin kaukaisia tähtiä ja galakseja.
Mauna Kea -observatoriossa on myös monia muita teleskooppeja, joilla on erilaisia erikoistyökaluja erilaisten ilmiöiden tarkkailuun. Yksi tällainen teleskooppi on Subaru-teleskooppi, joka on Japanin kansallinen tähtitieteellinen observatorio. Subaru-teleskooppi on erikoistunut niin sanottujen pimeiden galaksien, eli hyvin pienen valon galaksien tutkimukseen.
Mauna Kea -observatoriossa tehdään myös tutkimusta aurinkosysteemistä. On ollut useita löytöjä, jotka ovat johtaneet uusien aurinkokuntamme objektien löytämiseen. Yksi tällainen objekti on Eris, joka löydettiin vuonna 2003. Havaijin saarten pitkän perinneteen mukaisesti myös Mauna Kea -observatorio on tärkeä paikka tähtien ja aurinkosysteemin ennustamis- ja tulkintakulttuurille.
Mauna Kea -observatorio on myös tärkeässä roolissa planeettatyypin etsinnässä. Tarkkailemalla lähellä tähteä kiertäviä planeettoja voidaan oppia paljon universumista ja planeettojen syntyprosesseista. Uudet teknologiat, kuten Keckin teleskooppi, Fotometric Telescope/PIKA-supertarkkailuteleskooppi (FTS) ja SPHERE (Spectro-Polarimetric High-Contrast Exoplanet Research)-teleskooppi, ovat mahdollistaneet uusien planeettalöytöjen tekemisen viime vuosina.
Mauna Kea -observatoriolla on tärkeä tehtävä ihmiskunnan ymmärryksen kasvattamisessa maailmankaikkeudesta. Se on paikka, joka mahdollistaa tähtien tutkimisen ja niihin liittyvien uskomusten ja legendojen tutkimisen. Mauna Kea -observatorion kautta löytyy uusia päivityksiä teoreettiseen ja käytännölliseen tähtitieteeseen. Havaijin saarten kulttuurin ja helmiin kätkeytyvien tieteellisten löytöjen myötä Mauna Kea -observatorio jää varmasti pitkäksi aikaa yhdeksi maailman parhaista tähtitieteellisistä observatorioista.