Miksi ihmiset unohtavat nimiä?

Ihmiset unohtavat nimiä yllättävän usein. Saatat tuntea jonkun ihmisen kasvot ja muistaa jonkin keskustelun, mutta silti et saa hänen nimeään mieleesi. Tällainen unohtaminen voi tuntua ikävältä, mutta se on täysin normaalia. Tässä artikkelissa selvitämme, miksi ihmiset unohtavat nimiä ja mitä voit tehdä, jos sinulla on vaikeuksia muistaa henkilöiden nimiä.

Unohtamisen syyt

Nimen unohtaminen voi johtua monesta eri syystä. Joskus se johtuu pelkästä unohtamisesta: aivot eivät akkeroi tarpeeksi tietoa, jotta ne voivat palauttaa henkilön nimen mieleen. Toinen syy voi olla se, että emme ole kiinnittäneet huomiota henkilön nimeen riittävästi alkuperäisessä tilanteessa.

Usein nimen unohtaminen liittyy myös stressiin ja hermostuneisuuteen. Kun olemme sosiaalisessa tilanteessa, jossa meidän pitäisi muistaa henkilöiden nimiä, pelko unohtamisesta voi aiheuttaa niin suuren stressin, että oikeasti unohdamme henkilön nimen.

Yksi mielenkiintoisimmista syistä nimen unohtamiseen liittyy kieleen. Jos henkilön nimi on vieras meille ja sen lausuminen on hankalaa, voi olla vaikea muistaa nimeä myöhemmin. Ongelmaa voi pahentaa se, että joudumme alitajuisesti keskittymään enemmän nimen ääntämisessä kuin sen tallentamisessa muistiin.

Menetelmät muistamiseksi

Jos sinulla on tapana unohtaa henkilöiden nimiä, älä huoli: on olemassa muutamia hyödyllisiä menetelmiä, jotka voivat auttaa sinua muistamaan nimiä paremmin.

Vaihtoehtoinen assosiaatio

Yksi tehokkaimmista menetelmistä nimen muistamiseen on käyttää assosiointia. Tähän menetelmään liittyy sen alkuperän periaate: erilaisten ideoiden yhdistäminen toisiinsa on oiva tapa muistaa niitä paremmin.

Jos kohtaat henkilön, jonka nimi on Peter, voit luoda yhteyden johonkin Peterin tunnettuun henkilöön. Voit ehkä yhdistää nimet Peter Panin kanssa, mikä voi auttaa muistamaan nimen paremmin seuraavalla kerralla.

Pyydä nimeä uudelleen

Toinen yksinkertainen, mutta tehokas tapa nimen muistamiseen on pyytää henkilöä esittelemään itsensä uudelleen. Älä pelkää pyytää henkilöä toistamaan nimensä - suurin osa ihmisistä pitää siitä, että heitä kutsutaan heidän nimellään, joten he ovat todennäköisesti valmiita auttamaan.

Käytä nimeä useasti

Yksi tehokas keino muistaa henkilön nimi on käyttää hänen nimeään usein. Kun kohtaat henkilön ensimmäistä kertaa, sano hänen nimensä ääneen: "Moi, olen Jani" - "Kiva kun tapasin sinut, Jani". Toistaminen auttaa sinua sitomaan nimen paremmin muistiin.

Muistiinpanot ja muistikikat

Nimien unohtaminen voi olla erityisen ärsyttävää, jos toistat tapaamisia ja tapaat paljon uusia ihmisiä. Tällöin voit kokeilla muutamia muita keinoja, jotka auttavat muistamaan paremmin.

Muistiinpanot

Voit kokeilla kirjoittamista muistiinpanoja henkilöistä, jotta voit tarkastella niitä myöhemmin. Muistiinpanojen pitäminen ei pelkästään auta sinua muistamaan paremmin, mutta ne voivat myös auttaa muistamaan muita yksityiskohtia henkilöstä, kuten hänen ammattinsa.

Muistikikat

Muita muistikikkoja ovat esimerkiksi nimien visuaalinen yhdistäminen henkilön piirteisiin tai asioihin, joista hän on kertonut (vaikkapa "Mielummin teen ristikot kuin pesen tiskit" - Satu olisi hyvä renkaan kaivertajaksi).

Päätelmät

Ihmiset unohtavat nimiä eri syistä, mutta se ei ole huolestuttavaa eikä epätavallista. Jos taistelua nimien muistamisessa ilmenee, kokeile joitain näistä keinoista avuksesi: vaihtoehtoisia assosiaatioita, uudelleen nimen pyytämistä ja nimien käyttämistä useasti. Muistiinpanojen ja muiden muistikikkakoiden avulla voit suorittaa kohtaamisia helpommin, joten pysy positiivisena ja yritä rentoutua ja olla stressaamatta liikaa!