Adelheid

Nykymaailmassa Adelheid on saavuttanut ennennäkemättömän merkityksen. Olipa kyseessä työpaikalla, akateeminen, kulttuurinen tai sosiaalinen, Adelheid:stä on tullut yleinen kiinnostava aihe, joka herättää uteliaisuutta ja ymmärryksen tarvetta. Tämä ilmiö on synnyttänyt loputtomia keskusteluja, tutkimusta ja pohdiskelua sen vaikutuksista ja merkityksestä nyky-yhteiskunnassa. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Adelheid:een liittyviä eri näkökohtia sen historiallisesta alkuperästä sen vaikutuksiin ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Yksityiskohtaisen analyysin avulla pyrimme valaisemaan tätä aihetta ja tarjoamaan uusia näkökulmia, joiden avulla voimme ymmärtää sen merkityksen nykymaailmassa.

Pyhä Adelheid

Pyhä Adelheid (931 Burgundi16. joulukuuta 999 Selzin luostari, Elsass) oli Burgundin kuninkaan Rudolf II:n ja Berta Schwabenilaisen tytär. Hän toimi Pyhän Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan sijaishallitsijana, kun keisarin virka oli hänen pojanpojallaan Otto III:lla.[1]

Jo nuorena neitona Adelheid luvattiin Italian Lotharille puolisoksi, ja hänen täytettyään 16 vuotta pari vihittiin avioliittoon. Jo nuorena Adelheid oli esimerkillinen kristitty, joka piti huolta köyhistä ja oli auttavainen. Vuonna 950, vain kolmen avioliittovuoden jälkeen hänen miehensä myrkytettiin. Maakreivi Berengar II halusi nuoren lesken puolisoksi pojalleen Adalbertille saadakseen lesken hallitseman Italian kruunun haltuunsa. Adelheid ei kuitenkaan hyväksynyt naimatarjousta, minkä johdosta Berengar vangitsi Adelheidin säilyttäen häntä Gardan linnassaan. Adelheidin onnistui paeta vankeudesta Canossaan tyttärensä Emman kanssa, josta myöhemmin tuli Ranskan kuninkaan Lotharin puoliso. Adelheid pyysi apua Otto I:ltä, koska Berengar oli miehittänyt hänen lombardialais-italialaisen kuningaskuntansa. Otto I ja Adelheid avioituivat vuonna 951. He saivat neljä lasta, joista vanhin Mathilde johti abbedissana Quedlingen luostaria ja nuorimmasta Otosta tuli isänsä seuraaja.

Adelheid oli hyvin sivistynyt nainen, hän puhui neljää kieltä ja luki paljon. Hänellä oli paljon vaikutusvaltaa myös politiikassa, mikä jatkui Otto I:n kuoleman jälkeen Adelheidin ollessa poikansa, keisari Otto II:n tärkeimpiä neuvonantajia. Otto II:n lyhyeksi jääneen hallitusajan jälkeen valtaistuimelle nousi alaikäinen Otto III, jonka äiti, Bysantin prinsessa Theofano, piti yhdessä Adelheidin kanssa valtaa sijaishallitsijoina. Tärkeimpänä päämääränä leskikeisarinnoilla oli säilyttää kruunu suvussa. Tässä työssä heitä avusti Mainzin arkkipiispa Willigis.

Kun Otto III otti hallintovastuun harteilleen, Adelheid omistautui hyväntekeväisyyteen ja luostareiden perustamiseen. Lähellä Adelheidin sydäntä oli Clunyn luostarin uudistusliike ja sen tukeminen. Lopulta hän muutti Pohjois-Elsassiin perustamaansa Selzin luostariin, jossa hän kuoli vuonna 999. Paavi Urbanus II julisti Adelheidin pyhimykseksi vuonna 1097 ja hänen muistopäiväänsä vietetään joulukuun 16. päivänä.

Lähteet

  1. Campbell, T.: St Adelaide Catholic Encyclopedia. 1907. Viitattu 7.1.2017.